Dieeditestid, osa 3

Kaja JulgeJätkame Terviselehes ilmunud dieeditestide lugude avaldamist.
Kaks kommentaari asjatundjailt – Kaja Julge ja Raivo Vokk.
————————–

* Elav organism vajab pidevalt toitu, nii nagu automootor nõuab kütust.
Kui mootori töös tekivad tõrked, on põhjust esmajoones mõelda sellele, mida tangiti.
Inimene on tuhat korda keerulisem kui automootor ja seepärast on ka tõrgete tekkimise põhjusi oi kui palju rohkem!

Toit on tervise seisukohalt äärmiselt oluline, selles ei ole põhjust kellelgi kahelda.
Olen absoluutselt nõus ka sellega, et kõigile ei sobi ühesugune toit ning individuaalne lähenemine on igati teretulnud, sageli lausa hädavajalik (nt diabeet, tsöliaakia, fenüül-ketonuuria, toiduallergia jt).

Tingimustes, kus meie toiduvalik on nii mitmekesiseks muutunud, on sobiva leidmine ühtpidi kergem, sest on, mille hulgast valida. Samas on see aga keerulisem, sest kuidas leida õige kõikvõimalike ahvatluste hulgast?

Kas uskuda oma sisetunnet, teaduslikult tõestatud allergia ja talumatuse uuringuid või testi, mis määrab organismi immuunsüsteemi füsioloogilist so organismi täiesti normaalset reaktsiooni teatud toiduainele?

Testid, mille alusel määratakse VARJATUD TOIDUTALUMATUST, on USU müümine, mida markeeritakse teadusuuringu sildiga. Vaba inimene vabal maal võib vahelduseks osta ka usku, kuid sellega ei maksaks liialdada.

Mul on suur palve lapsevanematele, et nad selle testi alusel laste dieeti korrigeerima ei hakkaks ja sellelaadseid eksperimente ei soovita ma ka rasedatele.

Toitumisele tuleb muidugi tähelepanu pöörata. Siin on abiks lihtne reegel – kui probleem on seotud toiduga, siis tuleb piirata nende toiduainete söömist, mida on siiani üleliia tarbitud, ja lisaainete kasutamine on kurjast. Alustage sellest, et märgite enese jaoks ausalt üles kõik, mida ja millal päeva jooksul söönud olete – see aitab toidulauast tõepärast pilti saada.

* S Teuber, C. Porch-Curren. Unproved diagnostic and therapeutic approaches to food allergy and intolerance Curr Opin Allergy Clin Immunol 2003;3:217-21.
* W Atkinson et al Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut 2004;53:1459-64.

KAJA JULGE MD, PhD
SA Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-õppejõud
Eesti Immunoloogide ja Allergoloogide Seltsi president
————————–

Raivo Vokk* Kahtlemata on raske orienteeruda rohkem kui 300 pakutavas dieedis, nii “vereuuringute põhistes”, “rasvapõletamise mehhanismidega” kui ka organismi “otseste energiavarude” probleemidega seonduvates “terviseparandamistes”.

Meie ülesanne pole vastu vaielda dr Levini põhimõtetele, mis kahjuks võtab liiga palju niigi kallist aega.

prof RAIVO VOKK, Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi direktor

Osa 1
Osa 2
Osa 4
Osa 5

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga