Homöopaatia on hullem kui nõia posimine

lahjendatud lahjendusHomöopaatia on üks populaarseimatest niinimetatud alternatiivsetest ravimeetoditest. Ravimine peaks aset leidma ravimitega, mis on lahjendatud absurdsete lahjendusteni ja tihti ei sisalda oletatav ravim ühtainsamatki raviaine molekuli. Aga see asjaolu ei heiduta homöopaate – nende arvates säilib ravimi raviomadus vee või muu lahuse struktuuris, viidatakse mingile müstilisele ‘vee mälule’, mis lahust energiliselt raputades edasi kandub ja mida suurem lahjendus, seda tõhusam peaks ravim olema.

Niipalju kui sellele absurdsele eeldusele on viitsitud korralikke teaduskatseid rajada, pole seni tuvastatud ühtki haigusnähtu, mille puhul aitaks homöopaatia rohkem kui platseebo ja seetõttu kutsutakse mitmetes riikides, kus kohalik haigekassa või selle analoog homöopaatiat rahaliselt toetab, sellest praktikast loobuma.

Homöopaatial on ustav järgijaskond ja tugev lobirühm selle kodumaal Saksamaal, antroposoofide peakorteris Šveitsis, Suurbritannias, kus kuninglik pere isiklikult sekkub jõuliselt selle eelteadusliku ravimeetodi levitamisse.

Ei puudu homöopaadid ka Eestis, aga sellest ehk mõni teine kord.

Pealkirjas toodud väide on laen Briti ajalehes The Daily Mail ilmunud artiklist, kus professor Michael Baum kutsub otsustajaid üles loobuma homöopaatia kui tänapäevase nõiakunsti riiklikust rahastamisest.

Mõned väljavõtted artiklist:

* Homöopaatia põhineb kolmel printsiibil: ravi sümptomeid, mitte haigust ennast; sarnane ravib sarnast (sibul paneb silmad vett jooksma, sama teeb külmetus, järelikult ravi külmetust sibulaga); mida suurem on ‘ravimi’ lahjendus, seda potentsem see on.

* Homöopaatia on meditsiinile nagu astroloogia astronoomiale: see on nõidus – täielik mõttetus, täiesti ümber lükatud, aga sellegipoolest tasustatav [Briti] haigekassa poolt.

* [… homöopaatia] võib põhjustada tõsist kahju. Näiteks unetus, mis on ka nö iseparanev tervisehäire ja seega juskui sobilik homöopaatilisele ravile. Aga unetus on tihti depressiooni sümptomiks ja kui see jätta adekvaatselt ravimata, võib depressioon viia inimese enesetapuni.

* Puudub igasugune kliiniline tõendusmaterjal, et alternatiivsed raviviisid töötaksid. Meditsiin põhineb tõendusmaterjalil. Kui ravim või lõikus ei läbi rangeid kliinilisi uuringuid, siis see hüljatakse.

* Enamus homöopaate on kenad inimesed ja nad pole rumalad. Nad väidavad, et homöopaatia on täiendmeditsiin, mitte alternatiivne. Aga kuidas homöopaatia täiendab muud meditsiini? Võltsid nõiajoogid ei täienda, need on pettus ja pakuvad tühja lootust.

Allikas: Homeopathy is worse than witchcraft – and the NHS must stop paying for it, The Daily Mail

10 Replies to “Homöopaatia on hullem kui nõia posimine”

  1. millesse usud, see aitab:)
    ja kuna päris paljud inimesed on mingite asjade (näiteks see, et arst pole jumal ning ei suuda iga inimelu päästa või see, et ravimitööstuse produktid on mõne meelest lihtsalt tarbimiskultuuri puuslikud) kokkulangemiste tõttu kaotanud usu tänapäevasesse meditsiini, siis neil on vaja midagi uut, millesse uskuda. näiteks homoöpaatiat. või iidset hiina meditsiini… nimekirja võib jätkata.
    ma ei tea, kas maailm on nii must-valge, et tänapäeva meditsiin on see kõikvõimas ja miski muu ei toimi, kuna toimist pole võimalik tõestada samal positivistlikul meetodil nagu tänapäevase meditsiini puhul?

  2. Kuidas siis seletada, et paljud lapsed on homöopaatiast abi saanud?
    Vaevalt, et kolmeaastane usub nendesse valgetesse teradesse või teab midagi platseeboefektist.
    Olen oma lapsele andnud vesise nohu vastu Allium Cepa (harilik sibul)terasid. Nohu on kadunud paari tunniga. Ja see ei ole minu kui lapsevanema luul.
    Muidugi oleksin võinud selle asemel talle harilikku sibulat vägisi sisse sööta:)

  3. Ma ei teadnud nendest ravimitest midagi. Aga juhuslikult ostsin jet-lag tablette. Alati on igavene häda pikemate lendudega, sest peale maandumist on hulk aega tunne nagu uppunud kukel, nii soovitas apteeker, et pidavat tõhus olema. Ongi. Uskumatult tõhus, olen piisavalt pikki lende läbielanud, et seda kinnitada.

  4. Aga mida peab tegema inimene, kes tahab sellest platseeboefektist kasu saada, kui n.ö. alternatiivmeditsiin ära kaotada? Kas küsima apteegist: “Karp platseebot, palun?”

  5. Ma arvan, et need terakesed on ise tõesti täiesti kasutud. Aga kui inimene nendesse nii väga usub, muutub ta optimistlikumaks, rõõmsamaks, vastupanu haigusele suureneb ja lõpuks saabki võibolla terveks. See aina süvendab tema usku terakestesse. Mis puutub väikestesse lastesse, siis tavaliselt on nende haiguste põhjusteks vanemate stress. Aga kui vanemad toidavad last terakestega ja ise sellesse abinõusse usuvad, on nad rõõmsamad, vähem stressis ning selle tulemusena on ka laps paremas tujus ja paraneb kiiremini.

    Inimesel, kes terakestesse ei usu (mina kaasaarvatud), pole nendest muidugi mingit kasu.

  6. kusjuures minu meelest on platseebo enamvähem iga ravimi juures jube oluline. kui mul on tugev stress ja ma olen haige, siis ma võin teha midaiganes ja ma ei saa ikka korralikult terveks. kui ma saan stressist jagu, siis paranen ilma millegita.

  7. Loomadele on raske sisendada, et nad peaksid homöopaatiat uskuma, ometi on sellest nii mõnigi kord rohkem abi saadud kui allopaatilisest meidtsiinist. Sama kehtib ka muude täiendmeditsiini valdkondade kohta.
    Veelgi enam – tavaarstid on ka leidnud, et homöopaatiast on abi, mitmed praktiseerivad homöopaadid on “imeusku” pöördunud kogemustega arstid. Ka lollusega löödud?
    Loomulikult võitleb hiigelkasumeid tootev ravimiäri odavamte ja lihtsamate meditsiinivaldkondadega.

  8. On hämmastav, kuidas kodustes tingimustes homöopaatia aitab ja ravib lapsi, täiskasvanuid, koduloomi, aga meditsiinilistes katsetustes jääb platseebotasemele. Ma tean küll, et TINC, aga mõnikord tundub, et homöopaadid annavad vahel päris medikamente oma võluravimite pähe, et mainet üleval hoida. Või siis näevad inimesed seda, mida tahavad.

    Muide, kasside puhul, kellel väidetakse homöopaatilised ravimid eriti hästi toimivat, on asjalood pigem niimoodi, et nende immuunsüsteem on nii võimas, et neile võib peaaegu ükskõik mida sisse sööta ja ikka saavad terveks…
    Go figure, YBMV, YMMV

  9. Inimene on lihtsalt nii tugev, et enamusest haigustest saab iseseisvalt jagu, ilma rohtudeta. Rohtude roll on kannatuste vähendamises. Enam ei pea haigust lõpuni põdema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga