Ravimiamet hoiatab libaseadmete eest

libaaparaatRavimiamet oma oma kodulehele üles pannud lühida kuid tabava artikli sellest, kuidas aru saada mingi aparaadi võimetusest midagi diagnoosida või ravida. Siin küll ei manita ühtki seadet nimepidi, aga küllap suudab tähelepanelik lugeja näiteid elust ise leida.

Esimese hooga meenuvad Teleturus reklaamitavad dr Levini magnetjubinad, homöopaatide poolt kasutatavad elektroakupunktuuri ehk Volli aparaadid, Valeri Aljase ‘atomaarse molekulaarse energia kvantgeneraator biofor‘ (vaata ka siit) ja küllap on neid veel ja rohkemgi.

Palun pange kommentaaridesse kirja, kui te olete näinud mõnd seaded, mis allpool olevatele tunnustele tundub vastavat.

Artikli lõpus küll soovitatakse konsulteerida oma arstiga, aga paraku võib juhtuda ka hoopis sedasi, et inimene, keda olete arstiks pidanud, kasutab või soovitab ise mingit kahtlast seadet, toodet või teenus. Sellisel puhul soovitan pöörduda Tervishoiuametisse.

Siin siis Ravimiameti lugu.
——————–

Vahel ilmub meedias artikleid, mis reklaamivad erinevaid alternatiivmeditsiini seadmeid või pakutakse neid kuskil müügiks. Tavaliselt on loetletud rida haigusi, mida tooted ravivad. Tihti jääb kõlama ka väide, et arsti konsultatsiooni, ravimeid või isegi operatsiooni ei ole vaja, sest pakutav seade teeb inimese väga suure tõenäosusega terveks. Näiteks võiks nimetada aparaate, mis lubatavad mõjutada kogu organismi diagnoosides või ravides haigusi kiirgustega, helidega või pannes organid võnkuma.

Ravimiamet on tegelenud nende toodete uurimisega ja sageli pole tootjad suutnud tõestada, et seade toimib nii nagu avaldatud materjalid lubavad. Mõned üksikud neist mõjuvad lokaalselt soojendavalt ja mõne haiguse korral on toime ajutiselt valu leevendav. Mõne toote korral ei ilmne tegelikkuses üldse toimet ja kui inimese enesetunne paranebki, võib olla tegemist iseparaneva haiguse või platseeboefektiga, mitte seadme toimega. Kuid tõendite puudumisel ei saa kindlasti välistada ka tõestamata toimemehhanismidega toodete kahjulikku toimet tervisele.

Kuni tootjad pole suutnud reklaamtekstides väidetud toimeid teaduslikult ja Euroopa Liidu nõuetele vastavalt tõendada, on Ravimiamet seisukohal, et tegemist on eksitava reklaamiga või ei ole tegu meditsiiniseadmetega. Kui tarbija ostab endale toote, mida on reklaamitud liiga imelisena ja väga paljusid haiguseid ravivana, siis võib juhtuda, et seadme ravivõime on kaheldav või liialdatud.

Tarbijatel palume sellise aparaadiga kokku puutudes olla tähelepanelikud. Kahtlust peaks äratama iga ebareaalselt kõlav väide. Järgnevalt lisame mõned punktid, mille ilmnedes peaks kahtlustama, et on tegemist nn “imeaparaadiga”:

  • Lubatakse kiiret ja kerget paranemist;
  • Seadet reklaamitakse kui efektiivset vahendit laiale hulgale vaevustele, puudub konkreetne näidustus;
  • Kui lubatakse, et enam pole vaja ravimeid tarvitada, käia arsti juures jne;
  • Kui reklaamis kasutatakse sõnu nagu „imepärane“, „ainulaadne“, „salajane“ või „iidne“;
  • Kui toode on saadaval ainult ühest kohast, sageli kellegi koduselt aadressilt või postitellimuse teel;
  • Kui reklaamija kasutab dokumenteerimata juhtumeid, mis kõlavad liiga hästi, et olla tõesed;
  • Kui lubatakse ravi efektiivsust 90% või rohkem;
  • Kui lubatakse suurt diagnoosimise täpsust, üle 90%;
  • Kui lubatakse täielikku ohutust või kõrvaltoimete puudumist.
  • Kahtluste korral võite konsulteerida enne seadme ostmist oma arstiga või võtta ühendust Ravimiametiga.

    allikas: Ravimiamet

    14 Replies to “Ravimiamet hoiatab libaseadmete eest”

    1. Ravimiameti meditsiiniseadmete andmebaas ei näita ühtki Bemeri seadet. OÜ Mirtalis, mis on Bemer 3000 maaletooja, ei ole Ravimiametis kirjas kui meditsiiniseadmete maaletooja.


      Nende enesekirjeldus vastab päris mitmes kohas Ravimiameti hoiatussõnadele. Eks ta üks kallivõitu platseebo ole (aparatuuri hind vahemikus 3700-58500 kr).


      Tegelikult võiks neile Ravimiameti kaela saata küll, kuna Bemerit reklaamitakse kui ravivahendit. Ravimiamet ju lausa kutsub inimesi kahtluse korral endaga ühendust võtma. Võtan varsti ette, vaatan, mida kostetakse :-)


      Mis aga nendesse rasva- ja veeprotsendimõõturitesse puutub, siis nende kasutajad-müüjad ei väida, et need imevahendid oleksid ja suudaksid ülisuure protsendiga tõepäraseid näite manada. Samuti ei väideta nendega seoses mingeid raviomadusi.

    2. Mirtalis OÜ kommentaar:

      Lgp. Ingrid!
      Ingrid:”Rahaülekanne tuli teha vaid interneti teel.” Raha tuli kanda pangaülekandega Mirtalis OÜ kontole- kas Te teete seda internetti kasutades või lähete pangakontorisse meid ei huvita. Ma ei leia, et seminari eest maksmine pangaülekandega oleks midagi taunimisväärset-imelik kui me seda kuskil ainult sularahas koguma hakkaksime, kuigi oli ka võimalik kohapeal ilma eelnevalt registreerimata maksta, siis hind küll kallim. Samuti oli arve saamiseks vaja registreerimisel lisada arve saaja andmed.
      Oleme avatud ettepanekuteks, kuidas võiks seminari eest tasumine veel organiseeritud olla- meie soov on ikkagi parimat ja mugavaimat teenust pakkuda!

    3. Mirtalis OÜ kommentaar:

      Lgp. Martin Vällik
      http://www.sam.ee/11221 -(ravimiamet) võite lugeda järgmist teksti: “Euroopa Liidus turule lastud või kasutusele võetud meditsiiniseadet võib Eestis müüa ilma sellest Ravimiametit teavitamata *). Alati võib vabatahtlikult teavitada kõigist Eesti siseturule jõudvatest toodetest.” Loomulikult on see põhimõte ka seadustesse kirjutatud. Samuti on BEMER3000 seadmetel olemas kõik vajalikud sertifikaadid. Nii, et enne kui kellelegi “ära panema” tõttate viige ennast teemaga kurssi. Ma ei mõista millest selline agressiivsus toote vastu millega ma usun Teil pole mingeid kokkupuuteid olnud. Minu arust oleks Te võinud tulla magnetteraapia seminarile ja kõigepealt endale selgeks millega tegu ning oleksite saanud ka kohe esitada küsimusi või seal esitatud väiteid ümber lükata.
      Pole ka keegi kuskil väitnud, et BEMER3000 mingi “imeaparaat” on mis hetkega kõik probleemid lahendab. Küll on tegemist aparaadiga mille kasutamine eraldiseisvalt või komplekteeritult ükskõik millise muu ravimeetodiga (Teie rahustuseks ka tablettide võtmisega) aitab lühendada raviaega, vähendada ravimite doose (loomulikult arstiga kooskõlas) jne. BEMER3000 toimimise põhimõtteid ei jõua ma siia kirja panna, kellel huvi leiab internetist lisainfot. Kahjuks on eestikeelsel kodulehel veel vähe infot (täiendame jõudmööda), aga http://www.bemer.ee ‘st linkide alt leiate viiteid inglise, saksa, vene, rootsi jm. keelsetele lehtedele. BEMER3000 ei pretendeeri saamaks asenduseks muule meditsiinile küll soovime, et meditsiin kasutaks kõiki teadmisi/ravivorme parallelselt saavutamaks parim ja kiireim tulemus.

      Teie viide Quackwatch’le on ka üsna kohatu- juba aastal 2003 on nad kohtus “maatasa” tehtud, aga igaüks võib lugeda lisa klikates linkidele:

      http://herballure.com/ubbthrea.....38;fpart=1
      http://www.quackpotwatch.org/q.....judge_.htm

    4. Olid ajad, mil isegi USA ravimiamet FDA ei häbenenud libaseadmeid libaseadmeteks nimetamast:

      Proovi sa tänapäeval midagi sellist öelda. Kohtusse kaevatakse. Või ähvardatakse kohtusse kaevata. Laimamise eest.

    5. Valeri Aljase imetabane kiip on tunnustatud ka Eesti Leiutajate Liidu poolt ning saanud riikliku tähistuse Patendiametilt:

      http://www.leiutaja.ee/?lk=4&#.....#038;n=120
      http://www.micrim.eu/images/st.....e00517.jpg
      (tegelikult ma siiralt loodan, et see viimane on võltsing)

      Nimetatud kiibi puhul on huvitav, et see mitte ainult ei kaitse vaid ka otseselt ravib, http://micrim.eu andmetel:

      First aid (Fa) – esmaabifunktsiooni kasutamine

      Millimeeterlained sagedusega 65 GHz on abiks näiteks pea- või hambavalu, kõhuvalu, lihase- ja liigesevalu kõrvaldamisel ning haavade ravis.

      Valu või ebameeldivuse tunne mistahes kohas Teie organismis kaob, kui panna telefon ekraaniga selle koha lähedusse ning hoides aparaati kehast umbes sentimeetri kaugusel (ilma sünteetiliste rõivasteta) ning pöörata seda kellaosutite liikumise suunas piki oma telge. Kui Te teete neid liigutusi iseendale, siis peab Teile tunduma nagu sooritaksite pöörlemist vasakule poole (vasaku käe poole). Pöörlemist on soovitatav teha 1 sekundilise pöördeintervalliga (sealjuures võib näiteks kaasa lugeda: ja – üks, ja – kaks, ja – kolm…). Selliste protseduuride läbiviimise aeg jääb sõltuvalt probleemi raskusest 3 kuni 15 minuti vahele. Protseduuride käigus püüdke alati „sisemiselt” kuulata seda kohta, mille kohal Te seda teraapilist massaaži teete. See annab Teile märku sellest, millal võib protseduuri lõpetada. Mõnel juhul võib telefoni lihtsalt panna ekraaniga vastu haiget kohta.

      Lainete paremaks läbimiseks võib nahapinda sooja veega niisutada. Protseduuride efektiivsus on tunduvalt kõrgem, kui neid sooritada pikali asendis.

    6. IIRC ongi see “Eesti Leiutajate Liit” Aljase ja sõprade kokkupandud selts just niisuguste autasude jaoks. Pärisleiutajaid on Eestis ikka ka.

    7. Mõnel juhul võib telefoni lihtsalt panna ekraaniga vastu haiget kohta.

      Aga telefoni vastu pead panemine ongi ju osa tema sihipärasest kasutamisest!

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga