Riiklikult soositud šarlatanid

libamasinOli kunagi ajakiri Luup. Selles ilmus häid lugusid mitmetest asjadest sh niinimetatud parateemadel. Tuhnisin veidi arhiivides ja leidsin huvitava artikli pealkirjaga Nõiad põlevad ka 21. sajandil, autor Virkko Lepassalu.

Lugu algab kirjeldusega nüüdseks lahkunud Sirje Gabrieli tegemistest. Tema tegevuse peamine lähtealus oli, et

inimeste koed ja rakud võnguvad. Kui rakk võngub valesti, tähendab see ülekoormust või haigust. Valesti võnkuvad koed saab raadioraviga jälle tasakaalu viia. Vanahiina meditsiini alused on ühendatud kvantfüüsikaga.

Tema väited tõotasid meditsiinilist revolutsiooni:

Kui iga perearst seda valdaks, poleks vaja suuri laboreid ning inimeste jooksutamist.

Sugugi mitte kõik ei arvanud, et läbimurre oleks ukse ees. Nt psühhiaater Anti Liiv küsib, et miks sellistel nõidujatel tegutseda lastakse. Ei veena, et vehitakse Nobeli preemia, akadeemikute nimede, kosmonautide, salajase sõjatööstuse nimetamisega.

Huvitav asjaolu on seegi, et nõukogude viljastavates tingimustes uuriti ‘hinge’ või ‘astraalkeha’ kaalu. Kaaluvat 100-200 g, mis on tunduvalt rohkem kui Duncan McDougalli poolt saadud 21 grammi.

Üks juhtivaid tegelasi oli tollal praegugi paramaailmas aktiivne arhitekt-geobioloog Enn Parve, keda Anti Liiv riigimaagiks tituleerib.

Kummalisena jääb kõlama akadeemik Anto Raukase tõdemus:

Bioväli ei vaja tõestamist, see on inimesega kaasa sündinud ning just selle alusel tunneb imik eksimatult oma ema.

Kuid Arvo Tikk paneb asjad õigesse perspektiivi:

Kaldun arvama, et Sirje Gabrieli tegevuse tunnustamine usaldusväärse arstliku tegevusena kompromiteerib Eesti tervishoidu tervikuna. … Teisalt on arusaadav, et igasugusel mõjusalt sooritatud tegevusel võib olla ka positiivne psühhoteraapiline toime.

Täiendavaks lugemiseks üks inglisekeelne artikkel elektrilistest imemasinatest Quackwatch.org kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga