Siseministeerium usub Sniffexisse

Päästeameti vitsamees Eesti Panga hoone ees George Bushi turvamas. Foto: Teet Malsroos.18. aprillil kirjutasin Päästeametile ja Siseministeeriumile kirja, kus pärisin Sniffexisse puutuvate asjade kohta. Päästeamet vastas üsna kiiresti ja nad jäid väga kindlalt selle juurde, et Sniffex on tõhus, Sniffex on testitud, Sniffex on vajalik.

Seoses pronksööga oli Siseministeeriumil kindlasti palju muud vajalikku teha, aga nüüd sain neiltki vastuse:

Lugupeetud Martin Vällik,

Päästeameti demineerimiskeskuse varustuse kohta käiv teave (nimekiri, soetamismaksumused, testimise tulemused jm) on tunnistatud asutusesiseseks kasutamiseks. Seetõttu ei saa Siseministeerium Teile edastada infot Päästeameti demineerimiskeskuse poolt soetatud varustuse ja selle maksumuse kohta.

Lisaks riigieelarvelistest vahenditest soetatud varustusele on Päästeamet saanud märkimisväärse hulga varustust välisabi raames.

Varustuse soetamisel testib Päästeamet erinevate tootjate seadmeid ning rahaliste vahendite piiratuse tuleb valikud soetatava varustuse osas teha väga hoolikalt. Lisaks viiakse demineerimiskeskuse varustuse teste läbi koostöös teiste julgeolekustruktuuridega. Seetõttu on Siseministeerium veendunud Päästeameti poolt soetatud varustuse otstarbekuses. Samuti hindab Siseministeerium kõrgelt demineerimiskeskuse ekspertide teadmisi ja töötulemusi.

Lugupidamisega,

Tarvi Ojala
Büroojuhataja
Päästepoliitika büroo
Sisejulgeolekupoliitika osakond
Tel 612 5069

Mida muud tal öelda ongi? Loomulikult tuleb oma ala eksperte usaldada, kuidas muidu õigusriik ja demokraatia töötaksid. Aga kuidas peaks toimima siis, kui teiste ekspertide arvates on tegu ilmselge möödalasuga? Ei aita see, kui peale lasku joonistatakse märklaud sinna, kus see näib täpset tabamust näitavat.

Antud olukorras on minumeelest sellele igati väljateenitud usaldusele paras löök antud.

Kas on meil keegi, kel oleks aega ja viitsimist Sniffexi kasutusjuhend läbi vaadata ja oma ekspertarvamust väljendada?

Riiklik julgeolek, demineerimine, terrorismivastane võitlus, lõhkeainete usaldusväärne tuvastamine ja kahjutuks tegemine on liiga olulised teemad, et lasta pseudoteadlastel ja vitsameestel endale kotti pähe tõmmata.

One Reply to “Siseministeerium usub Sniffexisse”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga