Pettuse valem: vesi + magnet

Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt.Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest. Loodetavasti olete neid laatadel näinud ja ise tutvunud imepärase ja väidetavalt kokkuvõttes odava ning keskkonnasõbraliku pesuviisiga.

Kirjutasin neile kirjagi, kuid ilmselt tiheda esitlusgraafiku tõttu pole neil olnud aega mulle vastata. Huvitav, kui nende poole pöörduks Tarbijakaitse, kas siis oleksid vastused kiiremad liikuma? Peaks proovima.

Vesi ja magnetid on petuskeemide sagedased osalised. Siit blogist leiame vee kohta Võluvee petukauba ja magnetite imelisest raviväest Bemer 3000 juhtumi, mis Ravimiameti poolt monitooringule on võetud.

Tihti saavad magnet ja vesi kokku, et veelgi suurejoonelisemalt vähe- või väärinformeeritud tarbijalt raha välja meelitada. Või on toote turustaja ise vähe- või väärinformeeritud, et sellist toodet oma klientidele heauskselt pakub?

Konkreetselt keerutan siin AS Bioexpert poolt pakutava Elcla magnetiliste veepehmendusseadmete ümber.

Bioexpert Helle Vilu räägib meile katlakivist, selle moodustumisest ja kahjulikkusest veeseadmetele. Tõsi ta on, et sadestudes küttekehadele tõstab katlakivi voolutarvet, torudes võib põhjustada ummistusi, vee karedus suurendab pesukemikaalide kulu jne. Vee karedust vähendatakse tavaliselt ioonvahetuse teel, kus kaltsiumi ja magneesiumi ioonid asendatakse kavalal moel naatriumi ioonidega. Aga Bioexpert vahendab meile uut (vana) moodust, kuidas vett pehmendada:

Püsimagnetilise energiasäästliku veetöötlusseadmega ELCLA töödeldud vees väheneb tunduvalt katlakivi moodustava kaltsiidi teke – kaltsiit on mineraal, mille kristallid kleepuvad veega kokkupuutuvatele pindadele ja neile tekib mittelahustuv tugev katlakivikiht.

Magnettöödeldud veest setib kaltsiidi asemel põhiliselt aragoniit, mis on kaltsiidiga sama keemilise koostisega, kuid sellest väga erinevate omadustega. Aragoniidikristallid on kaltsiidiga võrreldes erineva kujuga, tihedamad ja mittekleepuvad. Seetõttu on magnettöödeldud vee sete sõre, tolmne või pulbriline, ning läbivoolav vesi kannab selle veetorustikust välja. Küttekeha pindadele ja veetoru seintele jääb õhuke pulbriline settekiht. Seisva vee puhul koguneb setet veeanuma (boiler, veepaak) põhjale, mistõttu viimast tuleb paari aasta tagant puhastada. Torustikes rõhu all säilib magnettöötluse toime vees ca 48 tundi, vabas õhus vähem.
Allikas: Bioexpert.

Minu BS detektor püüdis siit kinni nõrga signaali, aga kuna ma ei puutu sedalaadi teemadega igapäevaselt kokku, siis tundus jutt väärivat lähemat uurimist enne lõplikuma otsuse langetamist. Seda enam, et AS Bioexpert kõlab vägagi asjatundlikult ning nende tooteid müüvad edasi Onninen, Ehituse ABC, Toru-Jüri kauplused ja paljud teisedki ning nende magnetvidin on lastud paigaldada uue ja moodsa Pärnu SPA, Kristiine Spordihalli, Tapa politseihoone, Tallinna Külmhoone kontori- ja laohoone veesüsteemidele.

Bioexperdi ametliku hinnakirja kohaselt on Pärnu SPA maksnud lausa 44840 krooni. Veel kaunistatakse oma toodet selliste üleilmsete kuulsustega nagu Fiat, Nestle, Danone.

Aga paraku puuduvad viited teadust sisaldavatele lugudele, seega pidin selle otsingu ise tegema ja leidsin ülevaatliku artikli ajakirjast Skeptical Inquirer, kus on kokku võetud tolleks hetkeks (1998. aasta algus) ilmunud teaduslik kirjandus.

Aga lühemalt võtab teema kokku üks toruasjandusega tegelev koduleht:

Küsimus: Kas magnetilised veepehmendajad töötavad nagu müüjad väidavad?
Vastus: Võibolla, aga olles tutvunud sadade vastavate uuringutega, oleme skeptilised.

Mõlemad kodukad viitavad ajakirjas Consumer Reports aastal 1996 ilmunud artiklile, mis kirjeldab katset, kus ühte veeboilerisse lasti ‘tavalist’ vett ja teise magnetiga töödeldud vett. Vesi oli päris kare – 200 ppm. Rohkem kui kahe aasta möödudes lõigati mõlemad boilerid lahti ja võrreldi nende sisu. Katlakivi tekkimise osas polnud mittemingisugust vahet ja ajakiri andis oma karmi kuid õiglase hinnangu, et 535 dollarit (üle 6000 krooni) maksnud magnetiline vee pehmendaja oli kasutu.

Magnet on magnet, füüsika on füüsika ja küllap laieneb see kokkuvõte ka Bioexperdi poolt vahendatavale Elcla magnetilistele vee mittepehmendajatele.

Kui veidi teiste rahakotis sorida, siis Bioexpert väidab oma kodulehel, et nad on toodet Elclamini müünud Eestis u 200 tk, 450 kr/tk, kokku u 90 000 kr. Lisaks hulgaliselt suuremaid ja kallimaid isendeid, vähemalt üks 44840 kr maksev seade. Miljonit ilmselt kokku ei tule, ilmselt ka poolt miljonit mitte, kuid üksiktarbija seisukohast on iga asjatult kulutatud kroon liiast. Korduvalt mainitud Pärnu SPA maksis oma rumaluse eest üle 44 000 krooni! Nad oleksid võinud pool sellest rahast nõuande eest mulle anda ja teise poolega midagi muud kasulikku teha :-)

Samas.
SLÕhtulehes on juttu tublist noorteadlasest Maria Orbist, kes valmistas vanadest arvuti kõvaketastest vastava megnetseadme ning võrdles kolme vett: Elclaga töödeldud, omatehtud seadmega töödeldud ning töötlemata kraanivett. Tema uuring näitas magnetite efektiivsust katlakivi vähendamisel, aga uuringu nüanssidega meid SLÕhtulehes muidugi ei tüüdata. Nendega saab tutvuda Maria uurimustöö inglisekeelses variandis.

Ta annab oma allikatereas üles vägagi hea artikli magnetvee pseudoteaduslikkusest:
http://www.chem1.com/CQ/magscams.html (siin räägitakse ka tuttavatest magnetilistest pesupallidest), kuid vastu minu ootusi ei pühenda ta pea sõnakestki nende vastuolude üle arutlemiseks. Kui valdav osa korralikke uurimusi näitab, et tarbevee magnetiga töötlemine ei mõjusta katlakivi tekkimise intensiivsust ja siis on üks uurimus, mis näitab vastupidist, siis selle vastuolu oleks võinud selgemalt ja konkreetsemalt välja tuua. Võibolla on võtmeks kohaliku vee rauasisaldus või metodoloogilised nüansid või miski muu.

97 Replies to “Pettuse valem: vesi + magnet”

  1. (magnet)pesupallidest: kui neid ikka igavene hunnik masinasse panna, saab pesu puhtamaks kindlasti – peaks olema sarnane efekt kui vanal heal pesulaual.

  2. Need Methroderm vidinad paistavad veidi teistsugusel põhimõttel töötavat. Soomekeelses paigaldusjuhendis http://www.metrotherm.fi/aqua_asennus.pdf väidetakse, et aparaat produtseerib elektrostaatilise välja impulsse sagedusvahemikus 7000-14000 Hz, mis kiirendab vees leiduvaid rauaosakesi, mis omakorda kokkupõrkel kaltsiumkarbonaadi molekulidega viimased peenemaks hakib.

  3. Siis on ka see Metrotherm või vähemalt tema juhed bull$hit: “toimii sykkivänä sähköstaattisessa kentässä 7000-14000 Hz välillä” on koduperenaise ajude umbeajamiseks hea jutt küll, aga “elektrostaatiline” @ “7000-14000 Hz” on sama hea kui “seisev auto kiirusega 90 km/h”.

  4. Ole nii hea ja mine palun kooli tagasi. Küsi füüsikaõpetajalt magnetite käitumise kohta erinevates keskkondades. Siis mine ja diskuteeri erinevate professoritega, kes tunnevad seda ala. Loo omale teadmisi, mitte ära lingita samasuguse grupi samasugustele amatöörteadmistega lehtedele. Niisama huupi paugutada on tobe.

    Veel rohkem on kahju sellest, et tehnoloogia ja teadvuse arengut pidurdavad sinusugused mina-arvan-end-teadvat-mismoodi-asi-käib-skeptikud. Ega teiega midagi peale pole ka hakata, teid tuleks lihtsalt võtta kui halba loodusnähtust.

  5. S. Ozeki, I. Otsuka
    Transient Oxygen Clathrate-like Hydrate and Water Networks Induced by Magnetic Fields
    J. Phys. Chem B, vol. 110, pp. 20067-20072, 2006.
    Recently, careful experiments of oxygen-dissolved pure water treated by high magnetic fields showed indirectly the existence of magnetic field-affecting water (MFA water), which brought about a decrease in the contact angle of water on metals, an increase in the electrolytic potential of water, inhibition of metal corrosion, and changes in the crystal structure of calcium carbonate due to magnetic treatment. Here we report the infrared and Raman spectroscopic evidence indicating quasi-stable structures in the MFA water; oxygen clathratelike hydrate and developed water networks, which were induced by magnetic interactions while a vacuumdistilled water, followed by oxygen exposure, crossed a steady magnetic field. The mechanism of MFA water formation and survival under thermal fluctuation is a challenging problem for the science community.

  6. Oleks hea, kui kirja autor võtaks ühendust otse minuga, kes ma AS-s Bioexpert magnetseadmetega tegelen. Oleme nende Elcla magnetseadmete toimet veekeskkonnas uurinud TTÜ materjaliuuringute keskuses ja saanud konkreetseid kinnitusi sellele, et tõesti magnetiga mõjutamisel tekivad veest settimisel teise struktuuriga kaltsiumkarbonaadi kristallid, mis on nii teistsuguse kuju kui omadustega (tehti setete röntgendifraktomeetrilised analüüsid, elektonmikroskoolpilised uuringud, kusjuures setteid võeti erinevatest keskkondadest – pesumasinatest, elektriliste keedukannude põhjadelt, tavaliste veekeedunõude põhjadelt, boileritest…). Nende andmetega võivad kõik huvilised kohapeal tutvuda – Liimi 1, Tallinnas. Peale magneti toime kohta muude allikmaterjalidega tutvumist, analüüside tegemist ja magnetite toimet praktikas jälgitud (sh endal kodus) saigi neid laiemalt müüma hakatud.

    Autor otsib vaid vihjeid oma ettekujutuse õigustamiseks. Kui on isegi konkreetne praktiline töö positiivsete tulemustega magnetseadme töö efektiivsuse kohta (õpilase lõputöö), siis selle positiivse tulemuse jätab autor siiski vaid oma teada…

    Kui autorit (või teisi lugejaid) teema huvitab, võiks pöörduda otse minu poole:
    helle@bioexpert.ee
    Võin soovitada hulga materjale, ka eesti keeles ilmunud raamatut, magnettöötluse kohta. See on väga keeruline teema ja uuritud ülemaailmselt juba aastakümneid. Magnettöötluse tulemused erinevates keskkondades annavad erineva tulemuse, ja see sõltub sellest, kas tegemist on seisva või voolava veega, vee kasutamise intensiivsusest, temperatuurist, vees raua sisaldusest…
    Tänatud on igasugune tagasiside magnetseadmete kasutajatelt, sest õpime magnetseadmete töö efektiivsust sellega tundma erinevates situatsioonides. Magnetite toime veekeskkonnas ei ole lõpuni lahendatud küsimus ja selle detailides uuringud jätkuvad ülemaailmselt. Praktikas on aga magnetseadmete kasutamine juba paljudele kasu toonud. On hea, kui selgub paremini, kus nende toime ja mis tingimustel on vähene – kas saab siis süsteemi muuta ja magneti omadusi paremini ära kasutada, või valida vee pehmendamiseks mõnel konkreetsel juhul mingi muu moodus.
    Magnet on aga magnet ja ta avaldab mõju vees lahustunud soolade ioonidele, selles kahtlusi ei ole artiklites märganud…Uurimise all on eelkõige, kas ja kuidas mõjutab magnet vee struktuuri, klastrite suurust….

  7. Helle Vilu kirjutab eespool:
    “Magnettöötluse tulemused erinevates keskkondades annavad erineva tulemuse, ja see sõltub sellest, kas tegemist on seisva või voolava veega, vee kasutamise intensiivsusest, temperatuurist, vees raua sisaldusest…”

    Siit ma järeldan, et ostes magnettöötlemise seadme Bioexperdilt, saab ostja nendelt olukordade kirjeldused, millistes nende seade efektiivselt töötab. Teaduse pool kontrollitud piirkonnad nö.

    Kui siis nüüd kritiseerida seadet, siis tuleksid kontrollkatsed läbi viia just nimelt Bioexperdi poolt esitatud piiritingimuste raames.

    Kui aga Bioexpert seadme efektiivset tööpiirkonda ei defineeri ja negatiivsete katsete tulemusi pareerib väitega “aga minul kodus töötab, ja veel väga hästi; magnettöötluse tulemused erinevates keskkondades annavad erineva tulemuse”, siis on tegemist kõige tavalisema petutembuga.

    Või saab kunde Bioexperdilt “money back guarantee”, kui TEMA vees, TEMA olukorras seade ei sattunud töötama?

  8. Magneti mõjust veele lugesin esimest korda juba vist Horisondist 1960-70. aastatel. Asi on ilmselt siiani lahtine, aga skeptik on nii usklik tõesti, et toimib oma eelarvamuse piires. Aga see on ju nii inimlik, mis pole isegi skeptikule võõras. Tõeline Skeptik peaks ka oma seisukohtadesse skepsisega suhtuma…

  9. Kes on tõeliselt huvitatud vee magnettöötlusest ja selle keerukusest, sel tasuks lugeda uuringutest selles vallas, näiteks raamatut (vene keelset) nagu:
    V.I.Klassen, Omagnitshivanije vodnõh sistem. Moskva, 1982. See raamat on Eestis raamatukogudes.

  10. Helle,
    ehk teete lühida kokkuvõtte, milliseid katseid Klassen oma raamatus kirjeldab, mis tõestavad vee magnettöötluse efektiivsust. Ja kuidas võiks seletuda Consumer Report kaheaastase katse negatiivne tulemus?

    Ja miks ei võiks see meetod olla laialdaselt kasutuses? Näiteks vee kloreerimine, osoneerimine, fluoriseerimine on igati kulu-efektiivseteks osutunud ja neid rakendatakse igapäevaselt veevärgivee töötlemisel. Vaatamata pikale magnetite tundmise ajale ei ole vee magnettöötlus sellist läbimurret teinud. Miks küll?

    Ja kui teil on kohalike uuringute raporteid, nagu ühes oma eelmises kommentaaris viitate, siis miks ei võiks sedagi avalikult kättesaadavaks teha?

  11. Martin kirjutas:

    Ja miks ei võiks see meetod olla laialdaselt kasutuses? Näiteks vee kloreerimine, osoneerimine, fluoriseerimine on igati kulu-efektiivseteks osutunud ja neid rakendatakse igapäevaselt veevärgivee töötlemisel. Vaatamata pikale magnetite tundmise ajale ei ole vee magnettöötlus sellist läbimurret teinud.

    Võib-olla sellepärast, et piisava tugevusega magnetväljade saavutamine on keerukas/kulukas, aga käepärase külmkapimagneti välja mõju on tühiselt väike?

    Pseudoteadlase jaoks on magnet loomulikult maagilist surramurrat emaneeriv riist ja surramurral ei ole kogust, vaid ainult presence.

  12. Siin osutati Jõgeva kooliõpilase positiivsetele katsetulemustele. Skeptikud võiks nüüd võtta paar vana kõvaketast, lammutada magnetid välja ning panna paar tükki koju näiteks köögi külmavee torule. Siis võtke köögist vett kohvimasina jaoks ning vannitoast kiirkeedukannu jaoks vms.. Eks siis võrrelge aja möödudes. Mind isiklikult paelub see lahendus kuna vanu kõvakettaid pole raske hankida ja taaskasutus on ka võtmesõna. Tahaks ainult veel selgitust kuidas oleks otstarbekas paigutada neid magneteid torule. Kas peaks äkki need magnetid keskelt poolitama (ühel kõvaketta magneti plaadil on mõlemad poolused) ja sättima poolused ainult teine-teisele poole toru, mitte vaheldumisi. Samas väidavad mõned allikad, et vahelduv magnetväli on katlakivi tekkimise vähendamisel efektiivsem (vahelduvvoolu elektromagnetid isegi raadiosageduste kasutamiseni).

    Kes on kunagi kaks kõvaketta magnetit lapiti kokku lasknud, see teab, mis jõud neis peitub. Katsuge neid lahti saada.

    Vee magnetilised omadused sõltuvad kindlasti sellest, mida konkreetses asukohas vesi sisaldab. Seega rääkides magnetvälja mõjust veele võiks äkki rääkida tegelikult magnetvälja mõjust vees sisalduvale.

    Muide olete kuulnud nn. vesi-antennidest. Neid on ehitatud huviliste poolt raadioside tarbeks ja soovitud sagedustel resoneerima saamiseks häälestatakse neid soolasisalduse muutmisega. Taaskord on vesi ainult millegi muu kandjaks keskkonnaks.

    Seega ma ei tembeldaks magnetilisi veetöötlusseadmeid kohe petukaubaks, kuid olen nõus sellega, et seadmetega peaks olema kaasas info, millise konsistentsiga vee puhul nad üldse efektiivsed on

  13. Olen mitmesuguseid magnettöötlusseadmeid kasutanud-katsetanud aastakümneid. Alates möödunud sajandi seitsmekümnendatest kui mingid tööstuslikud keskküttekatlad olid varustatud püsimagnetitega katlakivi vähendamiseks. Me ei osanud neid paigaldada puuduliku kirjelduse ja olematu teadmise tõttu. Sealt ka arvamus, et tegemist on jälle mitsuurinlastega.
    Hiljem meenus see ja ehitasin endale huvist neid seadmeid.
    Võin julgelt väita, töötab. Toroidmagnetist vett läbi lastes koguti kokku ka vees hõljuvad raua osakesed, mis lõpuks ummistasid toroidi südamiku ava.
    Peale keetmist ja vee kuivatamist sadet tugeva mikroskoobiga uurides leidsin, et kristallide kuju oli muutunud .
    Huvi asja vastu püsis ja peale mikroskeem-taimleri 555 käikuvõtmist sai ehitada elektromagneetiline seade muutuva magnetväljaga, mille kasutamine oli veel effektiivsem.
    Tänaseks toon firma Conrad vastavaid seadmeid ja paigaldan neid. Tööstuses valmistatud on odavamad.
    Viiekordses elamus oli esimese korruse köökides raske saada kvaliteetset sooja vett. Peale paarikuulist seadme kasutamist sai seal aga nõusid pesta. Oli toimunud torustiku puhastus katlakivist ja ringvool hakkas jälle toimima.
    Magnetväljal on kindlasti veel ootamatusi varuks ja kõiketeadjatel skeptikutel tuleb kunagi tunnistada oma eksimust.

  14. Teine tuntud pseudoteaduslik pettuseliik on seotud “toksiinidega” ja nende “väljutamisega”.
    Naljakas pseudoteaduslik toksiinide väljutamise alane jutt leidub kohalike kristlike fundamentalistide veebilehel.

    Kui ma sardooniline küünik oleksin, siis järeldaksin ma pärast selle kirjutise lugemist, et kristlased kardavad seksuaalsust nii koledal kombel, et isegi uriini väljutavad kaenla alt.

  15. See Crusoe on mingi meeletu produktiivsusega mees. Kui juhtud kuskil internetis lugema mingit jaburat ultra-fundamentalistlikku teksti siis enamasti leiad alt tema nime. Muuhulgas ka mingit ID-promo kirjutanud.

  16. Mul algasid 8 aastat tagasi väga tugevad unehäired, Absoluutselt magada ei saanud. Sõber, Mr.George US-st, soovitas magneteid. Ostsin talt korduvalt Neodymium magneteid, sealhulgas ka väga suuri. Lõpuks, kui voodi madratsi alla panin 10″x9″x3/8″ hiiglase – magasin kui kott! Voodi on vahepeal uus, kuid magnetit hoian seal senini, aeg-ajalt vahetades asukohta ja polaarsust. Meeldib see ortodoksetele teadusejüngritele või mitte – see mõjub! Ja kusjuures vähemalt minule positiivselt. Ma heidan õhtul voodisse ja uinun hoobilt.
    Vesi on meil siin paepealsel väga kare. Loomulikult olen katsetanud ja mul on installeeritud mitmeid erinevaid veepehmendusseadmeid. Esialgse 12 tuhat maksnud programmeritava hiigelsuure “Soolapuhuja” viskasin välja ja nüüd on mul maja peal kokku kuus suurte(!) neodymiummagnetiga elementi + kaks ekektroonilist impuls-seadet. Mina ei viitsi eputada värviliste graafikute, valemite ja kõveratega – ma vaatan, kui tihti pean vahetama kohviveekeetjat uue vastu või kui tihti tuleb osta uus pesumasin – asi on lihtne – see aitab! Pealegi on see magnetitega jändamine küllaltki põnev tegevus, huvitav hobi meesperele.

  17. Herbert kirjutas:

    Mina ei viitsi eputada värviliste graafikute, valemite ja kõveratega […] Pealegi on see magnetitega jändamine küllaltki põnev tegevus, […]

    Heh. Heh.

  18. Huvitav, miks woo-rahvas on otsustanud, et magnetid on tervisele kasulikud ja elektromagnetlained tervisele kahjulikud?

    Kas vastupidiseid uskumusi on teada?

  19. Püüan leida aega ja vee magnettöötluse kohta ilmunud teadusartiklite ja raamatute viiteid Bioexperdi kodulehele üles panna. Kel on huvi, võiks sealt siis lisainfot otsida.
    Peab ütlema, et uuringuid vee magnettöötlusest on tehtud ja tehakse pidevalt tohutult, uuringuväli on väga lai. Eriti huvitavad on vee struktuuri muutusi ja inimese tervist puudutavad uuringud. bioexpert AS on ka ise katseid teind ning neist ajakirjanduse veergudel teada andnud – näiteks Keskkonnatehnika ajakiejas jm.

  20. Bioekperdil on magnetseadmete osas konkurent:

    M.A.I.C

    M.A.I.C. veetöötlussüsteem on uus revolutsiooniline veetöötlusmeetod ning loodud spetsiaalselt selleks, et vähendada katlakivi tekkimist. M.A.I.C. – i tööprotsess on püsimagnetite ja induktsioonkatalüsaatori pidev koostöö.

  21. Magnetid veetoru ümber annavad tulemusi. Kütusesäästja on jama.
    magnetite raviomadused? hmm.. ei kinnita ega lükka ümber. subjektiivne arvamus et kui rohke rauasisaldusega vett juua siis äkki kuidagi mõjubki…

  22. Alustasin kirjanduse viidete väljapanekuga vee magnettöötluse kohta meie kodulehelel http://www.bioexpert.ee veetöötluse all. Siin on praegune minekiri:

    Artiklid:

    (allpool viidatud kodulehelt http://www.sciencedirect.com
    saab teaduslikke artikleid lugeda, omades juurdepääsukoode või kasutades vastavate raamatukogude teenuseid, näiteks Tallinna Ülikooli teadusraamatukogu)

    * Orb M., “Katlakivi tekke vähendamine magnetseadmega. Resümee”, 2007 (ettekanne, pdf).

    * “Vee magnettöötlus hävitab haigusttekitavaid mikroobe”- kokkuvõtlikult raamatust Классен В.И., “Вода и магнит”, Москва, 1973.

    * Fathi A., Mohamed T., Claude G., Maurin G, Mohamed B.A., “Effect of a magnetic water treatment on homogenous and heterogenous precipitation of calcium carbonate”, http://www.sciencedirect.com

    * “The effect of oral irrigation with a magnetic water treatment device on plaque and calculus”, J.Clin. Periodontal 1993:20:314-317. Copyright Munksgaard, 1993. (Condensed Version).

    * “Bio-Magnetic Hydrology: The Interactive effect of two forces of natural energy – water and magnetism”, http://www.magnetfoundation.or....._hydrology

    Raamatud:

    * Karik H., “Looduslik vesi ja hämmastavad imeveed”, Tallinn, 2006. (“Magnetvesi”- lk. 98).

    * Классен В.И., “Омагничивание водных систем”, Москва, “Химия”, 1982. (väga põhjalik raamat, 256 lehekülge)

    * Классен В.И., “Вода и магнит”, Москва, 1973.

    * Коилл Р., “Магнитотерапия для всех”, Москва, 2006. (“Намагниченная вода” – lk 108; See on tõlge originaalist – Coghill R., “The healing
    energies of magnets”, London, 2000).

    .

  23. Mis katlakivisse puutub, siis see ju iseenesest võiks töötada, kui veel ka kõrge rauasisaldus on nagu Väike-Maarjas. Ma ei ole üldse füüsik, aga äkki tõesti hakkavad rauda sisaldavad osakesed kuidagi teistmoodi liikuma ja sadestuma.

    Mulle ei meeldi aga orgaanilise ja anorgaanilise maailma ühte patta panemine. Nii mikroobide kui katlakivi jaoks toimiva ühislahendusena magneti väljapakkumine tundub kahtlane.

    Kuna see pole üldse minu ala, siis jätan allikate analüüsi targematele ja ootan huviga tulemusi.

  24. Ei oska öelda, kuidas teiste allikatega, aga see Magnetfoundation küll asjasse ei puutu. Seal on liiga palju segast juttu, mis füüsiku taustaga inimesele kahtlane tundub. Tekstis on palju markereid, mille järgi võib sellise kahtluse püstitada.

    Näiteks:

    But of all the discoveries, none is more important than the theory of the human energy field. In a very short time, scientists have revisited their thinking from denial of the existence of energy fields to absolute certainty that they exist.

    Väljend “inimese energiaväli” ei oma paraku erilist sisu. Huvitav oleks ka teada, kes on need teadlased, kes on inimvälja olemasolu absoluutselt kindlalt selgeks teinud.

    Energy Medicine

    Vabandust, aga millises haiglas sellist ravi saada võiks ja mis moodustab selle “teadusharu” tõenduspõhja?

    relationship of bio-magnetism to the human energy field is just gaining attention by more open and enlightened scientists

    Muidugi, iga mats nii peent teooriat ei jaga. Selleks peab olema Valgustunu ja avatud meelega, et mõista.

    Going beyond the world of ions, they are focusing on micro bio-magnetism, which includes studying smaller entities than ions, mainly electrons, protons and electron voids.

    Elektronidega tegeleb näiteks elektroonika. Tegelikult juba alates 19. sajandi teisest poolest tegeletakse elektronidega päris usinasti. Nobeli preemiaidki teenitud. Ärgem unustagem ka Faradayd, Lenardi, Röntgenit, J. Thomsonit, Helmholtzi, Millikani, Wilsonit, Bohri, de Brogliet ja paljusid-paljusid teisi, kes nii elektrone kui teisi pisilasi uurisid, rääkimata veel hilisematest suurkiirendite katsetest jne.

    Lühidalt – väikeste osakest uurimine on üle 100 aasta vana, seega ei miskit revolutsiooniliselt uut.

    Albert Einsteini nimetamine selles kompotis on samuti tõlgendatav märgina luua lugupidamist, milleni ise ei küündita.

    Vahepeal palju segast juttu, millest võib leida ka mõne mõtte, mis võib isegi tõele vastata, aga väide:

    The electron is the smallest entity known to science

    ei vasta tõele. Neutriinod on väiksemad. Isegi tavapärasematest footonitest võib rääkida kui väikestest osakestest.

    Magnetized water has been shown to be effective in breaking down and dissolving mineral and salt buildup within pipes and boiler systems. It is used this way in Russia.

    Ahhaa, jõudsime ka torude juurde! Aga majapidamisvee torud pole ainsad torud siin ilmas:

    In a similar vein, Russian and Indian magnetotherapists have reported that magnetic water, ingested by patients with kidney stones and certain types of mineralized gallstones, allowed patients to slowly dissolve and excrete the abnormal buildups of salt and minerals from their gallbladders and urinary tracts. Following this same line of reasoning, some Indian magnetotherapy researchers assert that magnetized water has similar value in helping to remove calcium and even cholesterol deposits from critically clogged arteries in people suffering from arteriosclerosis and other types of vascular disease…

    Peaks vist Tallinna Veele tegema ettepaneku, et klooritamise asemel või siis vähemalt sellele lisaks tuleks joogivett enne tarbijatele saatmist magnetiseerida. Kasu rahvamajandusele ja haigekassa eelarvele oleks pikas perspektiivis kolossaalne. Paraku tuleks selliste suurinvesteeringute õigustamiseks läbi viia korralikud uuringud.

    Jah, huvitavaid lõike on selles tekstis igale maitsele. Loodetavasti on teised allikad usaldusväärsemad.

    Julgen isegi Kariku raamatu osas nina krimpsutada. Pühaduseteotus?

  25. Julgen isegi Kariku raamatu osas nina krimpsutada. Pühaduseteotus?

    Pigem skeptikule omane tingitud refleks? (Raamatu pealkirja silmas pidades.) :P

  26. Korralikke artikleid selle teemal paistab olevat küllaga. Näiteks selline artikkel ja sellele viidanud artiklid. Ma küll ei süvenenud, kuid magnetvälja positiiivne mõju katlakivi sadestumisele on täiesti olemas. Antud teemaga seotud umbluu tuleneb arvatavasti osaliselt manetismi, tehtud uuringute vms väärtõlgendustest. Seega on tõenäoliselt üle paisutatud jutud vee magnet-teraapia efektiivsusest ja keskonnasõbralikkusest. Midagi sarnast on ka ülal juba mainitud.

  27. Tore, et seda lehekülge ikka loetakse. Lisan kohe juurde ühe raamatu, mis äsja ilmus ja mille kiirelt läbi lugesin – selle aasta parim raamatuleid! (minu meelest). See peaks küll andma aluse maailmast arusaamisele… sh magnetvälja toimimisele…Raamat on “Väli”, alapealkirjaga “Universumi salajase jõu otsingul”, autor – Lynne McTaggart…

    Selle 10. peatükis “Tervendav väli” on mh vihje sellele, et tervendaja käed avaldavad veele sarnast mõju nagu magnet. Tervendaja mõju uuringute puhul on viide uurija B.Gradile – “Some biological effects of “laying-on of hands”: a review of experiments with animals and plants”, Journal of the American Society for Physical Research, 1965, nr 59, lk 95-127;

    Samuti – B.Grad, “Dimensions in “Some biological effects of the laying on the hands” and their implications”, väljaandes H.A.Otto ja J.W.Knight, Dimensions in Holistic Healing: New Fronties in the Treatment of the Whole Person (CHicago, Nelson-Hall, 1979), lk 199-212.

    Tasapisi täiendan kirjanduse nimekirja vee ja magnettöötluse ning võimalusel magnettöödeldud veel mõju kohta organismidele, inimesele, meie kodulehel http://www.bioexpert.ee .. Nii et huvilistel tasub seda külastada.

    MIs puutub aga algsesse M.Välliku artiklisse, siis ei saa aru, mis seos on selles Eclaga, magnetseadmega, millest ju tegelikult ei räägitagi, jutt on mingitest pallidest, pealkiri on aga selline laimav ja solvav…Milleks see vajalik on olnud?

  28. Allpool on toodud väljavõte neti otsingumootorist märksõna Elcla kasutamisel. Kõigepealt asja mittetundva isiku Välliku poolt produtseeritud desinformatsioon, ja siis alles asjaga sisuliselt tegelevate isikute infod. Kindlasti aitab selline desinfo peletada huvilisi magntetseadme kasutamiselt eemale, aidates kaasa sellele, et paljud jäävad ilma lihtsasti kättesaadavast abist. Kas seda on vaja?
    Tundub, et hr Vällik on nüüd hakanud asjast aru saama, et vee magnettöötlus on siiski reaalselt eksisteerivate positiivsete tulemustega ja ka usaldusväärsete katsete ning teooriaga täiesti seletatav. Ehk oleks siis vastutustundlik antud desinformeeriv artikkel netist maha võtta? (Googli otsingus on asi siiski tasakaalustatum).
    ………………………………………..

    skeptik.ee » Pettuse valem: vesi + magnet
    . . . siin AS Bioexpert poolt pakutava Elcla magnetiliste veepehmendusseadmete . . . veetöötlusseadmega ELCLA töödeldud vees . . . ka Bioexperdi poolt vahendatavale Elcla magnetilistele vee . . . magnetseadmetega tegelen. Oleme nende Elcla magnetseadmete toimet . . .

    http://www.skeptik.ee/index.ph.....si-magnet/ – 16 Detsember 2008 – 113 kb – [puhvrist]

    skeptik.ee » pettus
    . . . juuli 06 2007 Pettuse valem: vesi + magnet Autor: Martin Vällik teemas pettus , pseudoteadus , raadio/elekter/magnet , tarbijakaitse ‘Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt. ‘ / Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest . Loodetavasti olete neid laatadel näinud . . .

    http://www.skeptik.ee/index.ph.....se/pettus/ – 13 Detsember 2008 – 98 kb – [puhvrist]

    skeptik.ee » tarbijakaitse
    . . . juuli 06 2007 Pettuse valem: vesi + magnet Autor: Martin Vällik teemas pettus , pseudoteadus , raadio/elekter/magnet , tarbijakaitse ‘Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt. ‘ / Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest . Loodetavasti olete neid laatadel näinud . . .

    http://www.skeptik.ee/index.ph.....se/page/2/ – 16 Detsember 2008 – 88 kb – [puhvrist]

    skeptik.ee » pseudoteadus
    . . . ‘ juuli 06 2007 Pettuse valem: vesi + magnet Autor: Martin Vällik teemas pettus , pseudoteadus , raadio/elekter/magnet , tarbijakaitse ‘Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt. ‘ / Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest . Loodetavasti olete neid laatadel . . .

    http://www.skeptik.ee/index.ph.....us/page/2/ – 16 Detsember 2008 – 67 kb – [puhvrist]

    skeptik.ee » raadio/elekter/magnet
    . . . ‘ juuli 06 2007 Pettuse valem: vesi + magnet Autor: Martin Vällik teemas pettus , pseudoteadus , raadio/elekter/magnet , tarbijakaitse ‘Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt. ‘ / Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest . Loodetavasti olete neid laatadel . . .

    http://www.skeptik.ee/index.ph.....ed/page/2/ – 16 Detsember 2008 – 51 kb – [puhvrist]

    Korteriühistute infoleht
    . . . , s. o möödaviikudega. Elcla magnetseade valitakse . . . (tipptunni) vooluhulga alusel (Elcla seadme ja veetoru keerme . . . lubatud maksimaalset suurust). Elcla seade ei vaja hooldust ja on . . . Itaalia päritolu Elcla püsimagnetseadmega on alates . . .

    http://www.meiekodu.ee/index.p.....cle_id=323 – 06 Oktoober 2008 – 30 kb – [puhvrist]

  29. Näed, Helle, kui tore, et oled leidnud Raamatu ning kuna selle sisu sulle meelepärane on, see siis kohe andis “aluse maailmast arusaamisele”. Võin veel sulle palju raamatuid soovitada, et sinu maailmast aru saamist kinnistada – Drunvalo Melcizedek “Elulille Saladus”, Luule Viilmaa ulatuslik belletristika, Jasmuheeni surematu “Vaimne resonants” jne. Paha ei teeks ka muidugi filmikunst – “Voda”, “The Secret” ja muidugi lugematul hulgal “dokumentaalfilme” alates mobiiltelefonide tapaolemusest ja lõpetades ufode-sensitiividega. “Maailmast arusaamine” suureneb nende objektiivset reaalsust objektiivselt kajastavate teoste tutkimist kohe (kolmanda) silmanähtavalt…

  30. Helle ütles:

    Tundub, et hr Vällik on nüüd hakanud asjast aru saama, et vee magnettöötlus on siiski reaalselt eksisteerivate positiivsete tulemustega ja ka usaldusväärsete katsete ning teooriaga täiesti seletatav.

    Katsed küll andnud positiivseid tulemusi, kuid teisest küljest on need näidanud ka seda, et magnetfiltrid ei toimi alati ning konventsionaalsed meetodid nagu ioonvahetus on igal juhul kordades efektiivsemad.

    Olemasolevate andmete järgi pole ju sugugi kindel, kas see toode ikka turukõlblik on.

  31. @volli
    Tere Volli,
    Kui vee magnettöötluse kohta ilmunud artikleid-uurimusi lugeda, siis seal on selgitatud, millal magnettöötluse tagajärjel katlakivi tekke ärahoidmine on efektiivsem ja millal vähemefektiivne. Näiteks, kui CaCO3 ja vees HCO3- vahelise tasakaalu hoidmiseks vajaliku CO2 sisaldus vees on suurem, kui tasakaaluks vajalik (nn agressiivne CO2), siis sel puhul on magnettöötlus katlakivi tekke suhtes väheefektiivne. Tugevaim mõjutamine saavutatakse, kui magneti välja sagedus on resonantsis veele omase väljaga. Magnetit läbiva vee liikumise kiirus peaks olema optimaalne – mitte liiga suur ega liga väike; voolava vee puhul samas magnetis viibimise aeg ei tohiks olla üleliia pikk: turbulents, Mg ja Fe ioonide sisaldus vees soodustab aragoniidi teket ja suurendab katlakivi tekke vastase magnettöötluse efektiivsust. Sõltuvus on ka aastaaegadest ehk kosmiliste kiirte maale saabumise intensiivsusest, jpm. Palju müstilistena tunduvaid asju on siiski tänaseks päevaks läbi uuritud ja kui süveneda neisse uuringutulemustesse, siis saab ühtteist selgemaks.

  32. @volli
    Ioonvahetus. See on protsess, kus veest kõrvaldatakse teatud ioonid. Magnettöötlus ei kõrvalda veest ioone. Neil on oma kasutusvaldkonnad. Joogiveest ei ole kasulik eemaldada kõiki Ca-ioone, ja asendada need Na-ioonidega, mida tavaliselt vee ioonvahetusprotsessis tehakse. Mittejoogivee puhul võib olla vajalik eemaldada veest rohkem või vähem ioone. Isegi eluhoones tarbevee liigsel magestamisel võib olla ebameeldiv efekt, kui vesi seepi hästi kätelt või kehalt maha ei pese.

  33. Ma teeks ettepaneku, et jätame katlakivi hetkeks kõrvale ja tegeleme orgaanilise keemiaga. Mulle näib, et väide, et vee magnetite vahelt läbilaskmine kuidagi mõjutab orgaanilise keemia protsesse, milles see vesi samal ajal või hiljem osaleb, on palju kahtlasemal alusel, kui katlakivi kohta käiv. Samuti ei näi magnetväli ise baktereid või algloomi kahjustavat (eksperimentaalselt on teatud modifitseeritud bakterite puhul täheldatud lausa vastupidist).

    Samas ma pole täpselt aru saanud, kas Bioexpert ja pr. Vilu on selle väitega ühinenud või ei. Kirjanduse nimekirja vaadates võiks see justnagu nii tunduda, kuigi “Elcla” seadet reklaamitakse koduleheküljel ainult kui katlakivivastast. Palun selgitust.

  34. @Kriku
    Tere Kriku,
    Konkreetselt Elcla magnetseadme maaletoomine on minu projekt, selle mõte oli vee pehmendamine ökoloogilise seadmega ehk siis katlakivi tekke vältimine veetorustikes ja kuumutusseadmetes. Katlakivi tekke ärahoidmine on ametlikult kirjas tootja sertifikaadis.
    Aegamööda ise ja koos TTÜ ning TRÜ-ga katseid tehes ning kirjandust uurides olen avastanud, et see teema on väga lai ja huvitav – see on seotud vee struktuuriga, vee raviomadustega, mõjudega elusorganismidele, inimesele. lisaks muidugi palju erinevaid kasutusalasid tehnoloogilistes protsessides tööstuses, põllumajanduses….Ja siis…väljad-aurad-universumi nullpunktiväli… (Olen veidi katsetanud Kirliani meetodil saadud aurafotoga, et kuidas võiks mõjuda magnettöödeldud vee joomine oma aurale. Neis katsetes, mis olid küll väga-väga juhuslikud, muutus aura tunduvalt tihedamaks, mis peaks olema positiivne).

    Praegu huvitab eriti magnetvälja läbinud vee mõju inimorganismile. Magnetiseeritud vett on ammustest aegadest kasutatud raviveena. Kuidas ta täpselt mõjub?
    Kui milleski ise saab veendunud olla, siis saab seda ka teistele kuulutada, enne mitte.
    Positiivne mõju taimede kasvule peaks küll kindel olema – selle proovisin ka ise rohu idandamise ja kasvatamisega järgi (7-päevase idandamisajaga rohutaimed tärkasid magnettöödeldud vee puhul 1 päev varem kui töötlemata sama vee puhul). Nõukogude ajal olevat niisutus/kastmisvee magnettöötlus ametlikult EPA programmis olnud. Seda omadust saaks juba hakata reklaamima.
    See, et magnetiga pehmendatud vesi inimese nahale hea on, on ka tunda, samuti on tagasiside selle kohta, et magnetiseeritud vesi ei ärrita selliselt nahka, nagu kare vesi. Jne.

    Bakterid.
    Nagu kirjandusest on saanud lugeda, mõjub vee magnettöötlus colilaadsetele ehk haigusttekitavatele bakteritele hävitavalt, teistele, näiteks kõhuõõnes töötavatele bakteritele – soodsalt. Meie oma kogemus bakteritest ja veetöötlusest on selline, et pudelivee tootmiseks põhjaveest oli kõige kasulikum vesi lasta peale mehhaanilist filtrit läbi magneti ja alles seejärel läbi teiste vajalike filtrite, sest magneti läbimud vesi seisis kinnises pudelis ja kanistris kõige kauem, ilma et sinna oleks tekkinud baktreid.

    Oleks vaja uurida konkreetseid müüdavaid magnetseadmeid, kuidas just need toimivad. Kas saaks nimetada magnettöödeldud kraanivett või otse magnetist läbi lastud vett raviveeks?

  35. väljad-aurad-universumi nullpunktiväli

    Selge.

    Palun vaadake seda linki, mis viitab sama artikli: “Bio-magnetic Hydrology” esimesele osale:
    http://www.magnetfoundation.or….._hydrology

    Juba pealkiri äratab kahtlusi – “The Interactive Effect Of Two Forces Of Natural Energy – Water And Magnetism”. Kui vett jõuks nimetatakse, siis vaevalt et tekstist midagi asjalikku leida on. Ja kahjuks ongi raviomaduste kohta käiv jutt üldsõnaline ning ei viita uuringutele:

    Magnetized water has been shown to be effective in breaking down and dissolving mineral and salt buildup within pipes and boiler systems. It is used this way in Russia. In a similar vein, Russian and Indian magnetotherapists have reported that magnetic water, ingested by patients with kidney stones and certain types of mineralized gallstones, allowed patients to slowly dissolve and excrete the abnormal buildups of salt and minerals from their gallbladders and urinary tracts. Following this same line of reasoning, some Indian magnetotherapy researchers assert that magnetized water has similar value in helping to remove calcium and even cholesterol deposits from critically clogged arteries in people suffering from arteriosclerosis and other types of vascular disease… A number of Russian magnetotherapy researchers believe that many of the positive effects magnets have upon the body may be related to their ability to magnetize the water content of the human body itself. Keep in mind, we are more than [70] percent water…

    There are two unique gem elixirs prepared from magnetic materials. They are lodestone elixir and magnetic elixir. The actions of these vibrational remedies are known primarily through intuitive research methods. Lodestone elixir is said to align our physical body’s biomagnetic field with the earth’s magnetic field. It may also enhance transmission of information throughout the body in its many forms. It seems to accomplish this in part by enhancing nerve-to-nerve communication throughout the entire nervous system. Lodestone elixir is reported to be a general tonic for the endocrine system and may also be valuable for stimulating tissue regeneration. It is said to balance the acupuncture-meridian system and bring balance to the opposing forces of yin and yang within the body.

    Magnetite elixir is said to enhance blood circulation throughout the entire endocrine system. Magnetite elixir may be helpful for people who have had radiation exposure caused by working in the mine rich in radioactive minerals or from general exposure to radiation. It is also believed to enhance meditation, allowing a greater inner focus. Magnetite elixir is said to energize and align all the chakras, meridians, and subtle or spiritual bodies.

    Kolme lõiku on kokku koondatud nii suur hulk imeravitsejate märksõnu (muidugi ilma igasuguste seletusteta, mismoodi need kontseptsioonid loogiliselt seostuma peaksid), et ma pidasin vajalikuks need siia kopeerida. See on lähedal kunstiteosele.

  36. “väljad-aurad-universumi nullpunktiväli” on ilmselt mantra. Nähtavasti on selle loitsu ettelugemise eesmärk pealtkuulaja dummy mode‘i sisselülitamine.

    Aga sorts, kes selle loitsu kenasti ette kandis, ei arvestanud ühet pisiasjaga: skeptikute foorumi loitsudele ebasoodsa energeetilis-informatsioonilise torsioonväljaga …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga