Euroopa komisjon kaitseb sõnavabaduse raames kreatsionismi

EuroopaEuroopa nõukogu kultuuri-, teadus- ja hariduskomitee lükkas tagasi raporti mustandi, kus väideti, et kreatsionism ja selle piibellik kristlik maailmavaade on oht inimeste vabadustele ja selle vastu peaks võitlema. Komitee ütles oma avalduses, et mõtte- ja arutlusvabadus on ‘vundamentaalsed väärtused’.

Raporti pealkirjaga ‘Kreatsionismi ohud hariduses’ kirjutas Pransuse sotsialistlik poliitik ja matemaatik Guy Lengagne. Seal öeldakse, et kui me pole ettevaatlikud, võib kreatsionismist kujuneda oht inimõigustele.

Veel on raportist lugeda, et teaduslikust vaatepunktist pole mingit kahtlust, et evolutsioon on tänapäeva teadusele keskne teooria mõistmaks universumit ja elu planeedil Maa. Lengagne hoiatab, et kui kreatsionismi lubataks koolides õpetada, siis asendub demokraatia teokraatiaga ja kerkib esile vundamentalistlik ekstremism.

See raport oli koostatud aluseks kultuuride- ja religioonidevahelistele arutlustele, aga lükati vastava komitee poolt tagasi.

Autor oli tagasilükkamisest hämmastuses ja lausus, et me oleme tunnistajateks keskaega tagasipöördumisele ja liiga paljud assamblee liimed ei saa sellest aru.

Uudise algtekst on humanistide rahvusvahelise liidu kodulehel.

Guy Lengagne tekst on täispikkuses leida Euroopa Nõukogu andmepangast.

Selle sissejuhatus:
Evolutsiooniteooria on religioossete vundamentalistide rünnaku all, kes nõuavad, et loomislugu (kreatsionismi) õpetataks koolides kõrvuti evolutsiooniteooriaga või lausa selle asemel. Teaduslikust vaatepunktist pole absoluutselt mittemingisugust kahtlust, et evolutsioon on keskne teooria mõistmaks universumit ja elu planeedil Maa.

Kreatsionism kõigis oma vormides, nt ‘intelligentne disain’, ei põhine faktidel, ei kasuta teaduslikku arutlust ja on haletsusväärselt ebaadekvaatne selleks, et koolides õpetada.

Assamblee kutsub liikmesriikide haridusametnikke üles edendama teaduslikke teadmisi ja evolutsiooni õpetamist ning kindlalt seisma vastu igasugustele püüetele õpetada kreatsionismi kui teaduslikku õppeainet.
————————————————-

Edasi tuleb päris pikk ülevaade nii teadusest, evolutsioonist kui ka kreatsionismi peaolemusest ja levikust nii Ameerika kui Euroopas. Lisaks kristlikule kreatsionismile on Euroopas tuld võtmas ka islamistlik kreatsionism. Eraldi nimetatakse türklase Harun Yahya ettevõtmist, kus ta saatis kauni ja kalli kreatsionismi propageeriva raamatu Atlas of Creation Prantsuse, Belgia, Hispaania ja Šveitsi koolidesse. Prantsuse haridusametnikud aga reageerisid otsustavalt ning raamat korjati ära, kuna see ei vastanud mitte ühelegi nõudmisele, et selle põhjal koolis midagi õpetada saaks.

Evolutsiooni eitamine on eriti kahjulik laste haridust silmas pidades. See oleks nende hariduslike huvide vastane jne jne. Kel huvi, see lugegu.

Huvitava paralleelina on seesama Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee väljendanud, et kui usuvabadus ja inimõigused omavahel konflikti satuvad, siis peaksid peale jääma inimõigused.
http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=3061
Seega on kreatsionismivastane alatus igati õigustatud, kuna kreatsionism on oht inimõigustele ja demokraatiale.

Veel öeldakse, et religioossed grupid peaksid taluma enda kohta käivat kriitikat ning blasfeemiat ehk jumalateotust puudutavad seadused, mida mõnes Euroopa riigis veel leida on, tuleks üle vaadata.
http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=3063

Kuidas kreatsionism Eestisse üritas imbuda, saab lugeda Aatomite blogis.

One Reply to “Euroopa komisjon kaitseb sõnavabaduse raames kreatsionismi”

  1. `Teaduslikust vaatepunktist pole absoluutselt mittemingisugust kahtlust, et evolutsioon on keskne teooria mõistmaks universumit ja elu planeedil Maa`(aga kui…`Looja annab võimaluse meil luua nt ka nn`teaduslikud teooriad`).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga