Amway/Quixtar on illegaalne püramiidskeem, mitte jaemüügifirma

Pyramid Scheme AlertAmeerika Ühendriikides on kaalumisel kohtuasi, milles süüdistatakse Amway/Quixtar võrkturundusettevõtmist keelatud püramiidskeemi ehitamises.

Riiklik Kaubanduskomisjon (FTC) on sarnase süüdistuse alusel sulgenud mitmeid võrkturundus-skeeme, nt Equninox, SkyBiz.

1979. aastal otsustas kohus, et Amway ei ole illegaalne püramiidskeem, kuna Amway tegelased väitsid, et peamine tulu tuleb tarbekaupade müügist, mitte uute distribuutorite värbamisest ja nende ‘investeeringutest’.

Tänaseks on aga selgunud nii Amway/Quixtar enda finantsraportitest kui vahikoerte analüüsidest, et 99% distribuutoritest ei teeni mingit kasumit ja see tuleneb mitte värvatute isiklikust küündimatusest ja läbikukkumisest, vaid mitmetasandilisest värbamissüsteemist ja jaemüügi puudumisest.

Selle teabe alusel soovitakse 1979. aasta kohtujuhtum taasavada ja otsus üle vaadata.

FTC on teiste juhtumitega seoses öelnud, et kui suurem osa rahast, mis makstakse ülaliinile, saadakse alaliinidelt, mitte jaeklientidelt, siis on need maksed de facto värbamistasu. Sellisel juhul ei seisne ‘äriidee’ mitte jaekaupade müügis, vaid lõputus värbamisketis. Selline värbamiskett on aga loomu poolest pettus, kuna ei taga välja lubatud tulu peale mõnele püramiidi tipus olevale.

Allikas: http://www.pyramidschemealert.org/PSAMain/news/AmwaySuedasPyramidScheme.html

Pöördumine kohtu poole on täies pikkuses casewatch.org lehel:
http://www.casewatch.org/civil/amway/class_action_complaint.shtml
Lühidalt mõned süüdistused:
* Quixtar on ebaseaduslik püramiidskeem, kuna enamus müügist toimub distribuutorite vahel, mitte aga jaeklientidele.
* Kostja värbab uusi distribuutoreid valede ja eksitavate väidetega.
* Quixtari tooteid on raske müüa mitteliitunutele, kuna need maksavad tunduvalt rohkem kui vastavad tooted poodides.
* Madalaimal tasemel olevaid liitunuid juhendatakse mitte kulutama aega toodete tutvustamisele ja müümisele, vaid kaupade tarbimisele ja uute distribuutorite värbamisele.
* Enamus Quixtari toodetest tarbitakse distribuutorite endi poolt ja iga kasum kulutatakse müügijuhendite peale.
* Quixtaril on ebaõiglane kaebuste lahendamise poliitika, mis võimaldab keelduda kahjude hüvitamisest enamusele distribuutoritest, kui vastavad probleemid tekivad.

Kas ja millal see asi kohtus arutlusele tuleb, pole veel teada.

77 Replies to “Amway/Quixtar on illegaalne püramiidskeem, mitte jaemüügifirma”

  1. Eva

    Kahetsusväärsel kombel pole Te ainus. Küll aga olid Teie postitused võrdlemisi halvad näited. Mul on hea meel, et Te olete oma mõtete väljendamise vormile rohkem tähelepanu pöörama hakanud.

    Kui Teil on teada Amway kohta midagi head, siis loomulikult ei keela keegi Teil sellest kirjutamast.

  2. Olen ise ka natuke Amwayga kokkupuutunud, peamiselt siis tuttavate värbamispüüdluste kaudu paar aastat tagasi. Siiis ei teadnud sellest midagi, aga jätsin liitumata, kuna nad ei suutnud mind veenda, kust hakkab mulle see suur raha tulema. Ilmselt ei pea mainima, et kõik tuttavad on siiani rahamägesid vaid kihutuskoosolekutel kõnelejate ettekujutustes näinud.
    Üks link ka, mis räägib Amway/Quixstar müütidest, ehk siis mida pooldajad räägivad ja kuidas see tõele ei vasta (kontsentraat on odavam jne). Väga põhjalik arvutus koos graafikute ja tabelitega.
    Üldiselt on nii jah, et hea jutt on ainult skeemi enda kodulehel, mujalt naljalt midagi head ei leia.

  3. Potentsiaalsele Amway liitujale mõtisklemiseks paar minu enda arvutatud arvu:
    – sinna 4% ehk 2000EURi püsitulu tasemele jõuab 1 inimene umbes 3000 liitujast. Mis on just sinu eelis nende ülejäänud 3000 ees?
    – mina isiklikult tarbin sellist kraami, mida Amway müüb, umbes 150EEK eest kuus. See on Amway süsteemis 7 punkti mitte 100 või 200 punkti per inimene nagu esitlustel näidetes arvutatakse.
    – kui 10% Eesti inimestest liitub (no suurem see % ju ometi olema ei saa) siis kokku jõuab selle püsiprotsendini 45 inimest kogu Eestist.

    (see 1 inimene 3000’st on arvutatud nii:
    – püsiprotsendi tasemele jõudmiseks peab sinu alumise puu igakuine läbimüük 6 kuu jooksul olema umbes 50 000EUR=780 000EEK kuus. Vähemalt nii ma sest aru sain esitlusel, parandage mind kui vaja.
    – eeldame et keskmine liituja ostab 500EEK eest kuus (noh, pered ehk kulutavad rohkem ja Amway kraam on kallim ka nii et arvestame minu arvutatud 150 asemel 500)
    – sel juhul on vaja et ühe kindla järgneva 6 kuu jooksul on sinu alla aktiivsed tarbijad 1560 inimest.
    – kuna väidetavalt võtab sinna tasemele jõudmine aega umbes 5 aastat siis selle aja jooksul kahtlemata vähemalt pooled liitujad loobuvad nii et kokku peab sinu alune puu suutma värvata umbes 3000 inimest.
    )

  4. Väike korrektsioon: “… püsiprotsendini MAKSIMAALSELT 45 inimest kogu Eestist”.
    Reaalsuses ikka vähem sest:
    – peale 50 000EURi kuus käibe on veel tingimusi kuda see moodustub, näiteks kui üks sinu jalg teeb kahekordselt käivet aga teine ei tee suurt midagi siis on hambad. Ja võimalik et neid tingimusi on veel.
    – osa inimesi suudab mitu korda selle puu üles ehitada(kui asi juba käpas, tuleb järgmine lihtsamalt), nende arvelt siis ka muidugi see 45 väheneb.

    Reaalseks Amway liitujate arvuks pakuks oma kõhutunde järgi nii umbes 3% Eesti elanikest ja püsitasemele jõudjate arvuks 8 inimest.

  5. Mul on kerge riive olnud Amway skeemiga.

    Kuna parajasti üritasin sebida tsikki kes oli täiega sellesse skeemi haaratud, siis ei täind talle konkreetset EI öelda ja jõlkusin temaga mitmel “üritusel/koolitusel” kaasas.
    Sellele poolakeelsele liba-lepingule allakirjutamisega aga venitasin niimiskole, ja õnnex lõpus ei teindki seda.
    Mõningaid Amway tooteid sain tänu tydruksõbrale ka proovida – EI MIDAGI ERILIST!
    Olen veendunud et kogu see toodete headus ja kasulikkus on skeemi-haaratud inimeste peas genereeritud ja ei tulene konkreetsete toodete omadustest.
    See kvaliteedi argument on seda ajuvabam, et kui ma ostaksin eesti poest samuti 50 EEK /kg makarone, siis on nende kvaliteet MINIMAALSELT vähemalt samahea kui Amway suudab pakkuda. + on seal pakipeal veel “fairtrade” ja muud meeleolu parandavad märgised. Samas ma ei mäleta et Amway oleks suutnud kuidagi näidata, et nende tooted oleksid üldtunnustatult kvaliteetsed või ka “fairtrade” laadsed. Vastupidi, keskkonnateadliku inimesena on minumeelest kuritegu tellida makarone ja muud jama ameerikast või kustkurat.
    Makske 30 eeku kilo Eesti makaronide eest = saate kõige kontrollitavama kvaliteediga toote mis on hea nii sulle kui Eestile kui Maale.

    Mulle jäi mulje et Eva ei ole idioot – pigem müügimees. Ja ega päris küüniliselt ongi raske müüa – ikka peab uskuma ka natuke. Ei heida talle midagi ette. AGA võiks keegi siia mõne objektiivse Amway PLUSS punkti ka välja tuua.

    (arvesse ei lähe kvaliteedi ja kasumi jutt mille tagatiseks vaid Amway enda lubadus et “nii on”)

  6. Amway iseenesest pole ususekt ega kahtlane püramiidskeem. Olen küll nõus, et ta jätab tihtipeale sellise mulje, kuid seda sellepärast, et mõned Amway liikmed on jobud. Ajupesu on sinna teatud persoonide poolt ise sisse poogitud. Amway iseenest on suurepärane interneti kaubamaja geniaalse punktisüsteemiga. Tooted on superkvalitseetsed. Asjal on kõva perspektiiv. Kel lähemalt huvi, kontakteeruge minuga, olen ise Amway liige ning nõus vastama kõikidele küsimustele: amway.amway@mail.ee , tel 56 765 914

  7. Jäi täiesti arusaamatuks milliste summade piires selle süsteemiga
    liitunuid petetakse, ehk kui suur on niinimetatud Jobude alginvesteering.

  8. Amway pakkus:

    Kel lähemalt huvi, kontakteeruge minuga, olen ise Amway liige ning nõus vastama kõikidele küsimustele

    Mul on natuke huvi ja Sina olid nõus vastama kõikidele küsimustele. Ei hakka nüüd eraldi kirja kirjutama ja nii kiire ka ei ole, et kohe helistama kipuks, ning pealegi, äkki leidub lisaks minule veel huvilisi, kes tahaksid näha vastuseid neile küsimustele. Ma “kõikidele küsimustele” ei tahakski, võtaks esialgu mõned lihtsamad: a) kas jumal on olemas? b) kus asub põrgu? c) mis on õnne valem? d) kuidas saavutada ülemaailmset rahu? e) mis on ususekt? f) kui tihti on tihtipeale? g) kas mõned saavad tihtipeale jätta muljet terviku asemel ja kuidas iseloomustab see sel juhul tervikut? h) kas “teatud” tähendab sedasama, mis ‘teadmata’? i) kes on “teatud persoonid” (kui mitte nimeliselt, siis võibolla ametikohtade poolest)? j) mis teeb interneti kaubamaja suurepäraseks? k) mida tähendab “geniaalne”? l) mida tähendab “geniaalse punktisüsteemiga”? m) mida tähendab kvaliteet? n) mida tähendab “superkvaliteetsed”? o) mis on “asi”? p) mida tähendab “perspektiiv”? r) mida tähendab “kõva perspektiiv” ja kas selle vastand on ‘pehme perspektiiv’? s) millel põhineb arvamus, et Sina pole mõni liige, kes juhtub olema “jobu”? t) kes võtab “jobusid” liikmeks ja mida see ütleb liikmeksvõtja kohta? u) milline püramiidskeem on kahtlane? v) mida tähendab pealkirjas esitatud väide ja kuidas Sa selle ümber lükka(si)d? õ) kui hästi läheb praegu Amwayl, mille liikmed kutsuvad huvilisi kontakteeruma Skeptik.ee kaudu?

    Kergete küsimuste voor sai praeguseks läbi, nüüd tulevad mõned keerulisemad:
    1) kuidas toimub Amway müük ehk kus ja kelle vahel toimub enamus müügist?
    2) milliste võtetega värvatakse uusi distribuutoreid?
    3) kui palju maksavad Amway tooted mitteliitunutele ja kui palju erineb see hind teiste poodide omast?
    4) kas madalamal tasemel liitunuid juhendatakse uusi distribuutoreid värbama ja ise kaupu tarbima?
    5) kes tarbivad enamuse Amway toodetest ehk kui suures osas langeb tarbijate ja distribuutorite hulk kokku?

    Kuid see pole veel kõik! Kui Sa vastad kohe ja täpselt, siis on mul Sulle täiesti tasuta veel mõned küsimused. Kuid seegi pole veel kõik! Mõned küsimused jäävad ka siis õhku rippuma, kui Sa oled kõik varasemad voorud edukalt läbinud. Näiteks: kes ja mis ajast on Amway omanikud? Kuid isegi see pole veel kõik! Näiteks: millal saab lihtliikmest Amway president? Ja ikkagi pole see veel kõik, sellepärast hakkaks ehk nüüd vastustega pihta?

  9. Amway ütles:

    Amway iseenesest pole ususekt ega kahtlane püramiidskeem. Olen küll nõus, et ta jätab tihtipeale sellise mulje, kuid seda sellepärast, et mõned Amway liikmed on jobud.

    Jah, teised sektid oleksid ka päris kenad, kui need jobud, kes sinna sektidesse astunud on, asja ära ei rikuks.

    Püramiidskeemid on loomulikult jobude meelelahutus. Sinna ei ole midagi parata.

    Asjal on kõva perspektiiv.

    Mis perspektiivi saab olla tarbekaupade turustamisskeemil, mis logistika kapsamaale saadab ja economy of scale asemel suurt massi üksikinimesi väikesi kaubakoguseid käitlema mobiliseerib?

  10. @realistJüri:
    Väidetavalt 4000 krooni ringis.
    Mind püüti täna “koolitusele” sebida, keerutasin ikka välja. Tänu sellele täna siia lehele sattusingi ja just tänu sellele lehele nuputasin välja, millega tegu on. Ega nad ju ütle sind ajupesule kutsudes, millega tegu on. Sain märksõnad “toode” ja et müüma ei pea.
    Aitäh ka teile siin!

  11. Okei.
    Olen seda siin juba päris pikalt lugenud, mõned artiklid on head ja mõned pahad. Aga päeva lõpuks oleme ise müünud endeid. Kes müüb saia, kes leiba, kes kindlustusi, kes oma aega, kes pileteid, kes oma keha, kes üks kõik mida. Nii et kui nüüd päris täpselt järele mõtelda siis kas mitte vahet pole mida sa müüd. Ja kui nüüd on toodud inimestele selline pakkumine, leidub alati neid, kes nagu koerad tundmatut hammustavad. Nii palju kui olen arusaanud siis mitte Amway ei kohtle halvasti ja peta inimesi vaid inimesed ise kohtlevad endeid halvasti.
    Ega vist vahet pole mida sa müüd pea-asi, et õhtu lõpuks õnnelik oled.
    Siin ka küsimus, “MIDA SINA MÜÜD”. Eesmärk on meil ühine saada rikkaks. Ja need, kes ei taha seda, müüvadki oma aega neile, kes tahavad.
    (Ise olen varsti sellel lävepakul, kus äratukell leiab oma lõpu ja ma ei pea hommikul ärgates mõtlema, et jään tööle hiljaks).
    Elage hästi.

  12. Minuni jõudis info, et 9. septembril (st täna) olevat kell 18:00 Tartu hotellis väikeses konverentsisaalis Vpotoke nimelise püramiidi tutvustusõhtu. Ma ise ei saa küll kuulama minna, kuid ehk on mõni huviline, kes läheks ja kuulaks ehk ka korraldajatele mõne ((eba)meeldiva?) küsimuse esitaks.

  13. CNN Money kirjutab, mäherdusi ärivõimalusi pakub majandusele mängulisuse lisamine:

    Since the advent of videogames, skeptics have questioned their inherent value: why do players spend hours accruing virtual points working towards intangible rewards?

    With “gamification,” companies study and identify natural human tendencies and employ game-like mechanisms to give customers a sense that they’re having fun while working towards a rewards-based goal. In doing so, they hope the added value will enable and reinforce positive behavioral change across a wide spectrum of non-game-related issues — healthcare, finance, philanthropy, general lifestyle.

    Proponents of “gamification” consider conventional incentive-based mechanics to be flawed, broken, or skewed. In healthcare, some employers and health plans have tried to drive down prescription drug costs by raising copayment fees and thereby “encouraging” members to use cheaper drugs. Certainly these companies are incentivizing, but for all the wrong reasons. They’re about cost efficiency instead of making people healthier and addressing problems like obesity.

  14. @Amanda:
    Kallis AmWay- usklik! Sinu juttu kuuldes tuli mulle silme ette kujutelu Jehoovatunnistajate kogudusest, ja selle karjastest! Oled ise ka üks nendest, kui nii lolli juttu kasvõi sellest hambpastast siin räägid! Olwn ka paar korda teie “koolitusel” viibinud ja iga kord on teil see Glisteri-jutt varnast võtta (kuigi see on puhas vale!). Mainisin seda ka tollele noormehele, kes seda juttu rääkis. Siis võttis küll kohmetuma ja kergelt punastama. Ju sai aru, et kõik pole lollid. Üldiselt peaks selle aferistide pesa kinni panema ja juhtninad ka vastutusele võtma. Kui te siin räägite ,kui rikkad te olete, millist maja keegi endale kohe-kohe ostma hakkab, jne , jne, siis ütleks küll, et on ikka lasteaed!

  15. Kasutan Amway hambapastat, ning see on tõesti mulle teadaolevalt parim.
    Tean inimest, kes selle abil parandas isegi kemikaalidest lõhenenud käte naha.

  16. Inimene 04. detsember 2007 kell 1:06
    Amway on maailma suurim investeerimispõhine võrkturundusäri. Olen selles äris päris edukas ja mulle meeldivad inimesed, kes selle vastu on. See on väga humoorikas arvata, et tegu on seebiäriga. Koolitusi ja Cd-sid on vaja, et inimeste vaeseksolemise paratamatusmõtlemine muuta vastupidiseks, muidu ei saa seda äri teha. Ma ei tea midagi ilusamat, kui aidata muuta inimeste mõtlemist nende enda hüvanguks. Tundugu see siis ajupesuna või jumalakummardamisega. See, et tarbekaup on käibeallkas (mitte majad või laevad) teeb investeerimise võimalikuks kõigile inimestele. Ostetakse oma perele tarvilik igapäevane tarbekaup lihtsalt ühest konkreetsest kaubamajast, ja jagatakse marketingitulu äri ehitamise aktiivses faasis. Kui on saadud teatud tasemele, müüakse oma loodud kasvav struktuur frantsiisina emafirmale tagasi ja jäädakse püsitulule oma struktuuri mingil ajahetkel fikseeritud käibest. Siis võid teha sama asja uuesti, sest sul on see juba selge. Teed nii kaua kui rahavooga rahule jääd. Edasine kasv on järgmiste sama motivatsiooniga inimeste kätes, kes alaliinis edasi tegutsevad. Et kõik õigesti korralduks, selleks on CD-d raamatud ja koolitused. Copy-paste, copy-paste- nii see äri käib. Motivatsiooniks on vaja pisut ajupesu, sest kahjuks inimesed usuvad vaesusesse. See mõtlemine keeratakse teistpidi, need kes on valmis muutuma saavad sellest väga suurt tulu. Minul läks viis kuud, et mitte enam tööle minna. Äri kasvab nii siin kui Skandinaavias. Ja kes seda ei usu, see käigu tööl edasi ja veetku oma perega loetud tunde päevas. Kui oli mingi unistus kunagi, siis parem kui see meelest läheb, muidu on mõru maik suus, et see ei teostu. Las Savisaar mängib teie rahaga Robin Hood´i. Mina vaatan ise keda toetan. Kõik on mõtlemises kinni.

    Minule selle INIMESE kommentaar meeldib, isegi väga. Arvan nimelt, et tal on paljus kui mitte kõiges õigus.

    Pea on lõppemas aasta 2011 ning mina taas sellel lävepakul nimega AMWAY. Tookord oli aasta 2005, kui ma esimest korda selle äriga pisut tutvust tegin. Kahju, et pisut, sest tollal see sinna jäigi, kuna ma ei osanud ega leidnud aega otsustada, kummale poole lävepakku astuda. Nüüd tean, et astun julgelt üle (mitte kohkunult tagasi), peetagu mind siis hulluks või lolliks…:), mind ei huvita teiste arvamus. Tean vaid üht ja kindlalt – olen juba 55 ning mul EI OLE AEGA enam lõpmatuseni oodata. Olen väsinud vaene olemisest. Pean kalliks oma lähedasi, oskan hinnata seda aega, mida ma koos nendega veeta saaksin, kui minu unistused täituvad. Selleks aga, et need reaalsuseks saavad, tuleb asuda tööle ning seda kindla veendumusega, et asi on seda väärt. Tõepoolest, KÕIK on mõtlemises kinni.
    KAUNEID JÕULUPÜHI JA TOREDAT VANA-AASTA LÕPPU KÕIGILE!

  17. ka inimene … ütles:

    Tean vaid üht ja kindlalt – olen juba 55 ning mul EI OLE AEGA enam lõpmatuseni oodata. Olen väsinud vaene olemisest.

    Mis seal’s ikka, aga ole siis nii kena ja tule viie aasta pärast tagasi ning räägi teistelegi, kuidas selle rikkaksminekuga läinud on.

    Ingmar ütles:

    AMWAY koolitus näib sisaldavat ka massiivset copywriteri-kursust, mis paneb Tavalise Inimese ennast raadioreklaami vormis väljendama.

    Selleks ei ole kursust vaja, see on lihtsalt keelekasutusmustrite nakkamine. Täpselt samamoodi võib inimene teisele poole maakera kolides uue aktsendi omandada või uutmoodi vandesõnu kasutama hakata.

  18. ka inimene … ütles:

    Selleks aga, et need reaalsuseks saavad, tuleb asuda tööle

    See on igati tore kui keegi otsustab oma elu muuta, oma unistusi teostama hakata. Aga ma ei saa aru miks sa pead selleks just Amway valima? Miks sa tahad hakata inimestele pähe määrima sedasama mida juba sajad, võibolla isegi tuhanded juba Eestis turustada üritavad. Ja kusjuures teha seda täpselt samamoodi nagu need ülejäänud. Põhimõtteliselt valid sa meeletu konkurentsiga ala, kas sa tõesti arvad et oled nii paljudest inimestest võimekaim, et neid kõiki konkurentsis lüüa?
    Vaata veidi laiemalt, kui tahad Eesti sees millegi personaalse müügiga tegeleda, siis on ju veel tuhandeid asju mida inimestel vaja on. No hetkel näiteks kuused, miks mitte pakkuda neid inimestele mugavalt koju tuua? Mingid köögitarbed (kindlasti mitte tupperware, seal ka kõvasti konkurente aga otsi mõni muu, tundmatum firma) mööbel, valvesüsteemid, telefonid… valikuid on meeletult. Otsi omale firma kelle toodangut vahendad, vajadusel hulgimüüja kes seda maale toob või siis ürita ise tootjafirmaga jutule saada, tee detailideni toodang endale selgeks ja hakka müüma. Lisaks, sa ei pea sihtturuks võtma ju eraisikuid, ilmselt isegi suurema potentsiaaliga on personaalne müük firmadele (kontoritarbed või mööbel näiteks).
    Ühesõnaga, vaata veidi kastist välja ja ära vali ala mida juba tuhanded on valinud. Suurendad oluliselt oma shansse läbi lüüa.

  19. @Santa:
    Ehk usub kodanik Ka Inimene, et tal pole piisavalt oskusi või pealehakkamist, et ise äri ajada, aga suure firma seebi- ja pesupulbrimüügiskriptide järgimisel hindab ta end ebatavaliselt andekaks ja seega leiab ta, et just see viimane viis on sobilik esimese miljoni kokkukühveldamiseks?

  20. Amway põhiline kaup pole muidugi mitte niivõrd seep või pesupulber vaid “ärivõimalus”. Aga müügitöö on müügitöö, igal juhul, mida suurem konkurents, seda raskem edu saavutada. Kuna minule isiklikult on juba 2 tuttavat üritanud Amway “ärivõimalust” kaela määrida, siis usun mina küll, et Eestisse on äärmiselt vähe inimesi järele jäänud kellele seda veel pakutud pole, st. turg on ikka väga täis juba.

  21. Kui asjast midagi ei tea ja ise ei ole süvitsi seda uurinud ja aru saanud, kuidas süsteem toimib ei ole vaja laimu levitada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga