Autismipaanika kogub Suurbritannias taaskord hoogu

Pudipõll: Ütle oma sõpradele, et MMR on turvaline. badscience.netKuna Andrew Wakefield on tõsiste süüdistustega astumas arstliku nõukogu ette, oli tema PR-kampaania käigus oodata omaaegsete paanikat külvanud lugude taasringlusesse andmist, et jätta Wakefieldist muljet kui tagakiusatud kuid ausast ja julgest uurijast, kes ei kohku tagasi kasvõi kogu maailmaga vastuollu minna, et ‘tõde’ päevavalgele tuua.

Andrew Wakefieldi väide oli see, et MMR vaktsiin (meil tuntud kolmikvaktsiini nime all, mis annab korraga immuunsuse Measles – leetrite, Mumpsi ja Rubella – punetiste eest) põhjustab autismi.

MMR vaktsiin ei ole kunagi sisaldanud säilitusainena kasutatavat ja organismi mittekogunevat etüül-elavhõbedat (thiomersal, thimerosal).

Arvukad uuringud, mis peale vanemaid vallanud paanikat, vaktsineerimisest keeldumisi ning sellest tingitud haiguspuhanguid ja surmajuhtumeid ette võeti, vastavat seost ei näita.

Wakefieldi süüdistatakse muu hulgas järgmistes asjades:
* Wakefieldile maksid autismi ja vaktsiinide seose uurimise eest raha advokaadid, kes esindasid lapsevanemaid, kes uskusid, et just MMR vaktsiin on nende lapsi kahjustanud, kuid Wakefield ei raporteerinud sellest seosest.
* Ta tegi pediaatrilisi uuringuid ilma vastava kvalifikatsioonita.
* Ta käitus ebaausalt ja vastutustundetult, kui jättis avaldamata, kuidas ta oma uuringusse patsiente värbas ja osadele raha maksis.
* Teostas mitmeid potentsiaalselt ohtlikke protseduure, kuigi patsientide tervislik seisund seda ette ei näinud.

Ben Goldacre on Bad Science blogis, ajakirjas British Medical Journal ja ajalehes The Observer seda teemat väga tähelepanelikult jälginud.

One Reply to “Autismipaanika kogub Suurbritannias taaskord hoogu”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga