Kuidas elektririistad võivad tervist mõjutada

elektriseadmedInglise teadlased on välja nuputanud võimalikud mehhanismid, kuidas kodused elektriseadmed ja isegi elektrijuhtmestik võib meie tervisele mõju avaldada. Tulemused avaldatakse augustikuises ajakirjas Atmospheric Environment.

Peamine viis on see, et elektriseadmed (arvutid, telekad, pliidid, keetjad, lambid, juhtmed) annavad imepisikestele õhus lenduvatele osakestele – viirustele, bakteritele, toksilistele aineosakestele – laengu. Kuna need on nii väiksed – 80 korda peenemad kui juuksekarv, siis lendlevad need pidevalt õhus ja me hingame neid kogu aeg sisse. Saadud elektrilaeng aga paneb nad paremini meie hingamisteedesse ja kopsudesse kinni kleepuma ja põhjustavad sedasi kergemalt nakkusi ja allergilisi reaktsioone.

Elektrostaatiline laeng, mis tekib meie riietest ja voodiriietest lisavad probleemile oma osa.

Teine viis on see, et elektriväljad vähendavad õhus ringiliikuvate laetud hapnikuosakeste kontsentratsiooni, mis muidu omastataks meie keha poolt hästi kiiresti ja ergutaks meie elutegevust ning tapaks kahjulikke mikroobe.

Aga neist asjust on väga lihtne üle saada:
* elektriseadmed peaksid olema maandatud
* vältige sünteetilisi materjale
* lülitage elektriseadmed välja, kui neid ei kasutata

Allikas: The Independent

Artikkel toob küll sisse hetkel aktuaalse wifi ja muu elektrosumu temaatika ja autor arvab, et see uuring annab kampaaniameistritele lisaargumendi oma asja ajamiseks, kuid mulle tundub, et küsimus pole mitte nende seadmete poolt väljakiiratavates raadiolainetes, vaid näiteks toiteplokkides ja alaldites ning halbade kontaktide tõttu sädelema hakkavates lülitites.

4 Replies to “Kuidas elektririistad võivad tervist mõjutada”

  1. Novaator: Elektriväli hävitab kasvajarakud

    NovoCure‘i seade koosneb isoleeritud elektroodide paarist, mis on paigutatud patsiendi kehale kasvaja lähedusse ning ühendatud kolmekilose akuga, mida patsient peab kõikjal kaasas kandma. Elektroodid emiteerivad madala intensiivsusega elektrivälju, mis kiiresti muutuvad, tekitades voolu, mis ei mõjuta ühtegi muud kude peale jagunevate rakkude.

    Hetk enne tütarrakkudeks jagunemist moodustab rakk liivakellakujulise vormi, mis on elektrile eriti tundlik. Vool kontsentreeritakse raku kitsenenud keskkohale ja raku jagunemise hetkel hävitatakse rakumembraan, mille tulemusena rakud hukkuvad.

    Varajased katsetulemused olid paljulubavad. Alguses katsetati seadet ajutiselt lootusetult haigete patsientide peal, kellel muud ravimeetodid enam mõju ei avaldanud, seejärel aga vastselt diagnoosi saanud patsientidel. Viimase katse tulemused on nii head, et ettevõte värbas katse järgmisse, kaks aastat kestvasse staadiumi juba 283 hiljuti glioblastoomi diagnoosi saanud patsienti USA-st ja Euroopast. Kui ka see katse osutub edukaks, võib ettevõte seadet turustama hakata.

    Sama asja kohta esitatud küsimusele vastab R. Villems.

  2. Kriku ütles:

    NovoCure‘i seade koosneb isoleeritud elektroodide paarist, mis on paigutatud patsiendi kehale kasvaja lähedusse ning ühendatud kolmekilose akuga, mida patsient peab kõikjal kaasas kandma. Elektroodid emiteerivad madala intensiivsusega elektrivälju, mis kiiresti muutuvad, tekitades voolu, mis ei mõjuta ühtegi muud kude peale jagunevate rakkude.

    Kui see seade peaks tõesti mittejama olema, siis on see artikkel äärmiselt ebakompetentne.

    On a second thought, kui see seade endast järjekordset ussiõli kujutab, on artikkel ka äärmiselt ebakompetentne. Kurb :-(

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga