Lembit Öpik kaitseb ebateadust

lahjendatud lahjendusOsa Suurbritannia parlamendisaadikutest on võtnud sõna, et tunnustada homöopaatiliste kliinikute positiivset panust rahvatervisele. Nad märgivad, et umbes 6 miljonit inimest kasutavad igal aastal täiendmeditsiini teenuseid ja usuvad, et täiendmeditsiinil on potentsiaali olla kliiniliselt tõhus ja kulu-efektiivne lahendus tavalistele tervisehädadele, millega patsiendid kokku puutuvad – lihaste ja luude kroonilised valud, ekseem, depressioon, äng ja unetus, allergia, krooniline väsimus, kõhuhädad; ja väljendavad muret, et Haigekassa otsus vähendada homöopaatiliste kliinikute rahastamist ohustab nende kliinikute tulevikku; ja kutsuvad valitsust üles aktiivselt toetama neid rahvuslikke aardeid.

Kokku on sellele pöördumisele (Early Day Motion) alla kirjutanud 197 Briti parlamendisaadikut ja nende seas ka kuulsa eesti soost teadlase Ernst Öpiku lapselaps Lembit Öpik.

Esiteks ei ole olemas ühtegi sellist korralikku uuringut, mis näitaks ühtainsamatki kliinilist seisundid, mille puhul oleks homöopaatia tõhusam platseebost, seega jutt kliinilisest tõhususest ja kulu-efektiivsusest on sulaselge vale või soovmõtlemine.

Ja teiseks – rahvuslik aare võib saksa päritolu homöopaatia olla brittidele umbes sama moodi nagu eestlaste usk nõiavitsa võimesse vett leida, aga see ei tähenda ometi seda, et meie siin Eestis peaksime maksumaksja rahast ülal pidama nõiavitsainstituuti. Šveitsis katsetati mõnda aega homöopaatia rahastamist ravikindlustuse kaudu, aga sellest loobuti, kuna homöopaatia ei täitnud kulu-efektiivsuse eesmärki.

Lembit Öpik on keskmisest Briti parlamendisaadikust teadusega ilmselt veidi rohkem kursis ja võiks oma kolleegidele hoopis eeskujuks olla ja tervet mõistust kuulutada.

Sõna ‘täiendmeditsiin’ on samuti eksitav, tihti võib selle sõna asemel kasutada hoopis sõna ‘posimine’ või ‘nurgaarstlus’ või ‘uskumusmeditsiin’, sest millega ja mida sel täiendada on, eriti veel sellisel antiteadusel nagu homöopaatia seda on.

Hea, et Eestis sellist jama pole. Veel.

13 Replies to “Lembit Öpik kaitseb ebateadust”

  1. Kui see homöopaatia on reaalselt inimesi aidanud, ei saa me enam umbusust rääkida selle inimese puhul, keda see on aianud. Tema on terveks saanud ja teda enam skeptikute jutt ei veena. Väga lihtne!

  2. Selles asi ongi, et homöopaatia ei aita inimesi ja see on kliiniliste testidega üha enam ilmsiks tulnud. Homöopaatia ei saagi inimesi aidata, sest teadaolevalt pole olemas sellist toimemehhanismi, mille kaudu see aitamine toimuma peaks.
    .
    Loomulikult on väga raske veenda konkreetset inimest selles, et see polnud homöopaatia, mis talle parema enesetunde tekitas, kui ta ise sellesse väga usub, aga me ei saa ega tohi kulutada maksumaksja raha inimeste usutalituste läbiviimiseks, kui see usk pole just riigiusuks kuulutatud. Usuasjad on rohkem ikka eraasjad.
    .
    Häda pole mitte selles, et homöopaadid olemas on ja inimesed nende teenuseid kasutavad, vaid homöopaatide ülepaisutatud retoorikas ning soovis kaasa rääkida teaduse teemadel tundmata selle keelt ja meetodeid.
    .
    Suurbritannias lisandub hädade sekka veel ebateaduse rahastamine maksumaksja rahast. Eesti analoog võiks olla Igor Mangi palkamine valitsuse nõuandjaks.

  3. Vällik on ise üks suur ebateadus. Kõige hullem veel, et peab end teiseks või esimeseks Jumalaks, kes kõike teab. ei vääri pikemat ajaraiskamaist. Igal lollil oma lõbu.

  4. Jaak,
    kas oleks palju palutud, et te oma seisukohta ka veidi pikemalt põhjendaksite, kui juba selle aja leidsite, et see paik siin üles otsida ja nägite vaeva oma kallist ajast mõne sõna kirja panna? Muidu ei saa hästi aru, kas teie aevastuse peale “terviseks!” hüüda või püüdsite siiski mingit sisukat mõtet väljendada, mis pikemat kuulamist vääriks.

  5. Martin,

    Ilmselt kahetsete, et pole sündinud mõned sajandid
    varem, sest siis oleksite oma seisukoha saanud edasi
    anda tõrvikuga tuleriita süüdates.
    Pole ammu kogenud kellegi sõnavõttude taga sellist
    sallimatust.

    Nõustun Jaanus Roobaga ja võin väita, et viskasin
    terapeudi poolt paratamatuks tunnistatud astmapiibu

    nurka peale ühe tubli ja väga vaimse homöopaadi
    külastamist.Nime ei hakka nimetama, sest Teie
    üleskutse seada häbiposti avarama maailmavaatega
    arstid, mõjub õõvastavalt.

    Üks on kindel, kõiki neid, kes tõepoolest ühel
    või teisel moel inimesi aidata on suutnud,
    iseloomustab ühine omadus – sallivus.

    Olles süüvinud Universumis toimivatesse
    seadustesse, on väga tõenäoline, (ja seda üldse
    mitte kahjurõõmuga öeldult), et Teie sallimatus
    võib varem või hiljem mingiks tõveks vormistuda.

    Ärge imestage, kui olete siis sunnitud jooma
    kaevust, mille ise täis olete “sülitanud”.

  6. Ja, pr(l?)Mai Lätti, teie vihapurse oli kantud sallivusest??!!
    Kui on soov uskuda midagi, siis võib ju uskuda, aga laest võetud ja mitte ainult, et tõenditeta, vaid ka tihti ka vastupidiselt tõendatud saanud väidete esitamine ja nende abil raha teenimine vajab kindlasti “avarama maailmavaatega” kriitilist suhtumist. “Inimene peab olema avatud”-väide vastab kindlasti tõele – aga sel juhul siis avatud selle nähtuse olemasolule või puudumisele ja otsustada saab selle üle siiski vaid objektiivse ja (usu või huvide poolt) kallutamata uurimise kaudu, kus mittesobivaid andmeid prügikasti ei heideta (confirmation bias). Kui selle “vaimse homöopaadi” meetod lisaks teie “mind-aitas”-tõendile ka ühegi kliinilise uuringu käigus mingeidki tõendeid leiaks, muutuks see tõenduspõhise meditsiini osaks ja polekski enam vaja seda “avaramat maailmavaadet”, mis tegelikkuses sisaldab endast vaid selle nii-öelda vaimumaailma mitteeksisteerimise võimaluse eitamist.

  7. Muide, veel – näiteks sallivusest kantud Zoja Gabovitsh (näete, mina ei karda nimesid nimetada :)) soovitab süstemaatiliselt tegelike ja raskete haiguste käes kannatavatel inimestel arstide määratud tõenduspõhised, ehk siis tõestatult mõjusad, ravimid kas prügikasti visata või siis kuure arstidega kooskõlastamata muuta. Ja inimesed oma teadmatuses (või uskumises, ehk siis isegi teadmise soovimatuses) neid soovitusi ka järgivad. Ja ainuüksi minule on teada üks inimene, kes otseselt selle tagajärjel suri ja teine, kelle raske haigus äraütlemata hullu pöörde võttis ja keda päästis vaid pärisarsti sellele hullule teole õigel ajal jälile saamine. Neid näiteid on tegelikult palju, aga uskujad on sellesuunaliste näidete suhtes aktiivselt mittehuvitatud ja keskenduvad vaid üksikutele mind-aitas-lugudele. Ja millest suurem osa neist lugudest (tõenäoliselt ka teie oma) pärit on? Esiteks olete teiegi ehk kuulnud platseeboefektist ja teiseks on teada, et 70% isegi neist haigustest, millega inimesed arsti poole pöörduvad, on tegelikult nö. iseravuvad! Meie organism on üks äraütlemata sitke juurikas, aga vahel, kui teda siiski abistama peab, on (eluliselt!) targem siiski inimkonna ajaloo jooksul kogunenud objektiivseid teadmisi mitte prügikasti visata.

  8. Hr.Tarvo,

    Ilmselt olete millestki väga valesti aru saanud.

    Olen ammu seda meelt, et inimene peaks teiste ja

    maailmaga

    suhtlema vaoshoitult.

    Vihale enda sees ruumi anda või veelvähem seda

    järjepidevalt

    teisele “pursata”ei ole tervislik, ei endale ega

    teistele.Seda tahtsingi öelda.

    Igaüks tugineb elus oma kogemustele ja jätkem

    kõigile see õigus.

    Rahulikku meelt ja tugevat tervist soovides.:)

  9. Arvan siiski, et nende “avarama maailmavaatega arstide” kohta, kes mitte ainult, et inimeste rahataskute kallal krõbistavad, vaid, nagu kirjutasin minule endalegi teadaolevatest juhtumitest, raskemas olukorras eluohtlikuks osutuvad, peaks inimesed ikka rohkem informatsiooni omama, kui vaid oma vaadete konfirmatsiooni huvilised ja “universumi toimimise teadjad” jagavad. Ja arvan, et see ongi ka selle saidi eesmärk.

    Samas aga tean ja olen ka kogenud, kuivõrd näiline ja pinnapealne on see “rahu ja armastuse”, “sallivuse ja kallistuste” ja “namaste-de” maailm.

    Võimalik tõesti, et mõistsin midagi valesti:

    Ilmselt kahetsete, et pole sündinud mõned sajandid varem, sest siis oleksite oma seisukoha saanud edasi anda tõrvikuga tuleriita süüdates.

    Teie üleskutse seada häbiposti avarama maailmavaatega arstid, mõjub õõvastavalt.

    …et Teie sallimatus võib varem või hiljem mingiks tõveks vormistuda. Ärge imestage, kui olete siis sunnitud jooma kaevust, mille ise täis olete “sülitanud”.

  10. Maie,
    ometi see, mida teete ja ütlete, ei ole ilus. Või vähemalt “vaimsele” inimesele ääretult kohatu.
    .
    Ütlesite:

    Ilmselt kahetsete, et pole sündinud mõned sajandid varem, sest siis oleksite oma seisukoha saanud edasi anda tõrvikuga tuleriita süüdates.

    .
    Viisakad inimesed ei oleta teise kohta midagi nii jälki, kui teine pole selleks vähimatki põhjust andnud.
    .
    Küll aga on ohtralt näiteid elust, kus homöopaadid on oma vastutustundetu käitumisega inimeste elu ja tervist ohustanud ning kõigele lisaks kriitikuid vaigistada üritanud.

  11. Ja, niisama suusoojaks – eks need tõrvikuga tuleriidasüütajad olid pigem siiski ühed “avarama maailmavaatega” usujüngrid ja tõrvikud kadusid ikka koos valgustuse ning teadmiste levikuga

  12. Pr(l)Maie.
    Lugesin Teie kummaliselt agressiivset kommentaari hr. Martin Välliku asjalikule artiklile. Teist, kui inimesest, jäi tõesti õõvastav tunne. Et seda ebameeldivat, jälki, inetut tunnet, mille jätsite ka hr.M.Vällikule ja T.Kruusile nõrgestada, otsustasin teha väikese analüüsi Teie energiate liikumiste kohta. Kas olete “tont” või inimene?
    Teie, kes te olete “Universumisse süübinud”, teate kindlasti ka seda, et haigusi tekitavad inimesed endile erilistel põhjustel ise. Psühhofüüsilised olendid kui oleme.
    Astma kohta on “avaramate teadmistega arstidel” teada, et see on tihti ainult somaatilise iseloomuga ja seotud sügavate psühholoogiliste protsessidega. Suurimaks süüks on allasurutud agressioonid, raev, et peab taluma kedagi/midagi, kadedus. Tahe valitseda, kuid on sunnitud alluma. Erilised hirmud, et saadakse teada midagi endast ja veel hullem kui sellest saab teada keegi teine. Astmaatik tahab armastust, aga ei suuda tihti ise seda anda. Astma on hingeahistus. Suletud olek. Tahetakse olla “suurem” kui ollakse. Pöördvõrdelisus tegelikkusega. (Usun, et Teile on Kurt Tepperweini nimi tuttav. )
    Kui inimene kommenteerib midagi/kedagi, siis sellega annab ta reeglina palju teada ka endast.
    Olete kirjutanud “… Vihale enda sees ruumi anda või veelvähem seda järjepidevalt
    teisele “pursata” ei ole tervislik, ei endale ega
    teistele…” Just seda Te aga oma kommentaaridega tegite. Olete nimetanud ja kandnud endas oleva tunde hr.M.Vällikule üle, samas ka toonud ilmselt välja oma astma süü ja see ongi Teie kommentaari kõige positiivsem and, aga ainult Teile endale. (Palun võtke heaks!!)
    Teie enda kohta antud info põhjal ma ei imesta, et te “viskasite terapeudi poolt paratamatuks tunnistatud astmapiibu nurka peale ühe tubli ja väga vaimse homöopaadi külastamist.”
    Teile sümboliseerib sõna “terapeut” n.ö.”lihtsurelikku”ja “tavateadust”, mida te põlastate, kuna Teie ise olete “süübinud universumisse” ja olete enda arust sellega see n.ö. “kõrgem teadvus” ja “parem” inimene. Te ei andnudki terapeudile võimalust midagi teha ega aidata.. Te olite ise omas alateadvuses andnud endale selle otsuse: “paratamatu”. Te tahtsite paraneda just nimelt ”vaimse” inimese poolt, sest see annab Teile võimaluse kinnitada oma usku ja ”tõestada” ka kõrvalseisjatele, et Teie valitud tee on see ainuõige.
    Naiste viha ja agressioon on väga vaikitud teema. Kas julgesite terapeudile selles suhtes ”avaneda”? Peab olema “korralik ja hästi käituv”, hea laps. Nii tüdrukutele ju emade poolt juba väiksena õpetatakse. Mis suhe Teil on emaga?
    “Vaimne homöopaat” on aga teiesugusele “universumisse süübinud” inimesele kindlasti terapeudist “kõrgem” olend, kellelt Te uskusite saavat “imerohtu”, kuna ta “nägi teie sisse” ja usute , et ta võttis teilt selle “hingelise ahdingu”, mis astmat põhjustas. Usute, et imerohi leiab ise tee haiguse üdimesse.
    Inimene lihtsalt näeb ja tunneb seda, millesse usub. Usk toetab sageli uppujaid. Ja see on hea!!Inimene on fenomenaalne olemus!Keegi ei olegi just sellepärast temast kõrgemal ega keegi pole temast ka allpool.
    Ei näe, et Teie puhul on tegemist salliva inimesega. Olete vastupidi – pimedusega löödud nagu tuleriitade ajastutel oldi. Fanaatiline usk ei tee head – see välistab “nägemise”, kuna energiad on suletud. Selline inimene on nagu silmaklappidega hobune.
    Loodan, et suudate end aidata. Keegi teine seda ei suuda. Nagu kirjutasite:”Inimene peaks teiste ja maailmaga suhtlema vaoshoitult.” Alustama peab matkast enda sisse, mitte universumites toimivate süsteemidega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga