Noored teadlased libateadust kummutamas

Tegudele!Suurbritannias tegutseb teadust ja selle meetodeid populariseeriv kodanikeühendus Sense About Science, mille üheks eesmärgiks on harida laiemat avalikkust ning osaluseksperimentidega tuua välja kurioosumeid, kus teaduse nimel ja selle terminoloogiat kasutades aetakse sulaselget tarbijat eksitavat udujuttu.

Hiljuti lõi laineid nende paljastus, et Briti homöopaadid soovitavad malaaria ennetuseks ja raviks oma mõjuvõimetuid nostrumeid, kuid ei anna malaariaohktlikusse piirkonda sõitvale inimesele soovitust kasutada sääsevõrku, mis on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO soovituste kohaselt üks peamisi malaaria ennetuse vahenditest.

Noored doktorandid ja postdoktorid võtsid ette hulga kommertstooteid ja -teenuseid, mis kaunistasid end teaduslike terminitega ning küsisid toodete-teenuste pakkujatelt järele, kuidas selle teadusega tegelikult seis on.

Kogu raport on allalaaditav siit (pdf, 2 MB). Lühidalt uuritud toodetest ja teenustest, mis noorte teadlaste tähelepanu pälvisid:

* Nutridirect pakub parasiitidest vabastavat puhastusvahendit. Parasiidid sinu kehas mitte kempsupoti ümber või toataimel. Toode on valmistatud kolmest taimest ja väidetakse, et see vabastab keha u 100 eri parasiidist. Kuuri tuleks teha kaks korda aastas. Üheks toote soovitajaks on Hulda Clark – tuntud libateenuste ja kasutute toodete promoja. Täpsemal küsitlemisel ja uurimisel selgus, et ükski uurimus ei kinnita selle toote võimet ühtki parasiiti eemaldada, nende parasiitide nimekiri sisaldas taimekahjureid ja väljamõeldud tegelasi.

* Activ8 Yourself, Nestle jogurtisari on unikaalne segu B-vitamiine ja mineraale, mis tõestatult optimeerivad toidust energia kättesaamist. Mida iganes see tähendab.
Lähemal uurimisel on tootetutvustuses kokku põimitud igati tunnustatud teaduslikud arusaamad ja üleskutsed parandada tarbijate elustiili. Aga laisalt ja lohakalt.

Asi selles, et normaalse tasakaalustatud toiduga me saame piisavas koguses igasuguseid vitamiine ja nende juurdevõtmine ei paranda mitte midagi, kuna ülejääk väljub kehast jälgi jätmata. Seega tootja väide, et

kombineeritud tervisliku toidulaua, elustiili ja harjutustega, aitab Ski Activ8 su patareisid laadida ja parandada su energiataset

on sisutühi. Ei lae ega paranda see midagi.

* Elu, kus arvutid on aina sagedamini me lähedal, tekitab uusi hirme ja muidugi tulevad “abivalmis” leidurid meid nendest hirmudest oma imevidinatega vabastama.

Loomulikult tuleb arvutitega töötades tähele panna ohutusnõudeid, tuulutada ruume ja valida mugav tööasend, kuid pildile trügivad ka igat masti “elektromagnetkiirguse moduleerijad”, kes lubavad inimkonda päästa EML (elektromagnetlained) kahjulike mõjude eest.

Computer Clear müüb meile taustal töötavat programmi, mis saadab läbi monitori 34000 homöopaatilist bioresonants-mustrit, mis tasakaalustavad keha biovälja, mis on “tavalise” EML poolt kahjustada saanud. Programm maksab veidi alla 1000 kr.

Kommentaarid on liigsed, aga originaalis on päris pikk vestlus toote müüja ning teadlase vahel. Sest pole aga midagi, et tegelikku teadust pole jutus biti jagugi, toote tööpõhimõte on tundmatu, peaasi, et ostetakse. Ja kui jagub ostjaid, siis meenutame Ostap Benderi ütlust lollidest ja nendele jäetavast rahast.

* Detox tundub olevat tänapäevane võlusõna, millega tervisetundlikke inimesi konksu otsa saab meelitada. Väidetakse, et meie keha on mitmesuguseid toksiine täis ja tuleb oma keha aidata neist vabaneda, või muidu… Jalavannist neil seekord juttu pole, kuid Champneys pakub jalataldadele kleebitavad detox-plaastrit, mis öö jooksul su keha mürkidest vabastab. Hommikuks on plaaster värvunud pruunikaks.

Esiteks on meil neerud, maks ja jämesool, mille kaudu jääkained kehast loomulikul moel väljuvad, teiseks on seegi plaastri pruunistumine tavaline keemiline protsess, mis leiaks aset ka ilma jalataldadeta. Aktiivaineks on puuäädikas (wood vinegar), mis on iseenesest pruunikas. Kuiv plaaster on valge, niiskust saades värvub pruuniks.

* Kui osad lubavad mürkide väljutamist, siis teised pakuvad toiduaineid, kuhu väidetavaid halbu ja mürgiseid lisaaineid pole sisse pandud ja kiitlevad oma “puhaste”, “keemiavabade”, “looduslike”, kuid hinna poolest kallimate toodetega. Iseenesest on termin “keemiavaba” täiesti sisutu, kuna iga toit, mida sööme, koosneb keemilistest ühenditest (süsivesikud, valgud, vitamiinid). Isegi vesi on keemiline ühend (di-vesinik-mono-oksiid).

Kui järgi küsida, siis muidugi täpsustatakse, et “kemikaalide” all peetakse silmas pestitsiide või neid kunstlikke kemikaale, mis ei ole otse loodusest pärit. Naatrium-bensoaat näiteks. Hmm, oodake veidi – naatrium-bensoaat on õuntes ja jõhvikates täiesti naturaalsel kujul olemas… Jõhvikates on selle kontsentratsioon tunduvalt kõrgem kui soovituslik 0,1 kaaluprotsenti.

* Lapsevanemad on hea märklaud igasugusele hirmukülvamisele. Maini mokaotsast, et mingi asi võib ohustada su last ja juba tormavad nad hangude ja vikatitega seda ohuallikat likvideerima. Nii on juhtumas brittide maal koolide wifi-võrkudega.

Igapäevasem teema on muidugi toitumine ja allergiad ja ülitundlikkused teatud toidu- ja lisaainete suhtes – otsesed ja varjatud, põhjendatud ja põhjendamata.

Naatrium-glutamaat (monosodium glutamate – MSG, E621) on üks ainetest, mida mõned soovitavad vältida. Firma Co-op reklaamib oma tooteid sellega, et nemad ei kasuta MSG-d, tulles sellega vastu tarbijate ootustele. Kas nad keelustaksid ka tomatid ning Parma juustu, mis sisaldavad loomulikul moel MSG-d? Vaevalt küll.

* Naatrium-bensoaat (E211) on teine hirmufaktor, millega profiiti annab lõigata. Naatrium-bensoaat on laialt kasutatud säilitusaine, kuid toiduainete tootja Sainsbury kõrvaldas selle aine oma jookidest. Kui põhjendatud on terviseohtude sidumine naatrium-bensoaadiga? Mitte eriti. Aga tarbijad nõuavad ja nii tehakse.

* Nähtamatud elektromagnetlained (EML) on alati segadust külvanud ja teevad seda ka edaspidi. Väljapool kahtlust on see, et ultraviolettkiirguse sageduse juurest algav ioniseeriv kiirgus on suuremates kogustes ohtlik, kuid raadiolained ja muu madalama sagedusega lainetus on hea hirmutusvahend, mille varjus saab murelikele oma kasutuid tooteid müüa.

Q-link kaelaehte kandjale lubatakse kaitset sinu biovälja kahjustava EML kiirguse eest ja sul terveneb nahk, su golfilöögid paranevad, pohmell haihtub jne. Sega sekka lobajuttu kristallidest, sagedustest, närviimpulssidest, stringiteooriast, kvantidest, eri dimensioonidest jne ning paljudele on see kompott piisavaks tõestuseks, et nii tarka juttu ajavad inimesed müüvad toimivat asja.

Jutt on seal päris pikk, kuid huvilisele palju nalja pakkuv.

* Aerobic Oxygen on mittetoksiline toode, mis stabiliseerib hapniku negatiivseid ioone. Lisades seda toiduainetesse (piim) hävitab see kõik ohtlikud anaeroobsed bakterid ja jätab ellu ohutud aeroobsed bakterid. (Mitte kõik anaeroobsed bakterid pole ohtlikud ja nakkavad, samas on kolibakter aeroobne tegelane ja sugugi mitte ohutu.)

* Himaalaja soolalambid on meilgi nähtaval olnud ning innukalt jutustatakse juurde, mida kõike head need teevad – kuidas ioonid lambi küljest lenduvad ja tervist transpordivad. Aitavad astma korral ja vähendavad laste hüperaktiivsust.

Väide kõlab, et kui lampi soojendada küünla või hõõgniiti sisaldava pirniga, siis eritab lamp õhku negatiivseid ioone, mis on tervisele head.

Soolalambi peamine koostisaine on tavaline keedusool (NaCl). Naatriumi ja kloori keemiline side on päris tugev ja seda niisama lihtsalt soojendamisega pole võimalik lõhkuda. Paraku ei aita ka soola lahustumine lambi pinnale kontsentreeruvas õhuniiskuses, sest vee aurudes ei võta ta ioone kaasa.

Näide soolalampide “teadusest”.

Ainus “tõendusmaterjal” soolalampide ioone eritavast võimest ja kasust tervisele näib olevat viide mingile teisele veebilehele, mis viitab järgmisele veebilehele ja nii edasi, kuni ring saab täis.

* Clarins on suur ja tunnustatud kosmeetikaettevõte. Neil on nüüd toode Expertise 3P, mis väidetavalt kaitseb inimesi kunstliku elektromagnetlainetuse eest. Selleks tuleb mingit taime- ja bakterivedelikku endale peale pihustada.

Reklaami järelvalve amet (Advertising Standards Authority) jõudis Clarinsile teha ettekirjutuse, et in vitro katsete tulemusi ei saa laiendada in vivo olukordadele ja seega ei saa reklaamija väita, et tema toode oleks tavatarbijale tüüpolukorras kuidagimoodi kasuliku efektiga. Veel öeldi, et Clarinsil pole mingit alust väita, nagu põhjustaksid kommunikatsioonivahendite poolt emiteeritavad EML nahakahjustusi. Seega rõhuvad Clarinsi reklaamid lubamatult lugejate hirmudele.

Noored teadlased kutsuvad teisigi inimesi üles esitama toodete ja teenuste pakkujatele küsimusi, millega nende väidete usaldusväärsust kontrollitakse. Kas pakkujad on valmis asjatundlikele küsimustele vastuseid otsima või ei huvita neid üldse, mida nad tarbijatele pakuvad ja kas väidetel ka mingi tegelik teaduslik alus on, kuigi nad ise seda suure suuga lubavad.

12 Replies to “Noored teadlased libateadust kummutamas”

  1. Tulin otsima kas Ema Theresa personaalküsimusest huvitet Skeptik ka rassismisüüdistuse kaela saanud Watsonist midagi arvab, aga ju teaduse ja võimu suhe ei ole siis siinse blogi teema.

  2. Õige ta on, jah. Omal ajal, kui õigesti mäletan, marginaliseeris end teadusmaailmas täpselt samadel asjaoludel ka transistori leiutamise eest Nobeli preemia saanu… Rassism, poliitiline korrektsus, teadusväidete vabadus sensitiivsetel teemadel jne. on tegelikult üks suur ja keeruline teemderägastik. Teaduse tsensuur ja ensetsensuur… Teatud nurga alt võib leida sarnasusi ka Taani karikatuurisaagaga, kus Lääne vabadustele viidates ei olevat piltide avaldamist saanud ka kõige hullemategi ähvarduste korral keelata, samas aga, kui toimetaja lubas iraanlastele, et sellesama vabaduse demonstreerimiseks avaldab ajakiri ka nende korraldet holocaustikarikatuuride konkursile saadet tööd, siis toimetaja vallandati ja karikatuurid ei avaldunud…

  3. Samas muidugi on minu eelmine kommentaar teatud määral teemast mööda, kuna ei kaksikheeliksi avastaja ega transistori leiutaja ei ole oma neegrid-on-lollid-avastust mingi põhjaliku teadusuuringu tulemuse ega enda kompetentsivaldkonna teadusliku väitena esitanud. Seetõttu ei saa ka nende väidete järgset hukkamõistu otseselt võimu (ja poliitkorrektsuse) ja teaduse vahekordadega siduda.

  4. Pealkiri võiks olla – Lapsed Libateadusest Lalisemas.

    Hulda Clarki kohta ei tule neil õiget piiksugi. Tegemist on tõsise teadlasega, kellel on välja panna väga suur paranenute hulk ja see on aluseks olnud ka tema kohtuvõitudel.

    Tema threesomepower meditsiin on paljusid aidanud. (ka Eestis!)

    Saidis (PDF) mainitakse ka homeopaatiat, kus pannakse kommenteerima IT mees… Valed inimesed kommenteerivad valesid asju ja kogu teema on emotsionaalselt suunatud. Kõik on kokkuvõttest tohutult ebaprofessionaalne.

    Sain midagi vastukaaluks öelda…

  5. minu kahtlemata lemmikuim reklaamis kasutatud väide oli kunagi see, et mingi l’oreali kortsudevastane kreem mõjub, sest seal on sees ‘paisuvad kollageeni biosfäärid’.

    esimest korda sõnaühendit ‘kollageeni biosfäärid’ kuuldes jäin ma igatahes väga napaka näoga teleka poole vaatama. NII koos pole mu juhe kunagi enne ega pärast olnud…

    kusjuures siiamaani läheb juhe kokku, kui ma üritan vähegi loogikat leida selles :P

    (selline tänapäevane koan)

  6. Postimehe Tarbija24 on hakkama saanud tarbijaid hästi informeeriva avaldusega:

    Teadlased: keha toksiinidest vabastavad tooted on müüt

    Loo kangelasteks on ülalt loost tuttavad Sense About Science noored teadlased, kes eri toodete müüjaid küsitlesid.

    Teadlasterühm soovitabki neil, kes tunnevad, et on pühade ajal söömise või joomisega liiale läinud, tervislikult toituda ja piisavalt magada, mitte tormata apteeki imeplaastri-, tervisejoogi või kreemi järele.

    Täpsemat teavet leiab Sense About Science kodulehelt:

    The Detox Dossier

    Lühike voldik detoxite kohta, mille võiks ilmselt emakeeldegi ümber panna.

  7. 20. Pits kanget alkoholi annab sooja
    Vastus: See mulje on petlik. Alkohol suunab vere nahakapillaaridesse, mistõttu nahk muutub roosaks, tegelikult aga alkohol hoopis jahutab keha.

    Võib sooja anda küll, aga see ei puutu toitumisse. Minu viimane mulje on kevadel kahe teki all lõdisemisest, mille järel väike kogus konjakit (15-20 g) sooja tagasi tõi ja unenägude riiki saatis.

    Kommentaarides kirjutab keegi, et võttis nädalaga 12 kg alla. Huvitav, mis tal amputeeriti…?

  8. Tonda ütles:

    Kriku ütles:

    Kommentaarides kirjutab keegi, et võttis nädalaga 12 kg alla. Huvitav, mis tal amputeeriti…?

    On võimalik ka ilma amputeerimata ja isegi ilma sportimata, aga sa ei taha seda proovida.

    On võimalik, nt. kui organismis on kohutavalt üleliigset vett.
    Enda kogemus selles vallas ütleb, et dialüüsiga võib 4 tunniga 4 kilogrammi kergemaks jääda :P
    Aga proovida, jah, ei soovita.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga