Tarkade Klubi – uus ajakiri teadmishimulisele

Uus ajakiri - Tarkade KlubiTarkade Klubi on uus populaarteaduslik ajakiri, mis püüab selgitada, kuidas töötab maailma meie ümber.

Ametlik teadaanne:

Esimese numbri kaaneteema vaatab, kuidas Hollywoodi filmid ignoreerivad loodusseadusi ja aitavad nii kaasa teadusliku kirjaoskamatuse kasvule noorte seas. Samas kasutavad mõned nupukad õppejõud neidsamu filme selleks, et füüsikat õpilastele atraktiivsemaks muuta.

Veel vaatleb ajakiri, mis juhtub, kui mesilased ilmast kaoksid, portreteerib biorobootika professor Maarja Kruusmaad, teeb ülevaate tänavustest Nobelitest, vaatab dinosaurused tapnud asteroidi “elulugu”, uurib, kui palju tõtt on Wilhelm Telli müüdis ja toob lugejani põnevaid teadusuudiseid. Lugeda saab ka Ben Goldacre’i ja Marek Strandbergi kolumne.

Esimese numbriga on kaasas DVD BBC menusarjaga “Dinosauruste radadel”.

Lapates ajakirja hakkab alguses kohe silma kaheleheküljeline tellimisteade, kus aastase tellimuse tegijaile lubatakse 6 DVD-d BBC kvaliteetdokumentaalidega.
Tellida saab nt telli.ee kodulehel.

Ajakirja sisuline osa algab küsimuste-vastuste ja lühiuudistega, ei puudu ka vastuolilised teemad – James Watsoni märkused aafriklaste kohta ja väidetav igiliikur, kus raadiolainete abil vesi põlema pannakse. Geneetika, arvutiteadus, kosmoloogia, paleontoloogia, tehnoloogia…

Erilist rõõmu teeb briti ajalehe The Guardian kolumnisti Ben Goldacre’i jõudmine sulaselgesse eesti keelde. Kel korrast kuus väheks jääb, saab Beni lugeda badscience.net lehel. Seekordne jutt on akupunktuurist, milles selgub, et nö “päris” akupunktuuri protseduur on seljavalude puhul sama tõhus kui “libaakupunktuur”, kus nõelu torgatakse vastava rituaali saatel suvaliselt.

Kohalik kolumnist on Marek Strandberg, tema räägib leiutajate vaimust.

Pikem piltidega ülevaatelugu on Hollywoodi filmide füüsika või pigem selle eiramine. Alates kosmoses häälekalt kimavatest lennuvahenditest kuni lihtlabase gravitatsiooni eiramiseni. Positiivseks näiteks teaduslikult korrektsest filmist on Stanley Kubriku film Kosmoseodüsseia 2001, aga see tehti aastal 1968!!

Aga neid lapsusi saab kasutada õppetöös ja selleks on loodud päris mitu võrgulehekülge, mille aadressid on ajakirjas kenasti olemas.

Mis juhtub, kui maailmas kaoksid ära mesilased?
Eesti naine roboteid taltsutamas.
Mille eest saadi Nobeli füüsikapreemia?
Mis tappis dinosaurused?
Katsed laboratooriumis – soolad põlema.
Kuidas asjad töötavad?
Kuidas püüda tuult?
Kuidas valetaja vahele võtta?
Raamatud, mis targemaks teevad.
Ristsõna, sudoku ja muud mõistatused.

Veel üks põhjus, miks ajakirja tellida – VW Tiguan päriseks!

Head lugemist!

Soovin ajakirjale edu ja peatoimetajale Arko Oleskile jõudu!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga