Wifi põhjustab autismi!! Või siiski mitte.

Grillime ajusid! MV kollaažÜks pressiteade on liikumas mööda maailma, milles väidetakse, et põhjapanev teadusuuring näitab võimalikku seost juhtmeta kommunikatsioonivahendite ja autismi vahel. Uuring on avaldatud eelretsenseeritavas teadusajakirjas Australasian Journal of Clinical Environmental Medicine, peamisteks autoriteks Tamara Mariea ja George Carlo.

Kui 20 aastat tagasi diagnoositi 1 autismijuhtum 10 000 lapse hulgas, siis aastaks 2002 oli number juba 1 150-st ja hinnanguliselt on see seis tänaseks jõudnud juba 1 juhtum 100 lapse kohta.

Autorite sõnul on autismi peamiseks põhjustajaks organismis akumuleeruvad raskemetallid (eriti elavhõbe ja uraan) ja elektromagnetkiirgus ei lase neil metallidel rakkudest väljuda ning raskendab oluliselt detoksifikatsiooniprotsessi.

Kuna alates 1990. aastatest on mobiiltelefonide ja wifi levialade hulk hüppeliselt suurenenud ning autismi diagnoosimine samuti, siis on autorite sõnul mõistlik arvata, et need asjad on omavahel seotud.

Või siiski mitte

ArsTechnika John Timmer on võtnud vaevaks neid asjaolusid veidi vaagida ja jagab meiega oma kahtlusi:
* Sellist ajakirja nagu Australasian Journal of Clinical Environmental Medicine ei paista olemas olevat või vähemalt ei ole see selline ajakiri, mis oleks indekseeritud nt PubMed eelretsenseeritavate ajakirjade seas;
* Asutus Australasian College of Nutrition & Environmental Medicine, mis seda ajakirja peaks välja andma, on postkasti aadressiga ehk mida tõenäolisemalt mitteakrediteeritud diplomiveski;
* võttes arvesse selle teema olulisust rahva tervisele, oleks oodanud uurimuse avaldamist mõnes respekteeritumas ajakirjas;
* George Carlo on endasõnul tagakiusatud uurija, kuid juhib praegu vastavat lobiliikumist, et telekomifirmadelt kohtu kaudu raha välja pressida (tema ettevõtmistest oli hiljuti ETV-s suhteliselt kriitikavaba dokfilm, kus paljastusid justnagu kogemata ka vastava lobigrupi tegelikud finantsilised huvid. Kuidas dr Carlo kriitikale reageerib, saab lugeda badscience kodulehelt);
* Tamara Mariea (Quackometer selgitab) juhatab kliinikut, mis tegeleb raskemetallide “detoksifikatsiooniga”, seega on ta finantsiliselt huvitatud, et seos raskemetallide ja autismi vahel taaskord nimetatud saaks, kuigi vastavad korralikud uuringud sellist seost ei kinnita. Järelikult on kogu uuring rajatud vigastele ja kinnitamata eeldustele, mille tõttu ei saa tõsiselt suhtuda ka selle uuringu järeldustesse.

Küll aga ei sega sellised ümberlükkamised murelikel lapsevanematel uskumast hirmutajate väiteid ja ostmast nendelt kalleid kuid kasutuid teste ja teenuseid, mida nüüdsel ajal ka MTÜ Stelior Eesti vahendusel Eestist osta saab.

Jääb vaid oodata aega, mil meie koolide hoolekogudesse jõuavad lapsevanemad, kes wifi levi keelustada tahavad nagu mõnes Suurbritannia koolis.

Alternatiivmeedikud heidavad ühte vandenõuteoreetikutega, et ehitada alternatiivmaailma, mis toimiks nende kehtestatud reeglite kohaselt, et see hirmu ja paanika vahendusel reaalseks rahaks ja mõjuvõimuks muuta. Omamoodi alkeemikud.

One Reply to “Wifi põhjustab autismi!! Või siiski mitte.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga