Amway tunnistab vigu ja lubab end parandada

Amway ja jehoovatunnistaja. Pilt internetist.Suurbritannias jätkub kohtulik kuulamine Amway üle.
Eile said sõna Amway esindajad ja nad väitsid, et töötavad selles suunas, et muuta oma üleilmset äripraktikat. Selle kinnituseks on asjaolu, et Amway peatas Suurbritannias ajutiselt uute liikmete värbamise ja turundustööriistade müümise.

David Chivers, kes esindab kohtus Amwayd, väitis, et Amway on seaduslik multilevel müügiettevõte mitte aga lumepalliefektile või raha keerutamisele toetuv skeem. Valitsuse uurimine väidab aga, et vaid 10% liitunutest saab mingisugust kasumit ja 6% on mingit toodet müünud. Ettevõte liialdab võimaliku sissetulekuga, et meelitada juurde uusi liitujaid.

Chivers kinnitas kohtule, et Amway on igati selle poolt, et müügiagentide tegelikud sissetulekud saaksid avalikustatud ja ei värba juurde uusi liikmeid enne kui need andmed on avalikkusele kättesaadavad. Amway reeglid ütlevad, et promotsioonimaterjalidel peab olema kirjas, et sissetulek tuleb toodete müügist, mitte aga uute liikmete värbamisest. Veel peab olema märgitud, et treeningmaterjalidele kulutatud raha peab olema agendi sissetulekuga mõistlikus proportsioonis.

Kohus peaks nüüd otsustama, kas Amway uus ja parandatud ärimudel töötab avalikes huvides, kas uuendused, mis ulatuvad juhtkonnani välja, on piisavad, et lahendada Amway senised nõrkused. Kui Amway lõpetab endale kehtestatud moratooriumi, siis hüljatakse liitumistasu ja uus agent ei saa enda alla värvata uusi alaliini liikmeid enne kui ta pole müünud 12 kuu jooksul 200 naela (4400 kr) eest kaupa ja omab viit klienti.

Ülekuulamine jätkub.

Allikas: Times Online

Võib vaid oletada, kas selle üleilmse patukahetsuse ja meeleparanduse tõttu pole Amwayl olnud aega ja tahtmist end Eestis ametlikuks teha.

6 Replies to “Amway tunnistab vigu ja lubab end parandada”

  1. Nüüd lõpuks on Briti kohus oma otsuse teada andnud – Amway võib jätkata oma tegevust Briti saartel, kuna on veennud kohust selles, et nad parandavad oma äritavasid.

    Briti Amway peab avaldama oma müügivõrgu liikmete sissetulekud, et ei tekiks väärat ettekujutust unelmate sissetulekust, samuti peavad nad alandama aastast liikmemaksu.

    Amway esindaja kirjutas distribuutoritele, et see pole küll selline võit, mille peale šampanjat avada, vaid meeldetuletus, et ka nemad peavad end kõrgetele standarditele vastavaks muutma.

    High Court dismisses claims against Amway, Times Online
    Kohtuniku otsus, pdf

  2. Amway lubab enda ka Eestis parandada:
    Amway toodete käest kätte müük on olnud ebaseaduslik

    Amway kosmeetikatooteid, toidulisandeid ja pesupulbreid on Eestis müüdud aastaid ning ettevõte on saanud suure kriitika osaliseks, sest pakutavad kaubad on Eestis registreerimata ja firma poleks siin ka otsemüüjaid värvata tohtinud.

    Nüüd kinnitab Amway Euroopa asepresident Michael Meissner, et aasta lõpuks tahetakse Eestis kõik paberid korda ajada ning oma tooted registreerida.

    «Teame kogu kriitikat, mis meie kohta käib, ja tahame näidata, et käitume vastutustundlikult,» sõnas Meissner.

    Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri oli Amway plaani kuuldes esialgu väga skeptiline. «Neid tooteid müüakse Eestis juba üsna mitu aastat ja seda, et nad kohe-kohe ennast registreerivad, olen ma kuulnud ka varem,» sõnas ta.

    Paha riik takistab kiuslike regulatsioonide ja kohustuste pealeladumisega ettevõtlike inimeste ettevõtlikkust?

  3. Martin Vällik ütles:

    Amway lubab enda ka Eestis parandada:
    Amway toodete käest kätte müük on olnud ebaseaduslik

    Tore lugu küll, jälle kord toetab üleriigiline päevaleht Amway juttu, et “liituge kohe, sest varsti läheb legaalseks ja siis liitub iga vanaema ühes kassiga ning püramiidikasvatamine läheb raskeks”.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga