Skandaal Jaapani sumomaailmas

Mongool Asashoryu jõllitab Chiyotaikai-d, pilt: BBC.Pole küll otseselt skeptik.ee teema, aga kuivõrd sumomaadlus on tänu meie vaprale Barutole võitnud südameid ka Jaapanist vaadates Loojuva Päikese Maal, siis oleks hea teada ka selle väärikana tunduva spordiala telgitagustest.

Briti ajaleht The Times teatab, et Jaapanis tehti avalikuks ekspertide koostatud raport sumomaadlejate treeningutest, mis algatati peale 17-aastase rikishi surma.

Raport paljastab, et sumomaadlejad saavad pidevalt kere peale – küll pesapallikurikatega, bambusmõõkade ja muude tömpide esemetega, et tõsta maadleja julgust ja võitlusvaimu. Lausa 92% tallidest, kus sumomaadlejad elavad ja treenivad, on pesapallikurikad ja muud sarnased vahendid treeningute pärisosaks.

Sumo alandav ja väärkohtlev loomus pole asjas sees olevatele mingi üllatus. Sajandite jooksul on vanemad maadlejad nooremaid “kaisutanud”, aga uued paljastused võivad niigi populaarsust ja kokkulepitud matšide tõttu usaldust kaotavat sumomaadlust fännide silmis veelgi enam kompromiteerida.

Uurimine algatati, kui 17-aastane Takashi Saito (võistlejanimega Tokitaizan) suri väidetavalt treeningu ajal südameprobleemide tõttu. Aga kui vanemad pika pinnimise peale poja surnukeha nägid, leiti sellelt sügavaid lõikehaavu, sigaretijälgi, sinikaid ning ta nägu oli tugevalt punsunud.

Meedia teadete kohaselt tehti Takashile sõna otseses mõttes kambakas ja seda treeneri juuresolekul, kuna ta pidas plaani tallist ja sumost lahkuda.

Politsei hakkas asja uurima alles peale seda, kui meediakära juba parasjagu suur oli. Tallimeister Junichi Yamamoto visati rahvuslikust sumoliidust välja, aga ametlikku süüdistust pole talle veel esitatud.

Sumo on Jaapanis populaarsust kaotamas pesapallile ja jalgpallile, lisaks vaevavad spordilala süüdistused kokkuleppematšides ja kindlasti ei lisa populaarsust see surmajuhtum ega raportid karmide telgitaguste paljastustega. Üheks huvi vähenemise põhjuseks nimetatakse veel võõramaalaste suurt osakaalu, kuid jaapani noored ei kipu enam sumomaadlejaks, kui on teada, et neid ootavad ees alandav peks ja narrimine.

Allikas: Times Online.

4 Replies to “Skandaal Jaapani sumomaailmas”

  1. On ka nähtud jaapanlaste tehtud videot sumotrennist.
    Siiani on meeles, kuidas tegelasele, kes ei suutnud kuidagi spagaati teha, istusid hargitamise käigus lihtsalt kaks 150-kilost trennikaaslast otsa. Mees hakkas koleda häälega karjuma, aga spagaat sai tehtud! Seda, kas ta rebestuse peale haiglasse saadeti, kaamera ei näidanud.

  2. Kirjeldatud lugu on muidugi jõle. Aga mujal maailmas pannakse igasuguse hariduse andmisel väga suurt rõhku ka isikuomadustele. Oletame näiteks, et professionaalse väljaõppe läbinud sõdur viskab esimeses lahingus püssi põõsasse. Või tippkeemik laseb ennast pesupulbrifirmal taskuraha eest ära osta ( tõhustatud värviliste graanulitega) . Sedalaadi harjutused on mõeldud selleks, et inimese isikuomadused välja tuleksid ja haridust andev organisatsioon ning selle lõpetajad oma mainet säilitaksid. Seega väljaõpe tuleb vähe raskeks teha, et lontrused minema jookseksid. Paraku võim hakkab pähe igal pool ja siis sellised lood juhtuvadki. Hr Vällikul on kindlasti kõrgharidus. Mul pole. Aga ettevõtjana vaatan inimest rohkem kui haridust. Normaalsele tegelasele 3000.-/ kuus õppimise eest maksta pole palju. Aga kui kuldmedaliga lontrus hakkab 3000.-/kuus firma siseinfot müüma siis jama. See on põhjus miks minu juurde ilma ajateenistuseta tööle ei saa. Kogu jutu mõte selles, et see portaal on eesti keeles üks asjalikumaid ja nüüd selline artikkel. Keegi ei pane geneetikuid dr. Mengelega ühte patta ja paari värdja pärast ei tasu kogu süsteemi poriga üle valada.

  3. Hr. ettevõtja, eks isikuomaduste olulisuse suhtes on teil muidugi õigus, aga sadism ja inimväärikuse alandamine ei paigutu siiski kuidagi isikuomaduste väljaselgitamise legitiimsete vahendite hulka

  4. legitiimsete hulka ehk mitte. küll aga efektiivseimate hulka.

    ja kui väga meile see ei meeldiks – ON valdkondi, kus seda ON vaja. õnneks on enamus neist sellised, kuhu ronima meid keegi ei sunni.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga