Kõrvaküünlad ei tee midagi head

kõrvaküünalMida kõike oma tervist armastavale inimesele ka ei pakuta!
Müstilist elujõudu turgutavad tasane mõtlus, kosmilised energiad (UV kiirgus?), qi lained, ki kiirgus, kätega aura korrigeerimine, uriini joomine, vesilahuse vesilahused, magnetid, porgand kõrvas ühel jalal seismine, kui vasak silm on suletud ja parema käe nimetissõrm asetatud parema silma ninapoolsesse nurka nagu tegid Tiibeti põliselanikud juba 3000 aastat tagasi…

Seekord siis kõrvaküünlad, mida juba hopide indiaanihõim olla kasutanud (praegused hopid eitavad sellise praktika olemasolu nende traditsioonis). Ja kui juba loodusrahvas seda vanal ajal heaks pidas, siis peab ju selles midagi olema. Onju-eksju? Egiptlased kasutasid neid ka. Ja Tiibetlased. Hiinlased ning loomulikult ka Atlantise elanikud, enne kui nende õitsev riik vee alla vajus.

Eestis pakutakse kõrvaküünlaid apteekides, et seda protseduuri kodus teha, ja teenusena tervisekeskustes kui igati soodsat ja moodsat teraapiat kõrvade spirituaalseks hoolduseks.

Tartu Tervisekeskus:

Kõrvaküünlad laiendavad soojuse toimel veresooni ja ergutavad lokaalset vereringet, puhastavad kõrva kõrvavaigust, eemaldavad kõrvadest kohina ja mõjuvad rahustavalt kesknärvisüsteemile. Kõrvaküünlaid võib kasutada kõrva, nina ja kurgu sagedaste põletikuliste haiguste, lukus kõrvade, kuulmislanguse, pearingluse, peavalude ja migreeni korral. Kõrvaküünalde kasutamine on keelatud, kui kuulmekile on katki.

Teraapia.com:

Kõrvaküünlad
Loodusrahvaste ravipraktikas pikka aega kasutusel olnud kõrvaküünlad soodustavad inimese energiaringlust ja nende toime põhineb põlemisel. Kõrvaküünlad on valmistatud kärjevaha, taruvaiku, eeterlikke õlisid (eukalüpti, kaneeli-, lavendli- ja piparmündiõli jt.), ning ravimtaimi sisaldavast puuvillakiust. Kõrvaküünlad laiendavad soojuse toimel veresooni ja ergutavad lokaalset vereringet, puhastavad kõrva kõrvavaigust, eemaldavad kõrvadest kohina ja mõjuvad rahustavalt kesknärvisüsteemile.

Loodusravi ja -puhkekeskus Loodus:

Kõrvaküünlad on ohutu ja tulemuslik meetod kõrvahaiguste raviks alates viiendast eluaastast. Seda võib kasutada iseseisva ravina kui ka lisaks muudele ravimeetoditele. Kasutades kõrvaküünlaid, te mitte ainult taastate oma kuulmisvõime, vaid ennetate ka kõrva, – kurgu, – ja ninahaigusi.
· Kõrvaküünalde koostis:
· Mesilasvaha, taruvaigu ekstrakt, eeterlikud õlid (eukalüpti-, kaneeli-, lavendli-, piparmündi- jt. õlid), ravimtaimesegu.
· Kuidas toimib: Küünla põlemise ajal tekib kuulmekäigus õhu hõrenemine. Toimub rõhu reguleerimine nina kõrvalurgetes. Sooja suitsu ringlemine osutab mikroobidevastast toimet ja parandab vereringet, sest sisaldab palju fütontsiide.
· Toime: põletikuvastane, veresooni laiendav, valuvaigistav, soodustab vaigukorkide eraldumist kuulmekäikudest tänu vaakumefektile, reguleerib rõhku trummiõõnsustes, kergendab ninahingamist, osutab pehmet soojendavat toimet, aitab kaasa tasakaalu saavutamisele kesknärvisüsteemi erutus- ja pidurdusprotsesside vahel.
· Näidustused kasutamiseks:
Kõrva, nina ja kurgu põletikulised haigused (äge ja krooniline riniit, mittemädane otiit, tonsilliit, faringiit);
Nina kõrvalurgete põletikulised haigused (haimoriit, frontiit);
Vaigukorgid kõrvades; sumin kõrvades (otoskleroos, Meniere’I tõbi);
Kuulmisnärvi neuriit; kuulmislangus; pearinglus, peavalud, migreen; valud kõrvades (otalgia); närvilisus, ärrituvus, stressiseisund.
· Vastunäidustused: allergiline reaktsioon mesindussaadustele; kuulmekile vigastused; kasvajad pea piirkonnas; mädane eritis kõrvast.
· Kõrvaltoimeid pole täheldatud.

Protseduur salongis maksab 80 krooni.

Igaks juhuks ikka ütlen, et väidetud toimetel ei ole mittemingisugust tõenduspõhist alust. Väidetavat vaakumefekti ei teki, küll aga on täheldatud vastupidist efekti – toru alumisest otsast immitseb suitsu välja, mis viitab hoopis positiivsele rõhule.

Seega mingit vaiku eemaldavat toimet neil pole ja kui peale protseduuri näidatakse toru sisse tekkinud pruunikaid jääke, mis justkui olevat kõrvavaik, siis täpselt sama jääk tekib torusse ka siis, kui lasta sel torul põleda ilma kõrva asetamata.

Hooletult tehtud protseduuri käigus võib aga kõrva tilkuv kuum vaha trummikile mulgustada ja siis on asi tõsine.
Pildid on pärit Creightoni ülikooli üliõpilaste uuringust.

Kõrvaarst dr Beck ütleb veelgi selgemalt:

Kõrvaküünalde väidetavad kasulikud mõjud baseeruvad ohtlikel, ebaloogilistel ja valedel eeldustel. Tegelikult on kõrvaküünaldamine ohtlik, läbimõtlematu ja potentsiaalselt sandistav tegu, millel pole mittemingisugust teaduslikku alust.

Kes peaks Eesti tegelema sellega, et potentsiaalselt ohtlikud, kuid tervise osas mittemingisugust positiivset efekti omavad protseduurid käibele ei jõuaks ja kui jõuavad, siis käibelt kõrvaldataks? Miks lubatakse salongidel teha terviseteemalisi väiteid, kui neil puudub selleks tavaliselt igasugune õigus ja kvalifikatsioon? Kas tõesti on vaja oodata kaebavaid ohvreid, enne kui ametnikud jalad kõhu alt välja võtavad ja igasugune ennetustegevus ning teiste kogemuse arvessevõtmine pole viisakas tava?

Loomulikult leiab “tervise”keskustes ja salongides hulganisti muidki imeprotseduure, millel puudub igasugune teaduslik põhjendus, kuid millel väidetakse kaasas käivat väga laialdased tervist edendavad omadused. Parimal juhul aitavad need protseduurid lõõgastuda, lõdvestuda, mõtteid päevamuredelt kõrvale juhtida, mis on muidugi oluline ja kasulik, aga kas seda peab tegema valetamisega ning inimeste tervist ohustades.

30 Replies to “Kõrvaküünlad ei tee midagi head”

  1. Kristi 27

    Eile kasutasin kõrvaküünlaid. Apteeker ei informeerinud, et tegu pseudo-hopide muistse paraküünlaga. Kui oleksin teadnud, äkki siis polekski toiminud. Eile igatahes toimis.

    Ma nimelt lapseeast saati vaiguga hädas olnud. Ei taha maailma tüüdata detailidega oma sisekõrva hingeelust – ütleme lihtsalt, et ise ma seda kätte ei saa. Aga nö. “loksuvate” (aeg-ajalt lukus noh) kõrvadega on ka kehv ringi kõndida.

    Niisiis olengi kogenud nii vaigu purustamist tangidega ja seejärel vatiga eemaldamist kui ka loputamist. Viimase aja uus nähtus – minu jaoks – on perearsti soovitus vastavat õli mitmel järjestikusel päeval kõrva tilgutada. Siis pidi lihtsam eemaldada olema. Kindlasti ongi.

    Kõik need meetodid toimivad täiesti. Aga eile kasutasin kõrvaküünlaid ja – toimis ka. Hästi lahe! :)

    Eks järgmine kord vaatan, kuidas trehvab: võib-olla lähen arsti juurde, võib-olla kasutan jälle küünalt.

    P.S. Tuleohutusele peab küll tähelepanu pöörama, aga üldiselt on valel kasutamisel tuleohtlik ka tavaline köögipliit – ka see, millel emad imikutele süüa keedavad.

  2. …eile kasutasin kõrvaküünlaid ja – toimis…

    Kulla Kristi Hinsberg, selle “toimimise” kohta võid teha kahtesorti katseid – kas siis “küünalda” sama kõrva nt. 10 korda järjest (ja sa avastad, et seda sodi sealt kõrvast lakkamatult muudkui tuleb ja tuleb ja tuleb…) või, mis veelgi lihtsam (ja odavam), põleta üks küünal ilma kõrva pistmata ja avastad nagu muuseas, et see kõrvavaiku meenutav sodi on küünla allotsas ikkagi ilusti kohal…
    Proovitud.

    PS. Kui veidi netiavarustes seikled, saad suht kiiresti ka teada, et hoolimata uhhuulaste väidetest pole teps mitte tegemist ka mingi Hopi indiaanlastelt pärit asjaga (või vähemalt on see nende seotus neile endile küll suureks uudiseks…)

  3. Kasutasin nii, nagu infolehel kirjas. Seda, et mingi sodi (olgu siis vaik või miski muu) küünla sisse imenduvat, sain alles siit teada – juhises kirjas polnud. Mingit sodi ei märganud ka… Pärast puhastasin lihtsalt kõrvad tarvikute hulgas olnud vatitikuga ära. Mis õnnestus. Enne küünalde kasutamist ma vatitikuga puhastamisel vaiku kätte ei saanud.

    Kas hopid ka neid kasutasid ja kas seejuures ka juhist järgisid, on mul täiesti ja sügavalt ükskõik :)

    Sellest ka ei viitsi enam mõtelda, on küünlad heast või kurjast
    Mul oli vaja tulemust. Kõrvades vaik ei krõbise enam. Jessssss!!!!!

    Ausalt ütelda suht tobe tunne mul siin verejanulist vaigu-väitlust pidada ja oma kõrvu lehvitada. Kui minu puhul toimis, on ju väga hea. Võib-olla järgmine kord lähen igaks juhuks peale kasutamist perearsti juurde ka – las ta kontrollib üle. Ja kui ok, siis kasutan edaspidi ka.

    Olge terved, rõõmsad ja vaiguvabad! (vahet pole kuidas)

  4. oh jummel, jälle need verejanujutud. Keegi pole siin mingit verd janunenud…

    Sa, Kristi, ju ei kirjeldanud oma esimeses postituses, mida see “toimimine” sinu jaoks tähendas. See artikkel käsitles üsna üheselt neid väiteid, mida küünalde kohta esitati (on pärit hopidelt ja imeb kõrvast välja vaha) ja näitas, et need ei pea paika. Lisaks arsti arvamus, et võib mitte ainult rahakotile ohtlik olla. See, mida sina siin kirjeldad (kui ma õigesti aru saan, siis, et küünal pehmendab vaha ja siis saab vatitikuga ära puhastada?) on minu jaoks küll täiesti uus väide. Kirjutad ka, et kasutasid nii, nagu infolehel kirjas… Huvitav värk, mina uurisin seda kraami paar aastat tagasi ja siis ei olnud komplektis mingeid vatitikke ega räägitud midagi pärastisest puhastamisest. Jutt oli ühene ja selge – küünal tõmbab kõrvast vaha välja ja see koguneb küünla järgijääva osa sisse.

    Huvitav jah, kuna tundub vägisi, et kuna eelmise jutu paikapidamatus liiga lihtsalt tuvastatav oli ja blufiteave levima hakkas, siis on tootjad-turustajad “toimise verstaposti” nihutanud ja uued väited ja uue infolehe tekitanud?

  5. Vot ei tea tõesti, mis kunagi infolehtedes kirjas oli. Minu oma soovitas just nii, nagu kirjutasin. Ja vatitikk oli täiesti olemas. Puhastamiseks.

    Võib täiesti olla, et liigub ringi libamüüt, nagu oleks küünlad pärit hopidelt. Tegelikult võivad täiesti mitte olla. Tegelikult pole see ju vähimal määral tähtis ka. Infolehel igatahes kirjas polnud ;)

    See võib ka olla, et lihtsalt soojuse mõjul vaik muutub selliseks, et saab ära puhastada. Täitsa võimalik! Peaasi, et toimib! Siiamaani enesetunne endiselt väga ok.

    Verejanujutu pärast palun vabandust. Rohkem pidasin tegelikult ennast silmas – no uudne oli tabada end kesk tulist foorumivaidlust (oma nime all ka veel) sellisel kummalisel teemal noh :)

  6. See võib ka olla, et lihtsalt soojuse mõjul vaik muutub selliseks, et saab ära puhastada. Täitsa võimalik! Peaasi, et toimib!

    Soojendamiseks peaks ka lihtsamaid viise olema, näiteks sooja vedelikuga (piiritusega?) loputamine.

  7. Ühes küünlapoes pakutakse kolme erinevat sorti küünlaid. Ühtede infoleht (kõrvaküünlad N2) soovitab kõrva vatitikuga puhastamist, teise oma (kõrvaküünlad Dias N2) ei ütle midagi kasutamise kohta ja kolmas (kõrvaküünlad Füto) on hoopis ilma infoleheta.

  8. Leidsin netist ühe infolehe üleskirjutuse:

    FÜTO KÕRVAKÜÜNLAD

    Taimsed kõrvaküünlad

    Koostis: mesilasvaha, taruvaigu ekstrakt, eeterlikud õlid (eukalüpti-, kaneeli-, lavendli- ja piparmündiõli jt.), ravimtaimed.

    Näidustused: kõrva, kurgu ja nina põletikulised haigused (ägedad ja kroonilised riniid, otiidid, tonsilliidid, farüngiidid) pearinglus, peavalud, migreen, unehäired, ärrituvus, stressiseisund, kohin kõrvades.

    Vastunäidustused: mädased eritised kõrvadest, kõrva trumminaha ja kuulmekäigu kahjustus, allergilised reaktsioonid koostisainete suhtes.

    Kasutamine: lamades pea padjal küljel, katta juuksed salvrätiga, kuhu on lõigatud auk kõrva jaoks. Kõrvalesta masseerida eelnevalt lastekreemiga. Süüdake kõrvaküünla ülemine ots tikuga ja asetage välimisse kuulmekäiku. Küünal lasta põleda kuni fooliumiga kaetud osani. Kustutamiseks asetada küünal veega täidetud klaasi. Ettevaatust kõrvaküünla süütamisel! Kõrv puhastada vatitikuga ja asetada kõrva vatitropp. Korrata protseduuri teisele kõrvale. Samal päeval pead mitte pesta. Krooniliste haiguste puhul teha protseduuri 5-6 nädala jooksul l kord nädalas. Ägedatel haigusjuhtudel l kord päevas 2-3 päeva tagant.

    Need küünlad on raviminfo.ee andmetel paljudes apteekides müügil.

  9. Nüüd aega merre voolanud sest ajast, kui küünlaid kasutasin. Vaiguga pole hädas olnud sestsaati kordagi. Aga kuna siin keegi väga veenvalt tõestas küünalde mõttetust, siis järeldan: vaik sai kaduda ainult tänu tahtejõule. No iseenesest haihtus lihtsalt – teate ju küll, kuidas see käib… Nii et kõrvaküünlad igati mõttetu kraam jah, ärge neid kasutage. Topi-indiaanlased ka ei kasutanud… ;)

  10. Nagu siinsamas öeldud, võib sama efekti olla võimalik saavutada ka oluliselt lihtsamalt – kui tegu oli näiteks soojendamise tulemusega. Te ju ei tea, mis efekti põhjustas.

  11. Lgp. Kriku!

    Kas Teil siis tõega ei ole olnud näit. keskkõrvapõletikku? Minul raviti seda väga tihti esinevat tõbe mõnikord soojendamisega. Vaigule oli sest absoluutselt 0% efekti.

    Ärge ometi ajage sellist lapsejuttu…

    Sama hästi võiks ju väita, et hamba- või peavalu puhul toimiv valuvaigisti mõju on tegelikult 0-efektiga ja valu kadumise otsene põhjus on tegelikult see, et inimene sügas rohu võtmise ajal selga…

  12. piksepeni tsiteeris:

    Taimsed kõrvaküünlad

    Koostis: mesilasvaha, taruvaigu ekstrakt, …

    Ilmselt on tegemist taimsete mesilastega, kes kasvavad põllu peal ruutpesiti istutatuna ja sumisevad omaette, et puhkajatel meeldiv kuulata oleks. Kõrvailu missugune.

    Kasutamine: lamades pea padjal küljel,

    Niisiis, kui kasutaja on tüüpkonfiguratsiooniga inimene, on tal kaks kõrva ja kui ta lamab “pea padjal küljel”, on üks neist — alumine — vastu patja ja teine — ülemine — kenasti kättesaadaval.

    katta juuksed salvrätiga, kuhu on lõigatud auk kõrva jaoks. Kõrvalesta masseerida eelnevalt lastekreemiga. Süüdake kõrvaküünla ülemine ots tikuga ja asetage välimisse kuulmekäiku.

    Kättesaadav kõrv on ilmselt ülemine, kuna juhtnöör ei soovitanud auku lõigata padjasse. Kui kõrvaküünla ülemine ots süüdata ja see ülemine ots seejärel ülemise kõrva kuuldekäiku asetada — juhtnöörid ei jäta siin mingit mitmeti tõlgendamise võimalust –, saab küünla endisest ülemisest otsast alumine ja leek satub kuulmekäigule kahtlaselt lähedale.

    Kes selle infolehe kooskõlastanud on?

  13. Ema sõnul tegi minu vanaema talle samuti seda küünlateraapiat, kuigi ilma küünaldeta, vaid paberituutuga. Ema põdes lapsena sageli kõrvapõletikke ja sõja- ning sellele järgsel ajal maalt arsti juurde “iga väikse asja pärast” ei mindud. Siis vanaema keeraski pikad paberist tuutud, pani ettevaatlikult lapsele kõrva ja põletas teatud piirini. Igal juhul oli sellest ema mäletamist mööda abi. Mingitest hopidest mu vanaema vaevalt kuulnud oli ja ravitsemisega ta ka ei tegelenud, tavaline 3 klassi haridusega maanaine oli. Kust ta selle võttis, on paraku võimatu juba küsida.

  14. Kõrvapõletik on üldjuhul iseparanev haigus, isegi antibiootikum seda paranemist paljudel juhtudel eriti ei kiirendagi.

    Ja veel eriti hästi võis kõrvaküünal “aidata” sel juhul, kui lapse kõrvavalu oli tingitud vasttekkinud nohust – siis võib kuulmetõri (pisike kanal, mis ühendab pea sees keskkõrva ja ninaneelu) olla turses, keskkõrva ventileerimine (mis ei käi mingite väliste torude, vaid kuulmetõri ja ninaneelu kaudu!) kehvapoolne ning keskkõrvas tekkiv rõhumuutus annab end tunda valuaistinguna. Keskkõrva ventilatsioonihäirest ja rõhumuutusest tingitud kõrvavalu tekib enamasti siis, kui pikali heita ning piirdub tavaliselt ühe õhtuga.

    Keskkõrva ja väliskõrva vahel on trummikile, mis on hädasti vajalik selleks, et üleüldse kuulda. Kui kõrvaküünal midagi keskkõrvast suudaks välja imeda, siis tähendaks see seda, et enne on trummikile ribadeks tehtud ja see oleks küll üks igavene hull lugu.

    Nii võimas kõrvaküünal pole, küll aga võib kõrvaküünlast kukkuda kuuma sodi trummikilele ja isegi kui trummikile terveks jääb, siis trummikilele kleepunud sodi kättesaamine on kõrvaarstile üks paras tegemine.

  15. Kas Teil siis tõega ei ole olnud näit. keskkõrvapõletikku? Minul raviti seda väga tihti esinevat tõbe mõnikord soojendamisega. Vaigule oli sest absoluutselt 0% efekti.

    On küll olnud ja sellepärast küsisingi. Minul raviti sooja piirituse kõrva valamisega, mis puhastas küll.

    Aga muidugi võib-olla, et mul pole lihtsalt eriti vaigused kõrvad.

  16. Üks sugulane tegi seda minu lapsele (ma ei olnud siis küünaldest ise miskit kuulnud ja usaldasin vanainimest, laps köhis sageli, hingas läbi suu ja norskas hirmsasti) – abi mitte mingisugust. Abi oli hoopis meie toredast arstist ja lastehaigla personalist. Aitäh-aitäh neile!

    Too sugulane ise küünaldas oma kõrvu hoolega edasi, aga sellest hoolimata läks tal kuulmine aina halvemaks ja halvemaks, lõpuks läks arstile, et vaik välja loputada. Aga ka siis ei paranenud kuulmine – ilmselt ealised iseärasused, mis muud.

  17. @kakurai:
    “Nagu ka skeptik.ee on naljanumber – kari idioote arvab, et selline ongi maailm…”

    Me võime ju idioodid olla (või osa meist), kuid maailm ongi selline – ilma ilusate minasjuttudeta – sihuke karm paik.
    Aga põhjenda/selgita oma maailmapilti – seal valitseb ilu ja harmoonia? Kas Utoopia on tegelikult võimalik?

  18. Tere skeptikud! Käisin külas Itaalias ja esimest korda elus kuulsin kõrvaküünaldest seal. Kuna mul on kuulmisega, ninakoobastega ja tasakaaluga probleeme ja pikemat aega olnud ka kohin peas, siis otsustasin proovida neid küünlaid, mis on vana Itaalia memme tehtud. Kuna skeptik olen minagi, siis uskuge, löhenesin asjale umbusuga… Kuid üllatus-üllatus! Kuulmine paranes tunduvalt ja kohin peas kadus jäägitult… Kuulmine nii terav, et lausa liiga. Enne seda jooksnud 1.a. arstide vahet (kontrolliti kõrvu, tehti läbipuhumist, kuulmistest näitas 40%-list kuulmiselangust, kirjutati ravimeid (Duact jt) kasutult. YÜhe küünla protseduuriga lõi kuulmise korda, nina lahti, pea selgeks ja kohin kadus. Nüüd aga tehke omad järeldused. Vana aja tarkused pole niisama tekkinud ja säilinud siiamaani

  19. Minule tegi seda ravi Tartu Med kooli haridusega velsker. Ja ma lamasin praktiliselt selili vaid veidi soovitas pead keerata , et parem kõrv natuke ülespoole saada Ei näinud kui kaldu oli küünal kuid ülevalt küll alla midagi tilkuda ei saanud. Olin just hommikul ärgates avastanud, et selle kõrvaga absoluutselt ei kuule ja peale protseduuri kuulsin jälle normaalselt siis saadaks kõik ülalpoolkirjutanud skeptikud sinna kus lehkab ja päikest ei näe.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga