Kas koolijuht võib õpilasi palvetama panna?

palvetavadEi, mitte pühapäevakooli juhist ei tule juttu, vaid maksumaksja poolt kinni makstud üldharidusliku kooli juhist. Ja see kool ei asu kusagil Jeesu-Risti-Maarjas ega USA piiblivöös ega Iraanis, vaid Eesti Vabariigis, kus põhiseaduse järgi on meil usuvabadus, ja Tallinnas ja seda kooli peetakse nn eliitkooliks. Küllap põhjusega, kuid see ei vabasta kedagi seadusi täitmast.

Nimelt kuulasin kolmapäeva õhtul suurepärast Fantaasia saadet Klassikaraadio kanalil, saatejuhiks Jaak Johanson. Vanalinna Hariduskolleegiumil on hea aeg – nad said värskelt remonditud koolimajja sisse kolitud.

Kooli juht Kersti Nigesen tegi hommikusel pidulikul aktusel hariva ja huvitava ülevaate Ladina kvartali ajaloost ja hariduse järjepidevusest. Saates esitatud lõigu lõpus aga kutsus Kersti Nigesen preestri endale ligemale ja ütles vastuvaidlemist mittesalliva leebe häälega, et nüüd peame palve kristlaste ühtsuse eest.

Kuula klippi, kuidas Vanalinna Hariduskolleegiumi juht Kersti Nigesen lapsi palvetama paneb.

Kirjutan lähiajal VHK-st veel. Materjal on liiga huvitav, et seda ainult enda teada jätta. Selles loos ei puudu vandenõuteooriad, laim “tavakoolide” pihta, enese paremaks ja õigemaks pidamine, põhiseadusvastane meelsus, kreatsionismi õigustamine, religioosselt motiveeritud abordi- ja homovastane propaganda…

Jääge kuuldele!
—————————————
Samal teemal:
Haridusministeerium: koolijuht võib lapsi palvetama panna.

10 Replies to “Kas koolijuht võib õpilasi palvetama panna?”

  1. Mul olid kord tutvusringkonnas kaks hariduskolleegiumi 5-6 aastat tagasi lõpetanud inimest. Mõlemad rääkisid (üksteisest sõltumatult ja erinevatel aegadel), et seal koolis käis kepp nagu koduõlu ja seda õpetajatega, mitte niivõrd õpilaste vahel. Vot seda ei oska ma öelda kas kepiga ka hindeid teeniti, aga mõlemad rääkisid mingist legendaarsest füüsikaõpetajast, kes igas klassis kus ta õpetas seadis endale eesmärgiks kõik tüdrukud läbi tõmmata ja täitis plaani peaaegu alati sajaprotsendiliselt. (Kuigi füüsikaõpetaja ei olnud VHKs mingi erand.)

    Noh, tüüpiline kristlik kool.

    Lugusid VHK õpetajate seksuaalsest üliaktiivsusest olen ka kolmandate isikute kaudu kuulnud, aga nood kaks olid ainukesed, kes ka ise asjas osalenud ja tõesti oma kogemustest rääkisid.

    Kuna VHKs käivad prominentide võsukesed, siis ega sellest niipea ajalehest lugeda ei saa :)

  2. Huvitav, käsisin VHKs 9 aastat aga sellisest õpetajast kuulen küll esimest korda.
    Tõsi, usku suruti kohatu küll peale (minu lend oli veel see õnnelik, kellel usuõpetust – mida andis keegi preester ei olnud). Iga suurema püha puhul oli kohustuslik kirikuskäik, poppi tegemise korral pidi seletuskirja kirjutama.
    Samas ei ütleks ma, et see oleks õppetöös ega õpilastes kajastunud. Minu teada polnud minu klassis ühtegi ennast kristlaseks nimetavat inimest.

  3. Sa Vällik oled pehmelt öeldes nüri inimene (aga see on tõesti väga pehmelt öeldud), kui arvad, et maksumaksjate hulgas ei ole ka kristlasi. Riik peabki tagama kristlike koolide olemasolu ja usuõpetuse osades koolides.
    Arene natuke ja pane oma rumal suu kinni. Kiviräha ja Õunapuuga võite omavahel mida iganes rääkida, aga avalikkuse ette nii lapsiku mölaga tulla ikka ei tasu.

  4. tjaa…maksumaksjate seas on ka muid asjandusi peale kristlaste aga…kuni arvajaks on kristlane, on see asjaolu muidugi tähtsusetu.

  5. mm ise käin ka seal koolis hetkel .. peaks ausalt ütlema , et olen seal piisavalt kaua käinud ja siiani on see kool vastukarva – usku sunnitakse päris hullusti peale ja just see ongi see mis mulle absoluutselt ei sobi kuna ma lihtsalt ei usu seda kõike ja ma leian üldse et ühegi õpilase usuline kuuluvus või eraelu ei ole kooli asi

  6. Pr. Kersti Nigeseni katoliiklik maailmavaade ning tema arusaam kasvatusest ei sobi tänapäevasesse ühiskonda – ta ei tohiks kooli juhtida. Vähemalt sellist, mis töötab maksumaksja raha eest. Aga tal on kõva positsioon ning vähe on pädevaid inimesi, kes suudaks talle vastaseks olla. Pr. teeb mis tahab ja kasvatab ülbust. Nii ei tohiks olla.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga