Alternatiivmeditsiin — heategevus või äri?

reiki hobusteleAlternatiivmeditsiin on suures osas selline tervisealane tegevus, mille toime ja ohutuse kohta puuduvad korralikud teadusandmed. Või kui uuringuid ongi tehtud, siis tõdetud, et nende meetodite mõju ei ole suurem kui platseebogrupil. Üldiselt aga kurdetakse, et korralikke alternatiivmeditsiinialaseid teadusuuringuid ei saagi teha, kuna selleks puuduvad sellised rahad, milleks vaid ravimitööstus (Big Pharma) ja rikaste riikide valitsused võimelised on. Vabandatakse end veel sellega, et nende tegevus on peaaegu heategevuslik, kasumit mittetaotlev ja suunatud kõige siiramate tunnetega ligimese aitamisele. Kust see uuringuraha sellisel puhul ikka tulla saaks.

Siinkohal on aeg faktidele otsa vaadata. Näiteks oli Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel 2004. aastal ainuüksi mitmesuguste taimsete ravitoodete turumaht 41 miljardit briti naela (u 80 miljardit USD) ja see kasvab tempoga 10% aastas.

Ühe suurima homöopaatiliste “ravimite” tootja Boiron aastakäive oli 2006. aastal 525 miljonit USD, sellest tegevuskasum 35 miljonit USD ja puhaskasum 13,5 miljoni USD. Homöopaatiliste veeloksutiste hinnanguline aastakäive aastal 2006 oli 1,5 miljardit eurot.

Nn toidulisandite aastakäive oli Euroopas 19 miljardit USD ja üleilmselt 56 miljardit (2004).

Lisaks neile pakutakse alternatiivsuse sildi all hulgaliselt mitmesuguseid teenuseid, populaarseimad on osteopaatia, kiropraktika, aroomiteraapia, akupunktuur, refleksoloogia ja homöopaatia. 2000. aastal oli selle valdkonna käive hinnanguliselt 1,1 miljardit dollarit, umbes 1% tervishoiuteenuste kogumahust. Tänaseks päevaks on see summa kindlasti tunduvalt suurem.

Seega liigub selles valdkonnas raha päris mitu tükki, aga teaduse tegemise asemel kulutatakse see mujal. Lisaks on paljude riikide valitsused omalt poolt alternatiivmeetodite uuringuid rahastamas. USA-s on selle tarbeks rahvusliku terviseinstituudi juurde lausa eraldi osakond loodud (NIH NCCAM), läbi mille liigutatakse kümneid miljoneid dollareid, et uurida, kas kaug- või lähireiki ikka suudab liigesevalu ära võtta.

Kokkuvõtteks: alternatiivravitsejad ja toidulisandite müüjad ei pruugi olla sulle heategevateks abistajateks, kuigi nad üritavad sulle sellist muljet jätta. Tegu on äriga, milles osalejad jahivad sinu raha toodete ja teenustega, mille efektiivsus ja ohutus on teaduslikult kinnitamata või on uuringud näidanud, et tegu on paremal juhul kasutute, kehvemal juhul ohtlike teenuste ja toodetega (nt Herbalife).

Allikas: What’s Woo Worth?

4 Replies to “Alternatiivmeditsiin — heategevus või äri?”

  1. Aga Big Pharma käive?

    Tavameditsiin toodab küll rohtusid, aga nende kõrvalmõjud on vahest hullemad, kui see abinatuke, mida saadakse.

    Ravimiõpetuse esimene tarkus on – iga ravim on mürk. Ravimeid peab võtma, kui seda on väga vaja, aga neid ei pea nn igaks juhuks võtma. Tänapäebva reklaamid just seda propageerivad – nt. sünteetilised vitamiinid.

    Herbalife pole alternatiivmeditsiin. Suurem osa toidulisanditest on Big Pharma, mis jätab mulje muust. Herbalife on püramiidturundus, millel pole tervisega midagi pistmist. Palju säilitusineid ja vähe väärt kraami.

    Ka teadusel on palju prohmakaid olnud. Võta ja uuri näiteks USA juhtumeid, kus rasedate toonust tõstvad ravimid põhjustasid jäsemeteta laste sünde. Uuri, millised on maailmas olnud meil propageeritud emakakaelavähi kõrvalmõjud. Neid näiteid on palju.

    Ära löö kõike ühe vitsaga. On head tavameditsiini. Vahest saabki aidata vaid tavameditsiin. Samas on ka head alternatiivmeditsiini.

    Toon siin näite oma elust. Väänasin selja ära. Kiirabis öeldi, et võta kolm nädalat valuvaigisti tablette ja kui ikka ei aita, siis pannakse ehk haiglasse. Refleksoloog tegi mu selja terveks 20 minutiga. Aga alati ei pruugi nii minna.

  2. Niipalju siis alternatiivfaktidest.

    Jäsemeteta laste sündimise juhtumi — muide, märksõna ‘thalidomide‘ googleb kaunis kenasti — üks iseloomulikke külgi oli too, et kuna FDA vaatas esitatud tõendusmaterjalile skeptiliselt otsa ja avastas, et see on ebatäielik, siis USA’s äsemeteta laste sündimise lainet *ei olnud*.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga