skeptik.ee kohtumine toimus

Martin VällikNagu oli välja kuulutatud, kohtuti 21. veebruaril Kuku klubis.

Kokku oli meid seekord kaheksa (kes kohalolijatest soovib, võib end ise kommentaaris välja öelda) ja elav arutelu algas kohe alguses. Sõelale jäid mõned peamisemad teemad, millega saaks kohe peale hakata:
* skeptik.ee lehe tuntuse ja külastatavuse suurendamine, MTÜ Eesti Skeptik tegevuse laiem teadvustamine;
* Päästeameti nõiavitsa (Sniffex) jätkuv uurimine ja teema meedias hoidmine;
* millal kuulutada välja esimene Umbluu preemia ja mida autasuks anda, kui üldse midagi anda, arutasime ka mõne võimaliku kandidaadi üle;
* kuidas kaasata tegevusse rohkem oma ala spetsialiste – füüsikuid, arste, psühholooge;
* kuidas oleks wiki tüüpi võrguentsüklopeedia Eesti udujutumeistritest;
* mis võiks skeptika laiem perspektiiv olla? Kriitilise mõtlemise õpetus.
* kuidas ja millal korraldada järgmine kokkusaamine.

Leidsime, et meediapilt on liiga kaldu igat tüüpi udujuttude kriitikavabale käsitlemisele. Skeptilise sisuga uurivaid artikleid on vähe. Kuidas aidata ajakirjanikke ja teisi kirjutajaid selles, et nad udujutu ära tunneksid? Ehk oleks mõnel päevalehel huvi avaldada regulaarset skeptiku veergu nagu nt Guardian seda teeb. Horoskoobi asemel :-)

Umbluu preemia väljaandmise kuupäev võiks olla 31. aprill. Sobib igati ka nõiateemalise volbriöö ligioleku tõttu. On üsna tõenäoline, et preemia saaja ilmselt ei tule sellele järgi, aga kui ikkagi mingi ese teha, siis nt viltu hoidev pendel oleks täitsa asjakohane. Pendeldus-vistandus on meil peaaegi rahvausk, kõveralt hoidma panna saab selle magnetitega ja kui võitja ise järgi ei tule, siis anname selle Ahhaa keskusele hoiule.

Veel sai meenutatud mitmesuguseid ilmekaid lugusid, kus umbluu on inimeste eludesse jälgi jätnud või teinekord ka elu kustutanud.

Pidasime meeles ka inimesi, kelle lähedased võivad ühe või teise udujutu kütkes olla, mis omab mõjusid pereelule, suhetele sugulastega, hakkamasaamist oma tööga jne. Tihti on nad vaiksed kannatajad, kel puudub tugivõrgustik ja väljund.

Järgmine kohtumine peaks toimuma vähemalt enne 31. aprilli, et otsustada esimese Umbluu preemia saaja. Ajalugu meenutades teame, et omal ajal anti teenekatele vaimse sfääri risustajatele paar korda Üraja auhinda. Järgmisele kohtumisele võiks leida ka ettekandja, kes oma tegevusvaldkonda puutuva ning skeptikutele ja teistelegi huvipakkuva ettekande võiks teha.

Huvitavaid arutlusteemasid ja mõttekäike oli ohtralt veelgi ning kohalkäinud on oodatud asja edasi kajastama. Meeleolu oli asjalik, õhkkond mõistev, naljasoon olemas. Maitsvad juustupallid said kiiresti otsa.

Lõpetuseks mõni tükk statistikat.
Kõige sagedamini satutakse skeptik.ee küljele läbi otsisõna amway, järgnevad Kirna (mõis, nõid), sensitiivid, saientoloogia, role ja Adik Levin, detox (ionic ja jalavann), homöopaatia, akupunktuur, astroloogia, jasmuheen…

Enim satutakse skeptik.ee lehele läbi blog.tr.ee, Google e-kirjade, hot.ee/skeptikkk, EPL blogilehe ja Delfi foorumite.

Kolm kõige enam loetud lugu on Amway pannakse Britis kinni?, Sniffex-sniff-sniff ja Sensitiivid telekas.

Tänan osalejaid ning rõõmsate taaskohtumisteni reaalis ja kommentaaris!

20 Replies to “skeptik.ee kohtumine toimus”

  1. No mis sa sellest kirnast siin jutu sees mainid, kui otsing tulemusi ei anna :D

    Mis aga puutub toda Kirna nõida, siis nõid my ass. Suuremat energiavampiiri pole Eestimaa pind varem näinud. Ei soovita inimestel tema külastamiseks raha raisata.

  2. energiavampiir my ass, seda “energiat” pole ju olemas :-)

    aga otsisõna “kirna nõid” annab nii googles kui netis vähemalt mul skeptik.ee kohe esiküljel ette

    lihtsalt “kirna” on netis esilehel ja googles teisel lehel

    kui siit otsida, siis esiteks tuleb minna skeptik.ee avalehele ja seal otsingusse otsisõna panna

  3. No sa võid energiana võtta ka seda va kineetilist, mis tekib, kui sa liigutad. Ja potensiaalset, mis su südame pumpama paneb :D Ja energiavampiiriks võid pidada inimest, kes su lihtsalt ära kurnab, nii et sa enam kätt ei tõsta ja ka süda jätab lööke vahele.

  4. Kuidas see ära kurnamine, siis täpsemalt ikkagi toimub?
    Ma ei saa päris täpselt aru, mis moodi inimesega rääkimine saab sinu aju väsitada?
    Saaksin aru kui tegemist on pika tüliga, kus on tegu negatiivsete emotsioonidega, solvangutega jne.. Siis oleks see veel loogiline.

    Samas ma muidugi ei tea sellest “Nõiast” mitte midagi. Aga olen varemgi kuulnud seda sõna “energiavampiirid” ja tekkiski kohe huvi, et kas see on mingi idiootne väljamõeldis.

    Äkki need kes on käinud selle isiku juures olid juba eelnevalt väsinud ja selle “nõiaga” rääkimine võttis neist viimase välja ja sealt ka selline väsimus? Peale, mida lapsik seos “energiavampiir”

    Mis puutub “koosolekusse”, siis meeldiv on lugeda, et ikka tõsiselt võetakse asja.

  5. Pigem mina kujutan seda nõnda ära kurnamist mingi teise tegevusega ette :p

    Aga kahju, et Tallinnas ja neljapäeva, muidu oleks kindlat kohal olnud :)

  6. Kas järgmisest kokkusaamisest on ka juttu olnud? Oleksin hea meelega ka tulija, kui kuu aja pärast (+- mõned päevad) kuhugi tulla oleks. Muidu jälle niipea ei saa, suvel ehk alles…

  7. Kuidas ei ole olemas?!
    Muidugi on!
    Kas Saksa Imperiaalpank hakkaks 31. aprillil varade ülevaadet avaldama, kui seda kuupäeva olemas poleks?

    Saksa Imperiaalpanga raport

  8. 31. aprill eksisteeris täiesti kindlalt, enne kui 700BC lisati kalendrile juurde jaanuar ja veebruar. Kuhu see kuupäev pärast seda kadus, on täielik müstika. On täiesti võimalik, et 31. aprill toimub, aga ta kustub iseenesest inimeste mälust, sest kalendris seda pole ning seega pole antud kuupäev ka osa aastast.
    Tegu on aastavälise kuupäevaga, aga ta eskisteerib. :P

    Sõnas energiavampiir tähendab “energia” ilmselt seda, et sina lähed koju, vajud tugitooli ja ei taha enam midagi teha. Ilusa tütarlapse kohtamisest saad “energiat” näiteks juurde. ;)
    Tegu ei ole sama sõnaga mis füüsikas. Erinevad kontekstid.

  9. Marten :
    No mis moodi see siis teissugune energia on ? Minu teada hõlmab füüsika kõiki energia tüüpe , kaasa arvatud 5 meelele tajumatuid.Ja kui veel täpsem olla , siis peaks ka füüsiline maailm vaid puhas energia olema , st 99,999% ruumist on tühi plats , ülejäänud on aatomid , kuid ka 99,999% aatomitest on tühi ruum.
    Nii ,et kõik peaks olema sama energia teisususe väljundina , mismoodi see siis teissugune on ?

    Ja niipalju nagu mina tean energiavampiiridest , siis nad olevat teatud sorti inimesed , kes imevad meist vaimset energiat , kusjuures seda ka ilma igasuguse füüsilise kontakti või silmsideta.See pidi olema isegi teisest universumist võimalik , ning kogu “ühendus” kahe inimese vahel pidi meenutama nagu ülipikka kombitsat.Energiavampiirlus pidi jagunema mitme liigi alla , näiteks rühmaviisiline energiavampiirlus ja riiklik vampiirlus.Ei soovita uskuda seda jama.

  10. Ma loodan, et siia kõrvaltulpa kobimine toob mu küsimusele ka vastuse.

    Kas tuleb millalgi ka uus kokkusaamine? Astuks ka läbi..

    Muuseas, ma ei teadnudki, et “Kirna” siia lehele toob. See sõna on juhuslikult mul passis ka kirjas…seal catlyni järel :P

  11. Selleks, et 31. aprillil Umbluu preemia välja kuulutada, peaks asja aprillis vähemalt korra läbi arutlema.

    Nädal 16 või nädal 17 võiks olla ehk sobiv aeg. Nädalapäev neljapäev? Mnjah, Tartu rahval on siis raske kohale tulla. Laupäeva päevane aeg? Sest reede õhtul on avalikumad kogunemiskohad hõivatud nädalalõpu lärmakamate lõbustustega.

    19. aprill kell 14:00 Kuku Klubis?

  12. No mina kui üks tartlane ei oska praegu veel seisukohta võtta. Tuleks küll… vast… aga kindlalt ei suuda öelda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga