Kreatsionistidel uus strateegia

Kes lõi maailma?Nad peavadki midagi uut välja mõtlema, sest senised üritused kreatsionismi ehk loomislugu Ameerika koolide teadustundides õpetada on läbi kukkunud ja kohtuotsustega keelatud, kuna muidu rikutaks põhiseaduslikku põhimõtet, et riik ei tohi ühtki usku esile tõsta.

Sedasi sai kreatsionismist ehk loomisloost loomisteadus ja sealt edasi intelligentne disain, mille raames küll ei räägitud otsesõnu jumalast, kes maailma lõi, vaid taandumatust keerukusest (nt silm, bakteri viburi liigutamise või vere hüübimise mehhanism), mis ei saavat iseenesest kuidagimoodi tekkida ega vähemtäiuslikest seisudest areneda ja mille loogiliseks järelduseks peaks olema, et keegi pidi selle täiuslikkuse looma. Kes küll?

Intelligentne disain sai aastal 2005 Doveris üsna lõpliku löögi ja seda ei tohi nn riigikoolides teadustundides tutvustada. Usuvõitlejad aga ei maga ja leiutavad uusi lähenemisi. Nüüd tundub, et uueks märksõnaks on saamas “tugevused ja nõrkused” (ingl strengths and weaknesses).

Texase haridusnõukogu peab plaani, kas lülitada kooliprogrammi evolutsiooniteooria “tugevuste ja nõrkuste” õpetamine, mida osad peavad püüdeks õiglast tasakaalu saavutada, aga kriitikute meelest on vaid kreatsionistide uus üritus oma usupropagandat edendada.

Discovery Institute on ka teiste osariikide ametnike poole pöördunud, et koolid avaksid end “vaadetele darvinistliku teooria teaduslikele tugevustele ja nõrkustele”.

Rahvuslik teadushariduse keskus ja religioosse vabaduse eest seisjad aga tõrjuvad sellised lambanahksed hundihiilimised juba eos ja väljendavad selget arusaama, et selline sõnamäng pole miskit muud kui kreatsionistide järjekordne üritus jalga kooliuste vahele saada.

Üks Texase haridusnõunik – hambaarst Don McLeroy – imestab, miks küll keegi ei taha nõrkustest rääkimist kooliprogrammi lülitada. Evolutsioonivastane organisatsioon Teksaslased parema teadushariduse eest (strengthsandweaknesses.org/) selgitab, et evolutsiooniteooria ei suuda seletada näiteks nn Kambriumi plahvatust – “kiiret” uute eluvormide tekkimist u 550 miljonit aastat tagasi.

Discovery Institute – kreatsionismi ja intelligentse disaini teooria mõttekoda – on üritanud mängida Ameerika inimeste õiglustundele ja nõudnud eri vaadete võrdset kohtlemist ja akadeemilist vabadust.

McLeroy ütles, et kaks teadussüsteemi – loomislooline ja naturalistlik – on omavahel võitluses. Ta ise usub, et maakera on pigem kümnete tuhandete, aga mitte miljardite aastate vanune. Veel usub ta omasõnul sellesse uskumatusse juhtumisse, et jõuludega tähistatakse sellesama jumala sündi, kes universumi lõi. Evolutsiooni mitteuskumine pole tema jaoks siiski religioosne küsimus ja ta ei usu, et tema religioossed vaated kuidagimoodi mõjutaksid laste teadusharidust.

Teksase teadlased on aga väga häiritud sellistest avaldustest, kuna näevad ohtu hariduse tasemele ja teadusele laiemalt. “Tõsised üliõpilased ei taha tulla õppima Texase osariigi ülikoolidesse, kui kogu osariik on tembeldatud tagurlikuks,” muretseb meditsiiniteadlane Dan Foster, kes on ise ortodoksne kristlane, kuid kindel, et kooliklassi kuulub teadus, aga mitte pühakiri.

Kreatsionismi vastane nõukogu liige Kevin Fisher märgib:”Loomulikult on evolutsiooniteoorias küsimusi, millel pole veel vastuseid, kuid vastuseta küsimused on hoopis midagi muud kui väidetavad nõrkused.”

Allikas: NY Times

9 Replies to “Kreatsionistidel uus strateegia”

  1. Tsitaat lingitud materjalist:
    “Näiteks sõna „Jumal“ (Allah) esineb Koraanis 2698 korda, mis on 19×142. Värsside numbri kogusumma, milles sõna „Jumal“ esineb, on 118123, mis on samuti number 19 korrutis (118123=19×6217). Ainuüksi see fenomen on piisav tõestamaks, et Koraan on Jumala sõnum maailmale.”

    Vastulause: Minu nimes on 6 tähte, esimene täht “M” on tähestiku 13. täht, viimane täht “N” aga 14. täht. Kui me liidame viimase tähe järjekorranumbrile (14) esimese tähe järjekorranumbri (13), saame tulemuseks 27. 2 + 7 on aga 9 (!), kui me nüüd paneme sinna ette 1, (mind on ju üks, nagu ka jumalat), siis saamegi tulemuseks 19 (!!!). Mis tähendab – kristlaste jumal ja allah on tegelikult sama isik ja see olen mina!

  2. Tarmo,
    väidad, et Koraan olla ainus teos, kus imelisi numbriseoseid võib leida. Paraku on sedasi, et samalaadseid “imelisi seoseid” võib leida igast pikemast raamatust. Rääkimata muidugi piiblist, mille taga rügavad paljud huvilised, et tundma õppida seda peidetud salasõnumit. Märksõnaga “Bible Code” leiab hulga viiteid, aga siiski soovitan tutvuda pigem näiteks selle artikliga:
    http://www.skepdic.com/bibcode.html

    Enamgi veel! Herman Melville’i raamatus Moby Dick on selgelt ennustatud Indira Gandhi, Martin Luther Kingi, Trotsky, Kennedy ja paljude teiste mõrvad.
    Veendu ise: http://cs.anu.edu.au/people/bdm/dilugim/moby.html
    Kas pole hämmastav!? Mõni on samal eesmärgil ka Sõja ja rahu ette võtnud. Hea paks raamat.

    Hämmastav või mitte, aga matemaatik David Thomas leidis sama meetodit kasutades piiblist sõnad “code” ja “bogus” (võlts) lähestikku lausa 60 korda. Lisaks oli sees fraas:

    THE BIBLE CODE IS A SILLY, DUMB, FAKE, FALSE, EVIL, NASTY, DISMAL FRAUD AND SNAKE-OIL HOAX.

    Piiblikood on rumal, loll, võlts, vale, kuri, õel, masendav pettus ja ussi-õli narrus.

    http://www.nmsr.org/biblecod.htm

    Ja ütle, palun, mis selles Koraanis nüüd erilisemat peaks olema?
    Arvan, et selliste koodiväänamistega juhitakse tähelepanu kõrvalistele asjadele ning omistatakse neile inimkultuuri olulistele teostele asju, milleks need sugugi mõeldud pole ja tehaks narriks nii iseennast kui paraku heidetakse varju ka “dekodeeritavatele” teostele.

  3. Kriku kirjutas:

    Täpselt samamoodi on piist (matemaatilises konstandist π) võimalik leida ükskõik mida. Nagu igaüks võib katsetada siin: http://www.pisearch.de.vu/

    Liiga lühike on. Minul ei õnnestunud leida ei numbrijadu 123456789 ega 987654321.

    Sellest peaks vist järeldama, et Kõigi Ringide Kaitsehaldjas vihkab korda ja järjestatust. Või progressi. Või naturaalarve. Või ninatarku matemaatikuid. Või kümnendsüsteemi — ja eelistab hoopis üheksandsüsteemi kasutamist, kuna nii 12345678, 23456789, 87654321 kui 98765432 on esimese kolma ja poole miljardi kümnendkoha seas kenasti olemas.

  4. Jah, see pole eriti võimas kalkulaator. Mina proovisin igasuguseid bitmäppe otsida Sagani “Kontakti” eeskujul, aga 3*4 0-1 oli vist piiriks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga