Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

Eesti naine on ikka väga kege saak igat masti libaravitsejatele. Isegi presidendiproua pole selle eest kaitstud, nagu selgub viimase aja teadetest. Nimelt saame tänasest Kroonikast teada, et Evelin Ilves käis paastulaagris paastumas. Oli viis päeva Viljandimaal Lusika talus “organismi mürkidest puhastamas”.

See “organismi mürkidest puhastamine” on eksitav, valelik, pseudoteaduslik ja ohtlik kontseptsioon, mille oluliseks osiseks on hirmutamine igasuguste Sinu keha ja vaimu koormavate kahjulike mürkainetega (millistega täpsemalt, jääb täpsustamata), et selle hirmu kaudu oma “vabastavat” teenust müüa.

Ohtlik on see seepärast, et tegevus, millel puudub kasu, kuid on tuvastatavad kahjud, ei õigusta mitte kuidagi seda riski. Näiteks sai Suurbritannias üks naine jäädava ajukahjustuse, kui järgis oma toitumisnõustaja (ingl nutritionist) soovitusi vabastada keha mürkainetest ohtra vee joomise ning soola vältimisega. Selline retsept on eluohtlik.

Maks ja neerud saavad organismi mürkainetest puhastamisega suurepäraselt hakkama ja pole ühtki tõendit selle kohta, et paastulaagrid, detox kuurid, detox jalavannid, -plaastrid või muud imevigurid selles osas kaasa aitaksid. Raha kadu on aga otseselt mõõdetav.

Lusika talu on aga tervise osas ohtlik koht. Lisaks paastulaagritele pakutakse mingi ülikahlase tekstiga mingit “vabastavat hingamist“:

ALGALLIKA PROTSESS EHK HINGAMISTÖÖ – ühendatud hingamise läbi on võimalik jõuda sünnihetkeni, kus peale esimest hingetõmmet vastu võetud otsused ning keskkonna mõjud on talletunud meie kehasse ning mõjutavad meid terve edasise elu.

Eriti küünilisena mõjub sealjuures üleilmse kuulsusega valevorsti Jasmuheeni tsiteerimine:

Täpne keskpunkt väljahingamise ja sissehingamise vahel on väidetavalt aastal 2012. See on maiade kalendri viimane kuupäev ja seda on ette ennustanud nii Hopi indiaanlased kui ka paljud teised tsivilisatsioonid. See aasta märgib imeliste muutuste aega koos lugematute virgumistega oma tõelisele jumalikkusele.

Jasmuheen valetab avalikult, et ta pole juba mitu aastat mitte midagi söönud ega joonud. Antud tsitaadis levitatakse veel niiöelda vaimsete inimeste seas levivat arvamust, et aastal 2012 toimub mingi suurematsorti asi – kas maailmalõpp või “vibratsiooni vahetus”, millest pääsevad muidugi need, kes gurudele usinalt pappi tassivad.

Tahaks väga loota, et sellised vaimsed “ärkamised” meie lugupeetud presidendiprouat ei nakata. Pahatihti on aga sedasi, et mõni esmapilgul üsna süütu tegevus juhatab samm-sammult aina ajuvabamate arusaamade poole.

Aga vähemalt üks libateadus on Evelin Ilvese toidulaual veel. Nimelt nn eraldi söömise ja aluseliste-happeliste toitude kontseptsioon, nagu selgub portaalis Naiste Maailm ilmunud artiklist:

Oluline on, mida millega koos süüa. Mul on kaks põhimõtet — valku ja süsivesikut koos ei söö, sest üks vajab seedimiseks aluselist, teine happelist keskkonda, s.t näiteks liha ja kartulit, vorsti ja leiba. Teiseks, pärast kella nelja aeglasi süsivesikuid ma ei söö — need on pasta, kartul, riis ja leib.

Kust see jama küll pärit võib olla?

Aga Lusika talu pidajad ning muud libateenuste pakkujad võivad rahulolust käsi kokku hõõruda – kui juba presidendiprouale selline asi sobib, siis miks mitte ka Sulle.

101 Replies to “Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis”

  1. Mis mõte on sellisel võitlusel? Las igaüks teeb, mida tahab. Kas presidendi abikaasa ei tohigi vabalt valida, millega ta oma suve sisustab? Minu arust on tobe sellistes asjades urgitseda. Kas selline kriitika ongi Suur Vabadus, mida skeptik kaitseb?

  2. “Las igaüks teeb mida tahab” ei laiene inimestele, kes vale abil teiste inimeste raha välja petavad, ja võimalik, et ka tervist kahjustavad või meditsiinilise abi kasutamist ohtlikult vältida soovitavad. Isegi ainult paari viimase nädala jooksul on Eesti ajakirjandusest ja ka siit läbi jooksnud mitmeid juhtumeid, kus “imeravitsejad” on arvestatavat kahju tekitanud.
    Presidendiproua Ilves võib loomulikult vabalt valida, millega ta tegeleb, aga et ta just kõige teravam pliiats karbis ei ole, tuleb teatud teiste inimeste tegevust piirata, et proua Ilves endale oma vabaduses liiga ei teeks, või teistele halba eeskuju ei näitaks.

  3. Juhin hr. Välliku tähelepanu sellele, et Evelin Ilves on lõpetanud TÜ Arstiteaduskonna.

    Mis teaduskonna diplom on hr. Vällikul ette näidata, et ta nii enesekindlalt meditsiini vallas esineb?

  4. Artikkel kirjutas:

    keha ja vaimu koormavate kahjulike mürkainetega (millistega täpsemalt, jääb täpsustamata)

    Loomulikult jääb. Terve see kontseptsioon toetub maagilisele mõtlemisele; arstialternatiivid tahavad, et inimesed “mürkaineid” vaatleksid kui Absoluutse, Jagamatu, Abstraktse Kurjuse kehastust. Millest nende tooted neid — just nagu needusest — vabastada võivad.

  5. Üldiselt on täiesti õige, et liha ja kartuli või siis juustu ja leiva koos söömine on tervisele kahjulik barbaarne harjumus, mis pärineb tumedast orjapõlvest, kui tuli süüa seda, mida süüa oli ning kütmata kuuris elamiseks talveks naha alla rasva kasvatada. Sellise eluviisi tulemuste kohta võib igaüks lugeda kuulsa arstiteadlase (muuseas naise munaraku avastaja) von Baeri tööst “Eestlaste endeemilised haigused”.

    On aga kindlaks tehtud, et liha ja kartuli kahjulikule koostoimele leidub lihtne, kuid efektiivne ja kõigile kättesaadav vastumürk. Selleks on CH3CH2OH, tuntud ka kui etanool, mida tuleks manustada neljakümne protsendise võimalikult madalal temperatuuril vesilahusena suu kaudu koguses 40-80 grammi vahetult enne liha ja kartuli tarvitamist.

    Haiguste ravi garanteeritud!

  6. Artikkel kirjutas edasi:

    Maks ja neerud saavad organismi mürkainetest puhastamisega suurepäraselt hakkama

    Well, see käib enamike mürkainete kohta. Niisuguste kohta, millega inimese eellased palju miljoneid aastaid kokku puutunud on. Näiteks radioaktiivse strontsiumiga — mida enne 20. sajandit inimkeskkonnas harva täheldada võis — jäävad maks ja neerud hätta. Aga loomulikult ei saa imenurgaarstid radioaktiivse strontsiumi ärastamisega paremini hakkama.

  7. Artikkel tsiteeris allikat, mis tsiteeris Jasmuheeni:

    Täpne keskpunkt väljahingamise ja sissehingamise vahel on väidetavalt aastal 2012. See on maiade kalendri viimane kuupäev ja seda on ette ennustanud nii Hopi indiaanlased kui ka paljud teised tsivilisatsioonid.

    Jaa-jaa, ja kui kristlik aasta 999 otsa sai, lõppes maailm ära.

    See jutt maiadest ja 2012. aastast on jama. Maiade kõige kuulsam kalender (nad kasutasid hulka erinevaid kalendreid) loendab päevi 3114. aasta keskpaigast enne meie ajaarvamist. Tolle päevade arvu panid maiad kirja eelpositsioonilisel viisil: glüüfid numbrite märkimiseks olid kõigil positsioonidel samad (maiadel oli 20 numbrit, numbriglüüfid on üllatavalt konsistentsed, arvestades, et muud glüüfid kippusid suuresti varieeruma), aga positsioonide järguväärtused ei kasvanud rangelt geomeetrilises progressioonis. Nii sai ainult madalama numbri muutmisega ära tähendada 20 erinevat päeva, kahe madalama numbri muutmisega 18*20 = 360 erinevat päeva (miks just 18, on arvatavasti ilmne), kolme madalama numbri muutmisega 20*18*20 = 7200 erinevat päeva (umbes 19,7 troopilist aastat), nelja madalama numbri muutmisega 20*20*18*20 = 144000 erinevat päeva (umbes 394,3 troopilist aastat) ning viie madalama numbri muutmisega 20*20*20*18*20 = 2880000 erinevat päeva (umbes 7885 troopilist aastat). Esimene viiekohalise numbriga päev toimus umbes neli sajandit pärast maiade ajaarvamise algust, ehk siis 3. aastatuhande alguses enne meie ajaarvamist — ammu enne seda, kui Ajalugu kesk-Ameerikas toimuma hakkas. Esimene kuuekohalise numbriga päev toimuks viienda aastatuhande lõpus meie ajaarvamise järgi. Loomulikult tähendab see, et kõik mittemüütilised maiade kuupäevad on viiekohaliste numbritega ning iga nelja sajandi järel kasvab nendest viiest numbrist kõrgeim ühe võrra.

    2012. aastal veereb Pikas Kalendris kuupäev 12 19 19 17 19 kuupäevaks 13 0 0 0 0. Popol Vuh — maiade müütiline, mitte ajaarvamuslik tekst — räägib, et kui niisugune kuupäev viimati kätte jõudis (mis tähendab ajaarvamise alguspunktile eelnevat ajaarvamist — aga müstilistes tekstides leidub hullematki), leidsid jumalad, et maailm on hukas ja lõid selle uuesti. Popol Vuh räägib, et seda on varemgi juhtunud, kuid ei anna nonde juhtumiste jaoks kuupäevi — ja ei väida, et maailma hukkaminek kuidagimoodi kalendriga seotud peaks olema, kui see ilmne numbrimaagia-point kõrvale jätta.

    Mõned NewAge’lased, kes Popol Vuh’i lugesid, on aga millegipärast pähe võtnud, et kui möödunud 12 19 19 17 19 maailma hukkaminekut tähendas, peab seekordne sedasama tähendama. Ja korrutavad ja korrutavad, et “maiade kalender saab otsa”. Nagu näha, ei muutu isegi maiade kuupäevajärjekorranumbrid selle pisiasja pärast kuuekohalisteks, 13. tsüklile (baktun‘ile) järgneb lihtsalt 14. tsükkel ja kalender kestab veel pea kolm tuhat aastat vanamoodi edasi.

  8. Oh-jah …

    … üks vajab seedimiseks aluselist, teine happelist keskkonda …

    Keskkond terve inimese maos on alati happeline. Ja mitte “natuke” happeline, vaid võrdlemisi tugevalt happeline; maosisu pH on tavaliselt kahe ringis — võrreldav näiteks keskmise sidrunimahla happelisusega. pH skaala on teatavasti logaritmiline; keskkonnas pH’ga 2 on vesiniku-ioonide — piltlikult happelisuse-kvantide — osatihedus 10^(7-2) = 100 000 korda suurem, kui neutraalses keskkonnas pH’ga 7. Seedemahlade endi happelisus on loomulikult veel suurem.

    Kui inimese mao sisu peaks aluseliseks muutuma, on tegemist tõsise haigusliku nähuga ja mingisugusest normaalsest seedimisest ei saa juttugi olla.

  9. dig, kas maajadel ei olnud tzolkini kalendritsükkel mitte 260 päeva? Haabi oma oli aga 18*20 + 5 lisapäeva ehk 365 päeva.

    Aga hirm viimsepäeva ees on IMHO kristlik massohhism, mis on juurde lisatud.

  10. Ma olen üsna skeptiline nende inimeste osas, kes vastavad küsimusele küsimusega, jutu muulejuhtimisega.

    Ka Evelin Ilvest käsitlev artikkel on kõike muud, kui objektiivne.
    1)selle Suurbritannia naise jäädav ajukahjustus võis olla tehtud juba varemgi, sest selliste hullumeelsete dieetide järgimine ei pruugi tõesti hästi lõppeda, kuidas õnnestus saavutada tõsine naatriumdefitsiit, jääb artiklist täiesti arusaamatuks.
    Kuid see irrelevantne, Lusika talus pakutakse paaste 3,5,7 päeva, ei midagi erilist, s.t. teemast räägitakse paraku mööda.

    2) Ka see Jasmuhheeni teema sissetoomine järgib sama joonist, Lusika talu perenaisega tegelemiseks pead tegema uue kirjutise, siis on see ehk relevantne.
    Kui ma juhtumisi puhkan kusagil turismitalus, siis paluks mulle mitte külge kleepida selle taluperemehe-perenaise kõiki vaateid elule.

    3) digile teadmiseks: seedimine ei toimu põhiliselt mitte maos, vaid peensooles, mis jaguneb duodenumiks, jejunumiks ja ileumiks, vaid maos ja duodenumis on keskond HAPPELINE, duodenumis 6, jejunumis ja ileumis on ph 7-8.
    nii et võtke õpikud kätte ja studeerima, repetitio pidi õppimise ema olema…

    Selle erinevate toitude koossöömise väite paikapidavuse kohta ma ei julgeks oma teadmiste põhjal oluliselt midagi väita, et mida süüa koos või mitte süüa.
    Ka ma ei ole meditsiini lõpetanud, TÜ füüsik. Kuid sealt olen kaasa saanud kombe asju järgi vaadata ja mitte kukkuda kohe lahmima.
    Seedimine on liialt keeruline protsess ja valimatult ühekorraga kõik sisse kallata ei pruugi olla väga tark strateegia.
    Seega see teema on jälle omaette artikli teemaks ning hr. Välliku poolt vajaks põhjendust see väide, et Evelin Ilvese jutt on jama.
    Esialgu on tegemist lihtsalt lahmimisega.

    Peamine teema, millest rääkida, võiks olla paast ja selle kasud – kahjud.
    Et oma kõhule vahel puhkust anda, ma ei näe sellel strateegial erilisi miinuseid, küsimuse all võib olla vaid paastu kestus ja toimetamise viis. nii et 5 või 7 päeva võib äärmisel juhul tekitada küsimusi, 3 päeva anda kõhule puhkust teeb organismile vaid head, eriklausel: raskete haigete keisid on vaja alati eraldi läbi vaadata.

    Maailmas, mis kannatab rängalt ülekaalulisuse käes, on paastumise nimetamine ohtlikuks (ja kantserogeen aspartaamin imetamine mdx ohutuks, koos rasestumisvastaste tablettidega, mis ei tee midagi hullu, koos mobliilidega mis ei tekita ohte ja nii edasi ja edasi, see loetelu läheks pikale, kus skeptikud ei näe kunagi probleeme, nagu seegi, milles nad probleeme näevad, tavaliselt tervemõistlikus tervisekäitumises) veidi jabur.

  11. Gorm küsis:

    dig, kas maajadel ei olnud tzolkini kalendritsükkel mitte 260 päeva? Haabi oma oli aga 18*20 + 5 lisapäeva ehk 365 päeva.

    AFAIK, jah. Aga kumbagiga neist ei juhtu 2012. aastal midagi Väga Põnevat — ja kumbki pole nii Maia-spetsiifiline, kui Pikk Kalender.

    Üldiselt oli Kesk-Ameerikas hulka tsivilisatsioone, kes omavahel sugugi nii agarasti äri ei teinud, kui roomlased, araablased ja lõpu poole eurooplased samal ajal tegid, aga kes üksteise kombeid — sealhulgas kalendreid — aeg-ajalt üle võtsid. Aeg on loendamiseks häbematult vastik nähtus ja ükski kalender polnud kaugeltki täiuslik, niisiis kasutati erinevates kontekstides erinevaid kalendrisüsteeme. Näiteks kuninglike kronoloogiate jaoks kasutati tavaliselt Pikka Kalendrit. Kahjuks ei ole säilinud maiade raamatupidamisdokumente ega eraõiguslikke juriidilisi tekste, nii et me ei tea, mida maiad nendes kasutasid, kuid enamikes argiaskeldustes kasutasid nad nähtavasti just 260-päevast tzolkin’i ajaarvamist. Ekvatoriaalse rahva asi — troopiline aasta polnud neile sugugi nii tähtis, kui aastaaegade kaupa põllumajandust rehkendavatele rahvastele.

    Aga hirm viimsepäeva ees on IMHO kristlik massohhism, mis on juurde lisatud.

    Minu meelest on väga irooniline, et NewAgerid nii sügavalt kristlikes meemides kinni suudavad olla.

  12. Käisin minagi uurimas säärast “ohtlikku” paastulaagrit, kust närvikahjustusi saab. Isiklikult miskit sellist ei kohanud.

    Käisin Tartu lähedal, pansionaadis Loodus.

    Mis siis toimus selle nädalaga, mis seal “ohtlikus” kohas veetsin?

    1. kaal langes 13 kg nädalaga
    2. kaasa saadud dieet (kurikuulus Hay toitainete grupeerimine) aitas kaasa seedimise korrastumisele, vajan tunduvalt vähem toidukoguseid.
    3. gaasidest sai lahti
    4. Trofimova bioresonantsdiagnostika – suhtusin ise samuti sellesse väga suure skepsisega, magnetiseeritud pulgaga torgiti lihtsalt sõrmi ja varbaid – kuid näe võta näpust. Juhiti tähelepanu pankrease probleemidele ja soovitati perearstiga konsulteerida, samuti öeldi, et puusadega on midagi korrast ära. mul aga on kaasasündinud puusaliigeste nihestus.
    5. loengud toitumise teemal, kaloritabeli arvestamine ning puhkus looduskaunis kohas ja vaikuses.

    See ongi see üliohtlik laager, mis suisa inimelusi röövib.

    Soovitaksin kõigil skeptikutel võtta jalge alla tee sinna ja ise asjale pilk peale visata, enne kui siin lollusi suust välja ajada.

  13. Celtic:

    Käisin minagi uurimas säärast “ohtlikku” paastulaagrit, kust närvikahjustusi saab. Isiklikult miskit sellist ei kohanud.

    […]

    1. kaal langes 13 kg nädalaga

    Väga ebatervislik, lausa ohtlik. Dehüdratsioon võib üsna piinarikka surma kaasa tuua.

  14. Kriku kirjutas:

    Viimseidpäevi on paljude maade mütoloogia ette kuulutanud. Nii enne kui pärast Johannese Ilmutusraamatu kirjapanekut.

    Kas Sul on andmeid, et NewAgereid nendest erinevatest viimsetestpäevadest mõni rohkem mõjutanud oleks, kui kristlik eshatoloohia? Ragnaröki tunnevad mõned neist ehk nimepidi ära, ülejäänud ei saa neid kuigivõrd mõjutada.

  15. Ei tea. Tervis on mul alati korras olnud, peale kolmandat päeva hakkas jõudu ja energiat isegi liiga palju kogunema. Päevas kõndisin maha umbes 10-13km järjest.

    Dehüdratsioon ikka joomisega ju seotud, või kuidas?

  16. Aastal 2012 toimub huvitav ja suhteliselt harv astronoomiline sündmus – Veenus liigib Maa pealt vaadates üle Päikese ketta.

    Kirjutage kalendrisse: 6. juuni 2012. Üleminek on meil nähtav juba päikesetõusul. Lähim kant ülemineku jälgimiseks kogu pikkuses asub Lapimaal.

    Kaart

    Sama aasta 20. mail on veel rõngakujuline päiksevarjutus, veel on tulekul osaline kuuvarjutus, Marsi, Saturni, Neptuuni, Jupiteri vastasseisud, novembris täielik päiksevarjutus ja mis kõige imelikum – 13 täiskuud. No kui need taevatähised ei ennusta maailma lõppu, siis mis veel?

  17. Vanasti muidugi usuti erinevaid endeid, ja küllap on meil põhjust neid ka tänapäeval uskuda, ent kuskilt peaks siiski jooksma piir normaalse ja ebanormaalse mõtlemise vahel.

    Ended viitavad mingile sündmusele, sündmused on aga tegude tagajärjed. Mida rohkem “ette valmistutakse” millegi saabumisele, seda tõenäolisem on, et midagi ka juhtuma hakkab. Kes läheb lolliks, kes sureb maha, kes aga niisama asju kõrvalt jälgib.

    Igal juhul kõik on kuidagi sellega seotud ning maailmalõpp ei pea saabuma kataklüsmi näol – võimalusi on ju märksa rohkem, näiteks sotsiaalse struktuuri krahh, kommunismi võidukäik maailmas, nafta viimane piisk jne jne.

    Ja isegi kui toimuks mingi kataklüsm ja inimkond hävineks, ei oleks see ju ometi maailma lõpp. Maailm jääb alles, tekivad uued eluvormid ja evolutsioon jätkub. Küll veidi teist teed pidi aga ikkagi.

  18. Juba Mark Twain kirjutas on Tom Sawyer’i raamatus halbadest ennetest. jutt ise oli umbes selline:

    “Kõige halvem enne on vaadata kuud üle vasema õla. Ükski terve mõistusega inimene ei teeks seda! Kellamees kord purjus peaga praalis, et tema on julge mees. Eks ta siis vaataski kuud üle vasaku õla ning ei läinud kaheksat aastatki, kui ta kellatornist alla kukkus ja kaela murdis”

    Twain oli teatavasti juba oma eluajal teada-tuntud uhhuu-vastane, kes totraid uskumusi täie raha eest ironiseeris. Noh…ja ei läinud ka temal hästi – lõpuks suri ta ka ise ära :-( Nii, et olge selliste asjadega ettevaatlikud!

  19. Sekeldaja kirjutas:

    Juhin hr. Välliku tähelepanu sellele, et Evelin Ilves on lõpetanud TÜ Arstiteaduskonna.

    Mina juhin jälle tähelepanu sellele, et proua Ilves ei viitsinud internatuuri teha ja seega praktiseerinud ta oma erialal pole ehk mingist arstist me tema puhul rääkida ei saa. Samas ei näe ma ka mingit põhjust, miks nädalane paastumine inimesele mingit tõsist halba võiks teha, kui see järelvalve all käib. Põhimõtteliselt kogu lugu on “palju kisa ei millestki”….

  20. Tonda:

    “palju kisa ei millestki”

    Ma päris nii ei arva. Seda küll, et sellest asjast üldse uudist teha oli, noh, mage värk. Aga kui selline sõnum juba avalikkuse ette jõudis ja sisaldas umbluu komponenti, siis skeptikuna võib sõna võtta küll.

    Üldiselt terve inimene suudab tõepoolest mõnda aega ilma söömata olla. Aga milleks? Puuduvad andmed, et selline söömatus millekski kasulik oleks, küll aga on andmeid, et selline käitumine hoopiski kahjulik võib olla nagu ülal toodud näide osutas.

    Kui pajatatakse juttu “organismi mürkidest puhastamisest”, siis liigitub see otsjoones libateenuste valda. Sellel “teenusel” pole mitte midagi pistmist reaalsusega, mida võiks teada isegi arstiteaduskonnas mitteõppinud inimene. (Jätame muidugi kõrvale kliinilised juhtumid akuutsetest mürgistustest.)

    Teiseks, kes-mis on Lusika talu, et julgeb võtta vastutust ja vaadata inimeste tervise järele? Tervishoiuteenuseid pakuvad vastava tegutsemisloaga tervishoiuasutused, kus töötavad vastava koolituse saanud ning tegevusluba omavad tervishoiutöötajad. Seadus on selline.

    Presidendiproua, kes tahes või tahtmata on paljudele eeskujuks ja mingite tegevuste osas innustajaks, annab oma käitumisega mõista, et inimestele valetamine on lubatud, ilma vastava loata tervishoiuteenuste osutamine ja libateenuste pakkumine on õiged tegevused ja vastutustundetu tervisekäitumine igati vapper.

    Kala hakkab mädanema peast ja pole meie proua sugugi ainus omasuguste seas. Briti kuninglik pere kasutab tänaseni homöopaatiat, prints on lausa “alternatiivsete” terviseteenuste eestkostja. Sealse riigi endise peaministri Tony Blair’i ja ta naise religioossetest ja njuueidslikest harrastustest räägitakse anekdoote. Reaganid ei saanud üle ega ümber astroloogiast jne.

  21. Kas Sul on andmeid, et NewAgereid nendest erinevatest viimsetestpäevadest mõni rohkem mõjutanud oleks, kui kristlik eshatoloohia? Ragnaröki tunnevad mõned neist ehk nimepidi ära, ülejäänud ei saa neid kuigivõrd mõjutada.

    Tont seda teab. Nii palju kui mina aru saan, püüavad njuueidzherid igalt poolt esoteerikat kokku kraapida, nii idast kui läänest kui põhjarahvaste shamanismist. Nende viimsedpäevad näivad olevat tüüpiline numeroloogiline häma (nagu ka see maiade kalendri kuulutus) või siis jutt komeetidest või krt teab mis kehadest, mis peaks Maaga kokku põrkama. Kumbki pole eriti kristlik motiiv. On muidugi tõsi, et keskajal puhkes ka kristlikus Euroopas selliseid numeroloogilisi paanikaid omajagu, küll suuremaid, küll vähemaid. Mina aga ütleks, et see viimsepäeva järele kräunumine on üsna universaalne kultuurinähtus, mida vaid kristlusega siduda oleks meelevaldne. St. minu arvates on tõenäoline, et njuueidzherid praktiseeriks seda ka siis, kui neil kristlikku tausta poleks.

  22. Üldiselt terve inimene suudab tõepoolest mõnda aega ilma söömata olla. Aga milleks? Puuduvad andmed, et selline söömatus millekski kasulik oleks

    Vabalt võib väita, et kõikidel imetajatel on kohastumused näljaperioodide üleelamiseks ning teatud aja ilma söömata või kehval söögil olla on vastavatele organismidele loomulik asi. Kindlasti ei ole igapäevane toiduküllus, millega me siin harjunud oleme, keskkond, milleks evolutsioon on meid ette valmistanud.

    Minu poolest paastugu, kui tahavad, peaasi, et mõõduka aja jooksul ja et vedelikuga ei koonerdaks. Selleks eriti pole vaja ka mingisse laagrisse minna, söömata võid kodus ka istuda. Aga see pole muidugi popp ja noortepärane :)

  23. Paastumisega seotud raviviiside ja tulemuste kohta on olemas täiesti arvestatav teadusliteratuur.
    “Fasting therapy” annag google scholar-s päris palju viiteid, põhiliselt Jaapanile, aga ka mujale.
    Näiteks 10 päevaste paasturezhiimidega ravitakse kõrget vererõhku, erinevaid seedimise probleeme, psühhosomaatilisi haigusi…
    Ma saan aru küll, et detoksifitserimine on skeptikute parteiprogrammis keelatud sõnade nimestikus, aga selline programmiline kanapimedus on kõike muud kui skeptitsism.

  24. Üldiselt terve inimene suudab tõepoolest mõnda aega ilma söömata olla. Aga milleks? Puuduvad andmed, et selline söömatus millekski kasulik oleks, küll aga on andmeid, et selline käitumine hoopiski kahjulik võib olla nagu ülal toodud näide osutas.

    Ilma söömata olemine võib näiteks aidata kaalu langetada :), mis mõningast positiivset efekti inimesele tavapäraselt ikka omab. Kasvõi psühholoogilist laadi. Aga peale mõningast paastumist tõmbub magu kokku, mis peale paastu lõppu aitab hoopis vähema söögiga täiskõhutunde tekitada. Eks see paastulaager ole nagu AA anonüümsetele õgijatele – grupiteraapia. See umbluu faktor võib väga kergelt ka ajakirjandusliku allika poolt lisatud olla. See ju ikkagi Kroonika!

  25. ise ma paastunud ega paastulaagris käinud pole, aga mõnigi tuttav on. mis, ma tean küll, on anecdotal evidence, aga mainin ikka :)

    umbluu (detox ja muu jura) neid nagu eriti ei huvitagi, lihtsalt selline mõnepäevane (näiteks 3-päevane) paastumine sobib mõnele inimesele hästi, subjektiivselt ja psühholoogiliselt. räägivad, et tekib selline ‘kerge’ tunne, tajud lähevad teravaks ja kontsentratsioon heaks. ja noh, kolm päeva söömata ei saa küll midagi halba teha, ma isegi olen seda olnud näiteks haigena, kui söögi nägeminegi öökima ajab. peaasi on lihtsalt pärast söömata olemist mitte kohe ‘korralikult’ sööma hakata, vaid alustada ‘vaikselt’ – keefirite ja putrudega, aga see on üks asi, mida niikuinii igal pool rõhutatakse. teine, mida rõhutatakse, ongi vedelikutarbimine – siis see on paastulaagrites a ja o, tarbitakse vett ja raviteesid.

  26. Olen nõus, et toitumise reguleerimise kaudu ja abil on võimalik oma tervisele palju head teha. Olgu siis kaalu langetamine, nagu Tonda mainis, teatud tervisehäirete leevendamine, nagu Sekeldaja viitas ja muidugi ühistegevuse ja looduskauni paiga stressi alandav omadus, mis kiirele elustiilile vaheldust võimaldab.

    Teisalt on paastumine eriti suure stressi esilekutsumine, mis mobiliseerib kogu kere oma ellujäämise nimel võitlema. Veidi nagu peavalu ravimine varba vastu kivi löömisega. Kui organism on üldiselt terve ja juhendus adekvaatne, siis miskit hullu tõepoolest ei pruugi juhtuda. Kui aga inimesel on omapärasid, mis stressisituatsioonis võimenduma kipuvad ning juhendajad ebaadekvaatse ettevalmistuse tõttu udujuttu ajavad ja põhjendamatuid lisaprotseduure (nt pärasoole loputus) teevad, siis võib asi kehvasti lõppeda.

    Jätkan oma irinat selle üle, et pea igaüks võib end “toitumisspetsialistiks” nimetada ja pakkuda teistele teenust, mis peaks olema vastavalt kvalifitseeritud spetsialistide pärusmaa. Lisaks vürtsitatakse oma teenuseid pseudoteaduslike kontseptsioonidega ning ilmselt ei teadvustata täiel määral võimalikke ohtusid.

    Kas tõesti peame ootama esimesi surmajuhtumeid või tõsiseid atakke, enne kui keegi viitsib seda turgu korrastama hakata. Kui siiski.

  27. Kas tõesti peame ootama esimesi surmajuhtumeid või tõsiseid atakke, enne kui keegi viitsib seda turgu korrastama hakata. Kui siiski.

    Ma arvan, et seda turgu ei annagi kuidagi jõuga korrastada.

    Selliste ürituste korraldajad ei väida, et pakuksid raviteenust. Ja ses osas vahet pole, kas tegu niiöelda “peavoolu” paastulaagriga, kus mõne päeva või nädala jooksul õgimises paus tehakse või siis Jasmuheeniga, kelle jaoks ainuks õige ainevahetus toimub läbi jalataldade. Igal inimesel on õigus olla just nii loll, kui suudab.

    Ainuke asi, mida teha annab, on jälgida, et sellistesse eksperimentidesse alaealisi ei kaasataks.

  28. Sekeldaja mulises:

    Ma saan aru küll, et detoksifitserimine on skeptikute parteiprogrammis keelatud sõnade nimestikus, aga selline programmiline kanapimedus on kõike muud kui skeptitsism.

    Irratsionaalse skeptitsismi-vastasuse uurijatele pakub ehk huvi mehhanism, kuidas Sekeldaja (ja hulka teisi inimesi) niisuguse ideeni jõuda võis.

  29. Celtic lobises:

    Dehüdratsioon ikka joomisega ju seotud, või kuidas?

    Püha maagiline mõtlemine, Batman!

    Dehüdratsioon on organismi veevarude oluline kahanemine. Organismi veevarude kahanemise vastu aitab parimini veerikaste vedelike joomine, aga arvestataval määral vedelikku satub organismi ka toidust.

    Nädalaga 16-kilogrammine kaalulangetamine on ilmne märk sellest, et organism on kilogrammide kaupa vett kaotanud. Kehva paastujuhendamise kontekstis on tähelepanuväärne veel see, et nälga ja janu tunnetab enamik inimesi sarnasel kombel; nii võivad ohvrid janu tundes arvata, et nad on näljased, et see tunne on paastumise kontekstis normaalne, ning hoiduda vee tarbimisest. See aga on tervisele väga ohtlik.

  30. e. kirjutas:

    ja noh, kolm päeva söömata ei saa küll midagi halba teha, ma isegi olen seda olnud näiteks haigena, kui söögi nägeminegi öökima ajab.

    “Kolm päeva söömata” ja “kolm päeva söömata” pole üks ja seesama.

    Kui ainevahetus haiguse tõttu isegi aeglane on, toob mittesöömine oluliselt vähem energiapuuduse-stressi kaasa, kui terve inimese normaalse ainevahetuse määra kontekstis.

    lihtsalt selline mõnepäevane (näiteks 3-päevane) paastumine sobib mõnele inimesele hästi, subjektiivselt ja psühholoogiliselt. räägivad, et tekib selline ‘kerge’ tunne, tajud lähevad teravaks ja kontsentratsioon heaks.

    Jah, klassikalised adrenaliini (aka epinefriini) produktsiooni tagajärjed. “Kerge tunne” tähendab dehüdratsioonist johtuvat vere hüpovoleemiat ja sellest johtuvat vererõhu langust.

  31. Jason kirjutas:

    Twain oli teatavasti juba oma eluajal teada-tuntud uhhuu-vastane, kes totraid uskumusi täie raha eest ironiseeris. Noh…ja ei läinud ka temal hästi – lõpuks suri ta ka ise ära :(

    Tõsi ta on. Ja pärast surma sai ta hakata mõnesid oma parimaid teoseid avaldama. Näiteks Kirju Maa pealt ja Salapärast võõrast ei lasknud ta kallis kaasa, vaga nagu ta oli, kirjaniku eluajal publitseerida kui pühadust teotavaid.

  32. Dig ütles:

    Nädalaga 16-kilogrammine kaalulangetamine on ilmne märk sellest, et organism on kilogrammide kaupa vett kaotanud.

    Mõtlesin ise ka just selle üle, et kui palju sellest 16kg pidi vee alla minema.
    Arvestades, et selle dieedi vältel seal vaevalt, et väga suurt füüsilist koormust rakendati, siis selle nädalaga kulus umbkaudu 15-25000 kcal jagu energiat. Arvestades, et rasvhapete energiasisaldus metabolismis on 9 kcal/g ja valkude ja süsivesikute oma 4 kcal/g, siis kulus kogu selle nädala jooksul kehast energia tootmiseks 2-6 kg jagu massi. Kui veel arvestada, et midagi tuli nädala sees ikka süüa, siis jääb see number veel väiksemaks. Selle põhjal otsustades moodustas sellest 16kg kaalukaotusest vähemalt 10kg puhas veekadu, mis peale paastumist ilmselt sama kiiresti või kiireminigi taastus.
    Samas oleks selline veekaotus juba üsnagi suur, ning läheneks juba surmavalt ohtlikele tasemetele, ning inimesele endale see vaevalt et märkamatuks jääks.

  33. Ma pidin juba digi ühes kohas korrigeerima, kus ta väitis, et kogu soolestik on üleni happeline.
    Ei olnud, jejunum ja ileum ei olnud happeline.
    Nüüd käib loba dehüdratsioonist.
    Paastulaagrites teatavasti tarbitakse ohtralt vett, 1-2 l päevas.

  34. Ok, Sina Sekeldaja nii- ja naasugune, kes pajatad “tudeerimisest” ja ise seedimise ning soolestiku segi ajad ja soolestikuosiste nimesid eestikeelses tekstis inglise keelest — ilmselt Googlest primitiivsete päringutega leituna –, võta teatavaks, et nii, nagu Sinu eelmine jutt oli jama, ei ole “1-2 l päevas” sugugi ohter veetarbimine, iseäranis suvisel ajal laagrikontekstis.

  35. Aga mis sooleosiste nimetustesse puutub, siis eesti keeles ei ole “duodenumiks, jejunumiks ja ileumiks”, vaid kaksteistsõrmiksool, tühisool ja niudesool.

  36. Stjuuv kirjutas:

    Samas oleks selline veekaotus juba üsnagi suur, ning läheneks juba surmavalt ohtlikele tasemetele, ning inimesele endale see vaevalt et märkamatuks jääks.

    Sellega on sihuke lugu, et kultistidele on sageli omane “Ühe Õige Protseduuri” kultus. Mitte kõik ei kummarda seda muidugi nii avalikult, kui saientoloogid, aga pseudoteadlaste keskkonnas on “nojah, mis siis, et roojas verd sisaldub — see on paastu/Püha Vaimu puudutuse/vaimse vabanemise normaalne kõrvaltoime, kannata aga rahulikult edasi” kerge juhtuma. See aga tähendab, et tervisehädad, mida inimene muidu märgata võiks, võivad märkamata jääda.

  37. Tonda kirjutas:

    Ilma söömata olemine võib näiteks aidata kaalu langetada :)

    Siin on see oluline konks, et, nagu Kriku üleval mainis, on inimorganismil aastamiljonitega välja kujunenud vanad näljaaegade üleelamise protokollid. Need seisnevad lühidalt selles, et esiteks vähendatakse organismi ainevahetuslikke püsikulutusi ja teiseks indutseeritakse stressiseisundit — osaliselt selleks, et suurendada võimalust, et näljas olevus mõne armsa karvase söödava olevuse kätte saab (või selle mõne teise olevuse käest ära võtta suudab). See esimene on kaalu langetamise kontekstis kaunis kontraproduktiivne. Teine, muide, on jälle üks klassikalisi ajupesuvõtteid; selle oskuslik ärakasutamine aitab laagripersonalil laagrirahvast veenda, et nende elu on rõõmus.

  38. Sekeldaja ütles:

    Paastulaagrites teatavasti tarbitakse ohtralt vett, 1-2 l päevas.

    Wikipedia ütles:

    A person’s body, during an average day in a temperate climate such as the United Kingdom, loses approximately 2.5 litres of water. This can be through the lungs as water vapor, through the skin as sweat, or through the kidneys as urine. Some water (a less significant amount, in the absence of diarrhea) is also lost through the bowels. In warm or humid weather or during heavy exertion, however, the water loss can increase by an order of magnitude or more through perspiration; all of which must be promptly replaced.

    Ja veel (kuigi ilma tsitaatideta artikli lõpus):

    A daily intake of 3-6 liters of water is required for the normal physiological functioning of the human body, depending on ambient weather conditions and diet (especially salt and sugar intake). The absolute minimum over the long term is about 1.6 liters

    Arvestades seda, et paastumise ajal on söömine viidud miinimumini, ja toidust saadav vesi minimaalne, on sinu kirjeldatud 1-2 liitrit vett päevas justnimelt selline kogus, millega ennast nädalaga väga tõsise dehüdratsioonini viia, ja tohutult kilosid kaotada.

  39. Stjuuv kirjutas:

    Samas oleks selline veekaotus juba üsnagi suur, ning läheneks juba surmavalt ohtlikele tasemetele, ning inimesele endale see vaevalt et märkamatuks jääks.

    Ahaa, veel üks märkus:

    Veekaotusega kaasnevad kergeloomulised kognitiivsete funktsioonide häired ning ülalmainitud vererõhulangusest johtuv “kerge tunne” veel lisab nendele. See aga tähendab, et inimese enda võime sedalaadi ohte märgata on juba füsioloogiliselt natuke pärsitud. Kui sotsiaalne keskkond seda veel edasi pärsib, ongi oht käega katsuda.

  40. Mul tuleb nutt peale, kui ma seda, mis toimub jälgin…
    koguaeg üks jant käib….tahaks küsida. “Mida sa tõmbled inimene”
    Aga tõesti, tõesti…..igaüks saab olla nii loll, nagu suudab….see vabadus peab jääma.
    Peale selle, kui kogu aeg ilusalongide, trennide, paastulaagrite jne peale läheb…..kes kasvatab nende lapsi?? emad? isad? vanemad õed-vennad? lapsehoidjad? väga imelik!

  41. ysi küsis:

    Peale selle, kui kogu aeg ilusalongide, trennide, paastulaagrite jne peale läheb…..kes kasvatab nende lapsi?? emad? isad? vanemad õed-vennad? lapsehoidjad?

    Väga hea küsimus.

  42. Meenus! Mu sõbranna emad ja tädid ka suured paastulaagrites käijad. Ikka aastaid. Nüüd enam ei suuda, kellel viskab pildi tasku, kellel hakkab paha, kellel on üldse pärast tükk aega probleeme, et reaalsust korralikult tonkama hakkaks!!
    Mis on vaja äärmusi? Kui nii edasi läheb, pole enam kellegagi paar sõna jutu rääkida ka!

  43. Aga tõesti, tõesti…..igaüks saab olla nii loll, nagu suudab….see vabadus peab jääma.

    Üks asi on loll olemise vabadus, aga teine asi on nende lollide peal kas iseenda lollusest või pahatahtlikkusest erinevate idiootsuste praktiseerimine.

  44. oh, aitäh, dig, et selle ‘kerge tunde’ ära seletasid :)
    ma kogu aeg mõelnud, et mis see loogiline põhjus võiks olla (peale selle, et toitu soolikates vähe)

  45. müstika :)
    loe ja imesta! mõni on spetsialist kõigil elualadel ja tal on aega istuda netis ja kõigile vastata.
    mõni siin vist ainult elab netis et iga 5 minu järel veebilehte uuesti laadida ja seejäärel oma pealesurutud arvamus kirja panna.
    tahaks reaalsuses sellist inimest kaugelt vaadelda.
    lähedalt oleks kindlasti tervisele kahjulik ja pealegi ei saakski vaatleja oma arvamust kuidagi verbaalselt avaldada.

  46. Mina pidin säärases laagris oma kehakaalu arvestades jooma päeva jooksul VÄHEMALT 4-5 liitrit vett. Muidugi soovitati pidevalt rohkem ja rohkem…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga