Hans Kalm — sõjategelasest homöopaat

Kui vahistati Radovan Karadzic ja selgus, et ta oli libaravitsejaks hakanud, leidsid Soome skeptikud kaugele mitteulatuva seose sõjakuritegude ja libameditsiini vahel ka nende ajaloost.

Eesti päritolu Hans Kalm (1889 Pilistvere – 1981 Jyväskylä) oli Soome kodusõja keeristes valgete poolel kurikuulus omakohtu ja kättemaksuaktsioonide elluviijana. Tuntuim lugu oli Harmoisten haigla patsientide tapmine otse voodites ja ka kahe Punase Risti alluvuses töötava sanitari hukkamine. Suurem tapatalg leidis aset Lahti vangilaagris, mida Kalmi rühm valvas ja kus 500 hukatu seas oli umbes 200 naist ja tüdrukut alates 14. eluaastast.

Ajalehes Helsingin Sanomat ilmunud artikli kohaselt oli Hans Kalm kõige jõhkram valgete sõjapealik Soome kodusõjas. Tema pataljoni kutsuti “Kuhmoiste põrgulisteks”. Pealtnägijate kohaselt käskis Kalm maha lasta ka naised, kuna need on “hoorad”. Aeg oli muidugi ettekujuteldamatult keeruline. Punane terror niitis Soomes u 1600 inimest, sellele järgnenud valge terrori ohvrite arvu hinnatakse 8000-10 000 inimesele.

Kedagi kohtu alla siiski ei antud, kuna riigihoidja Svinhufvud andis hukkajatele puutumatuse.

Hans Kalm võttis osa ka Eesti Vabadussõjast, saavutas oma isepäisuse ja hulljulgete plaanidega Peterburg ära võtta legendaarse sõjamehe staatuse, kuid pöördus 1919. aastal oma Põhja Poegade salgaga tagasi Soome.

Hans Kalmi ja Põhja Poegade “vägitegudest” on kirjutanud Pekka Erelt Eesti Ekspressis: Põhja Pojad — sangarid ja röövlid.

Valgas olles kehtis Põhja Poegadel kirjutamata reegel: kui röövite, siis röövige lätlasi. Paraku ei peetud sellest alati kinni. Nii võtsid soome hobusemehed 900 kilo heinu ära ühelt talumehelt, kes osutus õnnetuseks peaminister Pätsi lähedaseks sugulaseks.

Kõige tipuks andis Põhja Poegade ülem Kalm 18. veebruaril otsese käsu minna lätlasi röövima: […]

Vange ei võeta ja juute ei hellitata, käskinud retkele minnes Kalm.

Samas:

Pahategudele vaatamata on soomlaste osatähtsust vabadussõjas raske üle hinnata. Kahtlemata oli neil sõjaline, eriti aga moraalne osa võidu saavutamisel.

Peale sõdu jättis ta sõjaväelase tee ja suundus edasi arstiteadust õppima, et heastada “noorusaegseid tapmisi”, nagu ta ise oma mälestustes väljendanud on. 1923-1933 õppis ja tegutses Kalm USA-s, sai meditsiinidoktoriks ning filosoofiadoktoriks. Arstiõpingutes keskendus Kalm muu hulgas naturopaatiale (loodusravi), orthopaatiale (õige toitumine) ja osteopaatiale (luuravi).

Tagasi Soomes rajas ta Pyhärannas omanimelise sanatooriumi, kuid peale pidevaid sõnelusi tervishoiu- ja muude ametnikega ta sulges oma asutuse 1940. aastal.

Jätkusõja ajal liitus ta ilmselt omal soovil Soome kaitsejõududega ja rajas Naarajärvil sõjavangide laagri, mille ülem ta mõnda aega oli, kuid suunati sakslaste poolt paari kuu pärast Saksamaale vangilaagrite toidu- ja tervishoiualasele koolitusele. 1943 oli ta Soomes tagasi, kuid 1944 vahetult peale N-Liiduga vaherahu sõlmimist sai Kalm hoiatuskõne seoses Naarajärvi vangilaagris toime pandud kuritegudega ja ta sõitis paadiga Rootsi, kust edasi liikus taas USA-sse.

Seal jätkas ta omasõnul meditsiinialast tegevust ning võttis kursusi ka homöopaatia kohta. Alates 1952. aastast kasutas ta oma praksises ainult homöopaatiat. Ta oli rahvusvahelise Hahnemanni arstiseltsi ja Londoni homöopaatilise teaduskonna liige ning avaldas artikleid Ameerika homöopaatiaajakirjades.

Kui poliitiline õhustik oli Soomes rahunenud, tuli Hans Kalm 1957. aastal tagasi Soome. Ta sai Soomes arstina tegutsemise õiguse ja oli alates 1958. aastast Soome arstide liidu liige. Ta kasutas oma patsientide ravimisel homöopaatiat ja toitumisravi. Väidetavalt oli Kalm esimene, kes kasutas Soomes akupunktuuri.

1968. aastal oli ta patsientide seas paar noort diabeetikut, kelle insuliinikogust ta oma ravimite varjus vähendas, kuni lõpuks täitsa ära jättis. Üks patsient langes koomasse, talle kujunes jääv närvikahjustus ja püsiv puue. Kahjude hüvitamise kohtuprotsess kestis pikalt, kuid tervishoiuamet keelas Kalmil patsientide vastuvõtmise ja ravimite väljakirjutamise. 1974. aastal võeti talt arsti õigused lõplikult ära. Protsessi käigus selgus muu hulgas, et Ameerikast kaasa toodud tõendid arstikoolituse kohta polnud pädevad.

Sellest ajast kuni surmani 1981. aastal elas Hans Kalm oma poja pere juures Jyväskyläs, kus ta kirjutas mõningaid toitumist puudutavaid artikleid.

Arno Forsiuse hinnangul olid Kalmi toitumisalased soovitused õigesuunalised, kuid patsiendile ravimite määramise protseduur pendli abil ei kannata mingit kriitikat. Kalmi raamat organotroopiast ilmus 13 trükis.

Allikad:
Puoli kansaa kuopan reunalla, Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat, 15. aprill 2007
Põhja Pojad — sangarid ja röövlid, Pekka Erelt, Eesti Ekspress, 15. jaanuar 1999
Soome Wikipedia
Eesti Wikipedia
Hans Kalm (1889–1981) – virolaissuomalainen sotilas ja vaihtoehtolääkäri, Arno Forsius

———————————

Eesti keeles on ilmunud Hans Kalmi raamat Põhja Poegade retk. Uudis ajalehes Sakala:
Oma aega oodanud ajalooline teos Põhja Poegade uljast sõjaretkest, Heiki Raudla, ajaloohuviline

Eestikeelne Wikipedia ei maini Hans Kalmi sõjakuritegusid ega peatu pikemalt ta tegevusel libameditsiini vallas.

7 Replies to “Hans Kalm — sõjategelasest homöopaat”

  1. Igasugu kõrilõikajate flirt kõikvõimaliku paranormaalsusega on ülemaailmne fenomen. Aafrika jõledad diktaatorid Idi Amin ja Bokassa sõid inimliha, sest see andis jõudu , Papa Doc müttas voodooga , natsid tegelesid kõikvõimaliku müstikaga saatusesse uskuva Hitleri juhtimisel, tavalised pätid ja kaabakad nii Euroopas kui USA,s on religioossed jne..

    Ja ega meil Eestis on ka näiteid varnast võtta, Johannes Hint valmistas eraldi AU, d parteibossidele, KGB asjapulgad jooksid mööda imetohtreid ja tiirutasid ümber Hõbekuuse 34 maja. ( mis sest nüüd on saanud, oskab keegi öelda?) CIA tegles UFO ja telepaatiauuringutega kuulujutu järgi 90date keskpaigani.

    Need igasugu alternatiivasjad tunduvad võimuhulluse kaasnähtus olevat. Ehk siis inimeste pärusmaa, kellele meeldib teistega manipuleerida.

  2. muideks, saksa arstidest kuulus väga suur osa natsiparteisse… kuidas see nende arstivandega sisemiselt ka kokku käis, jumal seda teab… aga see kalm on muidugi saast – lahinguvaprus – kui see üldse olemas oli – ei kaalu kuidagi ülesse tsiviilide ja vangide põhjendamatut massimõrva.

  3. Artikkel kirjutas:

    Tagasi Soomes rajas ta Pyhärannas omanimelise sanatooriumi, kuid peale pidevaid sõnelusi tervishoiu- ja muude ametnikega ta sulges oma asutuse 1940. aastal.

    Nojah, sanatoorium kalmu järgi nimetada on paras võllahuumor küll.

    Arvatavasti on pseudoteaduse sotsioloogiliste aspektide seas midagi, mis sotsiopaate ligi tõmbab. Huvitav, mis see olla võiks?

  4. Ma arvan et võimuhullust ja parameditsiini võib siduda tahtmine ja võime inimesi endasse uskuma panna. Reeglina saab mõlemat praktiseerida ainult karismaatiline inimene kes suudab inimesi köita ja endale järgima panna. Kui sul on võime inimestele poliitilist jama ajada nii et nad uskuma jäävad, siis suudad neile ilmselt ka pseudoteaduslikku jama sama edukalt ajada.
    Niisiis, lihtsalt igaüks tegeleb sellega milleks tal eeldusi on.

  5. Sotsiopaatia – kui sa mõistad selle all sama nähtust, mida ka psühhopaatiaks nimetatakse – üks tunnus on niinimetatud “kliiniline valetamine”.

  6. Asjas selguse saamiseks võiks lugeda Jaakko Heinamäkki”Hans Kalm.Eesti mees kahes vabadussõjas”.Selle soomlase seisukohad Hans Kalmu suhtes ei ole nii süüdistavad.

  7. Soomlastel on kombeks kõik halb võõraste kraesse keerata, nii on ka Kalmust tehtud verisem sõjakurjategija jne. Polnud ta ei verisem ega ka leebem, kui ülejäänud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga