Indialastest 80% taimetoitlased? Vaevalt küll.

Siin-seal kohtab väidet, et valdav enamus Indias elavatest inimestest on taimetoitlased. See argument peaks olema kinnituseks sellele, et taimetoitlus on hea ja veenma inimesi taimetoitlaseks hakkama, kuna vaimsuse kodumaaks peetav India peab selliste asjadega olema õigel teel. Näiteks saame SLÕhtulehe vahendusel teada, et see protsent on 80.

Airi Ojamets: “Jube, kuidas liha su sees roiskub.”:

(Indias on taimetoitlasi umbes 80% rahvastikust – toim)

Üks taimetoitluse propageerija Igor Heinmets vahendab vene autori V.O. Ruzovi andmeid:

90ndate AASTATE ALGUSE STATISTIKA. Enam kui 10% maailma elanikkonnast on taimetoitlased, näiteks Indias on taimetoitlasi rohkem kui 80% rahvastikust

“Innovaatiliste lahenduste uurija” Enn Kaljo väidab, et see protsent on 70.

Isegi prestiižne New York Times paljundab 80% müüti, aga viitab selle allikaks Yamuna Devi raamatut ”Lord Krishna’s Cuisine: The Art of Indian Vegetarian Cooking” (Bala/Dutton, 1987).

Õnneks pole need numbrid maailma mastaabis kuigi levinud ja usaldusväärsemad allikad ei paisuta oma andmeid propagandistlikult üle.

India taimetoitlusel on pikad traditsioonid, mis on segu religioossetest põhjustest ning puhtalt hügieenilistest asjaoludest, mis on valatud tabude vormi. Lisaks muidugi suhteline vaesus, mis ei võimalda väga suurel hulgal inimestest kuigi sagedasti lihatooteid tarbida. Veel on välja toodud asjaolu, et kuivõrd kultuuriliselt on oluline end määratleda taimetoitlasena, siis end sellisena ka esitletakse, kuigi tegelikus elus tuleb välja, et kord või paar korda nädalas saab siiski ka lihatooteid tarbitud või et kala pole ju liha ja kala söömine mahub parasjagu taimetoitluse alla.

Kui paljud siis indialastest on taimetoitlased (põhiliselt lakto-vegetaarlased ehk lisaks taimsele kraamile tarbitakse piimatooteid)?
Ülapool viidatud asjaolusid arvesse võttes on tegelikku hulka päris raske määrata, kuid eri uuringute andmetel on see osa 20-42% rahvastikust. Nende seas ka need, kes söövad munatooteid. Naisi on taimetoitlaste seas rohkem kui mehi. Religiooniti on kõige vähem taimetoitlased muslimid (3% kõigist Indias elavatest muslimitest), kristlastest 8%, religioossetest hindudest 43%. Braahmanite kasti kuuluvatest nimetab end vegetaarlasteks 55%.

Allikas: Hindu-CNN-IBN State of the Nation Survey

Lisalugemist:
Wikipedia: Vegetarianism in India
‘All Hindus are vegetarians’ and other fallacies

Pikk ja põhjalik teadusandmetel tuginev uurimus inimese toitumisest ja selle kujunemisest läbi evolutsiooni, kirjutajaks pikaaegne taimetoitlane Tom Billings:
Beyond Vegetarianism: Conclusions
Muu hulgas kummutatakse beyondveg.com saidil muid taimetoitlaste levitatavaid müüte:
* ürginimene sõi ainult taimi, liha hakati sööma alles jääajal;
* inimese seedeelundkond on taimetoitlastele omane;
* taimedest saab kätte kõik inimeluks vajalikud toitained;
* ja palju-palju muud huvitavat.

Igaks juhuks lisan juurde ka Tom Billingsi suhtes skeptilise arvamuse:
Tom Billings: dietary failures, Laurie Forti.

28 Replies to “Indialastest 80% taimetoitlased? Vaevalt küll.”

  1. Hästi huvitav ja natuke kurb ka. Ma ei saa aru, mis on selle postituse mõte (satusin siia EPL-i kaudu). Miks Sa arvad, et Beyond Vegetarianism on lehekülg, mis sisaldab vaid objektiivseid teaduslikele uurimustele toetuvaid andmeid? Miks on Sinul vaja neid propageerida?

    Olen oma hariduse saanud ühes maailma tippülikoolis. Üks olulisemaid asju mida seal õppisin on see, et sellist asja nagu objektiivsed teaduslikud uurimisandmed lihtsalt ei ole olemas. Juba see kuidas inimese aju funktsioneerib (paradoksaalselt, jah, seda demonstreerivad teaduslikud uurimused) teeb selle võimatuks.

    Seega on vaid väärtused, mis sõltuvad sellest, kui sügavalt ja mis nurga alt oleme me elu vaadelnud ja sellest tuleb ka meie poolehoid ühtede või teiste “objektiivsete teadusuuringutel põhinevate andmete” suhtes.
    Loodan siiralt et Sinu vaatlused viivad Sind toetama neid “andmeid” mis lasevad Sinul ja teistel õnnelik olla.

  2. Palun vabandust, Liisa, et ma ei suutnud esimese korraga end Sulle selgeks teha, seega selgitan veidi.

    Siinse postituse eesmärk on kummutada ajakirjanduse ja internetikülgede vahendusel levitatavat müüti, et üle poole India elanikkonnast on taimetoitlased. Siin artiklis viidatud andmetele tuginedes võib järeldada, et üle poole India elanikkonnast EI OLE taimetoitlased.

    80% väitjad tuginevad ilmselt oma unenägudele.

    Iseküsimus on see, miks mõned inimesed levitavad väärinfot? Ma kaldun arvama, et seda tehakse propagandistlikel eesmärkidel. Arvatakse ekslikult ja loogikaveale tuginedes, et kui suudetakse mingi suure riigi elanikkonna enamust taimetoitlastena näidata, siis järelikult on taimetoitlus õige asi kogu inimkonnale.

    Kuna väite eeldus on vale ja arutluskäik on ekslik, siis pole põhjust arvata, et neile tuginev järeldus ilmtingimata õige oleks. Järeldus võib iseenesest küll õige olla, aga lähtekoht ja järelduseni jõudmise tee vajavad täpsustamist.

    Huvitav, kas näiteks maakera ümarus sõltub ka eluvaatluse sügavusest ja nurgast ning kui ettekujutus kuubikujulisest maailmast mul õnnelik laseb olla, siis järelikult ongi see tõde?

    Millises ülikoolis ja mis teaduskonnas sellised asju küll õpetatakse?

  3. See, et täiesti täpseid või täiesti objektiivseid tulemusi ei saa mitte ühelgi alal saada, ei tähenda seda, et kõik mõeldavad tulemused oleksid võrdväärsed. Kui eri uuringud näitavad taimetoitlaste osakaaluks 20-42%, tähendab seda, et suure tõenäosusega see seal kuskil vahepeal ongi, ja ütlemine, et ükski uurimus ei ole täiesti objektiivne ei muuda väidet, et taimetoitlasi on tegelikult 80% vähimalgi määral tõesemaks.

  4. Tahaks siinkohal tuua viite ühele Asimovi väga hääle esseele, “Relativity of Wrong”, mille Liisa post mulle meelde tuletas.

    http://chem.tufts.edu/AnswersI.....fWrong.htm

    “When people thought the earth was flat, they were wrong. When people thought the earth was spherical, they were wrong. But if you think that thinking the earth is spherical is just as wrong as thinking the earth is flat, then your view is wronger than both of them put together.”

  5. Kui mina viimati Indias käsin, siis kohalikud pakkusid, et taimetoitlasi on nende hulga laias laastus üks kolmandik, mis sobib ka ülaltoodud andmetega. Aga keskmine võitlev taimetoitlane tunneb sealseid olusid kindlasti palju paremini kui indialased ise.

  6. Ilmselt on võitlevad taimetoitlased pühendunud tõendamisele, et taimetoitlus on mingil moel bioloogiliselt õige, aitab ära hoida kliimasoojenemist, ülimalt tervislik, viib sisemise rahu leidmisele ja nii edasi, selle asemel, et süüa ise, mis neile meeldib, ja lasta teistel süüa seda, mida neile meeldib. See vähemalt selgitaks seda, miks on üldse vaja India taimetoitlaste arvu ülepaisutada.
    Ainus viis kuidas mina näen, et sellise arvuni jõuda, on, nagu Martingi välja tõi, arvestada taimetoitlaste hulka ka need inimesed, kes lihtsalt kultuuriliste traditsioonide tõttu kalduvad sööma rohkem taimset päritolu toite, mida Indias tõesti üsna palju süüakse. See aga ei tähenda, et need inimesed lihast ja kalast ära ütleks, eriti kui need on valmistatud samuti traditsioonilistel viisidel.

  7. Liisale: proovi kõige lihtsam teduslik katse ise läbi viia. Võta kätte näiteks pall või õun või ükskõik mis asi. Lase tal vabalt kukkuda. Pane tähele fakti, et ükskõik mis väärtused sul oleks, kukub see alati allapoole. Nüüd korda seda Austraalias. Pane tähele fakti, et kukub ikka allapoolle, mitte ülessepoole. Mõtle nüüd natuke oma väärtuste üle järele ja küsi õpinguteks kulunud raha tagasi.

    Muideks, inimese aju teeb tõesti trikke. Selleks ongi lisaks näiteks erinevad mõõteriistad, korduskatsed ja muu selline.

    Viimaseks – loodusseaduseid ei huvita su väärtused. Ausõna!

  8. Võitlevate taimetoitlaste katse arvude/protsentidega vassida on muidugi naeruväärne. Tegelikult aga pole oluline, kas Indias on taimetoidulisi 80% või 30% või mõni muu %. Kui neid on ka kolmandik, siis on seda ikka tohutult palju – 400 miljonit?
    Iseasi on, kui adekvaatne on sellisel puhul väide “Indias on…..” Kus Indias? See on nii tohutu suur maa ja nii erinev oma osades, et ühte kindlat “Indias on..” ei saa vist öelda.
    India vaimsusest. See on küll veider teema aga …. mu poeg viibis aasta Indias, elas india peres ja suhtles valdavalt Indialastega. Tema arvates on nad räigelt materialistlikud!
    Ah jaa – üsna taimetoidulised samuti:)

  9. mina, ehk oskad tuua mõne konkreetse näite, kus loodusseadus sõltub kellegi väärtusest (väärtus väärtushinangu ja maailmavaate mõttes, mitte aga näiteks gravitatsioonikonstandi arvväärtuse mõttes).

    Ja ühtlasi oleks huvitav teada, kuidas loodusseadus oma huvi ka välja näitab ja kas see loodusseadus igavles niikaua kuni inimesed ükskord abstraktseid mõisteid aduma hakkasid?

  10. See on ju ilmselge!

    Kui poliitikul väärtushinnangud on fundamentaalkristlikud, siis loodusseadus austab neid ja hoiab evolutsiooni niisugusest poliitikust eemale. Aga intensiivne tahhüonivool niisuguse poliitiku ümber teeb otsustamise, kumb on põhjus ja kumb tagajärg, natuke raskeks …

  11. Suur hulk Lääne-Euroopa tudengeid on ka taimetoitlased. Sest liha on lihtsalt ropult kallis ja seda saab ainult siis, kui vanemate juurde koju minna..

    Aga jah, paljud Indias elavad inimesed on tõesti taimetoidulised. Ja see protsent on tõenäoliselt päris suur küll, aga mis me selle teadmisega peale hakkame? Veel suurem protsent Indias elavaid inimesi usub ka kastisüsteemi ja leiab, et pojad on paremad kui tütred. Teeme järgi?

  12. Taimetoitlusel võib olla teatavaid eeliseid, aga taimetoitlaste seas on palju tüütavaid vagatsejaid, kes nagu arvaks, et nende toitumisreziim oleks nagu teiste probleem.

  13. Leidsin täna huvitava fakti. Keskmine eluiga oli indias eelmise sajandi keskpaigas 32 aastat, praegu on see 64 ringis. Nii et suurepärane india rahvameditsiini ja toitumise kasu on müüt.

  14. Vandenõuteoreetikud väidaksid loomulikult, et “ametlik meditsiin” loeb inimeste vanuseid valedes aastates ja eelmise sajandi india 32 aastat oli kümme korda pikem, kui tänapäevane 64 aastat. ;-)

  15. @Kriku:
    Kohene mullatoit oleks igal juhul kordades tõhusam meede kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamiseks. Kõige humoorikam on see, et keegi inime saatis bio-geo postiloendisse üleskutse seda üleskutset toetada.

  16. Telegraph kirjutab:

    Researchers in the Netherlands have created what was described as soggy pork and are now investigating ways to improve the muscle tissue in the hope that people will one day want to eat it.

    No one has yet tasted the product, but it is believed the artificial meat could be on sale within five years.

    Vegetarian groups welcomed the news, saying there was “no ethical objection” if meat was not a piece of a dead animal.

    Mark Post, professor of physiology at Eindhoven University, said: “What we have at the moment is rather like wasted muscle tissue. We need to find ways of improving it by training it and stretching it, but we will get there.

    dig ennustab, et viie aastaga leiutatakse uued eetilised objektsioonid. Uudis tähendab muidugi positiivset arengut ka meditsiini kontekstis.

    Karta aga on, et tehisverivorstidega läheb rohkem aega.

  17. Taimetoitluspropaganda Kopenhageni kliimakonverentsil:

    Taimetoitlased: loomakasvatus on suurim probleem
    Mait Ots, Maaleht

    Aga sel aastal tuli WorldWatch Institute´ilt veel üks raport, milles öeldakse, et umbes 51 protsenti kõigist kasvuhoonegaasidest on põhjustatud loomakasvatusest ja lihatootmisest. See ei ole põhjustatud mitte ainult metaanist, mis loomade sõnnikust eraldub, aga ka näiteks metsade maharaiumisest. Loomakasvatus on peamine põhjus, miks raiutakse maha Amazonase ja teiste troopiliste piirkondade vihmametsad.

    Äkki alustaks hoopis sellest, et tagaks naistele üle maailma hariduse ning kontrolli ise oma viljakuse üle otsustada. Peamiseks probleemiks peavad osad vaatlejad hoopiski planeedi Maa kasvavat liigi homo sapiens arvukust, mis tihti vähese hariduse ja religioossete eelarvamuste tõttu pidurit peale ei saa. Katoliku kiriku panust ei saa ka siin alahinnata ja võiks samamoodi teha kaugeleulatuva järelduse, et katoliku kirik on suur kasvuhoonegaaside põhjustaja, aga selline järeldus on kindlasti liiast nagu ka osade taimetoitlaste järeldus lihasöömisest.

  18. Kokkuvõttes ühe kilogrammi loomaliha tootmiseks on vaja kümme kilo vilja. Kuidas saab olla, et tükk leiba maksab rohkem kui kilo liha?! Seda enam, et selline tükk liha sisaldab vähemalt kakskümmend viilu leiba!

    Kriku oleks tänulik, kui talle kätte juhatataks, kus sellise hinnakujundusega pood asub.

  19. Minu meelest vöiksid inimesed ennem natukene rohkem hankida informatsiooni INDIA kohta, kui hakata nö. oma arvamust höiskama. Suurem osa india elanikest , on taimetoitlased !
    Ja teine asi mis vihaseks ajab on see , et eestis vist eriti ei öpetata koolis täpsemalt kes on hindu ja kes on indialane. Vöiksite inimesed ennem töesti natukene rohkem uurida asju kui höiskate oma suurt teadust välja. Kui te ei tea kes on intialane ja hindu siis vast pole vaja midagi rohkemat suust välja ajadagi!
    Kui muud india elust teate siis peaksite ka seda teadma!
    Minu kommentaar ei käinud köigi selle lehe komentaarijate pihta vaid möningate. Ytleme et eesti kooli ajaloo öpetus on natukene puusse. Hindud ja indialased on täiesti erinevate uskudega ja kommetega! Uurige ajalugu natukene rohkem :) Köike head!

  20. Minu meelest vöiksid inimesed ennem natukene rohkem hankida informatsiooni INDIA kohta, kui hakata nö. oma arvamust höiskama. Suurem osa india elanikest , on taimetoitlased !

    Juhin tähelepanu, et artiklis on viidatud reale informatiivsetele allikatele. Millisele allikale tsiteeritud höise tugineb?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga