Tallinna Tervishoiu Kõrgkool poputab posimist

Skeptik.ee regulaarne lugeja vast teab, et Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, kus koolitatakse meditsiiniõdesid, ämmaemandaid ja teisi olulisi spetsialiste, on andnud kõnepuldi ka posimise, nõiduse, pseudoteaduse, nurgaarstluse kuulutamiseks.

Nimelt võimaldab see kool mitmete pseudoteaduste eestkõnelejal ja sünnitusgurul Ülle Liivamägil korraldada täiendkoolitusi homöopaatia, aroomiteraapia, refleksoloogia ja muude libaravivõtete teemadel. 2008. aasta õppeplaanis on vähemalt kaks sellist kursust, mis muidu juba mitmeid aastaid on programmis olnud:

  • 24.-28. novembril saab huviline 3700 krooni eest end 40 tunni jagu Ülle Liivamägi juhendamisel harida teemal Aroomiteraapia, aroomimassaaž. Põhiteemad: Õlide keemiline koostis, aroomiteraapias kasutatavate ainete mõju inimesele, erinevate lillevete kasutamine, naiste hormonaalsüsteemi toetamine aroomiteraapia vahenditega.
  • 01.-05. detsembril 3500 krooni eest Liikumine ja rüht, juhtiv õppejõud Ülle Liivamägi, eesmärk: anda teadmisi ergonoomikast tervishoius; sihtgrupp: õed, ämmaemandad; põhiteemad: ergonoomika alused, lõõgastav massaaž, stressivaba võimlemine, refleksoloogia, täiendmeditsiin (homöopaatia), aroomiteraapia, suhtlemispsühholoogia.

Puhtast uudishimust kirjutasin Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolile sellise kirja:

Tere, lugupeetud Ulvi Kõrgemaa,
kas oleks võimalik saada lisateavet/lisamaterjale selle kohta, mida sisaldavad järgnevad kaks täiendkursust:

Aroomiteraapia, aroomimassaaž
40 tundi
Eesmärk: anda teadmisi aroomiteraapiast ja aroomimassaažist,
aroomiõlidest ja nende kasutamisvõimalustest
Sihtgrupp: kõik, kes on huvitatud aroomiteraapiast ja aroomimassaažist
Kursuse juhtivõppejõud: Ülle Liivamägi
Põhiteemad: Õlide keemiline koostis
Aroomiteraapias kasutatavate ainete mõju inimesele
Erinevate lillevete kasutamine
Naiste hormonaalsüsteemi toetamine aroomiteraapia vahenditega
Aroomimassaaž

Toimumise aeg: 24.11-28.11. 2008
Toimumise koht: Kännu 67 Tallinn
Kursuse hind: 3700.-

———————————————-

Liikumine ja rüht
40 tundi
Eesmärk: anda teadmisi ergonoomikast tervishoius
Sihtgrupp: õed, ämmaemandad
Kursuse juhtivõppejõud: Ülle Liivamägi

Põhiteemad:
Ergonoomika alused
Lõõgastav massaaž
Stressivaba võimlemine
Refleksoloogia
Täiendmeditsiin (homöopaatia)
Aroomiteraapia
Suhtlemispsühholoogia

Toimumise aeg: 01.12-05.12.2008
Toimumise koht: Kännu 67 Tallinn
Kursuse hind: 3500.-

———————————————-

Lugupidamisega,
Martin Vällik
MTÜ Eesti Skeptik
www.skeptik.ee
tel 508 9328

Ulvi Kõrgemaa on kooli õppeprorektor, ta saatis küsimuse edasi täiskasvanute koolituse koordinaatorile Zelda Fainile, kes vastas mulle järgnevalt:

Tere!

Vastuseks Teie kirjale 09.10.2008.
Meie koolis korraldatav kursus Aroomiteraapia ja aroomimassaa ning kursus Liikumine ja rüht on mõeldud kõigile asjast huvitatuile. Need kursused annavad üldisi teadmisi inimese silmaringi laiendamiseks. Kursuse juhtiv õppejõud pr. Ülle Liivamägi on oma ala spetsialist ja omab vastavat haridust. Ülle Liivamägi on kutsekoja liige.

Lisamaterjale jagab kursuse õppejõud ainult kursusel osalejatele.

Tervitustega
Zelda Fain
Tallinna Tervishoiu Kõrgkool
Täiskasvanute koolituse koordinaator
6 711 707
5096569

Vastus tundub korrektne, kuid omas peas vilksatavad mul igasugused küsimused, mida ma pole veel koolile saatmiseks vormistanud ja kui kellelgi on head nõu anda, kuidas ma võiks edasi käituda, palun andke kommentaarides teada.

Minu küsimused:

  • Kas koolil peaks õpetatava kohta mingi õppeplaan või ainekava või midagi sellist olema, mis õpetatava sisu veidi pikemalt lahti seletaks kui kursuse kuulutus? Kool peaks ju millegi põhjal otsustama, millist kursust lisada oma õppekavva ja millist mitte.
  • Kui on, siis kas see on avalik dokument, mille teabenõudega kätte võiks saada?
  • Kas koolil on olemas tõendid juhtiva õppejõu Ülle Liivamägi hariduse kohta?
  • Kui on, siis kas teabenõude käigus saaks neid näha?
  • Kui selgub, et need spetsialistiks olemist tõendavad tunnistused on pärit akrediteerimata õppeasutustelt ja akrediteerimata õppekavade järgi õpitud ainetes, siis mida kool riigiasutusena sellest järeldada võiks?
  • Kas ja kes teostab järelvalvet täiendkoolituste sisu üle ja kas on olemas mehhanism, mille abil saab kursuse sisu kohta põhjendatud kahtlusi esitada?
  • Ja üldse, kas ja kuidas on võimalik olla spetsialist homöopaatias, aroomiteraapias, refleksoloogias?

Mis Kutsekotta puutub, siis see on minumeelest Eesti riigi ja seda esindavate ametnike kahetsusväärne eksimus, et lubati registreerida sellised ebateadustel põhinevad ametid nagu homöopaat, refleksoloog, aroomterapeut.

Kas on kellelgi ideid, kuidas aidata riigil seda eksimust heastada? Nagu näha, on see Kutsekojas registreeritud kutse andnud osadele juurde tunnet, nagu oleksidki homöopaatia, refleksoloogia, aroomiteraapia sellised legitiimsed ja usaldusväärsed tegevused, kuna nende posimist toetab riiklik struktuur. Ja see pole üldse naljakas.

Ahjaa, kui te veel lugenud pole, siis Eesti Ekspressis on pikem intervjuu Ülle Liivamägiga:
Sünnitusguru õpetab: “Sööge platsentat nagu jäätist!”
Ja tee videolõikude juurde samal teemal:
VIDEOLÕIK: Kuidas maitseb platsenta?

Tühja sest platsentast – söögu, kui soovib, see on vaid üks pisike osa sektantlikust maailmakäsitlusest ja oma erilisust ning väljavalitust kinnitavatest rituaalidest, kuid olulisem on minumeelest hoopis muu. See, kuidas Ülle Liivamägi indoktrinatsioon samm-sammult toimib, on õpikunäide vastavast metoodikast. Sellisel moel saab muidu mõistlikest inimestest kujundada ajupestud jüngrid.

91 Replies to “Tallinna Tervishoiu Kõrgkool poputab posimist”

  1. Martin küsis:

    # Kas koolil peaks õpetatava kohta mingi õppeplaan või ainekava või midagi sellist olema, mis õpetatava sisu veidi pikemalt lahti seletaks kui kursuse kuulutus? Kool peaks ju millegi põhjal otsustama, millist kursust lisada oma õppekavva ja millist mitte.
    # Kui on, siis kas see on avalik dokument, mille teabenõudega kätte võiks saada?

    Siin tuleb vahet teha korralisel õppel ja täiendkoolitusel. Korralisel õppeainel on ainekava, mis on täiesti avalik ja sageli teadetetahvlile välja pandud. Täiendkoolitusel, arvan, ei peagi ainekava olema (ehkki võib olla). Ühenädalased ja lühemad koolitused käivad kõik täiendõppe alla. Korralise õppe organiseerib kool, kinnitab ainekava, otsib õpetajad ja õpilased ning hoolitseb, et õpe oleks tasemel. Täiendõppe organiseerib koolitaja (otsib ise õppematerjalid ja õpilased) ning taotleb koolilt abi peamiselt ruumide andmise näol. Millegi põhjal peab kool küll otsustama, kas abi anda, aga see käib vahel tunde järgi. Vahel ka koolitajale esitatava hinnakirja järgi

    # Kas koolil on olemas tõendid juhtiva õppejõu Ülle Liivamägi hariduse kohta?
    # Kui on, siis kas teabenõude käigus saaks neid näha?

    Küsi. See ei ole salajane teave, kuid kool võib seda lihtsalt mitte teada.

  2. Veidi vastukaja ja teistsuguseid kommentaare sõbralikelt parausklikelt:
    Inimene – see kummaline olend » Pseudo-skeptitsism

    Flash:

    Nimetavad aroomiteraapiat mõttetuks asjaks. Aga samas nt mul on isiklikud kogemused ja ma julgen väita, et see töötab. Mul nt on omateooria, et lõhn kannab energiat ja see kuidas ta inimesele mõjub, sõltub enrgia poolusest.

    excubitoris:

    See seltskond on minu meelest ikka ühed kroonilised hädapätakad.

    Celtic:

    Kui nende pseudo-skeptikute kommentaare lugeda seal keskkonnas, siis võid üsna pea leida end soovilt kuskilt kõrgelt alla hüpata, niivõrd idiotismist pakatavat juttu ei kannata ükski terve mõistus.

    Müstik:

    Nad ei proovi mitte midagi ise järgi, sest kardavad, et äkki toimibki ja siis peavad oma maailmast arusaamist kardinaalselt muutma.
    Hea näide on näiteks see, kuidas selle asemel, et pihlakaoks autos hoida, end iga päev surnuks sõidetakse!

    Sõbralikud tervitused!

  3. ma lihtsalt PEAN retsiteerima :-)

    Mul nt on omateooria, et lõhn kannab energiat ja see kuidas ta inimesele mõjub, sõltub enrgia poolusest.

    niivõrd idiotismist pakatavat juttu ei kannata ükski terve mõistus.

    äkki toimibki ja siis peavad oma maailmast arusaamist kardinaalselt muutma.

    Hea näide on näiteks see, kuidas selle asemel, et pihlakaoks autos hoida, end iga päev surnuks sõidetakse!

    see maailmapildi temaatika on neil vaesekestel ikka üdini veres. seejuures täiesti pahupidises pildis. reaalsus on selles, et pigem on hoopis nende näol tegu isikutega, kes pole veel lapsepõlve muinasjutumaailmst välja julgenud astuda ja mõtlevad igasugu totrusi välja, et oma illa-trilla-maailmapildikest kaitsta. vähemalt nii paistab iga nurga alt välja.

  4. Kui täiskasvanute koolituse koordinaator on Sulle öelnud, et kellelgi on teatav haridus, siis peaks ta suutma oma sõnu ka tõestada. Sõnastus on muidugi selline, et “oma ala spetsialist ja omab vastavat haridust” Otseselt pole ju valetatud, kui selle spetsialisti oma ala on koristamine ja tal on sellekohane diplom kust iganes.
    Aga üldiselt on jama jah, et sellised asjad riiklikus õppeasutuses toimuvad.

  5. Minu arust on kah paljud asjad üldse jamad, aga miks te nende vastu ei võitle? No näiteks:

    1. on jama, et rahva raha eest palgatakse kaplanid politseisse
    2. on jama, et laste leiba õnnistatakse kiriklikult
    3. on jama, et rahva raha eest makstakse kinni riigikogulaste pardipraed
    4. on jama, et riiklikus koolis õpetatakse üha vähem ja vähem tööõpetust
    5. on jama, et lapsed enam õues ei mängi

    Probleeme on märksa hullemaidki, kui kuskil koolis LISAAINENA antav täiendkoolitus. Aga ju on selle kallal parem nokkida, kui PÄRISprobleemidega tegeleda.

  6. Või siis on asi lihtsalt selles, et Jason polegi veel üle saanud tõsiasjast, et okultistlikud satanistid talle MVO-s üks null ära tegid.

    vabalt võibki nii olla, et selle taga peitub kogu maailma tõde.

    aga võibolla on asi ka hoopis selles, et cektic polegi veel üle saanud tõsiasjast, et mõtlemisvõimelised inimesed ERL’ist talle 1:0 ära tegid?

  7. Celtic, ma ei saa sellega nõustuda. Probleem on õdede koolituses. Paraku on see kurss selgelt ohtlik. Kui perearsti õde hakkab oma äranägemise järgi isetegevuse korras patsiente ravima, siis on kuri karjas. Kui suure haiga väga kõrget kvalifikatsiooni nõudva osakonna õde arvab, et desinfitseerimine on mingi tarbetu rituaal, vaid terakestega saab sama efekti, siis on ka kuri karjas. Ja kui hooldajad või õed hakkavad rahvale nõu andma kasutades usalduskrediiti mida täisharidusega arstid on aastakümnetega välja teeninud, siis lõpuks võib midagi halba juhtuda. See õdede alternatiivitsemine võib viia otseselt suurde jamasse, sest nad hakkavad arvama, et on arstist targemad ja ise otsuseid vastu võtma.

  8. Tonda, kuimitut õde sa tead, kes on nii teinud, nagu sa kirjeldad? Mulle näiteks päevast päeva kostub kõrvu nii ühistranspordis, televiisoris kui ka igalpool mujal kirikumeeste jutt sellest, kuidas jumal meid päästab. Kui nüüd mõni kirurg seda kuulab ja otsustab et lõikamise asemel küll jumal abistab, siis on see samaväärne näide sinu õdede omaga.

    Jason – Celtic loobus juba tüki aega tagasi ERL nimel ennast pingutamast. Liiatigi pole sealsed juhtumised seotud minu mõtlemise mõjutustega antud temaatikas. Sinu puhul aga okultism on oteselt seotud.

  9. Muide, mida mina soovitaks neilt küsida, on see, kuidas neil eetikat õpetatakse. Ilmselt nad peavad ju õdedele õpetama kutse-eetikat?
    Õdede kutse-eetika koodeks on siin:
    ÕE EETIKA KOODEKS

    Kuidas see eetikakoodeks ja koolis homöopaatia õpetamine omavahel kokku sobivad?
    Kui “Õde tagab ja säilitab kvaliteetse tegevuse igas olukorras”, siis kas seda ei peaks veel enam tegema õdede kool?
    Kui “Õde käitub alati nii, et äratab usaldust oma isiku ja elukutse vastu”, siis kas nii käitub ka õdede kool?

  10. Minu meelest saate selle katse ise järele proovida, armsad skeptikud.
    Kas nt hapukapsa lõhn ei meenuta teile jõule? Kui lõhna tunnete, meenuvad jõulud või vanaema võimisiganes.
    Kas mõni lõhn, mida linnas kellelgi tunnete, ei too meelde mõnd teist inimest, kel sama lõhn oli?

    See ei tõenda nüüd otseselt aroomiteraapiat, aga peaks ju mõtlema panema, et vahel ei peagi asja taga midagi müstilisemat olema kui aju töö.

    Ka Pavlovi koeral hakkas ila jooksma, kui kella kuulis.

  11. Huvitav tõesti, kui mina õpin koolis näiteks inglise keelt ja võtan täiendkoolitust vene keele alal, siis kas vene keele oskus teeb minust halvema inglise keele rääkija?

  12. Celtic, sellised probleemid on reaalselt olemas. Sa ju ei ometi oota, et ma hakkaksin sulle inimeste nimesid ja osakondi üles lugema? Kui sa satud kunagi pikemat aega haiglas olema ( loodame, et seda ei juhtu ), siis kuuled isegi kõiksugu veidraid legende ja uskumusi ning näed üsnagi kummalist käitumist. Võimalik, et teatud asju tehakse/ei tehta laiskusest, rumalusest ja mugavusest. Moraal on selles, et meie õendusega on midagi halba lahti ja Liivamäe ja Co ei ole just abistav jõud, et asjad paremaks saaksid.

  13. Olgu, pöördudes tagasi artikli mõtte ja sinu mure juurde, siis küsiks näiteks – mida on halba selles, kui inimesele tehakse aroomimassaaži? Või aroomiteraapiat? Kas sõna teraapia seal nimeühendis hirmutab või on asi milleski muus? Olen näinud kuidas inimesele tehti aroomimassaaži, kõigest pool tundi ja kõigest näo pealt sõrmeotstega, ent peale seda poolt tundi too inimene oli justkui uus, ta sõna otseses mõttes oli energiat täis laetud.

    Sellist tulemust saavutada lihtsalt õrnade puudutustega on kunst.

  14. Jason – Celtic loobus juba tüki aega tagasi ERL nimel ennast pingutamast. Liiatigi pole sealsed juhtumised seotud minu mõtlemise mõjutustega antud temaatikas. Sinu puhul aga okultism on oteselt seotud.

    cektic, jason loobus samuti juba tükk aega tagasi ent MVO nimel pingutamast.

    kuivõrd sa aga just selle temaatika loodetava valupunktina esile tõid, on tõsiselt alust arvata, et hoopis sind ennast erl juhtum häirib. teame ju kõik, milline võimuahne nähvija sa oled.

    kokkuvõtteks teeme aga nii, et mind ei huvita su arvamused ja muu mula sest midagi konstruktiivset ja mõtestatut sa nagunii öelda ei suuda. seda on ajalugu korduvalt näidanud. su siinsedki mõttepärlid on üsna kõnekad. bye.

  15. Celtic. Küsimus on ajas ja kohas. Kui aroomiterapeut kuulutab telekavas Esmeralda kõrval oma headest seanssidest, siis on kõik ok. Aga kui sa lähed arsti vastuvõtule ja pereõde räägib sulle, et tegelikult saab seda või teist asja hoopis terakestega või aroomiga ravida, siis inimene saab oma arust usaldusväärsest allikast valeinformatsiooni. Ehk see ongi see usalduskrediidi kuritarvitamine. Õed on õed ja aroomiterapeut on aroomiterapeut, aga kui me need kokku segame, saame halva kombinatsiooni. Ehk alternatiivikuid tuleb õendusest eemale hoida.

  16. Mitte alternatiivikud ei tule õendusest eemale hoida vaid lollid tuleb õeametist eemale hoida. Kui inimene, kes õe-eetikat nii kergelt rikub, on mingil põhjusel õde, siis miks ta seda on? Miks ei võitle siinsed selle vastu, et õed selliste asjadega patsiente tülitavad, vaid võideldakse selle vastu, et üks kool pakub mingeid lisakoolitusi.

    Kui mina oleks oma erialalt inglise keele filoloog ja hakkaks töö seas hoopis vene keeli kõnelema, siis on süüdi ikkagi mina ise, mitte aga minu vene keele õpetaja.

  17. Kui mina oleks oma erialalt inglise keele filoloog ja hakkaks töö seas hoopis vene keeli kõnelema, siis on süüdi ikkagi mina ise, mitte aga minu vene keele õpetaja.

    Jah, aga kui su vene keele õpetaja räägib sulle ja võibolla ka paljudele lihtsameelsetele, et tegelikult saavad inglased vene keelest ka sama hästi aru, siis on asi ka temas.

  18. Celtic ässitab edasi:

    Martin Vällik tervitab meid

    Aga kui ta arvab, et me sellega rahuldume, siis arvaku edasi. Sõbralikud parausksed nõuavad vähemalt ühte artikliteseeriat skeptik.ee veebikeskkonnas

    /me paneb ette, et parausulised läheksid 10 000-kroonisele testile ja siis saaks igast testist uue artikli. Olekski seeria.

  19. Celtic lobab tagasi:

    Kui mina oleks oma erialalt inglise keele filoloog ja hakkaks töö seas hoopis vene keeli kõnelema, siis on süüdi ikkagi mina ise, mitte aga minu vene keele õpetaja.

    Aga pärismeditsiin ja alternatiivika ei suhtu ju üksteisesse niimoodi. Aga see, kui üks inglise keele filoloog otsustab oma elust kolm-neli-viis aastat pühendada karjasekeele või pitkerni õppimisele, kipub juba küll tema inglise keele oskusele pahasti mõjuma.

  20. Celtic. Reality check oleks kohane. Õdesid ei ole nimelt ülekülluses. Ideaalses maailmas oleks võimalik, et kõik õed oskavad riigikeelt ja kõiksugu muid toredaid asju. Aga tegelikkus on natuke teist karva. Haiglad ja praksised palkavad neid keda on võtta, mitte parimaid võimalikke kandidaate. Ja sellepärast ei peaks soosima tegevusest, mille tagajärjel noorest ametit alustavast õest saab “rikutud kaup”

  21. Celtic lobab vahelduseks jälle edasi:

    Mitte alternatiivikud ei tule õendusest eemale hoida vaid lollid tuleb õeametist eemale hoida.

    Inimene, kes alternatiivikat tõsiselt võtab ja “ebameeldivaid” tõendeid ignoreerib, ongi liiga loll, et hästi õeametit pidada. Ja tuleb seega eemal hoida.

  22. Celtic vatras siis jälle tagasi:

    Miks ei võitle siinsed selle vastu, et õed selliste asjadega patsiente tülitavad, vaid võideldakse selle vastu, et üks kool pakub mingeid lisakoolitusi.

    Miks ei võitle üks professionaalne eksterminist lutikate vastu seal, kus nad inimesi hammustavad, vaid toimetab selle asemel lutikatevastast genotsiidi seal, kus lutikad pesitsevad, ajal, kui nad kellelegi kahju ei tee?

  23. Vist on väikene vahe ka selles, kas aroomiteraapiat ja homöopaatiat õpetatakse Intuitiivteaduste koolis või Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis.

    Viimasest kui riiklikust asutusest ootaks teatud kvaliteeti ja tõenduspõhise käsitluse silmaspidamist.

    Iseenesest pole niinimetatud alternatiivmeditsiini käsitlemine ülikoolis sugugi halb. Iseasi on viis, kuidas seda tehakse. Parandage mind, aga ilmselt mainitakse Tartu Ülikoolis meditsiini ajaloo kursusel ka homöopaatiat. Aga ilmselt ei räägita homöopaatiast kui tõhusast ja toimivast raviviisist. Ja kui nüüd arst ja Liivamägi poolt sohu suunatud õde peavad patsiendi heaolu ja tervise nimel koostööd tegema, siis on vist kehvasti.

  24. Tegu on vabatahtliku koolitusega. Põhimõtteliselt võivad sinna minna kesiganes.

    Ka sulle Martin soovitaks sinna minna, mitte siin viriseda ja halada.

  25. Muideks, MMM, oleks siiski väga kena, kui sa prooviksid viisakaks jääda, mitte viriseda ja halada selle üle, kuidas teised virisevad ja halavad.

  26. Pihlakaoks autos toob vägisi meelde eelmise sajandi tuntuima paranoiku Stalini, kes käskis Livadias (Jaltas) küpressid endise keisrite lossi ümbruses maha raiuda, sest see olevat ebatervislik ja käskis Austraaliast eukalüptid asemele tuua. Pole küll teada, mis ettevõtmisest tänaseks on saanud ja kui suurt tulu on asjast tõusnud. Võib-olla kogu Krimmi poolsaare rahvas pakatab tervisest. Aga pihlakoksa asemel tasuks kaine peaga sõita ja liikluseeskirjast ning ka elementaarsest viisakusest ja ettevaatusest kinni pidada, muidu võib tekkida tahtmine väheke jämedama pihlakaoksa ja nöörijupi järele.

  27. Olen seal töötavate sugulaste tõttu TTK-ga suhteliselt lähedalt kokku puutunud. Ette võib neile heita seda, et ülikool koosneb tibidest ja keskealistest naistest. Kahjuks on lihtsalt nii asjad kultuuriliselt ja demograafiliselt välja kujunenud. Kuid mainstriimõppekavades pole ma näinud selliseid refleksoloogia-laadseid asju. Proovitakse ikka täiesti praktiliselt tekitada õeskonna juurdekasvu ja väiksemal määral ka õendusteadust arendada.

    Õnneks seda esoteerikat, isegi kui keegi seda on õppinud, õed lihtsalt täiesti objektiivsetel põhjustel ei saa tööl kuidagi praktikasse panna. Verd sellega ei võta ega siibrit ka alla ei pane. Ma arvan, et nende õendusalast kompetentsi ei saa sellega kahtluse alla seada. Olen ka mõnda sealsete õppejõudude CV-d pidanud nägema/vaatama. Täiendkoolitusi oli seal hulgi aga mitte ükski ei omanud eelpool nimetatuid. Ja isegi kui omasid, siis oli see tilk vett merre. Kahjuks jällegi õe igapäeva praktikas pole neid mitte kusagil rakendada peale enda närvide puhkamise. Noh, kui viiulit õppida ei taha, tegelegu siis pealegi enda raha eest lõhnade hingamisega.

  28. siin on küll teemaks aroomteraapia täiendkoolitus.
    Aga samas ma arvan, et ma ka tean, mis asi on homöopaatia. Vähemalt ma liigun selle poole, et sellest täpsemalt aru saada.

  29. Kutsekojas registreeritud aroomterapeudi kutsestandardist loeme:

    Aroomteraapia tuleneb sõnadest aroma – lõhn, therapy – ravimine. Aroomteraapia on otseses tõlkes ravimine lõhnaga inimese tundemaailma tasakaalustamiseks, füsioloogiliste häirete ennetamiseks ja nendest taastumiseks.

    Aroomteraapia on holistlik meetod, kus kasutatakse aromaatsete taimede ürtidest, lehtedest, juurtest, seemnetest või ka puidust ja vahadest ekstraheeritud eetrlikke õlisid ja õlirikaste taimede külmpressimisel saadud baasõlide segusid. Aroomteraapia aktiveerib organismi valmidust võidelda tõvestavate viiruste ja bakteritega. Aroomteraapiaga saab leevendada ja ära hoida stressist või vääratest elutavadest põhjustatud tervisehäireid.

    Aroomterapeut on spetsialist, kes tunneb kasutatavate õlide näidustusi ja vastunäidustusi konkreetsele kliendile, valdab aroomteraapilist massaažitehnikat ning oskab nõustada klienti teistes aroomteraapilistes kasutusvõimalustes ja vajadustes, et saavutada parim tervistav tulemus. Aroomteraapiat rakendatakse lisaks nahahoolduses, veeprotseduuridel (vannid, mähised, saunad, inhalatsioon jne.) ja ruumide lõhnastamisel.

    Inimese organism on võimeline eetrlikke õlisid omastama läbi naha ja hingamisteede. Lõhnamolekulid kantakse vere- ja lümfiringluse kaudu kogu organismi laiali ja liigne eraldub neerude kaudu.

    Aroomterapeudi peamised tööülesanded on töökoha ettevalmistamine, kliendi anamneesi kogumine, õigete õlide valimine ja õigete kontsentratsioonidega segude valmistamine, massaaži teostamine, kliendi reaktsioonide jälgimine ning aroomteraapiline nõustamine.

  30. Sama asi homöopaatia kohta:

    Homöopaatia alusepanijaks on Saksa arst Samuel Hahnemann, kes aastal 1796 avaldas uue teraapiaviisi põhimõtted.

    Homöopaatia tähendab kreeka keelest samasugune kannatus, ladina keeles kasutatakse väljendit “similia similibus curentur” ehk sarnane ravib sarnast. Seega sama impulss, mis on haiguse põhjustanud, saab olla ka tervendajaks. Selliste ideede aluseks on arusaam, et organismil on endal suund sisemisele tasakaalule ning inimese tervendamiseks piisab impulsi andmisest organismi enda tervendavatele jõududele.

    Homöopaadi tööülesanneteks on inimeselt anamneesi võtmine ning selle alusel õige homöopaatilise aine määramine, patsiendi reaktsioonide jälgimine ja vajadusel uue anamneesi tegemine.

    Oma töös kasutab homöopaat homöopaatilisi aineid, mis on mineraalse, taimse või loomse päritoluga.

    Homöopaat töötab eraettevõtluses ja/või tervise- ja taastusravikeskustes.

    Homöopaadilt eeldatakse tolerantsust ja pühendumust, pingetaluvust, empaatiavõimet, iseseisvust otsustamisel ja vastutustunnet, samuti head suhtlemisoskust ning konfidentsiaalsust.

  31. Miks siis on imelik kui tervishoiu kõrgkoolis saavad õed õppida, kuidas mingid lõhnad mõjutavad patsiendi enesetunnet ja massazivõtteid, kuidas patsiendi enesetunnet tõsta?

  32. Bettani vastas:

    Aga samas ma arvan, et ma ka tean, mis asi on homöopaatia. Vähemalt ma liigun selle poole, et sellest täpsemalt aru saada.

    Tore on. Kas Sa tead juba, mida meditsiiniteadlased homöopaatiast teavad?

  33. Oma töös kasutab homöopaat homöopaatilisi aineid, mis on mineraalse, taimse või loomse päritoluga.

    Seened on millegipärast keelatud :-(

  34. Olgu selle soolapuhumise õpetamisega, kuidas on, aga kui neidsinatseid tarkusi hakatakse kroonu haiglates rakendama, siis on lugu räbal küll, sihukesi asju näiteks arenenud riikides sündida ei saa.

  35. see on siis umbes, nagu aroomikirurgia, kus arvestatakse kõiki tavameditsiini nüansse ent lisaks lastakse opisaali ka vastavaid lõhnu.

    kes tahab, võib täiesti tasuta selle uudse idee omale võtta ja rakendusse lasta. ainus tingimus, et mind tuleb märkida kui avastajat.

  36. Bettani, ma siiralt soovitan Sul käia massaazhi õppimas kusagil mujal. Seal, kus õpetajad teavad tegelikust organismi toimimisest. Lihaspingete tõttu painutatud lülisammas või rinnaku-nibujätkelihase sundasendist tingitud vaevused ei saa kuidagi abi mingist new-age plinn-plõnnist või “ehtsa India viiruki” lõhnast.
    Loomulikult võib ennast lasta kallimal häälõhnalise õlida määrida ning maheda muusika saatel silitada lasta :) Mulle ka meeldib, aga ma ei nimetaks sellist asja teraapiaks :)

  37. tjah…muidugi ei saa vaielda, et teatud aroomid mõjuvad rahustavalt ning rahulik ja lõõgastunud patsient on ka protseduuri läbiviija seisukohast parem patsient. seda enam, et siis jääb patsient ka ise rohkem rahule.

    ent samamoodi aitavad rahustada teatud muusika, teatud värvid, teatud jutt, teatud keskkond, teatud söögid, teatud joogid, teatud manipulatsioonitehnikad, teatud ravimid ja palju-paljud muud asjad. seda rahustavate asjade loetelu jälgides jääb mulje, et mõningad isikud on näiteks aroomid ja muusika välja valinud pigem seepärast, et need on niiöelda “softid” ja sobituvad perfektselt newage’i jms tilulilu-idoloogiaga. kui massaaži ajal patsienti veel ka maagiliste kristallidega puudutada ja tšakratest rääkida, oleks pettus perfektne. aga mis siis? peaasi, et patsient rahul on :-)

  38. Äkki jookseb piir mõnedel juhtudel sealt, kas selle “teraapia” eest küsitakse raha või mitte?

    Sõbraga rääkimine on ka ju omamoodi “teraapia”, aga kui sõber seda tasulise teenusena pakkuma hakkab, siis eeldaks nagu vastava pädevuse olemasolu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga