Meego Remmel ja jumalasõna maksumaksja raha eest

Meego Remmel, MA praktilises teoloogias, M.Div. kristlikus eetikas, kristliku eetika doktorant ja Tartu Salemi Baptistikoguduse pastor, Eesti Bioeetika Nõukogu liige, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu (EEKBKL) president õpetab bioanalüütiku üliõpilastele eetikat Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis.

Tundmatuks jääda sooviv üliõpilane kirjutas skeptik.ee-le, et tal on “vastuolud erinevate õpitud teadmiste vahel”. Ühelt poolt jutustab Meego Remmel eetika loengus, et homod-lesbid ei sünni, vaid pigem kujunevad selleks; enamasti põhjustab meeste homoseksuaalsust lapsepõlves kogetud isapoolne armastuse puudumine ja tõrjumine (ning tõi näiteid „kristlikest teadusuuringutest”); homoseksualism on psüühikahäire ja homoseksualism on ravitav. Samas ei ole haiguste rahvusvahelises klassifikatsioonis sellist haigust või häiret nagu homoseksualism. Üliõpilane saatis ka loengu slaidid, millega võib igaüks tutvuda, kui vastav pdf-fail all laadida.

Esitan siin kukalt kratsides mõned slaidid ja soovitan kooli üliõpilastel, kelles see loengusari kummastust on tekitanud, pöörduda esiteks õppejõu enda poole, vajadusel edasi kuhu vaja ning kaasata ka üliõpilasesindus, et pöördumisel rohkem kaalu oleks.

Mulle jääb neid slaide vaadates silma kaks asjaolu – esiteks teaduse nõrkus, kallutatus, tendentslikkus ning uute andmete ja suundumustega mittearvestamine, mis annab alust sallimatuse õigustamisele, osade inimeste tõrjutuse suurendamisele, asjaolud, mida inimestega töötaval erialal küll kuidagi soodustama ei peaks, ja teiseks kristlik kuulutustöö riigi poolt rahastatavas õppeasutuses. Need kaks on ilmselt seotud – kristlik kallutatus nähtavasti ei võimalda näha uuemaid teadusandmeid, kuna nendes ei peeta homoseksuaalsust patuks. Tsiteerides klassikuid: “Tõde on liberaalselt kallutatud”.

SLAID 5

Slaid nr 5

Slaidil 6 on viidatud hulk kirjandust. Kõige uuem aastast 1993 ja seegi avaldamata käsikiri. Vahepeal on nii mõndagi toimunud. Ameerika psühhiaatrite liit kustutas homoseksuaalsuse vaimsete häirete nimestikust aastal 1973, WHO rahvusvaheline haiguste nomenklatuur (ICD) ei sisalda häiret nomega homoseksuaalsus Läänemaailmas on homoseksuaalsus juba pikemat aega dekriminaliseeritud, samuti on tehtud sellealaseid uuringuid homoseksuaalsuse võimalike põhjuste ja sellegi kohta, kuidas mõjub lastele kasvamine homoseksuaalsete vanematega peres. Probleemiks on pigem just homofoobia oma eri vormides ja inimeste stigmatiseerimine, mis suurendab riskikäitumist ja vähendab turvatunnet kogu ühiskonnas.

Rääkimata sellest, et suhtumises homoseksuaalsusesse on üldiselt toimumas normaliseerumine ehk rahunemine ehk omaksvõtt ehk sallivuse suurenemine ehk eelarvamuste vähenemine. Seda muidugi mitte suures hulgas kristlikes peades, paavsti oma nende seas, mis piibliraamatust järge ajades oma homofoobiale, sallimatusele ja “mina-olen-parem-kui-sina”-jutlusele mitu head põhjendust leiavad.

SLAID 6

Slaid nr 6

Homoseksuaalsusest on saanud üks kaasaegsemaid isasuhte aseaineid, mille on loonud isa defitsiidiga poegade vajadus isaarmastuse ja usaldusliku mees-mehe suhte järele.

SLAID 9

Nutta või naerda, aga mis otsast peaks mind huvitama minu ema suguelu? Või miks peaks olema hea üritada vaimusilmas ette kujutada kõiki neid tegevusi? Et kui kujutada oma ema ette oraalses seksuaalkontaktis, siis peaks kuidagi judin peale tulema ja küünlaga ema voodi kõrval valvet pidama? Või peaksin arvama, et emal kui “lihtsalt naisel” ei ole piisavalt oidu peas end täiskasvanule kohaselt ülal pidada?

SLAID 24

SLAID 24

No missakostad, tüüpiline – homoseksuaalsus kenasti ühes reas zoofiilia, nekrofiiliaga. Nagu vanasti ja nagu Delfi homofoobist kommentaatorile kohane (kolmas lemmik – pedofiilia – esineb sellest slaidist ees- ja tagapool).

Kõik pole aga kadunud, sest Jumal on suur, Jeesus tema ainusündinud poeg ja võib päästa ka Sinu, seksisõltlane või homoseksuaal.

SLAID 33

“Või te ei tea, et ülekohtused ei päri Jumala riiki? Ärge eksige: ei kõlvatud ega ebajumalateenijad, ei abielurikkujad ega lõbupoisid ega meestepilastajad, ei vargad ega ahned, ei joodikud ega pilkajad ega riisujad päri Jumala riiki! Ja sellised olid mõned teiegi seast. Kuid teie olete puhtaks pestud, te olete pühitsetud, te olete õigeks tehtud Issanda Jeesuse Kristuse nimes ja meie Jumala Vaimus.” (1Kr 6:9-11)

Mt 5:27-28:

27 Te olete kuulnud, et on öeldud: Sa ei tohi abielu rikkuda!
28 Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes naise peale vaatab teda
himustades, on oma südames temaga juba abielu rikkunud.

SLAIDID 36, 37, 38

12 sammu kristlikul tervendusteel:
1. Me tunnistasime, et olime võimetud piiritu seksuaalkäitumise üle–kuna meie elud olid muutunud juhitamatuks/hallatamatuks.

2. Jõudsime usuni, et vaid meist kõrgem Vägi suudab meie terve-olemise taastada.

3.Tegime otsuse pöörduda oma tahte ja eluga Jumala hoole alla parimas Jumalast arusaamises.

4. Teostasime iseeneses uuriva ja kartmatu kõlbelise vaatluse.

5. Tunnistasime Jumalale, iseendale ning kaasinimesele oma eksimuste täpset olemust.

6. Olime täielikult valmis, et Jumal kõrvaldaks kõik meie puudulikud isiksuse-ja käitumisjooned.

7. Palusime alandlikult, et Jumal kaotaks ära meie puudused.

8. Tegime nimekirja kõigist inimestest, keda olime haavanud, olles valmis selle neile kõigile heastama.

9. Hüvitasime otseselt kõik kõigile kõikjal, kus vähegi võimalik, välja arvatud juhul, kui sellega kaasnenuks nende või teiste inimeste haavamine.

10. Jätkasime enesevaatluse teostamist, eksides aga tunnistasime seda julgelt.

11.Otsisime palve-ja mõttetegevuse võimalust parandada oma teadlikku kontakti Jumalaga vastavalt meie parimale arusaamisele Jumalast, paludes endile ainuüksi Jumala tahte tunnetust ja väge selle teostamiseks.

12. Olles nende sammude tulemusel vaimulikult ärganud püüdsime seda sõnumit edastada teistele ning praktiseerida neid põhimõtteid kõigis oma elu valdkondades.

Tegu on siis eetika leonguga bioanalüütikutele Haridus- ja Teadusministeeriumi hallatavas riigiasutuses Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis, mida loeb MA praktilises teoloogias, M.Div. kristlikus eetikas, kristliku eetika doktorant ja Tartu Salemi Baptistikoguduse pastor, Eesti Bioeetika Nõukogu liige, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu (EEKBKL) president Meego Remmel.

57 Replies to “Meego Remmel ja jumalasõna maksumaksja raha eest”

  1. aa, mul juba meelest läinud. no eks ma püüan millalgi mõtelda. samas loodan, et selle kirjapanemata jäämisestki miskit hullu ei sünni.

  2. Kui nüüd noatera lõhki ajada, siis oleks olnud eetiline Martin Vällikul ühtlasi võtta ka asja kohta ka kommentaar Meego Remmelilt.

    Mis puudutab materjali kriitikat, et see põhineb vananenud andmetel, siis soovitaksin tegeleda selles küsimuses oluliselt tõsisema problemaatikaga, kuna meie haridussüsteem kubiseb õpetamisest märksa vanematel allikatel põhinevate materjalide toel.

    Ni, et enne asja avaldamist oleks võinud küsida Meego Remmelilt millises kontekstis ta oma loengut pidas ning kas ja miks ta mingi info oma slaidiprogrammi lisas.

    Ma ei poolda, et kristlik propaganda toimub läbi vaikse sisseimbumise haridussüsteemi jms. Ent olgu siinkohal öeldud, et ka homopropaganda on vägagi jõuline haridussüsteemi sisse ronimise osas, mis on samamoodi lubamatu. Ehks siis üht taunides ei saa me lugeda teist õigustatuks.

    Ühtlasi juhiksin tähelepanu asjaolule, et slaidiseeria, mida õppejõud kasutab loengu läbiviimisel võib sõltuvalt ettekirjutustest olla kas vabas vormis koostatud või mõnel juhul rangelt järgima õpetatava aine täpset sisu.

    See milliseid slaide loengu pidaja loengus kasutab või millistel eesmärkidel on olulisem. Ehk siis kui üritati kristliku propagandat lisada loengusse on see ebaeetiline, ent kuna loengupidajal võib olla õigus vastata loengus osalejate küsimustele tema isikliku arvamuse kohta temaatikas ja kui slaidiseeria on ette varustatud vastavate slaididega, et lihtsustada oma arvamuse esitamist, pole selles midagi ebaeetilist või taunimisväärset. Ja arvestades loengupidaja maalimavaate tuntust, ei olegi kahtlust, et vastavasisuline huvi info osas pole ainult loengu pidaja poolne.

    Mõistlik oleks sellisel juhul muidugi teha slaididele vastav märge. Kui slaidiprogramm aga ei olnud ka ametlik jaosmaterjal loengu raames, siis ei saa ka viimases midagi ette heita, sest sellisel juhul on see tema abimaterjal, mida ta kasutab vastavalt loengu sündmuste käigule. Kui keegi palus seda materjali oma mugavuse huvides mitte teha märkmeid vms ja loengu pidaja vastu tuli siis ei saa ka selle kritiseerimist täies ulatuses pidada põhjendatuks.

    Seega on see artikkel ikkagi ühe slaidiseeria põhjal kokku klopsitud ning pole isegi vaevutud täpsusta kuidas selle slaidiseeria koostaja on ette näinud selle kasutamise.

    Seekord on Märtin natuke ise hakanud inkvisiitorikuube selga tõmbama, slaidiprogrammi kriitika on eelarvamuste küüsis vaevlev, ratsionaalse asemel emotsionaalne jne. Nii eelarvamusterohket ja ebaratsionaalset teemakäsitlust ma muidugi Märtinilt poleks oodanud…

  3. Juurik teatas: “… soovitaksin tegeleda selles küsimuses oluliselt tõsisema problemaatikaga, kuna meie haridussüsteem kubiseb õpetamisest märksa vanematel allikatel põhinevate materjalide toel.”

    Tõsi, aga ainel ja ainel on vahe. Meenutan, kuidas TTÜ-s ütles minu õppejõud: kui te saate kätte terase tootmist käsitleva raamatu, mis on välja antud pärast Teist Maailmasõda, siis on see kaasaegne. Seevastu pedenduse kohta oleks niisugune väide ilmselgelt kohatu. Halb pole mitte see, et mõnd ainet õpetatakse vanade materjalide järgi, vaid et mõnd ainet õpetatakse vananenud materjalide järgi.

  4. @Juurik

    Vau! See on lõbus. Äkki seletaksite lähemalt mis on ”homopropaganda” . Mu kujutlusse tekkisid küll praegu mõned ALi G videod kus ta on inimeste gay’ks pööraja.

    Huvitav oleks ka teada kuidas ”heteropropaganda” toimib ja kas ka selle haridusse imbumine probleeme valmistab. Kujutan ette et tervise ja seksuaalsuse kohta käivad materjalid võivad üsnagi palju sisaldada kaudset heteropropagandat.

  5. Leidsin selle alles nüüd.
    Minu arvates tuleks eristada kaks asja – kas info on kallutatud või info on vale.

    Siin väidetakse, et õppejõud edastas vale infot. Ja leitakse, et õige info on see, mis endale meeldib, st et ühesoo iharus on kaasasündinud ja normaalne.

    On kuidas on, lubatud võiksid ju tänases Eestis olla mõlemad arvamused.Absurdne on ka see, et ei või öelda, et näe selline uuring on leidnud, et lapsepõlve probleemidega on suurema tõenäosusega homod (või lesbid). Õppejõud ja meedia võiks aga ikka kogu pilti näidata – millised uuringutulemused on üldse ja nt kas keegi on ka korranud seda “probleemse isa” uuringut ja leidnud vastupidist.

    Mind väga häirib, et tundub nagu osade arvates teaduse tulemused lausa peavad mingit sorti olema. Laseme ikka teadlastel vabalt tegutseda-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga