Tuhala nõiakaev keeb (pildireportaaž)

6. detsembril teel Tartust Tallinna põikasin läbi Tuhala kandist, kuna ajakirjandus oli meile teada andnud, et sealne maa-alusele jõele rajatud kaev ajab üle, ehk nagu öeldakse “nõiakaev keeb”. Rahvapärimus teab rääkida, et kaev hakkab keema siis, kui kohalikud nõiad kaevus vihtlevad.

Üleajamine leiab aset siis, kui vee vooluhulk Mahtra soost alguse saavas ja Pirita jõkke suubuvas Tuhala jões ületab 5000 l/s ja kaevust väljuva vee hulk võib küündida kuni 100 l/s.


Huvilisi oli kohale tulnud päris palju. Ilus ilm, laupäev ja huvitav nähtus.

Tuhala jõgi on 26 km pikk ja sellest 1,5 km on maa all.


Mis energiasammas? Kes ja kuidas seda võimsust mõõtis?

Tuhalat ja karstiala tutvustavates materjalides esineb huvitavate loodusnähtuste kirjeldamise ning rikkaliku folkloori kõrval paraku ka pseudoteadust. Libateadus energiasambast on lausa liiklusmärgiks saanud.

Kohalikud entusiastid kirjeldavad energiasammast sedasi:

Energiasammas (rahvalik nimetus) on maakoorest vertikaalse paelõhe kaudu väljuv elektromagneetilise kiirguse voog ehk maaenergia, mis ligi meetrise läbimõõduga keerisena ja lainetena ülespoole liigub..

Veel teatakse rääkida:

Sama võimas energiasammas asub Prantsusmaal Loundes’i koopas.

Seda kiirgust peaks ju saama aparaadiga mõõta. Aga ilmselt mitte sellest kiirgusest me ei räägi, tegu nähtavasti “geobioloogilise” asjaga, mida tundlikud pendli-, vitsa- ja ehk ka päästeameti sniffexi-mehed-naised püüda suudavad.


Inimesi oli palju, mätas päris märg ja Sulu talu hoov üsna pehmeks tallatud.


Ei pääsenud kohe ligigi, pidi üle teiste kiikama.


Fototõend selle kohta, et ikka ise käisin kohal.
Energiasamba juurde minekuks oleks pidanud paadi võtma. Aga mine sa tea — tõusvad energiapöörised oleksid äkki ufonautide juurde lennutanud.


Tuhala nõiakaev 6. detsembril 2008 (Tuhala Witch’s Well). Klõpsa pildil ja saad 1600×1200 px pildi. Pilti võib igaüks igal moel kasutada (use freely).

Teisel pool teed on aga väike Polli loomaaed ja paljud pered liikusidki kaevu juurest otse sinna.

Tuhala kandi rahval ja muidu loodushuvilisel inimestel on aga mure. Nimelt võib juhtuda, et kui plaanitavad kaevandused teoks saavad, siis väsib haruldane nõiakaev ja kuivavad ka muud kaevud.

———————–
Tuhala teemadel skeptik.ee küljel:

28 Replies to “Tuhala nõiakaev keeb (pildireportaaž)”

  1. No kui turismiatraktsioon kaevanduste tõttu hävib on võimalik alati mingi kompensatsioon välja võidelda.

    Tuhala kandi rahval ja muidu loodushuvilisel inimestel on aga mure. Nimelt võib juhtuda, et kui plaanitavad kaevandused teoks saavad, siis väsib haruldane nõiakaev ja kuivavad ka muud kaevud.

  2. Mõned aastad tagasi käisin kah seda kaevu vaatamas. Siis tuli peremees kohe ligi ja seletas muuhulgas ka energiasambast pikalt. Käskis käed lähedale panna ja küsis et no kas nüüd tunnete? Ei tundnud mina küll midagi seal. Aga muidu oli väga lahe ja peremees iseenesest väga tore ja sõbralik mees. Ei üritanud oma õuel oleva loodusnähtuse arvelt iga senti turistidelt välja pigistada.
    Polli loomaaias on kõige parem asi see et võib loomadele ise süüa anda, see on lastele ikka meeletu atraktsioon. Aga pileti hind on üllatavalt kõrge (paar aastat tagasi oli vähemalt poole väiksem)

  3. Ivar, milline võiks Sinu meelest olla rahasumma, mis täiel määral kompenseeriks Tuhala Nõiakaevu hävimise paekaevanduse tegevuse tagajärjel? Ja kas selle sündmuse tagajärjel kannaks kahju vaid konkreetne turismiettevõtja, või ehk veel keegi?

    Energiasammas kui selline vääriks kahtlemata teaduslikku uurimist – mina olen nendega tegelevate teadmameeste jutust aru saanud, et nois sammastes pidi pulbitsema täiesti harilik elektromagnetkiirgus, mida sobiliku teadusaparatuuriga kenasti mõõta annaks. Huvitav, kas vastavaid mõõtmisi on juba tehtud? Kui ei, siis tasuks ehk skeptikutel Tuhalas asi ette võtta, silmas pidades ka enamikul aastast üpris mugavasti ligipääsetavat asukohta.

  4. Liiklusmärk kirjaga “Eesti võimsam energiasammas” mõjub küll aukartust äratavalt. Samuti võiks kuskil tähistatud olla ka “Eesti suurim ufode maandumisplats” jms.

  5. Prooton küsis:

    Ivar, milline võiks Sinu meelest olla rahasumma, mis täiel määral kompenseeriks Tuhala Nõiakaevu hävimise paekaevanduse tegevuse tagajärjel?

    Ära küsi Ivarilt, küsi juristidelt ja kohtunikult, kes selle asja üle vaidlema hakkavad, kui aeg kätte tuleb.

  6. Aga mis energiasambasse puutub, siis miks ei võinuks vabadussammast leviteerivana ehitada? Mul on kuri kahtlus, et magnetväli olnuks isegi klaasist odavam. Ja niisugust ei ole ühelgi naaberriigil!

    Juurde võiks siis midagi padrata sellest, kuidas vabalt hõljuv monoliit vabadust sümboliseerib.

  7. Võibolla oleks pidanud vabadussamba looma puhtast energiast? kodumaised patriootlikud hul.. khm nõiad oleksid kindlasti ka palju tagasihoidlikumaid summasid küsinud nähtamatu ja mõõdetamatu samba kohaletirimise eest.

  8. Braavo, Ivar! See oleks olnud paegustes keerukates majandusoludes vägagi optimaalne lahendus. Pealegi ka linnapildis neutraalne – säilinuks (või koguni võimendunuks) vaade vanalinnale ja Nevski katedraalile. Samuti jäänuksid riivamata moslemite, ateistide ja teiste mittekristlaste, aga ka kommunistide tunded. Kahju vaid, et Ivar selle geniaalse kavandiga projektikonkursil ei osalenud – kahtlemata võinuks tegu olla potentsiaalse võidutööga. :)

  9. See leviteeriv kang osutunuks meie energiamonopoli võimekust (loe: hädisust) teades õige ebapraktiliseks, kui seda just mitte vägeva varugeraatoriga varustada.

    Aga pole vast vaja muretseda. Küllap leidub turiste, kes hakkavad ka seda välismaise klaasga kaetud ning välismaalaste püsti aetud isamaalist imesammast imetlemas käima, just nagu mõne aja eest oli Tallinna peamiseks vaatamisväärsuseks miljonipeldik Toompeal.

    Võin spekuleerida isegi võimalusega, et kindlasti leidub ka neid kohalikke, kes sammast pühaks pidama hakkavad. Eriti veel, kui mõni kirikuteener sellele oma loitsu peale on pannud!

  10. @webxan kirjutas:

    See leviteeriv kang osutunuks meie energiamonopoli võimekust (loe: hädisust) teades õige ebapraktiliseks, kui seda just mitte vägeva varugeraatoriga varustada.

    Lisaks elektromagnetitele on olemas ka püsimagnetid. Tänapäeval osatakse juba uskumatult võimsaid püsimagneteid toota.

    Ja hõljuv vabadus ei pea teab, kui raske olema. Selleks, et joodikud või tudengid teda minema ei hõljutaks, on niikuinii vabadust kinni hoidvat ketti ka tarvis.

  11. Kriku, kuhu on kadunud Su naljasoon? “Pulbitsema” tundus selles kontekstis vaimuka sõnana, terminoloogiline korrektsus polnudki mu eesmärgiks. Üldiselt, tähenärimise asemel loodaks ikka rohkem sisulisi kommentaare.

  12. See alumine silt tundub lahe. Kose valla koduleht http://www.kosevald.ee/?id=792 juhatab huvilised Tuhala maastikukaitseala lehele http://www.hot.ee/tuhalalk/ ja seal on instruktaaž:

    Eesti viis võimsamat energiasammast taasavastati 2001. a. Teadmine energiasammastest oli rahva mälus kadunud.

    Energiasammas (rahvalik nimetus) on maakoorest vertikaalse paelõhe kaudu väljuv elektromagneetilise kiirguse voog ehk maaenergia, mis ligi meetrise läbimõõduga keerisena ja lainetena ülespoole liigub.. Esinevad sageli karstialadel.

    Tuhala energiasambad on väga tugeva magnetväljaga.

    Nõiakaevu kõrvale, ühe positiivse energiasamba kohale on püsti pandud tammepalk, mis kõige paremini energiat edasi annab. Sama võimas energiasammas asub Prantsusmaal Loundes’i koopas. Seda külastab inimesi üle kogu maailma

    Huvitav kuhu maani meil see riiklik posimine ulatub, kasvõi Sniffex,i taustal?

  13. Huvitav, mis lainepikkusega kiirgusega tegu on, et paekivi seda varjestab, aga muu sodi, millega nimetatud lõhe täidetud on, ei varjesta? Ja mida tammepuu lausa juhib…?

  14. Sedalaadi küsimustele vastuse leidmiseks ma juba soovitasingi agaratel skeptikutel mõõteriistad kaasa haarata ja kuulus energiasammas ise üle kaeda. :)

  15. Paekivil ja “muul sodil” on väga oluline semiootiline vahe – kivi on tavainimesele tunnetuslikult kõva, sellest ei saa läbi. Kruusast ja mullast saab ennast käepäraste vahenditega läbi kaevata. Tammepuu on samuti tähtis eelkõige tähenduslikus mõttes.
    Folkloorsed väljad, nii nagu folkloorsed planeedid ning muud on enamasti asjaga mitte kursis olevate mõõtjate jaoks raskesti registreeritavad ning nende olemasolu ei saa teaduslikult väärata.

    Ehk siis, semiootilise teadvusvälja mõttes on sammas kindlasti olemas. Nagu ka arvukad Kristuse surilinad.

  16. Charles Strossil on muide lõbus romaan “The Jennifer Morgue”, milles luuakse James Bondi semiootiline väli ning millele alluvalt kõik – ka peategelasest kontorinohik – hakkavad tegutsema nagu Bondi filmis.

  17. @Ivar – tänan, huvitav lugu nii Tuhala kui ka eesti rahva uskumuste kohta laiemalt. Ehk siis kuidas meid väljamaalastele välja näidatakse. Üsna imelikud oleme :-)

    The settlement, believed to be 3,000 years old, sits on Estonia’s largest field of porous karst, where 15 underground rivers flow through a maze of caverns, audible but unseen by human inhabitants.

    Need 15 jõge paiknevad esialgu siiski veel vaid vitsameeste peades.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga