Abordivastane ründas autoga naistenõuandlat

Roe vs Wade otsuse, mis seadustas Ameerika Ühendriikides raseduse katkestamise, 36. aastapäeval rammis üks mees oma autoga kaks või kolm korda naistenõuandla sissepääsu.

Organisatsiooni Planned Parenthood poolt hallatav nõuandla asub St. Pauli linnas ja on Minnesota osariigis ainus asutus, kus legaalselt soovimatut rasedust on võimalik katkestada. Nõuandla personal on harjunud sellega, et 22. jaanuaril protestitakse nende hoone juures, aga sellist asja, et keegi autoga hoonet ründaks, pole nõuandla juhataja Sarah Stoeszi sõnul varem juhtunud ja loodetavasti ei juhtu ka edaspidi.

32-aastane mees, kes sündmuskohal kinni peeti, hoidis käes krutsifiksi ja palvetas. Pealtnägija sõnul oli mees erutatud ja öelnud, et pandagu see Auschwitz kinni.

Õnneks olid kahjustused väikesed, keegi inimestest viga ei saanud ning asutus jätkas peale väikest koristustööd oma plaanipärast tegevust.

Palvetav autojuht, kellel on varasemalt olnud probleeme vaimse tervisega, on politsei valve all ja ootab oma süüdistust. Hiljem saabusid nõuandla juurde ka tavapärased protestijad. Abordivastaste esindaja Brian Gibson mõistis autojuhi käitumisviisi hukka. “Me mõistame hukka igasuguse vägivalla, mis võib kahjustada inimolendeid, olgu Planned Parenthood töötajaid või sündimata lapsi.”

Allikas: StarTribune.com

Millised vorme abordivastane võitlus Ameerikas võtta võib, ilmestab teine juhtum New Mexico osariigist.

Naine kaebas ühe meditsiiniõe kohtusse selle eest, et too tõmbas naiselt vastu tema soovi emakasisese rasestumisvastase vahendi välja.

Naine läks vastuvõtule sooviga oma emakasisese rasestumisvastase vahendi (Mirena) niite veidi lühendada. Juba enne protseduuri teostamist hakkas meditsiiniõde Sylvia Olona naisele mõista andma, et tema valitud viis rasedusest hoiduda pole ehk kõige parem.

Kui Olona protseduuri alustas, tundis naine, kuidas Olona niitidest sikutama hakkas, sellele järgnes terav valu emakas nagu väga tugeva menstruaalkrambi korral.

Seejärel hakkas Olona rääkima: “Oh-ah, ma tõmbasin teie vahendi välja! Ma ainult õrnalt sikutasin ja välja see tuligi. Ilmselt ei olnud teie vahend korralikult paigaldatud.”

Siis hakkas Olona õigustama: “See on hea, et see ära tuli. Mulle isiklikult ei meeldi emakasisesed rasestumisvastased vahendid, kuna ma arvan, et see on teatud sorti abort. Ma ei tea, kuidas teie aborti suhtute, aga mina olen nende vastu. Emakasisene rasestumisvastane vahend ajab viljastatud munaraku emakast välja.”

Olona lisas veel: “Kliiniku inimesed naeravad alati ja ütlevad, et ma tõmban neid meelega välja, kuna olen nende vastu, aga see pole tõsi — need tulevad ise välja, kui ma sikutan.”

Olona soovitas naisel rasedustesti teha. See oli negatiivne. Siis soovitas Olona naisel enam mitte kasutada emakasisest vahendit, vaid hoopis mõnd mitteabortiivset meetodit, näiteks deprovera süsti või tablette.

Asjade käigust pikemalt siin.

Veidi kommenteerituna: Reality Check

59 Replies to “Abordivastane ründas autoga naistenõuandlat”

  1. Kuidas verifitseerida teaduslikku meetodit, kriitilise mõtlemise nõuet, informatsiooni vaba liikumise põhimõtet, õiget meetodit teadusuudiste lugemiseks või hoiakut, et umbluu müümise pealt raha teenida on amoraalne? Kuidas verifitseerida teiste sageduste olemasolu, väidet, et mõne atmosfäärinähtuse näol polnud tegu atmosfäärinähtuseks maskeerunud tulnukaga või et maailma ei loodud 10000 aastat tagasi täpselt sel kujul nagu see siis teaduse järgi eksisteerima oleks pidanud?

  2. Minu teada verifitseeritakse ikka väiteid… Väide, et teaduslik meetod on ennast tõestanud kui kõige tulemuslikum materiaalse maailma kirjeldamise meetod, on hõlpsasti verifitseeritav.

    Kuidas verifitseerida […] väidet, et […] maailma ei loodud 10000 aastat tagasi täpselt sel kujul nagu see siis teaduse järgi eksisteerima oleks pidanud?

    Kuna tegemist ei ole verifitseeritava / falsifitseeritava väitega, ei saa teaduslik meetod selle kohta midagi öelda ning selle esitamine teadusliku meetodi abil hangitud informatsiooniga samas kontekstis on loogiliselt väär täpselt samuti nagu on loogiliselt väär esitada teadusliku meetodi abil hangitud informatsiooniga samas kontekstis väärtushinnanguid.

  3. Kinnimaksmisest niipalju, et muidugi, see on oluline eugeeniline meede – rikastel on “protseduuri” jaoks raha niigi, lootus on, et mõni “minderwertige” (narkar, alkohoolik-degenerant) ei jätaks operatsiooni rahapuudusel ära. Samasugune eugeeniline meede nagu vanemapalkki. Aga kahtlen siiski selle mõjus.
    Teiseks: muidugi on riiklik lapsetaputoetus tõhus vahend üksikisiku vastutustunde kaotamisel. Milleks see vajalik on, pole veel aru saanud.
    Ja lõpuks – olukorras, kus oleme võtnud otsustada elu ja surma üle (ülerahvastuvas maailmas on see paratamatu nii või teisiti), siis mis takistab ikkagi tegemast selektsiooni pärast sündi, kui vanemad nõus on? Miks sunnitakse õnnetud väärarenguga lapsed oma õnnetut elu taluma, seeasemel, et pakkuda neile kiiret ja valutut surma, mis oleks ju tuhat korda humaansem, kui aastatkümnetepikkune kannatamine? Mõtlen õudusega selle peale, kui mu südamerikkega vend ei oleks surnud – praegune meditsiin oleks ta kindlasti elule turgutanud, mille tagajärjel nähtavasti ei oleks mu terveid vendi ja õde, kuna haige vend oleks nõudnud nii palju hoolt ja vaeva.
    Miks võetakse vanematelt õigus oma lapse elu üle otsustada pärast sündi, nagu oleks laps siis riigi oma?

  4. Vanemad pole ju kompetentsed ise sellist otsustust tegema ja loote tulevase elukvaliteedi üle otsustama, samuti ei usu et ükski teadlastest koosnev komisjon seda lühikese ajaga suudaks teha. Võiks tekkida olukord nagu Ameerikas surmamõistetute puhul, kus lapsel tuleks surmaotsust oodata 10 aastat.

  5. mis takistab ikkagi tegemast selektsiooni pärast sündi, kui vanemad nõus on?

    See, et meie õigusruumis on niimoodi otsustatud. Mitte miski muu. Paljudes kultuurides näiteks visati vigased lapsed joonelt kuristikku või merre või anti neile keefiri juua ja lugu lõppenud.

  6. Tip-top lahendeid pole, eriti selliseid, mis kõigile sobiksid. Tahaksin vaid lisada, et abortide keelustamisel saaksime vastutasuks RAPUTATUD lapsed ja KURJATEGIJATEST lapsevanemad. Kas meile on seda tarvis?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga