Lapsed ja nn alternatiivmeditsiin ei sobi kokku

Niinimetatud alternatiivmeditsiin, moodsama väljendiga integratiivne meditsiin ehk täiendmeditsiin on tänapäevane nimi igiaegadest pärit posimisele — tervisealastele tegevustele, mis uuringute järgi ei toimi, on tervisele lausa ohtlikud või mille mõju pole piisavalt uuritud.

Paljusid neid tegevusi võib iseloomustada kui uskumusmeditsiini, kuna inimesed usuvad mingite tegevuste (nt homöopaatia) mõju olemasolusse isegi siis, kui parimad ja uusimad teaduslikud andmed hoopis mõju täielikku puudumist näitavad. Usk võib kohati olla lausa religioosne ja nii mõnigi inimene pigem sureb uhkelt ja usumärtrina, kui pöördub tõenduspõhise arstiteaduse poole.

Skeptik.ee küljel on on juttu olnud Hollandi telestaarist Sylvia Millekamist, kes oma rinnavähki homöopaatia ja paljude muude toimimatute tegevustega tervendada üritas, kuid enneaegselt ära suri, ning ühest ravitsejast, kes gangreeni meega üritas ravida.

On olemas ka rahvusvaheline andmebaas what’s the harm, kus on kokku kogutud hulk ajakirjanduslikke lugusid ja need teemade järgi süstematiseeritud, milliseid hädasid on usk olematusse inimestele ja nende lähedastele kaela toonud.

Üks asi on see, kui täiskasvanud inimene otsustab iseenda kohta, millist ravi ta soovib või ei soovi kasutada, keda uskuda ja kuidas surra. Olukord on aga keerulisem, kui lapsevanem otsustab oma lapse usulistel põhjustel adekvaatsest ravist ilma jätta ning põhjustab sellega kannatusi ja surma inimesele, kel puudub võimalus enda eest seista. Sellised juhtumid tekitavad õigustatult hulga küsimusi, pahameelt ning tegutsemistahtelistemate inimeste nõudmisi, et midagi peaks ette võtma. Aga mida?

Laste meditsiiniline väärkohtlemine ei ole ainuüksi jehoovatunnistajate, “teadusliku kristluse”, saientoloogia või muude kirikute pärusmaa. Sarnaseid religioosseid ja reaalsusest eemaldunuid kinnisideid leiab homöopaatide, luuleviilmade, toidulisandajate ja muude niinimetatud alternatiivsete meditsiinivõtete harrastajate ning muidugi ka vaktsiinivastaste juures.

Näiteks mõisteti üks Austraalia isa kuueks kuuks vangi, kuna ta ei viinud südamehaigusega last haiglasse, vaid “ravis” teda mingi alternatiivmeditsiini möginaga (Mannatech), mis kleepus lapse hammastele ja ummistas suu. Kui 42-kraadise palavikuga laps lõpuks arstide hoolde jõudis, tehti talle raske südameoperatsioon. Komplikatsiooniks oli veel ajuverejooks ja kulus umbes aasta, kuni laps lõpuks poopimedana ja ulatusliku liikumispuudega koju lubati.

11-aastane Kara Newmann suri diabeedi tagajärjel, kuna tema vanemad ei viinud last arstide hoole alla. Vanemad arvasid, et vaid jumal ravib ja arstide poole pöördumine oleks nad jumalast eraldanud. Vanemad püüdsid end kaitsta sellega, et põhiseadus tagab nende usuvabaduse, kuid vabadus uskuda ei taga vabadust kõike teha. Süüdimõistmise korral võivad nad kuni 25 aastaks vangi minna. Otsus tehakse teatavaks 23. juunil.

Sarnaseid juhtumeid ei pea sugugi kaugele maailma otsima minema, piisab ehk ka mõnest kodumaisest näitest.

Aastaid tagasi suri lahendamata reesuskonflikti tõttu vastsündinud tüdruk, kuna vanemad olid (on vast siiani) jehoovatunnistajad ja ei lubanud vereülekannet teha.

Kommenteerijale Nirti sattus ette selline tekst:
Lapse nabasong, 09.09.2008

Mu lapsele tuli umbes paarinädalaselt nabasong, kohe korralik pumps. Kas keegi oskaks aidata selle energeetilise põhjuse mõistmisel.

Lapsest niipalju, et ta jäi mu kõhus olles ilma emalikust armastusest, kuna ma sel ajal tegelesin peaasjalikult tema vanema õega. Seetõttu sündis ta ka enneaegsena ning tugevalt alakaalus, lisaks veel põletik ja nõrkus. Ühesõnaga, ma tegin ta elu väga keeruliseks. Tugev emaarmastus tekkis mul ta vastu alles siis, kui ta sai kuu vanuseks. Nüüd olen temalt selle pärast andeks palunud, olen oma vigadest teadlik ja neist ka õppust võtnud…. nabasong aga püsib.

Palun abi, tahaks oma lapse terveks aidata.

Ja siis muidugi need “ökomammad”, kellest mõnda meile Pealtnägijas näidati. Nad hoiduvad kõrvale vaktsineerimisest, “ravivad” lapsi uriiniga, on homöopaatiameelsed ja mõned arendavad paranoilisi vandenõuteooriaid kurjadest ravimifirmadest ja arstidest, kes saavad rahulduse laste mürgitamisest.

Vanemaid on lollitanud ka kohalik homöopaat:

Kui minu laps alles haigestus [diabeeti] (ca 9a tagasi), siis algul käisime [homöopaadi juures].

Aga tuu homöopaat arvas, et võtku neid jubinaid sisse, mida tema välja kirjutab…ja et insukat [insuliini] polegi enam eriti vaja süstida. Sain juba esimesel päeval aru, et suhkrud laes ja homöopaadi jutt jama (oli aru saada, et see inimene diabeedist küll midagi ei tea).

Sellega jäigi homöopaatia-kogemus meil katki ja muude “ime-ravitsejate” poole pole ka enam pöördunud.

Küllap on neid näiteid veel ja küllap on igaühe valulävi eri kohas. Kas meie arstidel on tänapäevaks olemas juhendid, kuidas elu päästvast vereülekandest keelduva jehoovatunnistajast lapsevanemaga toime peab tulema? Kanadas näiteks võtab kohtunik kiirkorras vanematelt ajutiselt vanemlikud õigused ära, kuniks vajalikud protseduurid tehtud saavad.

Kas lastekaitse või politsei või keski-miski saab ja peab sekkuma, kui näiteks luuleviilma või perekooli foorumis on näha, et on toimimas võimalik lapse tervise tõsine rikkumine adekvaatsest arstiabist kõrvalehoidmise teel? Või kelle asi see olema peaks?

Rootsis kehtib nn posijaseadus, mis sätestab, et need nn alternatiivmeedikud ei tohi tegeleda laste ega tõsiste haigustega (sh diabeet). Meil on alternatiivikud täiesti ulapeal ja võivad teha peaaegu mida iganes.

Vaktsineerimisest keeldujatega pole vist midagi peale hakata. Teavitustöö usklikele teatavasti ei mõju. Avalik hukkamõist paneb nad end märtritena tundma ning vastuseis ja eneseõigustus sellest aina suureneb.

Kahjuks vist on sedasi, et välismaised lood ei tähenda Eestis suurt midagi. Justkui oleks vaja veel mõnd kohalikku tragöödiat, et keegi midagi liigutama hakkaks. Riskikäitumine on hea pinnas selleks, et see riskantne asi ükskord ka juhtuks.

84 Replies to “Lapsed ja nn alternatiivmeditsiin ei sobi kokku”

  1. Kohustuslike vaktsiinidega oli Itaalias kunagi nii, et kui sa ei vaktsineerinud, siis tulid karabinjeerid koju ja viisid lapse haiglasse vaktsineerimisele. Täpselt samamoodi juhtus ka siis, kui su laps kooli kirja ei olnud pandud.

  2. Samas üks kivi ka meditsiinkorralduse kapsaeda. Iga ravimiga koos tuleb andmeleht, kus on loetletud tõenäolisemad kõrvalmõjud ja vastunäidustused. Kui me ostame rohu apteegist, saame me sellega tutvuda ja kuigi loetu võib rohutarvitamise isu päris ära võtta ei jää muljet salatsemisest.
    Lastele mõeldud vaktsiinide puhul pole vist kombeks seda andmelehte vanematele eelnevalt tutvumiseks anda? Lisaks veel mõnede meditsiininimeste pehmelt öeldes üleolev suhtumine, kui lapsevanem sel teemal julgeb mõne täpsustava küsimuse esitada.
    Selle vaksiini andmelehe vanematele andmise ja muidu lahkema infojagamisega oleks võimalik tugevasti vähendada muljet, nagu oleks vaktsineerimine on üks suur susserdamine.

    p.s. Kui peaks olema küsimusi, siis minu pesakond on süstitud.

  3. Kriku, see kehtis kindlasti üheksakümnendateni, praegu ma pean üle kontrollima. Teoreetiliselt on neil kohustuslike vaktsiinide puhul õigus vist ka praegu, kas see praktiliselt toimub, ei tea.

  4. madis ütles:

    Lastele mõeldud vaktsiinide puhul pole vist kombeks seda andmelehte vanematele eelnevalt tutvumiseks anda?

    Toda asja hüütakse infoleheks. Käsimüügiravimite korral on selle sihtlugeja patsient ise, retseptiravimite ja vaktsiinide korral arvestataval määral arst.

    Tüüpilise vaktsiini infolehest ei pruugi meditsiinilise taustata inimene korralikult aru saada. Sellepärast ei loeta talle keerulise jutu vägisi pihku pistmist eriti viisakaks. Aga see ei tähenda, et nad salastatud oleksid — Eestis on ravimite ja vaktsiinide infolehed saadaval näiteks Ravimiameti veebilehelt.

  5. iccc….adekvaatne arstiabi…See artikkel sobiks edukalt 1.aprilli artikliks selle väljendi poolest.
    Lapsed ei ole küll milleski süüdi, aga süüdistada kedagi selles et see ei allu lääne-maailma idiootsustele, massipsühhoosile ja kapitalistlikule rahamasinale, sest mis muud see farmaatsiatööstus on, kui üks suur ja edukas äri. Kõik mis toodetakse, müüakse edukalt maha. Eriti veel vaktsiinid, ei mingit muret, et su kaup seisma jääma. Selle äri eest hoolitseb tänapäeva arstiteadus, mis tegelikult ongi ise alles lapsekingades. Heal juhul satub sulle arst, kes on sinust huvitatud ja püüab sind aidata, ravimine algab katseeksitusmeetodist, kõigepealt alustatakse ühest rohust, alles 10-s või 20-s rohi on see mis sind sellest tõvest ravib, aga kõik eelnevad? Kuid lisandid? ÜHest tõvest saad lahti, 10 tuleb juurde, tänu rohtudele. Mis on lääne-meditsiin tuhandeid aastaid olnud rahvameditsiini kõrval? – äri
    heal juhul ka abitsioonikas teadus, mis püüab oma üllitisi praktikasse rakendada ja neid katsetada.
    Ikka ja jälle on kuulda, kuidas mingi rohi turult ära korjatakse, ssest leitakse see ikka piisavalt kahjulik olevat tervisele, aga sinnani? kui seda väga paljud sõid? Mitte keegi nagu ei vastuta. Ja nii ikka jälle!
    Ega vaktsiinid ei ole muud, kui see sama keemia koos säilitusainete ja metallidega ja jumal teab missuguste kahtlaste viirustega, mis on kaasa haaratud sellest materjalist (looma jäätmed näiteks), millel vaktsiini baktereid kasvatatakse.

  6. @typ

    See on ju täiesti selge ,et õhumüüjad ei suuda konkureerida reaalseid ravimeid pakkuvate ettevõtetega. Ja vaimsete puuete või kergestimõjutatavad inimesed on kliendibaas mis ei laiene.

    Sul pole häbi propageerida selliste enda eest mitte seista suutvate inimeste ärakasutamist ?

  7. Celtic – kas see kui sulle kiiruseületamise eest trahvi tehakse on kah fašistlik? Kui last kooli ei saadetud, siis viidi kah kohustuslikus korras, sest seesugune oli seadus :)

  8. typ ütles:

    Ega vaktsiinid ei ole muud, kui see sama keemia koos säilitusainete ja metallidega

    Suudad ehk mulle tuua näiteid mateeriast, mis ei koosne keemilistest elementidest?

  9. Seega kui on seadus, siis peab täitma ja vait olema ning edasi teenima? Kui seadus näiteks ütleks hommepäev, et Eestis võivad elada ainult eestlased ja ülejäänud veetakse loomavagunitega minema, kas sa siis ei protestiks selle vastu? Vist mitte, kuna see on ju seadusesse kirjutatud…

    Mitte kellelgi ei ole õigust minu lapsele nõela sisse torgata. MITTE KELLELGI! Ja ma tahaks näha seda, kes julgeb… Täpselt samamoodi ei ole see ka kellegi asi otsustada, kas minu laps peab koolis käima või ei pea.

  10. lääne-maailma idiootsustele, massipsühhoosile ja kapitalistlikule rahamasinale, sest mis muud see farmaatsiatööstus on

    Ja sellise kõva avaldusega esinev isik ise muidugi ei tarbi ühtegi selle rahamasina toodet?

    Eriti veel vaktsiinid, ei mingit muret, et su kaup seisma jääma. Selle äri eest hoolitseb tänapäeva arstiteadus, mis tegelikult ongi ise alles lapsekingades.

    Vaadake, noor inimene, vaktsineerimine leiutati Läänes juba 18. sajandi lõpul, Idamaades kardetavasti sajandeid varem.

    Mis on lääne-meditsiin tuhandeid aastaid olnud rahvameditsiini kõrval? […] Ikka ja jälle on kuulda, kuidas mingi rohi turult ära korjatakse, ssest leitakse see ikka piisavalt kahjulik olevat tervisele, aga sinnani? kui seda väga paljud sõid? Mitte keegi nagu ei vastuta. Ja nii ikka jälle!

    Rahvameditsiini vahendeid ei kontrolli aga üldse keegi, võimalikust ärakorjamisest rääkimata. Ning kui ravivea teinud arstidelt ikka aegajalt kompensatsioone välja nõutakse, on gangreeni meega ravinud posijat vastutusele võtta on peaaegu et võimatu.

    Ega vaktsiinid ei ole muud, kui see sama keemia koos säilitusainete ja metallidega ja jumal teab missuguste kahtlaste viirustega, mis on kaasa haaratud sellest materjalist (looma jäätmed näiteks), millel vaktsiini baktereid kasvatatakse.

    Seda leiba, mida te poest ostate, kasvatatakse ka sõnniku abil.

  11. Suudad ehk mulle tuua näiteid mateeriast, mis ei koosne keemilistest elementidest?

    Elektromagnetväli, gravitatsiooniväli, elektron, footon jne jne jne.

  12. Mitte kellelgi ei ole õigust minu lapsele nõela sisse torgata. MITTE KELLELGI! Ja ma tahaks näha seda, kes julgeb… Täpselt samamoodi ei ole see ka kellegi asi otsustada, kas minu laps peab koolis käima või ei pea.

    Siin riigis tehakse sulle trahvi, kui sa lapse kooli saatmata jätad.

    Üldiselt ei ole laps sinu omand, kellega sa võid teha, mida pähe tuleb. Vanemate suhtes, kes oma lapse normaalse arengu ohtu seavad, on võimalik algatada menetlus vanema õiguste äravõtmiseks.

  13. Celtic ütles:

    Seega kui on seadus, siis peab täitma ja vait olema ning edasi teenima? Kui seadus näiteks ütleks hommepäev, et Eestis võivad elada ainult eestlased ja ülejäänud veetakse loomavagunitega minema, kas sa siis ei protestiks selle vastu? Vist mitte, kuna see on ju seadusesse kirjutatud…

    Mitte kellelgi ei ole õigust minu lapsele nõela sisse torgata. MITTE KELLELGI! Ja ma tahaks näha seda, kes julgeb… Täpselt samamoodi ei ole see ka kellegi asi otsustada, kas minu laps peab koolis käima või ei pea.

    Pea nüüd, inimene, pole mõtet paanikasse sattuda.
    Esiteks võrrelda vaktsineerimist küüditamisega on ülim küünilisus nii küüditatute kui artiteadlaste suhtes. Esimene on toonud palju põhjendamatuid kannatusi paljudele sõltumata rahvusest. Teine on päästnud miljonite laste elusid sõltumata rahvusest.

    Teiseks ei hakka nt hädaolukorras mitte keegi sinu käest küsima, kas teha lapsele elupäästev süst, või mis mõne arvates veel hullem – vereülekanne, kui olukord sedasi ette näeb.

    Aga sa võid ju lapsele sildi kaela panna, et saadetagu sulle enne e-kiri, kui mingit meditsiinilist protseduuri tegema hakatakse.

    Sa võid muidugi vabalt plõksida ja oma õigust nõuda, aga narriks jääd muidugi sa ise ning kannatajaks jäävad ka su lapsed.

  14. Teiseks ei hakka nt hädaolukorras mitte keegi sinu käest küsima, kas teha lapsele elupäästev süst, või mis mõne arvates veel hullem – vereülekanne, kui olukord sedasi ette näeb.

    Täpsustan – isegi kui küsitaks, oleks vastuse alusel protseduuri tegematajätmine kuritegelik. Vanemad ei otsusta Eesti Vabariigis laste elu ja surma üle.

  15. Õnneks tõesti ei otsusta. Aga täpselt samamoodi nagu Martin väidab, et ei saa küüditamist kaitsesüstiga võrrelda võin ma väita, et ei saa kaitsesüsti vereülekandega võrrelda.

    Vereülekanne on loogiliselt vajalik teatud tingimustes, kaitsesüstimine aga mitte.

    Võibolla väljendasin ennast ise enne natuke valesti ning nõelaga torkimise all pidasin siiski silmas aastakuplaani järgi tehtud vaktsineerimisi.

  16. Celtic ütles:

    Õnneks tõesti ei otsusta. Aga täpselt samamoodi nagu Martin väidab, et ei saa küüditamist kaitsesüstiga võrrelda võin ma väita, et ei saa kaitsesüsti vereülekandega võrrelda.

    Hmm,hmm. Teatud tingimustes ikka saab küll. Marutõbi ja teetanus tulevad nagu kõige esimesena meelde.

  17. Inimene arvab ikka et on jumalast targem ja võimsam. iccc. Inimesele on antud suurim ja võimsaim relv haiguste vastu – immuunsus. Kui seda juba imikueas igasuguse rämpsu ja mürgiga hakata hävitama, eks siis kindlustab see ka edaspidise vajaduse abi järele mida suudab farmaatsiatööstus edukalt pakkuda. iccc
    Risk jääb alati, kas oled vaktsineeritud või mitte. Usaldada saab vaid iseennast.
    VAlik on ju vaba, keda usaldada. Ja kas arvate, et laps, kelle te olete väevõimuga tema vanematelt võtnud ja talle omasoodu oma solki talle sisse toppinud, kas kasvatate ta ise üles õnnelikuna mõnes lastekodus?
    Inimene on üks suur loll paradoks oma mõistuse mõtlemises: ta arvab et on jumalast võimsam, samas aga ei näe et suudab mõelda vaid lihtsustatud versioonis, väga primitiivselt.

    Parim mis saab toimuma on see, kui lääne meditsiin ükskord taipab, et ilma iidsete tarkusteta on ta nagu maja ilma vundamendita kanajalgadel, ja hakkab misiganes rahvameditsiini jms koostööd tegema. Edu! Seni katsetatakse veel palju ja mürgitatakse veel paljusid inimesi, aga inimene on loodud oma vormilt küllaltki täiuslik, ju ta elab kõik üle.

  18. @typ – Lääne meditsiin seisab kindlalt iidsetel tarkustel, ainult et iidseid lollusi on neist tarkustest juba iidsetest aegadest tasapisi välja roogitud.

  19. typ ütles:

    Parim mis saab toimuma on see, kui lääne meditsiin ükskord taipab, et ilma iidsete tarkusteta on ta nagu maja ilma vundamendita kanajalgadel, ja hakkab misiganes rahvameditsiini jms koostööd tegema. Edu! Seni katsetatakse veel palju ja mürgitatakse veel paljusid inimesi, aga inimene on loodud oma vormilt küllaltki täiuslik, ju ta elab kõik üle.

    Neid iidseid tarkusi on praktiseeritud 5000 aastat juba, kahjuks ÄÄRMISELT HALEDATE TULEMUSTEGA. Iidsed tarkused ei saanud hakkama, marutõve, katku, gripi, koolera, diabeedi, hüpertoonia, maohaavde, pimesoolepõletiku, bakteriaalsete infektsioonide ja veel sadade ja sadade haigustega. Eluiga oli kuni eelmise sajandi keskpaigani suhteliselt närune. Kahjuks ei suuda tänapäeva meditsiin veel hakkama saada internetist omandatud debiilsuse sündroomiga.

  20. Vaktsineerimine ongi üks iidsemaid ravivõtteid. Esimene teade rõugete vaktsineerimise kohta pärineb Indiast 8 saj. meditsiiniõpikust ja legendi kuningas Mithradates,est, kes ennast mürgiga ära harjutas, oleme me ka kuulnud. Too elas sajand enne Kristust ja isegi kui legend tõele ei vasta, siis näitab see vähemalt et immuunsuse tekitamise põhimõte oli juba 2000 aastat tagasi teada.

  21. Kriku ütles:

    Suudad ehk mulle tuua näiteid mateeriast, mis ei koosne keemilistest elementidest?

    Elektromagnetväli, gravitatsiooniväli, elektron, footon jne jne jne.

    wikipedia arvab:

    A definition of “matter” that is based upon its physical and chemical structure is: matter is made up of what atoms and molecules are made of, meaning anything made of protons, neutrons, and electrons

    ma arvan samamoodi. seega paluks kõiksugu vastastikmõjusid ja footoneid mitte mateeria alla pakkuda

  22. Üle kümmekonna aastat tagasi soovitas tunnustatud lastearst raadios lastele palaviku alandamiseks aspiriini ja analgiini korraga anda. Ennast selle nõuande järele ravides palavik muidugi alanes, kuid järgnesid tõsised tüsistused. Hea, et laste peal ei katsetanud. Järeldus on ,et arsti nõuanded võivad vabalt sama eluohtlikud olla kui alternatiivmeditsiini esindajate omad. Oma elu ja tervise eest vastutab ja tagajärgi kannab alati inimene, pole võimalik seda arstide kaela veeretada. Sestap on ka oma mõistust ja kriitikameelt kasulik ikka töös hoida. Nagu siin juba kirjas on olnud, mis täna teaduses heaks kiidetud, ei pruugi homme seda enam olla.

  23. Inimesele on antud suurim ja võimsaim relv haiguste vastu – immuunsus.

    Väga õige. Ning vaktsineerimisega antaksegi immuunsüsteemile teada, et vaktsineeritav haigus on olemas ja lastakse organismil eelnevalt kaitsekehi moodustada, et reaalne haigestumine ei tabaks immuunsüsteemi ootamatult, mille tulemused võivad olla organismile hävitavad.

    Ja kas arvate, et laps, kelle te olete väevõimuga tema vanematelt võtnud ja talle omasoodu oma solki talle sisse toppinud, kas kasvatate ta ise üles õnnelikuna mõnes lastekodus?

    Vähemalt pole tal võimalust lastehalvatuse tõttu sandiks jääda. Minu meelest on see üsna oluline õnne komponent.

  24. A definition of “matter” that is based upon its physical and chemical structure is: matter is made up of what atoms and molecules are made of, meaning anything made of protons, neutrons, and electrons

    ma arvan samamoodi. seega paluks kõiksugu vastastikmõjusid ja footoneid mitte mateeria alla pakkuda

    Nii et siis aatom on mateeria, prooton ei ole mateeria ning osakesed, millest prooton koosneb, ei ole ammugi mateeria?

  25. @Kriku

    Laiema definitsiooni järgi kuuluvad mateeria alla massiga osakesed. Kas vastastikmõju vahendavatel osakestel on mass? Kas footonil on seisumass?

  26. Nii. Jõudsimegi siis “iidsete tarkusteni”. See on paljusid alasid läbiv motiiv. Ikka leidub inimesi, pealtnäha täitsa arukaid ja kirjaoskajaid, kes arvavad (on veendunud), et inimesed pole viimase tuhande (2000, 5000 vms.) aasta jooksul suurt midagi õppinud. Enamgi veel – nad on palju unustanud. Nibiru on selle nähtuse üks aspekte.
    Ja tõsi ta on – palju ongi unustatud! Ent, uurides neid iidseid tarkusi, jõuame tihti arusaamisele, miks nad unustatud on – nad pole enam kellelegi vajalikud või pole nad kuigivõrd tarkused.

    Miskipärast pole solkimata imuunsus minevikus kuigi palju aidanud näiteks katku või rõugete vastu. Ilma penitsilliinita surid inimesed veel üsna hiljuti hädadesse, millest tänapäeval kerge vaevaga jagu saab. Jne.Jne.

    Vaadake pisut enda ümber – te ei leia kuigi palju sellist, mida ka 1000 aastat tagasi oleks teha suudetud. See muidugi ei tähenda, et kõik need asjad PAREMAD oleksid, kui muistsed:)

  27. See muidugi ei tähenda, et kõik need asjad PAREMAD oleksid, kui muistsed:)

    Huvitav, mida osati 1000 aastat tagasi paremini teha kui tänapäeval?

  28. Vaidlen vastu. Niiöelda keskmine inimene pole lihtsalt tänapäeval neis asjus enam nii vilunud, kuna tal ei lähe neid vaja. Küll aga leiab tänapäevalgi hulgaliselt isikuid, kes ei tee seda kindlasti mitte halvemini, kui nende kolleegid 11. sajandist.

  29. Celtic ütles:

    Vereülekanne on loogiliselt vajalik teatud tingimustes, kaitsesüstimine aga mitte.

    Kaitsesüstimise kohustuslikkus teatud haiguste puhul tuleb sellest mõtteviisist, et selle tegematajätmine on ohtlik teistele inimestele (teatud nakkushaigused). Sinu vabadus on piiratud sellega, et sa ei rikuks teiste vabadust. Samamoodi sul ei ole õigust oma maatükile püstitada mingit ehitust, mis võib osutuda teistele inimestele eluohtlikuks. Sul ei ole õigust tänaval suvaliselt tulirelvast lasta. Nakkushaigete inimeste isoleerimine on kah üks vabaduse piiramise viise. On riike, kuhu ei lubata siseneda ilma teatud kaitsesüstideta, see on ka lubatud vabadusepiiramine.

    Samamoodi on leitud, et koolis mittekäimine (erandid jätame kõrvale) piirab lapse valikuvabadust ühiskonnas osalemisel, kooli mittepanek võimaldab vanematel liiga lihtsalt lapse huvisid rikkuda. Vanematel ei ole õigust oma lastega kõike teha.

    See, kui mõni kaitsesüst teatud tingimustes kohustuslik, ei tähenda, et kõik kaitsesüstid peaksid olema kohustuslikud ja see ei tähenda, et vaktsineerimine iseenesest oleks “piece of cake”. See ka ei tähenda, et neil ei võiks olla põhimõtteliselt ebasoodsaid kõrvalmõjusid, ma arvan, et päris ilma põhjuseta alumiiniumist säilitava ainena ei loobutud suure hulga vaktsiinide puhul.

  30. Kriku ütles:

    Nii et siis aatom on mateeria, prooton ei ole mateeria ning osakesed, millest prooton koosneb, ei ole ammugi mateeria?

    Eh, Kriku, loe too definitsioon uuesti läbi – prooton läheb ilmselt mateeria alla. Teisest küljest on too määratlus nii kentsakalt sõnastet, et esimese poole järgi kuulub mateeria hulka ka kvark, teise poole (pärast “meaning”) järgi mitte. Ja ma veel arvasin, et ainult bioloogias on viljakam täpsetest definitsioonidest hoiduda, kui ei taha teaduse asemel vilusohvijasse laskuda :)

  31. Miks inimesed siis tuhandeid aastaid tagasi välja ei surnud? Point oligi iselles, et osati ikka ravida küll, aga seda vana raviviise hävitati üsna sihikindlalt. Ja ka seetõttu, et lääne meditsiin ja kristlus peale tungis. Vanad eestlased ravisid edukalt taimedega. isegi kasvajaid. Muidugi oli tetaud haiguspuhanguid, mille vastu ei suudetud seista (rõuged jne) aga tegu oligi looduslike protsessidega rahvaarvu korrigeerimiseks. Täna päeval see enam nii pole, ja jälle põhjus, miks rahvaarv nii tugevalt kasvab. Looduses on ikka nii old, et tugevam jääb ellu. Muidugi on humaansus printsiibid jms oluline, aga samas see, kuidas aafrikas praegu aidsi jms ravitakse võib kunagi suht julmalt kätte maksta. Ja just rahvastiku kasvamisega. Ise virisetakse ju, et inimesed on seal näljas, ja et lääs peaks muudkui toitu ja raha saatma kohtadesse, kus iive vohab aga mullad viljakad ei ole. Suht surnud ring.

    Lisaks see, et on legende, kus väidetakse, et enne kui linna katk tabas, nähti vikati sarnase esemega tumedaid tegelasi vilja sees millegagi toimetamas. Üsna astronaudite moodi olid. Sealt ka see vikatimehe ja surma seos.

  32. Miks inimesed siis tuhandeid aastaid tagasi välja ei surnud?

    Samal põhjusel, miks hiired, rebased või metskitsed välja ei sure.

    Point oligi iselles, et osati ikka ravida küll, aga seda vana raviviise hävitati üsna sihikindlalt. Ja ka seetõttu, et lääne meditsiin ja kristlus peale tungis. Vanad eestlased ravisid edukalt taimedega. isegi kasvajaid.

    Ja kustkohast sellised andmed pärinevad?

    Muidugi oli tetaud haiguspuhanguid, mille vastu ei suudetud seista (rõuged jne) aga tegu oligi looduslike protsessidega rahvaarvu korrigeerimiseks. Täna päeval see enam nii pole, ja jälle põhjus, miks rahvaarv nii tugevalt kasvab. Looduses on ikka nii old, et tugevam jääb ellu.

    Ühesõnaga sinu arvates oleks hea, kui suur osa inimkonnast loodusliku valiku korras mõnda nakkushaigusse maha sureks.

    Ise virisetakse ju, et inimesed on seal näljas, ja et lääs peaks muudkui toitu ja raha saatma kohtadesse, kus iive vohab aga mullad viljakad ei ole.

    Ei vasta tõele. Aafrika toidaks ennast kenasti ära, kui suures osas sõda ei käiks ja mingi elementaarne kord valitseks. Aafrika hädadel on sotsiaalsed ja poliitilised põhjused, mitte vähene mullaviljakus.

  33. Yks v2ga hale artikkel. Selle kirjutise autor on tyypiline 6nnetu linnainimene, kes ei usalda ega austa oma keha ja vaimu. Arstid ei eksi mitte kunagi? Teaduslikult t6estatud fakte ei lykata ymber uute teaduslikult t6estatud faktidega?

  34. @minaise – tänan huvi tundmast. Minu tervis on korras. Ma tõesti ei külasta arsti kuigi sageli. Tegelikult ei suudagi meenutada, millal tervishoiuteenust viimati vaja läks ja mis põhjusel.

    Apteegist ostsin viimati hoopis homöopaatilisi terakesi, kuid seda demonstratsioonesinemise pärast ja sugugi mitte tarbimiseks mingi tervisehäda puhul.

    Kokkuvõtteks ei ole maailm nii mustvage, nagu mõni inimene näidata üritab, et on puruterved alternatiivmeditsiinist abi saavad isendid ja puruhaiged, kes pidevalt tõenduspõhisest meditsiinist sõltuvuses on, kusjuures see sõltuvus on kunstlikult tekitatud ja oma hädadest saaks see inimene kui nõiavitsa väel lahti niipea, kui ta alternatiivmeditsiini poole pöörduks.

    Meenutades professor Kaasiku sõnu on enamus haigusi niiehknaa iseparanevad ja lõpuks sureme ikka neisse tõbedesse, mida ravida ei osata. Mis muidugi ei tähenda, et arstiabi mõttetu oleks, aga nende nn alternatiiviusklike panus üldisesse heaolusse ja tervise edendamisse on olematu.

  35. Olen kuulnud, et ebola ei levi, kuna ta tapab liiga tõhusalt! Haigestumist aitavad vältida niisiis väledad jalad! Alternatiivmeditsiini alla see vist ei käi.

  36. typ ütles:

    Kõik mis toodetakse, müüakse edukalt maha. Eriti veel vaktsiinid, ei mingit muret, et su kaup seisma jääma.

    Tõepoolest, vaktsiinide osas valitseb maailmas alatootmine. :-(
    See tuleb peamiselt sellest, et vaktsiiniäri ei ole võrreldes paljude teiste farmaatsiaharudega eriti kasumlik.

  37. Minnes vandenõuteoorialisemaks võiks mainida ,et vaktsiinide jagamise varjus on inimeste peal katsetatud ka mitmesuguseid biorelvade komponente ja muud vastikut.
    See aga ei puutu vaktsiinide toimivusse vaid on juba riikide poliitika.

  38. Kriku ütles:

    See muidugi ei tähenda, et kõik need asjad PAREMAD oleksid, kui muistsed:)

    Huvitav, mida osati 1000 aastat tagasi paremini teha kui tänapäeval?

    Vehklemiskunsti. Pärast musketite leiutamist jäi see kaunis kunst unarusse.

    Ka hobuserautajat tuleb tänapäeval tikutulega otsida. Omal jalal oli igas korralikus asustatud punktis mõni sepp olemas.

    1009. aasta münte osati ka täiesti adekvaatselt teha. Tänapäeval tee kuidas tahad, ikka kukuvad välja valerahad :-(

  39. MM ütles:

    Miks inimesed siis tuhandeid aastaid tagasi välja ei surnud?

    Suridki. Külade kaupa. Linnade kaupa. Kõiksugustesse hädadesse — kes sõdadesse, kes tõbedesse, kes nälga, kes põuda.

    Aga inimeste ületootmine oli suur ja mõned hõimud jäid alles ning nende lapselapselapselapse…lapselapsed elavad tänini. Kuid kergesti oleks võinud teisiti minna; terved inimeste liigid on viimase saja tuhande aasta jooksul täielikult välja surnud.

  40. Kriku ütles:

    Ei vasta tõele. Aafrika toidaks ennast kenasti ära, kui suures osas sõda ei käiks ja mingi elementaarne kord valitseks. Aafrika hädadel on sotsiaalsed ja poliitilised põhjused, mitte vähene mullaviljakus.

    Siis on veel olemas sihukesed probleemid nagu Sahara. Mitte väga kaua aega tagasi oli enamik sellest viljakas ala, täiesti sobilik põllumajanduseks. Aga siis tulid sotsiaalsed ja poliitilised põhjused ning nüüd on temast saanud üks maailma kiiremini kasvavaid kõrbeid.

  41. Kriku ütles:

    See muidugi ei tähenda, et kõik need asjad PAREMAD oleksid, kui muistsed:)

    Huvitav, mida osati 1000 aastat tagasi paremini teha kui tänapäeval?

    Ahh Kriku! Ei öelnud ma, et midagi osati paremini teha. Tehniliselt võttes on isegi käsitöölised, kes kasutavad 1000 aastat vanu töövõtteid, tihti paremad, kui muistsed. Põhjusi on mitmeid.
    Viitasin lihtsalt sellele, et asjad pole iseenesest paremad lihtsalt seetõtu, et neid vanasti nii teha ei osatud.

    Vehklemiskunsti. Pärast musketite leiutamist jäi see kaunis kunst unarusse.

    Otsustades relvade järgi, polnud vehklemiskunst 1000 a. tagasi kuigi arenenud:)
    Muide – ma ei vaidle ei digi ega Kriku vastu, ma pigem vastasin “iidsete tarkuste” ihalejale, Kriku lihtsalt keskendus mingile pisikesele kõrvalisele mõttele.
    Aga tegelikult osati vist jumalasse küll paremini uskuda, ses osas pole just kuigi suurt progressi olnud:D

  42. Muide, keskendudes pisikesele kõrvalisele mõttele, ma olen päris kindel, et need tulnuka välimusega mehed ja naised, kes, juhe taga ja korv peas, kitsal poodiumil teineteist oraga susata üritavad, tunnevad vehklemiskunsti tublisti paremini kui nende 1000 aasta tagused eelkäijad. Kui mitte muul põhjusel, siis seepärast, et toona nii intensiivselt harjutada üritanu vaevalt kuigi kaua hinges püsida sai.

  43. Ma viskasin oma väikese provokatiivse küsimuse õhku ka justnimelt seoses iidse tarkuse ihalejatega. Ei ole sellist iidset tarkust, mis tänapäevasest millegipoolest üle oleks. Ei ole. Mitte ühelgi elualal ei ole.

    Jah, tänapäeval tuleb hobuserautajat tikutulega otsida, aga seda eelkõige seetõttu, et hobuseid vähe on. Seppasid, kelle töö omaaegsetele kriipsugi alla ei jää (kuid kes kvaliteetsemaid materjale kasutavad), leiab ka tänapäeval. Jällegi, neid on vähe, sest inimesi, kes on nõus nende töö eest korralikult maksma, on vähe. Sama käib näiteks ka ornamental turning‘u (ma ei tea, kuidas seda eesti keeles öeldakse – ornamenttreimine?) kohta.

    Erna retke võitjad ei jää alla ükskõik mis ajastu metsameestele.

    Jah, moest läinud relvade käsitsemist võib näiteks tuua, aga ainult seetõttu, et nende asemele on asunud palju tõhusamad. Samas kasutatakse neid taaskehastamise seltsides, spordiklubides ning filmistuudiotes.

    Ravimtaimede kasutamist on samuti tihti kujutatud kui mingit iidset ja kadumakippuvat tarkust – aga see on siiski pika aja jooksul akumuleerunud teadmistekogum, millele iga järgmine praktiseerijate põlvkond midagi lisab. 19. ning 20. sajandi jooksul on väga paljusid raviomadustega taimi väga põhjalikult uuritud ja suur osa farmaatsiatööstuse toodangust pärineb sellest allikast – tuntuim näide on ilmselt aspiriin.

    Veel enam, see punkt ajaloos, millest edasi võis kõik varasemad ajastud teadmiste ja oskuste poolest ületatuks lugeda, saabus arvatavasti millalgi 18. sajandi alguses koos esimese laialt levinud aurumasinaga. Täpse piiri üle võib vaidlema jäädagi, aga igal juhul näib, et oleme juba vähemalt kaks sajandit oma ükskõik kus maailma paigas ükskõik millal elanud eelkäijatest targemad ja osavamad. Kui keegi tahab seda väidet vaidlustada, siis tehku seda konkreetsete tehnoloogiate näitel.

    Ülalöeldu ei puuduta loomulikult rahvaluule rikkust, moraaliküsimusi jms.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga