Tule taevast vaatlema! (100 tundi astronoomiat)

Ülemaailmse ettevõtmise 100 tundi astronoomiat katuse all toimuvad avalikud taevavaatlused ka mitmes Eesti paigas. See üritus toimub omakorda rahvusvahelise astronoomia-aasta raames. Astronoomia-aastaga tähistame 400 aasta möödumist ajast, mis teleskoobiga taeva uurimist alustati.

Astronoomia.ee-s on kohad ja kellaajad kenasti üleval, kuid siikohal lühidalt, et üritused on välja kuulutaud Tartus, Sindis, Pärnus, Valgas, Viljandis, Rakveres, Tõraveres, kuid igaüks võib oma kodukohas ise oma teleskoobi püsti panna, kutsuda seekord ka naabrid, lapse sõbrad, ülemused-alluvad, laulukoori, tantsurühma, maleklubi, sukeldumisseltsi või mis iganes seltskonna, kellega sul tore on.

Loomulikult toimuvad üritused ka Tallinnas ja vähemalt kahes kohas:

  • 2.-5. aprillil Tallinna Tehnikaülikooli peahoone juures kell 19:00-23:00.
  • 2.-4. aprillil kutsub astronoomiahuviliste ühendus Ridamus kõiki huvilisi Tallinna Linnahalli promenaadile algusega kell 20:00.
  • 4. ja 5. aprillil on plaanis päevased päikesevaatlused, kuid nende toimumise koht on veel lahtine, kuid alata soovin kell 12:00 ja paigaks võiks olla koht, kus liigub palju inimesi niisamagi. Mõne ostukeskuse parklas? Head ettepanekud teretulnud.

Õhtustel aegadel vaatame kindlapeale Kuud, püüame pihta saada mõnele satelliidile, võibolla saame selgeks mõne tähtkuju ja tähe nime ja uurime, kas Saturn ikka näitab oma rõngaid või enam mitte.

Sündmusest tuleb juttu neljapäeval (2. aprillil) Vikerraadios algusega umbes 13:30.

Kõik huvilised on väga oodatud, võtke kaasa oma vaatlusvahendeid, kui on, kui pole, pole hullu — meil on; küsimused, mis astronoomia ja taeva asjadega seoses meelel on mõlkunud — võibolla saame kamba peale mõne asja selgemaks.

Tähtis!
Palun pange soojalt riidesse.
Vaatlused toimuvad vaid selge ilmaga.

14 Replies to “Tule taevast vaatlema! (100 tundi astronoomiat)”

  1. Tõravere on Tartust veidi eemal. Tahtsingi selgust saada, kas lisaks Tõravere üritusele midagi ka Tartus endas toimub, kuigi ega Tõraveregi kaugele jää.

  2. Kuku raadios kell 14:45 paiku võib ka juhtuda, et sest teemast räägitakse.

    Aga peaasi – tulge-minge ikka kohale, kui vähegi saate, võtke sõbrad-sugulased, kassid-koerad ka kaasa.

    Või veel parem – tehke ise üks hot-spot :-)

  3. Kui ilm Tallinnas samamoodi jätkub, siis võib tänaõhtune vaatamine päris lõbusaks kujuneda.

    Tuldagu kohale, aga soovitan soojalt, et
    PANGE SOOJALT RIIDESSE!

    Tallinna Linnahalli promenaad kell 20:00.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga