Kiire-kiire: Umbluu preemia 2009 lõppvoor

luu (umb)Umluu preemia 2009 eelvooru ja subjektiivse sisetundmuse põhjal esitan lõppvooru kolm kandidaati, kes kõik saavad lõplikus otsusest auväärselt ära mainutud.

Kolm finalisti:

  • Kanal 2 saade Selgeltnägijate tuleproov ja selle loominguline kollektiiv.
    Tõeline massiüritus, palverännak, äratuskoosolek kõigile, kel seni veel mingi kahlus oli, et “kusagil midagi ju on”. “On, muidugi on — ise ju telekast nägite, et on inimesi, kel on tõelised võimed!”

    Püüd selgeltnägijate katseid usaldusväärsel ja mõttekal moel korraldada tekitas segadust juurdegi, kuna asjatundmatult läbiviiduna ja mitmest otsast lekkivana ei jäänud objektiivsusest just palju järgi.

  • Kütusesäästja MPG Caps
    Rohujuure tasandi ettevõtmine jõuab igaüheni, särasilmne müügiinimene on edu pant. Säästa kütust ja saa rikkaks! Kes sellest ei unistaks. Lisame siia juurde kriitikapõlguse ja püüu oma unenägudele teaduse vormi anda, saame sellest ettevõtmisest õpikunäidise, kuidas pseudoteadust ja kaaskodanike püramiidskeemiga lollitamist ära tunda.
  • Kutsekoda homöopaatidele ja aroomterapeutidele enesekindlust tõstva riikliku tunnustuse jagamise eest. Nüüd on meil riiklikult tunnustatud maagid, posijad, nõiad lõpuks olemas.

    Homöopaatia on peenem nimetus eelteaduslikku mõtlemist iseloomustavale sarnasusmaagiale. Aroomterapeudid arvavad, et lõhnade abil saab haigusi ravida, kuna “Aroomteraapia aktiveerib organismi valmidust võidelda tõvestavate viiruste ja bakteritega.”

Nende kolmega peaks olema kaetud meedia, üldrahvalikkus ja ametiasutus.

Jõudu hääletamisel! Ja muidugi võite iga kolme kohta sobivaid kommentaare lisada, mida lõplikus pressiteates kajastada.

27 Replies to “Kiire-kiire: Umbluu preemia 2009 lõppvoor”

  1. Mina annaks kutsekojale, kuna MPG Caps on vaid üks musttriljonist sarnasest petukaubast ja “Selgeltnägijad” taas lihtsalt osa üha magedamaks muutvamast rahanäljas meedianähtusest, kuigi oma jaburusega muidugi rabav. Kutsekoda aga peaks siiski tõsiseltvõetavuse nimel veidi ettevaatlikum ja, jah, justnimelt tõsisem olema.

    Võiks ju panna ka iludusvõistluse moodi 1. ja 2. printsessi või siis 1. ja 2. “runner up”

  2. Minu hääl läheb Kanal 2 kollektiivile, sest selle saatesarjaga tegid nad ilmselt suurema “haridustöö” kui ükski skeptik või teadustöötaja kümne aastagagi teha jõuab. :(

    Kutskeoda väärib samuti kindlasti äramärkimist, aga kütusekapslite müüja on tõesti lihtsalt üks paljudest.

  3. Punkt selgeltnägijate tuleproovile! suurimsaladus.ee vääriks ka ilmselt üht konti aga seda siis juba järgmisel aastal (kui nad on arvatavasti juba laialt levinud :S )

  4. Olen seda meelt, et MPG “Pyramid” Caps on petuskeem, mida pole vaja reklaamida; ma kahtlen, kas firma taustajõud ise enda tablettidesse usuvad. Kutsekoja registreerimistööl on (nagu Martin ise ka möönis) suisa tera positiivset sees, miska ma suunaksin selle müksu selgeltnägijasaate pihta.

  5. 1. Kutsekoda – posijaid jms. riiklikult tunnustada, see veab hea Aafrika suguharu taseme välja, ilmselt oleme enam-vähem samal arenguastmel.
    2. Tuleproov – sellist jama nii algeliselt promoda, lihtsalt tegijte lohakus, vilesid ja kellasid oli liiga vähe (pendlid, kuulid ja kurat teab, mis veel) Lohakuse eest teine koht, muidu võiks esikoha anda.
    3. Kütuse säästmise võiks üldse auhinnast ilma jätta, see on nii levinud pettuse skeem, ei midagi algupärast, aga kui just peab, olgu siis kolmas koht.

  6. Minu eelistatud järjestus oleks:

    1. Kutsekoda
    2. Tuleproov
    3. MPG

    Kindlasti vääriks äramärkimist oma ametipositsiooni tõttu avalikku arvamust kujundav rahandusminister Ivari Padar riigikogus toimunud häppeningis osalemise eest.

  7. @kuuba – teatavas mõttes poolsaks ma isegi padari kandidatuuri sest omal moel peaks see auhind käima ka millegi võimalikult avaliku pihta ja ehkki ilmselt 99% inimestest ei tea/mäleta padari juhtumist mitte midagi, on padar ise piisavalt tuntud.

    samas on just see ka põhjus, miks ma siiski jään tuleproovi esikohta pooldama. minu arvates peaks see auhind käima millegi sellise juhtumi pihta, mis omaks võimalikult laia kõlapinda sest kuivõrd selle auhinna eesmärk on (minu arvates) juhtida masside tähelepanu mukikakale, siis sobiks selle kontseptsiooni kohaselt kõige paremini just see enim tuntud ja kõigil tänaseni meeles püsiv tuleproov.

    NB! minu arvamus ja nägemus auhinna sihtotstarbest ei pruugi kattuda teiste arvamusega.

  8. Kapslimüüjate puhul on tegemist labase petukaubaga, nagu juba eespool öeldud ja seetõttu ei paneks mina neid isegi kandidaatide nimekirja. Sama hästi võiks auhinna anda Esmeralda imesõrmustele.

    Kanal 2 tegi kõigest meelelahutusliku saate, mida on kommertskanalile raske ette heita ja esikoha vääriliseks ma neid ei pea. Iseasi oleks olnud see, kui tegemist oleks olnud ETV-ga.

    Kutsekoja puhul aga on tegemist inimestega, kes peaks paremini teadma.

    Seega mina annaks hääle kutsekojale.

  9. Hääletaksin kutsekoja poolt, sest Kutsekoja juhtum on pretsedent.

    Saateid selgeltnägijatest ja posijatest on tehtud ja tehakse veel ja ega see ei näita ei rohkem ega vähem kui inimesed end juba arvavad teadvat.

    Samuti, kas “lai kõlapind” peaks tähendama just “palju meediakära”? Minu arvates kutsekoja juhtum omab selles mõttes laia kõlapinda, et nende otsus annab igaühele sõnumi, et igasugust susimist saab legaalselt harrastada.

  10. ma taas sekkun ja püüan oma nägemust selgitada:

    mingis mõttes on muidugi kutsekoda enim auhinda väärt ent teisest küljest tuleb vahele avaliku huvi puudumine. nimelt olen mina seisukohal, et skeptiku auhind, mis minu silmis ennekõike üldsust harivat iseloomu teenib, peaks kuuluma isikule/nähtusele/ettevõtmisele, mis on muuhulgas ka laialdast avalikku kajastust leidnud. tahan mainida, et nimetet auhinna annetamine ühiskondlikult tundmatule organisatsioonile ühiskondlikult tundmatu vägitüki eest on võrdne pihkupaugutamisega, millel teadupärast pole muud tagajärge peale individuaalse rahulolu (seegi on suhteline). see aga ei ole või vähemalt ei tohiks olla skeptiku auhinna eesmärk. eesmärk peaks olema just maksimaalselt laialdase auditooriumi tähelepanu juhtimine võimalikult arusaadavale ja mõistetavale mukikakale ning selleks sobiks kõige paremini just nimetatud, üle-eestilist tähelepanu ja meediakajastust leidnud para-ettevõtmine nimega Selgeltnägijate Tuleproov. seda enam, et nimetet sarjaga kaasnev meediatähelepanu ei piirdunud kaugeltki mitte nimetet sarja sündmuste kajastamisega, vaid veel mitu kuud hiljem võis erinevatest ajakirjadest-ajalehtedest lugeda tähelepanuväärsemate “nõidade” (loe: nastja, veeliks, vanaküla) erinevaid arvmusavaldusi, seisukohavõtte, õpetusi, soovitusi jmt).

    niisiis, kuivõrd ST võttis omal soovil või juhuse tahtel üldrahvalikud mõõtmed, peaks skeptiku kohus olema samaväärne: teha üldrahvalikult selgeks, et tule ja prooviga polnud vähemalt seekord mitte kõige vähematki pistmist ning hinnata telepetiste tähelepanuväärselt ignorantset petukavatsust sama tähelepanuväärse auhinnaga.

    (nb! märksõnaks “teaduse populariseerimine” ja massidesse viiminea)

  11. Ma pakun ka Kanal 2, te, Jason,i poolt loetletud põhjustel.

    Kutsekoda on jah kõige totram, neil peaks seal mingi kompetents olema, aga suur osa inimesi pole kutsekojast kuulnudki, Cap,sidega pea sama lugu.

  12. mingis mõttes on muidugi kutsekoda enim auhinda väärt ent teisest küljest tuleb vahele avaliku huvi puudumine.

    Nii ja naa. Teistpidi võib väita, et kutsekoja puhul on avalik huvi suurem , kuna tegemist on justkui ametiasutusega, Kanal2 aga on lihtsalt üks kollane kanal teiste seas.

  13. Annan hääle kutsekojale. Põhjuseid on juba ülal mainitud aga lisaks ikkagi et teised nominendid on üsna triviaalsed. Neid võiks lihtsalt ära märkida ja mõne väiksemat sorti ”aukirjaga” premeerida.

  14. Mina annaksin oma hääle kah kutsekojale. Minu arvates on mõeldamatu, et riik tegeleb soolapuhujatele ja muidu mullitajatele kutsetunnistuste jagamisega. See tähendab, et riik sisuliselt tunistab sellised tegevused täiesti adekvaatseteks ja samaväärseks reaalse meditsiisni või muu elulisega.

  15. Kutsekoja poolt oleks ka. Ehk see paneb sealseid töötajaid vähemalt oma tegevuse üle mingil määral mõtlema.

  16. Esikoha annaksin Kutsekojale – ettevõtlus on vaba ja kõik mis pole otsesõnu keelatud, on lubatud. Samas, kui riik asub tunnustama posimist, siis see on küll selgelt kurjast.
    Märgitud standardeid kinnitab Tervishoiu- ja Sotsiaaltöö kutsenõukogu, kuhu kuuluvad nii Sotsiaalministeerumi, kui Tervishoiuameti esindajad, mis peaks andma märku sellest, et tegemist on riikliku poliitikaga. Lisaks sellele käib kogu trall nii riigi ja ka Euroopa Liidu rahastamisel

  17. Nagu eelvoorus, olen Caps’i poolt. Sest ettevõtmise organiseerijate poolt on tegu petukaubaga, allpool “jalgade kasvatajate” tasandil on aga hulk ullikesi, kes kütusesäästu siiralt usuvad. muidu ei oleks selles “äris” osalejaid nii palju.

  18. annan hääle kütuselisandile.see on täpselt sama püramiidskeem nagu amwy,gnld,herbalife,tupperware ja äkki keegi teab veel mingit paska?

  19. 1. Selgeltnägijate tuleproov
    Jason kirjeldas ilmekalt põhjusi, millega ühinen. Posijate registreerimist pidada tunnustuseks on mu meelest pisut meelevaldne. See meenutab mulle jutte seksuaalsetest ahistamistest ühistranspordis pilguga. Termin ülekodeerimine vist illustreeriks mu mõtet. Võib arutada, kas registreerimine ehk nn riiklik tunnustus posimisele on massilise ajupesu tagajärg või vastupidi, aga isiklikult hindan mõjukuselt Selgeltnägijate tuleproovi kõige vingemaks massiliseks ajupesuks. Niisiis teisele kohale
    2. Kutsekoda
    Kolmandaks jäi Kütusesäästja MPG Caps, mis minu isiklikul arvamusel hääbub kõrvalise abitagi, sest neile täiendava tähelepanu osutamine kergitab asjatult nende enesehinnangut ning aitab neid tähelepanu orbiidis hoida. Ka negatiivne reklaam on reklaam ja miski pole ühele tundmatuse käes virelevale firmale teretulnum kui tasuta reklaam. Nii et kui just peab, siis
    3. Kütusesäästja MPG Caps

  20. hindan mõjukuselt Selgeltnägijate tuleproovi kõige vingemaks massiliseks ajupesuks

    Jah, sellega peab nõustuma. Kutsekoja puhul on pigem märkimisväärne fakt, et riik on posimisega kaasa läinud.

  21. Mõjukuselt on Selgeltnägijad muidugi mõjukaim, samas on aga vist tegemist mingi inglaste või ameeriklaste rahvusvahelise formaadiga a la “Reisile Sinuga” või “miljonimäng”. Nii et ei ole nagu ainult meie areaali umbluu.

  22. Meie umbluu on pigem see matslik saepurupäisus, millega kõiksugu “formaate” ja muud paska sisse ostetakse.

    Kriku õnnitleb ennast taas, et tal telekat ei ole.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga