Umbluu preemia 2009 Kutsekojale homöopaatide registreerimise eest

Umbluu preemia 2009 saaja otsustatud!

Tähelepanuväärseid ja väärikaid sündmusi, inimesi ja asutusi, keda Umbluu preemiaga esile tõsta, oli kaalumisel mitu, nende hulgas minister Ivari Padar ja presidendiproua Evelin Ilves, kuid elava arutelu tulemusena otsustas skeptik.ee 2009. aasta Umbluu preemia määrata Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutusele (Kutsekoda) homöopaatide, refleksoloogide, aroomterapeutide jt riikliku tunnustamise eest. Järgmisena ootame kaardimooride, pendlimeeste ja astroloogide kutsestandardeid, et saaks ikka kindel olla, kes on päris ja kes isehakanud.

Preemiaks on igavene ja võõrandumatu õigus vaadata Viltuse Pendli imelist võnkumist (vt videot).

Tihedas rebimises sai teise koha laiu inimhulki mõjustanud telesaade Selgeltnägijate tuleproov ja Kanal 2 loominguline kollektiiv selle saate sellisel moel tegemise eest. Suure suuga lubati teha objektiivseid ja teaduslike sugemetega katseid, aga välja kukkus subjektiivne ja parateaduslik. Nagu ikka.

Kolmas koht rohujuure tasandil ja erialafoorumites vohanud võrkturundusettevõtmisele “kütust säästvad” tabletid MPG Caps tänu oma õpetlikkusele ja kriitikapelgusele.

Otsuse motiivid ja pikem seletus

Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutus ehk Kutsekoda tutvustab end oma kodulehel järgnevate sõnadega:

Kutsekoja asutajateks on Eesti Kaubandus-Tööstuskoda , Eesti Tööandjate Keskliit , Sotsiaalministeerium , Teenistujate Ametiliitude Organisatsioon TALO ning Eesti Ametiühingute Keskliit. Kutsekoja nõukokku kuulub lisaks asutajatele ka Haridus- ja Teadusministeeriumi esindaja.

Kutsesüsteemi visioon:
Eesti kutsesüsteem on siseriiklikult ja rahvusvaheliselt tunnustatud ning vastab tööturu osapoolte tasakaalustatud vajadustele.

Kutsete nimetusi on Kutsekojas registreeritud 317 — aednikust ärikorralduse spetsialistini.

Erinevaid kutseid haldavad eri kutsenõukogud. Üheks selliseks on Tervishoiu ja Sotsiaaltöö Kutsenõukogu, kuhu kuuluvad esindajad mitmetelt elualadelt ja ametiasutustest, sh Eesti Bioanalüütikute Ühingust, Sotsiaalministeeriumist, Eesti Apteekrite Liidust, Eesti Õdede Liidust, Tervishoiuametist jne.

See nõukogu on oma otsustega kinnitanud hulga kutseid nagu ämmaemand, bioanalüütik, farmatseut, hooldusõde, psühholoog, sotsiaaltöötaja jne.

Nende kutsete seas hakkavad aga silma homöopaat, aroomterapeut, Hiina loodusterapeut, Nuad Bo-Rarn loodusterapeut, refleksoloog, kuna need kuuluvad niinimetatud alternatiivmeditsiini hulka. Nn alternatiivmeditsiin on kogumik väga erinevaid ja tihti üksteisega vastuolus olevaid metafüüsilisi ja maagilisi arusaamu ning tegevusi, mida iseloomustab teaduslikult tõendatud mõju puudumine ja tänapäevastele teadmistele keemiast, füüsikast, füsioloogiast jne mittevastavad arusaamad maailma ja eluslooduse toimimisest.

Näiteks on homöopaatia eelteaduslik uskumusmeditsiiniline kontseptsioon, mis põhineb sarnasusmaagial (väljavõte kutsestandardist: […] sama impulss, mis on haiguse põhjustanud, saab olla ka tervendajaks) ja mille mõju ei erine uuringute andmetel platseebost. Küll aga on tänapäevastel homöopaatidel pretensioon saada tunnustatud kui tõsiseltvõetavad tervishoiutöötajad ning laialdase lobitöö toel imbuda sisse ametlikesse struktuuridesse (kutsesüsteem, õppeasutused).

Ravimina kasutavad homöopaadid maagilist raputatud vett, milles on algset ematinktuuri alla tuvastuspiiri või puudub üldse. Sageli müüakse homöopaatilist “ravimit” terakeste kujul, mis jutu järgi peaks salvestama ematinktuuri oletatava mõju, mingi senitundmatu mehhanismi abil.

Tänapäeval on homöopaatia saavutanud taseme, mida saab iseloomustada sõnaga posimine (nõidumine, umbluutamine, susserdamine, vusserdamine, hambasse puhumine…).

Peamine oht seoses homöopaatia ja muude alternatiivsete meditsiinisarnaste teenustega seisneb selles, et patsient viivitab adekvaatse abi saamisega või muudab teenusepakkuja soovitusel arsti poolt määratud raviskeemi.

Pikk selgitus on selleks, et näidata, kuidas inimesed, kes peaksid paremini teadma, kuna on saanud vastava hariduse, õppinud farmakoloogiat, meditsiini ja selle ajalugu laiemalt, ei ole oma teadmisi rakendanud (nt väljavõte refleksoloogi kutsestandardist: Refleksoloogia meetod põhineb avastusel, et organism peegeldab informatsiooni oma
organite seisundeist keha pinnal asuvatesse kindlatesse tsoonidesse).

Homöopaatide registreerimine Kutsekoja Tervishoiu ja Sotsiaaltöö Kutsenõukogu poolt võiks anda õigustatud ootuse astroloogidele, kaardimooridele, selgeltnägijatele, pendlikõigutajatele ja paljudele muudele huvitavate ametite pidajatele oma kutsestandard luua ja see kombe kohaselt ära registreeritud saada. Kiropraktikud juba ootavad järge. Ja kui on olemas riiklikult tunnustatud kutsestandard, siis tuleb ehk tagada ka vastava hariduse andmine riiklikus õppeasutuses ja maksumaksja toel?

Kokkuvõtteks: Umbluu preemia 2009 Kutsekojale ja kitsamalt Tervishoiu ja Sotsiaaltöö Kutsenõukogu liikmetele.

Kutsekojast skeptik.ee lehel:
Eesti riik registreerib posijaid ja soolapuhujaid
Homöopaadi kutsestandard
Rutt Lumi: Homöopaat ei ole tervishoiutöötaja

Selgeltnägijate tuleproov, Kanal 2
Paljude meelest vääris just see saade Umbluu preemiat, kuna pälvis tohutut publikumenu, sellest räägiti saadete vahepeal muus meedias, selle saate osalistest said meediakangelased, kes rohkem, kes vähem positiivses valguses.

Seda saadet eristas muudest nõiasaadetest asjaolu, et üritati luua muljet objektiivsusest ehk püüti luua selliseid katsetingimusi, mis paistaksid justnagu teaduslikud. Tegelikkuses ei olnud info lekkimise vältimisele ja objektiivsusele just liiga palju tähelepanu pööratud. Ja nii kujunes saatesarjast omamoodi palverännak neile, kes teavad, et “kuskil on miskit, kuskil on keegi, kel on tõelised võimed”.

Selgeltnägijate tuleproovist skeptik.ee lehel:
Selgeltnägijate tuleproov
Selgeltnägijate tõeline ja päris tuleproov
Selgeltnägijate tõeline tuleproov. Katseprotokoll ja pildid.
Selgeltnägijate tuleproov — skeptik.ee kiri saate tegijatele
Marek Strandberg: Selgeltnägijate viimane tuleproov

MPG Caps kütust säästvad tabletid
Tõstsime selle esile kui õpikunäidise äriettevõtmisest, mille osas kõik hoiatavad märgid on küll olemas, kuid millega sellegipoolest kaasa minnakse.

Ei ole see esimene ega viimane sarnane “äri”, aga pretensioon, mastaapsus, lubadused, mõnede tüüpide järjepidevus ja jonnakas soovimatus osutatud faktivigasid parandada ning kartus võimaliku avaliku kriitika suhtes tagavad üritusele jäädava koha Umbluu preemia väärikate äranimetatute nimistus.

MPG Capsist skeptik.ee lehel:
Jüri: võrkturundajad kütuselisandimüüjad lubavad rikkust
Skeptik visati MPG-CAPs’i tutvustavalt ürituselt välja

51 Replies to “Umbluu preemia 2009 Kutsekojale homöopaatide registreerimise eest”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga