Umbluu preemia 2010 kandidaatide vastuvõtt alanud

Viltune pendelUmbluu preemiaga tunnustab MTÜ Eesti Skeptik, mille üheks väljundiks on skeptik.ee blogi, neid isikuid ja asutusi, kes on usinasti kündnud uhhuu-põldu, väetanud meie vaimset ruumi viljaka sõnnikuga, juhtinud meie inimesi uutele vertikaalidele, osutanud meile nii moodsaid teenuseid, et isegi teadus pole veel avastanud selle vääramatut kõikvõimsust…

Iga-aastane Umbluu preemia kuulutatakse välja 31. aprillil.

2008. aasta Umbluu preemia pälvisid Päästeameti eridemineerijad ülikalli nõiavitsa Sniffex kasutamise ja kaitsmise ees. 2009. aastal sai Umbluu au endale Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutus ehk Kutsekoda homöopaatide, refleksoloogide, aroomterapeutide riikliku tunnustamise eest.

Kui Sulle jääb silma mõni

  • teenus, mis paneb kahtlema koolis õpitud teadmistes (nt Ionic Detox jalavann);
  • toode, mis kasutab selliseid kvantomadusi, mille peale CERNi teadlased vaid kukalt oskavad kratsida (nt atomaarse molekulaarse energia kvantgeneraator Biofor);
  • asutus, mis kirjade järgi peaks asjadest paremini aru saama (Päästeamet, Kutsekoda);
  • mõni inimene, kelle jutt hüpleb reaalsuse ja fantaasia vahel sagedusega, mis on gammakiirgusest kalgim;
  • meediaväljaanne, ajakirjanik, tele- või raadiosaade, kes/mis regulaarse järjepidevusega levitab umbluud

ja arvad, et just see juhtum väärib esiletõstmist 2010. aasta Umbluu preemiaga, siis palun jäta viidetega põhjendatud märge siinse loo kommentaaridesse.

Edaspidi leiad siinse loo kiirelt, kui klõpsad lehe ülalpool menüülingile UMBLUU PREEMIA.

Tõstan siia ümber ka mõned teemakohased kommentaarid.

70 Replies to “Umbluu preemia 2010 kandidaatide vastuvõtt alanud”

  1. Kaldun tasapisi arvama, et oleks ilus Aigar Säde rahule jätta. Muidu, sobivast raviasutusest leiaks neid peksupoisse hulgem.

  2. Jah, Aigar Säde ilmselt ei saa suurt sinna parata, et on selline nagu on, kuid naistemaailm.ee toimetajad on küll väärt kritiseerimist – nende tehtav töö eeldaks siiski küll mõningast asjatundlikkust ja mingitki kriitilise mõtlemise taset.

  3. Just – minu arvates tasuks anda häbihinda just jamavahendajatele, mitte jamaajajatele. Jamavahendaja puhul võib vähemalt loota, et ta oma tegevuse üle järele mõtleb ja võib-olla midagi ka muudab. Kuna jamaajaja puhul on probleem tihtipeale meditsiiniline, ei ole tema häbihindamine eriti mõttekas.

    Ühtlasi teen ettepaneku nimetada antav asi häbihinnaks (vastand auhinnale e. preemiale) ning selle väljaandmise tegevus häbihindamiseks.

  4. Kusjuures pole mõeldamatu, et ka naistemaailm.ee kasutab teda teadlikult mitte niivõrd prohveti kui narri rollis. Nii või teisiti väärivad nad ühte korralikku poripalli näkku.

  5. olen nõus, et kui jamaajaja on selgelt haige tüüp, siis pole ta vast tõesti kõige parem kandidaat, ehkki tõsist äramärkimist vääriks ta siiski. kasvõi võimalikele ohvritele teadmiseks.

    kui aga jamaajaja ajab jama teadlikult, väärib ta auhinda igal juhul.

  6. Olen suur Sõõrumaa austaja. Astroloogia ja geobioloogia populariseerijate reas on ta igatahes päris esimeste hulgas.

  7. Kriku ütles:

    Ühtlasi teen ettepaneku nimetada antav asi häbihinnaks (vastand auhinnale e. preemiale) ning selle väljaandmise tegevus häbihindamiseks.

    Hea mõte, nagu saksa keeles on auväärt monument Denkmal ja häbiväärt monument Mahnmal.

  8. Sooviksin siinkohal kindlasti protesteerida Kutsekoda puudutava laimu vastu, justkui oleks seal registreeritud kutse “Homöopaat”. Vaadake nende lehelt järgi, nii otsingus kui ka pdf-na esitatud standardis on läbivaks nimetuseks “Homoöpaat”. Hetero-öpaatide jaoks pole paraku midagi.

    Ehk siis – standardi loojad ei tea isegi oma ameti nime.

  9. Ma esitan Maalehe. Nad on kuskilt välja kaevanud “rakubioloog” Bruce Liptoni teooria, jätkuvalt rohkesti astroloogiat (Thunide külvikalendrist Igor Mangini) ja mitmesuguseid naljakaid teraapiaid.
    Iseenesest Maaleht mulle meeldib – asjalikku lugemist on seal omajagu ja kollaseid uudiseid vähe, aga jama häirib. Muidu oleks tegemist igati tõsiseltvõetava lehega (olen ka ise kaastööd saatnud).

    (ka bioloog)
    Väike My

  10. Huvitav, et keegi veel Kanal 2-te pole esile tõstnud – tegu ju järjepideva ajuloputusmehhanismiga.

    Toon välja ka siis paremad näited:

    “Selgeltnägijate Tuleproov 2” (minu meelest kõlaks paremini “Selgeltnägijate Tuleriit”). Kas nüüd siis otsitakse mingisugust Super-Nastjat, kes tulevikku täpselt ette teab?

    Uudistemagasin “Reporter” sisaldab siiamaani Horoskoopi – ei ole vist selle õige koht oluliste uudiste vahel, samas palju neid seal ikka on – rohkem on ikka kollast ja kollasemat ajakirjandust.

    Küll neid näiteid on veel ja veel – praegu väsinud peaga ei viitsi ajutormi teha rohkem.

  11. Märten K ütles:

    Uudistemagasin “Reporter” sisaldab siiamaani Horoskoopi – ei ole vist selle õige koht oluliste uudiste vahel, samas palju neid seal ikka on – rohkem on ikka kollast ja kollasemat ajakirjandust.

    Ühel ilusal päeval kaebavad kohalikud astronoomid nende peale Avaliku Sõna Nõukokku. Mis kord see on, et uudistesaade teatab, et Kuu tõuseb Vähis, kui tegelikult tõuseb hoopis Kaksikute tähtkujus, lahkub sellest paari tunni möödudes ning kulgeb siis üle mitme-setme tähtkuju, millest mõned taevahorisondist kaugele jäävad?

  12. no näe kurat! praegu just tõestasime numeroloogia paikapidavuse ära! randi võiks nüd digile milli maksta ja mina kui asjaolule tähelepanu juhtija võiks sellest veerandi saada.

  13. Rahvaülikoolides pakutu on kuidagi tähelepanuta jäänud: näiteks Tartu Rahvaülikoolis saab „elamise kunsti” rubriigis õppida kursust „Inglid meie sees ja ümber” (http://www.rahvaylikool.ee/study/2/48/405), Taro kaarte (http://www.rahvaylikool.ee/study/2/48/447), mitmel kursusel Feng Shuid (http://www.rahvaylikool.ee/study/2/3), häälejoogat (http://www.rahvaylikool.ee/study/2/1/444), refleksoloogiat (http://www.rahvaylikool.ee/study/2/154). Tallinna Rahvaülikoolis on tervisekursuste rubriigis (http://www.kultuur.ee/index.ph.....;Itemid=58) kolm kursust astroloogiat ja veel palju põnevat.

    Muidugi iseasi, kui inime läheb kursustele oma raha eest ja lihtsalt meelt lahutama, ning ülejäänu on ikka asjalik. ☺

    Teine, suurem umbluukoht on veel teraapia.com.

  14. pakuks vikerraadio hommikupalvused, seal tuleb hommikuti ikka sellist juttu, et kanal2 horoskoobid on selle kõrval ikka väga normaalsed

  15. Evelin Ilves

    Artikkel Postimehes annab kandidatuurile minumeelest selge põhjenduse:

    Esileedi Evelin Ilves läheb Kaleviga kommisõtta

    Kas olete kuulnud, kuidas riigi esileedi Evelin Ilves toidupoes tütrekesele elu õppetunde jagab? Eriti maiustuste leti ees, kui lapsel magusaisu peale tuleb ja ta käe millegi sellise järele sirutab, mida ema kasulikuks ei pea. Siis ta räägibki lapsele nii:
    «See on kummaliste inimeste toodetud kräpp. Kui sa selle võtad, viid oma raha neile. Kas sa tahad, et keegi, kes teeb mürgikokteile, saab rikkaks? Ei taha? Siis ära võta seda.»

    Evelin Ilvese, hariduselt arsti võitlused said alguse sellest, kui ta hakkas jäätiste ja kommide pabereid uurima. «Vaatasin õudusega, mis seal sees on,» lausub ta. Siis imestas, et jälgime küll hoolega, mis kütust autosse valame, aga ei huvitu, mida endale suust sisse ajame.

    Siis vestles välisvisiitidel toitumisspetsidega ning hakkas üha rohkem märkama, kuidas laste rasvumine on vale toitumise tõttu Lääne-Euroopas üha ilmsemaks saanud. Mis lubab tal järeldada: «Toiduainetetööstus toodab keemilist kräppi.»

    Lisame siia meenutuse eelnevast ajast:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis
    ja hakkab ilmnema teatud muster ja mõtteviis koostöös ühiskondliku positsiooni tõttu saadava võimendusega.

  16. Aga mida skeptikud arvavad asovärvidest, mis räägitakse olevat kõige mürgisemad toiduvärvid?

    Kui ma värviliste kommide pabereid vaatan, siis vaatan, et seal asovärve poleks. No vähemalt püüan neid vähem lastele sisse sööta. Päris vältida ei saa.

    Või peate absoluutselt kõiki praegusi meil kasutatavaid lisaaineid täiesti ohututeks ka lastele? On ju teada, et mõnes riigis on nõuded rangemad, mõnes leebemad lisaainete osas? Kummal on õigus? Kust saaks tõest infot nende ohtlikkuse või ohutuse kohta?

  17. @anu – peaks selle Evelini asjus vist lausa uue teema algatama, kuid kuuldavasti on toksikoloogia (teadus mürkidest) põhiline lähtekoht selles (palun parandage, kui eksin), et kogus on see, mis ainest mürgi teeb.

    Ses mõttes on ka di-vesinik-mono-oksiid mürk, kuna võib fataalselt häirida elektrolüütide tasakaalu organismis. Meedias on selliseid surmajuhtumeid kajastatud küll.

  18. Hea küll, viiks siis asja koguste peale. Kas lisaaineid, eelkõige ei anna rahu mulle asovärvid, on meil müügilolevates toiduainetes kasutatud laste jaoks ohututes kogustes (eeldusel et laps sööb kommi/limpsi mingi harju keskmise koguse päevas)?

  19. Minu arust on ka asovärvid täiesti tarbetud asjad toiduainetes ja selleks, et neid sealt päris ära kaotada, võiks küll ka kampaania korraldada. No milleks maasikajogurtis veel peaks punast toiduvärvi kasutama? Olgu parem pisut kahvatum. Või kui tingimata tahetakse, kasutatagu siis naturaalseid värve: punapeedist valmistatud, karamelli, kollase värvi jaoks beeta-karoteeni, mis on vähemalt vitamiingi.

  20. Anu, sinu poolt mainitud probleem on kindlasti olemas. Kui sind asi tõsiselt huvitab, siis konsulteeri Tiiu Liebertiga Tallinna Tehnikaülikoolist. Soovitan.

  21. anu ütles:

    Aga mida skeptikud arvavad asovärvidest, mis räägitakse olevat kõige mürgisemad toiduvärvid?

    Päriskeemias viitab aso- prefiks kahe lämmastiku vahelisele topeltsidemele muidu eraldatud radikaalides. Pärisbiokeemias sõltub asoühendi mõju tervisele eeskätt nondest radikaalidest, mitte asokonfiguratsioonist enesest. Aga kuna erinevaid asovärve on palju, siis ei viitsinud vandenõuteoreetikud neil vahet teha ja lõid kõiki ühe puuga.

    Mõnedele asoühenditele on omased huvitavad ja/või vastikud mõjud tervisele. Klassikaline näide on asobenseen ja tema derivaadid. Päriselus on arenenud maade tervisekaitsetalitused need asoühendid, mille ohtlikkus tõendatud on, vastavalt ohtlikkuse astmele kas toiduainetööstusest ära keelanud või nende kasutamist oluliselt piiranud (mis, muide, ei ole tööstuse jaoks kuigivõrd probleem — enamik tööstusele huvipakkuvaid asovärve on nii tugevad, et neid on mõistliku tulemuse saamiseks väga väikeses koguses tarvis), aga kuna maagiliselt mõtlevad vandenõuteoreetikud isegi seda ei tunnista, et erinevaid asoühendite tüüpe olemas on, ajavad nad vana joru edasi.

    Õpetlik näide sellest, kuidas sedalaadi kummalised uskumused levivad, on nn. Villejuifi lendlehe juhtum. Too lendleht väitis loetlevat kantserogeenseid “E-aineid”; kuigi tollel loetelul mingit teaduslikku alust ei olnud, said sajad tuhanded inimesed kiiresti uskujaiks. Markantseima näitena nimetas too lendleht E330’t — sidrunhapet. Sidrunhappel ei ole mingisuguseid kantserogeenseid omadusi täheldatud ning teda kasutatakse toiduainetööstuses laialdaselt nii happesuse regulaatori kui lihtsalt säilitusaine rollis. Populaarne spekulatsioon põhjustest, kuidas E330 tollesse loetellu sattus, on, et sidrunhape on oluline osaline enamike maiste organismide ainevahetusele omases tsitraaditsüklis ehk Krebsi tsüklis, ‘Krebs’ aga tähendab saksa keeles vähki. Mitmed teised väited tolles lendlehes olid võrreldavalt valed, kuigi ehk mitte nii illustratiivselt absurdsed.

  22. Martin Vällik ütles:

    @anu – peaks selle Evelini asjus vist lausa uue teema algatama, kuid kuuldavasti on toksikoloogia (teadus mürkidest) põhiline lähtekoht selles (palun parandage, kui eksin), et kogus on see, mis ainest mürgi teeb.

    Justjust. Et huvitavam oleks, omistatakse seda ütlust tavaliselt Paracelsusele; Paracelsus tegutses mäletatavasti veel ajal, kui päristeadust alles leiutati ning ei olnud alkeemiast mõõtmatus kauguses.

    Täpsemini on üks peamisi toksikoloogia uurimisvaldkondi, missugune iga aine kontekstis just minimaalne toksiline doos on.

    Ses mõttes on ka di-vesinik-mono-oksiid mürk, kuna võib fataalselt häirida elektrolüütide tasakaalu organismis. Meedias on selliseid surmajuhtumeid kajastatud küll.

    Ja ära süsinikdioksiidi unusta. Too on nii mürgine, et juba piisavas koguses sissehingamine põhjustab vere pH tõsist langemist ja muid surmavaid tagajärgi. Ja ometi kasutatakse seda substantsi kõigis kihisevates jookides!

  23. dig ütles:

    Paracelsus tegutses mäletatavasti veel ajal, kui päristeadust alles leiutati ning ei olnud alkeemiast mõõtmatus kauguses.

    Väidetavasti lävis Paracelsus ka päkapikkude jt vaimolenditega, pidades neid looduslikeks, mitte kurjadeks üleloomulikeks olenditeks nagu oli seni arvatud, kirjutas neist koguni raamatu, kus võrdles nende olemust inimestega, aga eks see nagu kõige muu tollase teadusega tegelemine kuulus tollase valgustatud vaimu juurde.

    BlockQuote’i parandas Kriku 10.08.2010

  24. Seoses sellega, et Harmoonia päevad Kardioru Saksa Gümnaasiumis on jälle välja kuulutatud (tänan Tarvo Kruusi vihje eest), esitan Umluu preemia 2010 kandidaadiks Kadrioru Saksa Gümnaasiumi, Javari, kooli õppealajuhataja Kaja Jakobsoni.

    Ürituse esinejad on ilmselt kõik “täiesti sobilikud” üldhariduskooli kaitsva hõlma all end soojendada lasta.

    Olgu tunnustavalt märgitud, et Tallinna Reaalkool ei lasknud pseudoteaduslikku Universuse “õhtukooli” oma ruumesse, kui kooli direktori tähelepanu sellele pöörati. Kadrioru Saksa Gümnaasiumi juhtkond ei näinud sellise ürituse toimumise osas mittemingisugust probleemi, kui skeptik.ee juhtkonna poole kirjalikul teel pöördus.

  25. Mina pooldan Kadrioru Saksa Gümnaasiumi ning Kaja Jakobsoni kandidatuuri. Haridusasutuse ärakasutamine on märkimisväärsem sündmus.

  26. Mina pooldan Kadrioru Saksa Gümnaasiumi.Ise pean küll häbis tunnistama, et olen seal põhikoolis õppinud(loodan, et mu hääl sellegi poolest arvesse läheb).Lisaks “harmoonia” üritusele , näitati seal koolis paar aastat tagasi põhikoolile dok. filmi, mis rääkis veest.Film oli vene keeles, filmi kaudu üritati meile selgeks teha, et igal vee molekulil on oma mälu vms( http://en.wikipedia.org/wiki/Water_memory ). Igatahes idee seda filmi näitata käis välja Kaja Jakobson.

  27. Mina pakuks välja veel Tiina Jõgeda ja Eesti Ekspressi tugeva vaktsiinivastase kampaania eest. Ka Hõbemägi tegi loo vaktsiinivandenõu teoreetikuga.

  28. Tjah, Jõgeda on muidugi juba aastaid püsivas tempos kräppi väljastanud. Päris keeruline valik… Ja Erna Sepp vääriks nagu ka esiletõstmist.

  29. Arvan, et Kadrioru Saksa Gümnaasium koos oma õppelaljuhatajaga (kellel on minu teada õpetajaskonnas muidki “jüngreid” tekkinud) on kõige märgilisema tähendusega ja parim kandidaat.

  30. Mul tekib küsimus, et kumb rohkem seda preemiat väärib — kas KSG või Kaja Jakobson? Või on need kaks üksteisest lahutamatud ja preemia anda mõlemale?

    Igal juhul on emb-kumb minu silmis hetkel tugev kandidaat.

  31. Köik kandidaadid on väga head. Padar ja Saksa gymnaasium ehk yle köige, sest neilt ootaks kriitilist ja kainet suhtumist. Kandidaate jaguks tegelikult mitmele ja mitmele auhinnale. Vöib olla teha töesti mingi avalik yritus. Väike konverents, kutsuks soomlased ka?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga