Umbluu preemia 2010 kandidaatide vastuvõtt alanud

Viltune pendelUmbluu preemiaga tunnustab MTÜ Eesti Skeptik, mille üheks väljundiks on skeptik.ee blogi, neid isikuid ja asutusi, kes on usinasti kündnud uhhuu-põldu, väetanud meie vaimset ruumi viljaka sõnnikuga, juhtinud meie inimesi uutele vertikaalidele, osutanud meile nii moodsaid teenuseid, et isegi teadus pole veel avastanud selle vääramatut kõikvõimsust…

Iga-aastane Umbluu preemia kuulutatakse välja 31. aprillil.

2008. aasta Umbluu preemia pälvisid Päästeameti eridemineerijad ülikalli nõiavitsa Sniffex kasutamise ja kaitsmise ees. 2009. aastal sai Umbluu au endale Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutus ehk Kutsekoda homöopaatide, refleksoloogide, aroomterapeutide riikliku tunnustamise eest.

Kui Sulle jääb silma mõni

  • teenus, mis paneb kahtlema koolis õpitud teadmistes (nt Ionic Detox jalavann);
  • toode, mis kasutab selliseid kvantomadusi, mille peale CERNi teadlased vaid kukalt oskavad kratsida (nt atomaarse molekulaarse energia kvantgeneraator Biofor);
  • asutus, mis kirjade järgi peaks asjadest paremini aru saama (Päästeamet, Kutsekoda);
  • mõni inimene, kelle jutt hüpleb reaalsuse ja fantaasia vahel sagedusega, mis on gammakiirgusest kalgim;
  • meediaväljaanne, ajakirjanik, tele- või raadiosaade, kes/mis regulaarse järjepidevusega levitab umbluud

ja arvad, et just see juhtum väärib esiletõstmist 2010. aasta Umbluu preemiaga, siis palun jäta viidetega põhjendatud märge siinse loo kommentaaridesse.

Edaspidi leiad siinse loo kiirelt, kui klõpsad lehe ülalpool menüülingile UMBLUU PREEMIA.

Tõstan siia ümber ka mõned teemakohased kommentaarid.

70 Replies to “Umbluu preemia 2010 kandidaatide vastuvõtt alanud”

  1. Umbrohutörjuja auhinna saajate sekka vöiks arvata ka Tiit Kändleri toimetatud teadus.ee + EPL-s ilmunud teaduse populariseerimislood. Yle-eelmises Sirbis oli temalt ka väga hea artikkel tasakaalustatusest ERR:s. Seal ta kysib, mis riik see on, kus minister konsulteerib nöiavitsutajat ja kus teadus on pandud dialoogi pidama soolapuhumisega – vördsetel alustel ja selge eelistusega viimatimainitul.

  2. Jah, positiivse (miks mitte “umbrohutõrjuja”) karika väljastamine on hea plaan, tõstaks ka Eesti Skeptiku mainet võhikute silmis. Toetan hr Kändleri kandidatuuri.

  3. Kahjuks ei leia Sirbi veebist vastavasisulist artiklit kuidagi üles; otsing näitab, et Kändler on Sirbile tänavu kirjutanud ainult Harald Kerese aegumatust aktuaalsusest.

    Mis oli artikli nimi?

  4. Teist kohta tahaks ma pakkuda mõnele veebiportaalile/ajalehe võrguväljaandele aga hetkel on üsna raske valikut teha. Head inimesed, aidake mälu värskendada — kas kellelgi on mõni ajakirjanik või lugu eriliselt silma jäänud?

  5. @Kriku:
    Tõesõna… Üks hiljutine stiilinäide:

    Päikesel möllavad tormid saadavad Maa suunas kuumi elektriliselt laetud osakesi. Need niinimetatud päikesetuuled reageerivad maakera magnetväljaga ja võivad põhjustada elektrisüsteemides järsku voolupingetõusu.

    Seega oleks minu teine valik Postimees Online, kes jätkuvalt edastab teadusuudiseid valimatult ja asjatundmatult, vigaselt tõlgituna ja toimetatuna.

    Lisaks edastatakse ka selliseid lugusid, mis pole isegi mitte valed.

  6. Kriku ütles:

    Inna-Katrin Hein.

    Vastu. Teeb, kuis suudab, ja saab elukutselistelt tähenärijatelt vastu pead nagunii kordades rohkem, kui ära on teeninud. Kui kellelegi sel teemal poripall suunata, siis Postimehe toimetusele, et nad paremat teadusuudiste toimetajat pole hankinud.

  7. Kändleri lastele möeldud teadusraamt on suurepärane, minu lapselapsed kuulavad neid lugusid kui muinasjuttu. Ongi naljaks, et köneks olnud Sirbi artiklit vöib lugeda ainult paberlehest,aga lugemist see tasub.

  8. Kändleri artikkel oli 16.4. Sirbis,aga mul ei tule selle pealkiri meelde, ja leht läks rändama. Ajekesele vastan – kui pöördumine ikka oli minu poole – et ma ei külasta lehekülge aktiivselt. Kuidas seda öelda – minu jaoks oli aktiivne periood 1990ndad, mil veetsin aega Soome Skepsis ry:ga. Muu hulgas tegin ka teemakohaseid saateid ERR:le. Praegu on mul üsna palju muud teha, mis ei tähenda, et ma oma maailmavaatelisest alusest kuidagi kaugenenud oleksin. Olen ka olnud umbrohutõrjuja rollis – 1997 andsin välja soomlaste raamatu Paholaisen asianajajan paluu (e.k. Teine maailm, koondas soome teadlaste esseid) ja 2008. aastal professor Hannu Lauerma raamatu Usko toivo ja huijaus (e.k.Usk, lootus ja ohtlik bluff). Praegu valmistun välja andma Timo Vihavaineni teost Länsimaiden tuho (eestikeelset pealkirja ei ole veel otsusanud), mis ju ka ajab sama asja ehk kutsub inimesi üles kriitiliselt mõtlema. Raamat ilmub sügisel. Tore, et meil on selline foorum, kus saab mõtteid vahetad ja vahel ka rumaluse üle naerda. Jõudu Martinile! Läks pikaks, aga ehk jaksad lugeda.

  9. Alles nüüd tajusin, et tõesti olen aasta maha jäänud,aga ega see asja muuda, kamarajurakontingent on ikka sama ja Kändleri kanditatuur igati asjakohane ja aktuaalne.

  10. See R2 uus saade “Halloo Kosmos” või mis ta nüüd oligi. Kuulasin ka pühap autos koju sõites, kõrvad hakkasid sitavett jooksma sellise jura peale!

  11. Kriku ütles:

    Kas keegi selgitaks, mis süsteemis need rahvaülikoolid töötavad? Mulle on see ausalt öelda arusaamatuks jäänud.

    Siin on kirjas, et linnale kuuluv ametiasutus haldab seda kooli:
    http://www.kultuur.ee/index.ph.....Itemid=170

    Lisaks võib siit lugeda:
    http://www.kultuur.ee/index.ph.....Itemid=169

    “Kursustel osalejatel on õigus Rahvaülikooli kursuste tasu näidata tuludeklaratsioonis koolituskuludena ja saada sellest 24% tagasi (tulumaksuseadus § 26, lg. 2). ”

    Totaalne riigi pügamine! Lausa tigedaks teeb selline asi, kui astroloogia või feng shui “õpetamise” eest jäävad riigil maksud saamata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga