WHO ei soovita homöopaatiat HIV-i, malaaria, tuberkuloosi, külmetuste ega laste kõhulahtisuse raviks

Homöopaatia lasteleMaailma terviseorganisatsioon (WHO) annab oma vastuses noortele meditsiinitöötajatele selge sõnaga teada, et homöopaatia ei enneta ega ravi tõsiseid haigusi nagu malaaria, tuberkuloos, HIV, laste kõhulahtisus, külmetushaigused gripp, kuigi homöopaatiliste “ravimite” tootjad ja homöopaatia praktiseerijad vastavaid väiteid aina jõulisemalt võimendada üritavad.

Noored teadlased ja meditsiinitöötajad saatsid selle aasta juunis WHO-le kirja koos olemasoleva tõendusmaterjaliga homöopaatia toimimatusest ja palusid WHO-l väljendada oma seisukohta. Nüüd on nad saatnud kirjad ka kõigile tervishoiueministritele üle kogu maailma palvega võidelda homöopaatia levitamisega.

Kirjas ministritele paluvad noored teadlased ja meditsiinitöötajad avaldada WHO poolsed soovitused mitte kasutada homöopaatiat nimetatud haiguste korral ja võidelda ebaefektiivsete raviviiside nagu näiteks homöopaatia (mis vaid harva sisaldab mingit aktiivset koostisosa) propageerimise vastu nende tõsiste haiguste puhul.

31 Replies to “WHO ei soovita homöopaatiat HIV-i, malaaria, tuberkuloosi, külmetuste ega laste kõhulahtisuse raviks”

  1. NB! Influenza ei ole külmetus. Influenza on gripp, tõsine gripp, selline mis 1918ndal miljoneid tappis.

    Olin pealkirja lugedes üllatunud, sest kui homöopaatiat üldse millegi vastu soovitada, siis just nimelt lihtlabase külmetuse vastu. Muud ravi ju külmetusele polegi kui tee, uni ja võimalus voodis lebades kõiki lähedalolijaid ennast teenindama kamandada.

  2. Nn. külmetushaigus (ingl. keeles common cold) läheb ilma homöopaatiata samamoodi üle kui homoöpaatiaga, homöopaatia on lihtlabase külmetushaigusegi puhul toimetu ja pole põhjust sellelgi puhul neid pille soovitada.

  3. influenza – nohu, gripp, hingamisteede katarr, külmetus

    Wikipedia toob tõesti eraldi välja, et influenza ei ole common cold, kuigi neid sagedasti sassi aetakse.

    Täpsuse huvides parandan tekstis külmetushaigused gripiks, aga homöopaatia toimivuse koha pealt ei ole sel kuigipalju vahet.

  4. Terminisoovitusi elukutseliselt tarbetekstide tõlkijalt-toimetajalt ☺.

    Martin Vällik ütles:

    influenza – nohu, gripp, hingamisteede katarr, külmetus

    Nõnda võib arvata aare.pri.ee sõnastiku aluseks oletatavasti olnud Silveti sõnaraamat, aga päris elu on teistsugune. Soovitan süstemaatiliste terminite tõlkimisel kasutada üldsõnastike asemel sama süsteemi erikeelseid väljaandeid. Haigused on klassifitseeritud näiteks WHO peetava RCD-10 järgi, mille eesti versioon RHK-10 on näiteks siseministeeriumi kodulehel (http://www2.sm.ee/rhk/).

    Nakkushaiguse influenza RHK-10 koodid on J.10 ja J.11, eesti vasted on „gripp, gripiviirus tuvastatud” (J.10) ja „gripp, gripiviirus tuvastamata” (J.11). Tõsi, et inglise argikeeli nimetatakse iga külmetust sõnaga flu, aga see ei tähenda, et argikeelne sõna flu ja meditsiinitermin influenza oleksid sünonüümid.

    Inglise nimetuse common cold RHK-10 kood on J.00, mille eesti vaste on „äge nasofarüngiit e nina-neelupõletik [tavaline nohu]”.

    Samuti olgu pigem „raske” kui „tõsine” haigus – mis haigus oleks siis naljakas?

  5. @piksepeni – panin Perekooli Tervise rubriiki. Seal on tagasiside tagasihoidlikum, kuna möll käib suuremalt jaolt vist Ajaviitejuttudes.

    Aga sellegipoolest sain sealt teada ühe huvitava asja: neli (4) mingit homöopaatilist terakest maksvat 700 (seitsesada) krooni!

  6. “gripp, gripiviirus tuvastamata” tähendab hingamisteede viirusnakkust. Neid on üsna hulka ja enamikele neist on iseloomulikud (või iseloomutud) “gripilaadsed sümptomid”. Enamike vastu mõistliku hinna ning tõhususe suhtega ravi ei ole ja enamikule ei ole tarvis ka — mistõttu enamikel juhtudel neid täpsemini ei diagnoositagi.

    Aga mis influenza tähenduslikku paljususse puutub, siis meil veab, et me vana kultuurrahvas ei ole ;-) Muidu oleksid jooksva ja lendva kah korraga nii täpsed terminid kui rahvakeelsed nimetused millelegi laialivalguvale. Lapsed kirjutaksid koolis referaate Kõhutõve-Meerist, vandenõuteoreetikutest vanemad nuriseksid sundlehmastamise vastu ning iseäranis vaidlusjutuline oleks loomulikult lehmastamine inimnahanupskikihvti vastu.

  7. Korralikku vastet eesti kultuuris AFAIK ei ole. Sarnased karakterid on mõnedes vanades katkulegendides olemas, aga tänaseks ei ole need eriti tuntud. Erinevalt Kõhutõve-Meerist ei saa neid googeldada ka.

    Olenevalt kontekstist võib ‘peibutuspart’ aidata.

    Samas, emand Mallon’i stiilis taotluslik pahaaimamatus (või pahatahtlik heausklikkus) on ka maailma ajaloos kaunis haruldane nähtus.

  8. Mul ei tuleks pähegi hakata ravima nohu või grippi homöopaatia abil. Kuid mulle lähedane inimene põeb näiteks neurodermatiiti. See ilmub äkki teadmata põhjustel, kestab mõnda aega ja kaob, et paari aasta möödudes, kui on juba lootus tekkinud ,et see enam ei kordu, jälle välja ilmuda. Olen küll homöopaatiat katsetada mõelnud, kuigi pole veel nii kaugele jõudnud. Ja kui mulle peaks tunduma, et sellest on abi, noh vilistaksin minagi sellele, mida arvavad sellest WHO ja skeptikud. Aga kui ei peaks olema, ilmselt siis kaotaks küll usu.

  9. Tänan Martinit huvitava diskussiooni algatamise eest ka Perekooli foorumis. Kahjuks on teema saanud kurva lõpu. Keegi homöopaatia tulihingeline austaja väidab, et homöpaatiaga saab ravida ka HIVi ja tuberkuloosi. Lihtsalt infot pidavat selle kohta vähe olema. Ahjaa, unustasin – homöopaatia aitab ka marutõve korral. /…./
    Ma ei tea, kas peaks paluma, et moded selle postituse ära kustutaks? Pole aimugi, kas ja kuidas see võimalik on, aga marutõve ravimine homöopaatiaga tundub kuidagi liiga julm.

  10. @piksepeni – ei, miks kustutada? Lihtsalt seda diskussiooni tuleks veel täiendada ja homöopaatia absurdsust selgitada. Hard-core “olen ise proovinud järelikult toimib” uskujaid muidugi ümber veenda pole võimalik, aga lugejaid on ju teisigi. Kahjuks pole ise veel tagasi jõudnud, aga püüan…

  11. Jason:
    Marutõppe haigestumine lõppeb minule teadaolevalt surmaga. Kui just ei õnnestu kibekähku peale hammustust ohvrit vaktsineerida. Kui piinarikas selline suremine on, saab lugeda siit.
    HIVi ja tuberkuloosiga toimub hääbumine tunduvalt aeglasemalt, ja sõltub siiski veidi ka patsiendi üldisest tervislikust seisundist ning eluviisidest.

  12. @piksepeni – HIV’i nakatumine on siiamaani küll alati surmaga lõppenud (v.a. need, kes veel elus on), sest tegu on väljaravimatu haigusega ja kui sind ei tapagi haiguse tagajärjed, siis suures oled igal juhul HIV+.
    Tuberkuloos tõesti ei pruugi tappa aga… ravi puudumisel siiski üsna tõenäoliselt tapab. Homöpaatiat aga raviks nimetada ei saa. Seega teeb sama välja.

  13. Ilmselt ei ole minu eesti keele oskus piisavalt hea.
    Vaata, Jason, HIVi ja turberkuloosi põdedes jõuab ehk inimene veel ümber mõelda, kas tasub ikka teradele loota. Marutõvega seda võimalust ei ole. Kas vaktsiin kohe või kogu moos. Lõpp on suhteliselt kiire ja õudne.

  14. seekord on su mõte juba päris mõistetav aga siiski ei näe ma erilist vahet. iga raske ja/või potentsiaalselt letaalse haiguse ravimine homöopaatiaga on ebainimlik.

  15. Õnneks tänu metsloomade vaktsineerimisele praegu Eestis ei tohiks marutõvega nakatumine kuigi tõenäoline olla. Kuigi ka sellele leidub vastaseid vist, kuid see on seotud küll mingite muude põhjustega kui inimeste puhul. Ma ei tea küll, mida Celtic sellest (metsloomade marutõve vastasest vaktsineerimisest) arvab :)

  16. Küsimus on selles, et marutõbi oli peamine rebaste ja kährikute arvukuse piiraja. Massilise marutõve vastu vaktsineerimise tõttu on nende arvukus väga suureks läinud, samas ei viitsi eriti keegi nende laskmisega tegeleda. Üks võimalik lahendus oleks niiöelda skalbiraha.

  17. Jason ütles:

    mis tal arvata, see on loomulikult selleks mõeldud, et muuta loomi kergesti kontrollitavaks. valitsuse vandenõu!

    Rebaste urbaniseerimine käib juba täiel jõul. Varsti võtavad nad oma madala palgasooviga kõikidelt ausatelt eesti meestelt töö ja naised ära.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga