Horoskoobid, astroloogia ja Kuu ETV-s

Full MoonJuhtus sedasi, et Anu Välba kutsus mind ETV saatesse Ringvaade horoskoopidest ja astroloogiast rääkima (vaata 24. septembri saadet Ringvaade). Saate tutvustuses öeldi otse ja selgelt — horoskoobid on jama! Postimehe Elu24 tegi saatelõigust lühida ülevaate:

Astronoom ajalehe-horoskoopidest: lõpetage see jama ära!

Lühidate ülevaadete puhul on ikka nii, et nüansid tasanduvad veidi lamedamaks ja rõhuasetused paiknevad teistesse kohtadesse, kuid üldjoontes annab see olulise päris kenasti edasi.

Osadele kommenteerijatele läks südamesse lõik:

Vällik muigas, et kuu mõjutab inimest ainult sellega, et seda on ilus vaadata. «Kuu mõjub inimesele sama palju, kui pea kohale tõstetud hernetera,» märkis astronoom.

Sellele reageeritakse sedasi:

Joosep 24.09.2009 20:53
No kui muus osas võib veel nõus olla, siis kuu väide on ikka kahtlane. Inimene, kes peab end harrastusastronoomiks, võiks ikka teada, mismoodi kuu maapealset mõjutab.
1)Tõusud-mõõnad Sealt edasi- inimkeha on 70% vesi. Ütelda, et mingeid mõjusid ei ole, on natuke ennatlik.
2)Juba vana perenaiste teadmine: vana kuuga tõmbab liha praadides kokku, noorega mitte
3)Jahimeeste teadmised: noore kuu ja vana kuu ajal käivad metsloomad täiesti erineval ajal väljas.
Küllap neid näiteid võib veelgi leida.
Kokkuvõtteks- enne kui inimene hallab taevasse jõllitama, vaadaku enda ette ka.

harrastuskommentaator 25.09.2009 01:11
[…]
Kuu poolt tekitatud looded esinevad ka maismaal (vertikaal- ja horisontaalloodetena). Loogiline on see, et ka maismaa nihked olenevad geograafilisest põhjalaiusest, sünoodilisest kuupäevast (mitte kalendaarsest kuupäevast), aga samas ka sideerilisest ja drakoonilisest Kuu seisust just vastaval ajahetkel. Tõusva Kuu ajal tõusevad ka mahlad taimedes ülesse intensiivsemalt kui laskuva Kuu ajal, siin ei ole mingit müstikat. Loodus allub rütmidele. Pole ju müstikat selles, et talvele järgneb kevad. Rütmide põhjustajad võivad olla aga erinevad. Selleks ei pea olema vaid maakera telg ja selle muutused ekvatoriaalse tasandi suhtes.
[…]

Kuu loodelisest tegevusest meie koduplaneedi suhtes kirjutasin skeptik.ee loos Kuu ja inimene – ühe astroloogilise müüdi lõpp.

Minu jaoks taandub see küsimusele, et miks me räägime peamiselt Kuu poolt tekitatavast tõusust ja mõõnast, kui päikesesüsteemi gravitatsiooniliseks keskuseks on Päike? Kui me oleme sellele küsimusele vastuse leidnud, saame ka teada (või arvutada) Kuu poolt inimese suhtes mõjuva loodejõu suurusjärgu ja võrrelda seda mistahes muu massiga keha poolt tekitatavaga. Näiteks herneteraga.

Võti on selles, et loodejõud kahaneb pöördvõrdeliselt kehadevahelise kauguse kuubiga (Newtoni gravitatsiooniseadusest teame, et gravitatsioonijõud kahaneb pöördvõrdeliselt kauguse ruuduga). Veel on hea teada, et loodejõud tekib tänu kauguste vahele — merepõhjas olevat veemolekuli sikutatakse vähema jõuga kui ookeani pinnal olevat veemolekuli, kui vaadata seda maakera osa, mis parasjagu Kuu poole jääb. Kaugus inimese varvaste ja aju vahel on võrreldes ookeani sügavustega väga väike.

Kokkuvõtteks on võimalik Kuu poolt tekitatav loodejõud inimeste ja taimede puhul liiga väike, et seda mõõta õnnestuks või oleks võimalik seda eristada möödasõitva bussi või üle lendava tuvi poolt tekitatavast.

Teine hulk tegeles Kuu väidetava mõjuga kuritegevusele ja haiglate tööle, kuigi sellest saatelõigus juttu ei olnud ja seos horoskoopide ja astroloogiaga on väga kauge.

Anti 24.09.2009 21:16
Ahjaa, kuu mõju on muidugi absoluutselt kindlaks tehtud. Näiteks tõuseb täiskuuga suurlinnades järsult kuritegevus, samuti on siis rohkem kiirabiväljakutseid jmt. Rääkida seejuures juttu hernest, näitab lihtsalt teadmatust ning soovi oma USKU maailmale peale suruda.

Hundisilma Turvamees 24.09.2009 23:56
http://et.wikipedia.org/wiki/Looded
Suurim tõusu ja mõõna vahe Maal on 16 meetrit. Aga jah…ennast looduse krooniks pidavale põmmpeale see ei mõju. Sest põmmpea organismis, eelkõige peas puudub vesi. Seda asendab kas saepuru, õlu või miski muu sarnast värvi vedelik, mis ilmselgelt on teiste keemilis-füüsikaliste omadustega. Ja vahet pole, kas tegemist on harrstusastronoomi või skeptikuga, Petsi või Aikuga…

subnet 25.09.2009 00:53
Harrastusastronoom Martin Vällik avastas ilmselt alles hiljuti, et on ajalehe horoskoopidelt petta saanud. Tema vaimukas võrdlus Kuu ja hernetera mõjust inimesele toetab selle persooni teadmiste taset ja suhtumist. Nähtavasti on tegemist inimesega, kes end täiesti veendunult looduse krooniks peab. Tõsiselt nõuka.
Üldiselt teavad korravalvurid ja kiirabitöötajad päris hästi, kuidas näiteks täiskuu inimeste käitumist ja aktiivsust mõjutab. Ka mõjutab Kuu ja paljud muud taevakehad inimest füsioloogiliselt. Teaduslikke uuringuid leidub kindlasti küllaga, ei viitsi ise praegu otsida.
Ei ole ei Martini tuttav ega astroloogiahuviline.

default 25.09.2009 09:51
Kuu mõju inimesele võrrelda hernega, jätab sellest amatöör-kuuurija-täheteadlasest küll suht kehva mulje. Minge külastage suvalist konstaablipunkti ning küsige, kas täiskuu ajal on neil rohkem avaldusi , väljakutseid ja rikkumisi. 99% tuleb JAH vastus. Normaalsed inimese ei taju seda, aga väga palju on meie seas erinevate pshüühiliste häiretega inimesi ning huvitaval kombel aktiveeruvad just nemad täiskuu ajal eriti. Nö sellist “hullude tipptundi” pidi olema 3-4 päeva täiskuu ajal.

Ma ei oska öelda, kas meie politsei- ja haiglaametnikud on vastavaid uuringuid teinud, kuid paistab, et nimetatud müüt istub vägagi tugevalt inimeste peades. Sellesisulisi uuringuid on aga tehtud mujal maailmas ja terane kommentaator täiskuu andis seal ka viite:

Neuroscience for Kids: Moonstruck! Does The Full Moon Influence Behavior?

Sinna on koondatud hulk viiteid nendele teadusuuringutele, milles korrakaitse ja haiglate tööd seoses kuufaasidega uurinud on. On mõned 1970. aastatest pärit uuringud, millest paistab, nagu oleks täiskuu ajal rohkem sündmusi, kuid valdav enamus uuringutest sellist seost siiski ei kinnita.

Teema avatud arutluseks (et mitte öelda diskussiooniks).

61 Replies to “Horoskoobid, astroloogia ja Kuu ETV-s”

  1. Martin väitis telekas, et tähed mõjutavad küll, aga mitte nii, kuidas astroloogid arvavad. Aga kus tema teab kõikide astroloogide nimel rääkida? Ja ma pole tema jutust küll aru saanud, et ta teaks, mida astroloogid arvavad.

  2. Ma ei ole astroloogid . Ja ma pole paljuski kirjutanud. Kindlasti pole ma kirjutanud sellest, et tähed mõjutavad.
    Kunagi Martin vaidles ka erinevate astroloogidega , sõimates nii et aitab. Eeldatavasti ta ise kahtleb oma arvamuses.

  3. Tekkis astroloogia osas üks küsimus. Nimelt kui mu sugulane hakkas kolmandat last sünnitama, oli niinimetatud “plaaniline keiser” ehk siis lapsega kõik ok aga on ette teada, et ema ei ole võimeline loomulikul teel sünnitama, niisiis lepiti eelnevalt aeg kokku millal haiglasse minek ja keisrilõikus tehakse. Aega sai ema valida, ma päris täpselt ei mäleta aga vähemalt nädala piires, ilmselt oli see sobiv periood isegi pikem.
    Niisiis, kas ema oleks pidanud eelnevalt astroloogi konsultatsioonile minema, et parim päev ja kellaaeg välja valida?

  4. Horoskoopidest, astroloogiast ja Kuust on Astrology Weekly kokku pannud jutukese, mis “tõestab” räpaseid trikke ja muid valesid kuundumise osas:

    Lilith is so tightly conjunct the Midheaven, a good indication of celebrity based on a fraud.

    On July 20, 1969, Neil Armstrong’s progressed Sun was at 19°41′ Virgo tightly conjunct US Lilith (19°35′ Virgo). It just means that Armstrong incarnated then the American way to cheat the world, he was the tool used for this.
    This correlates greatly with the presence of Lilith on the MC in his natal chart.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga