“pH IME” — imemuinasjutt lapsemeelsele täiskasvanule

Robert O. Young: pH IMEMeie raamatumüügi edetabelites figureerib raamat, mis lubab head uut ilma, helget tervet elu, revolutsiooni bioloogias. Meil on uus messias — Rober O Young, “PhD” — kes toob valguse tagasi maailma, mida Pasteur’i pimedusejüngrid pikalt pimeduses on hoidnud. Alus (leelis) on jumal, Béchamp tema prohvet ja RO Young õnnistegija, kellel on juba ka mõningaid ohvriks saamise tundemärke (nt süüdimõistev kohtuotsus, vt allpool).

Jah, ma loen seda raamatut. Ei, ma ei ostnud seda. Sain laenuks.

Autor võrdleb end ei vähema kui Newtoniga, tema ambitsioon on tõepoolset muuta kogu arusaam inimorganismist, haiguste põhjustest ja nende ravist. Igati üllas eesmärk — ikka on parem selline elukorraldus, kus ei ole haigusi või kui need oleksid lihtsalt ravitavad, kui see, kus haigused meid kiusavad ja peame adekvaatse ravi puudumisel enneaegselt ja ebaõiglaselt maha surema.

Ja mida Robert O Young, “PhD”, selleks teeb? Kirjutab raamatuid. Olgu, Carl Sagan kirjutas ka raamatuid laiale lugejaskonnale. Aga selleks, et teaduses murrangut tekitada, on vaja enamat. Näiteks oleks abiks avaldada oma uurimusi eelretsenseeritavates teadusajakirjades, et jõuda asjaosaliste lugemislauale — arstideni, kes iga päev ennastsalgavalt inimesi ravivad ja kahjuks paljude tõbede puhul midagi teha ei suuda; toitumisteadlasteni, kes töötaksid välja veelgi paremad toitumissoovitused, et me tervis hea püsiks juba algusest peale; bioloogideni, kes revideeriksid oma kivistunud arusaamu mikrobioloogiast ja pööraksid ära eksiteelt. Aga ei midagi sellist — teadusartiklite andmebaasid ei tunne teadlast nimega Robert O Young, mitte ükski MedLine ja PubMed andmebaasis olev artikkel ei sisalda autorit Robert O Young.

Ja miks ma PhD tema nime taga jutumärkidesse panin? Selle pärast, et see tiitel on saadud sellisest õppeasutusest, mille tiitleid mitte keegi ametlikult ei tunnusta. Clayton College of Natural Health on akrediteerimata kaugõppeasutus, mille õppeprogrammid, kui neid üldse on, ei vasta nendele standarditele, et neid akrediteeringuga heaks kiita. Kõnekeeles nimetatakse sellist õppeasutust diplomiveskiks ja mullegi saabuvad sellised pakkumised spämmina e-kirjade postkasti.

Uskuda Robert O Youngi juttu tervisest ja toitumisest on enamvähem sama kui uskuda astroloogi juttu eksoplaneetide avastamismeetoditest. See ei tähenda, et pimekana ei võiks mõnd mõistlikku tera leida, aga nende terade kontsentratsioon on umbes sama suur nagu toimeaine molekulidel homöopaatilises lahuses.

Alates raamatu esimestest sõnadest võib aru saada, et tegu saab olema mingi palverännaku või ristisõja taolise asjaga. Küllap on religioossed mõtteskeemid talle tuttavad juba mormooni misjonäriks olemise aegadest, raamatu ülesehitus paistab järgivat sekti liikmeks astumise skeemi ja peaks lõppema pühitsuse saamisega.

Eraldi lugu on raamatu eestikeelse eessõna autoriga, kelleks on Jüri tervisekeskuse arst Riina Raudsik. Ma ei tea, mida ja kuipalju arstidele ülikoolis biokeemiast õpetatakse, aga lause “Lugejad peaksid aru saama ja leidma võimalusi, kuidas säilitada organismi normaalne pH-tase ja selle kaudu hea tervis” ilmselt ei näita kuigi sügavat arusaamist organismi pH-taseme olemusest. Lisaks näitab arstipoolne šarlatanile takkakiitmine ning raamatu autori kriitikavaba ja kontrollimatu nimetamine “USA teadlaseks” ja “mikrobioloogiks” seda, et autoriteetne amet iseenesest ei taga kriitilise analüüsivõime olemasolu.

Need olid mõtted, mis tekkisid raamatu “pH IME” esimeste lehekülgede lugemisel. Kiirelt edasi sirvides leiame kaante vahelt hulga retsepte, tunnistajate ütlusi, kuidas “Uus Bioloogia” nende elu päästnud ja muutnud on, sh ka eestlaste lugusid. Veel on ära näidatud mõned potsikud-totsikud toidulisanditega ja muidugi ka interneti aadress, kust kõiki neid asju osta saab. Ehk raamat on kui reklaambrošüür, mille teooria osa on pikk juhatus lõpptoote juurde, kuid erinevalt postkasti pandavatest tasuta spämmreklaamidest maksavad inimesed raamatu ostmisega iseenda reklaamiajupesu omast taskust kinni.

Ühes korralikus kangelasloos peavad olema vaenlased, kelle vastu võidelda. Raamatus “pH IME” on vaenlasteks hape, suhkur, pärm, ladestunud toksiinid, piimatooted, liha, valge jahu…

Head kangelased on alus, klorofüll, puhastumine, kolloidne hõde, kuld ja muud metallid (osmium, roodium, iriidium, gallium, ruteenium, pallaadium, plaatina, germaanium), noni ja teised eksootilised viljad, vitamiinid, soja ja muidugi kurikuulsad vesinikperoksiid (H2O2) ja kloordioksiid (ClO2).

Religioosseteks rituaalideks sobivad “puhastumine” ehk “ladestunud jääkainetest” (toksiinidest) vabanemine; toidulisandite ja kolloidsete metallide suukaudne manustamine on kui armulaualeiva võtmine.

Iga imelise vabanemine/puhastumise juurde kuulub kriisist läbiminek — antud juhul siis “paranemiskriis” ehk alguses peabki enesetunne kehvemaks minema ja haiguste tunnused ägenema. See on kui usu proovilepanek, saatana kius ja kui sa selle edukalt läbid, on pääsemine peaaegu juba kohal.

Olgu selle loo lõpetuseks veel lisatud, et 1995. aastal süüdistati Robert O Youngi arsti mängimises, mis on Ameerikas tõsine asi, kuid ta nõustus kokkuleppemenetluse käigus vähema süüteo omaksvõtuga. Ka 2005. aastal esitati talle süüdistus selle eest, et ta olla vähihaigele naisele soovitanud kemoteraapia asemel oma toidulisandeid, kuid lugu rauges. Praegusel ajal kasvatab ta avokaadosid ja peab võrkturundusettevõtet InnerLight Inc, rändab ringi üle ilma, et oma raamatutele ja potsi-totsikutele reklaami teha.

Meie kohalik “pH IME” maaletooja on Kersti Kracht, Silva meetodi praktiseerija-õpetaja, kelle abil saame teada, kuidas programmeerima elutut mateeriat ja tervendada distantsilt kümneid lähedasi inimesi ning ühel ja samal ajal.

Üldine soovitus edaspidiseks — kui keegi lubab kirjas või kõnes imet, siis ärge kohe uskuge. Tavaliselt tahab see imekuulutaja teile midagi kasutut müüa.

Tuli meelde, et keegi lubas veel “Uut Bioloogiat” või midagi sarnast, mis me arusaamad pea peale peaks pöörama… kes see oli? Temast on skeptik.ee-s ka juttu olnud.

Kokkuvõtte

  • Kuigi pH tasakaal organismis on oluline, on raamat “pH IME” näivteaduslik imemuinasjutt.
  • Raamatu autor Robert o Young ei ole avaldanud teadusartikleid teadusajakirjades, seega tema teadlaseks pidamine liialdus.
  • Raamatu autori teaduskraad PhD on omandatud (ostetud) akrediteerimata kaugõppeülikoolist (diplomiveskist) ja seda kraadi ei tunnusta ametlikult mitte keegi.
  • Robert O Young on kohtu poolt süüdi mõistetud pahategija.
  • Raamatu eestikeelse versiooni eessõna autor arst Riina Raudsik soovitab oma autoriteediga teaduslikult põhjendamata meetodit, mis on vastuolus arstieetikaga.
  • Raamat “pH IME” on kokkuvõtteks reklaambrošüür ilma tõendatud kasuliku toimeta või lausa kahjulikele ja ohtlikele toidulisanditele.

pH teooriast veel skeptik.ee lehel:

77 Replies to ““pH IME” — imemuinasjutt lapsemeelsele täiskasvanule”

  1. Kristinale. Kokkuvõtlikumalt sa ei arvesta üldse sellega, mida teadlased TEAVAD. Avalikke töid bios on miljoneid ja nende õppimisel, olgugi et alguses mitte lihtsasti loetavalt, oleks sul võimalus toitumus alaselt palju rohkem olulist infot kokku ajada, kui kõikide kuulujuttude ja võhikute individuaalsete uskumustega tutvumisel.

  2. Ise olen seda dieeti järginud ja võin öelda, et nii hästi pole ma end tükk aega tundnud :) Keha on täis kergust ja energiat, pidev mind saatnud väsimus kadus, kehakaal normaliseerus jne jne Ja oma elu ilma igapäevase juur-köögivilja miksita enam ette ei kujuta – see on nii hea (vähemalt minu kehale… :) Loomulikult söön ikka ka happelisi toite – eriti väljas või külas süües – ent nad on tuntavas vähemuses minu toidulaual… Isu nende järgi on ära kadunud!

  3. anneli sündroom- veidi tõde supi sisse ja juba, et polegi täielik jama.

    mul on see raamat täiesti olemas ja ma ei arva sugugi, et kõik seal kirjutatu täielik jama oleks.
    Aga keegi pole väitnudki, et kõik vale on. Aga kui autor oma kraadi valetab siis edasine ei huvita ja väga lihtsal põhjusel. Ta tahab pooltõdede abil mulle midagi kaele määrida.

    Mul küll ei ole plaanis järele proovida kõiksugu kummalisi toidulisandeid või hakata kurki peeneks mikserdama, aga ma arvan, et toitumise põhitõed pole seal üleüldse nii rumalad.
    Miks, proovi ikka need ka ära, äkki aitab, haki kurki väga põhjalikult, teaduslikult.

    Ma olen ca kuu aega juba üritanud rohkem nn aluselisi toiduaineid tarvitada ja nn happelisi vältida ning ma pean ütlema, et mu energiatase ja enesetunne on palju paremaks läinud.
    See on juba tõsine argument, kui Sinul on juba paremaks läinud, siis austatud doktor on geenus, väga loogiline.
    Ka mina olen pigem skeptik oma loomuselt, kuid see ei takista mind siiski palusid asju oma enese nahal järgi proovimast (mõistuse piires muidugi), et oma arvamusele kinnitust saada või siis seda muuta.
    ära muuda..

    piibel pole ka täielik jama, seal võibolla on mitu tõest mõtet sees, seega piibel on tõene.
    sama astroloogiaga jne.
    Ka anneli väites võib veidi tõde leida, kui hoolega otsida.

  4. Ave pole ainus, kellel tervis toitumisharjumuste muutmisel paremaks läinud.

    Kui siin Piiblist juttu oli, siis kirikutes on sedalaadi toitumissoovitusi juba rohkem kui sada aastat tagasi soovitatud. Nii et lugege Piiblit, mõned loevad rohkem kui 5 min päevas ja … statistika järgi pidi usklike eluiga pikem ja tervis parem olema:)

    Dr. Youngi teaduslik kraad on võibolla tõesti mõne sellise vähem hinnatud teadusasutuse poolt väljastatud kuid see ei muuda häid nõuandeid kasutuks. Ja ainult teadmistest pole kasu kui neid ei rakendata. Skeptik jääbki skeptikuks kuni ise millestki kasu pole saanud. Olgu tal see õigus ja proovima ei sunni keegi.

  5. Keegi ei vaidle paljude ammu tuntud soovituste sisu vastu (näiteks rohkem aedvilja süüa). Ainult et sellel pole vähimatki pistmist mingi pH tasemega. Selle on Young ise juurde leiutanud, et ammu tuntud tõdesid paremini müüa. Kuidas küll sellest nii raske on aru saada?

  6. See jutt on vist vales kohas, aga vabandage, ei osanud õigesse panna ja panemata ka ei tahtnud jätta.

    Nüüd läheb asi juba päris koomiliseks,

    http://www.tlu.ee/?LangID=1�.....on=article

    Tallinna Ülikool Tähetorni Hotelli kolinud ja uueks õppeaineks
    ALEXANDERI TEHNIKA

    ja
    Korraldaja : Tallinna Ülikooli Juhtimis- ja Personaliarenduskeskus

    http://www.tark.ee/Alexandri-tehnika-t2752.html

    siis mõistev ka selline reklaam ja hind.
    Ainult kes on see Tegija: Karin Brown
    ……………..
    ja
    Dr. Youngi teaduslik kraad on võibolla tõesti mõne sellise vähem hinnatud teadusasutuse poolt väljastatud

    vähem hinnatud ja diplomimüük on ikka kaks eri asja.
    Aga kui sellest aru ei taheta saada, siis kulbiga seda teadmist ka jagada ei saa.

    Raamatu autori teaduskraad PhD on omandatud (ostetud) akrediteerimata kaugõppeülikoolist (diplomiveskist) ja seda kraadi ei tunnusta ametlikult mitte keegi.

  7. Kondiitritööstuses on olemas aleksandrikoogid. Sellest saame ülalmainitud loogika põhjal järeldada, et misiganes see alexanderi tehnika ka ei oleks, peab ta süüa kõlbama.

  8. Alexanderi tehnika puhul on tegemist küll 100% teaduslikel alustel põhineva asjaga, võin seda kinnitada.
    See on rohkem küll tuntud teatriinimeste ja muusikute ringkondades (ka on see juba ammu sees paljude tuntud teatri-ja muusikakoolide õppekavades), kuid viimasel ajal on haktud rohkem rääkima, tõukeks British Medical Journalis ilmunud uurimus: http://www.bmj.com/cgi/content.....g19_2/a884.
    UK-s vist maksab isegi haigekassa nende tundide eest, kui on vastav näidustus.
    Õige Alexanderi tehnika õppimine on ikkagi individuaaltunnid (vähemalt 10-30), see kursus on rohkem laiema huvi tekitamiseks.

  9. Alexanderi tehnika leevendab ja aitab paraneda paljudest haigustest: peavalud, kaela-, õla- ja seljavalud, seedehäired, probleemid liigestega, depressioon jne.

    Kas on mõtet seda lahkama hakata, kena inimese silitamine leevendab ka peavalu, aga et seda teaduslikuks tehnikaks nimetada, ma eeldasin, et see on erootiline tehnika.
    Ja mõju toime ka ka vastavasuunaline.

  10. Kaldun arvama, et Alexanderi tehnika ei saa iial kuuluma nende asjade hulka, mille kohta saab kinnitada, et selle “puhul on tegemist 100% teaduslikel alustel põhineva asjaga”, kuna suur osa selle väidetavast kasust on raskesti mõõdetav.

  11. kahtleja ütles:

    Alexanderi tehnika leevendab ja aitab paraneda paljudest haigustest: peavalud, kaela-, õla- ja seljavalud, seedehäired, probleemid liigestega, depressioon jne.

    Natuke eksitav reklaamtekst tõesti. Siia oleks tulnud lisada, et ….kui need on tingitud valest kehaasendist. Õige Alexanderi tehnika õpetaja, (kes on akrediteeritud AT õpetajate ühingu poolt), ei luba sulle tegelikult midagi muud kui õpetada oma kehaasendit parandama. Kui mõned vaevused on valest kehaasendist tingitud, siis – mis on väga tõenäoline – võid ka neist lahti saada.

  12. Kristen ütles:

    Kaldun arvama, et Alexanderi tehnika ei saa iial kuuluma nende asjade hulka, mille kohta saab kinnitada, et selle “puhul on tegemist 100% teaduslikel alustel põhineva asjaga”, kuna suur osa selle väidetavast kasust on raskesti mõõdetav.

    Teaduslike aluste all mõtlen seda, et ei sisalda tilkagi umbluud ja posimist, nagu me seda siin mõistame.
    Aluseks on ikkagi ainult inimese anatoomia hea tundmine ja pikaajalised ja põhjalikud katsetused.
    Alexander, selle tehnika rajaja, oli puhas praktik, kellel oli oluline saada tulemus ilma hinnaalanduseta. Teda on hinnanud ka akadeemilised ringkonnad ja on öeldud, et sellise põhjalikkusega teadustöödki leiab harva. Internetis on ohtralt materjali, keda huvitab.

  13. ell 10. nov 2009 kell 22:55
    kahtleja ütles:

    Alexanderi tehnika leevendab ja aitab paraneda paljudest haigustest: peavalud, kaela-, õla- ja seljavalud, seedehäired, probleemid liigestega, depressioon jne.

    ei öelnud kahtleja, see nende enda reklaam või tutvustus, kuidas meelepärasem.

    et ei sisalda tilkagi umbluud ja posimist,
    võib olla, aga siin on ka minu väide teaduslik ja võrdväärne Alexanderi tehnikaga, nimelt:
    iga hommik kulge 3.5 ringi ümber maja kus elad, ja kindlasti vasakult paremale, peale teist ringi joo klaas vett, mitte mingil juhul keedetut, ja kui nii oled tallitanud kaks kuud, võin vanduda oma vana kaabu söömise nimel, et su tervis on paranenud, oled vitaalsem( tähendagu see mis ta tähendab), rõõmsam, töökam ja arvata võib, et ka majanduslikult jõukam. Ja kindlasti hingeliselt rahuldatum.
    aamen

  14. See minu tehnika:)))) põhineb empiirikal, kogemusel…
    oleneb puhtalt tõlgendusest, kas pidada seda teaduslikuks või mitte.
    Kolm-pool tiiru ümber maja mõjuvad ka muidugi hästi, kuid see tehnika on veidi spetsiifilisema eesmärgiga – no midagi keha kasutusõpetuse moodi või nii…
    Paljud asjad on raskesti mõõdetavad -näiteks valu, eriti nõrk või nö keskmine valu – suurema puhul pole reeglina kahtlust:)…
    ja ometi seda mõõdetakse n valuvaigistite kasutamisel.
    Tugi-liikumiselundkonna osas on väited täiesti põhjendatavad A tehnika puhul – terve teadusharu on näiteks kinesioloogia – mitte segi ajada igasuguste uduruudidega…

  15. ph-dest, asjast, viimases ajakirjas Naised on koguni 4 jutukad sel teemal, avakõne professor Aleksander Zarkovskilt, kes räägib vesinikülihapendi joomisest, ph levitajad tasakaalustatud toitumisest, kurb kui professor ei suuda teemas püsida.
    Ja siis ph-katel hea ja lihtne ilkuda. Kahjuks nii juhtub tihti.
    Lihtsalt tähelepanek.

  16. Leidsin huvitavat lugemismaterjali vesinikperoksiidi kohta:

    Vesinikperoksiid – mis on mis!

    Ei tea kas see on siit juba läbi käinud. Mulle jääb arusaamatuks, mille poolest vesinikperoksiidi manustamine aluseline toitumine peaks olema. Kui mu mälu mind ei peta, siis oli H2O2 ju hoopis kergelt happeline. Kui siia mõni aluselise toitumise spets sattuma peaks, siis kuulaksin tema selgitust hea meelega.

  17. Pisike uudis sellest “kõrgkoolist”, mis naturopaatilisi doktorikraade interneti vahendusel raha eest jagab:
    The Biggest Quack School in Natural Medicine Closes

    Clayton College of Natural Health, a Birmingham-based, unaccredited Internet correspondence school that has faced criticism over its academic standards, is preparing to cease operations.
    […]
    Well-known graduates of Clayton include television nutrition personality Gillian McKeith, controversial naturopath Hulda Regehr Clark, author Robert Young, and author Kim Barnouin, co-author of the diet book, Skinny Bitch.

    Clayton College of Natural Health on siis “suurim posijakool”, aga on teel sulgemise poole.

    Veidi lisab loole irooniat see, et antud uudis ilmus Huffington Postis, mis on suurelt ja pikalt silma paistnud kõikvõimalike libameditsiiniliste lobajuttude valdavalt kriitikavaba esitlemisega.

  18. Eluline lugu Perekoolist:

    Ph ime ja Innerlight – ei toimi!
    Postitas: Uve | 02/09/2010 11:00

    Tere!
    Olen võtnud endale suure kohustuse kõiki haigeid ja oma tervise pärast muretsevaid inimesi hoiatada sellise ravimeetodi eest, mida pakub PH IME raamat ja kus propageeritakse INNERLIGHTI toidulisandeid.

    14 augustil matsin oma abikaasa, kes põdes kolmanda astme kopsuvähki. Diagnoos pandi möödunud aasta oktoobris. Pakuti keemiaravi ja üks aasta elada. Loomulikult me sellega ei leppinud ja hakkasime alternatiivi otsima. Vahetult enne seda jooksis ETVs “Ringvaade” saade kus Ingrit Vaher rääkis oma imelisest paranemisest läbi PH ime toitumise. Saime temaga kohe kontakti.

    Ruttu saime ka esimesed Innerlighti toidulisandid edasimüüjalt ja meile soovitati alustuseks teha Helsingis mikroskopisti Erik Gammalsi juures kuiva ja elusa vere pilti, mis pidi näitama haiguse kulgu ja mille järgi pidi ära nägema haigusest paranemist. Erik Gammals pani mu abikaasa radikaalsele dieedile koos hulgaliste toidulisanditega. Need maksavad aga meeletut raha. Kokku soovitas ta kasutada iga päev 3 korda päevas 15 kuni 18 erinevat Innerlighti toodet. Pidi olema ideaalne kopsuvähist paranemiseks.

    Kaal kukkus meeletu kiirusega, sest ta pidi 2 nädalat tegema puhastumist, mille ajal tarbis ainult rohelisi köögivilju blendris purustatult, 5 liitrit vedeliku koos hulga lisanditega ja mida kõike veel. Hiljem soovitas ta veel 1 nädala blendri toitu.

    Kokku käisime Helsingis Gammalsi juures vere pilti tegemas 7 korda. Juba 3 korral ütles ta ,et ükskõik kuidas ta ka ei vaataks elusat ja kuiva verd, tema muretsemiseks põhjust ei näe. Ja nii igakord, et kõik toimib aga midagi peale riisi, juurikate, pähklite ja 1 kord nädalas 1 toidukord väheses koguses kala, süüa ei soovita.

    Kui aga abikaasa tervis aina halvenes ja ta hakkas juba verd köhima ütles ta, et see tuleb puhastumisest. Pidime ainult veel ja veel rohkem Innerlighti tooteid ostma.

    Detsembris käis mees kompuutris ja see näitas metastaaside suurenemist. Selle peale oli jälle Erikul vastus valmis, et ega paranemine päevapealt tule. Aga kindlasti pead toidulisandite kogust suurendama. Ja kuna ta jutt oli nii veenev ja igaks küsimuseks oli PH raamat käepärast olemas, kust leidsime oma küsimustele vastuseid ja näiteid inimestelt siis olime valmis edasi minema.

    Raha läks tohutult. Aprillis abikaasa loobus ravist, sest tervis oli lootusetult kadunud. Kompuuter näitas, et metastaase on juurde tulnud ja olemasolevad tohutult kasvanud. Kiirustasime veel suures lootuses Mehhikosse Oasis Hopi kus aastakümneid on vähki ravitud. Seal ravitakse alternatiiv- ja tavameditsiin kombineeritult.

    Meeletult kahju on sellest ajast mida raiskasime Erik Gammalsi läbi. Minu mees oli nagu korralik koolipoiss, tegi kõike nii nagu Erik õpetas ja sai julmalt petta, sest ainult tema julgustuse peale “ravi” jätkata mu mees seda tegi, sest vere pilt näitas Eriku jutu järgi alati paranemist.

    Muide,võtan ka kohustuse mainida, et Ingrit Vaher pole paranenud ja ta kasutab nüüd muud ravi!

  19. duhh ütles:

    Kristina, sel juhul tuleks “valeinfo avaldamine” väga täpselt defineerida.

    Soft power lahendus: mõne ülikooli juures võiks tegutseda mingisugune keskus, kelle ülesandeks on suuremates ajalehtedes ja uuemates raamatutes ilmuvatele teadusväidetele pilk peale visata ja viriseda. Kui hästi läheb, hakkavad ajakirjanikud pikapeale tolle keskusega enne artikli ilmutamist konsulteerima selmet pärast lehest lugeda, missugusesse bambusesse nad jälle pannud on.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga