Päästeameti nõiavits Sniffex tapab inimesi (video)

Kasutu pommivits ADE651, NYTimesEesti päästeamet on korduvalt kinnitanud, et nad kasutavad nõiavitsa põhimõttel toimivat pommidetektorit. Sellise põhimõtteliselt mittetoimiva vahendi kasutamine on aga ohtlik, kuna ei tuvasta lõhkeainet seal, kus see olemas on või annab valepositiivset näitu seal, kus midagi peljata pole.

Kahjuks on maailmas palju rahutuid paiku, kus pommiplahvatused pea igapäevased ja hukkub hulk täitsa kõrvalisi ja asjassepuutumatuid inimesi. Pommileidjatel on käed-jalad tööd täis ja iga tehniline seade, mis aitaks kontrollpunktides veetavaid lõhkeaineid ennetavalt leida või turuplatsil kahtlase pakikese olemuse kindlaks teha, oleks suureks abiks ja aitaks hoida inimelusid.

Selline olukord on aga heaks kasvulavaks petukaupade pakkujatele. Lisaks Eestis tuntud nõiavitsale Sniffex, on maailmas hulk teisigi “kõrgtehnoloogilisi” ja vastavalt ka kalleid nõiavitsasid. GT-200, ADE 651, Nano Ionic Resonance, hinnad suurusjärgus 16000-60000 USA dollarit tükk.

Mainekas ajalehes New York Times ilmus 4. novembril lugu Iraagi pommituvastajatest, kes kasutavad tuhandete kaupa ühe Briti firma poolt toodetavat ja turustatavat nõiavitsa ADE-651. Bagdadis on üle 400 kontrollpunkti, läbi mille inimesed liiguvad. Kontrollpunktides on sõjaväelased, kes otsivad nõiavitsaga lõhkeainet. 25. oktoobril plahvatas Bagdadis pomm, mis tappis 155 inimest. Seegi pomm oli läbinud vähemalt ühte kontrollpunkti, kus kasutatakse nõiavitsa.

Ameerika sõjaväelased ja nõunikud on korduvalt öelnud, et see kallis seade on täiesti kasutu ja USA armee neid ei kasuta, aga Iraagi julgeolekutegelased vannuvad jumalakeeli, et aparaat on supertõhus. “On see maagia või teadus, aga ainus, mis mind huvitab, on see, et see pomme tuvastab,” ütles Iraagi siseministeeriumi kõrge pommiametnik.

Ahvatlus on muidugi suur, kuna päris teadusel töötavad pommileidjad, mida kasutatakse näiteks lennujaamades, kaaluvad tonne ja maksavad sadu tuhandeid dollareid, nõiavits on aga kergelt teisaldatav, mahub taskusse ja hind ka soodne — alla saja tuhande dollari.

Loomulikult ei huvita ADE-651 tootjat ATSC-d James Randi miljon dollarit oma seadme tõhususe teadusliku tõestamise eest, kuna ainuüksi Iraagis on nad oma kasutu ja ohtliku jubina müügi eest saanud 85 miljonit dollarit.

Iraak pole petiste ainus lüpsilehm. Allolev video näitab, kuidas nõiavits GT200 Taimaal lõhkeainet ei leidnud ja pomm lõhkes.

Jah, inimesed saavad surma, kuid saada surma mittetöötava töövahendi otsesel abil on eriti nõme. Eesti pommiotsija on rahvusvaheline naljanumber, kui sellise tõsise asjaga musta huumorit üldse teha kannatab.

Tai inimõiguslased annavad teada, et nõiavitsa näitu kasutatakse kui tõendit, mille alusel inimesi vahistatakse.

Allikad

43 Replies to “Päästeameti nõiavits Sniffex tapab inimesi (video)”

  1. Nii demaloogilisi (just!) pealkirju oskavad sepistada ainult skeptikud.
    “Estonian Match” süütab maju! Päästeameti nõiavits tapab inimesi!

  2. uitlane kurtis:

    Nii demaloogilisi (just!) pealkirju oskavad sepistada ainult skeptikud.

    Milline oleks Sinu paraloogiline versioon pealkirjast seadmele, mis tapavahendite lubatud avastamise asemel pakub vastuseid nagu maagiline kuul, iga loksutamise peale uutmoodi:
    ● As I see it, yes
    ● It is certain
    ● It is decidedly so
    ● Most likely
    ● Outlook good
    ● Signs point to yes
    ● Without a doubt
    ● Yes
    ● Yes – definitely
    ● You may rely on it

    ● Reply hazy, try again
    ● Ask again later
    ● Better not tell you now
    ● Cannot predict now
    ● Concentrate and ask again

    ● Don’t count on it
    ● My reply is no
    ● My sources say no
    ● Outlook not so good
    ● Very doubtful

  3. @ajeke:
    Ei maksa inglise keeles vahutada, ajeke. Näita vaid ette link, kust tuleneb, et “Sniffex” on Päästeameti poolt pantenteeritud ja ma võtan oma sõnad tagasi. Vähemalt pooled.

  4. @ajeke:
    Kuna ajeke ilmselgelt ei saanud pihta põhjusele, miks ma pealkirja otse öeldes demagoogiliseks pean, siis lisan, et ma ei ole “Sniffex”-i fänn ega kavatse tõestada et see julla toimib.
    Ma räägin sellest, et “Sniffex” pole ühestki otsast Päästeameti oma, Päästeamet väidetavalt kasutab seda. Pealkiri võiks sisuga korrelatsioonis olla. Sellisel kujul on pealkiri sulaselge demagoogia.

  5. uitlane tuvastas:

    Kuna ajeke ilmselgelt ei saanud pihta

    vastusele oma küsimusele: “Milline oleks Sinu paraloogiline versioon pealkirjast kirjutisele?”, siis siinkohal ajeke kordab küsimust:
    Milline oleks Sinu paraloogiline versioon pealkirjast kirjutisele?

  6. Minu versioon oleks olnud ntx: “Praktikas mittetoimiv nõiavits “Sniffex” võib kaudselt tappa inimesi”, vs sama koos täpsustusega- “Päästeametis kasutatav kuid…”

  7. tegelikult on pealkiri kui niisugune üks kallutava eesmärgiga, omakasu teeniv ja sageli lausa hüpnotiseeriv kurja juur, manipulatsiooniriist, mis tuleks üldse ära keelata. ja asendada neutraalses kõneviisis ning vaid loo olulisemaid märksõnu sisaldava registrimärgisega. antud juhul siis : “sniffex ja päästeamet”
    kõik.
    oleks bibliograafidel ja guugeldajatel ka lihtsam

  8. uitlane nõudis:

    Näita vaid ette link, kust tuleneb, et “Sniffex” on Päästeameti poolt pantenteeritud

    Njah. Kas siin on seda väidetud, et Sniffex on Päästeameti poolt patenteeritud? Ma ei tahaks urgitseda, aga Sinu sõnatundlikkuse ja pealkirjatäpsuse juures tundub mulle arusaamatu sellise seose leidmine. Milline sõna täpsemalt sisaldas kritiseeritavas pealkirjas või tekstis mulle märkamatut vihjet sellisele patenteerimisele?

  9. @skeptikuskeptik:
    Kas mulle tundub või Sa oled jälle veidi äkilises meeleolus? Võibolla mõned plekktaldrikud lendu lasta aitaks tuju tõsta? ;)
    Igasuguste keeldudega on mu meelest seotud palju probleeme: keegi peab nende ületamist tuvastama, täitmist kontrollima, rikkumisi karistama jms ja kõigele lisaks tagama, et keelaja surmaga ei kaoks vajadus keelu järele. Keegi ei keela kellelgi loll olla, aga kas seda peakski?

  10. @ajeke:
    Sõna “patenteeritud” oli tõepoolest minu kommentaaris tahtlik kujund, mis viitas pealkirjas otse väidetud kuuluvuse absurdsusele.
    Kujundid muideks meeldivad ka Sulle: uitlane kurtis, uitlane tuvastas, uitlane nõudis.. need peaksid vist viitama sellele, et uitlane on kõrvuni hõivatud skeptik.ee-sse kaigaste loopimisega, keel püüdlikult suunurgast väljas ja paljas pealagi pingutusest pärlendamas, muudkui kurdab, tuvastab ja nõuab..:D

  11. mis äkiline? vastupidi – selge nägemisega ja ratsionaalne plekktaldrik oli see (ei mingit uhuutamist eksitavate pealkirjadega) ja tuju kohe tõusis :D
    boonusena saabus seejärel energeetiline tasakaal ja rahulolu, sest ega siis mina miskit ei käsi ega keela, lihtsalt plõksin, kuidas peaks :P

  12. uitlane tunnistas:

    oli tõepoolest minu kommentaaris tahtlik kujund

    Siin me siis nüüd oleme. Sina võid endale tahtlikku kujundit lubada, aga… Mis selle Jupiteri ja härjaga oligi?

    uitlane pakkus:

    need peaksid vist viitama sellele, et

    üksluine ja ühetaoline ütles välja vahetada mulle meelepärasema verbi vastu pakub mulle lõbu. Olen püüdnud neid valida nii, et midagi kaaskommenteerijat solvavat ega pahatahtlikku ei õnnestuks neist välja lugeda, aga ega garanteerida ei saa. Seda selgituseks minu kujundilembusest. :)

    Ma ei arvusta Sinu kujundlikkust või selle kasutamist. Ma nokin Sinu (mulle viirastuva) topeltstandardi kallal, mille järgi Sa küsid viidet olematule väitele. Ehk mina peaksin tõestama Sinu poolt väljamõeldud sisutühja väidet, tõestamaks Martini poolt antud pealkirja alusetust.

    Pealkirjast. See on igati kohane antonomaasia, kuna antud seade kuulub Päästeametile ja selle mulaaži kaksikeksemplarid on põhjustanud mitte kaudselt, vaid otseselt kellegi surma. Kui indikaatorlamp, mis peaks näitama eluohtlikku pinget, ei tee seda, siis on see surmarelv, millega saab teist inimest surma saata. Ergo tapab. Püstol ei ole kaudne surmarelv, kuigi tapab otseselt sealt lendu lastud ja eluohtliku haava tekitanud kuul. Kui tundub, et ma eksin või eksitan, siis palun näidata, kus ja kuidas ma seda teen.

    skeptikuskeptik kummutas:

    mis äkiline? vastupidi

    No selge, saingi valesti aru. :)

  13. oehh kui haige nokkimine siin käib. pealkiri on hea ja tabav.

    mõtteainet kanadele: kas lause “minu raamat jäi kapi peale” on samuti eksitav? nokkija loogika järgi loomulikult. nimelt, esiteks ma viitaks justkui nagu raamat oleks minu kirjutatud, või vähemasti minu kirjastatud. ja loomulikult absurdne väide, et raamat kuskile jääda saaks – raamat on ju ainult ese, ta ei saa kuskile jääda või mitte jääda. (ja eriti mitte kapi peale! kapil ei olegi ju pead… kui jabur keelekasutus) seega tuleks öelda: “minu omanduses oleva raamatu jätsin kapi ülapinnale”

    kas “rõve kantselliit” ütleb midagi?

  14. Kantselliit on ilmselt kantslitöötajate kollektiiv. Mingit sorti ametühing?

    Missuguseid rõvedusi kantsler ja tema ühinenud ametnikud teha võivad, seda keeldub minu räpane ettekujutamisvõime ette kujutamast.

  15. Sniffexil on konkurente: plastikkaarti valatud kaupade markeerimiseks kasutatav turvaelement on briti ettevõtte poolt pommidetektori pähe Iraagi valitsusele kopsaka summa eest maha müüdud (tüki – ühe plastikkaardi – hind 40 000 USD).

    It follows an investigation by the BBC’s Newsnight programme which found that one type of “detector” made by a British company cannot work.
    The Iraqi government has spent $85m on the ADE-651 and there are concerns that they have failed to stop bomb attacks that have killed hundreds of people.

    The ADE-651 detector has never been shown to work in a scientific test.
    There are no batteries and it consists of a swivelling aerial mounted to a hinge on a hand-grip. Critics have likened it to a glorified dowsing rod.

    Newsnight obtained a set of cards for the ADE-651 and took them to Cambridge University’s Computer Laboratory where Dr Markus Kuhn dissected a card supposed to detect TNT.
    It contained nothing but the type of anti-theft tag used to prevent stealing in high street stores.

  16. Uudiseid seoses Iraagiga nõiavitsa teemal (video):

    BBC Newsnight: Tests reveal ‘bomb detector’ cannot work

    Briti valitsus on nüüd keelanud sellise jama eksportimise.

    ADE-651 “südameks” on erinevad “võtmed” (plastkaardi kujul), mis seadmesse asetadas peaksid toimima kui programmid, mis vitsakese programmeeritud substantsile reageerima peaks panema. BBC reporter viis mõned “võtmed” teadlase kätte, kes tuvastas, et kaardi sees on kauplustes kasutatavad vargusvastased skeemid – ei mingit mälu ega keerukat elektroonikat, mis vihjaks millelegi programmeeritavale. Sellised skeemid on vast ühed odavaimad elektroonikana välja paistvad asjandused.

    Pikem artikkel:
    Export ban for useless ‘bomb detector’

    Valitsuse jutt:
    Government statement on ‘bomb detectors’ export ban

    We will be making an order, under the Export Control Act 2002, banning the export of this type of device to Iraq and Afghanistan.

    The reason the ban is limited to these two countries is that our legal power to control these goods is based on the risk that they could cause harm to UK and other friendly forces.

    The British Embassy Baghdad has raised our concerns about the ADE651 with the Iraqi authorities.

    We have offered cooperation with any investigation they may wish to make into the how the device came to be bought for their military as bomb detection equipment.

    Meeldetuletuseks, et Eesti Päästeameti pommirühmal on kasutusel sarnasel nõiavitsa põhimõttel töötav lõhkeaine tuvastamise seade nimega Sniffex. Seda kasutati Ameerika presidendi GW Bushi Tallinna külaskäigu ajal. Sniffexit kasutatakse Päästeameti ametnike sõnul tänase päevani (või vähemalt selle päevani, mil neilt viimase ametliku vastuse sain).

  17. Jim McCormick peab nüüd ilmselt palju seletusi andma, kuidas tema pommidetektor ADE-651 töötab, sest politsei on pärast BBC paljastusi mehe kinni pidanud:

    The director of a company which sold a bomb-detecting device to 20 countries, including Iraq, has been arrested.
    ATSC’s Jim McCormick, 53, was detained on Friday on suspicion of fraud by misrepresentation, Avon and Somerset police said. He has since been bailed.
    It comes after a BBC investigation alleged the ADE-651 did not work.

  18. @ajeke: samast kohast veel hea uudis:

    The BBC has learned the Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki has ordered an investigation into the bomb detectors, expected to report shortly.

    Meie Päästeamet või pädevam organ peaks ka algatama vastava uurimise, miks ja kuidas libadetektor üldse võeti varustuse hulka.

  19. ajeke ütles:

    Jim McCormick peab nüüd ilmselt palju seletusi andma, kuidas tema pommidetektor ADE-651 töötab, sest politsei on pärast BBC paljastusi mehe kinni pidanud:

    Verejanulised inimesed võiksid võtta seisukoha, et õiglust tagaks paremini McCormicki üle kohtu mõistmine Iraagis.

  20. McCormick, kes arreteeriti pettuse asjus, kuid vabastati kautsjoni vastu, ütles oma pommileidja kohta sedasi:

    “We have been dealing with doubters for ten years. One of the problems we have is that the machine does look a little primitive. We are working on a new model that has flashing lights.”

    “Meil on kahtlejatega kümme aastat tegemist olnud. Üks probleemidest on see, et me seade tõepoolest paistab veidi primitiivne välja. Me töötame uue mudeli kallal, sellel on vilkuvad tuled.”

    Just-jus, vilkuvad tuled ongi need, mis kahtlejatest uskujad teeb.

  21. dig arvas:

    Verejanulised inimesed võiksid võtta seisukoha, et õiglust tagaks paremini McCormicki üle kohtu mõistmine Iraagis.

    Verejanulisemad saadaksid ta oma detektoriga miiniväljale livedemonstratsiooni esitama, kuidas sellega pomme leitakse.

  22. Martin Vällik ütles:

    BBC reporter viis mõned “võtmed” teadlase kätte, kes tuvastas, et kaardi sees on kauplustes kasutatavad vargusvastased skeemid – ei mingit mälu ega keerukat elektroonikat, mis vihjaks millelegi programmeeritavale.

    See asi ei ole isegi “skeem” ega “elektroonika” klassikalises mõistes. See on tasapinnaline võnkering — sisuliselt fooliumist välja lõigatud enam-vähem spiraalne riba, umbes selline. Videos näidatu induktiivpool oli ristkülikukujuline, mis aga midagi sisulist ei muuda.

  23. Ma just otsisin meie meediast, et kas keegi on teema üles võtnud, osteti neid snihvekseid ju päris suure summa eest, ja ma küll tahaks, et inimesel, kes minu hoovilt pommi peab otsima, oleks natuke mõistustka peas… aga kui ühe ministeeriumi alluvuses ostetakse nõiavitsu, teise all antakse riiklikud koolitusload eelmiste elude uurimise õpetamiseks pluss samadele koolitajatele veel töötute täiend- ja ümberõppetoetust, ja kolmandas ministeeriumis õigustatakse homöopaatia viljelemist ning neljandas tegutseb üks tuntud akadeemik, pildudes aina kummalisemaid väiteid, mida keegi ei üritagi kriitiliselt hinnata ega kommenteerida, siis… las marsivad meie päästeameti poisid ka – ma eeldan, et ka snihveks töötab jalgade üksteise vastu hõõrumisest tekkiva staatilise elektriga nagu too kuulus Iraagi pommidetektor?

  24. Sniffex kõlbab homöopaatiliste lõhkeainete otsimiseks. Nende puhul pole midagi katki, kui otsimine untsu läheb.

    KatrinV ütles:

    ma eeldan, et ka snihveks töötab jalgade üksteise vastu hõõrumisest tekkiva staatilise elektriga nagu too kuulus Iraagi pommidetektor?

    Ingliskeelses meedias viitasid nad “static”ule, mis ei ole staatiline elekter vaid metafoorne taust-raadioenergia, mille peamine manifestatsioon on kanalite vahele häälestatud teleri pilt. Eestikeelses kultuuriruumis säärast metafoori ei tunta, sestap on ka tõlkimine raske.

    Läbitõmmatud tekst lugeda läbitõmmatuks. Läbi tõmbas dig, nõu andis ajeke. — dig, 2010-01-31 10:59 EET

  25. dig seletas:

    Ingliskeelses meedias viitasid nad “static”ule, mis ei ole staatiline elekter vaid metafoorne taust-raadioenergia, mille peamine manifestatsioon on kanalite vahele häälestatud teleri pilt. Eestikeelses kultuuriruumis säärast metafoori ei tunta, sestap on ka tõlkimine raske.

    Ah, ära loba. Britid kirjutasid nii – minu esiletõste –:

    The device consists of a swivelling aerial mounted to a hinge on a hand-grip. It does not operate by battery, instead promotional material says it is powered only by the user’s static electricity.

    Kasutaja valgest mürast võib soolapuhuja pauerit välja mõelda küll, aga ma kahtlen väga, kas antud kontekstis seda bätterii asendajaks saab kasutada. Wikipediagi peab vajalikuks staticu paljudest tähendustest esimesena mainida staatilist meie kultuuriruumiski käibiva mõistena.

  26. KatrinV kirjutas:

    ma eeldan, et ka snihveks töötab jalgade üksteise vastu hõõrumisest tekkiva staatilise elektriga nagu too kuulus Iraagi pommidetektor?

    Kahjuks ei õnnestunud Sniffexi toiteallikat leida, kirjas on vaid, et seade on hooldusvaba ning katkestusteta löögivalmis ööpäeva- ja nädalaringselt, kuid ingliskeelse meedia andmetel tuleb Iraaki sokutatud mudel ADE-651 käima kõndida küll:
    Then the operator must walk in place a few moments to “charge” the device, since it has no battery or other power source, and walk with the wand at right angles to the body. If there are explosives or drugs to the operator’s left, the wand is supposed to swivel to the operator’s left and point at them.

  27. ajeke kahetses:

    Kahjuks ei õnnestunud Sniffexi toiteallikat leida

    ka jänkidel, kes 2005. aasta augusti lõpus Sniffexi pulkadeks lahti harutasid ning sellega muidki katseid sooritasid ja selle kohta raporti koostasid.

  28. Martin Vällik kinnitas:

    Just-jus, vilkuvad tuled ongi need, mis kahtlejatest uskujad teeb.

    Sellel teel on esimesi samme juba astutud – uuele mudelile on veenvuse parandamiseks lisatud kahtlejate soovile vastu tulles kõigepealt patarei ning mudel ümber nimetatud Hea Eksplosiooni Detektsiooni Detektor Üheks(tm) – HEDD1. Nimetatud modifikatsioon on võimaldanud lisada arvutikasutajatele tuntud resäti(tm) nupu, et hajutada võimalikke kahtlusi signaalidest ummistunud antenni tundlikkuses osas. Küllap need tuledki varsti vilkuma hakkavad. Omalt poolt soovitaksin mõnest taserist spikerdada ja traditsiooniliste lambikeste asemel proovida tulesid otse silmis vilgutada – kui ikka sähmaka imedetektorist kätte saad, nii et silmist sädemeid lööb, siis ei julge kahelda selle võimekuses pomme leida küll enam keegi.

  29. ajeke ütles:

    … Detektor …

    Oleks inglise keel, soovitaks sellele kohale tehnilist terminit Doodah, aga eesti keeles väljendab “diivaiss” täpselt seda, mida tarvis on.

  30. dig arvas:

    aga eesti keeles väljendab “diivaiss” täpselt seda, mida tarvis on.

    Kui just täpselt, siis eesti keeles väljendaks seda õieti “du-vodever-ju-vont-it-daznt-šõu-ju-nafing-äkšuali” ehk “dilulilu”, kuid originaalilähedasema kuju “detektor” leksikaalne sugulus omaenergial töötava detektorvastuvõtjaga annab ehk paremini edasi teatavat sugulust reaalselt toimiva aparaadi mulaažina. Maitseasi, võib kakelda, kui keegi viitsib. Ma ei viitsi.

  31. HEDD1 taga olev Unival Grupp on reliisinud steitmendi:

    Statement about BBC 2 report about ADE651/ Iraq fraud
    Difference between HEDD1® and ADE651/ GT200 (reference-card devices)

    […]

    Against this background, unival® group would like to pro-actively inform its clients and distributors that the HEDD1®, along with all previous generations of our handheld explosive detection devices, are completely different from reference-card based devices, as our systems work on the patented Magneto-Electrostatic-Detection (MED) principle. […]

    HEDD1® works by creating a magnetic field that is specifically modulated through its internal container which houses a non explosive/ non radioactive reference source generated for explosive detection. HEDD1®, in comparison to our previous generations, also contains a specific Lithium battery that further enhances the magnetic field, which makes the device even more sensitive and user-friendly and now allows for static detection, which is especially helpful for detection scenarios at access points. […]

    The only similarity between HEDD1® and ADE651 (or similar devices such as GT200, MOLE, Alpha6 etc.) is the antenna. […]

    We have strong reason to believe that the reference-card based devices are been created by a group of people, who initially tried to copy our technology but failed to reproduce the MED method. […]

    dig’i Bullshit Detector 3000 vappub juba üsna usinasti.

  32. Ha-ha-haa! Nägin just eile prantsuse telekanali uudistest lõigukest Iraagist, kus “uue” Iraagi armee kangelaslikud pommiotsijad muu hulgas selle vidinaga autodest pomme otsisid. Antenn viskus ühe auto peale pöördesse, auto otsiti läbi, aga reporteri lõpulause oli – “seekord oli valealarm ja lõhkeainet autos ei olnud.”

  33. Sniffexi-laadseid nõiavitsasid kasutavad ka Mehhiko sõjaväelased ja narkootsijad, omasõnul jube edukalt, kuid Briti valitsus on oma ametlikke kanaleid pidi saatnud hoiatussõnu:
    Mexico Is Warned on Drug Detector

    “We’ve had success with it,” Capt. Jesús Héctor Larios Salazar, an officer with the Mexican Army’s antidrug unit in Culiacán, said recently. “It works with molecules. It functions with the energy of the body.”

    Jah, muidugi – kui ikka molekulid ja keha energia, siis peab ju töötama.

  34. võiks päästeametile teha ettepaneku korraldada ühine demonstratsioon sniffexi töökindlusest. nemad seal on ju kindlad, et asi toimib – asi see siis ka meile, lollikestele näidata, et kõik on korras ja muretsemiseks pole põhjust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga