Briti homöopaadid püüavad vuu-duuga parlamenti mõjutada

Homöopaatide vuu-duuSuurbritannias, kus homöopaatiat kasutavad kuningliku perekonna liikmed, on kokku kutsutud parlamendi komitee, et kaaluda teaduslikke andmeid homöopaatia tõhususe kohta. Komitee järeldustest võib sõltuda, kas jätkatakse homöopaatia rahastamist sealse haigekassa (NHS) poolt või tuleks see raha suunata tõhusamatele tegevustele, nt meditsiiniõdede juurdepalkamisele.

Homöopaatia on Suurbritannias juba mõnda aega langusteel — rahastamist on vähendatud, homöopaatilisi haiglaid on suletud või ümber korraldatud, ilmunud on artikleid ja raamatuid, mis homöopaatia suhtes kriitilised. Ja nüüd siis parlamendi komitee, kus käis tunnistusi andmas ja küsimustele vastamas ka meie hea tuttav Ben Goldacre.

Ilmselt saavad mõned sealsed homöopaadidki aru, et asi on tõsine ja peab hakkama uut tööd otsima, aga üks korralik vuu-duu filmi Saladused võtmes ei tee ju kunagi paha ja nii levis homöopaatide seas üleskutse:

PALUN AIDAKE, KUI SAATE. See sisaldab 15-minutilist keskendunud, meditatiivset positiivse kavatsuse tekitamist, et toetada homöopaatiat ja eksitada meie vaenlasi. See tehnika on teistes olukordades osutunud väga võimsaks.

  1. Vali koht eemal elektroonilistest häirijatest, mobiiltelefonidest, telefonidest, televiisoritest jne. Kasuta taime, meditatiivset muusikat või mida iganes, mis aitab just sinul meditatiivsesse seisu jõuda.
  2. Istu sirgelt toolil või ristatud jalgadega või kuidagi
  3. Esimesed 5 minutit: aeglusta oma hingamist… nina kaudu sisse, suu kaudu välja, 15 sekundit igal minutil, siis
  4. 9:05 – 9:15 keskendu selgelt omale sobival moel allpool olevale avaldusele, näe komiteed vastu võtmas otsust, et homöopaatia töötab, või näe inimesi kasutamas homöopaatilisi teenuseid NHS toel, tunne end positiivselt ja rõõmsalt, näe, kuule, haista, tunne (misiganes moel sa kujustad/visualiseerid) kõige selle reaalsust.

“Me tekitame kavatsuse, et tõendite kontroll homöopaatia tõhususe üle oleks täiesti ja üleni homöopaatiat toetav. Me tekitame kavatsuse, et nähtaks, kuuldaks ja märgataks neid valdavaid ja põhjalikke teaduslikke andmeid, mis toetavad homöopaatia tõhusust kui kehtivad, kindlad ja teaduslikud. See on nii ja see on tehtud.”

See “me tekitame kavatsuse” on kohmakas püüe vahendada “we intend” maagilist vormelit. Kui olete Saladuse filmi näinud, siis see peaks tähendama ajust lähtuvat mõttelainet, mis universumi kaubamajja teele saadetakse. Kui armas ühe professiooni poolt, mis on siiani oma tegevuses kasutanud maksumaksja raha.

Ka Eesti riik tunnustab homöopaatia-nimelist nõiakunsti korraliku ja ausa ametina. Kutsekoda, mis riigi ülesandel korraldab kutsete süsteemi, on registreerinud ka homöopaadi kutse. Selle teo eest pälvis Kutsekoda skeptikute Umbluu preemia.

108 Replies to “Briti homöopaadid püüavad vuu-duuga parlamenti mõjutada”

  1. kas skeptik.ee lehel võib lähiajal lugeda näiteks analüüsi ka lahvatanud kliimaskandaali teemadel? oleks põnev teada teie hinnanguid sellest, kuidas tunnustatud kliimateadlased avalikkusele aastaid valetanud on.

  2. Neurolingvistiline programmeerimine läheb ju ka kuskile sinnakanti? Võib olla tõesti peab manustama miskeid taimemürke ka,, aga see selleks.
    Meie EAS rahastab ju ka selliseid koolitusi..

  3. Sedasi räägib professor David Colquhoun parlamendi komitees homöopaatiast:

    It is most certainly not a “recognised system of medicine” for anyone with the most rudimentary scientific education. Quite on the contrary. Throughout my life time homeopathy has been a sort of bad joke. Indeed it has been a joke ever since Oliver Wendell Holmes famous essay “Homeopathy and Its Kindred Delusions”, written in 1842.

    (3) The evidence base on homeopathic products and services.

    (3.1) I see no point in my going through the evidence yet again. It has all been done very well in, for example, Singh & Ernst’s book, Trick or Treatment. There is clearly no convincing evidence that it works. In addition, the prior odds of a pill that contains no active ingredient having an effect is so small that enormously strong evidence would be needed to persuade one that it worked. After 150 years the homeopaths have still failed to produce any remotely convincing evidence.

    (3.2) The homeopaths who submit responses to this committee will, as always, pick out the few small and badly designed trials that appear to support their cause. Their approach to evidence is, in my view, nothing short of dishonest. I can only presume that one of the reasons for this is that they have the ultimate vested interest insofar as they would lose their livelihoods if they were to admit that there was no worthwhile evidence for the efficacy of their pills.

    (3.3) If homeopathy worked the whole of chemistry and physics would have to be overturned. The idea is quite simply preposterous. It is a waste of time and money to look for evidence if you aren’t, at the same time, willing to abandon chemistry and physics. To pretend otherwise is simple duplicitous double-think. It is time that the government decided whether or not it believes in Avogadro’s number or not. Government policy at the moment is based on the absurd proposition that Avogadro’s number is right if you are talking about chemistry but wrong if you are talking about homeopathy.

    Seal on teiste tekste ka, näiteks kvantmüstikust literaat Lionel Milgrom leiab ikka mingi kauni finessi, kuidas rääkida pikalt kvandist ja paradigmast, mis lõppeks peaks tõestama vee mälu ja homöopaatia toimimise. “Teised teevad ka”-argument on samuti üks laialt praktiseeritud võte oma tobeduse õigustamiseks.

  4. Lugupeetud Martin Vällikul on üsna varsti raske poolt valida, sest järjest järjest tuleb välja infot mis polnud kunagi ametlik ja aktsepteeritud ja nüüd järjest käibetõeks on osutunud. Kaasa arvatud kliimapettused. Vaktsiinipettused. Meditsiinipettused. Meediapettused jne…

    Jõud Martin. Minu andmetel saad sa ametlikult palka sellise ilkumise eest!

  5. Pühendan oma oopuse Digile.

    Publius Ovidius Naso (43 e.m.a.-17m.a.j) “Metamorfooside” I 89-150 (Neli ajajärku) järgi lahkus Maalt Rauaaja saabudes neitsi Astraea – Õiglus,

    Hesiodose (elas VIII saj. lõpul) “Tööd ja päevad” 109-200, järgi lahkusid maalt Õiglus ja Häbitunne). Allikad “Rooma kirjanduse antoloogia” Tallinn 1971 “Eesti raamat”; “Kreeka kirjanduse antoloogia” Tallinn 1964 “Eesti riiklik kirjastus”

    ’21 sajandil on Maalt lahkunud ka Mõistus, lisaks Õigluse ja Häbitunde puudumisele.

    Kas olete on lugenud 2008. aasta Eesti inimarengu aruannet? Sellest aruandest lähtuvalt võiks Eesti mehe kanda kohe Punasesse raamatusse, kui väljasureva liigi.

    13% Eesti meeste surmadest leiab aset enne 45. eluaastat, sealjuures jääb nende arvele 25% kaotatud eluaastatest
    Meeste vigastussuremus ületab naiste oma keskmiselt 3,3 korda, mõnes eagrupis isegi 8 korda. Vigastussurmade sagedasemad põhjused nii meeste kui naiste seas on enesetapp, mürgistus (sh alkoholimürgitus) ja mootorsõidukiõnnetustega seotud surmad. Kõigist 1–49-aastaselt surnud meestest oli vigastuste läbi hukkunud 50% ja naistest 30% (Kaasik jt 2008).

    Viimase viie aastaga on Eestis toimunud pidev psüühika ja käitumishäirete kasv ja seda eriti meeste seas (joonis 2.4.8.). Meeste seas on kõige suurem haigestumus psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäiretesse (917/100 000 elaniku kohta). Naiste haigestumine on kõige enam stressiga seotud, neurootilised ja somatoformsed häired (871,4/100 000 elaniku kohta) (Sotsiaalministeerium 2007)

    Kõige sagedasemad laste ja noorte psüühikahäired on psühholoogilise arengu häired, lapseeas alanud käitumis- ja tundeelu häired (sh suhtlemishäire ja hirmud) ning stressiga seotud ja somatoformsed häired (ärevus, kohanemishäired, vaimne alaareng jms) (Saame 2008).

    Alkohol on üks peamisi globaalseid riskifaktoreid sotsiaalse kahju ning halvenenud tervise osas. Kuigi alkoholiga seotud suremus on suurim vanusegrupis 45–54, esinevad alkoholist põhjustatud surmad ka nooremas eas. Alkoholi tarbimine on samuti seotud suitsiidse käitumise ning tapmistega.

    Selle olukorra on põhjustanud nii elanike ennasthävitav tervisekäitumine koos seda soosiva keskkonna ja väärtussüsteemiga, kui ka ebatõhus tervisesüsteem, mis ei ole suutnud rakendada piisava kiirusega tervist parandavaid meetmeid (Nolte ja McKee 2004).

    Inimesed nn. tsiviliseeritud maailmas (Euroopa, Põhja Ameerika jm.) ei ole kunagi olnud haigemad kui praegu, aga Teil läheb kogu aur alternatiivmeditsiini mahategemisele. Jah Teil on õigus, et alternatiivmeditsiin ei mõju juhul, kui inimene jätkab ennasthävitavat eluviisi, mis põhjustas tema terviseprobleemid.
    (Soovitaksin lugeda Gunnar Aarma artikleid, kuid Aarma on Teil loomulikult „Rahvavaenlasena” mustas nimekirjas nr.1. Isiklikult austan seda meest juba ainult tema elukogemuse pärast, hoolimata kannatustest ei kaotanud ta kuni elu lõpuni inimlikkust. (ta küüditati Siberisse, oli vangilaagris, jäi seal ellu)).

    Nõukogude ajal piisas tervenemiseks käitumis- ja söömisharjumuste muutmisest.Tänapäeval ei aita harjumuste muutmine midagi, kuna me elame äärmiselt saastatud keskkonnas –

    õhu saastumine – süsinikoksiid ehk vingukaas, lämmastikoksiidid, tolm ja pliiühendid. Õhu saastumise kahjulikest mõjudeks inimestele ja loomadele on: tõsised kopsuhaigused, hapniku vähenemine veres, kahjustav mõju silmadele, nahale ja siseorganitele., valgus on samuti saaste, müra saaste, vee reostumine, tööstusjäätmetest mulda tekkivad elusorganismidele hävitavalt toimivad keemilised ühendid, Mineraalväetiste kasutamine põllumajanduses – liigne väetamine ei suurenda saake, vaid rikub põllumajandussaaduste kvaliteeti ning maitseomadusi ja toiduainetesse koguneb mineraalväetiste komponente või neist tekkinud kahjulikke ning mürgiseid aineid.

    Elamuehituses ja mööblitööstises kasutatakse polümeermaterjale, meie riided ja koduses majapidamises kasutatavad kangad ja vaibad on valmistatud sünteetilistest materjalidest: Kõik ülaltoodud materjalid koguvad oma pinnale staatilist elektrit, mis häirib enesetunnet, põhjustab väsimust, peavalu suurenenud erutust, valu südamepiirkonnas jms. Plastikmööbliga toas tekib kergesti staatilist elektrit, päikesekiired tekitavad tehismaterjalidest aknakardinatel liikuvaid elektrivälju, kõndimisel tekitatud hõõrdumisega moodustuvad plastmasskattega (ka sünteetilistest materjalidest) põrandale suured elektrilaengud, mis kanduvad üle inimesele, õhule ja tolmule. Seejuures võib inimese kehal või rõivastel tekkiv pinge ulatuda mitmekümne tuhande voldini. Sünteetilisest materjalist rõivad eraldavad mürgiseid ühendeid ja tänu staatilisele elektrile saastuvad kergemini mikroobidega.

    Ka meie puitlaastplaatidest mööbel on tervist kahjustav, Plaatide tootmisel kasutatakse sideaineks karbamiidformaldehüüd- või fenoolformaldehüüdvaiku, mistõttu mööblist eraldub aeglaselt formaalaldehüüdi (metanaali) ja fenooliauru. Mõlemad ühendid on äärmiselt mürgised.

    Ülaltoodu allikaks: „Keemialeksikon” Toimetanud Tony Potter ja Corinne Stockley Koolibri 1996

    Allikas Vikipeedia: Gammakiirgus on kõige lühema lainepikkusega (suurusjärgus alla 10 pikomeetri) ja seega suurima sagedusega ning energiaga elektromagnetiline kiirgus. Gammakiirgus koosneb gammakvantidest ehk suure energiaga (üle 100 keV) footonitest. Gammakiirgus tekib tuumaprotsessides, mõne teist tüüpi radioaktiivse kiirguse teisese kiirgusena ning elementaarosakeste annihileerumisel. Gammakiirgus on kõige ohtlikum ja kõige suurema läbimisvõimega radioaktiivne kiirgus. Teistelt taevakehadelt tulevat gammakiirgust saab registreerida ainult kosmoseaparaatidega, kuna atmosfääris neeldub gammakiirgus täielikult. Tuletan kõigile meelde, et kaasajal on atmosfäär kahjustatud (osooniaugud).

    Osoonikihi kaitmisega tegeleb ka Euroopa Parlament: 24 mär. 2009 .Strasbourg

    Järgmine päevakorrapunkt on härra Bloklandi raport keskkonna-, rahvatervise ja toiduohutuse komisjoni nimel ettepaneku kohta võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus osoonikihti kahandavate ainete kohta (uuestisõnastamine) (KOM(2008)0505 – C6-0297/2008 – 2008/0165(COD)).

    30 mail 2009 ilmus Õhtulehes artukkel Grillvorstisööjad ohus! Vorstidesse lisatakse naatriumnitritit, mis põhjustab osadel inimestel allergiat. Eesti teadlased leiavad, et paanikaks pole mingit põhjust, kuid…näiteks Rakvere lihatoodete söömisel tekib allergikutel tugev allergiline lööve. Talleggi ja Grossi lihatooted ei tekita allergiat. Miks? selgub artiklile lisatud tootjate kommentaaridest: Tallegg kasutab minimaalset kogust nitriteid.

    Inimese tervist rikuvad veel: toidusse lisatavad värvi- ja säilitusained, parfümeeriatööstuses kasutatavad inimesele mürgised lõhnaaineid, kogu kodukeemia on kaudselt tervistrikkuv. Lisaks veel teadmata mõjuga geneetiliselt muundatud ja nanotehnoloogiaga muudetud toit.

    Need on ainult keskkonnast tulenevad inimest haigeks tegevad põhjused.

    Olen Teiega nõus, et alternatiivmeditsiin ei ole võimeline aitama ega ravima sellises seisukorras patsiente. Kuid selliseid inimesi ei suuda ravida ka ametlik meditsiin. Mida siis teha? Vabatahtlikult Suure Vaimu juurde õhtusöögile minna…. USA ja Lääne Euroopa inimesed on meist hullemas olukorras, kuna nende organismid on täis keemilisi mürke, mille eemaldamine organismist on keeruline. Siit ka vastus, miks homöopaatia ei mõju.

    Olen väga kaugel sellest, et homöopaatiat kaitsta, kuid… Keskajal oli laialt levinud niisugune haigus nagu süüfilis. Naised magasid oma süüfilisehaigete meestega, järelikult nakatusid nad ka ise. Kuid peale ravi olid nad võimelised sünnitama terveid lapsi. Minu jaoks on see teadmine täiesti arusaamatu, kuna 30 aastat tagasi ei olnud süüfilis täielikult välja ravitav, nimelt oli suur võimalus saada defektseid lapsi. Mis ravis keskaegseid naisi?

    Paracelsusest niipalju, et ta oli esimene, kes sõnastas homöopaatia, kuid need teadmised olid vanemad. On teada, et ta otsis kokku vanu käsikirju (ka araabia omasid).

    Inimene on oma põhiolemuselt laisk ja rumal, kes tahab kõik elus kätte saada kuldkandikul ilma selleks ise pingutamata. Hea tervise saamiseks tahab ta tablette, mis ta kõigist haigustest terveks teeks. Õnnelikuks ja rikkaks saamiseks loodab ta New Age pakutavasse maagiasse, olles tühjade lubaduste eest valmis maksma suuri summasid.

    New Age filosoofia on minu arust täielik mõttetus, mis seob neid vaeseid lollikesi oma õpetajate elik gurude külge, kes kasutavad oma järgijaid ära. Traagiline!

    Olen tegelikult tige ka buddhistide peale, kuna nad on maha vaikinud läkituse inimkonnale SO-HM, mis tähendab, et iga inimene peab tegelema eneseteostusega iseseisvalt. (Ernst Muldashev „Kellest me põlvneme”)

    All authority of any kind, especially in the field of thought and understanding, is the most destructive, evil thing. Leaders destroy the followers and followers destroy the leaders. You have to be your own teacher and your own disciple. You have to question everything that man has accepted as valuable, as necessary.

    J. Krishnamurti

  6. Oakrock ütles:

    USA ja Lääne Euroopa inimesed on meist hullemas olukorras, kuna nende organismid on täis keemilisi mürke, mille eemaldamine organismist on keeruline. Siit ka vastus, miks homöopaatia ei mõju.

    Ma ei oska küll hinnata “Lääne inimese” tervislikku seisundit (võrdlusandmed “loodusrahvaste” keskmise elueaga oleks abiks) ja “keemiliste mürkide” sisaldust (või mis on mittekeemiline mürk?), aga homöopaatia mittemõjumise põhjuseks see küll olla ei saa. Homöopaatia ei mõju ka mitte kellegi teise peal mitte kusagil. Fakt.

    Paracelsusest naapalju, et homöopaatidel küll meeldib mõelda ja kuulutada, et kuulus ja teaduse ajaloos tähtsal tegelasel oli kandev roll nende kunsti alusepanijana, ilmselt soovides tema valguses ka iseennast tähtsamana näidata, aga selline eneseõigustus on muidugi vaid homöopaatide luul. Nagu seegi, et kvantfüüsika või nanotehnoloogia annaks justnagu homöopaatiale mingi teaduslikuna kõlava toimemehhanismi.

  7. ajeke ütles:

    skeptikuskeptik ütles:

    braavo! ometi üks mõistuspärane loogika sin saidil.

    Palun täpsusta, kus Sa seda nägid, kas enda postituses või sellele eelnevas? Kui eelnevas, siis mida sisaldab Sinu oma?

    eelkõige tunnustust avatud mõtteviisiga maailmakäsitlusele ja ühtaegu tüdimuseväljendust kitsarinnalisuse suhtes.

    küsin vastu ka: mis ajendas sind nisukest õite peenikest küsimust vormistama?

    Dig, All authority of any kind = vaimne kiiritus :O

  8. Martin Vällik

    Homöopaadid vist ei ole Paracelsusest kuulnudki. Selle fakti, et Paracelsus on homöopaatia isa, leidsin tema elulugu tutvustavast raamatust.

    USAs puudub mitmekümnel miljonil (täpselt ei mäleta) tervisekindlustus, ravitakse neid tasuta meditsiiniasutustes, kus kvaliteet on olematu. Rahva enamiku põhitoiduks on hamburgerid, mis tervist rikuvad ja paksuks teevad. Mingi ajakirjanik tegi endaga loomkatseid dokfilmis, kus sõi 1 kuu hamburgereid. 3 nädala pärast oli ta pool invaliid, arst kes seda katset jälgis, nõudis selle katkestamist. (Sorry ei viitsi täpselt otsida, kes see oli)

    Võibolla Te mäletate, et mingi aeg tagasi oli ka Eestis suur kisa, et piim on tervisele kahjulik. Selle paanika tekitas mingi ameeriklaste uuring.

    Eurooplaste ja ameeriklaste tervise halvenemine on olnud seoses viimased 20-30 aastat kestnud elatustaseme langusega. 70-tel teenisid töötajad tunduvalt rohkem kui praegu.

    Kahjuks elame me maailmas, mis vaesub järjest enam.

  9. Ma ei oska küll hinnata “Lääne inimese” tervislikku seisundit (võrdlusandmed “loodusrahvaste” keskmise elueaga oleks abiks)

    kas oleks – nt juhul, kui näiteks “loodusrahvaste” seas on enam põhjusi suremiseks välistel, mitte aga tervislikel põjustel või siis läänemaailmas rohkem võimalusi elamiseks päris pikalt ka haigena?

    üks teistmoodi vaatenurk:

    Rassierinevus ja hingerahu

    Ka selle kohta on paganausulistel täpne seisukoht olemas.

    Eriti täpne elu energeetiline õpetus on tänapäevani säilinud Hiinas, kuna kristlased ei ole suutnud nii suurt riiki põhjalikult segamini pöörata. Kristlastel ei ole õnnestunud hiinlaste hulgas teha massilist missionitööd, ei ole õnnestunud hävitada hiina muistseid raamatukogusid, ega muistset hiina kultuuri, ei ole õnnestunud sisse viia inkvisitsiooni, ega hiinlasi kui paganeid massiliselt hävitada. Põhjus on rassierinevuses.

    Nagu me näeme on põhiline paganausu ja -kultuuri hävitustööriist valge rass. Sest valge rass on kõige vastuvõtlikum moraalitusele ja pahelisusele. Valge rass on oma energia pööranud ainele, materjalile, rahale ja materialistlikule teadusele –võimsate tapamasinate ehitamisele.

    Kõige vähem on materiali ja varaga seotud must rass, nad on puhtakujulised vaimuinimesed-looduslapsed ja just sellepärast on valgel rassil õnnestunud neegrid oma huvides liikuma panna.

    Vahepealsed on kollane rass ja nn „punane rass” – indiaanlased.

    Just „kollastel” ja „punastel” on mateeria ja vaim tasakaalus ning just nemad suutsid edukalt oma paganlust säilitada tänapäevani. Et nendeni viia oma materialismi peaksid valged kristlased „kollaseid” ja „punaseid” vägivallaga hävitama. Neid ei õnnestunud selliselt kaasa haarata.

    Nii „kollastel” kui ka „punastel” ongi kuni tänapäevani säilinud paganliku hingerahu säilitamise õpetus täielikul kujul.

    Me teame, et indiaanlane pidi valitsema oma emotsioone. Kes ei tulnud toime oma emotsioonide valitsemisega sattus põlu alla, sest kaitsev energiakiht haitub kohe kosmosesse laiali ehk must kosmos neelab selle, kui meie energeetilist kesta segada emotsioonide energiaga. Emotsionaalne energia on musta kosmilise augu (surnuteriigi valitseja) lemmiktoit. Kõlab kui veidralt see kõlab, aga siiski. Tuletage meelde oma isiklikud emotsionaalsed tülid ja muretsemiste depressioonid. Just tülide ja murede ajal kaotab teie energeetiline kaitsekiht oma energiat. Pärast tülisid ja muresid olete te veel kaua aega „omadega läbi” ja selline depressioon kestab seni kui te jälle suudate oma energiat koguda ja veidigi kaitsekihti taastada.

    Seega, närviliste inimeste energia voolab sisuliselt kogu aja kosmilisse musta auku.
    Rahulik energiline inimene suudab oma kaitsekihti veel koos hoida, aga temalgi on see raske, sest just needsamad närvilised inimesed püüavad ka teist rahulikku inimest „närvi ajada” ja kui see rahulik inimene siis närvi läheb on ka tema kaitsekiht kohe läinud, nii, et ainult räbalad järgi.

    http://www.meestekeskus.ee/03a.....hjused.htm
    peaks skeptilisele apetiidile mõjuma nagu värske supikont lambakoerale :D

  10. skeptikuskeptik küsis vastu ka:

    mis ajendas sind nisukest õite peenikest küsimust vormistama?

    Teadmishimu, puhas teadmishimu, ja õige pisut soov maailmakäsitluse mõtteviisi avada ning samal ajal rinda laiendada huviväljenduse seoses.

  11. skeptikuskeptik tõstab isu:

    peaks skeptilisele apetiidile mõjuma nagu värske supikont lambakoerale :D

    Kui kusagil on sõnnikuhoidla, siis sealt sõnniku ümbertassimine mulle nina alla selle lõhna küll roosilisemaks ei tee. Internet on lollusi täis ja nende siia ümberkopeerimine küll kuidagi minu apetiiti nende järele ei suurenda. Ilmselt mõistuspärase loogika puudujääk mul?

  12. ajeke ütles:

    skeptikuskeptik küsis vastu ka:

    mis ajendas sind nisukest õite peenikest küsimust vormistama?

    Teadmishimu, puhas teadmishimu, ja õige pisut soov maailmakäsitluse mõtteviisi avada ning samal ajal rinda laiendada huviväljenduse seoses.

    huvitav lähenemine…
    aaga segaseks jäi mulle, et kas sa soovid oma maailmakäsitluse mõtteviise teistele avada või teiste omi endale?
    see rinnalaiendamis teema kõlab kuidagi intiimselt, ma sellel eraldi ei peatuks, aga selle huviväljenduse seose kohta paluks küll ka täpsustust.
    ma selline lihtne inimene, tead, aga ka maru teadmishimuline – tahaks kah peente inimeste maailmast rohkem teada saada :D

  13. ajeke ütles:

    skeptikuskeptik tõstab isu:

    peaks skeptilisele apetiidile mõjuma nagu värske supikont lambakoerale :D

    Kui kusagil on sõnnikuhoidla, siis sealt sõnniku ümbertassimine mulle nina alla selle lõhna küll roosilisemaks ei tee. Internet on lollusi täis ja nende siia ümberkopeerimine küll kuidagi minu apetiiti nende järele ei suurenda. Ilmselt mõistuspärase loogika puudujääk mul?

    kusagil vist Dig mind valgustas, et skeptiku missioon pidada olla seda va teaduspõldu sõnnikust puhastada, niiet ei puikle siin midagi, missiuunile! :D

  14. @skeptikuskeptik:
    eino tõesti, kuhu nüüd see oma peaga mõtlemine jäi, et sellist paska sellisel hulgal pasteerida. Püüa edaspidi mõõdukamalt – paar-kolm lauset-lõiku ja viide algtekstile koos autori nimetamisega peaks täitsa piisav olema.

    Üldjuhul on sedasi, et kui keegi hakkab haigustes ja energiatest rääkima, siis võib 95% tõenäosusega oletada, et tegu on jama ja lobaga. Paar sarnast märksõna veel tekstist tabada ja juba saab jamameetri tabavusprotsendi päris 100 ligidale.

  15. haa, et puudub resistentsus teatavate märksõnade suhtes :D
    ok, püüan edaspidi kohalike nõrkusi arvesse võtta, sest no tõesti, need loodusrahvad ja maainimesed ju kandsid kõik sõnniku hoopis põllule, vuih, hirmsad elukad, käivad palja jalu pesemata mullal ja mida kõike veel :(

  16. skeptikuskeptik ütles:

    kusagil vist Dig mind valgustas, et skeptiku missioon pidada olla seda va teaduspõldu sõnnikust puhastada, niiet ei puikle siin midagi, missiuunile!

    Misasja? Kes see siis põldu sõnnikust puhastab!? Põldu puhastatakse ikka maltsast, mis seal kasvama kipub.

  17. Malts — nagu meditsiinialternatiivid — on paha, kuna ta kasvab usinasti ja tõrjub kasulikud põlluviljad välja. Sõnnik — nagu muinaslood iidsetest astronautidest — ei ole tingimata paha, üksnes aromaatne.

  18. aga mis saab siis, kui iidsete astronautide muinaslugudest leiduv iva selleks alternatiiviks osutub… no selliseks kasulikuks viljaks, mis veel geneetiliselt muundamata ja ehe oma aromaatsuses… visa selline ja vat et suisa surematu…

  19. skeptikuskeptik vaevleb segaduses:

    aaga segaseks jäi mulle, et kas sa soovid oma maailmakäsitluse mõtteviise teistele avada või teiste omi endale?

    Kas lükanduks avaneb tuppa või õue? Peened inimesed poevad muidugi läbi lukuaugu, aga mõned tüsedamad eelistavad peaga vastu seina toksida lootuses, et see kord avatud ukseks transformeerub, enne kui teadvuse valukeha vibratsioon sumbub… See kõik on Sulle kindlasti jälle väga segane, seepärast püüa tegeleda rohkem Sinu poolt tunnustatud mõistuspärase loogikaga, millest ma jälle omakorda katsun eemale hoida.

    see rinnalaiendamis teema kõlab kuidagi intiimselt, ma sellel eraldi ei peatuks, aga selle huviväljenduse seose kohta paluks küll ka täpsustust.

    Mis nüüd oih! ja vuih!? Ennist kitsendasid (sõnast kits? nagu: lapslapsendama?) rindu, nii et polnud asigi ja ei kirtsutanud sugugi nina, vaid väljendasid hoopis tüdimust. Mis täpsustust Sa palud? Ei näe huviväljendust või seost või huviväljenduse seost? No paha lugu, kolmas silm Sul siis puhta paistes ja pime, pead uuesti avama hakkama. Ära nüüd küsi, kuhu see sul avaneb, ma ka ei tea, kas hakkad sisse või välja nägema või mittemõistuspärasest loogikast aru saama…

    skeptikuskeptik sai valgustust ja kutsub missioonile:

    kusagil vist Dig mind valgustas, et skeptiku missioon pidada olla seda va teaduspõldu sõnnikust puhastada, niiet ei puikle siin midagi, missiuunile! :D

    Jaaah?! Ja Digi seos minu missiooniga? Ega Sa midagi segi ei aja? Kusagil Martin jälle omakorda seletas kellelegi, et skeptik ei ole organism, kes siin erinevate nimede all esineb, vaid siin kirjutavad erinevad inimesed. Pealegi Dig ajab tagasi, nagu oleks ta Sind sundinud põldu sõnnikust puhtaks rookima.

    skeptikuskeptik otsib paha:

    kulla skeptikud, leppige nüüd kokku ikka, kumb see paha on siis lõpuks, malts või sõnnik.

    Sellega on nüüd niimoodi, et mitte midagi ega mitte keegi ei ole paha iseenesest. Paha saab olla millegi või kellegi jaoks. Näiteks kivi ei ole iseenesest paha, aga kui see suure hooga Sinu pea või (enninda) silmaga kohtub, siis võib paha olla küll. Niisamuti ei pea inimlik lollus olema paha iseenesest, aga kui see kohtub skeptilise teadmishimuga, siis võib mõlemal paha hakata. Proovid maltsa ja sõnnikuga ise?

  20. dig ütles:

    Aga mis siis saab, kui kapsapõllu peal äkki rahapuu kasvama hakkab?

    kapsapõld peaks kõigi eelduste kohaselt olema selline kultiveeritud nähtus, mis ilma inimese sekkumiseta kestma ei jää. kui seal peaks äkki rahapuu kasvama hakkama, siis on kaks võimalust
    1 inimkäsi käsitleb seda maltsana ja juurib välja kui ebakohase
    2 kapsapõld on jäänud sööti, et seal miski ise on juurduda saanud

    mõnel võib isegi küsimus tekkida, et kumb oli enne :D

    prantslased on ühe kena filmi teinud, mida ka ETV-s kunagi näidatud “La bataille de lor vert” (Võitlus rohelise kulla pärast)

  21. Just tülide ja murede ajal kaotab teie energeetiline kaitsekiht oma energiat. Pärast tülisid ja muresid olete te veel kaua aega „omadega läbi”

    Minu empiirilised kogemused/vaatlused ütlevad hoopis, et sageli väike nö. taldrikute loopimine võib energiat juurde anda. Muidugi on iga olukord alati nii erinev, nii et on tõesti jama jutt.

  22. sageli väike nö. taldrikute loopimine võib energiat juurde anda

    jah, saad justkui mingi laengu, eksole.
    noh, relatiivsusteooria järgi peab see ju kusagilt tulema, no kust mujalt, kui su enese varudest ja kui selle taldrikule hoo andmiseks või valju heli genereerimiseks ja oma käte-jalgade ägedaks liikumapanekuks rakendad, siis sinna ka kasutet saama. pärast oledki läbi nigu läti raha. sama positiivse laenguga – kes suudaks olla päevade või kuude kaupa näiteks tohutus vaimustuses.

    inimese tasakaalustatud energiat võiks nimetada empaatiaks, millest siis vastavalt ühte ja teise äärmusesse jäävad need, mis meid suuremates kogustes tühjaks tõmbavad – need on sümpaatia ja antipaatia jõud

    homöopaatia on lühidalt haiguse ravimine sellele haigusele omaseid nähte esilekutsuvate ravimite üliväikeste annustega, ehk põhimõttelt sarnane vaktsineerimisele, vaid sedavõrd aeglasemas, stabiilsemas, leebemas vormis, et väldib eriolukordi, kus ootamatult ja asjaolude õnnetul kokkulangemisel satub organism olukorda, kus mitme tugeva haigustekitajag üheaegselt võideldes elule üldse alla vannub.

  23. @skeptikuskeptik: teed sa nalja või arvadki sedasi? Ma ka mõnikord heietan mingeid mõttetusi ja mõtlen vandenõuseoseid välja (homotulnukad tulevad), aga ma loodan, et kellelgi ei teki kahtlust, kas ma seda tõsiselt võtan või on mul “keel põses”.

    Aga sinu eelnevaid tekste arvestades võib isegi kahtlustada, et väljendasid oma tegelike arusaamadega kooskõlas olevaid mõtteid.

    Kodutüli taldrikute lõhkumine ja relatiivsusteooria
    empaatia, energia, laeng, pudru ja kapsad
    homöopaatia – vaktsineerimine

    Nojah, leebelt võttes võib füüsikast tuntud mõisteid igapäevaelu metafoorseks illustreerimiseks kasutada küll, aga homöopaatia koha pealt pretendeerib su väide mingit tõeväärtust omama. Aga homöopaatia EI OLE põhimõtteliselt sarnane vaktsineerimisele. Homöopaatilise preparaadi manustamise järel ei toimu elusorganismis mingit immuunvastust, ei teki vastavaid antikehasid. Vaktsiin sisaldab haigustekitajat või selle osi, et provotseerida inimese immuunsüsteemi vajalikul moel reageerima, homöopaatiline nostrum ei sisalda tihti mitte ühte ainsamatki esialgse ematinktuuri molekuli.

    Ja mis peamine – teadusuuringute tulemustest järeldub, et homöopaatilistel nostrumitel ei ole tuvastatud mitte ühtegi platseebost erinevat mõju mitte ühegi haiguse ravil või ennetamisel.

  24. ah, olin hommikupoole lihtsalt liiga actimeliseerunud.
    üldiselt tänapäeval arukas inimene olulisi asju naljalt juristita ei toimeta, aga pole kaugel aeg, kui ka polikliinikusse või toidupoodi minnes tuleb kaasa võtta oma väike sõltumatu teadusuuringute labor ja seenemetsa korraldatakse safareid kontrollitud kliimatingimustega sõidukeis.
    lisaks tuleb luua konkreetselt erinev sõnavara teadusliku ja tõestatud maailma ja kontrollimatu tavaelu jaoks, vältimaks tähtsate terminite kuritarvitamist arulageda pööbli poolt, sest ega neid targemaks ei tee – õigem oleks üldse ühiskonnast isoleerida.
    raktobleerid saadavad mulle neid hirmsaid nägemusi, tahavad, et ma rahvaraamatu kirjutaks, aga ma ütlesin, et enne tõestage ära, muidu ei kirjuta ma muud kui napakaid netikommentaare :(

  25. skeptikuskeptik ütles:

    lisaks tuleb luua konkreetselt erinev sõnavara teadusliku ja tõestatud maailma ja kontrollimatu tavaelu jaoks /…/

    Miks? Kas kontrollimatu tavamaailm on siis kuidagi erinev maailmast, mida uurib teadus? Probleem on pigem selles, et mõned inimesed, kel hirmsat moodi mõelda meeldib, on piisavalt laisad, et asjakohaste faktide ja teiste mõtlejate mõtetega mitte tutvuda.

  26. Kas kontrollimatu tavamaailm on siis kuidagi erinev maailmast, mida uurib teadus?

    Ei tohiks vist väga erinev olla, esialgu, kuigi minetea… teadus ju sedasama tavamaailma uurima peakski, aga kas se enam päris nii on, ei saa mina nt päris sotti. oleks justkui selle uurimise käigus uus maailm loodud – selline, mis on teaduslik ja tõestatud – ja näib, et seegi vajab omakorda uurimist, lausa nõuab, et tavamaailm teda nüüd vastu uuriks ja sarnaste meetoditega (faktide ja mõtetega tutvudes), mitte kuidagi teisiti..

    XX sajandi filosoofid tuleks ka ära keelata, pmst pole neist ükski midagi ära tõestanud ja kõik on endiselt p…s

  27. skeptikuskeptik taunis:

    XX sajandi filosoofid tuleks ka ära keelata, pmst pole neist ükski midagi ära tõestanud ja kõik on endiselt p…s

    Soovitan plekist, saab korduvalt kasutada. Taldrikuid, ma mõtlen. Aitab actimeli asemel. Veel võib üleliigse (negatiivse) energia paigutada arvutisse, õigesse kohta – näiteks toiteplokki – topitud käsi aitab säästa arvutis vajaminevat energiat ja pakub kiire lahenduse energia tasakaalustamiseks. Muuhulgas säästab mõneks ajaks kaaskommenteerijaid rutakatest arvamusavaldustest. ;)

  28. pisike eksperimentaalteadusliku huviga küsimus: mida kaaskommenteerija raiskab (vastupidine siis säästmisele), kui toodab mõne rutaka kommentaari? peale ajakulu, kas kaasneb ka mingitsorti enesetundemuutus (väsimus, vibratsioon, parem või halvem tuju)? et juba säästmisele viitasid, ega ometi või olla tõepoolest tegu (hästi sosinal, et Martin ei kuuleks) energialekkega :O

  29. @skeptikuskeptik: mu peamine vastulause oli siiski suunatud homöopaatia ja vaktsineerimise võrdlemisele. Need kaks asja ei ole võrreldavad, vähemalt mitte ühelgi mõistlikul ja tähenduslikul moel.

    Vaktsineerimine on teadusliku meditsiini üks tippsaavutusi, mis on enneaegsest surmast päästnud miljoneid inimesi, homöopaatial ei ole panust meie teadmiste arengusse.

    Kusjuures vaktsineerimine on väga looduslik ja loomulik, kuna mobiliseerib just inimese enda immuunsüsteemi haiguse tegeliku põhjusega — viirusega — võitlema.

    Mis aga kodutülienergia kvantrelativistlikusse teooriasse puutub, siis see on niisama naljakas :-)

  30. skeptikuskeptik ütles:

    homöopaatia on lühidalt haiguse ravimine sellele haigusele omaseid nähte esilekutsuvate ravimite üliväikeste annustega,

    Uuringud näitavad, et homöopaatia kontekstis ei puutu ravimine kuidagimoodi asjasse. Ka üliväikeseid annuseid homöopaadid ei pruugi; nad jagavad paljast suhkrut, vett ja suhkruvett, toimeainest on üldjuhul vaid muinasjutt järel.

  31. skeptikuskeptik ütles:

    Ei tohiks vist väga erinev olla, esialgu, kuigi minetea… teadus ju sedasama tavamaailma uurima peakski, aga kas se enam päris nii on, ei saa mina nt päris sotti.

    Saladuskatte all võin Sulle üles tunnistada, et tegelikult ei sõida teadlased veel teadusuuringute tegemiseks teisele planeedile. Oota paarkümmend aastat.

  32. Martin Vällik ütles:

    Vaktsineerimine on teadusliku meditsiini üks tippsaavutusi, mis on enneaegsest surmast päästnud miljoneid inimesi, homöopaatial ei ole panust meie teadmiste arengusse.

    Ilus mõte, aga allikat käepärast ei ole ja kontrollida ei saa:

    Vaktsineerimine on peaaegu kõige tõhusam ja peaaegu kõige ohutum tervishoiusaavutus ajaloos. Ainus, mis teda — mõlemal skaalal — üle trumpab, on joogikõlbuliku veevärgi kasutuselevõtt.

  33. skeptikuskeptik oletas salaja:

    ega ometi või olla tõepoolest tegu (hästi sosinal, et Martin ei kuuleks) energialekkega :O

    Ikka-ikka. :D

    Martin Vällik teatas:

    Need kaks asja ei ole võrreldavad

    See on põhimõtteliselt väär seisukoht. On võrreldavad kindlasti, muuhulgas mõistlikul ja ülimalt tähenduslikul moel, lihtsalt see ei pruugi olla mõistlik ja tähendust omav teatavale hulgale inimestele, kes lähtuvad mõistlikkuse ja tähenduslikkuse kriteeriumite mõtestamisel ratsionaalsuse printsiibist. Teatav (üks teine) hulk, kes laenab ratsionaalse teaduse termineid, ei näe mingit probleemi nende mõistete sisu laiendamises või avardamises ratsionalisti arvates meelevaldse täidisega ning Martini meelest võrreldamatu võrdlemisel. Veidi tinistamist ja vaktsineerimine on homöopaatia mandunud haru, mille väärtus on eelkõige ajalooline: kui esimene samm kõrgemate vibratsioonide ja muu sigri-migriga täidetud kadunud homöopaatilise nanoosakese imepärasest tervistava jõu avastamisel, mis mõjub isegi siis, kui sellele vaid mõelda…

  34. ajeke parandab:

    nanoosakese imepärasest tervistava

    asemel peab olema: nanoosakese imepärase tervistava

    Tunnetan praegu, et keegi tegi vuuduud ja tinistas mõned nanoosakesed trükiveakuradi abiga kaheks liigseks täheks. Hoiatan, et järgmine kord mõtlen pühale joogiveele ja see vuuduuist langeb trükimusta ohjeldamatu vibratsiooni ohvriks, kui minu eksitamist ei jäta. Hihihii :D

  35. kätt südametshkrale pannes võin vanduda, et düsgraafianeedust mina peale ei pane (ehkki üks siingi juba trükimusta ohvriks langenud valgusjumal on seda viirust edukalt levitanud ka oma jüngerkonnas, seega pole võimatu, et ka vuuduutatakse ja sinu nõiavõimed on suisa ennetava toimega) aga mu kolmas silm nägi, et olid kirjutamas hoopiski “imepäraselt”

    aga millistele allikatele te toetute, mis siis homöopaatia muinasjutulise olemuse on ära tõestanud ja mida uuriti, kas terakeste koostist või toimet inimesele? ning milleks seda tegevust kokkuvõttes pidama peaks – midagi vanenõu sarnast ehk, rahvastiku vähendamiseks? mis õigupoolest ajendab õppinud arste seda suunda valima?
    nt üks minule teadaolev viib läbi kõik vajalikud vaktsineerimised, ei välista vajadusel ei antidepressante ega antibiootikume, kuid kahtlemata kergekäeliselt neid ei soovita. minu tagasihoidlikele teadmistele on tema panus olnud mõnede lahtiseletuste kujul, nt, et palavik pole põhjus paanikaks ja kiireks paracetamooli järele haaramiseks, vaid kuni 39,3-ni lastel märk sellest, et organism tapab haigust – hea märk ja indikaator (kõrgem mõistagi vajab alandamist) – samale järeldusele on jõudnud ka tavameditsiin, kuid kahetsusväärselt sageli praktikas seda ei järgi (üks teadaolev meedik mul salaja kärutab lapsele ikka igaksjuhuks tableti sisse, kui laubake kuumana tundub, palavik teda professionaalselt justkui ärritab). on ka kaks kurba kogemust valesti valitud antibiootikumi manustamisega lastele, mis tõi kaasa vaid kõrvalmõjud ägeda allergilise reaktsiooni näol. mõistagi taandub igal alal palju konkreetse spetsialisti pädevusele, kuid siiski. kas me teame, kui palju tavameditsiin tegelikkuses viib ehk isegi arstile endale teadmatult läbi inimkatseid ajendatuna nt värskelt ravimimessilt saadud jõulise promotöö energeetilisest laengust – kuivõrd arstid keskmise statstika järgi orjenteeruvad uutes brändides sisuliselt?

    terakeste ja ka muude medikamentide koostise ja toime üle ei kipu ma sugugi vaidlema ega midagi liialt sisulist väitma, kuna selleks mul piisav pädevus lihtsalt puudub. samas ei saa enamuselt inimestelt seda pädevust eeldada ja neil pole reeglina muud, kui usaldada arsti, kiruda arsti või sõimata soolapuhujaid. iseseisvatele uuringutele asutakse pigem tõsiste probleemide ilmnedes.

  36. @skeptikuskeptik: homöopaatiast on siinmail päris mitu lugu kokku kogunenud ja paljude juures on ka viiteid teadusuuringutele:
    skeptik.ee –> homöopaatia

    Misiganes jama mõni arst või ravimifirma ka ei tee, ja nõustun, et teevad, ei tähenda see seda, et homöopaatial, refleksoloogial või hiinapärasel meditsiinil seepärast rohkem õigus oleks.

    Teaduslik meditsiin, farmakoloogia tegelevad iga päev iseenese arendamisega, kahjulike ja kasutute meetodite väljarookimisega ning kasulikemate ja ohututemate leiutamisega. Mõnikord ei toimu need arengud küll nii kiiresti kui me sooviksime, aga ikkagi – läbikukkumine mõne ravimi või ravimeetodiga ei ole argument selles suunas, et nt reiki või palve tõhusad oleksid.

    Iga ravimeetod peab oma toimivuse tõendama iseseisvalt. Noh nagu kui üks poliitik kritiseerib teist poliitikut asja eest, aga ise midagi ei tee, siis pole mõtet ka seda kritiseerijat valida lihtsalt seepärast, et ta veenvalt rääkida ja sügavalt silma oskab vaadata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga