… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest

pealuu_kontMeie meedia on umbluu asjus lõputu varasalv, kuid õnneks leiab ka meediakriitilisi lugusid ja ka asjalikku teavet. Allpool mõned nopped veebruari leidudest, kuhu headelt lugejatelt lisa ootan.

Teen ka ettepaneku, et valiks millalgi kuu ‘hea loo’ ning ‘halva loo’ või ‘umbluu-killu”. See valitakse kommenteerimise käigus ja kuulutatakse välja uue kuu meedianopetes. Jaanuari ‘heaks looks’ nomineerin Jüri Saar: Meedia toetagu teaduslikku maailmapilti, halvaks looks Dr. Suurküla: gripivaktsiinid on kasutud või siis Huvitaja saade vee-posijatega (saadet ERR arhiivist enam ilmselt ei leia).

Nüüd aga veebruari leidude juurde.

  • Põrgu eeskoda: eneseabiguru higistamistelk viis kliendid hauda
    Õhtuleht

    Koolitaja töötaja Melinda Martin tunnistas, et vaatepilt oli kohutav ja Ray käitus ebaadekvaatselt: “Kõikjal vedelesid kehad, inimesed minestasid. Minu arust ei pannud ta [Ray] isegi tähele, milline põrgu eeskoda seal oli.”

    Eneseabist sai enesetapp, kuna guru juurde läksid nad ju vabatahtlikult ja maksid ilmselt kõva raha, et sinna üldse pääseda. Meil on ka higistavaid gurusid, seega olgem valvsad.

  • Kes on Eesti seksisõltlased?
    Õhtuleht

    …sageli on abielurikkujad leidnud seksisõltuvuse mugavaks vabanduseks

    skeptik.ee-s oli seksisõltuvusest veidi juttu seoses Meego Remmeli loenguga (vt ka kommentaare).

  • Ilmajaam ootab külma, Kuuse-taat vihmasadu
    Ulvar Käärt, Eesti Päevaleht

    Kuuse-taadil aitab ilma ennustada õhuvoolude liikumise jälgimine ja aastakümnete pikkune kogemus. „Ka aprill ja mai peaksid võrdlemisi soojad tulema, õhutemperatuur võib ulatuda 20 plusskraadini – rohket vihma pole siis näha,” ütles Kuus.

    Prognoos vs ennustus.

  • Haiti ja saatan
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Pat Robertson on tuntud oma idiootsuste poolest, kuid sama ei saa kuidagi öelda vene õigeusu kiriku patriarh Kirilli kohta, kelle avaldus on palju ettevaatlikum ja tasakaalukam, kuid ka sellest võib järeldada, et haitilased on ise süüdi: lodevad eluviisid, narkomaania jne. Igal juhul on põhjused spirituaalsed.

  • Neitsi horoskoope ei usu
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Näiteks üks minu hea tuttav Venemaal, programmeerijana töötav matemaatik, on kirglik astroloog. Et tal aga ratsionaalse inimesena tekkis vajadus astroloogilist teavet verifitseerida, võttis ta abiks geneetika ud: tema mudeli järgi pärib inimene enda omadused ühelt poolt oma esivanematelt, teiselt poolt on need määratud tähtede seisuga. Niisiis, tuleb koostada programm, mis arvestaks, kuidas esivanemate horoskoobid mõjutavad mingit inimest. See oli mahukas töö, mis kestis üle kümne aasta, ent tulemusi ei andnud (esivanemate horoskoobid ei korreleerunud vastava inimese omaga). Seega tuli ta järeldusele, et geneetika ongi pseudoteadus: omadusi ei saa pärida, kõik tuleneb ainult tähtede seisust.

    Eesti meediaruumi probleemiks ei pea ma niivõrd horoskoopide ja muude parateaduste vohamist, kuivõrd seda, et neid ei põlga ära ka kvaliteetväljaanded ja tõsidusele pretendeerivad tele- ja raadiosaated: ka tõsisemate probleemide lahkamisel küsitakse eksperdiarvamust nõidadelt ja posijatelt. Nõiad annavad meditsiinilisi soovitusi ja ennustavad tulevikku, majandusprobleeme kommenteerivad astroloogid, selgeltnägijad ning muud teadmamehed ja -naised.

    Artikli kahe viimase lause lõppjäreldusega ma küll nõus pole.

  • Dr Suurküla: Eestis kasutatakse ohtlikku gripivaktsiini
    Askur Alas, Eesti Ekspress

    Väliseesti päritolu arsti Jaan Suurküla sõnul pole aga nimetatud kliinilised uuringud tehtud sõltumatu uurijate poolt, vaid tellitud või korraldatud vaktsiini tootja poolt, lisaks on need ka salastatud.

    Jälle esitatakse posijat eksperdi pähe.

  • Hoiatus: internetist ostetud toidulisandid võivad sisaldada steroide
    PM Tarbija24

    Eesti veterinaar- ja toiduameti andmetel pole Bodybuilding.com`i tooteid meil müüdud, kuid kui siiski leidub inimesi, kes sealt ostetud toidulisandeid tarvitavad, peaksid nad selle koheselt lõpetama ja kõrvalmõjude ilmnedes arsti poole pöörduma.

    Ravimi müügile laskmiseks on kadalipp ränk. Nimeta oma nostrum aga toidulisandiks ning peaaegu mitte ükski reegel ei kehti ja müü niikaua, kuni laibarida liiga pikaks venib.

  • E-ainetest ei saa silti uurimata aimu
    PM Tarbija24

    Kui aga hakkasin teise ringiga etikette lähemalt uurima, et teada saada, ega toode ei sisalda e-ainete voldikus märgitud ohtlikke lisaained, mille liigne manustamine võib tekitada tervisehäireid ja mida tuleks tarbida teadlikult, kulus samade asjade kokkukogumiseks 43 minutit.

    See voldik on jama, mida on rahastanud ka Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). Jama seepärast, et rida aineid tembeldatakse “ohtlikeks ja tervist kahjustavateks”, kuid puudub igasugune selgitus, mis kogustest on jutt ja milmoel see ohtlikkus avalduma peaks. Täpsema info saamiseks peaks vastava raamatu ostma, mille reklaam on maksumaksja raha eest tehtud voldikul kenasti peal. Näiteks on voldikul aspartaam. Kui sul just fenüülketonuuriat pole, siis jutt aspartaami ohtlikusest on demagoogia. Sama loogikaga võiks nimekirjas olla ka vesi, kuna selle ületarbimisse on päris mitu inimest ära surnud.

289 Replies to “… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest”

  1. circles ütles:

    Hästi. Kui üldist Gram-negative antibakteriaalset toimet kirjeldav uuring ei sobinud ja vaja spetsiifiliselt hingamisteede oma, siis äkki see sobib.

    link

    Miks Gram-negatiivne? Ülemiste hingamisteede (neelu) haigustest 85% on viirused, ülejäänu on pea tervenisti Strep. pyogenes, mis on Gram+ mikroob.

    Teiseks – lugesid läbi selle artikli? Võibolla on minu viga, et ma itaalia keelt ei oska, aga ma arvan et ma pole ainuke.

  2. “This paper reviews the antimicrobial properties of propolis, focusing on respiratory pathogens. These characteristics make propolis a valid option for therapy of upper respiratory tract infections.”

    Inglise keelt oskad või tuleb seda ka tõlkida?

  3. @circles:

    Jah, inglise keelt natuke oskan. Aga üldiselt on hea toon artikkel enne läbi lugeda, kui hakata seisukohti kujundama. Eriti, kuna tegu on ülevaateartikliga. Vaadeldi jah, antimikroobseid omadusi, aga mis leiti? Milliseid uuringuid kaasati? Miks sellistele järeldustele tuldi?

    Abstractis väidetu võib olla ka lihtsalt stiilis et “kümme inimest kuuest uskus taruvaigul olevat antimikroobseid omadusi ning tundis ennast pärast selle tarvitamist palju paremini, seega võib seda soovitada ülemiste hingamisteede haiguste vastu.

    Ilma vastava tõendusmaterjalita (korralike, loetavate artiklite vormis) on pigem hulk fakte, mis räägivad selle kasuks, et taruvaik tüüpilise (viirusliku) ülemiste hingamisteede haiguse kulgu suuremat ei mõjuta. Esiteks, kuna viirus on rakusisene parasiit, teiseks kuna siis kui inimesed taruvaiku kasutama hakkavad (siis kui hakkab valus) on suurem osa kahjustustest juba tehtud.

    Hetkel paistab, et Sul on arvamus juba kujundatud ning üritad selle tõestuseks artikleid leida, aga võiks natuke mõelda ka, mida need artiklid kirjutama peaksid.

    Ma täiesti usun, et taruvaigul (eriti lahustatuna kõrgeprotsendilises etanoolis) võib olla baktereid hävitav toime, aga küsimus on, mis sellest kasu on. Kloor hävitab ka üsna hästi baktereid, aga keegi ei soovita seda nohu korral sisse hingata.

  4. salvey ütles:

    Kasutan estragoni oksakesi kurkide konserveerimisel. Küllap olen nüüd potensiaalne mõrvar :D

    Ja soola paned Sa ka kindlasti kurgikonservi sisse. Kõigile ohtudele vaatamata.

  5. Teadlased vusserdavad kliimamuutustega?

    Lähipäevil võtavad kohtunikud istet ja otsustavad, mis saab ühest Suurbritannia silmapaistvaimast kliimateadlasest.

    Ühtlasi määrab kohus viieliikmelise, ekspertidest ja teadlastest koosneva kolleegiumi, kes hakkab uurima Suurbritannia East Anglia ülikooli (UEA) kliimaekspertide väidetavaid väärtegusid. Peamiselt võetakse luubi alla ülikooli kliimauuringute osakonna direktor professor Phil Jones.

    Poleemika on tekitanud professor Jonesi ja teiste UEA kliimateadlaste e-kirjad, mida nad teiste maailma ülikoolidega umbes aasta jooksul on vahetanud. Mõned sõnumitest, mis UEA serveritest «välja häkiti» ja veebi kõigile vaatamiseks üles pandi, osutavad väärtegudele teadusasutuse akadeemilises vaikuses.

    Süüdistusi on kolm ja need on väga konkreetsed: professor Jones ja teised üritasid õõnestada teadusliku refereeringu ehk eksperthinnangu protsessi; professor üritas varjata teiste poolt nõutud andmeid; andmeid on osaliselt muudetud ja manipuleeritud. Juhtumiga tegeleb ka Briti politsei.

    Probleemi on võimendanud ka professori viletsavõitu reaktsioon süüdistustele. Jonesi toetajad ehitasid oma kaitsekõned faktile, et e-kirjad olid varastatud. Kuna e-kirjade ehtsust keegi kahtluse alla ei seadnud, siis jäigi paljudele mulje, et UEA-l paremaid argumente polnudki.

    Uuesti sattus kliimateadlaste usaldusväärsus rambivalgusse aga siis, kui selgus, et valitsustevahelise kliimamuutuste ekspertrühma (IPCC) 2007. aasta ettekandes avaldatud väide – nagu sulaksid Himaalaja liustikud 2035. aastaks üles – oli vale.

    Väitega lagedale tulnud liustikuteadlane ei olnud oma järeldusi eksperthinnangu protsessiks esitanud ning seega ei oleks neid tohtinud IPCCi raportisse kaasata. IPCCi esimees Rajendra Pachauri reageeris juhtunule väga aeglaselt.

    Kõigepealt keeldus ta asja üldse kommenteerimast. Lõpuks, enam kui nädal hiljem, saatis IPCC välja pressiteate, milles ütles: «Meil on kahju, et protseduurireegleid antud juhul halvasti järgiti.»

    Niivõrd vilets reaktsioon ei jäänud avalikkuse tähelepanuta. Nii sattusidki UEA skandaal ja professor Jones isiklikult taas rambivalgusse, kuna üks vastuolu rõhutas teist.

  6. Dig ja Salvey, minu arvates algab kõik siiski sellest, kuidas midagi turustada. Turustada äädikat kurkide hapendamiseks on üks asi, turustada äädikat kõhnumisvahendina teine. Tihtipeale töötab psühholoogilselt just pakend, mitte sisu.

  7. Kriku ütles:

    Dig ja Salvey, minu arvates algab kõik siiski sellest, kuidas midagi turustada. Turustada äädikat kurkide hapendamiseks on üks asi, turustada äädikat kõhnumisvahendina teine. Tihtipeale töötab psühholoogilselt just pakend, mitte sisu.

    Mina ei ole kunagi poeriiulil näinud äädikat, mille juurde oleks kirjutatud, et sellega kurke hapendada tuleb.

  8. … aga kui ma nüüd järele mõtlen, olen ma kunagi näinud äädikat, mille peale oli kirjutatud, et sellega tuleb kohvimasinast katlakivi eemaldada. Minul kohvimasinat ei ole, sellepärast ostsin ma oma veekeedukannu jaoks hoopis niisugust äädikat, kuhu peale oli kirjutatud, et tegemist on äädikaga.

  9. Hapendamiseks ei kasutata äädikat, marineerimiseks kasutatakse. Kehakaalu alanemist soodustava vahendina soovitatakse õunaäädikat, mida ka kapslite kujul müüakse, kuid ma ei tea, kas sellise toime kohta ka teadus-uuringuid tehtud on.

  10. salvey kirjutas:

    kuid ma ei tea, kas sellise toime kohta ka teadus-uuringuid tehtud on.

    Nõugode ajal tehti. Mitte uuringuid, aga äädigadieeti. Edukamad viisid dieedi haiglas lõpule.
    _____
    Nõugode aja äädigadieet on tänapäevases kirjaviisis muistne äädikadrink.

  11. Postimees: Uuring: sünnikuupäev mõjutab sportlasekarjääri

    Austraalias algab uus kooliaasta jaanuaris ning Barnetti sõnul on jalgpalliga tegelema hakkamisel eelis neil lastel, kes on pikemad. Tavaliselt on seda just teistest veidi vanemad ehk aasta esimeses pooles sündinud lapsed.

    «Inglismaal tehtud uuringud näitavad, et kooliaasta algul sündinutel läheb ka akadeemiliselt paremini ja nad on enesekindlamad,» ütles Barnett.

  12. salvey ütles:

    Hapendamiseks ei kasutata äädikat, marineerimiseks kasutatakse.

    Mõned head aastad tagasi müüdi Tartus “hapukurki”, mis oli saadud peaaegu värske kurgi pistmisel piimhappega maitsestatud vette. Küllap saab sedasama ka äädikhappega teha.

  13. Ma tean üht inimest, kes on sündinud 31.12 ning pidi noorena seettõttu võistlema kogu aeg endast vanematega üheskoos – ja viimane aasta noorteklassis võistelda jäi justnagu ära.

    Aga teoreetiliselt võiks ju ka peenemad vahed võimalikud olla. Huvitav, kas näiteks kevadel kõndima õppinute füüsiline areng erineb statistiliselt märkimisväärselt sügisel kõndima õppinutest…?

  14. Kevadkõnni erinevus sügiskõnnist väga ei huvitakski, aga näiteks seosed autorehvi kulumisega, rohukamara niiskumise, kliima soojenemise, vaktsinomaania ja -foobiaga ja veel paljude teiste märgatalt olulistemate näitajatega. Näiteks Kuu heledusega: kas suvekuudel sündinud saavad Kuu pealt rohkem valgust tagasi kui talvekuudel sündinud? Või kas kevadmuda määrib aasta alul sündinuid rohkem kui teises pooles sündinuid? Ja veel palju-palju-palju selliseid üliolulisi seoseid: kuidas mõjub lillekastmisvesi kasvuhoones eri aegadel sündinutele? kas söögilaud on ühtedel pikem kui teistel? kas vana aasta õhtu viimastel sekunditel sündinu paistab juba tänaval välja uue aasta esimestel sekunditel sündinu kõrval sellega, et talle maitseb näiteks kurk rohkem? (Ega täiskuud praegu näha ei ole?)

  15. Kriku ütles:

    Mina küll näen ohtu selles, kui sookailu võib igaüks nii palju oma toote sisse segada, kui pähe tuleb.

    Päris nii lihtsad need asjad ei ole. Siin lõpus on, näiteks, nimekiri taimedest, mille juures märk “A” tähendab, et selle tarvitamine on lubatud ainult arsti retseptiga. Ehk, teisipidi, nende kasutamise eest ilma arsti retseptita saab määrata karistusi.

    Sookail on loendis täitsa sees ning selle kõrval uhkeldab A-täht.

  16. CNN on avaldanud õpetliku loo inimesest, kes oma kaljukindlat seisukohta veenvate tõendite valguses muutis:

    She was convinced the DNA test was all wrong. She was told by the assailant to rub dirt on her naked body, which could have skewed the DNA results, she reasoned.

    During the taping, host Phil McGraw, a former psychologist, explained the DNA tests to her.

    Later that night, after talking to her husband of 10 years, she changed her mind. Zilinger’s husband had worked as a police officer in Indiana for almost eight years. He knew witnesses made mistakes and that DNA tests were highly accurate.

    “I eventually knew I had to face him,” she said. “I felt guilty that I was responsible for all the years he spent in jail.”

  17. Uuemaid vandenõuteooriaid vahendab Postimees:

    «Mul tulevad meelde lood, kus inimene tõstatab arstiabi teenustega seotud probleemi ja kui terve mõistusega vaadata, oleks nagu tõendid koos. Aga kui ta läheb kohtusse, siis seal kõik teised tõendid kaotavad väärtuse ja jääb ainsana arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjoni hinnang, kes sageli on teinud oma järeldusotsuse pelgalt ühekülgse materjali alusel. Siis on inimene võimetu,» rääkis patsientide esindusühingu juhataja Pille Ilves põhjusest, miks ta tunneb vajadust täiesti uutel alustel töötava komisjoni järele.

    «Meie seisukoht on, et sotsiaalministeerium ei saagi sellist komisjoni luua, sest siis see ei olegi sõltumatu. Selline komisjon peaks olema täiesti eraldi tervishoidu rahastavatest, korraldavatest ja järelevalvavatest organisatsioonidest – alles siis oleks ta sõltumatu,» märkis patsientide esindusühingu juht.

    Näiteks võiks see olla justiitsministeeriumi all, tarbijakaitseameti kaudu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi all, aga miks mitte hoopis riigikantselei või õiguskantsleri all. «Ka haigekassa alla see ei sobiks,» märkis Ilves.

    Järgmine samm — komisjonist tuleb välja visata kõik meditsiini õppinud inimesed, sest arsti ja patsiendi vaidluse kontekstis võib asjatundlikkus komisjoni asjatult mõjutada.

  18. Uups, kukkusin sarkastilist märkust tegema enne, kui artikli lugemisega lõpule jõudsin.

    Küsimusele, kas sellise komisjoni edukaks tööks pole siiski vaja meditsiiniteadmistega inimesi, vastas Ilves: «Praegu on seal arstide ülekaal, aga mis see on andnud? Meditsiinilise otsuse teeb ikkagi ühe ala ekspert, sest kõikide erialade spetsialisti ei saa niikuinii sellesse komisjoni haarata. Ja kui üht eksperti ei usuta, võetakse arvamus ka teiselt. Aga nende andmete põhjal peaks asja analüüsima ikkagi komisjon, kus ei oleks ülekaalus ühegi institutsiooni esindajad. Sest praegu teevad arstid otsuse arstide üle.»

    Minu küünilisusel on ilmselgelt raskusi elule järele jõudmisega :-(

  19. Postimees: Kassiomanikud on intelligentsemad kui koeraomanikud?

    «Uuring näitas, et kassiomanike haridustase on märgatavalt kõrgem kui koeraomanikel. Samas aga tuleb rõhutada asjaolu, et kassid on loomad, keda saab pikka aega üksi jätta,» selgitasid uurijad.

    Teadlased lisasid, et parema haridusega inimesed teevad tihtipeale pikki tööpäevi ja selle tõttu valitakse lemmik, kes sobib nende elustiiliga.

    Mida seagripp meile õpetas?

    3. Lugu näitab, et tegelikult oleme me viiruste ees oluliselt kaitsetumad, kui arvasime. Kõik administratiivsed meetodid – sildid lennuväljadel, infovoldikud ja karantiinid – ei andnud ilmselt midagi ja viirus levis praktiliselt takistamatult.

    Puhas jama on seekord kätketud kommentaariumisse.

  20. dig ütles:

    Uups, kukkusin sarkastilist märkust tegema enne, kui artikli lugemisega lõpule jõudsin.
    /…/
    Minu küünilisusel on ilmselgelt raskusi elule järele jõudmisega :-(

    Dig, ma ei tahaks küll parastama hakata ja see on ilmselgelt ad hominem kommentaar, aga lihtsalt nii üldise märkuse korras – minu meelest ei ole see suhtumine seotud mitte ainult selle artikliga… Seda ei pruugi ise märgatagi.

  21. Meie kõigi lemmikkristlane reverend Phelps on asunud evangeliseerima hokifanaatikute seas:

    So, who is crazy enough … err … has enough time on their hands to spend their Sunday night protesting outside an NHL arena? Why, it’s the folks at Westboro Baptist Church! You may remember them from protests such as: anti-gay protests, picketing soldiers’ funerals, protesting outside Jewish institutions such as the U.S. Holocaust Museum, and stomping on the American flag. I wish I were joking.

    Nonetheless, they have decided that sports — yes, sports — are terrible things that need to go away or else we all burn in hell. Hey, I guess everyone’s entitled to their opinions. And by ‘opinions’ I mean ‘the urge to make everyone else as miserable as they are.’

    Johannes Paulus ][ olevat piitsutanud end pühaklikkuse nimel püksirihmaga:

    The book “Why He’s a Saint” also includes previously unpublished speeches and documents written by John Paul, including one 1989 signed memo in which he said he would resign if he became incapacitated.

    Mida Jeesus sööks?

    God cries when you eat Pop-Tarts. But He smiles when you drink carrot juice, and when you do a colon cleanse, He beams.

    Christians are fatter than other Americans. One of several studies revealing this, published by a Purdue University team in 2006, found that 30 percent of Baptists are obese, followed by 22 percent of Pentecostals and 17 percent of Catholics, compared to only 1 percent of Jews and 0.7 percent of Muslims, Hindus and Buddhists. According to the Journal of the Southern Baptist Convention, health screenings were given at the SBC’s 2005 annual meeting: Over 75 percent of its 1,472 participants were found to be significantly overweight.

    Advising people on what to eat is all well and good, especially if you’re advising them to go organic, shun processed foods, and increase their intake of fiber, protein, vitamins and minerals. But implying that God wants us to finish the job with a bunch of spendy, and to some extent untested, add-ons is entirely another.

  22. Kuna kõik lugejad ei pruugi olla tuttavad klassikaliste komöödiavõtetega, tsiteerib dig siinkohal lõiku Jon Stewarti esimese veebruari kommentaarist:

    … and, this is the big one, coming up, he is going to be the keynote speaker at the 2010 National Grocery Association’s annual Supermarket Synergy Showcase.

    National Grocery Association’s annual conference? I wonder if the president will stick around for the grocery bagging contest, eh? That’s the … wait, that’s real? That’s actually real? Oh. That’s real.

    Well, there goes his Asparagus Club golf outing, ha ha! That’s a funny joke I just made up about Asparagus Club golf outing! That’s something that’s … Holy BLEEP! Damn you, president Bush! I can’t even comically debase you! It’s not, it’s not fair!

  23. Postimees reklaamib tulevikutehnoloogiat:

    Arvutite kiiruse murele on lihtne lahendus ja see ei eelda sugugi iga natukese aja järel uue arvutipargi soetamist. On vaja teada, et kiiret arvutit läheb töötegemiseks vaja vaid loetud minutiteks igas tunnis. Näiteks siis, kui avate uue programmi või dokumendi, töötlete suuremahulisi andmeid, fotot või videot. 98% ajast seisab aga tavaline lauaarvuti peaaegu jõude ja kasutab vaid 5% oma maksimaalsest võimsusest. Näiteks veebilehe lugemine või meilide kirjutame võtab väga vähe arvutiressurssi.

    See on muidugi maitseküsimus, aga dig eelistab tulevikku vaadata sellest 1963. aasta klipist:

    Tänapäeva tulevik on alla käinud :-(

  24. Kas kolm punkti pealkirjas on võrdsustatud seksisõltuvusega ja kui on, siis millistel allikatel selline järeldus põhineb. Kas poleks parem asendada need punktid siis sõnaga seksisõltuvus? Oleks ju veelgi löövam pealkiri.

  25. Ravimifirmad eksitavad tarbijat

    Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irsi sõnul tuleb kõige sagedamini ette, et ravimile on reklaamis omistatud mingeid toimeid, mille olemasolu ei ole veenvalt tõestatud.
    «See eksitab tarbijaid ja võib näiteks ravimit väljakirjutaval arstil tekitada ravimi suhtes ootusi, mida see ei täida,» selgitas Irs.

    Näiteks:

    Dicloflexi reklaam väitis, et tänu unikaalsele tehnoloogiale on just selle ravimiga võimalik saavutada kakskümmend korda suurem valuvaigisti sisaldus valukoldes. Ravimiameti hinnangul ei põhine aga mainitud võrdlus tõendatavatel tunnustel ning esitatud teabest ei ole võimalik aru saada, millise ravimiga võrreldes on Dicloflex tõhusam.

    Telereklaamide puhul on probleemiks see, et reklaami lõpus nõutav hoiatustekst esitatakse ülikiiresti ja see kõlab pigem nalja kui sisulise hoiatusena.

    Sellega tegid ärapanijad nalja ja võtsid aega, kui kiiresti keegi oma reklaamis suudab vuristada “Tähelepanu, tegemist on ravimiga! Kõrvaltoimete…”

  26. Ohoo, äkšon käib:
    Tippkulturist Ott Kiivikast ähvardab hiigeltrahv

    Põhja politseiprefektuuri uurija Peeter Puio sõnul selgus kontrollimisel, et toidulisanditeks on hakatud registreerima tooteid, mis tegelikult peaksid kuuluma ravimite alla. Selline kaup tulebki tavapoes müügilt kõrvaldada.

    “Toode Nanox 9 sisaldab aga taimeosa johimbiini, mis inimese organismis omab antidiureetilist ja vererõhku tõstvat toimet. Meditsiinis on seda kasutatud meeste erektsioonihäirete raviks,” selgitab Klaasen, et kui sellist kaupa müüa, siis ainult apteegis.

    […] Klaaseni arvates Kiivikas pisut vassib. Ravimina määratletud tooteid on juba aastaid palutud müügilt ära võtta. “Jõulisema sekkumise tingis ettevõtete ignorantsus ravimiameti korralduste suhtes,” väidab ta. “Ravimiamet on avastanud ka seda, et mõnel juhul ei vastanud pakendile kirjutatud koostis tootja kodulehel märgitud toote koostisega. Kas tegu võib olla võltsinguga? Või tootja ei avalikusta tegelikku koostist, püüdes saada konkurentsieelist?

    Samal teemal: Mihkel Mardna: toidulisanditurg vajab korrastamist

    Mardna sõnul liigub Eestis ka suurtes toidu- ja spordipoodides rämpstoodangut, mida heausklikule ostjatele kvaliteetkaubana pähe määritakse. «Eesti ravimiametil on täielik õigus võtta toidulisanditega äritsemine kontrolli alla. Politsei osaks peaks jääma korraloomine mustal turul, kus liigub samuti suurel hulgal (mõnel juhul inimese tervisele lausa ohtlikke) toidulisandeid.

  27. dig ütles:

    Postimees: Uuring: sünnikuupäev mõjutab sportlasekarjääri

    Austraalias algab uus kooliaasta jaanuaris ning Barnetti sõnul on jalgpalliga tegelema hakkamisel eelis neil lastel, kes on pikemad. Tavaliselt on seda just teistest veidi vanemad ehk aasta esimeses pooles sündinud lapsed.

    «Inglismaal tehtud uuringud näitavad, et kooliaasta algul sündinutel läheb ka akadeemiliselt paremini ja nad on enesekindlamad,» ütles Barnett.

    Sama teemat käsitles ka Malcolm Gladwell raamatus “Outliers”, põhinäiteks oli seal toodud Tshehhi jalgpalli rahvuslik noortekoondis, kus ca 90% poistest olid sündinud jaanuarist märtsini ehk esimesel aastaveerandil. See tähendab, et kolmveerand inimpotentsiaalist jääb sellel spordialal märkamatult kasutamata. Päris mõtlemapanev. Sama toimub Eestis ilmselt koolikatsetel, kus 6.5-aastased peavad 7.5-aastastega võistlema. Huvitav oleks teada, kas meie eliitalgkoolides on ebaproportsionaalselt palju oktoobrikuu lapsi.

  28. Forte vahendab Daily Telegraphi kaudu Harvardi teadlase uurimust: uskmatud on sama eetilised kui kirikuskäijad

    Mitteusklikud inimesed oskavad õigel ja valel vahet teha täpselt sama hästi kui tavalised jumalakummardajad, näitab uus uurimus.

    Uurimuse läbi viinud töörühm leidis, et enamik religioone on sarnased, sisaldades moraalikoodeksit, mis on aidanud kaasa ühiskonna korrastumisele, vahendab äsjast teadustööd The Daily Telegraph.

    Ajakirjas Trends in Cognitive Sciences avaldatud tulemustest ilmneb aga, et ka neil inimestel, kellel puudub religioosne taust, on usklikega samaväärsed intuitiivsed hinnangud õigele ja valele.

    Harvardi ülikooli doktor ja üks uurimuse kaasautoreid Marc Hauser ütleb, et teda ja ta kolleege paelusid küsimused usklikkuse ja moraali juurte kohta.

    “Mõnede jaoks ei saa olla moraalsust ilma usuta, teised näevad religioonis pelgalt üht moraalsete vaistude avaldumise vormi,” selgitab ta.

    Töörühm vaatas läbi suure hulga psühholoogilisi uuringuid, mis olid kavandatud eesmärgiga testida katsealuste moraalsust.

    “Uurimus annab mõista, et intuitiivsed hinnangud sellele, mis on õige ja mis vale, paistavad toimivat sõltumatult sõnaselgest usulisest pühendumusest,” lisab Hauser. “Hoolimata sellest, et inimestevahelise koostöö teevad võimalikuks vaimsed mehhanismid, mis ei ole religioonispetsiifilised, võib usklikkusel ometi olla rühmadevahelist koostööd soodustav ja stabiliseeriv roll.”

    Ta osutab ka, et tulemused võivad aidata selgitada moraalsuse ja usklikkuse vahelisi keerukaid seoseid.

  29. Kriku ütles:

    Ma ei saa aru, miks peaks keegi lapse kooli panema 6.5-aastaselt.

    Ei panegi 6.5selt kooli, vaid 6.5 ollakse katsete ajal kevadel. Minu teada kes saab 1. oktoobriks 7 täis, see peab sama aasta septembris esimesse klassi astuma. Ehk siis sellele eelneval kevadel katsete ajal pole pooled lapsed veel seitse täis. Point on see, et kaks last, kellel on 364 päeva vanusevahet (sünnikuupäevad 30. september 2003 ja 1. oktoober 2002) võivad olla sama aastakäigu koolikohuslased ja sellelt tulenevalt peavad nad võistlema sama aasta koolikatsetel. Ega ma muidugi ei tea, võibolla need komisjonid on nii targad et piiluvad ka iga lapse sünnikuupäeva ja võtavad seda arvesse. Ning muidugi pole see ainus puudus koolikatsetemaania juures.

  30. Postimees kiidab vahelduseks 旨味’t:

    Nüüd on see kõikide kokkade unistuste maitseaine ka laiemalt kättesaadav. See on tuubis, seda saab osta Inglismaa toidupoodidest ning see kannab nime umami.

    Seltsimehed, ennustagem: kui kaua aega läheb enne, kui orgaanilised kommentarnikud E-numbri välja selgitavad?

    Mineraalsed kommentarnikud muidugi säärase pisiasja vastu huvi ei tunne, neid paelub rohkem viagraa.

  31. kristina ütles:

    Huvitav oleks teada, kas meie eliitalgkoolides on ebaproportsionaalselt palju oktoobrikuu lapsi.

    Ma ei tea sünnikuupäevade kohta midagi öelda, aga panin tähele, et peotäis eri koolidest pärit noori, keda ma ühe mõttemängu vahendusel tunnen ja kelle ma klassifitseeriksin vaimselt väga võimekateks, lõpetasid vist kõik keskkooli 19-aastasena.

  32. The Orange Beta County Register pajatab uudsest viisist ebamugavatest poliitikutest vabanemiseks — appi tuleb ninja taevast:

    Southern Baptist Pastor Wiley Drake of Buena Park sent out an email Monday night, saying that perhaps his prayers had been answered with the death of Rep. John Murtha yesterday.

    “Maybe God took him out,” Drake wrote. “Maybe God Answered our IMPRECATORY prayer that we prayed every 30 days.”

    The Pennsylvania congressman, a decorated former Marine who fiercely opposed the Iraq war, died at the age of 77 after complications from gallbladder surgery.

  33. Terrorism on alati skeptitsismile viljakas pinnas.

    Raw Story: No joke: South Carolina now requires ’subversives’ to register

    Terrorists who want to overthrow the United States government must now register with South Carolina’s Secretary of State and declare their intentions — or face a $25,000 fine and up to 10 years in prison.

    The state’s “Subversive Activities Registration Act,” passed last year and now officially on the books, states that “every member of a subversive organization, or an organization subject to foreign control, every foreign agent and every person who advocates, teaches, advises or practices the duty, necessity or propriety of controlling, conducting, seizing or overthrowing the government of the United States … shall register with the Secretary of State.”

    Muidugi on õpetlik näha, et Lõuna-Carolina lähtub printsiibist don’t outlaw, regulate, aga kas ta tuleks nüüd lugeda terrorismi mahitavaks osariigiks?

  34. Novaator kirjutab: Madal IQ on suitsetamise järel olulisim terviserisk

    Teadlased leidsid, et madal IQ on väga oluline terviserisk. Sellest kahjulikum on ainult suitsetamine. Uuring põhines 1987. aastal Šotimaal kogutud 1145 tollal keskmiselt 55-aastaste inimeste terviseandmetel. Koguti andmeid inimeste pikkuse, kaalu, vererõhu, suitsetamise, füüsilise aktiivsuse, hariduse ja ameti kohta. Lisaks tegid uuritavad ka IQ-testi. Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, kirjutas Physorg.

    Suitsetamisest võib loobuda, aga kuidas sellele järgneva riski maandamisega hakkama saada? Kui ikka lusikaga on antud ja kulbiga võetud, siis julgen kahelda, et riskirühmaja suitsetamisestki loobuks… :roll:

  35. Kas “pärast seda” siis on sama kui “selle pärast” või ei…?

    Gripivaktsiin põhjustas patsiendile nädalatepikkuse peavalu

    Celvapani nimelist vaktsiini on süstitud 12 000 inimesele, kõrvalnähte esines 25 patsiendil. Ühe patsiendi kõrvalnähe osutus tõsisemaks kui teised – tekkis pidev peavalu ja ta vajas arstiabi.

    „Hetkel ei ole meil selle juhtumi kohta rohkem infot, ka mitte selle kohta, kas patsiendil varem esines peavalusid (näiteks migreen), kas peavalu tekkis pärast esimest annust ja kas arst manustas teise annuse ning kui, mis siis juhtus. Ainus, mis viitab võimalikule seosesele vaktsiiniga on aeg – peavalu tekkis paar tundi pärast süsti, aga ka see ei taga 100%, et peavalu on vaktsiinist põhjustatud,“ selgitas ravimiohutuse büroo juhataja. Täiendavaid andmeid loodetakse saada patsienti ravinud neuroloogilt.

  36. Kriku kirjutas:

    Kas “pärast seda” siis on sama kui “selle pärast” või ei…?

    Vikipeediast võib leida: “Tuulehaugil on angerja laadselt pikk keha, mis on suhteliselt paks ja paindumatu. Kasvab 60—70 cm pikkuseks. Täiskasvanud isendid toituvad peamiselt teistest kaladest.”

    Mõned viirused allaneelatult võivad pärast seda küll olla selle pärast, ma arvan.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga