Teadlane räägib 2012 maailmalõpust (video ja tõlge)

Nibiru&EarthMida teeb teadlane, kes on vastanud suurele hulgale 2012. aastal väidetavat maailmalõppu puudutavale küsimusele, kuid kelle teaduspõhiseid vastuseid keelduvad osad inimesed uskumast, kuna need ei kõla kokku küsija usuga tulevasest peatsest maailmalõpust?

Esialgu vastas astrobioloog David Morrison küsimustele kirjalikul moel edasi, siis, kui sarnaseid küsimusi juba rohkem kogunes, leidsid osad neist tee Korduma Kippuvate Küsimuste sekka. Tänasel päeval on 2012 kohta NASA kodulehel lausa eraldi osakond tehtud, kus on vastatud 20 kõige tüüpilisemale küsimusele seoses 2012 jamaga.

Aga oleme siingi täheldanud, et kinnisideedega inimestel on tihti raskusi nii enda mõtete selge väljendamise kui ka lugemise teel teiste poolt kirjutatud teksti mõistmisega, seega kirjalik ja struktureeritud tekst ei pruugi kõigile kohale jõuda ning ilmselt seepärast on nüüd olemas ka video, kus peamised asjad on edastatud ka kuuldaval-nähtaval moel.

Karta on, et ega seegi paljudele kohale jõua.

The Truth about 2012 from NASA Lunar Science Institute on Vimeo.

Jutu eestikeelse tõlke esialgse versiooni tegi Erik Puura.

Tere, minu nimi on David Morrison, olen kosmoseteadlane NASA Ames’i teaduskeskusest. Viimase kahe aastat jooksul olen vastanud avalikkuse sadadele küsimustele ohtude kohta, mis peaksid Maad 2012. aastal ähvardama. Ja nüüd tahan ma kasutada võimalust teiega otse rääkida.

Maa ei ole aastal 2012 ohus. Kõik viimsepäeva jutud internetis on suur pettus, mida levitavad inimesed, kes püüavad raha teenida. Seega, palun ärge muretsege.

Lubage mul rääkida mõnest konkreetsest asjast. On olnud palju jutte planeedist X või Nibirust, mis peaks olema hiiglaslik planeet ja 2012. aasta detsembris Maaga kokku põrkama või vähemalt Maale väga lähedale tulema. Fakt on aga see, et Nibirut pole olemas.

Jättes kõrvale veidrad kohad, kust ideed Nibiru kohta teieni tulevad, ainuke mis te peaksite tegema, on pöörduda astronoomide poole. Kui Nibiru või planeet X siseneks 2012. aastal päikesesüsteemi siseosasse, siis peaksid astronoomid olema seda jälginud juba viimase 10 aasta jooksul, üle kogu maailma, nii amatöörid kui professionaalid. Ja praegu peaks see olema nähtav palja silmaga. Seda pole. See on farss. Pole vaja muretseda, et mingi objekti tuleb ja põrkub Maaga ning kahjustab meid.

Samuti on muretsetud nn galaktilise joondumise pärast, kuna iga aasta detsembris asub Päike Maalt vaadatuna ligikaudselt Linnutee galaktika keskpunkti suunal. See juhtub igal aastal, see ei tähenda õigupoolest mitte midagi ja aasta 2012 pole millegi poolest eriline. Kui te ei muretsenud 2009. aasta detsembri pärast, siis ei pea te ka muretsema 2012. aasta detsembri pärast. Joondumine võib tunduda mõnedele hirmutavana, tegelikult aga pole joondumised teadlaste jaoks olulised. Kui planeedid joonduvad või Päike joondub, ei teki mingeid erilisi jõudusid. See on omamoodi kummaline nähtus, aga mitte midagi tõeliselt teaduslikult huvipakkuvat.

Samuti on olnud muretsemist Maa pooluste vahetumise üle. Keegi ei oska eriti hästi seletada, kuidas selline asi saaks juhtuda, aga kui te räägite Maa geograafilistest poolustest, mille ümber Maa pöörleb, siis need ei saa vahetuda. Pole kunagi vahetunud ega vahetu ka tulevikus.

Mõned inimesed aga tunnevad muret magnetpooluste võimaliku vahetumise üle. Magnetilise põhjapooluse ja lõunapooluse vahetumine leiab aset keskmiselt kord iga mõnesaja tuhande aasta jooksul. Kuid pole põhjust arvata, et see juhtub aastal 2012, ja tegelikult puuduvad tõendid, et see tooks meile mingit kahju isegi siis, kui see toimuks. Mõned inimesed seostavad seda päikesetormide ideega. Jah, Päikese aktiivsus on maksimaalne iga 11 aasta järel ning selle käigus võivad mõned orbiidil paiknevad satelliidid kahjustatud saada. Me võime näha virmalisi, aga tõeline kahju on väga väike. Ning järgmist Päikese aktiivsuse maksimumi ei ole ennustatud mitte detsembriks 2012, vaid 2013. aasta kevadeks, lisaks on prognoositud, et see saab olema palju väiksem kui tavaliselt.

Veel kord, kogu jutt 2012-st on pettus. Võltsing. Pole midagi, mille üle peaksite muretsema. Ma saan küsimusi paljudelt inimestelt, kes on tõeliselt hirmul, isegi mõnedelt noortelt, kes ütlevad, et nad kaaluvad enesetappu. See on tõesti kurb. Minu jutu mõte on lihtsalt selgitada, et probleemi pole olemas. Kõik see suur hulk materjali, mida näete internetist ja Youtube’ist, kus inimesed väidavad, et meid ootavad ees hirmsad ohud ja inimkonna väljasuremine, on vale.

Ärge muretsege 2012. aasta üle ning nautige aastat 2013, kui see saabub.

Keegi internetitark teatab, et peale selle video avaldamist olla NASA 2012 ja Nibiru info oma võrgust välja visanud ja see on ilmselt märk sellest, et NASA tunnistab tegeliku probleemi olemasolu. Ei tea, minul avanesid küll kõik vastavad NASA leheküljed, mis Nibiru ja 2012 jamaga seotud on.

Veel sarnasel teemal skeptik.ee lehel:

20 Replies to “Teadlane räägib 2012 maailmalõpust (video ja tõlge)”

  1. Jah, tegelikult tuleks nüüd juba hakata paanikat külvama seoses sellele järgneva ehk 2013. aastaga – ikkagi pahaendeline kuraditosin kahekümnele sajandile otsa liidetud, see kindlasti midagi tähendab. Siis on veel äärmiselt kahtlane, mis saab aastast 2020? Õnne peaks tooma aasta 2040 ja suur segadus ootab taas ees aastal 2100 – millal ükskord lõppeb ja algab tegelikult sajandivahetus ja kas arvutid ja inimesed on selleks ikka valmis, kas ei peaks tuumajaamad, tuulegeneraatorid ja patareid viima kriitiliseks ajamomendiks ajutiselt üle käsitsijuhtimisele ja kuskohast saada hõbemütsikese valmistamiseks peenvibratsiooni jämendavat fooliumi. Vuturaama on saanud igapäevaseks reaalsuseks ja riigi gogu(dm) moodustavad delebaadid(c) ehk kõik allesjäänud elavad ja aasta 2013 üle elanud mõdde deel suhdlevad nibiruudid(dm).

  2. Algselt arvutispetsialisti ja astronoomi Jacques Vallée mingi uhvoraamatu lisas (Vallée oli üks neist äärmisest väheseist, kes üritas asja uurida teaduslike meetoditega, nt psühholoogia ja etnograafia vaatenurgast), vist oli see 1991 ilmunud Confrontations (triloogia Alien Contact teine raamat), oli teemakohane artikkel „Seitse tavalist loogikaviga”. Üks neist oli see, et kui inimene millessegi väga usub, aga see uskumus kummutatakse, siis inimene tavaliselt ei nendi, et oh jah, ma eksisin, aga hakkab otsima põhjendusi, miks eksis hoopis valeks tõestaja.

    Tavaline vaimupimedus seega, imestada ei ole midagi! :S

  3. hõbemütsikese valmistamiseks peenvibratsiooni jämendavat fooliumi.

    Pole elu sees ühtki fooliummütsiga inimest veel nägema juhtunud. Kuid eile nägin Survivorman`it telekas, tema keeras ennast üleni fooliumisse, ihusoojuse säilitamise eesmärgil. Pärast aga ehitas endale sellest samast fooliumist telgi, kus ta paduvihma ajal peaaegu kuivaks jäi.

  4. Kõik vaidlused tõsiusklike niburudega jooksevad reeglina liiva, sest neil on olemas äss varukas — globaalne valitsustevaheline vandenõu varjamaks Planet X’i. On ju kõik kosmoseagentuurid riiklikult (loe: vabamüürlaste) rahastatud ning kõikidel otsustajatel omad agendad. Ning ülemaailmne meedia on juutide omanduses kes naeruvääristab tõekuulutajaid (siia alla kuulub ka see kõnealune video, nähtavasti on ka skeptik.ee juutide käepikendus).

    Kas ka kõik amatöörastronoomid üle maailma on ühinenud selle vandenõuga?
    Ei, neile söödetakse valeinformatsiooni. Mitme salajase maapealse wink-wink “teleskoobi” ning orbiidil ringleva sateliidi abil on võimalik peita kõike mida ei taheta lihtsurelikele näidata.

    No kuidas sa vaidled sellistega.

  5. Selle 2012 kampaania “tagajärjed”, millest müstikud pidevalt jahuvad, tekitavad inimesed ise.

    Kutsun üles postitama teemasid, mida vandenõulased ja müstikud aastal 2013 massiliselt “vabanduseks” levitama hakkavad.

    1. NASA lennutas sadu satelliite planeedi-x poole ja tekitas kosmosesse tumeda pulbriga tolmupilve, et tavainimestele seda imelist taevakeha näha ei oleks.
    2. Sisalikel (Icke naine näiteks) on olemas mõtteid segavad aparaadid, mis ei lasknud Nibiru elanikega ühendust mõttejõul saada, vaid väga head kanaldajad said ühendust ja said teada, et toimuvad suured muutused, mida eliidi poolt hüpnotiseeritud loomulikult ei taju.
    Jne.

  6. salvey ütles:

    Kuid eile nägin Survivorman`it telekas, tema keeras ennast üleni fooliumisse, ihusoojuse säilitamise eesmärgil.

    Kurjad teadlased NASAst on välja mõelnud leiutise nimega space blanket:

  7. Eks mõned hullud jäävad alati uskuma.
    Tuleb vampiirifilm- mõned usuvad.
    Näidatakse filmis suurte silmadega halli- inimesed kohe näevad seda ise ka.
    Näidatakse stargeiti- jälle usuvad.
    Näidatakse risti ja kristuse pilti- miljardid lausa usuvad.

    On olemas lihtsalt paratamatu inimeste grupp, kes vajavad usku. Evolutsiooniliselt läks seda võibolla vaja ellujäämiseks ja et lootus ei kustu. Tänapäeval nagu tüliks või nii…. Targa inimesena ei tohiks nagu norida või?

  8. Uskugu kui palju tahavad, seni kuni nad ei hakka selle alusel väga kaalukaid otsuseid langetama nagu näiteks vereülekande tegemise lubamine eluohtliku vigastuse korral vms.

  9. Jah. Ja Anto Raukas väidab juba mõnda aega, et mingid vene teadlased (kes täpselt, pole teada vist – pole viidet antud/leidnud) on kindlaks teinud, et kohe algab hoopis suur jahenemine (võite vaadata Pulleritsu jubeartiklit Postimehe Arteri lisast, ma ise olen kuulnud seda tema enda suust ja lugenud mõnest dokumendist). Pole teada, miks akadeemik Raukas usaldab nende vene teadlaste prognoose, ja ei usalda teps mitte neid rahvusvahelise kliimapaneeli prognoose, mis globaalse temperatuuri tõusu ja selle võimalikke põhjuseid ja mõjusid kirjeldavad.

    Ma ei taha olla lugupidamatu, kuid eespool viidatud Arteri artikkel ajas mu veidi endast välja (ühelt poolt ajakirjaniku täielik ignorantsus käsitletud teemas, teiselt poolt intervjueeritava kinnisideed ja kohati ka päris rumalad väited – vt nt A.R sõnad selle kohta, et satelliitide andmed näitavat hoopis globaalset jahtumist… nuta või naera…. Avaliku vastuse sellele andis õnneks Rein Rõõm, vt http://www.postimees.ee/?id=218359).

    Mis puutub vandenõusse, siis parimat vandenõuteooriat üle tüki aja kuulsin Soome ajankohtaisohjelmasta (A-talk või MOTT, ma täpselt enam ei mäleta), teemaks oli muidugi Kopenhaagen ja väited, mille kohaselt kliima ei soojenegi, ammugi siis mitte CO2 ja veel vähem inimmõju tõttu. Stuudios oli kena noormes mingisugusest rühmitusest, kes väitis, et kogu CO2 jutt on vandenõu ja kui saatejuht küsis, et kelle vandenõu, oli vastuseks – autotöösturite! Saatejuht vakatas hetkeks, sest selle idee geniaalsus käis talle ilmselgelt üle jõu. Et alles ju oli CO2 õhkupaiskamine ja sisepõlemismootoritega masinate tootmine ja naftatööstus autotöösturite vandenõu?! Mille pärast on kalevi alla pandud alternatiivsete energiaallikate joonised ja kavandid jne. Hm… et nendest vandenõuteooriatest ka rahval küll ei saa…

  10. Nii palju kui mina olen vandenõulaste pooldajatega kokku puutunud, on tegu olnud lihtsameelsete ja (kergelt) naiivsete inimesed, kes on järsku enda jaoks avastanud selle, et natuke targem ühiskonna kiht kasutab neid ära või naerab nende üle. Reaalsus on šokina kohale jõudnud. Midagi peab ette võtma.
    Kuid samas, oh häda, need ühiskonna tegelased, kes kasutavad ajusid, on selliste inimeste jaoks järgmise lõksu välja mõelnud, et elatuda nende rumalate pealt või lihtsalt irvitada kergemeelsete üle. On loodud müstiline ja salapärane teema – vandenõu.

    Kui ei oleks tarbijaid, siis ei oleks ka “toodet”.
    Vanasti oli teatud inimestele usk.
    Tänapäeval müstika ja vandenõud.

  11. Mitte Niburu pärast ma ei muretse vaid tulevaste arvatavate magnettormide pärast küll.

    Mina kui energeetik pean seda üsna tõenäoliseks.

    Ma ei usu kõike mida see nasa tüüp seletab ega ka täielikult saadet – Vandenõu-Teooria 2012.

    NB! – Ärge uskuge ka mind.

    Sest igas tões on killuke valet, nii nagu igas vales on killuke tõtt.

  12. Sharon Begley tutvustab Newsweekis teost, mille autor Howard Friel on ükshaaval ette võtnud kõik kuulsa kliimaskeptiku Bjørn Lomborgi väited ja uurinud nende paikapidavust. Tulemuseks on raamat pealkirjaga “The Lomborg Deception”.

    Lomborg accepts that greenhouse gases from the burning of coal, oil, or natural gas trap heat in the atmosphere and thus alter climate. But he doesn’t think it will be a disaster, which means we shouldn’t do anything too difficult or expensive to avert it. That has made him hugely influential in providing cover to politicians, climate-change deniers, and corporations that don’t want any part of controls on greenhouse emissions.

    But when Friel began checking Lomborg’s sources, “I found problems,” he says. “As an experiment, I looked up one of his footnotes, found that it didn’t support what he said, and then did another, and kept going, finding the same pattern.” He therefore took on the Augean stables undertaking of checking every one of the hundreds of citations in Cool It. Friel’s conclusion, as per his book’s title, is that Lomborg is “a performance artist disguised as an academic.”

  13. Hiinas ei pidanud maailmalõpu mõistet üldiselt esinema.Maailmalõpuga seotud hüsteeria pole maailmale midagi positiivset eriti andnud.
    Kui algas 20. sajand, arvasid paljud,et nüüd on kõik läbi, milleks minna tööle, kooli. Eelmiste sajandite alguses esines seda ka kindlasti.

  14. Teadusemees ütles:

    Tekib juba kiusatus hakata kah igasuguste ullikeste-usklaste pealt kasu lõikama.

    Selline elu pidi lõbus, aga raske olema. Teadusliku eksperimendi korras, miks mitte. Saaks teada selle ettevõtlusliigi ligikaudse tulukuse ja ehk muudki huvitavat.

  15. K_V ütles:

    Teadusliku eksperimendi korras, miks mitte. Saaks teada selle ettevõtlusliigi ligikaudse tulukuse ja ehk muudki huvitavat.

    Ligikaudse tulukuse hindamiseks piisab vast sellest, kui heita pilk mõne refleksoloogi, höpaadi, astroloogi, aroomiterapeudi vms libaravi-ettevõtja tuludeklaratsioonile.

  16. Mart K. ütles:

    Ligikaudse tulukuse hindamiseks piisab vast sellest, kui heita pilk mõne refleksoloogi, höpaadi, astroloogi, aroomiterapeudi vms libaravi-ettevõtja tuludeklaratsioonile.

    Ainult siis, kui mõni tõeliselt võimekas kaardimoor appi võtta.

  17. K_V ütles:

    Teadusemees ütles:

    Tekib juba kiusatus hakata kah igasuguste ullikeste-usklaste pealt kasu lõikama.

    Selline elu pidi lõbus, aga raske olema. Teadusliku eksperimendi korras, miks mitte. Saaks teada selle ettevõtlusliigi ligikaudse tulukuse ja ehk muudki huvitavat.

    Ega ju terve elu ei pea sellega tegelema. Ma ei ole ahne, piisab, kui usklased mulle paarkümmend miljonit krooni on kokku kandnud, siis võib jääda pensionile. Ei pea ju kohe Benny Hinnide mastaabis asja ette võtma. :D

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga