Vestlusi Tuhalast koos Buratinoga

Buratino (kunstniku nägemus)

Buratino (kunstniku nägemus)

Siinsetel skeptilistel veergudel on juba mitu korda kajastatud Tuhala teemat. Hulka Interneti-tegelasi on selle kohta arvamust avaldanud, aga mõnede tegelaste arvamus on uskumatult viljakas. Rahva tungival nõudmisel on isand Buratino arvamused siinsesse teemasse kokku tõstetud.


Tähelepanu! Tarandikus võib leiduda trolle. Söötmine omal vastutusel.

126 Replies to “Vestlusi Tuhalast koos Buratinoga”

  1. Tegelikult ei ole tegemist lihtsalt mingis kohas kaevamise ja kaevude kuivatamisega, vaid ohtliku looduse reaostuse võmaluse planeerimisega.
    Kui maailm valmistub suureks puhta joogivee kriisiks, siis Eesti riik valmistub joogivee vähendamiseks ja just nimelt Tallinna linna haardesse kuuluva põhjavee osas.
    Kaevamine karsti alal on lihtsamalt öeldes selge kuritegu ja seose sellega on oodata ka Euroopa Liidult uusi trahve mida muidugi kaevaja tulevikus kinni ei maksa vaid ikka sina kallis Eestimaa kodanik. Nii et rahakotid puuga selga. Jõudu eestlane!
    Kas me tõesti ei suuda midagi koos ära teha, et mingi väike grupp inimesi meil lihtsalt seljas ei sõidaks.

  2. @K_V:
    Tegelikult võib asjakohaseid viiteid leida internetist igaüks kui vähegi asja vastu huvi tunneb.
    Aga vastaksin siinkohal karsti alal kaevandamisega tekkivate ohtude kohta.
    1. Puude maha võtmine.
    2. Pinnase erosioon.
    3. Tulvavee tekkimine, nii et kogu allesjäänud pinnas liigub otse põhjavette.
    4. Kinnistes karstikoobastes oleva rõhu muutus, mille tagajärjel võivad tekkida uued maapinna sissevaringud ja sealjuures väga ohtlikud, arvetades tekke kohaga.
    5. Nüüd kui pinnas on liikunud suures hulgas põhjavette, siis tekivad maa-alustes karstikoobastes igasuguste huvitavate bakterite ja viiruste arengu võimalused.
    6. Aga Eesti rahvas on tubli ja meid on palju ja üks Tallinna linna täis rahvast, kui see varbad sirgu ajab, siis me saame sellest ju ikka üle, või mis teie arvate?
    Muuseas vaadake ise teemal karst disaster, ma arvan et need lood on vägagi reaalsed, ei ole mõtet muinasjutus elada, et meil midagi ei juhtu. Kas Eesti on muust maailmast siis nii erinev, kas meie loodus on kuidagi teistsugune kui mujal maailmas. Tekib tunne nagu elaksin eraldi kusagil lollide saarel.
    Vabandan, aga nii see on.

  3. Tere,

    Eestis ei ole tehtud mitte mingeid korralikke geoloogilisi uuringuid, mis käsitleksid eelnimetatud ohtusid, sellepärast ma need välja tõingi, et näidata ka Eesti rahvale, kuidas on võimalik asju planeerida ja ennetada.

    Ja veelkord Eesti loodus ei ole kuidagi erinav muu maailma loodusest, et meil peaksid asjad kuidagi teistmoodi käima.
    Kuigi ja ühes on teil õigus, meil käivad asjad teistmoodi küll, ja nimelt rahva tahet ei arvestata ja väikesed huvigrupid koorivad nn kasumi ja kes on nende huvigruppide taga see on iseasi, võibolla on seal ka kõik need, kes praegu kaevandamise kasuks ägedasti sõna võtavad.

    Kas see on karstiala, see küsimus on ka kummaline, mis mõni inimene tõesti arvab, et vesi tuleb maa seest välja kuna seal all tegelikult nõiad vihtlevad.

    Ja karsti ala on kusjuures küllaltki suur, sest sarnased veesambad on nii teiselpool Tartu mnt-d kui ka Kiisal.

    Kas keegi tahab mulle öelda, et Eestis on nn korraliku ehitus lubjakivi puudus?

    Ja kas asfaltkatte alla peab panema mingi eriti kõrgeklassilise kruusa, minuteada see üldse kõige parem materjal ei olegi teede ehituseks, sellepärast meil teed lagunevadki nii kiiresti.

    Kui ulatuslik reostus on juba tekitatud ei ole enam mõtet laulda, et mina arvasin ka nii.
    Selliseid asju tuleks eos ära hoida.
    Kui te ise ei viitsi lillegi liigutada, siis palun vaadake Youtubest, mis Croatia oma karstialaga teinud on.

    Nõuka ajal taheti Eesti rahvale kaevandamisega kriips peale tõmmata ja tundub, et see tendents jätkub.
    Kas enda ümbrusest hoolimine on tänapäeval kuritegu?
    Ja milline väärtuslik ehituslubjakivi Nabala karsti alal asub, kus on selle kohta käivad materjalid, millel oleks ka teaduslik väärtus, mitte nii et onu Fedja ütles.

    Mina näen siin kuritahtlikku algatust Eesti põhjavee ulatusliku reostuse planeerimiseks, mille tagajärjed me hiljem kinni peame maksma.

    Aga kas alati on mõtet loll olla, vahel tekib tüdimus ja tahaks vee peale tõmmata…

  4. Kui maardla kohta on informatsioon olemas, siis peab see küll asjatundmatu olema, sest keskkonnaministeerium on see, kes andis välja loa kaevanduse planeerimisega alustada järelikult on ehituslubjakivi kohta käivad materjalid sama ebapädevad…

    Tore kui Erik Puura arvamus millegi osas minu omaga kokku läheb, sest mina lähtusin materjalist, mis on tänase päeva seisuga kättesaadav ja igati põhjendatud.

    Ärimees on tegelikult piisavalt loll, et oma kasuahnuses üle nähtamatu piiri minna, kuid, ega karistus ei jää tulemata.

    Maailmas siiski valitsevad veel teatud reeglid ja üle piiri minejaid ei kaitse miski.

  5. Vabandan kirjavigade pärast, mis sa teed ära vana inimene käed värisevad. Aga tänapäeva noortega rääkida tahaks.
    Teie käes on ju meie tulevik.

    Ja seda et ma sain aru, et siin armastatakse skeptilisust, nii, et väike nali Darwini teemadel kulub alati marjaks ära.

    Aga nüüd tõsisemate asjade kallale (muuseas mõned keele vead on tahtlikud ka, seoses spetsiifilise eripära taotlusega, tahan olla moodne), olen tegelikult lihtrahvas ja ei pretendeeri mingitele suurtele tiitlitele, sest nii on lihtsam ja ma tõesti näen, et teid lihtsalt ei huvita see kaevandamise värk. Kuigi peaks, sest teie olete tulevikus need, kes selle jama kinni peavad taguma.

    Vabandan, et üldse julgesin Teie foorumisse kirjutada, sest näib et tegemist ei ole mingi asjaliku aruteluga vaid konkreetse ühte väravasse suunatud lobitööga.

    Kes muidu hakkab kirjavigu otsima…

    Kahju, et tänapäeva noored nii ohmud on…

    Ja lõpuks, millist kaarti te soovite, kas kogu Eesti kaarti, sest lubjakivi puudust ei tohiks küll tulla ja millisest ehituslubjakivist sonitakse, kas keegi hakkab Toompeale uut müüri ehitama või on vaja teede ehituse alust materjali…

    aga ma ei saagi põhiteemale keskenduda, sest pean hoolega jälgima oma grammatikat ja teaduslikku taset…

    Ütleskin, et nii kitsarinnaliselt me tõeni ei jõua…

    Ja mis teadusemees mina olen, absoluutselt kõik teised on, aga mina ei ole, sest ma ütlen pahasti inimeste kohta kes ainult rahast hoolivad, kuidas ma ometi võin… Ei tea isegi, minu pärast jooge ja sööge solki või mida ise soovite… Igaüks on ära teeninud selle, mis ta väärt on… ja minule vastupidiselt lobitöö tegemise eest ei maksta, nii et jõudu mehed, ise hävitate oma kodukest, kahju teist kohe…
    Te olete loomulikult selle sordi inimesed, kes kui neid ähvardatakse kohe saba jalge vahele tõmbavad ja minema jooksevad, aga antud juhul meil selliseid vennikesi vaja ei ole…
    Kahju, et sõdades julged mehed kahurilihaks läksid, nüüd on mingi imelike pehmete meeste kamp alles… sellised mehed lasevad loomulikult tükk tüki haaval Eestimaa laiali tassida ja ei tee kuulmagi kui keegi kutsub midagi tõsist selle vastu ette võtma…teaduslikku…

  6. Miks Te kõike nii tõsiselt võtate ja nii isiklikult?
    Maailm on ilus ja hoidkem seda ilu…

    Kui Teie ainsaks argumendiks on: joogivee asemel teid ehitada ja ruttu rikkaks saada, siis ei ole mul enam midagi öelda.

    Ja emotsionaalsusest niipalju, et seda peab ka vahel olema, muidu võib elu maha magada…

    Argumentidest niipalju, et need punktid, mis ma varem ära tõin on teadusartiklitega kuhjaga kaetud, saage aru igaüks võib neid oma vabal valikul leida niipalju kui soovib…

    Iga viimne kui punkt on tihedalt kõige uuemate artikitega kaetud, kas sellest ei piisa, see ju emotsionaalseks teebki, et kui mujal on nii, siis kuidas meil ikka on naa.

  7. Kõik oleneb kuidas see keskkannamõjude hinnang on teostatud.
    Kui ei ole arvesse võetud kaitsealasid ja ei ole arvestatud maa-aluste jõgedega ja pinnakattega ning ei ole arvestatud karstiboobastega kui sellistega, mis omavad iseseisvat ökosüsteemi ja peale selle valitseb mõningates koobastes nii suur rõhk, et kui sealt vesi välja pumbata, siis tekivad koheselt uued karsti alangud. Peale selle on karstiala tavaliselt suure kallakuga piirkonnas, aga nagu me teame on meie Eesti maapind tasane ja kui mõnedes nendest karstikoobastest peaks olema juhtunud tekkima soodus keskkond patogeensete viiruste ja bakterite levikuks, siis neid sealt juba välja saada, see on vähemalt ühe aasta jooksul võimatu kui üldse. Kui hakatakse veetaset alandama, siis külje all asub Leva raba, kust tuleb happeline vesi ja nüüd, mis toimub aluselises keskkonnas…

    Edasi, Karsti koopad on alati seotud radioaktiivsusega, mis sinna tekib ja mille järgi on juba neid koopaid ka määrama hakatud.

    Edasi, kui tuleb kevadine või muu aja tulvavesi, mis reeglina karstialasid üle ujutab, siis ma ei kujuta, ette kuidas see kaevandamine seal üldse hakkab välja nägema, kas mingid allvee kopad ja tuukrid või midagi sarnast…

    Edasi, kuhu toimetatakse üldse kogu kaevandamise aja jooksul kaevandusest tulev vesi, sinna kuhu see tavaliselt suunatakse, lähedal olevad väikesed soojärved- sest muid seal ei ole- seal tekib jällegi surve uue happelise vee pealevooluks, sest saage aru tegemist on karstialaga, kus vee voolul ei pruugi olla mitte mingisugust takistust. Nii nüüd liigub kõik see koos muu kraamiga pinnalt otse põhjavette ja seal vahel ei ole mitte mingisugust filtrit (pinnast).

    Väga imelik kui mitte mingit laiaulatuslikku reostust ei tekigi, siis võib tegu olla juba proovivõtja ebakompetentsusega.

    Nii, selline sai siis see maavillane jutt, aga viited on kõik ilusasti olemas ja seal on kõik kirjeldused mitmeid kordi hullemad…
    Viited on olemas, aga mitte siin ja eesti keelega on mul ka juba probleeme, sest kõik on inglise keeles…
    Ja üleüldse olen väga loll ja kallite kuulsate professoritega võistlema tegelikult ei kipu, olen juba omad vitsad ammu saanud.

    Lõppude lõpuks on olemas ka ilus rasvane viide selle kohta kuidas see programm millega teostati keskkonnauuring tegelikult üldse ei tööta ja ammugi siis karstialal, aga see programm ongi ainuke teostatud keskkonnamõjusid käsitlev uuring seal piirkonnas. Tean seda programmi, sest olen ka täpselt sama programmiga ise pidanud tegelema ja ka väga paljude teiste programmidega, mis oleksid hulga sobilikumad…

    Aga kuna ma olen loll ja Teie minuga koostööd teha ei soovi, siis pole kahjuks midagi teha…

    Kõige lõpuks…PALJU LÄHEB MAKSMA TULVAVEE KAEVANDUSEST VÄLJA PUMPAMINE? Kas poleks parem neid teid kohe kullast tegema hakata… no ei saa kohe, jälle läksin emotsionaalseks

    Või on selle keavandatava kivikese sees midagi mida me ei tea?

    Kas Eesti loodus on mingi peldik või on Eesti riik mingi peldik ?

    Ikka emotsionaalne ja nii vana juba, et enam ei muuda miski…
    Ei saa minust korralikku kuiva Eesti teadlast, pean jääma siia piiri taha siin ollakse minuga juba harjunud…

  8. Huvitav, et Rootsis ei teki kunagi soovi niiviisi ropendada, ma mõtlen peldikute teemat, sest siin kõik asjad toimivad, inimesed on hirmudest vabad, lõbusad, saavad oma töö eest korralikku palka. Huvitav miks meil Eestis nii ei ole?

    Kas tegemist on jälle konkreetsete huvigruppide poolt põhjustatud kaosega… Täna minu õues, homme sinu õues…

    Viide:Mina ise.

    Kas minu sõna viitena ei maksa, kas see peab olema mingi pagunitega või ordenitega inimese sõna?

    Olen ju ka inimene, vist.

  9. Sm. DIG, Kõik eelnev on väga kirjaoskamatult kokku pandud ja ei puutu üldse teemasse, kui nii äge tahtmine on Venemaa rüppe tagasi jõuda, siis ega mina ka aidata ei saa.

    Ausalt öeldes ei huvita mind, mida keegi minu kirjaoskuse kohta arvab ja kui loll olla tahetakse, siis jällegi, ei oska midagi selle kohta öelda, ma ise arvan, et kõik inimesed on lollid ja mina kaasaarvatud. Kui Teie arvate sm DIG, et olete tark, siis ma ei oska lollina selle kohta midagi öelda.

    Loll olla on alati lihtsam…

    Teadsulikkusest nii palju, et see on vahend inimese jaoks, mitte JUMAL, nii et võtkem seda kui vahendit.

    Ja üldse kogu jutt ohtudest oli tõesti väga pinnapealne, aga ka sellel oli oma eesmärk. Kuna me kõik oleme lollid siis me sellest aru ei saa.

    Ärgem vaevakem oma kapsapeakest sm.DIG.

    Või on Teil mingid tunded sm KRIKU vastu.

    Lahkaks neid, hulga põnevam.

    Kui see joogivee kriis või mõni muu hirmus katastroof Eestis juba käes on, siis on aega küll seda lahata, et miks ja kuidas…

    Lihtsa ja anonüümse idioodina… ei saa ma aru mis need sumisõnad on… olen maa inimene, sellega seoses ka idioot ja loll… mul ei ole teaduslikku kraadi ja ma ei oska lugeda teadusteksti, sest see on nii erinev tavatekstist sumisõnadega, aga nii see ei ole…

    Ma ei suuda tegelkult ööl ega päeval vahet teha, aga näed ma tean mis on loodusreostus, tean mis on karstiala.
    Aga näib, et meie Eesti riigi teadlased, kes on sellega peaaegu kogu oma elu tegelenud ei tea seda ja see on huvitav kogemus. Ma loodan, et see rikastab meid kõiki vastastikuselt.

    Aga tahaks nii väga olla veel lollim, peaaegu Teiesugune sm DIG. Siis ei tekiks asjatuid küsimusi selle kohta, kas kaevandamine võib põhjustada loodusreostust?
    Kas me tulevikus ka puhast põhjavett vajame, ja kas pean mina lolli inimesena ja paberite järgi mingi idiootide arst olles hakkama teid hiljem ravima…

    Võibolla me kõik oleme biorobotid sm DIG. Ja kui sa kaua mölised, siis tulen sulle lolli ja idiootse inimese kombel kallale…

    Jumal tänatud, et on olemas koht, kus ma saan vabalt idioot olla ja kõik kiidavad mind takka, enam ma ei muretse mingi vee ega looduse pärast ja langen täiesti idioodistunult patjadele puhkama…

    Aitäh, et mu terveks ravistite…

    Mis need seosed veel on?

  10. Kas minu vastus ei tulnud jälle läbi?

    Vabandan kõigi ees kes, ennast solvatuna tundsid ja lähen nüüd rahulikult tuttu.

    Vabandan Eesti looduse ees.

    Vabandan Eesti teadlaste ees.

    Vabandan Erik Puura ees ja ei soovi Rootsi teemadel sõna võtta, sest ma ei ole pädev.

  11. Jah, aitäh kommentaari eest Lp. Erik Puura. Saan aru, et ma ei ole tegelikult pädev siin ka sügavat teaduslikku artiklit esitama geoloogia teemadel, kuid mulle tundus lihtsalt huvitav vaadata, kuidas sarnaseid olukordi on lahendatud ka mujal maailmas. Ja ma töötasin läbi hulgaliselt kõige uuemaid artikleid.

    Antud kokkuvõtet on eespool näha, vabandan veelkord, et see aja puudusel nõnda konarlik tuli, kuid põhimõte jääb ikka samaks.

    Mitte ainsatki artiklit ei olnud selle kohta, et karstiala on lihtne ja ettearvatav süsteem, kus kaevandamisel ei ole mitte mingeid ohtlikke keskkonnamõjusid ega tagajärgi.

    Ma ei suuda isiklikult aru saada, kuidas Eesti loodus ülejäänud maailma (USA, Rootsi, Soome , Leedu, Venemaa) omast nii erinev on, et meil nende teadlaste tehtud järeldused ei kehti.

    Kõik artiklid viitasid sellele, et võimaluse korral mitte puutuda karstiala, kuna tegemist on väga keeruka ja ettearvamatu hüdrogeoloogilise süsteemiga, kus oleks üleüldse tegutemiseks vaja eelnevalt teostada väga keerukad kompleksuuringud.

    Selliste uuringute teostamine läheb maksma küllatki palju, ja võibolla oleks mõttekam, kaevandamine üldse ära jätta, kuna lubjakivi, mis sealt saadakse, ei anna peale tehtud kulutuste kaevandajale enam reaalset kasumit. Aga nagu ma aru saan, siis kogu asi toimubki kasumijahist ajendatult.

    Mis Eesti riigi edasiarendamisse puutub, siis kogu maailm väärtustab väga puhast ja rikkumata keskkonda, kas mõttekas poleks mitte selle pealt teenima hakata, kui ümberringi on tegelikult väga suured keskkonna probleemid!!!

    Geoloogina te võibolla neid ei märka, kuid keskkonna sõbrana võiksite.

    Antud juhul, keskkonnamõjude kohta tehtud uuringus, vaesel hüdrogeoloogil,kui uskuda teiste maailma teadlaste uuringuid, polegi võimalik üldse pädevat hinnangut anda.

    Kas selliste tulemustega, on õigus välja anda kaevandamisluba, see on vägagi küsitav, isegi kui ahvid juba kuul on.

  12. Buratino üleskutse Kohila, Saku ja Kose valla maa inimestele, kellel on raha vähe, tuleme Eesti teedeehitajatele APPI!

    Lükkame kõik oma tagahoovis kopad maasse ja kaevame tükikese seda lubjakivi välja, mille eest makstakse kõva raha. Teistsugusel juhul keegi seda sarnaselt alalt kaevandama ei hakkaks. Ärgem olgem rumalad!
    Peame ainult jälgima, et suurkaevandused enne vee on välja pumbanud.
    Keskkonnaministeeriumiga Teil probleeme ei tule, nimelt võtame ühe loa ja vormistame kõik ühe kaevandusena ja pealegi omavad nad kohaliku modelleerimise võimalust.
    Põhjaveele on sealkandis niikuinii kriips peale tõmmatud, jääb ainult võtta veel, mis võtta annab ja siis Tallinnasse elama kolida.
    Seal saab kõike poest osta ja ei ole vaja muretseda.

    Alla kirjutas: puumunadega Buratino.

  13. Jah, arutame tulvavee probleeme.
    Kuidas tulvavesi kaevanduses liigub?
    Kas on ohtlik, kui ilma katteta jäänud karstialal liigub tulvavesi?
    Keskkonda, meil niikuinii ei ole kui arvestada Teie juttu, nii et arutame seda, kuidas vesi liigub mööda pinnast ja see ei ole mitte kompuutris!

    Kompuutris elades on kõik asjad lihtsustatud ja ei ole arvestatud erinevustega, mis tavamaaailmas aegajalt ikka ette tulevad.

    Mina olen Buratino ja arvan, et vesi käitub viisakalt ja ei lõhu midagi oma teel. Meie suudame panna Teie jutu järgi vee kohalikul tasandil modelleerides liikuma oma suva kohaselt.

    Jällegi miski mida kogu maailmale näidata, mida nad seal Hollandis ehitavad vee jaoks tammisid, lollid inimesed, vaadaku meid meie koorekihis olev teadlaste huvigrupp on välja töötanud vee kohalkul tasndil modelleerimise meetodi, mille järgi saab vett oma suva järgi liigutada.

    Parem müüge see meetod hollandlastele maha, enne kui te seda siin Eestis katsetama hakkate.

    Näen eestpoolt, et huvi kaevandamise vastu on väga suur, mis teha, huvi on väga suur ka selle kaevandamise keskkonnprobleemide vastu ja huvi on väga suur ka põhjavee puhtuse seisukohalt.

    Järelemõtlematult lahmida ei maksaks ja isegi järele mõeldes ei maksaks lahmida. Teen ettepaneku kasutada mõistust kui seda veel on konstruktiivselt.

    Ma usun, et tänapäeva Eestis valitseb meil ikka rahvas ja rahvas otsustab, kas ta tahab oma joogiveest kellegi kasumi nimel loobuda või mitte.

  14. dig ütles:

    dig’i lemmik-katastroofistsenaarium on, et kaevandus hakkab täiesti juhuslikult välja nägema viljaringi moodi, mis kutsub mööduva lendava taldriku maha seda lähemalt uurima. Seepeale armub lendava taldriku kapten nõiakaevu lähedal elavasse talutütresse ja plaanib ta ära röövida. Talutütre isa, habemik talumees, kasutab oskuslikult oma Saksa-aegset kaheraudset ja ei lase pruudiröövil toimuda. Häbiga minema kihutatud tulnukas naaseb hiljem öövarjus nõiakaevu juurde ja sokutab sinna sadakond tonni želatiinipulbrit, mis lähedalasuvate rabalaugaste sisu kallerdama ajab.

    Ja edasi, mis saab edasi…
    Isegi sellest muinasjutust tuleb välja, et kaevu kaudu on võimalik toime panna laiaulatuslik reostus. Isegi sellest muinasjutust võib tõe kinnisilmi välja lugeda.

    Mis ülemisse kümnekonda meetrisse puutub, siis palju kordi peab ühte ja sama asja kordama, vesi liigub süsteemselt, taipate süsteem kui selline.

    Karsti alal ei ole võimalik leida lihtsaid lahendusi.
    Mitte kusagil maailmas ei ole seda suudetud senini teha.
    Jällegi, järjekordne Teie ja Erik Puura poolne avastus, mis tuleks patenteerida, et nüüd on võimalik Karstiala käitumist ette arvata ja seda kõike eelnimetatud grupi poolt leiutatud kohaliku modelleerimeise tarkvara abil.

    Kas poleks mõttekam antud tarkvara müüma hakata ja sellega see rahanatuke, mis kangesti sügeleb, kätte saada.

  15. Ma palvetan selle eest, et hr M.Night Shyamalan selle filmi ette võtaks.
    Kas olete talle stsenaariumi juba saatnud?
    Ja millist osa (ma mõtlen osatäitjaid) Teie seal mängiksite?

  16. KatrinV ütles:

    Vaadake, inimeste peas on ettekujutus, et maa sees on nagu veresooned (arterid ja veenid), mida mööda voolab vesi. Need on veesooned.

    Inimeste peades on täiesti õige ettekujutus.
    Kas inimeste peades peaks olema mingi teine sobilikum ettekujutus?

    Inimene kui Maa koopia?

    Kui inimeste sees on ettekujutus paekivist kui rahast, siis on see vale ettekujutus, sest põhjavesi paneb metalli roostetama.

    Aga olge rahulikud, kohalikul tasandil modelleerides on kõik võimalik. Näiteks võime tahtmise korral karstiala täiesti mängust välja jätta ja modelleerida ilma selleta, aga alla kirjutada süüdimatult mida iganes.

    Georadarit kasutatakse tänapäeva maailmas täiesti edukalt, nii et igasugu hämamine, ebausaldusväärsusest on täiesti põhjendamatu.

    Ainuke riik kus georadari usaldusväärsuses kaheldakse on Eesti, ja ma saan sellest täiesti aru, sest Eestis leiutatud kohalikul tasandil karstiala hüdrogeoloogilist modelleerimist arvestades on georadar täiesti vananenud nähtus.

    Eelpool öeldu on puumunadega Buratino teaduslik kokkuvõte.

  17. //Seetõttu plaanitavad kaeveväljad põhja pool, allpool jõe voolusuunda, ei peaks mõjutama Nõiakaevu veeseisu — nii arvavad spetsialistid.//

    Kakie spetsialistõ?

    Miks ei julge need spetsialistid oma nimesid avalikult välja öelda, või kardavad nad omaenese lollustele allkirja anda??

    Ei taipa ma kohe, mis jahu teaduslikkuse pähe aetakse.
    Kas tänapäaeval on uus trend, et teadus on mingi mõttetu jama ja mingite lollide tööriist.

    K_V ütles:

    Aga *kuskil* peab see kaevandus ometi olema — ja mitte liiga kaugel teedest, mida kaevandatavatest materjalidest ehitatakse.

    Kas killustikku ei võiks kaevandada teede jaoks otse tulevaste teede alt, siis jääksid transpordikulud olematuks.

  18. Martin Vällik
    Kriku
    dig
    jne
    need kõik on tegelikult üks inimene, mis sest et erinevad IP- aadressid.

    Kõik on tegelikult suhteline. Absoluutselt kõigesse võib uskuda.
    Nürimeelne on uskuda ainult ühte vaatenurka.

    Astroloogia on väga vana teadus, millest on sündinud tegelikult ka astronoomia. Kas üks peaks olema teaduslikum kui teine? Mine võta kinni…
    Avagem oma meeled tõelistele väljakutsetele, selle asemel, et orjalikult mingeid dogmasid korrutada.

  19. Buratino (eks geoloog) ütles:

    Kas killustikku ei võiks kaevandada teede jaoks otse tulevaste teede alt, siis jääksid transpordikulud olematuks.

    See on seotud terve hulga vastikute probleemidega. Esiteks on vähe teid, mis tuleb ehitada täpselt nondesse kohtadesse, kust killustikku kaevandada saab. Teiseks on ühest kohast suure hulga killustiku kaevandamine tänu massiefektile oluliselt odavam kui suurest hulgast kohtadest natukese kaevandamine. Ja kolmandaks, kuna teed ehitatakse meie kandis muust pinnasest kõrgemale, on teematerjali tarvis rohkem, kui kohast, kuhu tee tuleb, pinnast eemaldatakse.

  20. Kakie spetsialistõ?

    Miks ei julge need spetsialistid oma nimesid avalikult välja öelda, või kardavad nad omaenese lollustele allkirja anda??

    Kas sa üldse vaatad ka, mis lugu sa kommenteerid, enne kui näpud käima lähevad? Artikli pealkiri on: “Geoloog Enn Pirrus…”

    Samuti on siin nimeliselt sõna võtnud hr. Puura. Samuti ei tule keskkonnamõjude hindamised anonüümsest allikast. Samuti ei ole Teaduste Akadeemia seisukoht anonüümne.

    Anonüümsed on ainult kommentaariumi lagastavad trollid.

  21. dig ütles:

    Üldiselt ei peeta mõistlikuks uskumist loogiliselt vastuolulistesse või reaalsusega demonstreeritult mittekooskõlalistesse väidetesse.

    Kes defineerib, mis on loogiline ja mis on reaalne?
    Ükski inimene üksikult võttes ei ole pädev seda tegema, aga kes siis?
    Kas Jumal?
    Või massid?

    Arvan, et kõik on endiselt suhteline ja võidab see, kes rohkem räägib või kelle fantaasia on elujõulisem ning seoses sellega leiab ta rohkem toetajaid.(näiteks Leonardo da Vinci).
    Elame muutumises ja tähtede pealt on võimalik seda muutumist ette ennustada. Loll on see, kes seda tõlgitseda ei oska ja seoses sellega olematuks peab.

  22. Kriku ütles:

    Kas sa üldse vaatad ka, mis lugu sa kommenteerid, enne kui näpud käima lähevad? Artikli pealkiri on: “Geoloog Enn Pirrus…”

    Enn Pirrus ütles, et mingid spetsialistid väitvat, et võibolla allpool jõe suunda ei mõjuta kaevetööd Nõiakaevu. Kas eelnimetatud väide on kuidagi teaduslikult tõestatav või mingi umbluu.
    Huvitav, kas seal maa sees võiks olla juba ca 3000 aastat tagasi, siis kui seal esimesed asulad olid, ehitatud mingi energeetiline barjäär, millest vesi läbi ei tungi. Sellest siis ka need energiasambad.

    Asi läheb üha põnevamaks, vähemalt üks tulnukfilmi stsenaarium on juba käes.

  23. K_V ütles:

    Veel näikse olevat ikka hirmus isu sinna planeeritava karjääri poole kippuda. Ainus, mis takistaks, oleks mingi läbitungimatu, ehitatud barjäär.

    Sorry, unustasin ära, et teatud huvigrupi poolt on loodud vee oma suva järgi liikuma panemise võimalus.

  24. K_V ütles:

    See kork ju seal juba mitusada miljonit aastat ees olnud, lubjakivi moodustumisest saati.

    Sm. K_V, kuidas moodustub lubjakivi?
    Kas kuivalt või vesiselt?

    Sellest ka pakutud luul teemal: kork ja kivi.
    Maapind ei ole mingi pudel ja kork. Tegemist on palju keerulisema süsteemiga, mille torkimist igasugu pooletoobistel ärikatel poleks mõistlik algatada, kui teadmisi napib.

    Vesi on kullast kallim.
    Aju ei saa ka töötada kui vett napib.
    Ainult puumunadega Buratino võib ellu jääda.
    Tähendab on küsimus eestlaste ellu jäämises ja jätkusuutlikkuses.
    Olete ehk kuulnud, jätkusuutlikust arengust.

    See kaevamise üritus võrdub Holokaustiga.

    NB! Lugege läbi karstiala puudutav materjal, kui ikka veel aru ei saa kuidas vesi liigub. Saladuskatte all võin öelda, et kui kompuutriga oma suva järgi vett liigutada, siis tekkiv pilt loodusega kokku ei lähe.

  25. Erinevalt sinust ongi pärisgeoloogid materjali läbi töötanud ja julgevad järeldusi ka oma nime all avaldada. Sina ainult lahmid ja laiad anonüümselt.

  26. Oi,oi,oi mina olen siis mängugeoloog !?

    Kui ma asja ei jagaks ei julgeks ma suudki lahti teha ja kuulaks ammuli suu ja pärani silmadega kalleid professoreid.
    Kui nad aga valetama kipuvad ja mina tean rohkem, siis hakkab mul imelik ja näpud hakkavad sügelema.

    Olen maainimene ja olen tark nagu tavaline maainimene ikka.
    Mind ei saa võrrelda mõne rikka ja lolli linnainimesega.
    Kangesti kahtlane, kas neid linnainimesi ikka Eestis eksisteerib. Kuidas Teie ennast nimetaksite, kas lollideks ja rikasteks linnainimesteks, tarkadeks ja vaesteks linnainimesteks või tavalisteks tarkadeks maainimesteks?

    Kui ma ütleks, et mul on mitu ülikooli kraadi, kas see muudaks midagi, kas see teeks mind targemaks? Ma ise sellest aru ei saa.

  27. Kriku ütles:

    Kuna sa asja ei jaga, olekski sul targem suud mitte lahti teha.

    Ma ei oska enam midagi öelda. Ma ei saa aru kelle või mille asjast on siinkohal jutt.
    Keskkond on mingi kõrvalnähe lubjakivi juures vist.

    Kõigepealt lõi Jumal lubjakivi.
    Teisel päeval otsustas ta hakata rajama sellest teid.
    Teed on väga head, need annavad inimestele tööd.
    Ilma lubjakivist teedeta Eestis elu ei ole.

    Eestis on inimesed võimelised elama ilma puhta joogiveeta selleks, et nad saaksid lubjakivist teede peal liikuda.
    Vaadake kuhu teadus meid viinud on! selline progress…

    Austan neid inimesi, kes nii tarkadele plaanidele aluse panid.
    Me ei jõuaks ilma nende teedeta iialgi Euroopa Liitu.
    Teede abil saab meile tulevikus Venemaalt või Lätist puhast vett tuua ja meie saame vastutasuks ennast neile orjadeks müüa.

  28. Jah, sellest, kuidas moodustub ja liigub lubjakivis puhas joogivesi, ei jagagi sa mitte midagi. Sa aina korrutad ja korrutad, et kõnealused karjäärid rikuvad põhjavee ära, aga sul ei ole peale oma sisekaemuse mitte mingit alust niimoodi väita. Geoloogiat sa ei tunne, pärisgeolooge ei usu, aga demagoogitsed see-eest lehekülgede kaupa.

  29. Kriku ütles:

    Sa aina korrutad ja korrutad, et kõnealused karjäärid rikuvad põhjavee ära, aga sul ei ole peale oma sisekaemuse mitte mingit alust niimoodi väita.

    Kas sisekaemuslikud on ka kõik teadlased väljaspool Eesti piire, kes arvavad samamoodi nagu mina.

    Huvitav

    K_V ütles:

    Aga killustikukarjäär ja tänapäeval, seal peaks vist midagi ekstra vee rikkumiseks tehtama, et sellega hakkama saada.

    Ka see pole võimatu, kas see ei peaks olema juba KAPO rida?

  30. Kas sisekaemuslikud on ka kõik teadlased väljaspool Eesti piire, kes arvavad samamoodi nagu mina.

    Ei arva. See on sinu väljamõeldis.

  31. Kriku ütles:

    Ei arva. See on sinu väljamõeldis.

    Tõesta!
    Viide, ilma viideteta ma seda ei usu, et ma loll olen.

    dig ütles:

    Ilmselt on tegemist maagilise mõtlemisega, mis vastandab kaevanduse joogiveele.

    Üldjuhul välistabki kaevandus puhta joogivee, eriti siin Eestis, kus kaevandamise tase on ikka väga nõrk. Vaadakem Ida-Virumaad.
    Kui seal joogivee probleeme ei esineks võiksin oma teemades isegi kahtlema hakata, aga seal normaalset vett enam ei esinegi, nii et selle veega ei ole enam võimalik isegi pesu pesta.

    Kusjuures see reostus liigub isegi Lääne- Virumaale välja.

    Nii nüüd siis mingid debiilikud proovivad reostada Harjumaa vee, mis edasi? Kas Lõuna-Eestis ei oleks midagi kaevandada?

  32. Sinu asi on viidata oma “teadlaste väljaspool Eesti piire” publikatsioonidele, kes “arvavad samamoodi nagu sina”. Seda sa teinud ei ole.

    Ida-Virumaal on kaevandused, mitte killustikukarjäärid. Mitte kellelgi ei ole kavas Harjumaale rajada sarnaseid kaevandusi kui Ida-Virumaal.

  33. dig ütles:

    Küll. Näiteks Piusa koopad ongi just kaevandamise tagajärjel tekkinud. Tänapäeval on vana kaevandus küll juba looduskaitse all.

    See on laristamine, et töökohti juurde saada tuleb seal kaevandamine uuesti ausse tõsta!

    Kriku ütles:

    Sinu asi on viidata oma “teadlaste väljaspool Eesti piire” publikatsioonidele, kes “arvavad samamoodi nagu sina”. Seda sa teinud ei ole.

    Consequently, infiltrating water derived from these areas
    not only contributes to baseflow at karst springs during dry
    periods, but may also by-pass thick limestone sequences,
    thereby potentially permitting contaminants to rapidly
    reach the water table.

    See on ühest artiklist võetud lõiguke. Kas kaevandamisega kõrvaldatava lubjakivi asemel paneb kaevandaja kaevandatavale kohale mõne kunstmaterjalist filtri, mis takistaks põhjavee reostust?

    Kas selline tegevus on mõttekas ja odav?
    Kas kaevandaja hoolib jätkusuutlikust arengust?

    Nii. Enne kui vastate paluks Teiepoolsed viited sellest, et kaevandaja hoolib jätkusuutlikkusest.

  34. Ikka hiilid kõrvale viitamisest. Tsitaat ei ole viide. Viide on tsitaat + pealkiri, autor, aasta, ilmumiskoht. Mina küsisin esimesena ja ootan ka vastust esimesena.

    Kuidas kaevandada tahetakse, saad teada keskkonnaministeeriumist. Tööta dokumendid läbi ja vaidle siis edasi. Niisama lahminud oled juba küllalt.

  35. Säästva arengu tippkohtumisel Johannesburgis 2002. aastal tulid EL liikmesriigid ja Euroopa Komisjon välja EL veealgatuse-ga, pidades silmas aastatuhande arengueesmärkide saavuta-mist veega seotud valdkondades (eriti 7. valdkonna 9. ja 10 eesmärki): Lisada säästva arengu põhimõtted riiklikesse poliitikatesse ning lõpetada loodusressursside mittejätkusuutlik kasuta-mine (7. valdkond – eesmärk nr 9); Vähendada aastaks 2015 poole võrra nende inimeste ar-vu, kel ei ole piisavat ligipääsu puhtale joogiveele ja sani-taarsüsteemidele (7. valdkond – eesmärk nr 10).

    Kas tegemist on EL ettepanekute eiramisega? Kui nii siis ei ole meil edaspidi ka mingile abile loota!?

  36. Kas tegemist on EL ettepanekute eiramisega?

    Küsi keskkonnaministeeriumist.

    Ikka veel ootan viiteid nende “samamoodi nagu sina” arvavate teadlaste töödele.

  37. Mart K. ütles:

    Ma nüüd kaugenen korra teemast, aga — kas me peaksime muret tundma? Kõrgemalt poolt aru pärima? Kuidas need inimesed tuvastatakse? Kas on kiireid ja usaldusvääsdeid meetmeid joogiveepuuduse ja sanitaarsüsteemidele juurdepääsu määra väljaselgitamiseks? Kas hukkama hakatakse kohapeal või toimub enne mingisugune protsess? Kuhu maetakse laibad?

    Ausalt öeldes selle huvitava vaatenurga peale ma iseseisvalt ei tulnudki. See oleks ju täiesti jätkusuutlik ja majanduslikult väga säästlik programm.

    Teadaolevalt on reostuskoormus terves EL-s üsna viimase vindi peale viidud, kaasa arvatud Eestis. Selle säästu kavaga saaks kaks kärbest ühe hoobiga.

    Inimesed jõuavad rohkem reostada kui loodus puhastada. Mida siis teha? Kas vähem sittuda?
    Teen ettpaneku poole vähem süüa, siis saaks ka poole vähem s..
    Seoses sellega võiks alustada laiaulatuslikku Supermarketite boikoteerimise kampaaniat ja alustada võiks RIMI-st kes on nagunii must lammas.

    Kui eelnimetatud programm õnnestub ellu viia, suudame oma rahvastikku vähendada nii arvuliselt kui ka koguseliselt, mis on pehmelt öeldes hiilgav saavutus.

  38. Pagan võtaks, tegigi ära!

    Aga ma ei saa tõesti aru, kuidas Teile läheb pähe Marsi vee probleem, aga oma ninaalune üldsegi mitte?

    Sittagi ei jaga, miks olete nii tuhmid?

  39. Meile läheb oma ninaalune vägagi korda. Aga mitte sinu väljamõeldised. See, et sa “sittagi ei jaga”, on juba ammu selge.

  40. Mida annab siin antud teemal välja mõelda?
    Teaduslikud meetodid (georadar) on Teie poolt kahtluse alla seatud ja mis on vastuargumendiks?

    Puhas demagoogia!

  41. Oakrock ütles:

    Turistid tuleksid siia hordide kaupa värsket õhku hingama!

    Põhimõtteliselt küll.

    Sama põhimõtte järgi viiakse e-piim poolt toodetud piim ja piimasaadused Iisraeli, et sealsed elanikud saaksid tarbida ökoloogiliselt täisväärtuslikku ja puhast toitu. Arvata võib, et see on vastukaaluks muule reostusele k. a. vesi.

    Kui me nüüd vee ära reostame, kust siis vaesed iisraellased piimatooteid saavad?

  42. Teaduslikke argumente toovad pärisgeoloogid nagu Puura, Pirrus jt. Sina levitad väljamõeldisi, mida ei toeta ei georadari ega mingid muud mõõtmised. Samuti ei suuda sa viidata ühelegi piiritagusele teadlasele, kes sinu väidetel “arvab samamoodi kui sina”.

  43. dig ütles:

    Erinevalt näiteks Indiast või Somaaliast?

    Teatavasti, ei ole nende näol tegemist tarbimisühiskondadega.
    Muuseas keskkonnakaitse teemadel annavad isegi somaallased meile silmad ette.

    Kriku ütles:

    Teaduslike argumente toovad pärisgeoloogid nagu Puura, Pirrus jt.

    Mis argument on näiteks see, et keegi kusagil modelleeris.
    Ma sooviksin nimesid ja tulemusi jne.

    Selline umbluu, et midagi teostati, mingite programmidega ja arvesse ei võetud ei karstiala ega georadari tulemusi. Vabandage väga – see mind isiklikult ei rahulda.
    Kui midagi tehakse teaduslikult ja see mõjutab nii suurt ala, siis mingite kahtlaste meetoditega saadud tulemused on bull shit!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga