Peeter Liiv jagab reklaamiagendina libalootust

Peeter Liiv, pilt lektoorium.ee varasalvestKirjalistides ringleb kiri, mille on läkitanud Peeter Liiv, pikaajaline ja mitmekülgne, võiks lausa öelda, et teenekas ja professionaalne njuueidslane (New Age “vaimse” liikumise osaline). Selles kirjas meenutab ta minevikku ja püstitab tuleviku suunas suure eesmärgi, mille poole püüelda:

Mäletan – rajasin 1980nate keskel tegusa terviseklubi tollases J. Tombi nimelises Kultuuripalees (praegune Salme Kultuurikeskus), mis tegutses hoogsalt aastaid, tutvustades tervislikku toitumist ja paastumist, liikumist ja karastamist. Isegi „õiget mõtlemist” – Gunnar Aarma jälgedes. Täna tunnen endas „teist hingamist” rajada midagi hoopis vägevamat, ühendades modernseid „terviseimesid” ühtseks vooluks.

Mäletan — puutusin oma nooruslikul kujunemisajal, mis langes suures osas kokku riikliku iseseisvuse taastamise tormilise ajastuga, kokku ka Peeter Liiviga. Põgusalt ja vastastikku jälgi jätmata, kuid juba sellal oli tal ideid ohtralt ja pealehakkamist vähemalt sama palju, mis on muidugi imetlusväärsed omadused. Aga ilmselgelt on ta minumeelest kaldunud aina enam “väe pimedale poolele”, kuna uus üleskutse [link katki, sarnane tekst on leida siit] seoses Uue Tervise Klubiga jagab lootuse kaotamise lähedal olevatele inimestele väärat lootust, vale ootust, haljast illusiooni, ehedat libateadust:

Oletame, et Sind vaevab mõni krooniline haigus, mida oled ravinud võib-olla aastaid, kuid tulemusetult. Võimalik, et Sinu ressursid on piiratud, ravimid aga kallid. Haigustoetused vähenevad, arstijärjekorrad aga pikenevad, nii et mõnikord pead ootama nädalaid kui mitte rohkemgi.
Kuid SA TAHAD TERVEKS SAADA!

Jah, just kroonilised haiged ning tervislikud olukorrad, mille täpset põhjust ei osata välja selgitada, on soodne pinnas suhtumisele “igasugune selgitus sobib, peaasi et oleks mingigi selgitus”, sest inimene tahab ju olla olukorra perenaine ja nähtuse äranimetamine on esimene samm selles suunas.

Kas on aga libaravitsejate poolt tulnud ühtainsamatki reaalset lahendust? Peale reaalsusest irduva illusoorse mõtteraamistiku ja petliku enesetunde ajutise kohenemise. Puhas muinasjutt ei paista nagu ka enam rahuldavat, seepärast on vaja veidi sirutada päris teaduse poole, et vanale muinasjutule nanomõõdus kihike modernset läiget peale elektrolüüsida.

Sest teadus areneb – ka terviseteadus. Tänast ei saa enam võrrelda teadmiste ja võimalustega nt kümnend tagasi – ehkki mõni eksootiline Traditsioon võis seda olla rakendanud juba aastatuhandeid. Kaasaegne tehnoloogia võimendab seda Tarkust veelgi. Toon näite. Vaikse ookeani saarte elanikud on aastatuhandeid kasutanud noniks nimetatud troopilise vilja mahla kui rikkalikku antioksüdantide allikat, mis rakutasandil stimuleerib pea iga inimorganismi süsteemi. Kaasajal leiutatud noniekstrakt kui teatud kombinatsioon nonitaime eri osadest on aga sellest veel 50 korda efektiivsem! Või teine näide: kui kehavedelike leelisuse – happelisuse tasakaalu olulisust teati juba 19. sajandil, on see alles täna saanud peenekoelisemat teaduslikku alust („pH ime”), sünnitades terve ravi- ja tervishoiu koolkonna, mil ette näidata hulganisti „tervistumise imesid”. Või kas olnuks veel aastakümme tagasi mõeldav nt tõhus kaitse mobiiltelefoni, arvuti, printeri televiisori, mikrolaineahju jms meid lõhkuva detsimeetersagedusel võnkuva elektromagnetvälja vastu moel, mis mitte ainult ei ekraniseeri kahjulikku, vaid lausa ravib meid millimeeterlainete abil (mida, muide, juba ammu kasutatakse meditsiinis)? Või kes oleks varem osanud taibata „imeveeallikate” mõju tegelikku olemust – mille täna saab ioniseeritud-strukureeritud vee kujul tuua igaüheni?

Respectful Insolence blogis ja mujal nimetatakse nähtust, kus ühte inimesse mahub korraga palju lolle ideid mõistega “crank magnetism“.

Ei ole abi ka sellest, et Peeter Liiv võib ise uskuda, et temast ja ta ettevõtmistest inimeste tervisele palju kasu võib tõusta. Selline tee sillutamine libatervisetoodete müügipersonalile — noni-ärikad, pH toitlejad, “eluvee” villijad, elektromagnetlainetuse remoduleerijad — väärib siin ära nimetamist ja külge püsivat hoiatussilti, et mõistlik inimene hoiab sellisest jamast end heaga eemale. Crank magnetism teooria põhjal saab teha ennustuse, et pakkumiste nimekirjas on varuks veel mõndagi sama mitteteaduslikku.

Noni kohta puuduvad teadusuuringute andmed, et see mingi haiguse kulgu leevendaks või lausa haigusest terveks raviks; pH dieedi aluspõhimõtted on mädad, seega suurusluul terve “ravi- ja tervishoiu koolkonna” sünnitamisest ongi vaid luul ja unenägu mõnede mullimaailmas, mis reaalsusega vähe kokkupuuteid omab; mobiilide eest kaitsmine on üks paranoia ja vandenõuteooria liik omaette, selle edasiarendus ravimeetodiks on kunsttükk omaette, mida Valeri Aljas üritab teaduspüünele upitada; ioniseeritud-struktuuritud veest kui ühest petukaubanduse eriliigist oleme skeptik.ee lehel aegajalt ikka rääkinud.

Sellel pole lõppkokkuvõttes palju vahet, kas Peeter Liiv on sellises kambas heauskse entusiastina, kuna kõik need nimetatud ja võimalikud nimetamata asjad on vastuolus tänapäevaste teaduslike teadmistega ja seepärast talle isiklikult millegipärast paeluvad või saab ta reklaamürituste korraldamisest mingi oma rahalise noosi, sest inimesed saavad petta mõlemal juhul. Neile jagatakse tühje lubadusi ja kooritakse raha tõendamata, tõendamatute või ümber lükatud väidete eest.

Alustame 3.märtsil.
Avaürituse pääse: 75.-
Ressursi puudusel (millest palume teatada eelnevalt) võimalikud ka muud kokkulepped.
Palume võimalusel eelregistreeruda peeterliiv@hot.ee või 55527442.

Kohtumiseni kolmapäeval!
Tervitan
Peeter Liiv

Tänan kutsumast, ei lähe ja soovitan ka teistel mitte minna, kui just pole huvi veidra sisuga stand-up komöödiat live esitluses jälgida.

Tänan Triinu vihje eest!

27 Replies to “Peeter Liiv jagab reklaamiagendina libalootust”

  1. mõnele teisele üritusele võiks selle comedy-poole pärast isegi minna, aga liiv on minu arust liiga igav ja täielikult tuim esineja, et teda vaatamise pärast vaadata. muidugi, ma ei tea, võibolla esinesed on ta elavam, aga meie omavahelistes vestlustes mõjus ta kuidgi surnumatja taoliselt rusuvalt ja raskemeelselt.

  2. Mul on kiusatus spekuleerida, et Liiv klassifitseerub siinkohal rohkem vändausu kuulutajaks kui lihtsalt vändamagnetiks. Ehk siis, ta on tegelane, kes ihaldab Targa Inimese(tm) prestiiži. Ta teab, et arstid on prestiižsed ja üritab seda aupaistet ka endale saada väites, esiteks, et tema teab *ka* ravivõtteid ja teiseks, et tema ravivõtted on *paremad*. (Nende kahe väite erinevus on oluline, aga kahjuks praegusest teemast väljas.) Siis teeb ta hulka sotsiaalset kihutustööd, saab ühest küljest kohaliku tähtsusega hõimupealikuks ja korjab teisest küljest hulka meditsiinialternatiivialast uhuud kokku. Kui keskaegne külanõid võis pakkuda nii pärismeditsiinilisi teenuseid (niipalju kui neid toona oli) kui uhuuasjandust, siis tänapäeval hoiavad tervishoiuseadused isehakanuid pärismeditsiinist eemale, mis muidugi aitab tugevdada piiri “tavalise meditsiini” ja “kõige alternatiivsema meditsiini” vahel. Ja kui piir juba tugev ja selge on, saab selle piiri peale ehitada meie-vs.-nemad vandenõuteooriaid ja skeptikuid kuulutada outsider‘iteks, kes julgevad Jante seadusi rikkudes arvata, et nad kohalikust meditsiinialternatiivsest külanõiast paremini teadussaavutustega kursis on. See aga viib hõlpsasti edasi klassikalise “pahad skeptikud naaberhõimust on jälle meie kapsamaale pääsenud” mentaliteedini, mida siinkandis kunagi Mait ja Celtic väga edukalt demonstreerisid.

    Reaalses maailmas ei kuulu skeptikahuvilised inimesed muidugi omaette hõimu põrmugi rohkem kui malehuvilised või teatrihuvilised inimesed. Uhuulased ei kuulu ka omaette hõimu. Aga tänapäevase linnastunud (ja võrgustunud) maailma oluline omadus on, et inimesed ei suuda enam sotsiaalseid suhteid arendada kõigi naabritega (vt. ka Dunbari arvu), millest johtub see, et “hõimud” — nii, nagu pika evolutsioonilise ajalooga primaadiaju neid tunneb — kujunevad geograafiliste tunnuste asemel välja ad hoc baasil. Ühiskondlik aktiivsus suurendab konkreetsete pseudohõimuseoste väljakujunemist ja Liivi-sugused aktiivsed inimesed saavad oma tähtsustunde tõstmiseks hõime koguda ootamatult kergesti.

    Niisuguste ebameeldivate arengute leevendamiseks oleks abiks välja mõelda, kuidas skeptika-alane ühiskondlik aktivism massidesse viia. Igal kuul teadusteatrit teha meie MTÜ vist ei jaksa :-(

    Millal järgmine kokkusaamine on?

  3. Heihoo.
    Ma mõtlesin ka, et võiks millalgi ühe toreda kokkusaamise teha (Tartus) aga kuna mul on jube kiire ja sobilikku meelelahutust pole otseselt sülle sadanud (kui te ei taha tegeleda just vabastava hingamisega rasedatele – potentsiaalselt kahtlane asi, mida reklaamib üks maja Kastani tänavas), siis mina vist ei korralda. Aga kui häid ideid on või kellelgi mõni film, siis ju võiks.

  4. @väike My: nõus vabastava hingamise meelelahutuslikkusega. Üks mu õpingukaaslane teatas eelviimasel kokkutulekul eriala vahetamisest ja tema kirjeldused vabastava hingamise imelisusest olid ütlemata lõbusad. Hea, et istusin kaugel, diagonaalis üle laua ja suutsin seetõttu oma lõbususe kokku suruda viisakasse arvamusse: „Päris kõik sedasi ei arva!” ☺

  5. Kokkusaamise ettekäändeks rasedaks jääda oleks ilmselge ülepingutamine, aga ühe pisikese koosistumise jaoks leiaks ma aega küll.

  6. Aga hingama pääsemiseks võib vast rasedust teeselda?

    Tõsi küll, karta on, et nad suhtuvad seal diskrimineerivalt rasedust teesklevate meeste suhtes.

  7. Peeter on omaette nähtus ja maailm. Mitmesuguste omaduste ja kalduvuste juures on ta püüdnud minu arust jääda põhimõttelsielt objektiivseks, lastes kunagses Uue Ajastu lehes “Päikesetuul” tutvustada oma usutunnistust ka kristlastel kui ka skeptikutel.

  8. Oot-oot, mul tuleb meelde üks Peeter Liivi loeng aastast 1992, kus ta rääkis New Age‘ist ja mille järel üks vanamammi tahtis täpsemalt teada „sellest njuu aidsist”. Heasüdamlik naer kuulajaskonnas.

  9. Peetrit tunnen 20 viimast aastat, mille lõikes on väga vähe tegelasi, kes teda minust paremini tunneksid. Jah, nõus, et tegu on parajalt fenomenaalse tegelasega. Kirjeldus on mõneti õige, aga mõneti tühine. Tahaks lisada, Peetri peamine omadus on siiski visionäärlikkus. Midagi sarnast nagu Rainer Nõlvak, aga siis teises valdkonnas. Ta on kerge uskuma, lausa sööstma uutesse tuultesse, aga samas, on valdkondi (minule üllatuseks näiteks poliitika), kus ta on uskumatult selge ja “läbi nägeva” mõtlemisega. Aga esmalt tuleks temasse suhtuda kui visionääri.

    Ja huvitav-huvitav. Miks küll just Peetri leheküljel te “kukute” pajatama uuest kokkusaamisest. Mõistagi, ma võin kõlada spekulatiivselt, kui võtan tõmmata siin mingit seost, aga võta või jäta – kui ühe sõnaga kokkuvõtta Peetri aktiivsuse tulemus nende viimase 20 aasta jooksul, siis selleks on – inimeste kokkuviimine/kokkusaamine.
    Nii et siis, millal me kokku saame? ;D

    PS antud postitus tuleneb sellest, et täna sattusin skeptik.ee lehele üldse esimest korda ja nooh, ma ka natuke skeptiline või siis astroloogiakeeli “kaljukits” ;D

  10. Ivo ütles:

    Ta on kerge uskuma, lausa sööstma uutesse tuultesse, aga samas, on valdkondi (minule üllatuseks näiteks poliitika), kus ta on uskumatult selge ja “läbi nägeva” mõtlemisega.

    Ja ikka veel ei ole see läbinägev selge mõtlemisega poliitik Riigikogus?

  11. Tere

    Mõned küsimused:

    – kas Martini “asjatundlikkust” usundiõpetuse (võrdleva usunditeaduse – mida juhuslikult veidi tunnen) vallas tohiks kuidagi ekstrapoleerida ka tema hoiakutesse loodusteadustes?

    “Valeri Aljase järgmine leiutis – Biofor, atomaarse molekulaarse energia kvantgeneraator allergia, kehaväliste vigastuste ja maitsemeele raviks tõi talle 2006 septembris Budapestis toimunud ülemaailmse leiutajate liidu konkursil (esindatud 352 leiutist 20 riigist) kuldmedali (seade oli registreeritud Eesti Patendiametis juba 4 aastat enne seda).Seadmeid hindas 10-liikmeline rahvusvaheline žürii.”

    – Kuidas suhtub Skeptik tollesse “rahvusvahelisse žüriisse” ja Ülemaailmsesse Leiutajate Liitu üldse “Aljase juhtumi” valgusel?

    – Kuidas suhtub Skeptik NO (lämmastikmonooksiiidi) olulisusse inimorganismis – nt “noniekstrakti” valgusel?

    – Kuidas suhtub Skeptik Mastermaindi?

    – Kuidas suhtub Skepsis transpersonaalsesse psühholoogiasse (a la Alar Tamming või Jure Biechonski)?

    – Kas Jason on on endise Musta Veenuse Ordu (võin nimega veidi eksida) juht, omaaegne “Saatanliku Piibli” väljaandja (mida omal ajal ka oma kpl kaudu turustasin)? Küsin seda lihtsalt huvist, mitte pahatahtlikkusest – kuna ei näe tollase noor mehe taolistes eneseotsingutes midagi taunitavat.

    – Kas Skepsist võiks – nö enesereflektsiooni korras – liigitada nihilismi üheks “leebeks vormiks” või siis vähemalt Läänele nii iseloomuliku ratsionaalse funktsiooni “liiasuseks”? Sest kuhu sel juhul jäävad ülejäänud funktsioonid? On see Valgustuse relikt või siiski – ka midagi viljakat? Millist “energiat” ta esindab? Millist “sünnitrauma baasmaatriksit”?

    Peeter Liiv

  12. Peeter Liiv ütles:

    – Kuidas suhtub Skeptik tollesse “rahvusvahelisse žüriisse” ja Ülemaailmsesse Leiutajate Liitu üldse “Aljase juhtumi” valgusel?

    Ma ei tea küll, kuidas Skeptik sellesse suhtub (tõenäoliselt väljendas ta oma suhtumist siin), kuid Eesti ajakirjandus kajastati Aljase juhtumit natuke vildakalt. Aljas esitas oma leiutisi küll 2006 aastal Ungaris toimunud näitusel GENIUS ja seda hindas ilmselt ka rahvusvaheline zürii. Hindamise kohta on öeldud järgmist:

    The inventions will be evaluated according to their inventiveness (with weighting of 35 %), possible future benefits (with weighting of 35 %) and quality of display and presentation (with weighting of 30 %). The winner in each section will receive GENIUS Prize. The other qualified inventors will receive GENIUS medals.

    The exhibits will be evaluated on the spot from 9th to 10th September 2006 between 10 a.m. and 6 p.m.

    Kokkuvõttes:
    a) Selle näituse formaat ei võimaldanuks nii või teisiti Biofori toimimise kontrollimist.
    b) Leiutise toimumine polnud auhinna saamikseks nahtavasti oluline – hinnati vaid leituise võimalikku kasulikkust (mille osas Aljas probleemideta “tugevalt liialdada” võis.)
    c) Paremad sai auhinna (GENIUS Prize) ja ülejäänud leiutajad said medali (GENIUS medals). Huviatv kas ka kuldmedal nende medalite hulka kuulus?

  13. Peeter Liiv ütles:

    – Kas Jason on on endise Musta Veenuse Ordu (võin nimega veidi eksida) juht, omaaegne “Saatanliku Piibli” väljaandja (mida omal ajal ka oma kpl kaudu turustasin)? Küsin seda lihtsalt huvist, mitte pahatahtlikkusest – kuna ei näe tollase noor mehe taolistes eneseotsingutes midagi taunitavat.

    täitsa õige ja peaaegu kõik tollane, peale mvo’sse puutuva kehtib minu puhul praegugi. vaid ratsionalism ja realism on minus märgatavalt kasvanud.

  14. Küsiti, et miks poliitikateadlik Peeter riigikogus pole. Miks peaks arusaaja inimene minema organisatsiooni, mis on paljuski blaseerunud ja rahva seas õigustatult põlualuseks saanud. Aga mis teha, kui skeptikud kõigesse ametlikusesse eriti austavalt suhtuvad. Riigikogu kui nähtust ei saa muidugi iseenesest eirata, aga kõikidel tarkadel pole sinna ka mõtet minna.

  15. Siinse teema juures on näha , et Peeter on siinsetest “skeptikutest” ja nende kohutususlikust diletantlikkusest mäekõrguselt üle.

  16. Kui skeptik.ee lugeja usub, et toit tema kehas seedib (energia muundub) vaid ei tee mingeid muid trikke, siis ei ole enam skeptitsismiga midagi pistmist. Peate ameti maha panema.
    Ülejäänu on taseme, tahtmise, võimaldamise küsimus.

    Lihtsam on kõike eirata ei pea palju pead vaevama. Mõelge ükspäev selle peale kuidas kasvab puu. Mida Te näete selles igavikulist?

    Ei pea palju teadma ja lugema, et aru saada seadustest, mis meie ümber kehtivad. Inimesed mõtlevad juba ammu, et nad on kõige targemad. Tegelikult see nii ei ole.

    Edu Teie tegemistes.

  17. @Ross:

    Skeptik.ee lugejana võtan head soovid rõõmsalt vastu ja pistan karmakassasse ootele.
    Mis puudutab aga ülejäänud teksti ,siis see jäi täiesti arusaamatuks ja vajab selgitamist.

  18. Tore, et olete avatud inimene. Ei ole teadlane ja veel vähem soovin hakata kellegile midagi tõestama.

    Ärge palun võtke järgnevalt isiklikult! Lihtsalt ei leidnud antud situatsioonile paremat näidet.

    Lapsele võib midagi seletada, aga ta ei pruugi sellest aru saada. Kui on õige aeg käes, saab ta aru. Jõuab ise oma elukogemuste ja aja möödudes arusaamiseni, millest talle räägiti.

    Kõike head

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga