James Randi — skeptikute kunn — on homoseksuaalne

Randi in library

James Randi — mustkunstnik, skeptik, meediapersoon, uurija, kirjamees, miljoni dollari andja sellele, kes suudab kontrollitud tingimustes näidata mingi paranormaalseks peetud võime olemasolu, tuli eile 21. märtsil kapist välja teatega, et on homoseksulaane. 81-aastasena.

Ma ei oska muud öelda kui “Lahe!”.

Loe James Randi lugu:
How To Say It?

Kuula James Randit sellest rääkimas:
A Skeptic Comes Out At 81

76 Replies to “James Randi — skeptikute kunn — on homoseksuaalne”

  1. Geiõiguslaste vastased tsiteerivad taolise väite kinnituseks enamasti üht Belli ja Weinbergi vana tööd, mille autorid aga ei varjagi, et see polnud objektiivne ega põhinenud juhuvalimil. Hilisemad tööd on heterote ja homode seksuaalkäitumise peamise erinevusena täheldanud hoopis seda, et homod elavad tihemini tsölibaadis.

    Ma ei tea, kas homode erakordne tiirasus on müüt või ei, aga minuni jõudnud andmete põhjal pole taolistel väidetel erilist alust; pigem on tegemist pertseptsiooniveaga.

  2. Ah, teate, juba vanad kreeklased kurtsid pidevalt, kui etruskidest juttu tuli, et kui lõdva moraaliga ikka on etruski naised… 16.-17. sajandil arvati Prantsusmaal, et hugenotid teevad oma kinnistel jumalateenistusel igasugu lihapattu, nii et küll saab. “Teisele” on läbi ajaloo üritatud selliseid silte kleepida.

  3. “Võõraviha” on tänapäevalgi nii laialivalguv ja hägus mõiste, et sellest kiviajaga seoses rääkida on minu arvates väga kahtlane. Arvata võib, et karistus on samuti alati olemas olnud – aga jällegi, see kes ja kuidas karistust ellu viib, oleneb ühiskonnakorraldusest.

    Kui nüüd konkreetsemalt kauplemisest rääkida, siis Eestis näiteks algas põllumajandus küll hilise kammkeraamika kultuuri ajal, aga ei kujunenud siis veel valdavaks tegevusalaks, nagu nöörkeraamika kultuuri ajal alates umbes -3000. Küll aga oli kammkeraamika kultuuri ajal hiiglaslik territoorium Kuramaast Valge mereni ühendatud kaubandusvõrguga, nagu leiud näitavad. Üle kogu kammkeraamika kultuuri levikuala on kasutatud Valdai kõrgustikult pärinevat tulekivi (leitud ka Eestist), Soome ja Karjala kiltkivi, Kuramaa merevaiku (leitud ka Lapimaalt), Rootsist ja Soomest on leitud uuralite vaske, Soomest seedermännist esemeid jne. Jutt sellest, et kaubandus saab alguse koos põllumajandusega tundub olevat meelevaldne.

  4. Mart K. ütles:

    Geiõiguslaste vastased tsiteerivad taolise väite kinnituseks enamasti üht Belli ja Weinbergi vana tööd, mille autorid aga ei varjagi, et see polnud objektiivne ega põhinenud juhuvalimil. Hilisemad tööd on heterote ja homode seksuaalkäitumise peamise erinevusena täheldanud hoopis seda, et homod elavad tihemini tsölibaadis.

    Ma ei tea, kas homode erakordne tiirasus on müüt või ei, aga minuni jõudnud andmete põhjal pole taolistel väidetel erilist alust; pigem on tegemist pertseptsiooniveaga.

    Jajah, aga ma sihtisin tegelikult oma küsimusega “ravitavuse” pihta. On siis homofiilia geneetiline? Kas keskkonnamõjud on rangelt välistatud? Kas eksisteerib geneetilisi teste orientatsiooni määramiseks? Ja kuidas sobivad pilti biseksuaalsed isendid?

  5. @toonik: keskkonnamõjusid minuteada pole välistatud, aga kuipalju on geneetikat, kuipalju üsasisest keemiakokteili, kuipalju kasvamis- ja elukeskkonda, seda jõudumööda ikka uuritakse. Seepärast ilmselt pole võimalik üheselt mingi geenitestiga lapse soolist suundumust kindlaks teha. Ja milleks? Selleks, et mõned äärmuskristlased saaksid “haiguse” vastu ennetavaid meetmeid rakendada?

    Seksuaalsus on kindlasti palju kirjum asi kui homo või hetero. Seda minumeelest vikerkaarelipp ka tähendab.

  6. Martin Vällik ütles:

    @toonik: keskkonnamõjusid minuteada pole välistatud, aga kuipalju on geneetikat, kuipalju üsasisest keemiakokteili, kuipalju kasvamis- ja elukeskkonda, seda jõudumööda ikka uuritakse. Seepärast ilmselt pole võimalik üheselt mingi geenitestiga lapse soolist suundumust kindlaks teha. Ja milleks? Selleks, et mõned äärmuskristlased saaksid “haiguse” vastu ennetavaid meetmeid rakendada?

    Seksuaalsus on kindlasti palju kirjum asi kui homo või hetero. Seda minumeelest vikerkaarelipp ka tähendab.

    Tänan asjaliku seletuse eest.
    Geenitesti kohta küsisin sellepärast, et usaldusväärse testi olemasolu oleks minu jaoks päris kindlaks tõestuseks geneetilise päritolu kohta. Ning lisaks võiks selline test äkki mõnele endas kõhklevale õnnetule meelerahu anda. Aga nojah, kui ei ole, siis pole.

  7. Ravitavus ei sõltu mitte kuidagi sellest, kas haigus kaasa sündinud. Näiteks Sclerosis multiplex on ravimatu, kuid komppöid ravitav.

  8. Kriku ütles:

    Ravitavus ei sõltu mitte kuidagi sellest, kas haigus kaasa sündinud.

    Terve hulk tänapäevast argimütoloogiat on üles ehitatud kummalisele ideele, et kui nähtus on kaasa sündinud, on ta osa inimese identiteedist ja tema ravimine on moraalselt vale. Mõned inimesed väidavad isegi, et kaasasündinud kurtusega inimeste ravi (nendel vähestel juhtudel, kui seda osatakse) on kurikaval katse ebatavalisi inimesi tavalisteks muundada.

  9. Tuhanded homod suruvad kirikule oma seadusi ja arvamusi , mis pole kirikuõpetusega kooskõlas, peale. Vanas Testamendis nimetatakse homoseksualismi loomuvastaseks ja nähtust taunib ka Uust Testament.
    Miks ei võiks homosõbralik seltskond luua uue kiriku, mis seda lubaks, kui neil on usu ja homoseksualismi kohta teine arvamus.

  10. Pepuratsanikud taovad igal pool trummi. T. Kändler aga kirjutas , et geenimuudatus pidi mingid katsealused elukad homodeks muutma…

  11. valdek ütles:

    Pepuratsanikud taovad igal pool trummi.

    Saladuskatte all pean Sulle tunnistama, et kõhuli või tiritammetsi ratsutamine on kaunis ebamugav nii ratsanikule kui hobusele.

  12. Mõni kuu tagasi üks 24 aastane neiu tunnistas mulle, et kõik, mehed, kellega ta on olnud, on ka mustikast lugu pidanud. to dig: mitte, et nad just maiasmokad oleksid.

  13. @Andres:

    Kui ma oleks homo siis ma ei tahaks nii homovaenuliku asutusega nagu kirik küll mingit tegemist teha. Mitte et ma niisama ka tahaks :)

  14. väike My! Aga miks on kirik homovaenulik?
    Aga see on iseenesestmõistetav, et kõigile kirikud ei meeldi. Aga see vist ei tähenda loodetavasti aga tavaliselt kirikute arhitektuurilist ignoreerimist.

  15. homovaenuliku asutusega nagu kirik

    Tähendab, jah, mis kirik? Kristlike kirikuid on vististi üle 30 000 ja kui tõesti ükski ei sobi, siis ei keela keegi ka uut asutada :)

  16. Milline kirik ikkagi?

    Tegu on VT selgesõnalise seisukohaga. Osa kristlikke kirikuid tunnistab seda, osa mitte. Umbes sama lugu oli omal ajal liigkasuvõtmisega – protsendiga raha laenamist kristlaste vahel peeti keskajal UT alusel liigkasuvõtmiseks ja väga rängaks patuks. Aeg läks edasi ja praegu mõtleb nii väga marginaalne vähemus (ma ei tea tegelikult ühtegi näidet, aga oletatavasti neid ikka on).

  17. Tõsi ta on, et mitte kõik kirikud. Aga julgen arvata et siiski suurem osa, vähemalt Eestis, vähemalt niipalju kui mulle on silma jäänud.

  18. Üleilmselt võttes nt katoliku kirik, millel väidetakse oleval üle miljardi kaaskummardaja. Eestis pole muteada ühtki kirikut kuulda olnud, mis avalikult oleks välja öelnud, et neil pole homode vastu midagi. Üksikisikuid ehk küll (vist oli Jaan Lahe), aga meil oli ju lausa mitmete kirikute ühisavaldus, kus tauniti võimalikku homopartnerluse ajamist just religioossetel põhjustel. Ja EELK on valmis minema kuni sinnamaani välja, et Rootsis ordineeritud lesbist piiskoppi ei tunnistata piiskopina.

    Niiet jah, kristlike kirukute seas on homovaenulikkus valdav. Mõni liberaalne vabakogudus seda üldpilti ei muuda.

  19. Vähemalt ühe Ida-Virumaa kiriku kirikuõpetaja, paarkümmend aastat tagasi, oli homo. Võib-olla teda pole enam seal.

  20. Ma küsisin sellepärast, et väita ükskõik mida lihtsalt “kiriku” suhtes on märkimisväärselt ebatäpne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga