Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt

Tuhala energiasammas

  • Tiiu Kiik: kodus sünnitamine tundus turvalisem
    Naisteleht —> Delfi

    Nimelt sattus Tiiule raseduse ajal kätte raamat “Anastasia” […] Ka on Tiiu otsustanud lapsi mitte vaktsineerida. “Lapsel on ju enda immuunsüsteem ja rinnapiimaga saab ta kõik vajaliku.”

  • Ütle veel, et need esoteerika riiulil lebavad raamatud niiväga süütukesed on. Ja kui mõni staarihakatis neid edasi promob, siis levivad need mõtteviirused massidesse.

  • Mart Sander: Kirik, pedofiilia ja Harry Potter
    Eesti Ekspress

    Autor on roomakatoliku kiriku liige aastast 1983.

  • Kui usust saab moeasi
    Anne Vetik, Ajakiri Cosmopolitan —> Delfi
  • Jaan Lahe: risk muutustes midagi olulist kaotada on väiksem, kui teada, mis oluline on
    Postimees

    Kirik pole ka enam moraalivalvur. Muidugi on neid, ka kirikus, kelle arvates peaks kirik selle rolli endale jälle võtma. Kuid see pole lihtsalt võimalik, sest kristlikku moraali ei saa teha kohustuslikuks mittekristlastele.

  • Akupunktuur aitab hambaarstikartusest vabaneda?
    PM Tarbija24

    20 hambaarstikartusega patsiendi peal tehti katse, milles neile anti viie minuti jooksul nõelravi, kirjutab BBC. Tulemused näitasid, et kõigil katsealustel vähenes hirm hammaste parandamise ees.

  • Varro Vooglaid: Mure laste pärast või viha kiriku vastu
    Varro Vooglaid, Helsingi Ülikooli õigusteaduskonna doktorant, Delfi

    Kõiges on süüdi loomulikult homod, seksuaalrevolutsioon, üksikud preestrid, meedia ja veelkord meedia; teised on veel suuremad lapsepilastajad kui kiriku rüpes olevad tegelased jne. Asjalugu on hoopis selline, et üle 90% seksuaalse väärkohtlemise juhtumitest pannakse toime täiskasvanud naiste suhtes (koguduste liikmed, nunnad), aga sellest on meedia tõepoolest valdavalt vaikinud, kuna laste heaolu pälvib suuremat tähelepanu ja laste vastu suunatud kuritegusid peetakse hullemaks kui täiskasvanute suhtes tehtud tegusid.

  • Taimetoitlus ja mahepõllundus ei päästa

    Kui iga inimene hakkaks taimetoitlaseks, nõnda et sööks vaid puu- ja aedvilju, siis väheneks kasvuhoonegaaside tootmine vaid 7 protsenti. Nn orgaaniline põllundus aga suurendaks kasvuhoonegaaside tootmist.

  • Üks Tuhala jutt ikka ka:
    VIDEO ja FOTOD: “Keev” Tuhala nõiakaev meelitab sadu imetlejaid

414 Replies to “Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt”

  1. Juba pikemat aega ilutseb selgeltnägija reklaam PM esilehel:
    Selgeltnägija peab Pärnus praktilise loengu

    Laupäeval, 10. aprillil kell 13 saab Pärnus Karusselli 23 teoks Kristiina Raie praktiline loeng “Erinevad teadvuse tasandid”.

    PM inimesed peaksid ka sellest osa võtma, et oma teadvuse tasandit reaalsusega rohkem resoneerima saada.

    Tõe leiab kommentaaridest:

    aga 04.04.2010 07:23
    See naine näeb selgelt kuidas kergesti raha teenida! Ma ei saa aru milleks on vaja selliseid inimesi reklaamida!

  2. Massaažist võib olla abi depressiooni vastu

    Teadlaste sõnul võib massaaž depressiooni all kannatavaid inimesi aidata stressi vähendamise ja lõõgastuse esilekutsumise kaudu ja sideme loomisega terapeudi ja patsiendi vahel ning samuti pannes keha tootma nn usalduse hormooni oksütotsiini.

    Tegelikult siis mitte depressiooni vastu, vaid “massaažiteraapia võib aidata leevendada depressiooni sümptomeid”.

  3. Iga kümnes DNA-testitud mees pole oma lapse isa

    Pardane lisas, et mehele tähendab käopojast teadasaamine tema sõnul mitte lihtsalt šokki – tunne on, et kogu tema maailm kukub kokku: «Mehe kõige suurem hirm ongi, et laps ei ole tema oma, ja selline mõte käib vähemalt korra läbi iga mehe peast.»

    Ühe variandina näeks Pardane, et kõigile vastsündinutele tehtaks DNA-test: «See oleks vajalik ka selleks, et kui lapsel avalduvad mingid geneetilised haigused, on tõde tema tegelike vanemate kohta väga oluline.»

    Eee, kahtlane värk see igale vastsündinule tehtav isadustest. Ei oska kohe küll selgitada, et tunne ütleb, et see ei ole hea mõte, vaid justnagu üritaks meeste võimu naiste ja laste üle kinnistada.

  4. Martin Vällik ütles:

    Eee, kahtlane värk see igale vastsündinule tehtav isadustest. Ei oska kohe küll selgitada, et tunne ütleb, et see ei ole hea mõte, vaid justnagu üritaks meeste võimu naiste ja laste üle kinnistada.

    Kallis on ta praegu ka. Aga ajapikku läheb tehnoloogia odavamaks ja kiusatus toda testi sagedamini teha läheb seega suuremaks.

  5. Err räägib meedia eneseregulatsioonist: Pressinõukogu: Eesti Päevaleht ajas sassi uudise ja arvamuse

    25. jaanuaril Eesti Päevalehes ilmunud artiklis “Uus avaliku teabe seadus viib Eesti vargsi vaikivasse ajastusse” ning sama päeva juhtkirjas “Saladuse loor” on juttu uuest avaliku teabe seadusest, mis lehe väitel võtab kodanikelt võimaluse saada infot Eesti kaitsevõime kohta ning mis annab mitmele ministeeriumile õiguse mitte avaldada oma kodulehel kõigi ametnike nimesid ja kontakte.

    Justiitsministeerium ja kaitseministeerium kaebasid, et vaatamata artiklis olevale kriitikale ja süüdistustele ei antud justiitsministeeriumile kui eelnõu väljatöötajale sõna. Kaebajad märkisid, et kommentaari küsiti kaitseministrilt väga üldiselt ja artikli sisu täpsustama ja sellega jäeti ka kaitseministeerium ilma võimalusest teemat kommenteerida.

  6. Jaan Lahe “Eesti Kirikus”: evangeelium täisealiseks saanud maailmas

    Kui kirik soovib, et tema sõnum oleks ühiskonnas kuuldav, peaks ta võtma tõsiselt oma kuulajaid.
    Juba rohkem kui pool sajandit tagasi rõhutasid teoloogid Friedrich Gogarten ja Dietrich Bonhoeffer, et kirik peab võtma tõsiselt inimese täisealisust, s.t seda, et tänapäeva inimene on iseseisvalt mõtlev, kriitiline ega taha enam pimesi alluda mingitele autoriteetidele. Mõlema teoloogi meelest peaks kirik tegema sellest tõsised järeldused oma kuulutuse jaoks.

    Et sellest tõsiseltvõtmisest puudu jääb, selle (järjekordseks) kinnituseks oli minu jaoks sügisesel kirikukogul vastu võetud deklaratsioon «Suhtumisest homoseksuaalsesse käitumisse kirikutes ja kirikuteosadusest» (vt http://www.eelk.ee/eelk_uudise.....s_2009.pdf). Deklaratsiooni lugedes jäi vägisi mulje, et meie kirikukogu tahab kohelda inimesi ikka veel kui eestkostealuseid, kellele ei pea midagi selgitama ega argumenteerima. Piisab vaid sellest, kui inimestele öeldakse, «kuidas on õige».

    Leidsin Delfist.

  7. @Mart K.: Jaan Lahe on suurepärane näide kaasaegsest valgustatud kirikumehest, kes suudab kivistunud dogmast kaugemale vaadata. Tema lihavõttelugu oli ka täitsa loetav ning sisendab arvamust, et kirikul siiski saab mingi positiivne roll siin ühiskonnas olla. Aga ilmselt on Jaan Lahe vähemuses või lausa üksi.

  8. New York Times kirjutab, kuidas preestrid lapsi ahvatlevad:

    A Catholic priest who has been criminally charged with sexually assaulting a 14-year-old girl in Minnesota six years ago is still working in his home diocese in India despite warnings to the Vatican from an American bishop that the priest continued to pose a risk to children, according to church documents made public on Monday.

    The documents show that the American bishop warned the Vatican that the priest was accused of molesting two teenage girls whose trust he gained by promising to discuss their interest in becoming nuns.

  9. Pharyngula viitab artiklile The Stranger’is: The “Pedophile’s Paradise”:

    Alaska Natives are accusing the Catholic Church of using their remote villages as a “dumping ground” for child-molesting priests—and blaming the president of Seattle University for letting it happen.

    Father Poole has never been convicted of a crime, but the Jesuits have settled numerous sex-abuse claims against him since 2005, in excess of $5 million, according to an attorney involved in four of those five lawsuits. Exact figures aren’t available because some of the settlements involve confidentiality agreements. The Jesuits have never let a single case against Father Poole go to trial.

    This concentration of abuses is orders of magnitude greater than Catholic sex-abuse cases in other parts of the United States. Today, Roosa said, there are 17,000 Catholics in the diocese of Fairbanks, though there was a much smaller number during the peak of the abuse. Roosa compared this lawsuit to the famous Los Angeles suits of 2001, which claimed 550 victims of abuse in a Catholic population of 3.4 million.

    These abusers in Alaska, Wall said, were specifically sent to Alaska “to get them off the grid, where they could do the least amount of damage” to the church’s public image.

  10. Starker ütles:

    Teine eestikeelne versioon on lehest ka. Heal lapsel mitu nime. Halval samuti.

    Võltsblogi. Tuntud ka astroturfi nime all.

    Huvitav, kas niisugune tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel varalise kasu saamine võiks kvalifitseeruda KarS §209 alla? Reklaamiseadus veel peale selle.

    Mulle torkas veel silma prantsuskeelse versiooni “kommentaarium”, kus kellegi Sarah postitus algas Bonjour mon nom est Christiane et …

  11. No ma kiikasin veidi ringi ja tundub, et lisaks tegeletakse nii hammaste valgendamisega kui teab mis imeasjadega. Ilmselgelt on need lehed mõeldud selleks, et inimesi kuhugi klikkima meelitada.

    Lähemalt ei viitsi uurida, aga ma pakun, et petuskeem on veits kavalam kui: “saada meile raha ja oota olematut toodet, mida sa näed sama kindlasti kui oma kõrvu”.

  12. Veel paar põnevat tähelepanekut:
    * kommentaarivorm ei ole millegagi ühendatud. Selle kaudu ei saa “blogi” pidajale mitte ühtki kommentaari edastada.
    * Kampaania lõppemise tähtaeg ekraani paremas servas on JavaScript’i vahendusetsi genereeritud jooksev kuupäev. Kampaania lõpeb iga päev!

  13. Kaevasin veel pisut ja tundub, et jäljed viivad Lidango juurde. The plot thickens… dun dun dun. Täpsem inglisekeelne väljend selliste lehtede kohta on muide flog, mitte astroturf.

  14. dig ütles:

    Tallinnas elavad veel…

    Tartus ikka; ei ole siin mingit nii suure hulga väga oluliste persoonide korraga ülelöömist!

    Kas keegi on kohanud mõnd olevust, kel selline “blogi” tegelikult ka ostusoovi tekitab? Kahe või nelja jala peal niisugune tegelane ilmselt liikuda ei saa, aju tasakaalukeskus üksi annaks liiga suure analüüsivõime.

  15. Ingmar ütles:

    Tartus ikka; ei ole siin mingit nii suure hulga väga oluliste persoonide korraga ülelöömist!

    Tõepoolest, linna nimi paistab varieeruvat. Aga mitut erinevat Tartu kohta peetakse miskipärast Tallinnaks, nii et nende geoip baas on kehvavõitu.

  16. tunne ütleb, et see ei ole hea mõte, vaid justnagu üritaks meeste võimu naiste ja laste üle kinnistada.

    See on nüüd küll väga veider mõte. Igaühel on õigus teada, kas see, keda tema lapsena ikka kirja pannakse, ka tegelikult tema laps on.

  17. Ingmar ütles:

    Kas keegi on kohanud mõnd olevust, kel selline “blogi” tegelikult ka ostusoovi tekitab? Kahe või nelja jala peal niisugune tegelane ilmselt liikuda ei saa, aju tasakaalukeskus üksi annaks liiga suure analüüsivõime.

    Ma kahtlustan, et Sa vaatad asjale vale nurga pealt. Kujuta ette mingisugust rate sihtgrupi tegelinskit ja mõtle, missuguseid sotsiaalseid vihjeid tema märgata võiks.

  18. Kriku ütles:

    See on nüüd küll väga veider mõte. Igaühel on õigus teada, kas see, keda tema lapsena ikka kirja pannakse, ka tegelikult tema laps on.

    Teistpidi ka: kas iga rasedat naist, kes väidab, et tema tulevane laps tema elukaaslase oma on, tuleks automaatselt valelikkuses ja truuduses kahtlustada?

    Enamikes juuraharudes peetakse sedasorti lauskontrolli Pahaks Mõtteks ja välditakse teda — isegi, kui selle hinnaks on risk, et mõni ebaaus, kelle kontroll kinni püüdnuks, natuke pahandust teeb. Ainus teadaolev erand on riiklik julgeolek. Erinevalt mõnedest teistest riikidest ei ole meie kandis kombeks isadust riigiturva alla lahterdada.

  19. dig ütles:

    Ma kahtlustan, et Sa vaatad asjale vale nurga pealt. Kujuta ette mingisugust rate sihtgrupi tegelinskit ja mõtle, missuguseid sotsiaalseid vihjeid tema märgata võiks.

    Rate sihtgrupi tegelinski = teismeline? No mul on väga raske ennast 2-3 korda nooremaks mõelda, aga kuis ka ei ürita, ikka tekib mul järjest kaks seost. Esiteks lehe avanemisel ette tulev väga kole pilt armilisest rasvavoldist. See ei tekita ostusoovi, see tekitab impulsi minema surfata. Kohe. No paneme vastu ja vaatame, mida räägitakse. Õõõõõõ, Teleturg – “Mäletad neid eriti pikki ja igavaid pause keset filmi, mida sa vaadata tahtsid? Sinu tungival nõudmisel on meil siin üks kirjalik versioon. Võtab veel rohkem aega ja pilti pole, muidu täitsa sama!”. Tagatipuks piisab tõenäoliselt vanusest 10-11, kahtlustamaks allservast leitavate Õnnelike Klientide juttu fabritseerituses.

    No tõega, ma suudan veel kuidagi ette kujutada (mm… raskustega), miks on võimalik inimesele Ninatarga Naabrimuti meetodil kodukeemiat pähe määrida, aga kõnealuse lehe sihtgrupist olen ma vist liiga lootusetus kauguses.

  20. Virumaa Teataja teeb lugejatele näitlikult selgeks, miks koeri surnuaiale lasta ei tohi:

    Neljapäeva hommikul leidsid inimesed Viru-Jaagupi surnuaial värskelt kaevatud hauast koera, kes ei olnud sealt omal jõul välja saanud.

    Seekord pääses koer, kes juba kolme jalaga hauas, sealt siiski veel eluga minema.

  21. Ingmar ütles:

    Rate sihtgrupi tegelinski = teismeline?

    Mitte kõik teismelised, aga mitte ka ainult teismelised.Ingmar ütles:

    “Mäletad neid eriti pikki ja igavaid pause keset filmi, mida sa vaadata tahtsid? Sinu tungival nõudmisel on meil siin üks kirjalik versioon.

    … mis tähendab, et lugeja loeb paar sumisõna ära ja kerib siis kommentaare uurima. Ja nagu me nägime, on reklaamirahvas seekord kommentaaridesse märkimisväärselt aega investeerinud.

    Pööra tähelepanu ka kahele viimasele kommentaarile. See paar paistab kõigis keeltes sama olevat (kommentaaride täpne hulk muidu natuke varieerub); see paar mängib tollele sihtgrupile, kes oma ebakindla olemise maandamiseks Total Tim’il endale igal nädalal öelda lasevad, kui intelligentsed, arukad, targad, kavalad ja leidlikud nad on.

    Ingmar ütles:

    Tagatipuks piisab tõenäoliselt vanusest 10-11, kahtlustamaks allservast leitavate Õnnelike Klientide juttu fabritseerituses.

    Eeldusel, et lugejal on piisavalt:
    1. analüüsivõimet mustri nägemiseks JA
    2. elukogemust fabritseeritud juttude nägemise alal JA
    3. valmisolekut endale tunnistada, et noid potentsiaalseid vestluspartnereid ei pruugi olemas olla JA
    4. jultumust millegi nii ebamäärase nagu loogikamustrid põhjal otsustamiseks, et tegemist jamaga on.

    Kõik neli on tarvilikud. Kahest ega kolmest ei piisa. Inimesi, kellel mõned nendest omadustest puudu on, on kardetavasti piisavalt, et kampaania end ära tasuks.

    Selle postimüügikataloogi üllitistest on skeptiku veergudel varem räägitud näiteks jalatallamürgiplaastritest. Vähemalt paberversioon on äärmiselt tobedaid ja primitiivseid loosungeid täis ja kasutab hüüumärke palju sagedamini kui sünnis oleks. Aga paistab, et nende äri on vastikult hästi läinud.

  22. Teistpidi ka: kas iga rasedat naist, kes väidab, et tema tulevane laps tema elukaaslase oma on, tuleks automaatselt valelikkuses ja truuduses kahtlustada?

    Enamikes juuraharudes peetakse sedasorti lauskontrolli Pahaks Mõtteks ja välditakse teda — isegi, kui selle hinnaks on risk, et mõni ebaaus, kelle kontroll kinni püüdnuks, natuke pahandust teeb.

    Ma ei ole nõus. Minu arvates on siin otsene analoogia dokumendi esitamisega isiku tuvastamisel – hoolimata sellest, et suurem osa inimesi ilmselgelt ei valeta oma isiku kohta ja ei võltsi dokumente, kontrollitakse dokumente ja nende turvaelemente pidevalt väga paljude toimingute juures.

  23. Tegelikult on siin siiski probleem olemas. Kui selgub, et laps ei ole naise abikaasa oma, mis siis saab? Mida riik selle infoga peale hakkab…? Minus hakkab skepsis tasapisi süvenema.

  24. Kriku ütles:

    Ma ei ole nõus. Minu arvates on siin otsene analoogia dokumendi esitamisega isiku tuvastamisel – hoolimata sellest, et suurem osa inimesi ilmselgelt ei valeta oma isiku kohta ja ei võltsi dokumente, kontrollitakse dokumente ja nende turvaelemente pidevalt väga paljude toimingute juures.

    Minu meelest ei ole veel käes aeg DNA’d dokumendiks lugeda. Isegi teise osapoole näpujälge ei lubata praegu iga tühise lepingu puhul isikusamastuse tõendamiseks võtta.

  25. Põhjus on selles, et sõrmejälg (sõna “näpujälg” väljaütlemisele peaks järgnema seebiga suupesu) ei pruugi olla tõendiks tahteavaldusest.

  26. Kriku ütles:

    Põhjus on selles, et sõrmejälg (sõna “näpujälg” väljaütlemisele peaks järgnema seebiga suupesu) ei pruugi olla tõendiks tahteavaldusest.

    Ei, põhjus ei ole selles. Formaalne põhjus paistab olevat, et näpujälge loetakse delikaatseks isikuandmeks ja selle töötlemiseks — näiteks jäljega dokumendi arhiivis hoidmiseks — peab Väga Hea Põhjus olema. Aga kui oleks, siis kehtiks see ka DNA kohta: lihtsalt sellest, et mingisugusest lootest leitakse mingisuguse meesisendi DNA’ga sarnast DNA’d, ei saa veel järeldada, et kõnealusel meesisendil oli tahtlus kõnealust loodet sigitada. Ja kui hästi hoolega mõelda, siis võiks see loogika ka autogrammi aka allkirja peal töötada.

    Tegelik põhjus on, et meie kandis loetakse näpujälje või DNA võtmist tarbetult invasiivseks ning lihtlabane isikusamasuse tõendamise vajadus ei kaalu Avaliku Arvamuse(tm) silmis tolle invasiivsuse tarbetust üles. Ja teistpidi ka: reaalsed riskid on piisavalt väikesed, et need ei ajaks lepingutega leiba teenivaid inimesi tagajalgadele.

  27. Näedsasiis, isegi politsei ei tohi iga tühja-tähja pärast näpujälje kallale minna. Politsei ja piirivalve seadus kirjutab oma paragrahvis nummer seitse astmes üheksateist:

    (1) Politsei võib tuvastada isikusamasuse erilise tuvastusmeetmega, kui see on vältimatult vajalik ohu tõrjumiseks, kui isikusamasuse tuvastamine käesoleva seaduse § 7^18 alusel ei ole võimalik või kui see on ebaproportsionaalselt raske.

    (2) Eriline tuvastusmeede on:
    1) sõrme- ja peopesajälje võtmine;
    2) isiku või tema kehaosa fotografeerimine või filmimine;
    3) DNA-proovi võtmine;
    4) muu välise kehalise tunnuse kindlakstegemine, sealhulgas mõõtmine;
    5) hambumuse ja hammastiku kindlakstegemine;
    6) hääleproovi salvestamine;
    7) käekirjaproovi võtmine;
    8) silmaiirisekujutise kindlakstegemine;
    9) jalatsijälje võtmine ja selle võrdlemine politseil olemasolevate andmetega.

    Siseminister on välja andnud terve sellealase määruse, mis muuhulgas keelab näiteks DNA-proovide pärast pakendamist kilekotti paigutamise.

  28. Kriku ütles:

    sõna “näpujälg” väljaütlemisele peaks järgnema seebiga suupesu

    Oi, miks?

    dig ütles:

    ei saa veel järeldada, et kõnealusel meesisendil oli tahtlus kõnealust loodet sigitada

    Mis tõstatab küsimuse, kust see jutt alguse sai ehk kas tõestada taheti tahtlust (tundub kuidagi… väheteostatavana) või õnnestumist.

  29. Ei, põhjus ei ole selles. Formaalne põhjus paistab olevat, et näpujälge loetakse delikaatseks isikuandmeks ja selle töötlemiseks — näiteks jäljega dokumendi arhiivis hoidmiseks — peab Väga Hea Põhjus olema.

    Allikas?

    Tegelik põhjus on, et meie kandis loetakse näpujälje või DNA võtmist tarbetult invasiivseks ning lihtlabane isikusamasuse tõendamise vajadus ei kaalu Avaliku Arvamuse(tm) silmis tolle invasiivsuse tarbetust üles.

    Jama. Biomeetrilised tuvastusseadmed, mis sõrmejäljega töötavad, on juba laialt kasutuses.

  30. sõna “näpujälg” väljaütlemisele peaks järgnema seebiga suupesu

    Oi, miks?

    Asjaomastes ringkondades on see väga halb toon.

  31. Dig, sinu viide politsei- ja piirivalve seadusele on jama. Paragrahv 7 märgiga 18 räägib meile isikusamasuse tuvastamisest isikuttõendava dokumendi alusel ning §7 märgiga 19 lg. 1 ütleb meile lihtsalt seda, et niiöelda erilisi meetodeid tohib kasutada siis, kui isikul dokumenti kaasas pole. Oleks ka väga loll tegu hakata võtma sõrmejälge isiku tuvastamiseks, kui isikul on pass näpus.

  32. Kriku ütles:

    Formaalne põhjus paistab olevat, et näpujälge loetakse delikaatseks isikuandmeks ja selle töötlemiseks — näiteks jäljega dokumendi arhiivis hoidmiseks — peab Väga Hea Põhjus olema.
    Allikas?

    IKS §4(2)5, §11(7)1, konkreetselt välistatakse näpujälje töötlemine pelgalt lepingu tagamiseks §14(1)4.

  33. Kriku ütles:

    Oleks ka väga loll tegu hakata võtma sõrmejälge isiku tuvastamiseks, kui isikul on pass näpus.

    Seda minagi, et oleks väga loll tegu hakata isadust DNA-testiga tuvastama, kui asjaosalistelt küsida saab ja vastustele keegi vastu ei vaidle.

  34. Ingmar ütles:

    Mis tõstatab küsimuse, kust see jutt alguse sai ehk kas tõestada taheti tahtlust (tundub kuidagi… väheteostatavana) või õnnestumist.

    Isikusamasusega on sama lugu.

  35. konkreetselt välistatakse näpujälje töötlemine pelgalt lepingu tagamiseks §14(1)4.

    Esiteks on see § 14 lg. 1 p. 4.

    Teiseks mõeldakse lepingu täitmise tagamise all ülimalt tõenäoliselt täitemenetlust. Ma ei tahaks sugugi uskuda, et sõrmejälg ei võiks teatud tingimustel – kui on selge, et see tähendab tahteavaldust – asendada allkirja.

    Kolmandaks, selleks, et lepingu all olevat sõrmejälge saaks tõlgendada tahteavaldusena, peab ilmselt olema lepingus öeldud, et “pooled kinnitavad oma tahteavaldust allkirja asemel sõrmejälgedega” vms. Seda tuleb tõlgendada poolte nõusolekuna kasutada nende sõrmejälge nende identifitseerimiseks ja seega ka sõrmejälje kui isikuandmete töötlemiseks.

    Neljandaks, kas sa väidad mulle, et biomeetrilised tuvastusseadmed näiteks uksest või arvutivõrku sisenemiseks on Eestis ebaseaduslikud? Paljudel juhtudel võib neil olla ka lepinguõiguslik tähendus.

    Seda minagi, et oleks väga loll tegu hakata isadust DNA-testiga tuvastama, kui asjaosalistelt küsida saab ja vastustele keegi vastu ei vaidle.

    Nagu ma eelpool ütlesin, ma juba hakkasin selles korras probleemi nägema. Kui saadakse teada, et pooled eksivad isaduse osas, mis siis edasi? Mida riik selle infoga tegema peaks? Mitte võimaldama lapsel niinimetatud isa perekonnanime võtta? Mitte andma niinimetatud isale vanemapuhkust, kui ta seda soovib? Nõudma talt mõlema eelneva jaoks lapsendamist ja seega ka pooltevahelist abielu? See on nagu karbitäis usse – püüad ühe kinni, roomavad välja 3 uut. Väga kahtlane.

  36. Eelmisel suvel passi taotlemisel võeti kodakonsus- ja migratsiooni ametis ka sõrmejäljed. Mäletamist järgi öeldi, et üks esimesi kordi vist, aga nüüd selline kord passi taotlemisel ongi. Kaugel see kõigile kohustuslik DNA proovgi enam on.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga