Tappev alternatiivjuura

Memphis shootingNeljapäeval peatasid kaks Arkansase politseinikku Lääne-Memphises kaubiku, milles istusid Jerry R. Kane ja tema teismeline poeg. Selle rutiinse sündmusega algas ahel, mille lõpuks kõik neli meest surnud olid.

Jerry Kane tegutses oma eluajal aktiivselt kummaliste teooriate propageerijana. Sarnaselt mõnele Eestis tegutsevatele alternatiivfilosoofile oli tema erialaks alternatiivjuura: kodanik Kane propageeris suveräänkodaniku-teooriat, mis lühidalt kokku võttes väidab, et riik on võlts. Loomulikult müüs Kane ka maagilisi vormeleid, mis tema klientidele väidetavalt edu, õnne ja jõukust tooma pidid. Iseäranis keskendus ta kinnisvaralaenudele, mida ta ise “kinnisvarapettuseks” hüüdis — Kane väitis, et tema müüdav teenus võimaldab kinnisvaralaenust lahti saada ilma tarviduseta seda tagasi maksta.

Perekond Kane’ide jutlustatud nn. lunastusteooria väidab, et pärast kullastandardi likvideerimist 1933. aastal läks Ühendriikide föderaalvalitsus 1929. aastal pankrotti. (Teistel väiteil olevat kullastandardist loobumine pankroti kaasa toonud juba 1909. aastal ja niimoodi 1913. aastal Föderaalreservi asutamiseni viinud.) Selleks, et rahvusvaheliselt pankurite vandenõult ikkagi raha saada, olevat valitsus siis oma kodanikud fiktiivseteks aktivateks konverteerinud, et neid tagatisena kasutades pangandusmaffialt laenu võtta. Teooriaga põhjalikult tutvunud järgijad võivat oma võlakirjad “välja lunastada” ja seeläbi omandada võim teha üliinimlikke juriidilisi tehinguid.

Skeptikud mäletavad ehk veel Kent Hovindi kohtusaagat. Kui isand Hovind üritas kohtus väita, et kohtu all ei ole mitte tema, vaid tema suurtäheline nimekaim KENT HOVIND, pidas ta silmas just nimelt seda teooriat. Kohtunikul ei olnud erilist naljatuju; tänapäeval kannab Hovind kümneaastast vanglakaristust maksupettuste ja rahapesuliste rikkumiste eest.

Lunastusteooriat levitavad “gurud” nagu Kane sõidavad maad mööda ringi ja peavad raha eest seminare, kus nad eneselunastamiseks vajalikku dokumentide täitmise viisi õpetavad. Lunastunud suveräänkodanikke hakkavad seepeale peatselt külastama kummituslikud finantstehingud. Ei ole haruldane, kui parkimistrahvi saanud suveräänkodanik arvab, et tegelikult lubati talle maksta miljon dollarit — ning saadab mitmesugustele riigiametnikele nõudeid too raha talle otsekohe välja maksta. Tavaliselt ignoreerib riigiametnik niisugust silmnähtavalt absurdset nõuet, millest suveräänkodanik omakorda kummalisi järeldusi teeb ning võib asuda väljastama veksleid, mida justkui valitsus kinni peaks maksma. Juhtub ka seda, et kohtukutse saanud suveräänkodanik arvab, et tema püha kohus on tegelikult liikunud suure rahasumma kohta Maksuametile rahapesuaruanne esitada. Reeglina on see ainus, mida suveräänkodanikud Maksuametiga teevad, sest maksude maksmist peavad nad üldiselt rüvedaks.

Näiteks üritasid keegi Joan S. Bowman ja Richard A. Lewis 1999. aastal Clevelandis niisuguste vekslitega kaheksat Cadillac’i osta. Politsei võttis mõlemad kinni ja saatis nad kohtu alla süüdistusega võltsimises.

Nagu enamikud teisedki umbluuvaldkonnad, on suveräänkodaniku-teooria täis sofisme ning reaalse maailmaga seotud vaid õhkõrnalt. Otse loomulikult on nii sellesse teooriasse kuuluvad järelduskäigud kui õpetused sõnastatud segaselt ja isegi vastuoluliselt: kui mõni järgija peaks kohtus kaotama (mis tõsiusklikele paraku paratamatu on), võimaldab see jamamüüjatel väita, et ta ei täitnud juhendeid piisavalt täpselt. Samuti on hõlbus niisugust kaotust tõlgendada tagakiusamisena või tõendina valitsuse vandenõust. Märkimisväärne hulk suveräänkodanikke on niisuguse tagakiusamise pärast sügavas mures ning valmistub peatseks sõjaks valitsuse ja kodanike vahel. Loomulikult on see fantastiline jama, aga mõnikord suudavad suveräänkodanikud tõepoolest relvastatud kokkupõrkeid provotseerida.

Täpselt seda Kane’id ka tegid. Nad tõlgendasid liikluspolitsei peatumismärguannet agressiivsena ning reageerisid AK-47 valangutega, tappes kaks politseinikku ja saades järgnenud tulevahetuses ka ise surma. Tuleb välja, et mitte iga soovmõtlemise küüsis kannatav luuser pole ohutu. Iseäranis siis, kui asjasse on segatud organiseeritud hullumeelsus.

Allikad:

21 Replies to “Tappev alternatiivjuura”

  1. Pärast kullastandardi likvideerimist 1933. aastal läks Ühendriikide föderaalvalitsus 1929. aastal pankrotti.

    Kas see on nüüd järjekordne näide skeptilisest loogikast, kus hilisem tegevus viib varasema põhjustamiseni? :)

  2. Andres ütles:

    Ei imestaks eriti küll, aga ehk oli seekord trükiviga.

    Ei, aastanumbrid on õiged. See vandenõuteooria ongi põhjuslikest seostest kätkemata. Karta on, et ta väljamõtlejatel ei olnud korralikku arusaamist, mis värk selle kullaga oli ja millal Suur Depressioon algas.

  3. Võiks ju küsida, miks autol numbrimärki pole – kas kukkus see tulevahetuse ja rallimise käigus ära või on sel mingi muu tähendus, kui võtta arvesse autojuhi usaldamatust igasuguste riiklike asjade suhtes.

  4. Martin Vällik ütles:

    Võiks ju küsida, miks autol numbrimärki pole – kas kukkus see tulevahetuse ja rallimise käigus ära või on sel mingi muu tähendus, kui võtta arvesse autojuhi usaldamatust igasuguste riiklike asjade suhtes.

    Minu arusaamist mööda ei ole autol numbrimärki sellepärast, et Kane ei tahtnud numbrimärgi saamise eest riigilõivu maksta. Arvatavasti oli numbrimärgi puudumine üks tegureid, mis tingis just selle auto kontrolliks peatamise. Mäletatavasti peeti ka Ameerika terrorismi ajaloost tuttav Timothy McVeigh kinni puuduvate numbrimärkide pärast.

    Numbrimärgiga on Kane’il varemgi probleeme olnud. 2004. aastal peeti ta kinni aegunud numbrimärgiga ja ilma turvavööta sõitmise eest; toona määras kohus talle 6 päeva ühiskasulikku tööd. Kane nurises seepeale, et kohus orjastavat teda ja nõudnud kompensatsiooniks esialgu sada tuhat ja veidi hiljem miljon dollarit kullas ja hõbedas — kuna nagu juba Karlsson ütles, ainult need on need pärisrahad.

  5. dig juhib tähelepanu ebatäpsusele Pigilinnu tsitaadis. Tsitaat algab suure tähega — justkui oleks tegemist väitega artikli tekstis. Artiklis tegelikult leiduv lause algab atributsiooniga: “Perekond Kane’ide jutlustatud nn. lunastusteooria väidab, et pärast kullastandardi likvideerimist …”

  6. Lõpuks ometi midagi siduvat ja ühendavat, mille puhul ilmselt absoluutselt kellelgi kahtlust pole, et tegu on ohtliku ja kasutu organisatsiooniga :) Vähemalt minu teada seda Eestis veel ei ole?

    Aga muidu, asjadel on ka teisi aspekte..

    1. Ameerika tundubki olevat kõikide märkide järgi pankrotis – või et olla täpne, siis on tegu piisavalt suure ja tugeva asutusega, et mitte pankrotis, vaid saneerimisel; nendel kahel on teadupärast oluline erinevus. Aga selge on see, et mingi suurem muudatus peab seal veel tulema – kas siis finantssüsteemi ümberkorraldus, uus kriis või alustuseks kodusõda (seda väitis mulle keegi ameeriklane, et kahel juhul kolmest tuleb suurvõimude sarnaste arengute järgmise faasina veel suurem kriis ja kodusõda).
    2. Tegelikult toetub see, nagu iga mingilgi määral usutav vale, ka teatud määral tõele – põhiõiguste absolutistliku tõlgenduse järgi ongi inimesel sellised õigused. Ja mina pean väga tõepäraseks, et kaasaegne seadusandlus piirab inimeste põhiõigusi suuremal määral, kui vaja oleks.
    3. Mitte organiseeritud hullumeelsus, vaid organiseeritud idiootidega on tegu ;) See on ammu teada, et idioodid suudavad väga veidraid asju pähe võtta ja kollektiivselt ajama hakata.

  7. Anti-Defamation League on intsidendi teemal väljastanud pressiteate:

    The deaths of two police officers in West Memphis, Arkansas represent the latest acts of violence perpetrated by sovereign citizens – a movement which believes the government holds no authority over them. Historically, adherents of the sovereign citizen movement have engaged in a wide array of criminal activities, ranging from issuing threatening documents to carrying out acts of violence.

    Prior to this latest incident, 19 law enforcement officers around the country had been killed by right-wing extremists during the period 2001-2010.

  8. On kurb kui inimesed viga või lausa surma saavad, aga kuni asi sõnadega piirdub on tore, kui ka ühiskonna alustalade kallal urgitsetakse. Sest kuidas me muidu teada saame kui mõni neist juhuslikult pisut mäda on?

    Tegelikult olen ma isegi alternatiivjuurat praktiseerinud – kuna ma sõidan üsna harva bussiga siis on mul reeglina rahakotivahel üsna vanad talongid. Aga kuna neile pole kehtivusaega peale trükitud siis olen ma eeldanud, et leping bussisõiduks minu ja linna vahel kehtib jätkuvalt vaatamata sellele, et uued lepingud (talongid) on müügil oluliselt kallima hinnaga. Kolmekopikalised olid eriti armasad ja lõid mitu aastat peale krooni tulekut vastu.

    Või võtame kergemaks näiteks ühe minu lemmikteema – autoriõiguse. Ühelt poolt on erinevate autoriõiguse rikkumise eest ettenähtud karistused, mis reeglina pole eriti kooskõlas tekitatud kahjuga. Teisalt näidake mulle inimest, kes jätab autorõigusele viidates ligimesele raamatu, helikandja või filmi laenamata. Vähemalt eraisikute mittetulutaotleval info tarbimisel kehtib ilmselt hoopis mingi muu norm, kui seda seadus kirjeldab.

  9. Öelge veel, et inimese nägemine pole selektiivne. Ma märkasin alles nüüd, et artikli pealkiri ei sisalda sõna “alternatiivjura”.

    Olen liiga juhm, et aru saada, kas A. J. Stack, kes veebruaris lennukiga USA maksuameti Texase peahoonesse põrutas, oli mõjutatud samadest ideedest või millestki muust. Igatahes oli ka see jura tappev.

  10. Mart K. ütles:

    Olen liiga juhm, et aru saada, kas A. J. Stack, kes veebruaris lennukiga USA maksuameti Texase peahoonesse põrutas, oli mõjutatud samadest ideedest või millestki muust. Igatahes oli ka see jura tappev.

    Päris selge ei ole. Küll aga on Kane’ide ideoloogial selged paralleelid hiljuti laialdast meediatähelepanu pälvinud Hutaree militaristide omaga.

  11. Tuleb välja, et mitte iga soovmõtlemise küüsis kannatav luuser pole ohutu. Iseäranis siis, kui asjasse on segatud organiseeritud hullumeelsus.

    Nojah, ega iga ratsionalist ei pruugi ka ohutu olla, inimesi on võimalik mättasse lüüa ka täiesti ratsionaalsetest kaalutlustest lähtuvalt ja organiseerunultki, kui sobilik ideoloogia leitud on.

  12. Nojah, ega iga ratsionalist ei pruugi ka ohutu olla, inimesi on võimalik mättasse lüüa ka täiesti ratsionaalsetest kaalutlustest lähtuvalt ja organiseerunultki, kui sobilik ideoloogia leitud on.

    Need on ka organiseeritud idioot. Hitler ja Stalin olid ka organiseerivad idioodid.

  13. Heelium andis idee:

    Lõpuks ometi midagi siduvat ja ühendavat, mille puhul ilmselt absoluutselt kellelgi kahtlust pole, et tegu on ohtliku ja kasutu organisatsiooniga :) Vähemalt minu teada seda Eestis veel ei ole?

    Asun kohe seda viga parandama!

  14. salvey ütles:

    Tuleb välja, et mitte iga soovmõtlemise küüsis kannatav luuser pole ohutu. Iseäranis siis, kui asjasse on segatud organiseeritud hullumeelsus.

    Nojah, ega iga ratsionalist ei pruugi ka ohutu olla, inimesi on võimalik mättasse lüüa ka täiesti ratsionaalsetest kaalutlustest lähtuvalt ja organiseerunultki, kui sobilik ideoloogia leitud on.

    Ratsionalism ja hullumeelsus ei ole paraku üksteist välistavad asjaolud, nagu ka ei ole ainus vaimuhaiguse vorm intelligentsipuue, kuigi see mingis Eesti ametlikus loetelus nõnda olevat. Vaimuhaiguste spekter on palju kirjum.

  15. Andres Valdre ütles:

    Ratsionalism ja hullumeelsus ei ole paraku üksteist välistavad asjaolud, nagu ka ei ole ainus vaimuhaiguse vorm intelligentsipuue, kuigi see mingis Eesti ametlikus loetelus nõnda olevat. Vaimuhaiguste spekter on palju kirjum.

    Olgu, parandan siis oma sõnastust: ka iga vaimselt terve ratsionalist ei prrugi ohutu olla.

  16. Ratsionalism ja hullumeelsus ei ole paraku üksteist välistavad asjaolud, nagu ka ei ole ainus vaimuhaiguse vorm intelligentsipuue, kuigi see mingis Eesti ametlikus loetelus nõnda olevat. Vaimuhaiguste spekter on palju kirjum.

    Intelligentsipuue – vaimsete võimete piiratus, sisuliselt madal IQ (kui eeldada, et see vastab tavalisele puude definitsioonile) – ei ole üldse vaimuhaigus.

    Vaimuhaigused ja intellekt on omavahel väga vähe seotud, pigem on lollus vaimuhaiguse vorm.

    Näiteks võiks tuua väga madala IQ’ga üle keskmise targa inimese – sellise, kellel on madal IQ, ent kes on suutnud jõuda hästi toimivate eluliste valikuteni, mis selle tasakaalustavad (näiteks valida elufilosoofia, mis on tema IQ juures hästi mõistetav ja suudab teda efektiivselt eemale hoida võimalikest probleemidest, mida madal IQ kaldub põhjustama). Selline inimene ei ole hullumeelne.

    Üldiselt loetakse hullumeelsuseks asju, mis on teoreetiliselt ravitavad – kuna IQ tõstmine ei ole võimalik, siis madal IQ ei ole hullumeelsus. Hullumeelsuse alla võivad käia mitmesugused madalast IQst tingitud asjaolud, mille ravimine võiks inimese elujõuliseks muuta tema kultuurikontekstis. Hullumeelsuse alla käib pigem põhjendamatu vägivaldsus, isiksusehäired jms., aga andetus, lollus või küündimatus on juba muud asjad – kui need oleks ravitavad, siis loetaks neid kindlasti hullumeelsuse vormideks.

  17. Jamavaatlus siia ka kirja. Fleimar Troll minut.ee kommentaaris #106365:

    USA on korporatiivne ühendus, kus inimesi peetakse juba sünnitunnistuse järgi riikliku-pangandusliku kompleksi omanditeks — riik annab oma asukad (ja nende töövilja) võla tagatisena pangale, st. igal elul on oma nominaalne rahaline väärus.

  18. The Guardian kirjutab Tucsoni tukimehe Jared Loughner’i võimalikest sidemetest alternatiivjuura praktikuga, kes reageerib nimele Judge David-Wynn: Miller ühes sidekriipsu ja kooloniga.

    Investigators seeking to discover how Jared Loughner developed paranoid, nihilistic beliefs which culminated in his shooting Gabrielle Giffords and six other people have plenty to work on: reports of heavy drinking and marijuana use, social isolation and an inability to empathise with others.

    Some, however, are seeking to connect Loughner with a fringe, far-right political thinker who shared the 22-year-old’s obsession with grammar and how it supposedly plays a central role in government mind control programmes.

    Some reports have connected this with the arguments of David Wynn Miller – or as he styles himself, Judge David-Wynn: Miller – whose near-impenetrable, capital letter-heavy website expounds the notion that grammar is used to control the populace, and that by inserting colons or hyphens into your name you can escape taxable status by becoming a “prepositional phrase”.

    Kõnealune alternatiivgrammatiline veebileht hakkab pihta niimoodi:

    ~1 FOR THIS PLENIPOTENTIARY-JUDGE: David-Wynn: Miller’s-KNOWLEDGE OF THESE CORRECT-SENTENCE-STRUCTURES-COMMUNICATION-PARSE-SYNTAX-LANGUAGE=(C.-S.-S.-C.-P.-S.-L.) IS WITH THE CLAIMS BY THE QUANTUM-LANGUAGE-PARSE-SYNTAX-NOW-TIME-WRITTEN-COMMUNICATION-FACTS.

    Kanäe, ka kvandid kepsutavad keset kirjatükki.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga