Andrew Wakefield — vaktsiinipaanika algataja — jäeti arstikutsest ilma

Andrew Wakefield. Pilt: Sang Tu/APMaailmas liigub ringi mitmeid paanikaid, mis hooti esile lahvatavad — küll kardetakse maailma lõppu, küll komeedi saba, teinekord jälle rahareformi, siis maavärinat. Kartustel aitab püsida see, et mõni neist kuulutustest teinekord ka täitub ning mänguteooriast lähtudes on vanasõnal “parem karta kui kahetseda” peaaegu igal juhul mõte sees. Teinekord aga pöördub rahvatarkus pea peale ja just liigne kartilikkus on see, mis kurbi tagajärgi toob.

Selline on lugu vaktsiinipaanikaga. Lihtne oli lapsevanemate põlvkonnale, kes polnud oma ihusilmaga näinud vaktsiinidega ennetatavate haiguste poolt põhjustatud kannatusi, sisse süstida hirmu, et vaktsiinid mitte ei kaitse lapsi haiguste eest, vaid hoopis põhjustavad neid. Enamgi veel — valitsused ja vaktsiine tootvad firmad on omavahel vandenõus ja salgavad võimalikud kurvad tagajärjed maha ja ravimifirmad saavad sedasi topeltkasu — esmalt vaktsiinide eest ja hiljem nende haiguste ravimise eest, mida vaktsineerimine põhjustab. Varjatud seoste otsimine on ju inimlik.

1998. aastal ilmus tuntud meditsiiniajakirjas The Lancet Andrew Wakefieldi jt artikkel 12 autistlikust lapsest, kelle soolestikus olla leitud ühisjooni, mille põhjuseks väideti olevat MMR (leetrid-mumps-punetised) kolmikvaktsiin ja tulemuseks on lapse vaimse arengu puue autismi näol. Ehk siis väideti, et MMR kolmikvaktsiin on autismi põhjuseks ja turvalisem oleks vaktsineerida üksikvaktsiinidega.

Seepeale hakkasid osad lapsevanemad vaktineerimisest üldse loobuma, mis viis omakorda nende haiguste hoogsa tagasitulekuni, millest loodeti õige pea üldse lahti saada, nt ülinakkav ja sageli surmav haigus leetrid.

Teiste teadlaste poolt tehtud korduskatsed ja analüüsid aga ei kinnitanud Wakefieldi hüpoteesi MMR kolmikvaktsiini ega ka mingite muude vaktsiinide seost autismiga.

Hilisem uurimine on aga selgitanud, et Wakefieldi uuring oli läbi ja lõhki võlts ja vale — andmete kogumine ebaeetiline (nt võttis ta ühe lapse sünnipäeval lastelt raha eest vereproove, võttis mittevajalikke ja potentsiaalselt ohtlikke seljaüdi proove, milleks ei olnud tal eetikakomitee luba), proovide analüüsimise meetodid ebapädevad jne. Suurbritannia vastav amet, mis uurib arstide tegevust, leidis Wakefieldi tegevuses üle 30 eksimuse ja langetas kogutud tõenditele toetudes otsuse, et Wakefield tuleb arstikutsest ilma jätta.

Veel on teada, et oma esialgset uuringut tehes ei avalikustanud Wakefield oma rahalisi seoseid. Tema uuringu rahastajaks oli advokaadifirma, mis soovis vaktsiinitootjatelt kohtus kahjutasusid välja nõuda ja vajasid oma juhtumi tarbeks teaduslikke tõendeid. Sedasi siis palgati Wakefield.

Teine asjaolu, millest Wakefield uuringu avalikustamisel vaikis, oli see, et ta oli just patenteerinud oma leiutatud leetrite üksikvaktsiini ja kuulutates kolmikvaktsiini ohtlikkust ning vajadust üksikvaktsiinide järele, teenis ta iseenda rahakotti. Mitte et teenimine kui selline kuritegu oleks, aga nende seoste mahavaikimine on teadustöö avalikustamisel taunitav ja nagu öeldud, oli uurimistöö ise täielik praak.

Meditsiiniajakiri The Lancet võttis Wakefieldi uurimistöö tagasi ehk distantseeris end sellest, kuna see ei vastanud hea uurimuse mõõdupuudele.

Wakefieldi juhtumit uurinud meditsiininõukogu tegeles asjaga kaks ja pool aastat ning 24. mail langetati otsus Wakefield ja üks tema kolleeg arstikutsest ilma jätta. Nõukogu eesistuja Surendra Kumar ütles, et selline karistus on ainus kohane viis kaitsmaks patsiente ja on laiema avalikkuse huvides.

Allikad:

14 Replies to “Andrew Wakefield — vaktsiinipaanika algataja — jäeti arstikutsest ilma”

  1. Tartus tuleb Ahhaa vedamisel üritus nimega
    Vaktsineerida või mitte? Selles on küsimus!
    Sihtgrupiks rasedad ja väikelastega pered.

    Kavas on teaduskohvik, kus esinevad FIT Biotechi vanemteadur Rein Sikut, PhD, ning TÜ polikliiniku ja peremeditsiini dotsent ja vanemteadur Marje Oona. PhD. Teadlased räägivad mille vastu Eestis vaktsineeritakse ja miks, immunoloogiateemaline mänguline töötuba, kus värviliste maisipulkade abil tehakse selgeks, kuidas meie keha oskab meid ümbritsevate pisikute eest kaitsta.

    Minumeelest ei ole küsimus selles :)
    Aga ehk kutsub intrigeeriv pealkiri kohale hulga neid, kel alusetu antivaktsiinipropaganda mingi kahtluseussi sisse jätnud.

  2. Kas ma saan õigesti aru, et Eestis siis eraldi MD kraadi ei eksisteeri ja kõnekeeles nimetatakse selleks meditsiinialal kaitstud PhD-d?

  3. Wakefield tähistab arstikutsest ilmajäämist esinemisega Chicagos, kirjutab Skepchick:

    Wednesday afternoon The American Rally for Personal Rights is hosting a major anti-vaccination rally in Grant Park.

    How major? Andrew Wakefield, the de-licensed physician, himself will be there giving a talk.

    Vastuaktsioon on juba plaanitud.

    So tomorrow afternoon, Women Thinking Free volunteers are heading to Grant Park to do their part to help counter the deadly communicable BS being spread to the people of Chicago. We’ll be there to get the word out to any innocent bystanders who might be pulled in by conspiracy propaganda, and do what we can to spread the message of rationality, science and not killing kids with the fucking measles.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga