Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) vastas skeptik.ee-le

EAS Feng ShuiSeoses skeptik.ee artiklis kirjeldatud koolitusosakute teemaga kirjutasin EAS-le kirja, kus uurisin nende kriteeriumide kohta, mille alusel mingi koolitusfirma pääses nimekirja, millelt ostetud koolitus võiks saada koolitusosaku meetme kaudu hüvitatud. Avaldan oma kirja ja EAS kommunikatsiooni koordinaatori Merilin Pärli vastuse.

Tere, lp Merilin Pärli,
soovin teada, kuidas toimub koolitusosaku toetuse meetmes koolitusfirmade valimine nende nimekirja, kellelt ostetud koolitusele tehtud kulutused võivad saada EAS-i poolt hüvitatud?

Koolitajate nimekirja leidsin siit:
eas.ee/…/koolitajate-nimekiri
kuid neid kriteeriume, kuidas see nimekiri tekkis või millistele nõudmistele koolitusfirma peab vastama, ei osanud leida. Palun aidake.

Nimekirjast on leida neid koolitajaid, kelle teenuse kõrges kvaliteedis ja vastavust arenevate ettevõtjate vajadustele ilmselt kahtlust ei ärata. Samas on leida ka neid, kelle puhul selline kahtlus tekib, kui vaadata nende poolt pakutavaid kursuseid ja täiendkoolitusi. Näiteks leiame Annely Soots Koolitus OÜ kavast relfeksoloogia, aroomteraapia, kiropraktika, maksapuhastamise, detoksifikatsiooni, toidu pH ja muid koolitusi-kursusi, kuid teadusuuringud ei kinnita selliste tegevuste vastavust tänapäevastele teadmistele inimese füsioloogiast, biokeemiast, anatoomiast ja seepärast liigitatakse sellised tegevused nn “alternatiivmeditsiini”
valdkonda ehk tõendamata toimega tegevuste sekka, millest mõned on inimese tervisele lausa ohtlikuks osutunud.

Veel leiame näiteks Holistic Therapuy Institute OÜ, kes pakub omasõnul:

“Koolitus ühendab tänapäevased transpersonaalse psühholoogia meetodid ammutuntud teadmistega inimese energiasüsteemist ja keha-vaimu seostest.

Üldinimlike psühholoogiliste teemade süvakäsitlus, õpetus inimese energiaväljast ja tšakratest, kvantfüüsikaline maailmanägemus, teadvuseseisundid, regressioon, intuitsioon, teadvustamine, elukvaliteet, suhted, mehelik ja naiselik energia, inimese võimed ja
kasutamata potentsiaal, avatud süda, vaimsus argipäevas on mõned koolitust iseloomustavad märksõnad.”

Kuidas õpetus mütoloogilistest energiaväljadest ja tšakratest Eesti ettevõtlust arendab, jääb arusaamatuks. Seos kvantfüüsikaga tuleneb muidugi sellest, et teksti koostajad ei ole vastava distsipliiniga lähemalt kokku puutunud.

Veel leiame koolitajaid, kes tegelevad nt nõiavitsa või pendliga “energiate” tuvastamisega ja ajaloolise Hiina õpetuse Feng Shui abil nende “energiavoogude” paikasättimisega (Seeder Konsultatsioonid OÜ). Ja ei puudu ka homöopaatia (Sternum OÜ), mis kõikide korralike teadusuuringute tulemusel on minetanud igasuguse respekti teadusliku meditsiini osas midagi kaasa rääkida.

Siin välja toodud ja mõnede siin kirjas väljatoomata näidete valguses küsingi, et kas koolitusfirmasid ja nende poolt pakutavat mingite kriteeriumite alusel ka hinnatakse. Kui jah, siis millised need on?

Lugupidamisega,
Martin Vällik
MTÜ Eesti Skeptik
www.skeptik.ee
tel 508 9328

PS
Siinsed küsimused ja neile saadetud vastused võivad leida avalikustamist skeptik.ee kodulehel.
m

Tere,

Esiteks annan teada, et ajutise programmina ellu kutsutud koolitusosakute taotluste vastuvõtt lõpetatakse 4. juunil, seega kaotab teema oma aktuaalsuse juba paari päeva pärast.

Teiseks siis valikukriteeriumid, neid oli kolm.
1. Kui organisatsioonil oli koolitusluba, sai ta nimekirja. Kõigil teie poolt välja toodud ettevõtetel on koolitusluba olemas.
2. Kui organisatsioonil koolitusluba ei olnud, siis otsustas nimekirja lisamise hindamisrühm (EAS, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM), Koolitusfirmade liit (EKFL)). Põhilise asjaoluna vaadeldi, kes on koolitajad, milline on ettevõtte senine tegevus, milliseid koolitusi täpsemalt pakutakse.
3. Samuti vaadeldi maksuvõlgasid. Nimekirja ei pääsenud maksuvõlglastest organisatsioonid.

Siiski on oluline nüanss just see, et EAS toetab koolitusosaku programmi kaudu vaid tööalast täiendkoolitust. See tähendab seda, et kui ettevõte leiab, et töötajal on vajalik mingisugune koolitus läbida selleks, et suurendada töösooritust, siis on tal võimalik vastavat koolitust ka taotleda, kuid enne otsustamist läbivad kõik projektid hindamise. Muuhulgas vaatab EAS ka seda, mismoodi on ettevõtja koolitust põhjendanud, miks on just see koolitus tema jaoks oluline ja vajalik. Siiski, meie teadaolevalt ei ole ükski artiklis viidatud koolitaja oma teenust koolitusosaku raames pakkuda saanud.

Millised on kriteeriumid koolitusloa saamiseks, küsige juba Haridus- ja Teadusministeeriumilt.

Heade soovidega

Merilin Pärli
Kommunikatsiooni koordinaator
Turundus- ja kommunikatsiooniüksus

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus
Lasnamäe 2
11412 Tallinn
Tel: 6279 417
Mob: 56 505 695
merilin.parli@eas.ee
www.eas.ee

Egas muud kui Haridus- ja Teadusministeeriumi koolituslubade asjaolusid uurima.

7 Replies to “Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) vastas skeptik.ee-le”

  1. Millegipärast ei toimi (mul vähemalt) “Loe edasi” link.
    Edasi lugeda sain ainult kommentaari lisada püüdes- siis avanes kogu nö “lugu”.

  2. Lootuses vastust saada, satud hoopis tüüpilisse poliitiliselt korrektsesse ja “traditsioonilisse” süsteemi, kus tegelikult puudub vastutav ja konkreetne reguleeriv seadus ning inimesed käituvad täpsel oma äranägemise järgi.
    Peenemalt nimetatakse seda asja bürokraatiaks.

    Kui üritad vältida vastutuse ja vastamise edasiveeretamist ning nõuad vastutavalt vastuseid, siis süsteem käsitleb sind tagakiusajana.

    Tuleb olla vägagi kannatlik ja ettevaatlik ning vältida seda, kus suunatakse sind ennast hoopis probleemidesse – peab jääma sihikindlaks.

    Loomulikult, kui antud juhul mingit suuremat eesmärki peale ühe küsimuse on.

  3. ütles:

    Lootuses vastust saada, satud hoopis tüüpilisse poliitiliselt korrektsesse ja “traditsioonilisse” süsteemi, kus tegelikult puudub vastutav ja konkreetne reguleeriv seadus ning inimesed käituvad täpsel oma äranägemise järgi.
    Peenemalt nimetatakse seda asja bürokraatiaks.

    Ei, seda, mida Sa kirjeldad, nimetatakse feodalismiks või ametnike omavoliks. Bürokraatiale on omane — vastupidi Sinu kirjeldatule — see, et seadused kirjutavad ametnikule ette, kuidas see otsustama peab.

    Kui see teema Sind rohkem huvitama peaks, siis keegi magister Kong on bürokraatiast usinasti filosofeerinud. Tõsi küll, kõik tema mõlgutused ei ole tänaseni säilinud.

  4. Koolituslubade kohta kirjutab HTM niimoodi:

    Koolitusluba on tähtajaline riiklik tegevusluba, mis annab eraõppeasutusele koolitusõiguse. Koolitusluba on tunnistus sellest, et õppetöö läbiviimine koolis vastab kehtestatud miinimumnõuetele, eelkõige koolitustegevuse alustamiseks kehtestatud nõuetele.

    Koolitusluba antakse mitte koolile tervikuna, vaid igale õppekavale eraldi. Koolitusluba ei anna aga akrediteeringuga võrdväärset kinnitust õppekava, õppetöö ja õppetingimuste kvaliteedi kohta. Õppekava saab akrediteerida pärast seda, kui esimesed üliõpilased on läbinud kaks kolmandikku õppekavaga määratud õppe mahust. Positiivne akrediteering asendab koolitusluba.

    Riikliku koolitusloa alusel läbiviidud koolituse eest tasutud summast (õppemaks) tagastab riik eraisikule tulumaksu.

  5. Jüri Saar arutleb VABALOGis siinsel teemal ja dešifreerib ametniku vastust:

    1. Alusta probleemi tühisuse ja ebaolulisuse rõhutamisega:

    Esiteks annan teada, et ajutise programmina ellu kutsutud koolitusosakute taotluste vastuvõtt lõpetatakse 4. juunil, seega kaotab teema oma aktuaalsuse juba paari päeva pärast.

    2. Hajuta võimalikult palju vastutust erinevate, võimalikult suurte organisatsioonide vahel ehk viita ministeeriumitele, ühendustele, ametkondadele, komisjonile:

    1. Kui organisatsioonil oli koolitusluba, sai ta nimekirja. Kõigil teie poolt välja toodud ettevõtetel on koolitusluba olemas.

    2. Kui […]

    3. Juhi tähelepanu detailidele, mis ei puutu asjasse ja protseduurilistele nüanssidele, mis võiks välistada probleemi, kuid reaalselt seda ei tee:

    EAS toetab koolitusosaku programmi kaudu vaid tööalast täiendkoolitust. See tähendab seda, et […]

    Tegelikult pole argumenteeritud taotluse mitte-rahuldamiseks mingit alust kui koolitaja on kord juba nimekirja pääsenud, sest näiteks meeskonnatöö koolitused võivad paljuski sarnaseid funktsioone täita, mis Feng Shui või transpersonaalne-mis-iganes. Ühtlasi on segaste asjade kohta võimalik igasugust segast juttu ajada.

    4) Lõpetuseks rõhuta veel kord, et tegu tühise ja ebaolulise probleemiga ja kui on soov rohkem informatsiooni saada, siis suuna inimene teise organisatsiooni poole:
    […]

  6. Minu meelest on vastus täiesti pädev — vastas küsimusele, ütles, kust edasi otsida ja täpsustas ka probleemi täpsemat konteksti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga