Püramiid, nõiad, Veevalaja ja muud leiud ajakirjandusest juunis

Püramiidmaja, pilt Eesti Ekspressi veebist.

  • Püramiidideküla arendaja hüpnotiseeris oma kliendid ära
    Toivo Tänavsuu, Eesti Ekspress

    „Harmooniline elukeskkond, kus oleks võimalus üheskoos luua taas paradiis maapeal,“ kõlas müügilause.
    Kuue aasta jooksul võttis vedu kaheksa peret. Täna on enamikel neist rääkida oma tragikoomiline lugu, mille resümee on üks: vaimumees Margus Aru on petis ja kombinaator, kelle lapsik jutt ja lubadused pole väärt punast krossigi.

    See on seesama kamp, kes kunagi ka seatinast kulda keetsid. Tõepoolest, kui keegi tuleb mingi vaimujutuga äri ajama, siis tasub ikka väga ettevaatlik olla, kuna nende meelest on vaim siuke tegelane, kes pühendunuid justkui ise edule viib — mõtled “õigeid” mõtteid ja kõik muu tuleb iseenesest.

  • Peeter Helme: Eesti – antikristliku propagandaga luterlik maa
    Eesti Ekspress

    Nagu enne öeldud, on perversselt huvitav see, et nõukogude ateism on sellesse süsteemi suurepäraselt integreeritud. Sõimatakse kõiki ja kõike, kes juhivad tähelepanu sellele, et oleme oma vaimus igati kristlik rahvas ning taotakse vastu rinda, pildudes samal ajal hüüdlauseid mingisugusest paganlusest.

    Teeb ikka hinge täis küll, et kirikukaukasse enam nii palju veeringuid ei veeta. Aga ta jutus on mõni hea ja õige kild ka, kuigi enamus auru läheb mujale. Ma ise arvan, et lapsepõlves me usume igasuguseid asju, aga täiskasvanuks saades võiks neist välja kasvada. Ja siis tundub küll imelik, kui päkapikupreester hakkab hurjutama, et keegi enam päkapikke ei usu, kuigi kõnepruugis aegajalt naljatamisi päkapikke appi kutsume.

  • Kuu liikumisest Veevalajas on praegu ootusärev õhkkond, mida kinnitavad tuntud Eesti inimesed

    Kuna astroloog Edda Pauksoni sõnul mõjutab praegune olukord enim Veevalaja tähemärgis sündinuid, võtamegi mõned kõned tuntud Veevalajatele, et tänase päeva meeleoludest aimu saada.

    Tõnu Lilleorg, PM Elu24
    Taas üks näide pseudoeksperdi teenimatust esiletõstmisest.

  • Nõiad kogunevad Piusa jõe äärde maailma päästma
    Katrin Pauts, Õhtuleht

    Nõialaagris lubab Säde kokkutulnute silmad lõpuks avada: “Näiteks kuidas maailma valitsemine toimub – kogu pangandus, rahandus, kõik see on 4–5 inimese käes, kes tegelikult ei olegi inimesed… Ja ka majanduskriis on teadlikult tekitatud!”

    Mitte nõia-, vaid hullulaager.

  • Mozarti muusika kiirendab jäätmete lagunemisprotsessi?

    Mikroobid suudavad enda elutegevuse muusikarütmidega kooskõlla viia. Muusika ja hapniku lisamine aitavad lagunemisprotsessi kiirendada. See tähendab seda, et me saame ühes kuus hoida kokku 1000 eurot

    PM Online

  • Unustage Da Vinci kood! Sixtuse kabelist leiti Michelangelo peidetud sõnum
    Delfi Forte

    Muidugi jääb alati võimalus, et kujutis on lihtsalt iselaadne “Rorschachi test”. See on pilt, mis ütleb rohkem vaataja kui pildil kujutatu kohta.

  • Kas planeedid pani paika taevaisa?
    Mati Soomre, Maaleht

    Aastaid on pead ja piike murtud, kas Titiuse-Bode reegel on teadus või numeroloogia. Sõbralikku lahendust seni ei ole. Näiteks planetoloogiaajakiri Icarus ei võta vastu artikleid, mis pakuvad välja Bode seaduse “parandatud” versioone.

  • Teadus ütleb: usalda oma kõhutunnet!
    Jaan Aru, teadvus.wordpress.com

    […] meil on tõepoolest kaks erinevat mõtlemise moodust: teadvustatud ja teadvustamata. Dijksterhuis’ ja teiste ideede kohaselt on just tähelepanu peamiseks faktoriks, mis määrab, kas isik kasutab parajasti teadvustatud või teadvustamatut mõttemoodust.

  • Mis paneb inimesi eitama tõsiasju ja uskuma vandenõusid
    Selle kuu parim lugu.

310 Replies to “Püramiid, nõiad, Veevalaja ja muud leiud ajakirjandusest juunis”

  1. Püramiidiküla lugu ilmus mais, samas Ekspressi numbris koos pöörase looga mehest, kes tooredieedi ja Brasiilia hallutsinogeenirüüpe mõjul väidetavalt ajukasvaja kasvamise peatas.

  2. Phoenixi diakonkond on meikinud steitmendi, milles õigustatakse elupäästvat aborti autoriseerinud nunna kirikuvande alla panemist:

    “Every Catholic institution is obliged to defend human life at all its stages; from conception to natural death. This obligation is also placed upon every Catholic individual. If a Catholic formally cooperates in the procurement of an abortion, they are automatically excommunicated by that action. The Catholic Church will continue to defend life and proclaim the evil of abortion without compromise, and must act to correct even her own members if they fail in this duty.

    Kuidas nunn aborti autoriseeris? Püha Joosepi haigla steitment kirjeldab lähemalt:

    “In this tragic case, the treatment necessary to save the mother’s life required the termination of an 11-week pregnancy. This decision was made after consultation with the patient, her family, her physicians, and in consultation with the Ethics Committee, of which Sr. Margaret McBride is a member.”

  3. Mina tegelikult ei usu, et Margus on manipulaator ja petis. Olen nende perega kokku puutunud ja kunagi koos Egiptuses käinud. Pigem on nii, et tal pole piisavalt majanduslikku mõtlemist ja see on viinud sinna, kus nad praegu on. Ma usun, et ta on oma olemuselt hea inimene, lihtsalt ei oska piisavalt reaalselt siin materiaalses elus asju hinnata.
    Nii arvan mina, endine huuga-puuga ja tänane paadunud skeptik:)

  4. Kas tõesti on pliist kulla tegemise kuulutamine seletatav vaid vähese majandusliku mõtlemisega…?

  5. tüüp oleks võinud küll muusikamaailma jäädagi. tema kunagi ettevõtmine aastast 1994, nimega flytrap oli oma ainsa albumiga “hell behind the paradise” üks mu tollastest kohalikest lemmikutest. ilusad lood, ehkki silmatorkavalt naivistlikud.

    nostalgia pärast hea tänagi kuulata:
    expiation day
    morning dream
    hell behind the paradise

  6. Ma olen ka temaga kokku puutunud ja usun, et ei ole petis. Kui ikka krunte on täna veel kahe milli eest müüa ja ta laenas 1,77 miljonit, siis ilmselt oli plaan hea. Reval Credit on lihtsalt see kirik kus keretäis ära tuli.

    Juttu, et piim püramiidis halvaks ei lähe mina pettuseks ei pea, kuna seda saab ju igaüks lihtsasti ise testida. Päeva lõpuks on see põselihaste küsimus, et kui halb piim on halb. Mõni neelab veel aasta pärast ja limpsab keeltki.

  7. Henrik Aavik ütles:

    Kui ikka krunte on täna veel kahe milli eest müüa ja ta laenas 1,77 miljonit, siis ilmselt oli plaan hea.

    Aga see on ju jama. Miljonite kaupa müümata krunte on praegusel kinnisvaraturul igal arendajal jalaga segada. Keegi neist ei ole hea plaani üle happy.

  8. Henrik Aavik ütles:

    Juttu, et piim püramiidis halvaks ei lähe mina pettuseks ei pea, kuna seda saab ju igaüks lihtsasti ise testida.

    oo! paranormaalne väide! no testime siis või?

  9. @Martin Vällik:
    Ma üsna hiljuti natuke kirjutasin sellest, ühes maakonnalehes. Ja keegi oli mu loo isegi siia linkinud tookord:)
    See oli muidugi suhteliselt põgus arvamusavaldus, teema ise on huvitav ja võib-olla kunagi kirjutan ka põhjalikuma analüüsi teemal “Kuidas Mairest skeptik sai”:)

  10. Tõnu Lehtsaar: Homoideoloogiast parempoolse pilguga
    seekord nimetatud kui religiooni- ja suhtlemispsühholoog, aga jätkuvalt homofoobne usuvihkamisideoloog (he-he, sain sildi panna :)

    Homoideoloogia üks põhieesmärke tundub olevat inimeste veenmine selles, et homoseksuaalsus on normaalne nähtus. Ameerika Psühholoogide Assotsiatsioon (APA) väidab sõnaselgelt, et nii heteroseksuaalne kui homoseksuaalne käitumine on inimese seksuaalsuse normaalsed aspektid. Sama meelt on ka mitmed autoriteetsed rahvusvahelised psühhiaatrite ja muud tervishoiuorganisatsioonid.

    Homoseksualismi õigustavate teaduslike ja kõlbeliste argumentide nõrkus on üks põhjus, miks paljud erialaspetsialistid suhtuvad jätkuvalt homoseksualismi kui loomuvastasesse hälbesse.

    “Loomuvastane hälve” on ideoloogiliselt inspireeritud hinnang, millel pole seost vaadeldava reaalsusega.

  11. Vaatasin täna hommikul seda pealkirja ja otsustasin, et mina enam Lehtsaare artikleid ei loe. Või vähemalt ei klõpsa neile algsetes üllituskeskkondades. Tänan tsiteerimast; näikse, et seltsimees jätkab vanas vaimus. Lähen klõpsin nüüd parem teadusartikleid.

  12. Kui jätta ära sõna “loomuvastane”, siis kirjutaks isegi neile lõikudele alla. Mis ta siis ikka nii valesti ütles?

  13. Martin Vällik ütles:

    “Loomuvastane hälve” on ideoloogiliselt inspireeritud hinnang, millel pole seost vaadeldava reaalsusega.

    olgu seos või ärgu olgu – mina ei saa aru sellisest lihtsast ja inimlikult seletatavast asjast, et miks peaks see olema kellegi kolmanda isiku asi, kuhu kaks või rohkem nimest omavahel teineteisele oma tille topivad või mida nad limpsivad?

    ah avalik propageerimine, te ütlete? no ma pole näinud, et homod propageeriks kuskil kedgai avalikult homoks hakkama. see kui poliitilised parteid avalikult endaga liituma propageerivad, on siis kuidagi parem? pealegi – ega kui ei taha kakatillimeheks hakata, siis ei pea ju ka otsese propaganda korral selleks hakkama – vaba valik ju ikkagi, või mis?

  14. Aga Lehtsaar ju ei tümitagi kedagi selle pärast, mida nad omavahel teevad.

  15. Kriku ütles:

    Kui jätta ära sõna “loomuvastane”, siis kirjutaks isegi neile lõikudele alla. Mis ta siis ikka nii valesti ütles?

    Noh, juttu stiilis “Salalikud neegrid on jälle pead tõstmas ja levitavad propagandat, mille kohaselt neegrid täiesti normaalsed inimesed olevat ning neid vihata ei kõlbavatki. Kas pole naeruväärne?” ei peeta 21. sajandi Euroopas väärikaks — sõltumata sellest, milline on kõnealuste neegrite nahavärv, usutunnistus või seksuaalne eelistus.

  16. Kuskohas küll Lehtsaar ütleb, et omasooiharaid tingimata vihata tuleks, nagu sa viitad…?

  17. Jason ütles:

    no ma pole näinud, et homod propageeriks kuskil kedgai avalikult homoks hakkama.

    Mina olen näinud Heeliumi arvamas, et iga teine postitus tema lemmik-uhuule pahasti ütleb. Võib-olla Lehtsaar arvab, et iga teine tänaval vastutulija arvab tema heteroseksuaalsusest pahasti? See pidavat eriti sagedane nähtus olema siis, kui inimene ise oma seksuaalsuses päris kindel ei ole. Jung arvas ka asjast midagi.

  18. Või arvab dig, et “homoideoloogiale” viitamine tähendab automaatselt üleskutset vihkamisele…?

  19. ma kaldun kah (isiklike tähelepanekute põhjal) pooldama mingit hiljuti kuskilt läbikäinud uurimust, mille kohaselt homoviha olla põhjustatud seksuaalsest ebakindlusest või ebakindlusest omaenese suundumuse suhtes.

  20. Kriku ütles:

    Või arvab dig, et “homoideoloogiale” viitamine tähendab automaatselt üleskutset vihkamisele…?

    dig arvab, et kui kodanik X kirjutab artikli, kus ta otsesõnu väidab või ridade vahel vihjab, et egalitaarne seisukoht mingisuguse tõrjutud vähemuse — näiteks neegrite — võrdsusest Tavaliste Inimestega(tm) ja ettepanek nende tõrjumisest tulevikus hoiduda kujutab endast tolle tõrjutud vähenduse “peatõstmist”, “propagandat” või “ideoloogiat” ja “alatut katset oma seisukohti avalikkusele peale suruda”, on kodanik X ühest küljest ametis demagoogiaga ja teeb teisest küljest alatut katset avalikkusele peale suruda seisukohta, et kõnealuse tõrjutud vähemuse jätkuv tõrjumine on ihaldusväärne. See aga kujutab endast ei midagi rohkemat või vähemat kui üleskutset vihkamisele ning olemasoleva viha põlistamisele. Üleskutse selline vorm võib olla küll veidi rafineeritum kui isand Ahjula kuulus hüüatus, kuid sisult pole see karvavõrdki vähem kitsarinnaline.

  21. Tõnu Lehtsaar ei väida, et ettepanek omasooiharate tõrjumisest hoiduda tähendab nende “peatõstmist”, “propagandat” või “ideoloogiat” ja “alatut katset oma seisukohti avalikkusele peale suruda”.

    Aktiivne propagandakampaania ja opositsionääride sildistamine omasooiharate aktivistide poolt on faktid ja üks skeptik ei tohiks minu meelest nende ilmingute kaasa minna. Lehtsaar tunneb muret tõenduspõhise maailmapildi murendamise pärast survegrupi poolt ja sellisena sobiks tema kõnealune artikkel minu meelest ka käesolevas portaalis avaldamiseks.

  22. Kriku ütles:

    Aktiivne propagandakampaania ja opositsionääride sildistamine omasooiharate aktivistide poolt on faktid ja üks skeptik ei tohiks minu meelest nende ilmingute kaasa minna.

    [Vajatakse viidet]

    Lehtsaar tunneb muret tõenduspõhise maailmapildi murendamise pärast survegrupi poolt …

    Minu arust esitab Lehtsaar linnalegende ja kuulujutte ilma faktidele viitamata. Samahästi võiks siin Jaiki teoste äratrükkimisega jätkata.

  23. Mis on homoseksuaalsusel pistmist tõenduspõhise maailmapildiga? Mida siis tõestama peab?

    Et kas see on valik või geneetika?
    Mõlemal juhul oleks tolerantsus rohkem, kui kohane…
    Et kas see on moraalne?
    Seda teadusega nüüd küll tõestada ei saa. Moraalsus on suhteline.
    Et kas see on normaalne?
    Vt eelmist.
    Et kas homod teevad propagandat?
    jah, sest igasugune sõnumi edastamine eesmärgiga midagi populariseerida või avalikku arvamust muuta..ongi propaganda. See, et sel sõnal on halb maik man, on hoopis teine teema.

    Või on seal veel midagi arutleda ja tõestada? Ühiskond otsustab, kas midagi on moraalne/eetiline/normaalne või mitte. Ühiskond ei otsusta, kas gravitatsioon eksisteerib või mitte. See on tõendamisküsimus. Normaalsus ei ole.

  24. Kriku ütles:

    Tõnu Lehtsaar ei väida, et ettepanek omasooiharate tõrjumisest hoiduda tähendab nende “peatõstmist”, “propagandat” või “ideoloogiat” ja “alatut katset oma seisukohti avalikkusele peale suruda”.

    Vaata hoolikamalt, loe ridade vahelt ka. Näiteks vihjab Lehtsaar …

    Lehtsaar tunneb muret tõenduspõhise maailmapildi murendamise pärast survegrupi poolt ja sellisena sobiks tema kõnealune artikkel minu meelest ka käesolevas portaalis avaldamiseks.

    … näiteks vihjab Lehtsaar, et tema isiklik mitte-egalitaarne seisukoht on tõenduspõhine ning tema oponentide oma on tõenduspõhise maailmapildiga vastuolus. Nii hästi vihjab, et isegi Sina läksid õnge. Niisugune ratsionaalse skeptitsismi oma survegrupi vankri ette rakendamine peaks skeptikuportaalis kritiseerimist leidma küll, muidu hakkavad inimesed veel arvama, et skeptikud ongi niisugused.

  25. Tere, Maire! Mul on see artikkel väga hästi meeles. Eriti vist seetõttu, et mu tutvusringkonnas on rohkem kui üks Kleopatra. Ilmus too artikkel “Saarlases” vist?

    Meil on ilmselt ühiseid tuttavaid ;) Tore oli lugeda, et sellest saab ka terveneda. Ise põdesin uhhuunduse kergemal kujul läbi 15nda ja 20nda eluaasta vahel. Mõni sõber on aga sinna staadiumi jäänudki.

  26. Priitp vajas viidet. Kergesti guugeldub välja:

    Oppose homophobia: support same-sex marriage rights!

    The campaign for equal marriage rights and the nationwide mobilisations have refused to accept this. The uncompromising fight against homophobia has attracted many young people to the campaign and helped to build pressure on the government.

    Kes ei nõustu abielu ümberdefineerimisega, on homofoob. Yeah, right.

    Catlyn küsis:

    Mis on homoseksuaalsusel pistmist tõenduspõhise maailmapildiga? Mida siis tõestama peab?

    Igasuguseid otsuseid on võimalik teha lähtudes kas ideoloogiast või tõenditest. Näiteks kui samasooliste paaride poolt võõraste laste lapsendamine seadustataks ideoloogilistel põhjustel, ilma tõenduspõhise veendumuseta, et see ei kahjusta laste huve rohkem kui lapsendamine normaalsesse perre, kaugenetaks sellega kahetsusväärselt tõenduspõhisest maailmapildist.

  27. catlyn ütles:

    Või on seal veel midagi arutleda ja tõestada? Ühiskond otsustab, kas midagi on moraalne/eetiline/normaalne või mitte.

    Nii see päris ei ole. Eetika puhul on olulised argumendid ja kooskõla (teooria sisemine kooskõla, ja teooria kooskõla eriteaduste tulemustega).

  28. Paraku ei ole ühtegi sisemiste vastuoludeta eetilist süsteemi olemas. Ja eriteaduste tulemusi ei tasuks ka fetisheerida. Väga paljudel juhtudel ei aita need valikut teha.

  29. Kriku ütles:

    Priitp vajas viidet. Kergesti guugeldub välja:

    Oppose homophobia: support same-sex marriage rights!

    The campaign for equal marriage rights and the nationwide mobilisations have refused to accept this. The uncompromising fight against homophobia has attracted many young people to the campaign and helped to build pressure on the government.

    Kes ei nõustu abielu ümberdefineerimisega, on homofoob. Yeah, right.

    Ünd? Kas see on seisukoht, mida toetavad kõik homoideoloogid? Kas see on seisukoht, mida toetab enamus homoideolooge? Ja miks see viide on üldse oluline?

    Inimestel on igasugu huvitavaid seisukohti. See ei tähenda, et kõik inimesed neid huvitavaid seisukohti jagavad.

    PS. Ühelt poolt väidad sa, et ei ole nõus abielu ümberdefineerimisega. Teiselt poolt väidad, et abielu kui selline, on iganenud (eriti VÕSi mõistes). Minu arust on siin vastuolu :)

  30. Kriku ütles:

    Paraku ei ole ühtegi sisemiste vastuoludeta eetilist süsteemi olemas. Ja eriteaduste tulemusi ei tasuks ka fetisheerida. Väga paljudel juhtudel ei aita need valikut teha.

    Mille poolest on näiteks kvaasirealism vastuoluline?

    Mulle sümpatiseerivad üldiselt need filosofeerimise viisid, mis üritavad olla eriteaduste tulemustega koskõlas. YMMV, muidugi. Neist teistest pole mõtet siin saidil eriti rääkida, eksole :)

  31. Aga mis viidet sa siis küsisid? Mina sain aru, et näidet eelkirjeldatud suhtumisest. Ma siis pritsisin siia esimese vastutuleva näite.

    Ühelt poolt väidad sa, et ei ole nõus abielu ümberdefineerimisega. Teiselt poolt väidad, et abielu kui selline, on iganenud (eriti VÕSi mõistes). Minu arust on siin vastuolu

    Seisukoht, mille järgi abielus olemine peaks andma inimestele mingeid erilisi õigusi või panema neile mingeid erilisi kohustusi, on aegunud.

  32. Mille poolest on näiteks kvaasirealism vastuoluline?

    Nojah, mina mõtlesin normatiivset süsteemi.

    Mulle sümpatiseerivad üldiselt need filosofeerimise viisid, mis üritavad olla eriteaduste tulemustega koskõlas.

    Nagu öeldud, väga paljudel juhtudel ei aita eriteaduste tulemused vastata eetika valdkonda kuuluvatele küsimustele. Minu arvates me oleme seda juba mitu korda arutanud.

  33. @KatrinV:
    Jah, see oli “Oma Saares”.
    Sul läks siis veel hästi. Ma olin sinust poole vanem, aga ikka veel nii loll:) Nali! Tegelikult on mul väga hea meel, et see asi läbi sai tehtud. Nüüd on ikka hoopis teine tera uhhuu-teemadel sõna võtta. Kui mõni uhhuutaja ütleb, et mis sina ka tead, siis võin laduda lauale Reiki tunnistused ja muu kraami, mis mu sõnadele “kaalu” annab:P

  34. New York Times annab teada, et Türgis on katoliku piiskop surnuks pussitatud.

    ANKARA, Turkey (AP) — A Roman Catholic bishop was stabbed to death in southern Turkey on Thursday, a day before he was scheduled to leave for Cyprus to meet with the pope, officials and reports said.

    Küllap siin ikka mingi vandenõu mängus oli!

    Mehmet Celalettin Lekesiz, the governor for the province of Hatay, said police immediately caught the suspected killer. He said the man, identified only as Murat A., was Padovese’s driver for the last four and a half years and was mentally unstable.

    Näedsasiis, ei olnudki vandenõud. Kuidas Associated Press vandenõu tagasi saab?

    In a 2006 telephone interview with the AP, following another knife attack that injured another priest, Padovese expressed concern over the safety of Catholics priests in Turkey.

    ”The climate has changed,” he said. ”It is the Catholic priests that are being targeted.”

    Pole midagi lihtsamat: tuleb üksnes viidata neli aastat vanale juhtumile ja ridade vahelt vihjata, et see praeguse sündmusega kuidagi seotud on.

  35. Maire, kohe päris tõsiselt, kas Te sellest Reiki värgist näiteks ei tahaks artiklit kirjutada?

  36. Kriku ütles:

    Seisukoht, mille järgi abielus olemine peaks andma inimestele mingeid erilisi õigusi või panema neile mingeid erilisi kohustusi, on aegunud.

    Ei ole. Ka tänapäeval on üldtunnustatud seisukoht, et abielus olemine peaks inimestele andma õiguse avalikult kuulutada, et nad abielus on. Sellega kaasneb, muidugi mõista, ka kohustus leplikult pealt kuulata, kui kallis kaasa avalikult kuulutab, et ta abielus on.

    Sellest kuulutamisest sõltub tänapäeval päris hulka asju, alustades näiteks testamendi vaikeseadetest. Selleks, et testament töötaks nii, nagu abielu ilma testamendita töötab, tuleb üsna hulka konfigureerimistööd teha ja ilma juristi abita saavad vähesed sellega hakkama. Abielu on aga taskukohane ka tavainimesele, kes igal nädalal uut testamenti ei tee ja sellepärast kõigi peensuste ning konksudega ise tuttav ei pea olema.

  37. Esiteks nimetab ennast abikaasadeks hulk inimesi, kes tegelikult ei ole registreeritud abielus. Common Law’s on selleks lausa omaette instituut.

    Teiseks pärimisõiguse argument eriti ei päde, kuna igal juhul on kõige parem ning ratsionaalsem viis pärimisõiguslike suhete reguleerimiseks testament teha. See ei nõua mingit erilist “konfigureerimistööd” ja on praktiliselt kõigile taskukohane. Helista ükskõik millisele notarile ja küsi, kui mind ei usu.

  38. Kriku ütles:

    Nagu öeldud, väga paljudel juhtudel ei aita eriteaduste tulemused vastata eetika valdkonda kuuluvatele küsimustele.

    Reaalsus on keerulisem. Kui välja ilmub mõni jobu, kes teatab, et “On ebaeetiline lasta hobustel tänavaid mööda ringi kapata, sest autod võivad seepeale solvuda”, siis võib eriteadlasest, kes räägib, et autod hobuste üle ei solvu, kasu olla küll.

    Tänapäeval on millegipärast moodi läinud katsed väärtushinnanguid teadusega põhjendada. Pahatihti läheb see hukka — ja just sellistel juhtudel on skeptikul sõna sekka öelda. Väärtushinnangu enda kohta ei ole arvamust tarvis avaldadagi, aga eetilisele küsimusele saab sellegipoolest vastata.

  39. Kriku ütles:

    Esiteks nimetab ennast abikaasadeks hulk inimesi, kes tegelikult ei ole registreeritud abielus. Common Law’s on selleks lausa omaette instituut.

    Tore on. Kui nüüd keegi tänavale protestima läheb, et tavaõiguslased julgesid abielu ümber defineerida, siis ehk võtan mina ka tõsiselt juttu sellest, et abielu ümberdefineerimine inimestes muret ja hingevalu põhjustab.

    Ja teiseks, sõna “registreeritud” minu mõlgutuses ei figureerinud. Kust see juurde lupsas?

  40. Kriku ütles:

    Maire, kohe päris tõsiselt, kas Te sellest Reiki värgist näiteks ei tahaks artiklit kirjutada?

    Ei, praegu kindlasti ei taha. Ma tahaksin küll kunagi pikemalt seda teemat käsitleda ja analüüsida ja teeksin seda meeleldi ka enda näitel (loe: pead pakule pannes:)), aga ma tunnen, et asi pole minus veel päris küps. Ühest küljest olen ka ettevaatlik teise äärmusesse laskumisel, s.t. et tegelikult ma ei tea ju täpselt, millega üht või teist asja seletada. Tahaksin enne mõned seletused leida enda jaoks. No ja siis muidugi ka ajapuudus, sest töö ja kool nõuavad praegu suurt pühendumist, nii et muule mõtlemiseks ja muust kirjutamiseks kui koolitööd, ei jää hetkel lihtsalt aega.
    Aga üldiselt ma arvan, et inimesed võiksid olla julgemad iseenda näitel asjadest rääkima. Kahjuks on neid vähe, kes tahavad oma rumalusi tunnistada, aga neist tunnistamistest oleks ehk paljudele abi.

  41. Kui nüüd keegi tänavale protestima läheb, et tavaõiguslased julgesid abielu ümber defineerida, siis ehk võtan mina ka tõsiselt juttu sellest, et abielu ümberdefineerimine inimestes muret ja hingevalu põhjustab.

    Kulla inimene, Common Law Marriage pärineb otsapidi kanoonilisest õigusest, st. keskajast. Seda esiteks. Teise ei ole meie asi, mida mujal abieluks peetakse või ei peeta.

    Registreerimisest rääkisin seetõttu, et sina rääkisid pärimisõigusest, mis tõesti kasutab testamendi puudumisel abielu perekonnaseaduse mõistes, st. riiklikult registreeritud abielu.

  42. Ega lastetu abielu traditsioonilises mõttes abielu mõõtu välja anna, kuigi juriidiliselt vahet ei olegi. Kui inimesed abielluvad ilma soovita ühiselt ühiseid lapsi kasvatada, võivad homod tõesti küsida, et palju homoabielu sellisest abielust erineks.
    Iseasi on see, kas riik, mis kuulutab inimese individuaalse vabaduse ülimaks väärtuseks, tohib veel midagi peale selle vabaduse väärtustada.
    Või on millegi veel väärtustamine nende ahistamine, kes seda väärtushinnangut ei jaga.

  43. @Maire:
    Ega see ei olegi ju rumalus. Keegi meist ei ole kõiketeadja, ning kui puutud kokku valdkonnaga, millest vähe või mitte midagi ei tea, siis usaldad eksperti. Enda kohta ütlen, et tagantjärele targana oleksin ju pidanud aru saama ja läbi nägema, olin ju loodusteadustes siiski päris hästi kodus juba siis ja asjast huvitet, kuid need kaks asja liikusid justkui täiesti eri kanaleid mööda…

    Ma ei osanud näha vastuolusid, ma ei tulnud selle pealegi, et neid võiks olla, ja ma usaldasin pimesi seda, mis oli raamatutesse kirja pandud. Üks raamat (pealkirja ei mäleta, kinkisin sõbrannale ära, kellest sai hiljem sensitiivisõltlane…) rääkis nt kohtumistest tulnukatega – et mütoloogiast tuntud haldjad on tulnukad, et üks mees kohtus keset põldu taevast kuldse keti otsas allarippuvas puuris istuva olendiga jne. Oi, see oli nii põnev! Ja loomulikult sai läbitud transendentaalse meditatsiooni kursus ja käidud nõia juures ja… alguses oli hirmus põnev ja otsisin seoseid ja mõtlesin, et ohh kui vägev, näe, ta teabki, mida ma mõtlen ja… aga kui ma rahulikult hakkasin asja üle järele mõtlema, sain aru, et meditatisoonikursus oli puhas pettus (tuli maksta 50 ruublit, aga kõik said sama mantra, kuigi see pidi olema induviduaalne – tegime sõbrantsidega asja omavahel selgeks). Ja sensitiivile panin ma ise sõnad suhu ja leiutasin ise seoseid. Jne. Aga lolliks ma ennast küll ei tunnista, lihtsameelne idealistlik unistaja olin. Kaks viimast kehtivad tänaseni. Minu kogemuste kohaselt ongi paravärgindusega tegelevad inimesed sageli (mitte alati!) siirad, idealistlikud, lihtsameelsusele kalduvad, kergesti mõjutatavad unistajad inimesed, keda ei rahulda neid ümbritsev hall argipäev ja (nende arvates) tüütu ja igav reaalsus, mis (jällegi nende arvates) olevat teadlaste sõnul ammu ära seletatud.

    Õppides teadust, olen avastanud inspiratsiooni, ilu ja lahtiseletamata “saladused” sealt, kust poleks osanud neid otsida. Üks USA-st pärit vahetusõpetaja arvas (kuuldes, et mind huvitab füüsika ja astronoomia), et kui sa tead, millised protsessid tähtedes aset leiavad (st miks tähed on tähed), siis kaob salapära ja röövitakse öötaevalt tema ilu ja sa ei taha enam tähti imetleda. Ma jäin talle suurte silmadega otsa vaatama – kust inimene midagi sellist võtab?! Ise õpetaja…

    Vabandust pika ja asjasse mittepuutuva kommentaari pärast. Mul oli momendil aega, üks saladuslik olend parajasti magab kõrvaltoas võrevoodis.

  44. Haridusminister on leidnud astroloogiale kasutusala, vahendab Postimees:

    Haridusminister Tõnis Lukase sõnul kuulub linnade liidu jutt gümnaasiumide erastamisest sellisesse kategooriasse, kus vastama kõlbaks pigem astroloog.

    «See on poliitiliselt väga fantaasiarohke konstruktsioon, mis nõuab pigem kommentaari astroloogilt,» ütles Lukas Postimees.ee’le.

    «Kui me hakkame kõiki paragrahve niimoodi hindama, et kui tuleb võimule rahvavaenulik valitsus, siis oleme poole tunni jooksul kõik skisofreenia ohvrid. Niimoodi ei tohiks tegelikult mõttearendusi teha,» leidis ta,» leidis ta.

  45. Ohio ülemkohus on teinud ajalugu metroloogia vallas,
    kirjutab Cleveland.com:

    COLUMBUS, Ohio – A simple educated guess that a motorist is speeding is all the evidence a police officer needs to write an ironclad speeding ticket, the Ohio Supreme Court ruled on Wednesday.

    Santimarino said he decided to write Jenney a ticket for 79 mph — closer to what the radar calculated instead of his own estimate.

    But Kim, Jenney’s attorney, argued that Santimarino was not qualified to operate the radar gun because the officer could not produce a certificate proving he was trained to use it or explain the two different readings.

    The radar evidence was thrown out. Jenney’s speeding conviction then hinged solely on the officer’s estimate of 73 mph. The Barberton Municipal court ultimately decided to issue Jenney a ticket for driving 70 mph.

    “I think this ruling stinks,” Kim said. “The court agreed he was incompetent to use radar but said he is competent to stand on the highway and visually estimate speed. This is ridiculous.”

  46. Eesti teadlane avastas uudse vähiravi
    PM E24

    «Lihtsustatult võib öelda,» selgitas Teesalu, «et klassikalise vähiravi probleem pole vähiravimite vähene efektiivsus, vaid vähene selektiivsus. Vaid tühine osa vereringesse manustatud vähiravimist jõuab kasvajarakkudeni.

    Raviefekti saavutamiseks tuleb ravimit kasutada suurtes kogustes. Tulemuseks on normaalsete kudede kahjustused ja vähiraviga traditsiooniliselt kaasas käivad tõsised kõrvalnähud, nagu juuste väljalangemine, soolehädad ja südamelihase kahjustus.»

    Teesalu sõnul on tema ja Sugahara avastatud uue meetodi boonuseks see, et toksilist vähiravimit satub normaalsetesse kudedesse palju vähem ning sedasi kahanevad ravimi kõrvaltoimed.

    Tore lugu teadlaste töömail ja võimalikust loodetavast edust paljusid inimesi puudutaval alal, aga kommentaarides leiame aigarsädelasi, “vitamiin” B17 usklasi, pH-lasi, “õigesti” mõtlejaid ja toitujaid…

  47. The Sun vahendab arenguid vereproovide alalt Inglismaal:

    PATIENTS’ lives could be put at risk by a hospital’s new rule that doctors must write the word “please” when asking for blood tests, it was claimed last night.

    Bosses have ordered technicians not to perform tests where a medic hasn’t written it on the request form. The rule has been introduced at weekends at Worthing Hospital, West Sussex.

    Managers claim it will make doctors think twice about whether a test is essential. They hope to ease pressure on phlebotomists – staff who help busy doctors by taking blood tests.

    Angry medics say it is a cash-saving move.

    Geekosystem on välja lasknud õienduse:

    We got in touch with the hospital in question, Worthing Hospital, and asked them about the Sun story. In the original story, an unnamed hospital spokeswoman offered the rather weak denial, “We asked doctors to say ‘please’ on forms so those tests get priority. Patients are not at risk,” which still seemed to implicitly acknowledge that the ‘please’ requirement existed. The Worthing rep we swapped emails with, however, flatly denied the story, saying that it came from a misinterpretation of a 15-year-old guideline at the hospital and that a doctor has never had a blood test rejected because he or she failed to write ‘please.

    Communications officer James Muggeridge’s full statement to Geekosystem:

    “Western Sussex Hospitals NHS Trust has asked for blood test request forms to be identified with these words for around 15 years. The advice was issued to remind staff of the need to distinguish between those tests that require processing on a Saturday, versus those that can wait until Monday. It is not a new requirement, and distinguishing the urgency of a test on blood forms is common practice in most hospitals, either in written form or via a ‘sticker’.”

    He added that the inclusion of the word ‘please’ was not an essential requirement.

    All of this sounds like pretty standard fare for a large hospital, similar to the use of the word ’stat’ to distinguish between immediate and less immediate priorities. But then, “Hospital Asks Doctors to Write ‘Saturday’ on Blood Tests they Want Done on Saturday” isn’t quite as sensational a headline, is it?’

  48. BBC vahendab uudiseid põhjamaalt, kus seni tabamata isikud on umbes neljasajal juhul ära varastanud umbes tuhande euro väärtuses virtuaalset mööblit Habbo Hotel’ist. Seni on viie kahtlusaluse kodud läbi otsitud.

    Finnish police are investigating up to 400 cases of theft, with some members reporting the loss of up to €1000 (£840) worth of virtual furniture and other items, according to Detective Sergeant Marko Levonen.

    DS Levonen explained that several Habbo Hotel members contacted the police earlier this year, saying their virtual belongings had been stolen, and seeking help from the police.

    The Finnish company Sulake, which owns Habbo Hotel subsequently identified several hundred more users who appeared to have been targeted, according to DS Levonen.

    Mr Hypponen pointed out that Habbo is just one of many online games and virtual worlds being targeted by cyber-criminals: “We see malicious attacks and trojans stealing accounts for all the games you can imagine, including World of Warcraft, Farmville and so on.

  49. Randi tundub, et tulebki Eestisse. Vähemalt youtube’i on tema euro trip’i tutvustav klipike tekkinud.
    video

    Tahaks juba täpsemalt teada kus ja mis ja millal, et planeerida saaks.

  50. Postimees: Mardna kuulumine haiglate nõukogudesse võib olla seadusevastane

    Põhja Prefektuur algatas 6. mail väärteomenetluse terviseameti järelevalve osakonna juhtivinspektori Peeter Mardna suhtes, et selgitada välja, kas tema kuulumine haiglate nõukogudesse on seadusevastane, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

    Politsei poole pöördus võimaliku huvide koflikti kohta õigusliku hinnangu saamiseks Peeter Mardna ise, kuna tema ülemuse ehk terviseameti peadirektori Tiiu Aro hinnangul on Mardna osalemine Ida-Tallinna Keskhaigla nõukogu kui juhtiv-, kontroll- või revisjoniorgani töös seadustega vastuolus.

    Enne politsei poole pöördumist oli Mardna seisukohta küsinud õiguskantslerilt ja Tallinna linnavalitsusest, kuid jäi abita.

  51. Martin Vällik ütles:

    Pendliuudis

    Seda lugedes tekkis hoopis teine mõte. Postimees on tuntud ajakirjaniku Inna-Katrin Heina edutanud läbulisast Elu24.ee teadusuudiseid tõlkima, mis on minu arust väga kahtlane mõte. Samuti on tema nimi (vähemalt täna, kui seda kontrollisin) alles artikli järel. Seega pakun välja uurida, millal lugeja mõistab, et loo on tõlkinud pr Hein? Pendliuudises hakkas see tunduma umbes viiendas lauses ja tänases planeetide rivistumise uudises juba esimese lause lõpus.

  52. @Kriku:

    Kui seda kuskil avaldada võiks selle evolutsiooni koha (liigi säilimine jne jne) välja võtta. Bioloogina ütlen et Lehtsaar paneb seal täiega mööda seletades asja teleoloogiliselt ja see ei jätaks temast eriti intelligentset muljet. Hunt ei murra hunti kuna muidu sureks liik välja – umbes sama loogikaga väidab ta et teadlased võiks uurida hüpoteesi et homoseksuaalsus on heteroseksuaalidele vaistlikult vastumeelne kuna ohustab liigi säilimist. Häbi kohati kui endine rektori asetäitja millegi sellisega lagedale tuleb.

    … kuigi siis võiks ta ka minu suhtes vastumeelsust tunda sest ega ma ka inimliigi säilimisse ei kavatse panustada. Ja mis väljasuremisest siin üldse juttu saab olla? Inimesi pole maakeral kunagi nii palju olnud.

  53. Uudisteagentuur MSNBC on volitatud teatama, et USA kõrgem föderaalprokurör Eric Holder on algatanud kriminaaluurimise BP naftaplatvormiga seotud probleemide asjas.

    Holder would not specify which companies or individuals might be the targets of the probe, saying he did not “want to cast aspersions” while investigators come to their conclusions.

    He said federal clean air and pollution laws give him the power to open the investigations, which he added had been going on for “some weeks.”

    Federal agencies, including the FBI, are participating in the probe and “if we find evidence of illegal behavior, we will be forceful in our response,” Holder told reporters after meeting with state and federal prosecutors in New Orleans.

    Uudisteagentuur MSNBC pingutab kõigest hingest, et keerulised mõisted oma lugejaskonnale selgeks teha:

    Allen also said that BP, in its latest fix attempt, was making its first major cut with super sheers that weigh 46,000 pounds and resemble a giant garden tool. The company will also use a powerful diamond-edged cutter the resembles a deli slicer to try to make a clean cut above the blowout preventer, then will lower a cap over it with a rubber seal.

    Uudisteagentuur MSNBC propageerib demokraatiat ja haarab diskussiooni ka oma lugejad:

    Can BP contain flow? Vote, discuss on Newsvine

  54. Põhja-Korea teadlased leiutasid «nooruse eliksiiri»?

    Põhja-Korea väitel leiutasid selle riigi teadlased ravijoogi, mis paneb ajurakud kasvama ning takistab organite ja naha vananemist. Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA andmetel koosneb see niinimetatud nooruse eliksiir mikroelementidest, mis saadi 30 erinevalt ravimtaimelt, kirjutab AFP.

  55. @KatrinV:
    Huvitav arutlus. Eks inimese elu ongi selline, et alati on keegi, kes tundub teadvat midagi, mida ise ei tea ja siis on valik – uskuda või mitte. Isegi kõige suuremad skeptikud teevad ikkagi osa otsuseid uskumise põhjal, sest ega kõike ei jõua ju keegi küsimuse alla seada. Mind ikka õudselt see teema huvitab, peaks mingi uurimustöö teema välja mõtlema. Ja siis sukelduks korraks sinna ringkonda tagasi ja koguks materjali:)

  56. Kriku ütles:

    Põhja-Korea väitel leiutasid selle riigi teadlased ravijoogi, mis paneb ajurakud kasvama ning takistab organite ja naha vananemist. Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA andmetel koosneb see niinimetatud nooruse eliksiir mikroelementidest, mis saadi 30 erinevalt ravimtaimelt, kirjutab AFP.

    Küllap on Suurel Juhil ja Õpetajal juubel tulemas ja eksistentsiaalne kriis kiusab teda.

  57. väike My ütles:

    Bioloogina ütlen et Lehtsaar paneb seal täiega mööda seletades asja teleoloogiliselt ja see ei jätaks temast eriti intelligentset muljet.

    Lehtsaar:

    Küsime, kas meie teadlastel on võimalus kontrollida näiteks hüpoteesi, et vastikustunne homoseksualismi vastu on evolutsiooniliselt kujunenud kaitsereaktsioon liigi säilimisele ohtliku käitumise suhtes?

    Kus või mis siin teleoloogiline on?
    Evolutsioonilised kohastumised on surmahirm, hoolitsemine järglaste eest…
    Miski poleks loomulikum, kui et järglasi annavad edukamalt need isendid, kelle seksuaalne orientatsioon on selleks kõige sobivam.
    Kuidas see täpselt käitumises ja geenides väljendub, võiks muidugi uurimisteema olla.

  58. Ma arvan ikkagi, et Väikesel Myl on õigus. Loomulikult on vastassoost huvitumine edukam paljunemisstrateegia, aga asi ei ole selles. Lehtsaarega nõustumiseks on vaja näidata, kuidas parandab heteroseksuaalsete isendite vastikustunne homoseksuaalsete isendite vastu liigi kui terviku ellujäämisvõimalusi. Seda on raske näidata. Veel enam, tegelikult peaks ju heteroseksuaalne isend olema seda rõõmsam, mida rohkem on populatsioonis temaga samast soost homoseksuaalseid isendeid: talle jääb ju potentsiaalseid vastassoost partnereid rohkem.

  59. Seepärast ma ütlengi, et hakake aga homodeks. Minu lapsed tulevad ning pärivad selle mis teist üle jääb ja loomulikult ei hakka nad lastetuid vanureid vabatahtlikult ülalpidama. Seda tehku pankrotifondid…

  60. Miskipärast tekkis paralleel hirvede jooksuajaga.
    Kuidas suhtuks domineerimisele pretendeeriv isahirv homoseksuaalse liigi+sookaaslase lähenemiskatsetesse.
    Vahest tundub heteroseksuaalile homoseksuaali käitumine kuidagi eriliselt rivaalitsevana-ründavana, või siis võtab homoseksuaal heteroseksuaallide vahel valitsevat teatavat rivaalitsemist õigustamatu agressiivsusena…
    Mitteootuspärane käitumine ei ole pingevabade suhete loomiseks parim võimalus, emotsioonide tasandil võib olla tunne sama, mis vaimuhaigega kohtudes.

  61. @K_V:

    Põhimõtteliselt tundus et siin on mingi põhjuse-tagajärje segiajamise teema. Et homovastasus on tekkinud esmärgiga tagada liigi säilimist. Või et homoseksuaalsuse eesmärk on midaiganes hävitada.

    Võib muidugi olla, et ma mõtlen siia liiga palju tähendust juurde ja ei ole teleoloogiline üldse.

  62. Muide homoseksuaalseid isendeid esineb ka loomade seas nii et ma ei tea nüüd… Hirvedest pole küll midagi kuulnud.

  63. Kriku ütles:

    Loomulikult on vastassoost huvitumine edukam paljunemisstrateegia,

    Kuid nähtavasti mitte piisavalt palju parem, et evolutsioon selle alternatiivid välja juurinud oleks.

  64. Kas küborgitel on inimestega võrdsed õigused?

    Küborgid on tänasel päeval elus, terved ja kehtestavad oma õigusi, esitades ühiskonnale väljakutse, mis tuleb kiiremas korras vastu võtta, leiab Austraalia arvutiteadlane.

    Eks see teema muutub iga-aastaga järjest aktuaalsemaks, tõenäoliselt :)

  65. Ajuvaba pealkiri. Inimene jääb inimeseks, ükskõik milliseid proteese talle ka külge ei kruvitaks.

  66. Kriku ütles:

    Inimene jääb inimeseks, ükskõik milliseid proteese talle ka külge ei kruvitaks.

    No aga kui juba 50% inimesest või veelgi rohkem on proteesitud, mis võib tulevikus võimalik olla, siis on ikka kahtlane ju juba.(noh, et kas on tegu enam päris inimesega :) )

  67. Ka siis, kui ainult töötav pea koos mõnede asendamatute organitega (vist ainult maks?) alles jääks, oleks tegemist teovõimelise isikuga. Selleks on tänapäeva meditsiin põhimõtteliselt võimeline, kuigi seda ei tehta. Samuti, ajusurnud isik loetakse surnuks ja reas riikides ei hoita ka püsivas vegetatiivses seisundis inimesi kunstlikult niiöelda “elus”. Aju on see, mis loeb.

    Probleemid hakkavad tekkima siis, kui töötava aju tegevus arvutisüsteemi dubleeritakse.

  68. See nüüd muide sobib hästi näiteks juhust, mil loodusteadused tõesti aitavad eetilis-moraalseid valikuid teha. Alates sellest hetkest, kui saadi teada, et teadvus on ajus, on asi enamvähem selge.

  69. maksa siirdamisi tehakse minu teada küll. Aga kas ainult inimaju olemasolust piisab, et emotsioone omada ?

  70. Maksa siirdamisi tehakse küll, aga kunstlikku maksa ei ole konstrueeritud ja ei tea, kas kunagi üldse konstrueeritakse.

    Emotsioonid on ka ajus, aga muidugi mõjutab neid hormonaalne tasakaal jms., mida annab regullida :) Aga regullida annab ka täiesti kompleksse organismi emotsioone.

  71. Kriku ütles:

    Maksa siirdamisi tehakse küll, aga kunstlikku maksa ei ole konstrueeritud ja ei tea, kas kunagi üldse konstrueeritakse.

    Küllap konstrueeritakse. Proteesina võib-olla maksa iseärasustest tulenevalt mitte — kuigi, mine Sa nanotehnoloogia eelseisva sajandi arenguid ette näe —, kuid maksa regenereerimisvõimekuse tõttu on maks tõenäoliselt üks esimestest organitest, mida tüvirakumeditsiin kunstlikult kasvatama õpib.

  72. Kriku ütles:

    Ka siis, kui ainult töötav pea koos mõnede asendamatute organitega (vist ainult maks?) alles jääks, oleks tegemist teovõimelise isikuga. Selleks on tänapäeva meditsiin põhimõtteliselt võimeline, kuigi seda ei tehta.

    Seda ei tehta sellepärast, et tänapäevane meditsiin ei oska säärases kontekstis elukvaliteeti tagasi tuua. Aga see eeltingimus kahaneb kogu aeg.

  73. Jah, ma mõtlesin just proteesina. Uue kasvatamine on teine teema.

  74. Seda ei tehta sellepärast, et tänapäevane meditsiin ei oska säärases kontekstis elukvaliteeti tagasi tuua. Aga see eeltingimus kahaneb kogu aeg.

    Sellise isiku elukvaliteet ei erineks kaelast saadik halvatu omast või oleks isegi kõrgem, sest jääkainetega seonduvad halvalõhnalised probleemid jääks ära. Pigem pole seda teed juriidilistel ja eetilistel põhjustel mindud, sest sellekohane eksperimenteerimine on meie õiguskorras pehmelt öeldes äärmiselt keeruline.

  75. Kriku ütles:

    Sellise isiku elukvaliteet ei erineks kaelast saadik halvatu omast või oleks isegi kõrgem, sest jääkainetega seonduvad halvalõhnalised probleemid jääks ära.

    Tõepoolest. Arvatavasti käsitatakse neid meditsiinifilosoofias erinevalt psühholoogilistel põhjustel, mis reaalsuse kajastamisel päris adekvaatsed ei ole.

    Klassikaline väitlusala eluga ühildumatute vigastuste üle on hemikorporektoomiaga seostuv.

  76. Postimees: Hellam: Eestis võiks rohkem tänavatel protestida

    Kodanikuühiskonna eestkõneleja, kauaaegse Avatud Eesti Fondi juhi ja tänavu aasta eurooplaseks kuulutatud Mall Hellam hinnangul võiks Eesti inimesed rohkem riigikogu ja valitsuse ees protestida.

    Suurepärane mõte! Kindlasti aitaks ka majandust stimuleerida see, kui riigieelarvest makstaks palka poolele tuhandele protestijale, kes iga päev üheksast viieni Riigikogu ees rahvast lõbustaksid. Alternatiivseks rahastamisallikaks võib kõlvata ka linnaeelarve; sotsiaalseid töökohti on niikuinii kavas juurde luua. (Miks asotsiaalseid inimesi niimoodi diskrimineeritakse, on muidugi omaette teema.)

    Postimees: Madal intelligentsitase suurendab meeste suitsiidiriski

    Sellele järeldusele jõuti 1,1 miljonit Rootsi meest jälgides, kirjutab Healthday.

    Uuringut juhtis Stockholmis asuva Karolinska instituudi rahvatervise professor Finn Rasmussen, kelle meeskond jälgis aastail 1950-1976 sündinud meeste andmeid, mida koguti 24 aasta jooksul. Lisaks läbisid mehed füüsilisi ja vaimseid teste.

  77. Kui lihtne on ajalugu ümber kirjutada? Slate vahendab, et üsna.

    We altered or fabricated five events: Sen. Joe Lieberman voting to convict President Clinton at his impeachment trial (Lieberman actually voted for acquittal); Vice President Cheney rebuking Sen. John Edwards in their debate for mentioning Cheney’s lesbian daughter (in fact, Cheney thanked him); President Bush relaxing at his ranch with Roger Clemens during Hurricane Katrina (Bush was at the White House that day, and Clemens didn’t visit the ranch); Hillary Clinton using Jeremiah Wright in a 2008 TV ad (she never did); and President Obama shaking hands with Iranian President Mahmoud Ahmadinejad (it never happened). […]

    The fake images were effective. Through random distribution, each fabricated scene was viewed by a subsample of more than 1,000 people. Fifteen percent of the Bush subsample (those who were shown the composite photo of Bush with Clemens) said they remembered seeing that incident at the time. Fifteen percent of the Lieberman subsample (those who were shown the altered screen shot of his impeachment vote) said they had seen it. For Obama meeting Ahmadinejad, the number who remembered seeing it was 26 percent. For the Hillary Clinton ad, the number was 36 percent. For the Edwards-Cheney confrontation, it was 42 percent, just seven points shy of the percentage who remembered seeing the DeLay/Schiavo episode.

    When we pooled these subjects with those who remembered the false events but didn’t specifically remember seeing them, the numbers nearly doubled. For Bush, the percentage who remembered the false event was 31. For Lieberman, it was 41. For Obama, it was 47. For Cheney, it was 65. For Hillary Clinton, it was 68.

  78. James Randi esineb 12. juunil Eestis

    Mittetulundusühing Eesti Skeptik teatas läinud nädalal, et Eestisse tuleb maailmaklassi skeptik James Randi.
    Randi saabub Eestisse 12. juunil, esialgse kava kohaselt on sama päeva õhtul ka loeng Tallinnas ning kohtumine vabas õhkkonnas. Pühapäeval, 13. juunil on kavas esinemine Tartus; toimumiskohad ja kellaajad täpsustatakse.

    http://teadus.err.ee/uritus

    Juba on soojem, aga päris veel ei kõrveta…

  79. Mart K. ütles:

    Arizona kool nõuab tumedanahaliste õpilaste nägude valgendamist. Jutt ei käi siiski lihast ja verest inimestest, vaid mingist seinamaalist.

    Häid uudiseid vahendab Prescott e-News: Steve Blair — see juturadist, kes kontravärsi kokku punus — on tema juturaadiost lahti lastud.

    Steve Blair has been fired by KYCA, due to his comments regarding the new mural on Miller Valley School at the corner of Whipple Street and Miller Valley Road.

    Besides being a City Councilman, Steve Blair is also a well-known afternoon talk show host for radio station KYCA. Well, make that “was” because he has been removed from his radio talk show as of today, due to a controversy over the mural painted on Miller Valley School.

    Küllap on sümptomaatiline, et nii, nagu mõned inimesed näevad igal pool geisid, näevad rassistid igal pool valesti värvitud lapsi. Ja nii, nagu homoseksofoobide meelest on geid alati ähvardavad, agressiivsed ja propagandistlikud, on rassistide meelest teisevärvilised lapsed alati ähvardavad, agressiivsed ja propagandistlikud.

  80. Tartu Postimees on üllitanud põneva kôani Russelli kalkuni teemal:

    «Kui ütlesime, et läheme Tartu kesklinna rannavollet vaatama, siis arvati, et oleme päikesepiste saanud,» naeris praegu Kosel kehalise kasvatuse õpetaja ja lastetreenerina töötav Eelika Lüll, kes on ka ise palju võrkpalli mänginud.

    Tegelikult aga toob Eesti Võrkpalliliit koos spordiklubi Duoga tartlastele rannavõrkpalli kesklinna kätte juba viiendat aastat järjest. Reede õhtul vedasid kaheksa suurt kallurit Ropka karjäärist kohale 200 tonni liiva. Sellest sai Raekoja platsi munakivisillutisele 30-sentimeetrise liivakihiga platsi, kus terve laupäeva ja pühapäeva madistasid tugevad rannavolletajaid Eestist ja Lätist – peeti Nokia Grand Prix rannavõrkpallisarja I etapp Premium 7 Cup.

  81. Õpetliku arvamusavalduse on üllitanud Fleimar Trolli blogi, mida mõnikord ka Minutiks hüütakse:

    Mehhiko lahel toimuva õlilekke tulemusena tekkiv naftalärakas ei süvenda mitte ainult BP kahjumit vaid motiveerib inimesi üldisemalt mõistma selle energiakandja ammutamisega kaasnevaid keskkonnariske. Ehk on nüüd käes see murranguline arenguetapp, kus majanduslik surve nn. Free-Energy patente koondavatele ettevõtetele (IBM, 3M, nende spinnid, ..) ületab kriitilise piiri ning USA pro-nafta-lobbystide jõud ei käi enam üle muid energiaallikaid nõudvatest aktivistidest?

    dig ohkab ja loeb kommentaare ka:

    Kui kellegi oleks tööta free energy masin siis oleks ta rikkaim kui bill gates ja võitnud esimesed nobelid ning oleks arvatavasti sajandi kui mitte aastatuhande inimene.

    No selline roosaprillsus kuulub tead peavoolu maailmanägemuse hulka jah. Sa uuri veidi teemat ning saa teada, et selliseid inimesi on olnud ajaloos palju kuid ükski neist pole tänaseks ei nobelist ega pururikas. Üldiselt on nad surnud viletsuses või “juhuslike” õnnetuste tagajärjel. Aga mis siin ikka, konspiratsioone ju pole samuti.

    Aga kui neid leiutajaid nii palju on kes tagaaias seda teevad siis see ei tohiks eriti raske olla ju, tee ka valmis üks free energy masin ja too mulle, tulen sellega avalikkuse ette ning annan kõigest rahast mis ma sellega teenin 20% sulle ja kõik riskid nn müstiliste srumadega jäävad siis minu kanda, sest garanteerin sulle anonüümsuse.

    Diil?

    Kuule süvene problemaatikasse mitte ära siin pläkuta. Miks peaks keegi terve oma varanduse ja aja ning meeletu vastuseisu tulemuse mingile tühisusele letti tooma ning selle eest 20% saama?

    Sa parem hakka investoriks ning otsi inimesi kes siinses vabariigis antud teemaga tegelevad, uuri mis on nende eesmärgid ning aita muretseda või võimaldada seadmed ning materjalid, et miskit teoks teha. Põlve otsas on rämedalt raske neid asju üksikisikul ellu viia.

    Kohustuslik Galilei raskest elusaatusest kurtmine on ka esindatud, aga millegipärast natuke teisel kujul kui dig mäletab. Tundmatu sõduri andmeil nimelt

    Kopenrik ütles et maakera on ümmargune ja tegi sellega lõpu heliotsentrilisele kosmoloogiale.

    Muidugi võib alati ka olla, et dig ajab midagi segamini ja tegelikult on Kopenrik hoopis mustanahaline, kes naelutas teleskoobi tähetorni uksele.

  82. dig ütles:

    Ja nii, nagu homoseksofoobide meelest on geid alati ähvardavad, agressiivsed ja propagandistlikud…

    Vähemalt Lehtsaar paistis geidel ja propagandal selget vahet tegevat.
    Tema meelest on geid pigem agressiivse homopropaganda ohvrid, mis homoseksuaalselt käitunud inimese vangla-panjatiete tasemel paika paneb.

  83. Bill Maher on kokku pannud kena lühiülevaate epistemoloogiast:

    There is no debate here — just scientists vs. non-scientists, and since the topic is science, the non-scientists don’t get a vote. We shouldn’t decide everything by polling the masses. Just because most people believe something doesn’t make it true. This is the fallacy called argumentum ad numeram: the idea that something is true because great numbers believe it. As in: Eat shit, 20 trillion flies can’t be wrong.

  84. Kati Murutarist on saanud hipomant:

    Keset ööd sõitis keegi piki plastpostide rida slaalomit – tosin posti pooleks, elektrilindid liibalaaba. Hobused olid õnneks öösel tallis. Kusjuures hobused olid ettenägelikud ja tulevikuteadlikud, nagu ikka – juba paar päeva varem hoidusid nad sellest kopliservast, mis hävis. Üks laskis suisa jalga. Kartis ja vältis ja püüdis pererahvastki hoiatada. Ehkki ärksa vaimuga inimesed võtavad loomadelt aina tundlikumalt sõnumeid ja signaale vastu, on meil veel arenguruumi.

    Pikemas heietuses, mille sügavamaks tõdemuseks paistab olevat, et tänapäeva elutempo on kiirenev ning riigi ja kodaniku vahel laiutavad käärid, väidab Murutar end muu muu hulgas asju arutavat “indigotega”. Selgitust, kes need on, ei eelne ega järgne.

    Äärmiselt salapärane.

  85. Austraalias on keegi hiina taimede spetsialist “doktor” Woo oma ebatavaliste ravivõtete eest hiina meditsiini ametiliidust välja visatud, vestab news.com.au:

    He tricked one woman into letting him internally examine her after convincing her he needed to touch an internal acupuncture pressure point to treat her hormone imbalance.

    Dr Woo persuaded another female patient to let him insert a mixture of Chinese herbal powder into her vagina after he told her he needed to do so to treat her digestive problems, the Herald Sun said.

    He also massaged a naked female patient’s nipples after telling her he needed to do so to “stimulate hormones”.

    The Chinese Medicine Registration Board took action against Dr Woo, who operates Woo’s Chinese Medicine in Chapel St, South Yarra.

    Expert witnesses told the hearing there were no acupuncture points in the vagina.

  86. Kõigil maailma vandenõuteoreetikutel ja vaktsiinivastastel on mingi pidupäeva moodi asi vist:
    WHO gripieksperdid töötasid ravimifirmade heaks

    Paljastava pealkirja tagant aga leiame:

    Kõik nimetatud eksperdid pole oma seotusest ravimitootjatega saladust teinud, kuid WHO otsustas sellest vaikida.

    tööstusele sisevaadet omavate ekspertide väljalülitamisega oleks terviseorganisatsioon jäänud ilma väärtuslikust informatsioonist.

    Ja kui arvestada veel sellega, et paljastus avaldati mainekas meditsiiniajakirjas BMJ, mis vandenõuteooria kohaselt on niikuinii ainult ravimifirmade käepikendus ja Big Pharma poolt kinni makstud, siis ilmselt on tegu maffiasisese arveteklaarimisega niikuinii.

  87. Mart K. ütles:

    Püramiidiküla lugu ilmus mais, samas Ekspressi numbris koos pöörase looga mehest, kes tooredieedi ja Brasiilia hallutsinogeenirüüpe mõjul väidetavalt ajukasvaja kasvamise peatas.

    Pärast mõningate materjalidega tutvumist (soovitan soojalt nt seda loengut dr A. Weililt) olen valmis uskuma, et kasvajat võib olla teatud tingimustel võimalik aidata peatada hoolikalt läbimõeldud hallutsinogeenide tarbimisega (ehkki ma ei arva, et vastavat efekti on võimalik saavutada tingimata ainult Ladina-Ameerika šamanistlikus kontekstis).

    Tooremunamehe loo juures jääb aga siiski mitu aspekti endiselt väga küsitavaks, alustades muidugi jahmatavast menüüst.

  88. Tänaseks juba legendiks saanud Bhopali gaasilekke kaasuses on toimunud juriidiline areng:

    India kohus mõistis kaheks aastaks vangi firmajuhid, keda süüdistatakse maailma jubedaimaks tööstuskatastroofiks peetavas Bhopali gaasilekkes, mis mürgitas 25 aastat tagasi kümneid tuhandeid inimesi. Madhya Pradeshi provintsi pealinnas Bhopalis asuvas kohtus loeti täna süüdimõistev otsus ette seitsmele inimesele, vahendas uudisteagentuur AFP.

    Neil ei vea, et India põhiseadus õigusemõistmisel nobedust ei taga. Samas on kaks aastat vangistust süütegu arvestades ikkagi naeruväärselt vähe, kui India vanglad just jubedamast jubedad ei peaks olema:

    1984. aasta 3. detsembril lekkis USA firmale Union Carbide kuuluvast pestitsiiditehasest Bhopalis ümbruskonda mürkgaasi, mis tappis tuhandeid, mürgitas tuhandeid ja saastas kogu ümbruskonna. Suur osa sellest gaasist oli eriti mürgine metüülisotsüanaat.

    Esimese kolme päeva järel suri Bhopalis gaasilekke tõttu eri hinnangutel 3500-10 000 inimest. India meditsiiniuuringute nõukogu lisab ohvrite arvule veel 25 000 , kes surid mürgituse järel hiljem.

    1994. aasta järel kogutud andmete põhjal tehtud uuringu teatel on vähemalt 100 000 tehase lähedal elavat inimest krooniliselt haiged.

  89. Kirjanik Aarne Ruben räägib pikalt-laialt Eesti geiaktivismist ning Hominterni ja päraku väärkasutamise vastu võitlejatest ehk Terve Mõistuse Sündikaadist ja Tõnu Lehtsaarest (nimetades teda ajuti Leetsaareks) ning osutab, et võitlev homofoob ei saa eksisteerida ilma võitleva homoseksuaalita. Pikavõitu ja hüpleva jutu mõte paistab olevat, et aktiivsed homovastased on tüütumad kui aktiivsed homod. Muu hulgas õnnestub tal isegi heita varju Lehtsaare väitele, mille kohaselt homoseksualism arvati 70ndatel psüühikahäirete loetelust välja (ainult) ideoloogilise surve tulemusel.

  90. Physicians for Human Rights paljastab: Experiments in Torture: Evidence of Human Subject Research and Experimentation in the “Enhanced” Interrogation Program

    Investigation and analysis of US government documents by Physicians for Human Rights (PHR) provides evidence indicating that the Bush administration, in the period after Sept. 11, conducted human research and experimentation on prisoners in US custody as part of this monitoring role. Health professionals working for and on behalf of the CIA monitored the interrogations of detainees, collected and analyzed the results of those interrogations, and sought to derive generalizable inferences to be applied to subsequent interrogations. Such acts may be seen as the conduct of research and experimentation by health professionals on prisoners, which could violate accepted standards of medical ethics, as well as domestic and international law. These practices could, in some cases, constitute war crimes and crimes against humanity.

  91. Nature avaldab artikli põnevast terrorismivastasest pseudoteadusest:

    But the incident has brought renewed attention to a burgeoning controversy: is it possible to know whether people are being deceptive, or planning hostile acts, just by observing them?

    Some people seem to think so. At London’s Heathrow Airport, for example, the UK government is deploying behaviour-detection officers in a trial modelled in part on SPOT. And in the United States, the DHS is pursuing a programme that would use sensors to look at nonverbal behaviours, and thereby spot terrorists as they walk through a corridor. The US Department of Defense and intelligence agencies have expressed interest in similar ideas.

    Yet a growing number of researchers are dubious — not just about the projects themselves, but about the science on which they are based. “Simply put, people (including professional lie-catchers with extensive experience of assessing veracity) would achieve similar hit rates if they flipped a coin,” noted a 2007 report1 from a committee of credibility-assessment experts who reviewed research on portal screening.

    “No scientific evidence exists to support the detection or inference of future behaviour, including intent,” declares a 2008 report prepared by the JASON defence advisory group. And the TSA had no business deploying SPOT across the nation’s airports “without first validating the scientific basis for identifying suspicious passengers in an airport environment”, stated a two-year review of the programme released on 20 May by the Government Accountability Office (GAO), the investigative arm of the US Congress.

  92. Delfi: Soome skeptikud korraldavad massienesetapukatse

    Organisatsiooni Skepsis ry aktivistid korraldavad kolmapäeval Helsingis meeleoluka massienesetapukatse. Hakaniemi väljakul kavatsetakse kambaga sisse võtta homöopaatiliste ravimite üledoos.

    Skepsis ry on üsna kindel, et enesetapukatse ei õnnestu, sest organisatsiooni arvates on homöopaatilised ravimid tegelikult mittemõjuvad vett ja suhkrut sisaldavad platseeboravimid, kirjutab Aamulehti. /…/

    Siiski on kindluse mõttes kohale tellitud kiirabibrigaad.

    Aukülalisena viibib kohal ka USA skeptik James Rand. Enesetapukatse toimub Hakaniemi kaubahalli kalaäride ees kell 10.

    Skepsis ry on teaduslik organisatsioon, mille eesmärk on arendada kriitilist mõtlemist.

  93. No ütle veel, et igat masti joogatrennid on üks süütuke võimlemistund, mida kritiseerida oleks kohatu liialdus:
    Katrin Siska laiptoitu ei söö

    Paadunud joogafanaatikuna otsustas Siska proovida oma gurust õpetaja menüüd, kirjutab Kroonika. Kolm ja pool aastat joogat teinud Katrin tundis, et ta on järgmiseks etapiks valmis. Nii loobus ta kuu aja eest ka poes pakutavast “laiptoidust”.

    “Lisaks faktile, et poes olevad niinimetatud surnud tooted on täis süstitud säilitus-, raskus- ning kaunima välimuse aineid, usuvad joogid, et inimesel polegi üldse tarvis laiptoitu süüa,” seletab Katrin. “Kõik vitamiinid ja mineraalid on võimalik kätte saada muudest toiduainetest, nagu erinevad aedviljad, taimed, puuviljad, pähklid, piimatooted, õlid, riis, kartul ja teraviljaproduktid.”

  94. Martin Vällik ütles:

    Katrin Siska laiptoitu ei söö

    Kutsu mind veidrikuks, aga minu meelest on barbaarne hoopis liiga elusate elukate söömine:

  95. PZ Myers annab teada, et suured asjad on juhtumas:

    Something good is going to come out of the Gulf oil spill. While the ocean is poisoned, sea birds tremble and die, fish and marine invertebrates are suffocated, work crews labor to contain the spreading oil slick, rescue workers struggle to clean animals tarred with sludge, and BP (we hope) tries to throttle the ruptured pipe, devout Christians gather to stand around, hold hands, and mumble at the clouds. They must have worked very hard to come up with that kind of pointless time-waster.

  96. Tartu Postimees: Teadlast häirivad absoluutse tõe teadjad

    Mis teid Eestis enim häirib?

    Diskussiooni tõrjumine. Ühiskonnas leidub liiga palju inimesi, kelle arvates kõik asjad on selged ja nende üle arutleda ei ole vaja.

    Intervjuu on Jaan Rossiga ja suurt midagi põnevat selles tegelikult ei ole.

  97. Maag Vanakülast on saanud majandusanalüütik.

    Kuna ärimaailm on parasiitlik süsteem, siis tekib küsimus, millest ta toitub? Vastus on lihtne, ta toitub rahvusegregoridest.

    Rahvusegregor on nähtamatu maailm, mis aitab inimestel suhelda. Ta on teises reaalsuses ja seepärast ei saa teda mõõta füüsiliste mõõteriistadega. Aga ta mõjutab inimesi, sest elusolend eksisteerib mitmes reaalsuses korraga. Rahvusegregoris on kaks olulist osa: keel ja kultuur. Ilma keeleta inimesed ei mõistaks teineteist.

  98. New York Times illustreerib, et tegelikkus võib vandenõuteooriatest põnevam olla:

    MOSCOW — Four Russian soldiers assigned to guard the smoldering wreckage of a Polish airliner in April were charged Tuesday with stealing bank cards from an official who died in the crash, said Vladimir I. Markin, a spokesman for the investigative committee of the Russian general prosecutor.

    Over the weekend, Russia’s Interior Ministry emphatically denied Polish accusations that the police had taken valuables from the dead, calling them “blasphemous and cynical,” but on Tuesday morning, Russia acknowledged that four soldiers had been caught with stolen bank cards. The four conscripts, who were guarding a cordon around the crash site, have admitted their guilt and are cooperating with investigators, Mr. Markin said.

    Between one and three hours after the crash, about $1,700 was withdrawn from a bank card belonging to Andrzej Przewoznik, who oversaw war memorials and commemorations in Poland, according to Warsaw prosecutors.

  99. Veerukirjanik Ülo Mattheus on mures ühiskonna moraalse kriisi pärast. Kriis väljendub tema arust noorte empaatiavõime kadumises, pornotarbimises, ropendamises, emotsionaalse intelligentsuse kängumises, lugemisest võõrdumises (mida põhjustavat internet), totaalses pealiskaudsuses ning Edith K. kurikuulsas bakatöös.

    Nii juhtub, et tark inimene muutub vananedes ja ühiskonna „edenedes“ aina üksildasemaks, sest üha vähem jääb järgi neid, kes teda mõistavad. Või neid, kelle empaatiavõime ja emotsioonid on samal tasemel. Sestap on nii loomulik, et targemad ja tundlikumad surevad välja ning aina tuimemad ja emotsionaalselt harimatumad valitsevad maailma.

    Huvitaval kombel on xkcd seda kommenteerinud juba millalgi mullu.

  100. SmirkingChimp irvitab:

    Corrections Concepts Inc.’s effort to establish America’s first all-Christian prison in Oklahoma has hit some roadblocks, but it is still continuing to move down the pike.

    Robinson recently told the Tulsa (Oklahoma) World that a bonding company had expressed interest in his project — a private prison administered by Christian officials, attended to by Christian guards, adhering to Christian programming and stocked with Christian prisoners — and that full funding for it depended upon states agreeing to send 285 prisoners to the facility.

    As might be expected, Robinson’s proposal — which has been spurned by several other small towns over the past few years — has drawn the attention of church-state separation groups. On Tuesday, May 25, Americans United for Separation of Church and State sent a letter to corrections officials in California, Kansas and Oklahoma, advising them not to use public funds to send inmates to the proposed Christians-only prison in Oklahoma.

  101. Tuumafüüsik: ufoinfo varjamine on kosmiline Watergate
    PM E24

    Endise tuumafüüsiku sõnul püüab USA valitsus kõigest väest varjata informatsiooni, mis neil on tundmatute lendavat objektide ehk UFOde kohta.

    Stanton Friedmani sõnul on USA ametiisikud tulnukaid uurinud alates 1947. aastast, kirjutab foxnews.com.

    Ahaa, foxnews. No siis on selge…

    Friedmanil ilmus hiljuti uus raamat «Science Was Wrong», kus ta käsitleb ufoinfo varjamise põhjuseid ja tagajärgi.

    Ilmus raamat? No siis on veel selgem :)

  102. Martin Vällik ütles:

    Stanton Friedmani sõnul on USA ametiisikud tulnukaid uurinud alates 1947. aastast, kirjutab foxnews.com.

    Ahaa, foxnews. No siis on selge…

    digile tundub intuitiivselt, et foxnews on X-Files’i vastu huvi hakanud tundma 2009. aasta alguses. Huvitav, kas keegi on seda korralikumalt uurinud?

  103. Õhtulehe anekdoot

    Juut läheb rabi juurde nõu küsima:
    “Ma tegin testamendi poja nimele, aga tema lasi ennast ära ristida. Mis ma nüüd teen?”
    “Mul oli endal sama lugu – tegin testamendi poja nimele, aga tema, raisk, lasi ennast ära ristida!” vastab rabi.
    “Ja mis edasi sai?”
    “Eks ma pidin Jumala enda juurde minema. Aga tal kah sama lugu: tegi testamendi poja nimele, too aga lasi ennast ristida.”
    “Mis Jumal siis tegi?”
    “Noh, eks ta tegi Uue Testamendi.”

  104. Postimees pajatab, kuidas kurjad valitsuse-onud jälle Meerikamaal vaeseid õnnetuid toidutegijaid peedistavad:

    Hommikusöögihelbeid tootev Kellogg Company nõustus järelevalveametnike nõudega lõpetada oma riisikrõbinate reklaamimine väitega, et need tugevdavad laste immuunsust.

    USAs tarbijakaitsega tegelev asutus FTC tõi välja, et Kellogg alustas mullu kampaaniaga, mille käigus trükkis riisikrõbinate Kellogg`s Rice Krispies paki esiküljele lastevanematele suunatud lause, et need «aitavad nüüd parandada sinu lapse immuunsust.». Paki tagaküljel seisis väide, et krõbinate koostis on täiustatud ning sisaldab antioksüdante ja toitaineid, mis aitavad hoida kogu pere tervist.

    FTC hinnangul on need väited küsitava väärtusega ning keelas seetõttu Kelloggil sarnaste tervist puudutavate ja eksitavate väidete kasutamise, kui need ei tugine just teaduslikule tõestusele.

  105. Postimees vahendab ka terviseuudiseid tuntud terviseajakirjast Financial Times:

    Bathi ülikooli tubakakontrolli uuringute keskus analüüsis kõiki inimeste hospitaliseerimise põhjusi 5 aastat enne suitsetamiskeelu rakendumist 2007. aasta juulikuus ning ühtlasi 15 kuu jooksul pärast nimetatud sündmust.

    Nagu täna meditsiiniajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringust selgub, ei vaadeldud antud juhul küll otseselt surmajuhtumeid, kuid kuna haiglatesse sattus südamerabanduste tõttu 1200 võrra vähem patsiente, siis peaks see võrduma ümmarguselt 180 päästetud eluga.

  106. Paistab, et jumala käsul loodusega harmooniliselt läbi saada püüdvate aamišite ja mennoniitide naturaalne maaviljelus pole sugugi nii keskkonnasõbralik, nagu arvata võiks. Vähemalt on see andnud USA Keskkonnaametile alust käivitada Chesapeake’i lahte reostava lehmasõnniku teemaline juurdlus, vahendab New York Times.

    Most days Mr. Hughes is on the road in his pickup visiting farmers. As he drives, he said, he is often struck by the dichotomy between a would-be pastoral ideal and the environmental reality.

    “You see those cows and the fields, and it’s beautiful,” he said. “But then there’s that big pile of manure sitting back there.”

  107. Vene kirik tahab koolidesse evolutsiooniteooria kõrvale alternatiive

    Vene õigeususkirik nõuab, et kooliprogrammidesse võetaks Charles Darwini evolutsiooniteooria kõrvale ka religioosseid arenguteooriaid.

    Vene õigeusukiriku peapiiskopi Hilarion Afejevi arvates tuleks «Darwini monopolile» lõpp teha, kirjutab Helsingin Sanomat.

    «Darwini teooria on siiani ainult teooria. Selle tõttu tuleks lastele seda õpetada kui ühte paljudest maailma loomist selgitavatest teooriatest. Lastel tuleks olla kursis ka sellega, millisena jumal maailma loomist nägi,» selgitas peapiiskop.

    Venemaa liberaalide sõnul võitlevad nad igal viisil vastu, et koolides usuõpetus kohustuslikuks ei tehtaks.

    Liberaalide arvates ei asendata kooliprogrammides evolutsiooniteooriat kiriku teooriaga, küll aga võivad mõned koolid kiriku survele järgi anda.

    Kohati tuli tuttav ette meiemaisest religiooniõpetuse ainekava projektist…

  108. Ee, kuidas meie religiooniõpetuse ainekava projekt Darwinit peedistab…?

  109. Martin Vällik ütles:

    «Darwini monopolile» tuleb lõpp teha… Darwini teooria on ainult teooria…

    Heldeke, et nad ka ei väsi sellest vanast, kulunud, naeruväärsest argumentatsioonist Mõtleksid nad siis midagi uut välja, mida pole veel maatasa teha jõutud, aga ei.

  110. Oskar on hakanud tootma vorstitoodet nimega “Lihaviiner E-vaba”. Pakendi järgi on koostis: “Sealiha (54%), veiseliha (22%), joogivesi, keedusool (1,8%), maitseained.”

    Maitsel pole viga, aga see, et uhuulastel niipalju turujõudu on, on kole.

  111. Kriku ütles:

    Ee, kuidas meie religiooniõpetuse ainekava projekt Darwinit peedistab…?

    Ümber nurga: ta õpetab vaestele ilmsüüta lastele, et need onud, kes mustade kitlitega ringi käivad või kreekeriga “Tibu-tibu, ära näita” mängivad, on soliidsed inimesed, keda tuleks tõsiselt võtta, kui nad Darwinist või eetikast või õiglusest räägivad.

    Maailm oleks palju parem, kui inimesed peaksid mustade kitlitega onusid täpselt nii naeruväärseks kui need tegelikult on.

  112. Jah, ma tean, et sa oled religioosselt sallimatu.

    Sinu postitus on klassikaline näide õlgmehikese konstrueerimisest, milles konkreetsele dokumendile omistatakse “ümber nurga” väiteid või seisukohti, mida seal kirjas ei ole, aga mida sina arvad sealt tuletuvat mingitel üldistel kaalutlustel.

  113. Kriku ütles:

    Jah, ma tean, et sa oled religioosselt sallimatu.

    Mh? “Tibu-tibu, ära näita” mängivad kitlitega onud, aga sallimatus aetakse minu kaela? :-(

    dig osutab positiivse näitena Erisele, kellel on väga hea huumorimeel.

  114. @dig: siin on ka teine, varjatud probleem. paljud neist on nimelt ka valgete kitlitega. kuna üldiselt tuntakse valgete kitlite järgi tedlasi, siis ilmselt püüavad nad teadlasteks maskeeruda ja seeläbi rohkem usutavust saavutada. loomulikult tuleb selline võõraste sulgedega ehtimine ära lõpetada!

  115. Aga võib-olla peab Kriku sallimatuse ilminguks seda, et ma soovitasin kitlivendi pidada nii naeruväärseks, kui nad tegelikult on? Tema viisaka ja pieteeditundelise inimesena võib ju leida, et neid tuleb pidada märgatavalt vähem naeruväärseks, kui nad tegelikult on.

    Välistada ei kõlba ka võimalust, et Kriku on Koiotiga sõbraks saanud ning leiab, et kitlionusid tuleb pidada *rohkem* naeruväärseks, kui nad tegelikult on, ning ebapiisava naeruväärsuse omistamine on mingit sorti sallimatus.

  116. nii naeruväärseks, kui nad tegelikult on

    Järjekordne demagoogiaavaldus – oma iskllike eelistuste või hinnangute esitamine objektiivse tegelikkuse pähe.

  117. Kriku ütles:

    nii naeruväärseks, kui nad tegelikult on

    Järjekordne demagoogiaavaldus – oma iskllike eelistuste või hinnangute esitamine objektiivse tegelikkuse pähe.

    Osuta näpuga selle esitamise peale.

  118. @Kriku: ma küll ei öelnud, et meie kava puhul just Darwini peedistamisega tegu oleks, aga ühes RÕ selgitustega ainekava versioonis on sedasi:

    Nii näiteks ei õpetata RÕs, et „Jumal lõi maailma kuue päevaga”, vaid seda, et „üks Piiblis sisalduvatest loomislugudest räägib maailma loomisest niisugusel viisil ja kristluses on voolusid, kus seda tõlgendatakse sõna-sõnaliselt”. Loomulikult kuulub siia juurde ka erinevatest traditsioonidest pärit loomislugude tutvustamine, nende võrdlemine ja arutelu religioossete ja loodusteaduslike maailma tekke seletuste üle.

    RÕs ei käsitleta ühtegi maailmavaadet õpilastele normatiivsena ja tõemonopoli haldajana.

    RÕ kava esimeses kooliastmes (soovitavalt II-IV klass):

    I.2. Õppesisu VANAVANEMATE PÄRAND

    ELU AINULAADSUS JA PÜHADUS
    · Maailm meie ümber. Kõigi asjade algus – Loomislood. Loodushoid. Looduse ja elu pühadus, esivanemate loodustunnetus.
    · Iga inimese ainulaadsus.
    · Erinevad inimesed minu ümber. Üksteisemõistmine ja lugupidamine. Ligimesearmastus.

    [minu rõhutus] Olukorras, kus loodusteaduslik maailmapilt on alles kujunemisel/kujundamisel ja see on suht keerukas ja pikk protsess, on loomislugudele toetumise ahvatlus olemas (pärast läheb laps loodusõpetuse tundi ja võtab seda kui laiendatud kirjandustundi või midagi sellist). Lisaks kui käsitletakse kõiki lugusid (sh loodusteaduslikku tõenditel põhinevat seletust) võrdväärsena religioossetega, siis selle Vene kirikupea ütelus tõepoolest meenutas RÕ ainekava seda osa.

  119. Vahelduseks uudis ka.

    PZ Myers vahendab huvitavat juhtumit kitlivendade (seekord katoliiklikku sorti) ja kooliõpetaja vahelisest konfliktist. Katsugem ära arvata, kes võitis?

    Here’s a perfect example: Elizabeth Collins was a liberal, concerned teacher who created a blog to express her views about stuff she cared very much about, such as writing, teaching, and activism. Read it, it’s good stuff, and it’s obvious she cares passionately about those subjects. She also wrote about her experiences as a teacher, taking care to avoid naming the school or any individuals by name, but still being free about criticism and praise while protecting people’s privacy.

    Yes, Elizabeth Collins was fired.

    Collins was crossing swords with prominent members of the local Catholic community. In 2009, James White received the Sourin Award from the Catholic Philopatrian Literary Institute for exemplifying Catholic ideals. (Cardinal Justin Rigali was given the award the year before.) He is also a trustee on several Catholic school boards, and James and Megan White and his construction company, J.J. White Inc., are donors to several Catholic schools, including Notre Dame de Namur.

    One other aspect of this story that really bugs me is that some parents have the idea that their kids should not be criticized: a teacher is supposed to somehow teach without ever giving any kind of discouraging word when a student is wrong. I hate that attitude. Sorry, students get to be told when they’re being little jerks, or being obtuse and failing to follow simple instructions, or even when they’re being narrow-minded little bigots. Teachers are smart in being able to get those messages across without being demeaning, as comes across clearly in Collins’ blog, but no, you can’t require that teachers be supportive of bigotry and stupidity. It’s kind of a violation of the job description.

  120. Guardian edastab spordiuudiseid:

    Frank and Jamie McCourt, the multi-millionaire owners of the LA Dodgers, have been revealed to have employed a Russian scientist to beam thought waves to boost the team’s chances.

    According to Bill Shaikin of the LA Times, the McCourts paid Vladimir Shpunt several hundred thousand dollars over five years to apply his “V energy” and help the Dodgers to victory. Between 2004, the first season under the McCourts’ ownership, and 2009, Shpunt was retained for Dodgers matches, despite the fact that he knew little about baseball.

    He would channel positive vibes towards the players as he sat in Boston, some 3,000 miles from LA. By watching the game on television, he could get instant feedback on how his energy was affecting performance.

  121. Postimees kirjutab: Eesti leiutisega saab diagnoosida haigusi ja tuvastada euromünte

    Ühelt poolt loodame, et asi on tõsine, aga teiselt poolt on nn insenerimõtlemisse sisse programmeeritud kahtlus, et kui asi väidetavasti teeb liiga mitut asja, siis midagi ei klapi (nõnda seisis mu põhiaine õpikus). Samuti on jutt impedantsi ehk näivtakistuse mõõtmisest, mis põhimõttel on olemas hulgaliselt uhhuuaparaate, mis ka siit läbi käinud. Samas saab impedantsi peenelt analüüsida (impedants on vahelduvvooluga mõõdetud takistus, oleneb sagedusest, spekter annab palju teavet), nii et ei tea, mida arvata. Ehk annab aeg arutust.

  122. Olukorras, kus loodusteaduslik maailmapilt on alles kujunemisel/kujundamisel ja see on suht keerukas ja pikk protsess, on loomislugudele toetumise ahvatlus olemas (pärast läheb laps loodusõpetuse tundi ja võtab seda kui laiendatud kirjandustundi või midagi sellist). Lisaks kui käsitletakse kõiki lugusid (sh loodusteaduslikku tõenditel põhinevat seletust) võrdväärsena religioossetega, siis selle Vene kirikupea ütelus tõepoolest meenutas RÕ ainekava seda osa.

    Vahetegu müütidel ja ilukirjandusel ning tegelikul elul on muidugi vajalik, aga see ei tähenda, et müütide ja ilukirjanduse õppimine, uurimine või tarbimine tegelikkust hägustama peaks. Küsimus on õppemetoodikas.

    Vene näite puhul oli jutt “Darwini monopoli murdmisest”, see tähendab siis ilmselgelt loodusteaduslike ainete raames (nagu uudises öeldud, “Darwini teooria kõrvale”). RÕ õppekava näeb loomislugudega tutvumist ette oma õppeaines ega lähe loodusteaduslike ainete kallale. Seetõttu on sinu analoogia väär.

  123. Postimees: Arstid laste vaktsineerimisest: hirmujutud ei vasta tõele

    Osa vanemaid on lapse sündides vaktsineerimise vajalikkuse suhtes kahtleval seisukohal, sest on kuulnud hirmutavaid jutte kõrvalnähtudest ja tüsistustest. Arstid kinnitavad, et vaktsiinid on siiski ohutumad kui haigused.

    Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmer tõi ajalehele Meditsiiniuudised kommentaari andes välja tõsiasja, et vaktsineerimine on puhta joogivee kõrval maailmas enim rahva tervist positiivselt mõjutanud meede. Nii on kirjas tema kabinetilaual seisvas ülipaksus teadusuuringute kogumikus «Vaccines».

    Zilmer kinnitas lapsevanematele, et vaktsiine uuritakse enne kasutuselevõttu 10–15 aastat ning nende põhjustatud tüsistuste arv on peaaegu olematu – umbes üks juhtum saja tuhande või isegi miljoni doosi kohta.

    dig viriseb nüüd selle üle, et erinevalt paniköörlikest artiklitest on Postimees selle artikli puhul võtnud selgelt distantseeruva hoiaku: “arstid ütlevad, et …”.

  124. Eesti Ekspress: Arst: Ärge otsige internetis väikelapsele luu-üdi doonorit!

    Internetis levib kulutulena liigutav abipalve: väikesel kolmeaastasel poisikesel, kes on raskelt haige, on vaja luu-üdi doonorit. Doktor Ain Kaare hindab sellist doonori otsimise viisi valeks.

    „Punkt üks – see asi lihtsalt ei käi nii,” ütleb Kaare. „Patsient ei määra ravi! Kui patsiendi raviarst arvab, et patsient vajab luuüdi siirdamist, siis algatab tema luu-üdi doonori otsingu!”

    Sama oluline põhjus on see, et kirjas otsitakse sobivat doonorit veregrupi A-positiivne järgi, Kaare sõnul määratakse doonori sobivus aga eelkõige HLA ehk koesobivuse kaudu. HLA analüüsimiseks pole vaja aga luu-üdi proovi (mida kirjas kinnitatud on). Veregrupi erinevus ei ole vastunäidustust donatsiooniks.

  125. Telegraph vahendab avastusi homoseksuaalsete vanemate ja kasvatusteaduse vallast:

    Teenagers brought up by lesbians achieved better results in school and had a more active social life, the research discovered.

    They were also less likely than children of heterosexual parents to engage in aggressive behaviour of break rules.

    Nanette Gartrell, of the University of California and who led the research, said: ”Contrary to assertions from people opposed to same-sex parenting, we found that the 17-year-olds scored higher in psychological adjustment in areas of competency and lower in problem behaviours than the normative age-matched sample of kids raised in traditional families with a mum and a dad.”

  126. Technology Review räägib uuest rehkendavast masinast:

    It’s called the Arizona Financial Text system, or AZFinText, and it works by ingesting large quantities of financial news stories (in initial tests, from Yahoo Finance) along with minute-by-minute stock price data, and then using the former to figure out how to predict the latter. Then it buys, or shorts, every stock it believes will move more than 1% of its current price in the next 20 minutes – and it never holds a stock for longer.

    Using data from five non-consecutive weeks in 2005, a period chosen for its lack of unusual stock market activity, here’s how AZFinText performed versus funds that traded in the same securities (which were all chosen from the S&P 500):

    Artikkel pakub ka huvitavaid tähelepanu ökonomeetrilise lingvistika vallast:

    The five verbs with highest negative impact on stock price are hereto, comparable, charge, summit and green. If the verb hereto were to appear in a financial article, AZFinText would discount the price by $0.0029. While this movement may not appear to be much, the continued usage of negative verbs is additive.

    The five verbs with the highest positive impact on stock prices are planted, announcing, front, smaller and crude.

  127. @dig:

    Researchers concluded that the main cause was because the mothers, who conceived their babies through artificial insemination, were “committed parents” aware that their children may face difficulties at school because of their upbringing.

    They therefore took an active interest in their child’s education and many chose to attend parenting classes. The mothers also tended to be older than mothers who had conceived naturally.

    Kui taheti just laste kasvatajate samasoolisuse mõju uurida, siis oleks IMHO olnud korrektne valida ka erisooline kontrollgrupp selline, milles last kasvatavad vanemad sarnastest üritustest osa võtavad ja samas eas on.

  128. Postimees: Arst võib lapse ravil vanema luba eirata (2)

    Kui haigele lapsele on vaja teha vereülekanne, kuid lapsevanem seda mingil põhjusel ei luba, on võimalik vanematelt ajutiselt vanemlikud õigused ära võtta.

    Kui praegu on võimalus lihtsalt vanemlikud õigused ära võtta, siis 1. juulist, kui jõustub uus perekonnaseadus, kus lapsele on võimalik määrata erieestkostja. See tähendab, et erieestkostja määratakse lapsele üheks konkreetseks tegevuseks ning ta käitub lapse huvides. Sealjuures jäävad lapsevanemale tema vanemlikud õigused alles, kuid tema sooviga ei pea arvestama.

    Särgava meenutas vaid üht, 1997. aasta juhtumit, kus Jehoova tunnistajast ema Viktoria Melnitšenko keelas oma reesuskonfliktiga sündinud lapsele teha vereülekannet ning kolme päeva pärast vastsündinu suri. Kohus aga arste ega pisitütre vanemaid süüdi ei mõistnud.

    Patu tegemine teenusena

    «Kui keeldumine puudutab usku, siis on asi selles, et vanemad tunnevad ennast oma jumala ees süüdi, et teevad midagi väga halvasti,» rääkis Einberg.

    Lapsevanemaid on aga võimalik mõjutada ja rääkida, et nad ei ole süüdi. «Asja võib selgitada nii, et kogu n-ö süü võtab enda peale siis tervishoiuteenuse osutaja,» ütles Einberg.

  129. Vaktsiinivastased iamfreelased teadupärast koguvad vaktsiinivastaseid kommentaare ka perekoolnutelt.  Üks viimane põnev kommentaar näitab ilmekalt, et laste vaktsineerimine on kahjulik vanemate tervisele:

    Ma ei ole suutnud seda siiani rääkida ,nüüd aga loen,et seda teistel ka juhtunud ja jõudis lõpuks kohale,et see oli vaktsiini tagajärg.

    Loomulikult helistasin mehele ja kohe kiirabisse.
    Seal olime mõttetult pool päeva, meiega ei viitsitud isegi tegeleda. Koguaeg vinguti vastuvõtutoas,et “meil nii palju inimesi jne,te hoiate voodit kinni,lapsel ju kõik ok “jne.

    Kogu selle teema peale mul endal viskas närvid kotti ,kukkusin ise kokku ja oksendasin.

    Peale seda juhtumit oli mul ikka mitu nädalat väga halb olla, närvid olid krussis, käed värisesid.
    Ma loodan,et paljud sellist asja üle ei pea elama, see on kohutav!

    Näedsasiis.

  130. Kriku ütles:

    Kui taheti just laste kasvatajate samasoolisuse mõju uurida,

    Kui.

    Küll aga annab selline uuring piisava aluse otsustamaks, kuidas reaalses elus ettetulevate lesbiliste paaride lastekasvatamisega on.

  131. Ei anna. See uuring lisab infot selle kohta, kuidas reaalses elus ettetulevate keskimisest vanemate ja hoolikamate paaride lapsekasvatamisega lood on.

  132. Kriku ütles:

    Ei anna. See uuring lisab infot selle kohta, kuidas reaalses elus ettetulevate keskimisest vanemate ja hoolikamate paaride lapsekasvatamisega lood on.

    Vaata valimi koostamise põhimõtteid. Need ei ühildu Sinu hüpoteesiga.

  133. Mis mõttes? See ei ole minu hüpotees, vaid artiklis toodud järeldus, mida tsiteerisin postituses #147.

  134. Vabandust, tegelikult peaks tsitaati küll mõistma nii, et kunstlikult viljastatud emad kipuvad hoolikamad olema ja muuhulgas on ka keskmisest vanemad. Mis on igati loogiline.

    Samasoolisusest tingitud eeliste või ebakohtade kohta ei ütle selline uuring suurt midagi seni, kuni kontrollgruppi ei moodustata erisoolistest kunstlikult viljastatud naisega paaridest. Vähemalt uudisest seda välja ei loe.

  135. Kriku ütles:

    Vabandust, tegelikult peaks tsitaati küll mõistma nii, et kunstlikult viljastatud emad kipuvad hoolikamad olema ja muuhulgas on ka keskmisest vanemad.

    See võib niimoodi olla küll.

    Aga kui nüüd peaks selguma, et juhuslik lesbidest moodustatud valim ebaproportsionaalselt palju kunstlikult viljastavaid emasid sisaldab, siis ei tähenda see, et uuring lesbide kui niisuguste lapsekasvatamisresultaatide kohta midagi ei ütle. Lausa vastupidi — seaduse, mis lesbisid ühe klassi ja lapsekasvatamist ühe privileegina käsitab, kontekstis ei ole see, kas lesbide edukus lastekasvatamisel tuleb sellest, et nad palju köögivilju kasvatavad või sellest, et nad raseduse ajal ei suitseta, põrmugi oluline. Sellepärast ei ole tingimata tarvis hakata tikutulega otsima köögivilju mittekasvatavaid raseduse ajal suitsetavaid lesbisid kontrollrühmaks.

  136. Peamises vaidlusaluses küsimuses ehk siis lapsendamise küsimuses ei saa kunstliku viljastamise eelised ilmneda ja antud uuringut ei saa selles kontekstis relevantseks pidada.

  137. Somaali koraaniuurijad on avastanud uue pühaduseteotuse liigi, teavitab BBC:

    Somali militants have threatened football fans they will be publicly flogged – or worse – if they are caught watching the World Cup on TV.

    Gangs of Islamists are reported to be patrolling the areas they control looking for people watching games.

    Dedicated fans are watching matches in secret, or in the few areas controlled by government forces.

    On Saturday militants killed two people as they attacked a house where people were watching a game.

  138. Kriku ütles:

    Peamises vaidlusaluses küsimuses ehk siis lapsendamise küsimuses ei saa kunstliku viljastamise eelised ilmneda ja antud uuringut ei saa selles kontekstis relevantseks pidada.

    See on ju jama.

    Kui lesbipaar saab lapse kunstliku viljastamisega, on lapsendamine oluliselt rohkem päevakorras, kui siis, kui heteroseksuaalne paar kunstliku viljastamisega lapse saab.

    Ja ära ikka veel unusta, et Sa paistad poliitilistel põhjustel statistikat vääriti tõlgendavat. Valim, mis moodustatakse kõigi saadaval olevate lesbipaaride seast mõnede juhuslikult välja valimise teel ja valim, mis moodustatakse kõigi saadaval olevate “muud moodi tavaliste” lesbipaaride seast mõnede juhuslikult välja valimis teel, on oma omadustelt erinevad valimid. See uuring kasutas esimest sorti valimit. Kõnealusele juriidilisele probleemile praktilise sisendi saamiseks on tarvis kasutada esimest sorti valimit. Teist sorti valimi põhjal tehtud analoogiline uuring võib huvitav olla küll, aga juriidilise probleemi kontekstis on ta punane heeringas.

  139. Kui lesbipaar saab lapse kunstliku viljastamisega, ei ole neist ühel vaja teda lapsendada. Üldiselt ei ole mitte mingit seaduslikku viisi takistada lapse bioloogilisel vanemal ükskõik kellega koos elamast ja tal oma lapse kasvatamises osaleda laskmast. Mistõttu ei ole sellise juhu puhul suurt midagi vaielda.

    Lapsendamine tekitab vaidlusi juhul, kui kumbki last kasvatada soovivaist isikuist ei ole lapse bioloogiline vanem. Selles kontekstis ei ole käesolev uuring relevantne, kuna tulemus seletub justnimelt kunstliku viljastamisega seotud eristustega.

  140. Science-ology mõlgutab põneval meditsiini-eetilisel teemal:

    Although there exists this potential for marijuana to be used pharmacologically, we still do not know enough about it for it to be ethically made legal. All FDA-approved drugs that go on the market are tested through Phase I, II and III clinical trials before they are approved for release. These phases are extremely important as they help determine not only side effects but also dosages and other vital information required for optimum benefits and minimum risks. Without this sort of knowledge, patients can be harmed from over or under-usage, unexposed side effects, or potential adverse combinations with other pharmaceuticals.

  141. Kriku ütles:

    Lapsendamine tekitab vaidlusi juhul, kui kumbki last kasvatada soovivaist isikuist ei ole lapse bioloogiline vanem. Selles kontekstis ei ole käesolev uuring relevantne, kuna tulemus seletub justnimelt kunstliku viljastamisega seotud eristustega.

    Aga üks neist naistest ei ole ju lapse bioloogiline vanem. Või on teadus vahepeal juba nii palju edasi läinud, et laboris suudetakse kahe naisdoonori DNA-st laps kokku segada?

    Kui lapse bioloogilise emaga midagi juhtuma peaks, ei saa “teine ema” teda ju enam edasi kasvatada — ongi probleem, et lahutatakse pere, mis lahutamist ei vaja, ja laps jääb põhjuseta orvuks.

    Või saan ma millestki väga valesti aru? Palun valgustage.

  142. dig ütles:

    Science-ology mõlgutab põneval meditsiini-eetilisel teemal:

    Although there exists this potential for marijuana to be used pharmacologically, we still do not know enough about it for it to be ethically made legal.

    Kindlasti on kanep ja selle toimeained palju põhjalikumalt uuritud kui ükski analoogsete näidustustega ravim. 17 000 retsenseeritud teadustööd oli minu mäletamist mööda see number.

    Ja tänavu veebruaris tuli näiteks selline uudis topeltpimedate katsete kohta.

    Igatahes, tänan teema tõstatamise eest, head viidipäeva kõigile ja keda huvitavad Euroopa uimastipoliitika fassaad ja sisu ja nendevahelised lahknevused, tulge täna Tartusse Tiit Joala äsja kaitstud diplomitööd, filmi “Miks sai minust kurjategija?” esitlusele!

    Tartu Postimees samal teemal.

  143. Kui lapse bioloogilise emaga midagi juhtuma peaks, ei saa “teine ema” teda ju enam edasi kasvatada — ongi probleem, et lahutatakse pere, mis lahutamist ei vaja, ja laps jääb põhjuseta orvuks.

    Või saan ma millestki väga valesti aru? Palun valgustage.

    Sa ei saa valesti aru, aga see lihtsalt ei puutu kõnealuse artikliga seoses asjasse.

    Juhul, kui üks lapse kasvatajaist on tema bioloogiline vanem, saab ta ükskõik kellel lubada lapse kasvatamises osaleda. See toimub nagunii, lapsendamisega või ilma. Mistõttu ei ole lapsendamine nende isikute poolt lapse kasvatamise eeldus ning pole mõtet selles kontekstis arutleda lesbipaari suutlikkuse üle lapsi kasvatada. See argument omab tähtsust ainult siis, kui kumbki vanematest ei ole lapse bioloogiline vanem ja lapse tuleviku üle otsustab ühiskond (riik, KOV).

  144. Kindlasti on kanep ja selle toimeained palju põhjalikumalt uuritud kui ükski analoogsete näidustustega ravim. 17 000 retsenseeritud teadustööd oli minu mäletamist mööda see number.

    Oopium?

  145. Kriku ütles:

    Kindlasti on kanep ja selle toimeained palju põhjalikumalt uuritud kui ükski analoogsete näidustustega ravim. 17 000 retsenseeritud teadustööd oli minu mäletamist mööda see number.

    Oopium?

    Võimalik, aga ma tõtt-öelda kahtlen. Kui palju oopiumi, opioidide ja endorfiini kohta teaduslikke töid avaldatud on? Kanepi, kannabinoidide ja endokannabinoidide kohta igatahes rohkem kui 17 000.

    Seejuures on oopiumil ja opioididel näidustusi märksa vähem. Tõtt-öelda ei meenugi peale valuvaigistamise, une tekitamise ja köharefleksi allasurumise suurt midagi. Loperamiidiga ravitakse vist teatud juhtudel kõhulahtisust, dihüdrokodeiiniga ärevusest tingitud õhupuudust ja metadooniga (suhteliselt edutult) opiaadisõltuvust, aga see on vist kõik.

    Oopiumi ja selle derivaatide suhtelise ohtlikkuse teemat võrreldes kanepi ja selle derivaatide suhtelise ohutusega pole vist mõtet üles võtta. Kanepil puudub dokumenteeritud üledoosi võimalus.

  146. Üledoosi võimalus nüüd küll eriline näitaja pole. Suurema osa ravimitest üledoosil on vastikud tagajärjed.

  147. Kriku ütles:

    Üledoosi võimalus nüüd küll eriline näitaja pole.

    Ravimi ohtlikkuse näitaja on surmava üledoosi tõenäosus kindlasti. On olemas selline toksikoloogiline mõõt nagu LD50 (keskmine surmav doos). Kanepi LD50 on inimestel 1270 mg ühe kehakilogrammi kohta, s.t, surmav annus on lävedoosist vähemalt tuhat korda suurem (ohutuskoefitsient 1000:1). Alkoholi ohutuskoefitsient on 10:1, kokaiinil 15:1 ja heoriinil 6:1.

    Suurema osa ravimitest üledoosil on vastikud tagajärjed.

    Täiesti nõus. Sellepärast olekski mõistlik opiaatide kõrval valuvaigistina ja muude tervisehäirete korral, mille puhul kanep on näidustatud, võimaldada kasutada kanepipõhist ravimit või lihtsalt kanepiürti, millest eluohtlikku üledoosi ei ole praktiliselt võimalik saada.

  148. Sellepärast olekski mõistlik opiaatide kõrval valuvaigistina ja muude tervisehäirete korral, mille puhul kanep on näidustatud, võimaldada kasutada kanepipõhist ravimit või lihtsalt kanepiürti, millest eluohtlikku üledoosi ei ole praktiliselt võimalik saada.

    Üledoosi risk on tavaliselt puhtadministratiivsete meetodite abil maandatav ja suurema osa ravimite puhul ka maandatud. Pigem tasuks muretseda riskide pärast, mis ei ole nii lihtsalt maandatavad. Minu jaoks ei ole üledoosi võimaluse puudumine argument.

  149. Kriku ütles:

    Tasuks muretseda riskide pärast, mis ei ole nii lihtsalt maandatavad.

    Millised need oleksid? Kanepi puhul, ma mõtlen.

  150. Neist võiks pigem uue teema teha (Martin, ae?). Kõik, mis ma praegu öelda tahtsin, on see, et üledoseerimise võimaluse puudumine ei ole ülalnimetatud põhjusel minu jaoks argument.

  151. Kriku ütles:

    Neist võiks pigem uue teema teha.

    Täiesti nõus, aga mina küll täna ei jõua, panen varsti Tartu poole lõikama.

    üledoseerimise võimaluse puudumine ei ole ülalnimetatud põhjusel minu jaoks argument.

    Kas neurotoksilisus kui selline on argument?

  152. Barcelona kliinik ravib homoseksuaalsust tablettidega

    Tibidabo kliinikus töötavate meedikute sõnul saab ravimite ja psühhiaatrilise ravi abil edukalt samasooiharusest terveks ravida, vahendab mtv3.fi väljaannet El País.

    «Samas ei ole teaduslikke uuringuid, mis tõendaksid, et homoseksuaalsus on haigus,» lausus sellise ravi vastane, terapeut Marina Geli.

    Mitte et ma seesinase kliinikumi edusse nii väga usuksin, aga hinnata võiks ikkagi selle reaalset efektiivsust, mitte lahmida stiilis “homoseksuaalsus ei ole haigus”.

  153. Kriku ütles:

    Mitte et ma seesinase kliinikumi edusse nii väga usuksin, aga hinnata võiks ikkagi selle reaalset efektiivsust, mitte lahmida stiilis “homoseksuaalsus ei ole haigus”.

    Mitte, et ma röövimise edusse majanduskasvu tõstjana väga usuksin, aga hinnata võiks ikkagi pussnoa reaalset efektiivsust ähvardusvahendina, mitte lahmida stiilis “röövimine on paha, mmm’kay”. :-P

    Mittehaigusel ei saa raviefektiivsust olla. Kui peaks osutuma, et mingisugune medikament seksuaalset eelistust mõjutab, siis võib see küll huvitav tähelepanek olla (ja keegi hakkab niikuinii kartma kurje terjereid, kes heteroseksuaalsuse ravimiseks sobivaid medikamente joogivette lisavad), aga selle ravivõtteks hüüdmine on pehmelt öeldes demagoogiline ja kõvasti öeldes lihtsalt jama.

  154. Kriku ütles:

    Tibidabo kliinikus töötavate meedikute sõnul saab ravimite ja psühhiaatrilise ravi abil edukalt samasooiharusest terveks ravida, vahendab mtv3.fi väljaannet El País.

    Arvestades varasemate sellelaadsete kuulutuste teadaolevaid tagamaid ja resultaate, on tõenäoline, et tegemist on mingisuguse religioosselt mõjutatud soovmõtlemise-põhise ettevõtmisega, mille resultaadid jäävad allapoole mõõtmispiire. On ebatõenäoline, et kliinikurahvas vaevuks oma tegemistest isegi ühte teadusartiklit kokku panema, ilma selleta aga ei ole põhjust muudele järeldustele jõuda.

  155. Dig ütles:

    Mittehaigusel ei saa raviefektiivsust olla. Kui peaks osutuma, et mingisugune medikament seksuaalset eelistust mõjutab, siis võib see küll huvitav tähelepanek olla (ja keegi hakkab niikuinii kartma kurje terjereid, kes heteroseksuaalsuse ravimiseks sobivaid medikamente joogivette lisavad), aga selle ravivõtteks hüüdmine on pehmelt öeldes demagoogiline ja kõvasti öeldes lihtsalt jama.

    Siit jõuamegi omasooiharuse “normaalseks” kuulutamise varjukülgedeni – kui ühel päeval tekib lootus, et seda puuet õnnestub edukalt ravida, võidakse vastav uuring lihtsalt Sinu moodi mõtlevate inimeste agendaga kokkusobimatuse pärast rahastamata jätta.

  156. Oh ei, Sa võid päris kindel olla, et tsölibaadi toetajate usuorganisatsioonid, kes seksuaalsust puudeks peavad, rahastavad seksuaalsuse allasurumise ja moonutamise uurimist kindlasti. Templeton ja kes nad kõik veel on.

  157. Noh, näiteks katoliku kirik. Alustades retoorikast, mis seksuaalsust igati demoniseerida üritab kuni katseteni hoolitseda, et seksuaalaktid tingimata lapse saamisega karistatud saaksid — nende seksuaalfilosoofia on kaunis ilmne.

  158. Katoliku kirik jutlustab mõõdukust ka söömise ja joomise juures. See ei tähenda, et neid puudeks peetakse.

    Lapse karistuseks pidamine on ilmselt mingi sinu maailmavaate omapära, mille analüüsimisse ma ausalt öelda laskuda ei tahaks.

  159. Kriku ütles:

    Katoliku kirik jutlustab mõõdukust ka söömise ja joomise juures. See ei tähenda, et neid puudeks peetakse.

    “Jutlustab mõõdukust” ja “demoniseerib” on kaks *väga* erinevat asja. Või oled Sa näinud katoliiklaste kurtmist selle üle, et mõned inimesed söömise ja joomise alal mõõdukust “mitteloomulike ja jumalavallatute” vahenditega nagu ampull tagavad?

    Aga muidugi, mida tahtagi inimeselt …

    Lapse karistuseks pidamine on ilmselt mingi sinu maailmavaate omapära, mille analüüsimisse ma ausalt öelda laskuda ei tahaks.

    … kes katoliiklaste patujuttu täiesti mittekatoliikliku digi kaela ajab?

  160. Ja milles siis seisneb “demoniseerimine”?

    Näita mulle katoliiklast, kes last karistuseks peab ja ma teen sulle õlle välja. Nii rumala mõtte peale võib IMHO ainult täiesti mittekatoliiklik dig tulla.

  161. Teiseks peaksid need, kel on plaan võtta ette reis Tadžikistani, perearsti juurest läbi käima ja uurima oma tervisekaardilt, kas teda on viimase 10 aasta jooksul vaktsineeritud või mitte. Kui vaktsineerimine on tegemata või andmed selle kohta puuduvad, peaks selle siiski mõned nädalad enne ärasõitu ette võtma.

    Kas keegi võtaks seda kommenteerida? Vaktsiin.ee on üleüldse väga väheinformatiivne ja ei räägi kordusvaktsineerimisest midagi.

  162. @salvey:

    Selle kommentaare Postimehest lugedes ning mõistuse häält kuulda andes tekkis mõte (mida võiks keegi uurimisteemade põuas vaevleja uurida võtta): kas on seost inimese õpitud eriala ja vaktsineerimisse suhtumise vahel? Huvitab, kas vaktsineerimisvastaste seas on ka insenere, kellele on sisse programmeeritud (pun not intended) arusaamine mõistetest „tõenäosus” (nt kõrvalnähtude tõenäosus ja nakkusohtlikus keskkonnas haigestumise tõenäosus) ja „optimaalsus” (et suurema riski vältimiseks tuleb võtta väiksemaid riske)?

  163. @Kriku:

    Huvitab situatsioon laiemalt. „Ma tean ühte” ei ole kahjuks pädev argument :( Ma näiteks olen teadnud tugevasti üle keskmise soovahetajaid ja muidu transvestiite.

    See inseneride ja mitteinseneride erinev suhtumine maailma asjadesse tuli ilmsiks seltskonnas, kus insenerid vaatasid üle hulga ajal „Viimset reliikviat” ning tegid arvutusi ja huvitavaid järeldusi (nagu et auk, kuhu Gabrieli ja Ivo kukkusid, oli vähemalt 15 meetrit sügav, aga Ivol polnud kivipõranda peale maandumisest midagi).

  164. Muidugi ei ole “ma tean üht” pädev argument, kui statistikat küsitakse. Lihtsalt mainisin paremate puudusel.

  165. Vaktsiini vist ei saa “rohuks” nimetada, aga noh:

    Delfi: Eesti arstid said loa imikute peal uut rohtu proovida

    Ravimiamet andis sel nädalal Eesti laste-, pere- ja nakkusarstidele loa osaleda koostöös Saksamaa ja Hispaania meedikutega uue meningokokk-vaktsiini uuringus.

    Tegu on pikaajalise uurimisprogrammi viimase etapiga, kus varasemalt ohutuks ning tõhusaks kinnitatud vaktsiini toimet kontrollitakse imikutel. /…/

    Eestis uuringut koordineeriva doktor Kai Zilmeri sõnul on uuringus osalevatele lastele tagatud uuringut läbiviivate arstide kõikehõlmav tähelepanu.

    „Uuringus osalemiseks tuleks kõigepealt konsulteerida oma perearstiga, kes suunab lapse uuringkeskusesse. Enne uuringus osalemist tuleb igal lapsevanemal kinnitada kirjalikult, et nad on saanud ja mõistnud infot uuringu üksikasjade kohta,“ lisas Zilmer. /…/

    Uuringus on oodatud osalema kokku 1380 last nende esimesel eluaastal, Eestist on võimalus osaleda 250 lapsel.

  166. See, mis kommentaariumis toimub, on muidugi etteaimatav, aga õudne ikkagi. Edu dr Zilmerile vastuvoolu ujumises!

  167. Tumeainet ja tumeenergiat ei pruugi olemas olla

    Tulemused avaldanud Briti kuningliku astronoomialiidu esindaja Robert Massey ütleb: “See esitaks tõsise väljakutse meie eeldustele selle kohta, milline on universumi saatus pikemas perspektiivis, kuna praegu kehtib eeldus, mille kohaselt universum paisub, ja kui peaks selguma, et tegelikult ei paisu, oleks see suur šokk. See võib tähendada, et universumi paisumine aeglustub ning võib isegi seiskuda.”

  168. Nüüd väidavad teadlased aga, et varem täiskuust ligi kaks korda suuremaks hinnatud kiirguslained võivad tegelikult olla rohkem kui poole väiksemad.

    Nii et täiskuu siis ikka kiirgab mingeid laineid või mida? (Väljavõte eelnevalt lingitud artiklist)

  169. Meil on siin üks värske bakalaureus, kes kindlasti oskab kõige paremini vastata.

  170. @Andres Valdre:
    Uurimine võiks siis telefoniküsitluse vormis näiteks olla, kus elukutset ja vaktsineerimisse suhtumist küsitakse. Selle peaks muidugi ikka mõni professionaalne uuringufirma läbi viima: Emor, Praxis jne. Tellijaks peaks siis sots- või tervishoiuministeerium olema. Aga võibolla sobib see teema kellelegi bakalaureuse töö teemaks näiteks.

  171. Arutlusveast, mida ka kaardi ja territooriumi segiajamiseks nimetatakse, kirjutab Forte.ee

    Miks me eelistame liikuda lõuna poole

    Reisiplaane tegevad inimesed võivad pahaaimamatult järgida üht pentsikut rusikareeglit, mille kohaselt tuleb eelistada lõunasuunalisi marsruute. Uues katses, mis seda nähtust uuris, eelistasid vabatahtlikud lõuna poole kalduvaid marsruute sama pikkadele, kuid põhja poole suunduvatele teekondadele.

    Teadlased oletavad, et põhjuseks on asjaolu, et põhjasuund tundub vaistlikult olevat ülesmägine ja seega kurnavam, vahendab ajakirja ScienceNews võrguväljaanne. /…/

    “Taoline avastus annab mõista, et kui inimesed kavandavad retki pikkade vahemaade taha, võib heuristika, mille kohaselt “põhi on ülevalpool”, eksitada neid retkede kestuse hindamisel,” ütleb (USA kaitsejõudude Massachusettsi osariigis Natickis tegutseva uurimis-, arendus- ja tehnoloogiakeskuse ning samas osariigis Medfordis tegutseva Tuftsi ülikooli psühholoog ja uurimuse juhataja) Tad Brunyé.

  172. Kas posimine või mitte?
    Adik Levin, meditsiiniteaduste doktor, Maaleht

    Mis meie meditsiinimaastikul õieti toimub? Jutt on muidugi tõenduspõhisest ehk tavameditsiinist, sest ainult seda meil ametlikult õigeks peetaksegi. Ühest küljest on loomulik, et ilma teadusliku tõenduseta ei tohi siseneda inimese organismi.

    Selle seisukoha vastu keegi ei vaidlegi, kuid elu näitab, et meid üha enam kimbutavate raskete krooniliste haiguste vastu tavameditsiin üksi ei aita. Kuidas me muidu oleksime jõudnud oma tervisehädadega nii kaugele, et inimeste tervis on viletsam kui kunagi enne ja sellepärast hakataksegi mujalt abi otsima.

    Näiteks Hiina meditsiin on üle kuue sajandi vana ja toimib väga tõhusalt valdkondades, kus meie “ametlik” meditsiin on võimetu.

    Mida tähendab, et meid kimbutavad rasked kroonilised haigused üha enam? Ja millele selline väide üldse toetub, et meie tervis on viletsam kui kunagi enne?

    Millistele uuringutele põhineb väide, et Hiina meditsiin on tõhus valdkondades (millistes valdkondades?), kus “ametlik” meditsiin on võimetu?

    Kui nendele küsimustele vastust pole, siis on muu jutt üks alusetule eeldusele rajatud udujutt, olgu selle rääkijaks posijast homöopaat, akupunkturist või meditsiiniteaduste doktor.

    Julgen väita, et Hiina meditsiin on niivõrd vana ja järeleproovitud, et ei vaja mingit tõestust ega kaitset.

    Oh-oh! Aadrilaskmine, kõhulahtistamine, oksenduse esilekutsumine kehahuumorite tasakaalustamiseks oli ju ka vana ja järeleproovitud, kuid millegipärast neid enam eriti ei kiputa kasutama.

  173. Ossajestasküll!! Kui tegu oli selle konverentsiga, siis on ikka päris hea, et peavoolumeedia sellist jama ja posimist ei kajastanud. Või kui, siis vast iroonilis-küünilises võtmes oleks sobilik selle üle nalja visata.

    ESIMENE PÄEV – reede, 21. mai 2010

    SAAL nr 1 (Ida-Euroopa):
    12.00 – 13.30 pH toitumine ja tervis (I osa) – dr Riina Raudsik ja Kersti Kracht
    13.40 – 15.10 pH toitumise ja tervise loeng (II osa) – dr Riina Raudsik ja Kersti Kracht
    15.40 – 17.10 Juukseuuringud annavad informatsiooni nii tervisliku seisundi kui juuste probleemide põhjuste kohta (soomekeelne loeng eestikeelse tõlkega) – Annikki Hagros-Koski
    17.20 – 18.50 Seksuaalenergia – Rein Weber

    SAAL nr 2 (Põhja-Euroopa):
    12.00 – 13.30 Diagnoosimise meetodid ajurveedas – Aleksandr Dreljov
    13.40 – 15.10 Haiguste vältimine ja elukvaliteedi tõstmine hiina traditsioonilise meditsiini abil – organismi energiataseme parendamine ja tugevdamine – dr Rene Bürkland
    15.40 – 17.10 Homöopaatia – haigustest vabaks väikeste terakestega – Krista Koppel
    17.20 – 18.50 Tervis kinesoloogia abiga – dr Kuiki Sulg

    TEINE PÄEV – laupäev, 22. mai 2010

    SAAL nr 1 (Lääne-Euroopa):
    10.00 – 10.50 Tasakaalu leidmine iseendas – Jaana Liigand
    11.00 – 12.30 Reiki – iidne kuid lihtne tehnika enese ja lähedaste tervise parendamiseks – Kreet Rosin
    13.00 – 14.30 Mida on vaja teha, et hoida immuunsüsteem tugev ja tervis korras – Vahur Volmann
    14.40 – 16.10 Teekond ravimtaimede ja loodusravi juurde – Katrin Luke
    16.40 – 18.10 Terve mõistuse dieet – Margit Hakomaa
    18.20 – 19.50 Meditsiiniline astroloogia – Edda Paukson

    SAAL nr 2 (Ida-Euroopa):
    10.00 – 12.30 Kaasaja lääneliku tervishoiusüsteemi paradoksid. Individuaalse toitumise programm – dr Adik Levin
    13.00 – 14.30 Hüpnoteraapia – võimas tööriist keha ja meele tervendamiseks – Aili Tamming ja Kristel Rannamees
    14.40 – 16.10 Silva Meetodi elusüsteem – Kersti Kracht (loeng jääb ära).
    14.40 – 16.10 Asendus: Kundalini jooga töötuba – Mai-Liis Toivar
    16.40 – 18.10 Tervisest terviklikkuseni hingamise abiga – Kristi Pääsuke
    18.20 – 19.50 Holistiline maailmavaade – Heili Laido

  174. Martin Vällik ütles:

    Aadrilaskmine, kõhulahtistamine, oksenduse esilekutsumine kehahuumorite tasakaalustamiseks oli ju ka vana ja järeleproovitud, kuid millegipärast neid enam eriti ei kiputa kasutama.

    Ja ka ravimeetodit, kus mingi ihuhäda korral põrnitsetakse sarnase häda kätte surmatud pühaku pilti, nt hambavalu korral vaadatakse tundide kaupa pildi peal pühakut, kelle martüürium seisnes hammaste välja kiskumises. Brugge Jaani seegi muuseumis on asjaomane suur pilt seniajani seina peal.

    Samuti veel soolekeerdude lahtiharutamine trehtri ja metalse elavhõbedaga ning hüsteeria kirurgiline ravi hüsterektoomiaga.

  175. Kole artikkel on. Isand Levin on kõik klassikalised meditsiinialternatiivide propageerimise loosungid välja kaevanud ja ühte artiklisse kokku monteerinud. Hakka või vastulauset kirjutama.

  176. Kui vastulauset kirjutad, siis tuleb arvestada, et isand Levinil on abiks ja kompanjoniks isand Kaasik, see Viktor, kes advukaat om.Ta uuris võimalusi minu kohtussekaebamiseks kuuldavasti, kui ma Levini ärimudeli Terviselehes osakesteks lahti harutasin:)

  177. @Martin Vällik:
    Ma arvan, et hr Levin teab ise ka, et tema väited kriitikat ei kannata. Mõned ümberlükkavad asjaolud:

    Leidsin internetist toreda asjaliku artikli, mis asjatundlike inimeste poolt austusväärses ajakirjas avaldatud. Mõlema autori artikleid saate lugeda nt PubMed’is. Aging Through the Ages, MacLennan ja Sellers. Lühikokkuvõte: keskmine eluiga paleoliitikumist (200 tuh – 30 tuh a tagasi) kuni keskajani (k.a.) varieerus (olenevalt piirkonnast ja inimese sotsiaalsest staatusest ning jõukusest) 20-30 ja 30-40 aasta vahel. Vanemaks elati ka, aga neid oli vähe. Antiikajal elasid paljud Rooma ja Kreeka ülikud umbkaudu sama vanaks kui inimesed keskmiselt Euroopas 1850-1950. Kiire keskmise eluea tõus leidis aset peale seda tänu meditsiini arengule (sh epideemiate ärahoidmine, vaktsineerimine!), paranenud toitumusele ja elutingimustele.

    Kui uurida Egiptuse muumiaid ajast paar tuhat aastat e.m.a, siis tuleb välja, et need (mumifitseerimist said lubada vaid jõukad, ülikkond) inimesed kannatasid liigesepõletike, tuberkuloosi, parasiitide, ülekaalulisuse, kaasasündinud luustiku deformatsioonide, erinevate pärilike haiguste käes. Isegi rikaste hulgas näitavad skelettide uuringud alatoitumust lapseeas. Eluiga kuni 40-45 aastat. Minoilise ja mükeene kultuuri inimesed (vabandan tobeda sõnastuse pärast, aga mul läks just ettevalmistatud tekst kaduma ja nüüd ma improviseerin) kannatasid aga düsenteeria, koolera, tüüfuse, polimüeliidi, rahhiidi ja skorbuudi, malaaria ja aneemia all. Keskmine eluiga oli neil ca 31-35 aastat.

    Naisvaarao Hatshepsut, kes valitses Egiptust umbes 20 aastat ning suri kusagil 40sena, põdes kaugelearenenud luuvähki ja suhkruhaigust, ta oli ülekaaluline, kuid saatuslikuks sai talle ilmselt hambamädanik. National Geographic, 4/2009, lk 107.

    Kui endiste aegade inimeste tugeva tervise ja pikaealisuse tõestuseks viidatakse kuulsatele inimestele (nt Platon, Plinius Vanem, Newton, Michelangelo jt), siis unustatakse ära, et need olid valdavalt ülikud, jõukad inimesed, kellel oli korralik toidulaud, kes ei pidanud tegema rasket füüsilist tööd ega puutuma kokku räpaste lihtinimestega. Michelangelo elas ligi 100-aastaseks, Rafael aga suri üpris noorelt malaariasse. Leonardo da Vinci elas oma aja kohta päris pika elu, tema isal oli aga järjest kolm naist, kes surid hilisteismelistena ja lastetutena.

    Lõpetuseks midagi kurioosumite vallast – Veneetsia vampiir. Ma loodan, et need ajad, kus inimese nõiaks-olemises süüdistamiseks ja tapmiseks piisab sellest, et ta on elanud pika elu ja on juhtumisi naine, on alatiseks möödas.

  178. @Mart K.:
    Jah, seda saaks ehk eesti keeles kuidagi paremini sõnastada, aga ma ka ei oska. Lugesin läbi. Siis võtsin selle artikli ette, kust see tõlgitud oli. Sain aru, et ei maksa Delfit süüdistada – Delfi artikkel on otsetõlge ja nii oligi Telegraphis kirjas. Aga kui te saate kätte Royal Astronomical Society kodukalt algupärandi, vaat siis alles saate aru, milelst TEGELIKULT juttu oli. Teine tera, kas pole? Rikkis telefoni mängimine tuleb meelde… Telegraph lõikas välja ajakirjaniku arvates mõttetu või tarbetu osa ja nii jõudis ka meie Delfisse mingi amputeeritud ja jabur variant. Allika usaldusväärsus on oluline.

  179. Antiikajal elasid paljud Rooma ja Kreeka ülikud umbkaudu sama vanaks kui inimesed keskmiselt Euroopas 1850-1950. Kiire keskmise eluea tõus leidis aset peale seda tänu meditsiini arengule (sh epideemiate ärahoidmine, vaktsineerimine!), paranenud toitumusele ja elutingimustele.

    See nüüd küll ei tohiks õige olla. Juba 19. sajandil toimus Euroopas keskmise eluea märkimisväärne tõus.

  180. @Kriku:
    Kui nimetet artiklit lugeda, siis on seal ka välja toodud, kui palju mingil kümnendil keskmine eluiga tõusis. Ma ei hakanud seda eraldi välja tooma. Mõte oli selles, et alles peale 1950ndaid tõusis keskmine eluiga kiiresti märgatavalt kõrgemaks kui varasematel kirjeldatud perioodidel. Huvitav näiteks, et ka neandertaallased (keda, nagu artiklis märgitud, kujutatakse sageli inetute idiootidena :)), elasid 40 aastaseks ja vanemakski, ning seda hoolimata ohtlikule eluviisile, millega kaasnes palju luumurde (nende paranemine näitab kaaslaste hoolitsust) ning igasugustele muudele haigustele, nagu liigesepõletikud ja hambamädanikud.

    Levini jutt on puhtakujuline udu, mis põhineb laialt levinud eksiarvamusel, et vanasti oli rohi rohelisem. Kui tuua näiteid zooloogia vallast, siis esineb inimestel ka laialt levinud eksiarvamus, et metsikus looduses on loomad terved. Gerald Durrelli andunud fännina sain tema raamatutest teada, et loomapüüdjana töötades puutus ta pidevalt kokku haigete metsloomadega, kes kannatasid vähkkasvajate, parasiitide, unitõve, soolenakkuste jmt käes. Kui inimesed vaatavad loomaaia-saateid, siis seal näidatakse loomade ravimist. Oih, puuriloomad on nii haiged! Aga asi on ju nii, et esiteks elavad puuriloomad oluliselt kauem ja neil tekivad samad haigused ja hädad, mis vanadel inimestelgi – kae, hambaaugud ja -põletikud, liigesepõletikud, halvenenud seedimine. Ja metsikus looduses saaks haige loom lihtsalt hukka kas nälja tõttu või kiskjate hammaste vahel, teinekord tapab ema ise oma vigase poja. Levini mõtteviisi võiks vist nimetada cherry-picking?

  181. Eesti Päevalehe lisa MÖTE on seekord otsast otsani homoteemaline.

    Lesbide, geide, biseksuaalide ja transseksuaalide võrdne kohtlemine heteroseksuaalsetega ei võta ühiskonnalt midagi ära, vaid annab pigem juurde. Ühegi heteroseksuaalse paari jaoks ei peaks abielu seetõttu vähem tähendama, kui abielluda saaksid ka samasoolised. Kui enda õiguste kaitstuses kindel olla saav lesbipaar saaks pühenduda heterotega sarnaselt oma elu elamisele, ilma et peaks vallavalitsusega oma laste sotsiaalsete garantiide pärast kohut käima või tundma muret selle üle, millise oma sügavalt isikliku suhte erinevusest tuleneva probleemiga ta järgmisel korral kokku peab puutuma. (Kari Käsper, TTÜ inimõiguste keskuse projektijuht)

    Krister Kivi:

    Gay Pride’i nimi viib mõtted uhkusele, kvaliteedile, mida on peetud nii vooruseks kui ka surmapatuks. Uhkuse seostele seesmise ebakindlusega on ajalooliselt palju osutatud, „uhkus” Pride’i nimes on vastureaktsioon häbile, millesse teistsuguse seksuaalse identiteediga inimesi on läbi ajaloo mõistetud. Ma ei näe vähimatki põhjust olla geiks olemise üle uhke, kuid veel vähem näen ma põhjust tunda häbi, kui tahad jagada oma elu inimesega, kes on sinuga samast soost.

  182. Forte.ee vahendab The Daily Maili.

    Ökomunades võib olla rohkem mürke kui puurikanamunades

    Ökoloogiliselt teadlikel ja/või eetilist linnukasvatust pooldavatel kauplusekülastajatel oleks mõistlik arvesse võtta asjaolu, et nn vabakasvatuskanade munad võivad olla tervisele vähem kasulikud kui puurikanade omad.

    Teadlased leidsid, et vabapidamisel olnud kanade munades on normaalsete munadega võrreldes vähemalt viis korda rohkem teatud saasteaineid.

    Umbes 17 protsendist vabakasvatusmunadest leiti nii palju saasteaineid, et euronormide kohaselt oleksid need söömiskõlbmatud.

    Kui valimi suurus ja katse läbiviimise paik lagedale tuuakse, selgub, et sedavõrd üheseid järeldusi, nagu pealkirjas, pole veel mõtet tegema hakata:

    Katse raames kogusid teadlased kuus vabapidamisel kanade muna ja tosina tavalisi mune Taiwani taludest ja turgudelt ning analüüsisid nende dioksiinisisaldust.

    Taiwan on saar täis väga tihedat asustust, vohavat tööstust ja mõlema rühma dioksiine keskkonda paiskavaid munitsipaalseid põletusahjusid. Aruande autorid aga hoiatavad, et probleem võib Taiwanist kaugemale ulatuda.

  183. Ma ei näe vähimatki põhjust olla geiks olemise üle uhke, kuid veel vähem näen ma põhjust tunda häbi, kui tahad jagada oma elu inimesega, kes on sinuga samast soost.

    Väga mõistlik seisukoht.

  184. KatrinV, 6. tabel selles artiklis käib esiteks ainult Shotimaa kohta.

    Mulle räägiti loengus, et 18. saj. oli oodatav eluiga sünnihetkel ca. 30, rikaste hulgas 40 a., 19. saj. keskpaigaks oli 40 a. saavutatud üle Euroopa (vist ilma Venemaata) ja 19. saj. lõpuks saavutati üle Euroopa 45 a. Samas oli Rootsis 19. saj. lõpuks juba 57 a., mille kogu Euroopa saavutas artikli andmetel alles 1930. aastaks.

    Artiklis on tõepoolest öeldud, et antiikaja ja 1850-1959 mediaanid langevad ligikaudu kokku, aga metoodika, millega selleni jõuti, ei peegelda rahvastikuprotsesse. Võrreldi nimelt entsüklopeediatesse jõudnud isikute eluigasid ja isegi nende puhul eemaldati vägivaldset surma surnud isikud. See jätab täielikult kõrvale laste kõrge suremuse, mis oligi peamine madala keskmise eluea põhjus. 19. sajandil kasvaski rahvastik tänu suremuse, eriti laste suremuse, vähenemisele, mitte laste arvu suurenemisele perekonnas (tegelikult see isegi langes).

  185. Jaan Aru vahendab teadvuse blogis:
    Juhi oma unenägu: Lucid Dreaming

    Lucid dreaming pole sugugi mingi eriline oskus – igaüks suudab seda pärast süstemaatilist treenimist teha. Samuti pole ta ei midagi müstilist – täiesti kena fenomen, mida on võimalik laboris kontrollida ja teaduslikult uurida, …

    Jah, võin ka omalt poolt kinnitada, et kui nooremast peast oma unenägusid üles kirjutasin, siis kujunes ka oskus neid rohkem näha ehk mäletada ja ka sisu omale soovitud suunas juhtida. Põnev igal juhul :)

  186. Pärnu libateraapiate pealinnaks!
    Inimkeha on kogum intelligentset energiat

    “Mul pole midagi tablettide vastu, kuid teinekord saab hakkama ainult loodusraviga. Sageli täiendavad tavameditsiin ja loodusravi teineteist,” tõdeb pea neli aastat Pärnu alternatiivmeditsiini keskuses Ravikoda bioresonantsteraapiaga tegelnud proviisor Marika Liivrand.

    Bioresonantsteraapia on vist midagi sellist, millega omal ajal tegeles Sirje Gabriel.

    “Kõik me koosneme energiast Inimese keha pole üksnes rakkude, kudede ja organite kogum. Inimese keha on tegutsev, rääkiv, mõtlev kogum intelligentset energiat,” tõdeb Liivrand.

    Loo on kirjutanud Silja Joon, kultuuritoimetuse juht.

  187. @salvey: täiskuu ikka ise ei kiirga, kui just peegeldunud (polariseerunud) päiksevalgust täiskuukiirguseks ei soovi nimetada.

    Jutt on siiski reliktse kosmilise taustkiirguse “virvenduslainete” nurkläbimõõdust, mis seni arvati olevat suurusjärgus terve nurgakraadi ehk sama palju kui kahe täiskuu (või ka kahe Päikese) läbimõõt taevalaotuses vaadatuna planeedilt Maa.

    Minu arusaamistmööda puudutab viidatud autorite töö eelkõige WMAP satelliidi mõõtmistäpsust, ehk nad tegelesid sellise tüütu tegevusega nagu veaarvutus ja mõõteriista täpsuspiirid, mida varem arvati olevat kaks korda täpsem kui nende autorite poolt pakutu.

    Kus see tõde on, pole veel teada, igatahes on sellised kahtlustused igati legitiimsed ja teaduse arengu seisukohast teretulnud. Kuidas asi laheneb — kas leitakse kahtlustustele selgitus kehtiva teooria raames või peame oma arusaama universumi ehitusest hakkama ümber hindama, näeme vast lähiaastatel. Kindlasti saab abiks olema eurooplaste Planck satelliit, mis kosmilist taustkiirgust WMAP-st täpsemalt suudab mõõta.

  188. @Kriku:
    Jah, ma olen täiesti kursis, et artiklis ei käsitletud tervet maailma ega ole seda ka väidetud ega väitnud ka mina. Ma oleksin võinud panna ka lihtsalt lingi, aga mõtlesin, et teen lühikese kokkuvõtte ka. Muidu oli mõeldud see nii, et iga inimene loeb ise ja saab siis teada. Et nt kiviaja erinevate perioodide keskmise eluea puhul oli kasutatud 2-3 leiukoha andmeid. Ja et nende kaugete aegade kohta on üldse raske mdiagi täpset ütelda, kuna leiud pole just eriti rikkalikud ega ka mitte ajas pidevad – mõnest ajaperioodist rohkem, teisest vähem. Mingis mõttes on selline kitsamal valimil tehtud üldistus isegi objektiivsem, kuna (nagu tuleb ka artiklist välja), on erinevates kliimavöötmetes ja erinevates maailmajagudes olud sedavõrra erinevad (olnud), ning ulatuslikud (geograafilises mõttes) üldistused hägustavad tulemusi oluliselt. Näiteks – kui palju me teame Aafrika kesk- ja lõunaosa kohta? Kui pikk oli keskmine oodatav eluiga nt songhai kuningriigis? Kui vaadata trükimeediat ja televisiooni, siis tundub, et Aafrikas on vaid Vana-Egiptus ja Serengeti rahvuspark. Mida me aga teame nö Musta Aafrika ajaloost? Kuningriikidest, mis tegid kaupa antiikmaailma vägevatega, kus õitses eripärane kultuur, mis ei jäänud alla kahe jõe vahelise alal või Kesk- ja Lõuna-Ameerikas õitsenud ja paljukiidetud kultuuridele.

    Miks me oleme otsustanud, et Ameerika põlisrahvaste, egiptlaste ja Mesopotaamia ning Hiina ja India kunst ja religioon väärib mäletamist, hulluseni välja – rakendame tuhandete aastate tagant pärit legendid ja uskumused endi igapäevaellu ja õpetame ka oma lapsed neid järgima. Aga Musta Aafrika unustame ära, justkui seda polekski olnud. Kahjuks olen selle raamatu ära kaotanud ega mäleta pealkirja, kust ma lugesin põhjalikku ülevaadet Aafrika kunstist, traditsioonidest ja uskumustest (eesti keeles, veel nõukaajal ilmunud). See oli tohutult põnev ja üllatav. Kui avatud silmadega ringi vaadata, siis näeb, et maailmas on nii tohutult palju erinevaid kultuure, erinevaid rahvaid oma erinevate uskumuste ja traditsioonidega, ja neid ei saa klassifitseerida paremateks-halvemateks, äravalituteks-põlualusteks, “raamatu”-rahvasteks ja “ilma-raamatuta”-rahvasteks jne. Ja selle pärast tundub näiteks mulle igasugune eriline kristluse ja Piibli rõhutamine nt lastele antavas hariduses natuke kitsarinnaline ja tobe. Nagu ka see pidev miskisugusest erilisest ja alternatiivsest hiina meditsiinist jahumine (kusjuures need jahujad ise panevad ühte patta hiina meditsiini ja india rahvameditsiini, tshakrad ja energiakanalid). Viimane aeg hakata rajendama nõidarste ja albiinode söömist!

    Meil on jalgpalli MM Aafrikas – ja selle positiivne külg võiks olla, et nt National Geographic näitab meile peale juba äratüüdanud Egitpuse-filmide ja piiblilugude midagi huvitavat ja harivat Aafrika ajaloo kohta. Näedsa, kuhu välja…

  189. Martin Vällik ütles:

    Ma ei näe vähimatki põhjust olla geiks olemise üle uhke, kuid veel vähem näen ma põhjust tunda häbi, kui tahad jagada oma elu inimesega, kes on sinuga samast soost.

    Mina näiteks küll olen uhke oma seksuaalsuse üle. Seksuaalsus on ikka väga oluline osa inimese identiteedist ja mina pakuks et kui selle üle uhke ei olda, siis on tegemist väikse alaväärsuskompleksiga.
    Aga lugesin ka seda Krister Kivi juttu ja muus osas väga huvitav jutt. Näiteks see mõte et gay pride paraadidel põhiliselt domineerivad väljakutsuva riietusstiiliga tegelased võibolla ei tule asjale kasuks sest tekitavad tavainimeses ettekujutuse homodest kui kellestki väga erinevast, kui täiesti teise maailma kuuluvatest olenditest. Teisest küljest aga on paraade ikkagi vaja tähelepanu saavutamiseks ja tagasihoidlikumad seksuaalvähemuste esindajad ju ise neid korraldama või isegi nendel osalema ei kipu.

  190. KatrinV, ma pean tunnistama, et sinu viimase postituse sõnum jäi mulle segaseks. Mina rääkisin sellest, et väide

    Antiikajal elasid paljud Rooma ja Kreeka ülikud umbkaudu sama vanaks kui inimesed keskmiselt Euroopas 1850-1950. Kiire keskmise eluea tõus leidis aset peale seda tänu meditsiini arengule (sh epideemiate ärahoidmine, vaktsineerimine!), paranenud toitumusele ja elutingimustele.

    ei ole õige. Kuidas küll puutub siia Songhai kuningriik, hiina meditsiin ja jalgpalli MM?

  191. Teisest küljest aga on paraade ikkagi vaja tähelepanu saavutamiseks ja tagasihoidlikumad seksuaalvähemuste esindajad ju ise neid korraldama või isegi nendel osalema ei kipu.

    Ja milleks see “tähelepanu saavutamine” nii väga vajalik on?

  192. Kriku ütles:

    Ja milleks see “tähelepanu saavutamine” nii väga vajalik on?

    No ikka selleks samaks milleks näiteks Edgaril või Ansipil on vaja teid avamas käia vms. Või Martin Vällik mõned korrad kuskil esinemas on käinud. Et pildile pääseda ja tänu sellele lihtsamini oma eesmärke saavutada.

  193. Milliseid eesmärke? Mulle tundub, et nii Edgari kui Andruse kui mõne omasooihara aktivisti puhul on “tähelepanu” ka eesmärk omaette.

  194. When we’re eating healthy, getting rest and pursuing physical activity, we have all the energy we need.

    Nii ja naa. Mul on looduse poolt veidi madalam vererõhk ja tundub, et ka veresuhkur. Kui mul on vaja päev otsa hommikust õhtuni pingutavat vaimset tööd teha – pika ajakontrolliga malet mängida näiteks – siis ma rüüpan lonkshaaval “Starterit” ja tundub, et aitab. Üle 1 pudeli päevas ei lähe.

    Alkoholi ja erguteid koos tarvitada on muidugi ebasoovitav.

  195. “New York Times” kirjutab järjekordsest veidrusest USA hoolitsevate noorsootöötajate hulgas.

    A Best Friend? You Must Be Kidding

    “I think it is kids’ preference to pair up and have that one best friend. As adults — teachers and counselors — we try to encourage them not to do that,” said Christine Laycob, director of counseling at Mary Institute and St. Louis Country Day School in St. Louis. “We try to talk to kids and work with them to get them to have big groups of friends and not be so possessive about friends.”

    “Parents sometimes say Johnny needs that one special friend,” she continued. “We say he doesn’t need a best friend.”

    As the calendar moves into summer, efforts to manage friendships don’t stop with the closing of school. In recent years Timber Lake Camp, a co-ed sleep-away camp in Phoenicia, N.Y., has started employing “friendship coaches” to work with campers to help every child become friends with everyone else. If two children seem to be too focused on each other, the camp will make sure to put them on different sports teams, seat them at different ends of the dining table or, perhaps, have a counselor invite one of them to participate in an activity with another child whom they haven’t yet gotten to know.

    “I don’t think it’s particularly healthy for a child to rely on one friend,” said Jay Jacobs, the camp’s director. “If something goes awry, it can be devastating. It also limits a child’s ability to explore other options in the world.”

    “When two children discover a special bond between them, we honor that bond, provided that neither child overtly or covertly excludes or rejects others,” said Jan Mooney, a psychologist at the Town School, a nursery through eighth grade private school on the Upper East Side of Manhattan. “However, the bottom line is that if we find a best friend pairing to be destructive to either child, or to others in the classroom, we will not hesitate to separate children and to work with the children and their parents to ensure healthier relationships in the future.”

    Artiklis tsiteeritud psühholoogid on sellise programmi osas skeptilised.

  196. Inimõiguste kohus: riigid ei pea lubama homoabielusid

    Kohus kinnitas aga, et Euroopa inimõiguste konventsiooni artikkel 12, mis ütleb, et igaühel on õigus abielluda, ei kohusta valitsusi tagama homoseksuaalide abielusid, vahendas The Earth Times.

    “Rahvuslikud valitsused on parimad hindama ühiskonna vajadusi selles vallas ning abielul on sügav sotsiaalne ja kultuuriline tähendus, mis erineb suuresti ühiskonniti,” seisab kohtu otsuses.

  197. Sia,l on paar väga head lugu.”Clap Your hands” ja “Buttons”. Väärt videod ka. Ma ei tea kuidas linki panna…

  198. Aili Kogerman: E-ained toidus – keemiline paradoks

    Nii mõnedki nendest E-ainetest tunduvad kogenud keemiku pilgule sissesöömiseks mittesobivatena. Näiteks E1520 on propüleenglükool, mis on kasutusel pidurivedelikuna ja üllatuslikult lubatud kasutada ka mõnedes pagaritoodetes niiskuse säilitaja ja hallituse ärahoidjana. Uskumatu!

  199. Mis seal üllatavat on? J. T. Baker’i substantsiturvaleht näitab, et propüleenglükool on madala toksilisusega: esmaste mürgistusnähtude ilmnemiseks tuleks manustada rohkem kui 100ml ja sissevõetuna on LD50 20g kehakaalu kilogrammi kohta. 75kg roti kohta teeb see poolteist kilo. Isegi, kui saiakesed tervenisti propüleenglükoolist tehtud oleks, oleks kahtlane, kas inimrott neid surma ääreni jõudmiseks piisavalt süüa jaksab.

  200. Oo õudust, Wikipedia andmetel kasutatakse seda kohutavat kemikaali väga laialdaselt, koguni aroomiõlides ja massaaziõlides.
    Ning ilmselt mõne kuritahtliku inimkonna mürgitaja pahasoovlikud sõrmed on sinnasamasse Wikipediasse trükkinud järgmised laused: The acute oral toxicity of propylene glycol is very low. /…/ Propylene glycol does not cause sensitization and it shows no evidence of being a carcinogen or of being genotoxic.
    (aga kogenud keemiku valvsat pilku sellised laused juba ei hägusta!)

    Ilma naljata – tegelikult on see ju kurb, et päris sageli osutuvad spetsialistideks/ekspertideks peetud inimesed oma väljaütlemistes suuremal või vähemal määral ebakompetentseteks (ja võimetuteks oma kompetentsust adekvaatselt hindama – keegi ei käse neil ju ajakirjanikega rääkida asjust, mida nad ei tea…).

  201. Ohtlike ainetega tuleb taaskord meenutada seda, et divesinik-monooksiidi, mida pole mingi kahtlase vandenõu tõttu isegi E-ainete nimekirja kantud, kasutatakse lausa tuumaelektrijaamade jahutusvedelikuna, aga on samas ja kõigi karastusjookide peamine koostisaine. Skandaal, ma ütlen!

    Aili Kogerman külvab veel alusetuid hirme:

    Uskumatu on ka asjaolu, et toiduainetetööstuses on väga laialdaselt kasutusel suhkruasendaja aspartaam (E951) ja maitsekorrigeerija naatriumglutamaat (E621). Mõlemad on tuntud neurotoksiinid, mis mõjuvad hävitavalt ajule ja põhjustavad mäluhäireid.

    Meenutaks mittekeemikuna veel, et toosama divesinik-monooksiid on samuti täiesti suuteline aju sassi ajama, kui osmoosi abil ajurakud väliskeskkonnast seda sisse imavad ja siis plaksuga lõhkema hakkavad.

    Aspartaamist on siinsamas skeptik.ee-s üks lugu.

    Naatriumglutamaat on ju iidne hiina köögi põline abiline. Iidne hiina asi peab ju automaatselt tähendama, et see on looduslik ja ohutu. Või olen millestki valesti aru saanud? Tegelikult näitavad ka moodsad teadusuuringud, et naatriumglutamaat on igapäevastes kontsentratsioonides ohutu.

  202. Kommentaarides on paar head kommi ka (nuta või naera, Ustip) ja korraks ilmutab end isegi autor Aili Kogerman ise:

    Mind hirmutavad nimetatud ained, lugesin nende mõlema neurotoksilise toime kohta – ühest mälutreeningu praktilisest õpperaamatust, mille kirjutanud minuga sarnanev “mitteproffessionaal”.

    Mnjah, nojah, allikakriitilisus on see asi, mida tasub ikka ja alati silmas pidada.

  203. Eesti on Euroopas opiaatide kasutamiselt teisel kohal

    Mõne päeva eest ilmunud Maailma Narkoraport teatas, et Eesti on Euroopas opiaatide kasutamise poolest teisel kohal.

    Raporti kohaselt on Eesti Euroopas opiaatide kasutamise poolest tihedalt Šotimaa kannul teisel kohal, meil kasutab oopiumibaasilisi narkootikume, mille alla kuulub ka heroiin, 1,5 protsenti täiskasvanud elanikonnast, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

    Lisaks on taas tõusuteel kanepi tarvitamine, seda pruugib kuus protsenti täiskasvanud elanikest.

  204. Eestimaalased loovad omaenda usku

    Paradoksaalsel kombel on kaheksa protsenti inimesi, kes peavad usku üldse mitte oluliseks, ent ometi usuvad paradiisi ja põrgut. 14 protsenti usku ebaoluliseks pidajatest usuvad isikulist Jumalat, 18 protsenti uskus tegude mõju surmajärgsele saatusele, 15 protsenti Jumala ja maailma ühtsust, 26 protsenti kehast eraldi eksisteerivat hinge, 30 protsenti inimhinge surmajärgset eksisteerimist ja 46 protsenti kõrgemat väge või energiat. Lisaks nõustus 22 protsenti inimestest, kes ei pea usku üldse oluliseks, väitega, et Jeesus oli Jumala poeg.

  205. Pendlikõigutaja riiklikult tunnustatud eksperdiks
    https://epl.delfi.ee/artikkel/51278643/pendlikoigutaja-riiklikult-tunnustatud-eksperdiks
    Eesti Päevaleht

    "Varsti oleme tagasi (paljude meelest – edasi) ajas, kui riiklikult tähtsate otsuste tegemisel annavad nõu tähtede seisust inspiratsiooni saavad astroloogid, tervishoiuteemadel ütlevad sõna sekka homöopaadid, refleksoloogid ja teised, keda veel mõnda aega tagasi nurgaarstideks või posijateks peeti. Insenerid peavad enne projekti tehnilise lahenduse kinnitamist loa saama pendlikõigutajalt või feng shui spetsialistilt, et lisaks materiaalsele tugevusõpetusele asjad ikka ka vaimsel vertikaalil torsioonenergiaväljaga kvantvibratsiooni kõrgema tasemega kooskõlas oleksid."

  206. Rabav ja päevakajaline vandenõuteooriavideo: kuna jalgpall ja saatan algavad inglise keeles sama tähega, on jalgpall saatanast. Jumalavastane pseudosport on vutt ka seetõttu, et käsi ei tohi kasutada. USA meeskonna osalemine jalka MM-il on aga Barack Osama Homo Binladeni kaval plaan juutluse ja sotsialismi juurutamiseks ning käte kasutamise kriminaliseerimiseks, sest mängu mängivad ju ainult kommunistlikud eurooplased ja mitte-ameerika mustanahalised nagu Hugo Chavez, Mehhiko mehhiklased, mehhiklased koleda nimega riigist Uruguai, Puerto Rico mehhiklased ja mehhiklased mujalt maailmast. Olgem ausad: viimane kui üks jalgpalliriik on kommunistlik! Ja pealegi keelduvad nende riikide mehhiklased mängimast Ameerika jalgpalli! Käed maha neil! Kokkuvõtteks: kui sa ei soovi jääda kätetuks ja anda Ameerika ühegi pauguta ÜRO vägedele, mida juhib saatana käsilane Obama, ja eriti, kui põrgusse ei taha sattuda, tuleb jalgpallist eemale hoida. Jumal on armastus!

  207. Teemaväline küsimus, teades siinse kirjutajaskonna erudeeritust. Kuidas on selle loogikavea nimetus, et ajaline järgnevus ei tähenda põhjuslikku seost? (st kõigepealt toimub sündmus A, siis sündmus B, kuid see ei tähenda, et sündmus A oleks põhjustanud sündmuse B)

  208. ei teagi, et sellel otsene nimetus oleks.

    aga omalt poolt kah küsimus suurele ringile: ega kellelegi pole silma jäänud mingit uuringu(tulemus)t, mis käsitleks selliseid käibefraase, nagu näiteks “hea sõna võidab võõra väe” jmt? selles mõttes siis, et millist sorti inimesed keskmisest rohkem taoliste fraasidega hiilgavad?

  209. @Martin Vällik:

    Kas selle loo kommentaare ei saaks kuidagi põlistada, need on oma üheülbalises ad hominem-suhtumises lahedad (lehed vist kommentaare üle mõne kuu ei näita)? Ikka sama tüüpiline inimkäitumine, et inimene ei mööna enda eksimust ja hakkab hoopis teistmoodi mõtlejat materdama ehk kui tuleb ebameeldiv uudis, kõmmutab maha sõnumitooja :)

  210. Kai Zilmer: miks katsetatakse vaktsiine laste peal?
    Postimees

    Seoses peatselt Eestis käivituva uue vaktsiiniuuringuga imikutel on minult kui koordineerivalt arstilt küsitud, kas sellist uuringut nii väikestel lastel üldse tohib teha ning kas see pole liiga ohtlik. On ka neid, kes lausa kurjalt pärivad, miks laste peal katseid tehakse. Seetõttu selgitan uuringu tausta ja eesmärke.

  211. @Martin Vällik:

    Seal järel oli esimese kahekümne tagapool otsas tore kommentaar, mida on teinud kirjaoskuse levimine igasugu lolluste propageerimisel :)

  212. Jason ütles:

    @dig:

    nojah, aga see on ju vaid selle vea ladinakeelne sõnastus.

    Sul on täiesti õigus. Mulle lihtsalt tundus, et Andres tahtis seda, mida ma vastasin, mitte vastust sellele, mida ta küsis.

  213. Postimees: Kai Zilmer: miks katsetatakse vaktsiine laste peal?

    Eestiski toimub tavapäraselt ühekorraga ligi 90 kliinilist uuringut. Ka laste kliiniliste uuringutega on Eestis kogemusi juba kümmekond aastat. Eelneva uuringuta ei saa tänapäeval ükski ravim ega vaktsiin müügiluba.

    Inimlikult on mõistetav, et lapsi ja eelkõige imikuid kaasavad uuringud tekitavad rohkem ärevust. Võib tunduda arusaamatu, miks ei või lastel kasutada täiskasvanutel uuritud ja toimivat vaktsiini. Lapsed, eriti oma esimesel eluaastal, pole siiski väikesed täiskasvanud.

    Täiskasvanutel teostatud uuringu tulemusi ei saa lastele üks ühele üle kanda, kuna imikutel pole immuunsüsteem veel sama küpseks arenenud kui täiskasvanutel. Samuti peab jälgima, kas kõrvaltoimete risk pole kõrgem kui suurematel lastel ja täiskasvanutel. Vastutustundlik meditsiinipraktika tähendab lastele mõeldud ravimite ja vaktsiinide uurimist just lastel enne nende laialdast kasutuselevõttu.

  214. Ivo Rull: Ärge lubage end uuringutega lollitada

    Hiljuti avaldati järjekordse avaliku arvamuse uuringu tulemused – et millesse eestlased usuvad? Selgus, et enamik eestimaalasi ajab taga mingit oma usku

    Mina usun, vaadates viimasel ajal meedias ilmunud erinevate uuringutulemuste massi, et selleks religiooniks ongi usk uuringutulemustesse. /…/

    Sotsioloogia on mitte ainut avaliku arvamuse mõõtmise tööriist, vaid ka sellega manipuleerimise võimas vahend. Ja kuna meedia on vägagi avatud igasuguste uuringtulemuste avaldamisele, siis on uuringutulemuste numbrimaagia kummardajate hulk kasvutrendis. Mis siin salata, ka suhtekorralduses on mingi uuringu läbiviimine tüüpiline just eesmärgiga saadud tulemuste presenteerimisega millegi või kellegi mainet kujundada. /…/

    Ajakirjanike hulgas on avalik saladus seegi, et tegutseb uuringufirmasid, kust saab oma parteile, tootele, teenusele või ideee vajaliku toetusprotsendi lihsalt tellida. Kes maksab, see saab, mida tahab – see pritsiip toimib uuringubisnises paraku jätkuvalt. Aga nö uuriv ajakirjandus on kõige selle läbinägemiseks olnud töntsi pilguga.

    Seega kutsun häid eestimaalisi üles olema kõikvõimalike uuringutulemuste suhtes skeptilised. Uuringuid on ju huvitav lugeda, aga nendega on võimalik väga laias ampluaas nö mängida.

  215. @Andres Valdre: täiendus: asja ei näi tundvat ei inglise Wikipedia ega PubMed (PubMed otsib fraasi koos variantidega, nt kui sisestada “treatment”, siis otsib ka variante “therapy” ja “therapeutics”).

  216. See paistab olevat see Boswinkel, kes terviseingleid maale toob ja eneseabi jutlustab:

    The causes for everything always lie within the person. So also the cause of stress lies within. After having seen many thousands of cases I have come to the conclusion that all stress is caused by disharmony between heart and brain.

    On raske uskuda, et too tegelinski doktor on, vestestiili järgi meenutab ta pigem isand Oakrocka.

    In the Egyptian “Book of the Dead” we read that in those times people thought with their heart! Scientists now say this is ridiculous, but I feel it is true and should become more common practice again.

    The gallbladder itself shows symptoms too, for example migraines or a simple headache. Migraines are simply meridian pains.

    The Pituitary gland is the master gland of the body. It controls every other gland. It is also the center of discrimination. The pituitary gland has to discriminate between what is good and what is bad in the body. If that gland does not function properly, the body tolerates everything. The body’s immune system does not respond because it does not get any signals that there is anything wrong.
    This function of the pituitary gland is very effectively turned off due to the polio vaccination. Another vaccination which is proving itself totally ineffective and actually doing the opposite job what it is supposed to do.

  217. @dig:

    See südamega mõtlemise mõte näikse olevat muiste levinud ka mujal kui Egiptuses; sellele viitab inglise keeles rudiment, et kui eesti keeles õpitakse midagi „pähe”, siis inglise keeles õpitakse „südamesse” (by heart).

  218. @dig:

    Mis siis kui ma hoopis emand olen?

    Mütoloogiast ei saadud aru juba keskajal (üks keskaegne tarkpea kusagil kurtis), mis veel kaasaegsetest inimestest rääkida.

    Aga teisest küljest, mis on korralikkuses ja headuses halba? Harmoonilist elu elades oleks psüühikaprobleeme tunduvalt vähem, kui lisada siia ka mõlemale poolele rahuldav seksuaalelu, siis jääksid psühholoogid töötuks!

  219. Oakrock ütles:

    @dig:
    Harmoonilist elu elades oleks psüühikaprobleeme tunduvalt vähem, kui lisada siia ka mõlemale poolele rahuldav seksuaalelu, siis jääksid psühholoogid töötuks!

    Seksipuudus ei ole nii oluline tööandja psühholoogidele.

  220. @Märt:

    Seksuaalelu mõju inimese tervisele alahinnatakse. Seksuaalelu all ei mõtle ma praegu üldlevinud vabadusega kaasnevat meat-fuckingut. Vastupidi, see on üks psühholoogiliste probleemide tekitaja. Ilma vastastikuste tunneteta tekitab selline tegevus ainult tühjusetunde, mida ei täida ka füüsiline rahuldus, mida selline suhe pakkuda võib. Inimesed elavad küll koos, kuid mõlemad on tegelikult väga üksikud. Läheduse puudumine ja üksindus inimsuhetes on psühholoogidele leiva andja. Seda annaks ära hoida normaalse eluga.

    Heaks näiteks sellisest harmoonilisest suhtest, mida mina mõtlen, oli Rootsi kroonprintsess Victoria ja Daniel Westlingi pulm, kus nende mõlema tunded olid lausa nähtavad. Sellises suhtes olevad inimesed on võimelised elama täisväärtuslikku elu ja neil ei teki ka psüühikahäireid. Kahjuks on selliseid paare suhteliselt vähe.

    Mida teha? Inimesed võiksid uuesti avastada inimlikud tunded, üle saada religiooni poolt sisendatud süütundest tegelikult olematute pattude pärast, õppida elu nautima.

    Olen lugenud ka antidepressantide mõjust, mis pidid pärssima võimet kirge tunda, kuid ei oska seisukohta võtta, kuna isiklikud kogemused puuduvad.

  221. @Oakrock:
    Meeldivale partnerile vaatamata suudavad edukalt probleeme tekitada stress töö või ettevõtmistega seoses. Leina ja hasartmängudega saaks ka nende juurde sattuda. Suhte paratamatu jahtumine jätab unisema koosoleku ja osadega ei taheta ka olla näiteks välimuse tõttu.

    Antidepressandid võivad mõnel juhul ka sugutungi ja armumist soodustada.

  222. Vahelduse mõttes midagi Eesti pseudoteadlaste lemmikriigist Venemaalt (Vene teadlased teatavasti on pahast Lääne kapitalismist puutumata ja kammitsemata). Aga tuleb välja, et ka seal on skeptikuid ja vastikuid progressile vastuseisvaid teadlasi, kes vägisi õõnestavad kõrgemate vaimuteadmiste jalgealust.

    Räägib Vitali Ginsburg, Nobeli füüsikapreemia laureaat aastast 2003:

    Вот астрология. Причем очень интересно, это же историческая категория, ведь еще 400 лет назад великий Кеплер составлял гороскопы. Его нельзя обвинить, потому что до того, как были известны законы движения планет, законы механики, – почему нет? Действительно, может, звезды и влияют? А когда выяснилось, что гравитационное действие планет (о звездах и говорить нечего) на человеческий организм ничтожно мало… вот я на вас действую гораздо сильнее, чем какой-нибудь Юпитер на вас действует… это первое. Второе, были сделаны огромные статистические выкладки – сейчас подробнее будет статья, кстати. Тоже характерно, четыре академика – я, Александров, Кругляков и Фортов, – послали в “Известия” статью с подробной аргументацией, но ее все время не печатают: всякую дрянь можно печатать, а это не нужно. Так вот, огромные статистические вычисления показали: взяли людей, родившихся в тот же день и в тот же час в огромном количестве, и проследили их судьбу. Выяснили, что никакой связи нет. Астрологию мы полностью опровергли, поэтому ее можно называть лженаукой. А до того нельзя было.

    Loe edasi.

    Lõigu ligikaudne tõlge: Astroloogiast. Veel 400 aastat tagasi tegeles Kepler horoskoopide koostamisega – see oli aeg, kui planeetide liikumise ja mehaanika seadused ei olnud veel kirjeldatud. A’ kes teab – äkki mõjutavadki?! Aga kui selgus, et planeetide gravitatsiooniline mõju inimesele (tähtedest rääkimata!) on tühiselt väike… vaadake, mina (Vitali) ise mõjutan teid tugevamalt kui näiteks Jupiter. On ka tehtud ulatuslikke statistilisi ülevaateid – neli Vene akadeemikut saatsid “Izvestijale” vastavasisulise artikli, mida aga mitte kuidagi…

  223. ära trükkida ei tahetud. Igasugust jama avaldatakse kogu aeg, aga sellele artiklile polnud ruumi. Uuringus võeti suur hulk samal päeval samal kellaajal sündinud inimesi ja võrreldi nende elukäiku – seoseid ei leitud.

  224. Te niikuinii muidu ei loe, panen mõne lõigu veel:

    Школа Бронникова

    Я вам приведу последний пример. Это тоже было только что в газетах: какие-то люди (я не имею к этому отношения, не моя специальность), какие-то люди демонстрируют детей, которые якобы видят с завязанными глазами. Это называется “прямое видение”. В МГУ демонстрировали этих детей. Туда пошли Владимир Борисович Брагинский и профессор Минчанин (один из них – член нашей комиссии), оба они физики. Действительно, дети как-то читают. Но они взяли и завязали им глаза своими повязками. Дети ничего не видели. Отсюда я делаю естественный вывод, что они подсматривали. /…./

    Астрологическая карта Москвы

    Да, забыл совершенно – вот вам пример. В “Известиях” от 18, по-моему, августа была опубликована статья (может быть, многие здесь видели): карта Москвы, разбитая на кружки, и сообщается, в каком месте этой карты Москвы нужно жить родившемуся под каким созвездием, чтобы ему было хорошо. Я дико возмутился, написал письмо редактору, и представьте себе, в “Известиях” (я не знаю, как они это сделали) они поместили часть моей заметки, а мы, Фортов, Кругляков, я и Александров, написали подробное письмо и пошлем его в министерство обороны – это орган министерства обороны этим занимался, специальная какая-то группа у них.

    Понимаете, какое возмутительное дело – какая-то комиссия по астрологическим… Наши военные – они, наверное, таким образом врагов собираются уничтожать – с помощью астрологии. Как можно к этому равнодушно относиться? Вот что меня возмущает. Мне 87 лет, и то я даже сейчас киплю от возмущения. А тут молодые люди спокойно завтракают и пьют что-нибудь, когда на их глазах происходит…

  225. @Märt:

    Asi ei ole mitte ainult meeldivas partneris, vaid ellusuhtumises. Ma jutt põhineb isiklikul kogemusel: olen elanud peaaegu ideaalilähedases abielus, välja arvatud abikaasa haiglane armukadedus, mille tõttu see kooselu lõpuks purunes. Õppisin sellest kogemusest, et selline harmooniline elu ei kuulu ulme valdkonda, vaid on saavutatav, kui partnered mõlemad seda tahavad ja on nõus selle nimel pingutama. Olen üle elanud ka selle tühjustunde, millele viitasin. Ka karjuvad rock staarid oma lauludes seda valu ja piina välja. Nii on ka see reaalsus.

    Toonitan pidevalt lähisuhete vajadust, kuna see on ainuke suhete liik, mis võimaldab inimesel olla see, kes ta tegelikult on. Sellises pigevabas koduses õhkkonnas kaovad probleemid ja inimene suudab välja puhata ning oma jõuvarud taastada. Lähisuhetes olevad inimesed suhtlevad teineteisega, saavad üksteisest aru, lahendavad tekkivad probleemid nendest rääkides.

    Valearusaamad stressist on kahjuks psühholoogiasse jõudnud, neid seisukohti levitatakse ka meedias, aru saamata, et need on inimisiksust hävitavad.

    Talis Bachmann, Rait Maruste Õiguspsüholoogia alused III Tartu 1989. lk 60-61:

    Stressiteooria looja Selye märkas et lisaks iga haiguse spetsiifilistele tunnustele eksisteerib ka kõigile häiretele üldiselt iseloomulikke muutusi. See üldine, mittespetsiifiline, kuid ometigi väga mõjus muutus sai nimeks stress ehk kohanemis- (adaptatsiooni-) sündroom.

    Stress on normaalse organismi normaalne, vajalik reaktsioon, et kohandada organismi muutusteks välis- ja sisekeskkonnas, et mobiliseerida nii psüühilised kui füüsilised reserved.

    Stress Vikipeedia
    Stress on emotsionaalne pingeseisund, mis tekib välis- ja sisekeskkonna ulatuslikul muutumisel, nn üldine kohanemissündroom.

    Negatiivseks on distress, seega kohanemisvõimetus.

    Mind ei ole rahuldanud meedias levitatud stressi definitsioonid, nii sõnastasin ma selle natuke ümber: Stress on organismi vastuhakk seda vägistavale tegevusele (ükskõik milline see ka oleks). Likvideerides selle põhjuse, kaob ka stress. Kõik taandub ellusuhtumisele, mida tuleb muuta.

    Inimene on lihtsalt piisavalt laisk enda muutmiseks, nii minnakse lihtsama vastupanu teed. Tablette neelata on lihtne, kuid nii koguneb probleeme, mis vajavad lahendamist, lisaks sellele algsele stressi tekitajale, veel juurde. Minu arust on see tupiktee.

    Problem, mida on näha ka siin kommentaariumis, on kuulamisoskuse puudumine. Inimene ei oska kuulata ja räägitust aru saada. See tekitab probleeme. 1990 andis Eesti Põllumajanduse infokeskus välja raamatukese “Kuulamisoskuse arendamine” Soovitan soojalt.

    Probleemiks on ka kui inimene hakkab teesklema kedagi, kes ta tegelikult ei ole. Valetatakse endale ja teistele, et omatakse mingeid võimeid, mida tegelikult ei ole. See tuleb kriisisituatsioonides välja…

  226. Loodetavasti, elu läheb edasi täiesti sõltumatult sellest saidist.

  227. Jättes ütlemata kõik, mis vahepeal mõeldud sai, kuivõrd võimatu on internetis tõeliselt skeptitsistlik sait?
    Selline, mis poleks vaid kattevarjuks mõne ideoloogia propageerrimisele?

  228. K_V ütles:

    Jättes ütlemata kõik, mis vahepeal mõeldud sai, kuivõrd võimatu on internetis tõeliselt skeptitsistlik sait?
    Selline, mis poleks vaid kattevarjuks mõne ideoloogia propageerrimisele?

    See on võimatu sellepärast, et paratamatult ilmub välja keegi, kellele Su sait ei meeldi, ja kes toob selle ettekäändeks mingisuguseid müstilisi vandenõulisi ideoloogiaid, mida Su sait justkui propageeriks.

  229. Hommik on õhtust targem, ju jääb minu poolt nii ideoloogiate kui skeptitsismi propageerimise katse ära. Ja eks neid erinevaid lehti leia internetist niigi, kõik ei ole lihtsalt nii tuntud.
    Katsuks siis skeptitsismi kallal siinsamas natuke edasi norida.
    Kui teadus mõnede küsimuste vastu huvi ei tunne või pole tal neis asjus teaduslikke tulemusi ette näidata, on olemasolevad vastused ebateadus ja vastajad ebateadlased, formaalselt võttes.
    “Viimse reliikvia” alguses oli näiteks küsimus ühe sitika päritolust. Leiti, et on saatanast, kuna raamatus pole kirjas. Kui sitika asemel on küsimused, siis ei tasuks ka neid teaduslikeks ja vähemteaduslikeks jagada. Selle järgi, kui edukalt teadlased neile vastanud on. Kõik küsimused võiksid olla ühevõrra teaduslikud, vastused muidugi mitte. Ja kui teadus olulisena tunduvatele küsimustele mõistlike vastuste koostamisega hätta jääb, leidub vastajaid väljastpoolt teadust ikka.

  230. Kui teadus mõnede küsimuste vastu huvi ei tunne või pole tal neis asjus teaduslikke tulemusi ette näidata, on olemasolevad vastused ebateadus ja vastajad ebateadlased, formaalselt võttes.

    Ei ole. Sa teed loogikavea, eeldades mingeid “olemasolevaid vastuseid” ja minnes mööda sellest, kuidas need hangitud on.

  231. @K_V:

    Hea näite ebateadusliku väite kohta võib leida religioonist: Ilm. rmt. 20, kus lubatakse surnute ülesäratamist! Teadus on tõestanud, et see ei ole võimalik. Kui inimene on surnud, siis igaveseks.

    Ebateaduslikuks saab pidada ainult neid teooriaid, mis on kas selgelt vastuolus loodusseadustega või nende ebateaduslikkus on ära tõestatud 100 protsendiliselt (tõestamisel tuleb arvesse võtta kõik seda teooriat puudutavad asjaolud, et välistada eksimise võimalus)

    Kui keegi allpooltoodu ära tunneb, siis ma vabandan, tunnistan, et virutasin selle. Sorry

    Ja ühes oma essees (”Kas teadlaste tegevus on teaduslik?”) ütleb B. Russell nii: “Avalikkus ei või teada, kes teadlaste seast väärib usaldust, seetõttu on targem olla väga skeptiline, kui kuuldakse mõnda teadusemeest veendunult seisukohta võtmas mõnes niisuguses küsimuses, mille suhtes tal on eelarvamus. Teadlased ei ole üliinimesed ja on niisama altid eksima kui kõik ülejäänudki.”

    James Randi avaldas arvamust, et doktorite promoveerimisel ulatatav diplom on immutatud mingi mürgiga, mis läheb vereringesse ja muudab PhD-ks saanud inimest sel moel, et ta enam iial ei tunnista, et ta mõnda asja ei tea või et ta milleski eksis.

    Ma tõin natuke ülevalpool välja, mis on stress. Likvideerides stressi, tapame me isiksuse võime kohaneda, samal ajal kui psüühiliste probleemidega inimeste hulk kasvab hirmuäratava kiirusega. Midagi on meie tsivilisatsioonis väga valesti!

    On tõenäoline, et praegune mõtlemisvõimetus on tingitud erinevate tablettide liiga suurest tarbimisest, mis on muutnud inimeste maailmapildi ebaadekvaatseks.

    Skeptiline tuleb olla kõige suhtes!

    “After all, everybody only hears what he understands.”
    Johann Wolfgang von Goethe 1749-1832
    (Märt, ma loodan, et Te ei pahanda, aga selle Goethe tsitaadi virutasin ma Teie leheküljelt.)

  232. Mulle isiklikult tundub kõige segasem piir teaduse ja ideoloogia vahel. Ehk siis vastused küsimusele, mis on inimesel (ühiskonnal) õnneks tarvis. Ja küsimus, kuivõrd seda piiri ikkagi teaduse kasuks nihutada annab.
    Huvitav, kas skeptikud on käsitlenud näiteks küsimust, mis oli (või on) teaduslikus kommunismis teaduslikku?

  233. @K_V:

    Ideoloogia võtab asju enesestmõistetavalt , teadus peab viitama uuringutele või tunnustatud seaduspärasustele.

  234. Ehk siis vastused küsimusele, mis on inimesel (ühiskonnal) õnneks tarvis.

    Teadus vastab, et teatud aineid ajus :)

    Huvitav, kas skeptikud on käsitlenud näiteks küsimust, mis oli (või on) teaduslikus kommunismis teaduslikku?

    Mitte midagi.

  235. @K_V:

    tundub kõige segasem piir teaduse ja ideoloogia vahel

    Kas teadus peab üldse olema mingi ideoloogiaga seotud? Elame kahjuks kristlikus maailmas, kus valitsev ideoloogia on võtnud meilt ära adekvaatse ajaloo. Sorry aga minul isiklikult on selliseid ajaloo solkijaid raske teadlasteks pidada.

    Ideaalis peaks teadlane olema kõrgemal oma religioossetest tõekspidamistest ja kui teaduslikud avastused lähevad vastuollu tema tõekspidamistega, siis tõeline teadlane peaks valima teadusliku tõe.

    Teadus peaks olema inimese teenistuses elik. olema suunatud inimese tervise parandamisele (uurides ka alternatiivsete ravivõimaluste kasutuselevõttu teaduslikena – uurides millistel on mõju, millistel mitte), inimese elukvaliteedi tõstmisele ja heaolu suurendamisele. Mitte nagu praegu suuresti on, et tööandjaks on sõjatööstus.

    mis on inimesel (ühiskonnal) õnneks tarvis

    Inimesel oleks vaja vabaneda kõigest üleliigsest (erinevad õpetused, religioonid jne.) ja hakata ennast armastama ning austama. Nende 2 tunde olemasolu on elama hakkamise eeltingimuseks. Loomulikult tuleks lapsi hakata kasvatama erinevalt praegusest süsteemist, mis toodab iseseisva mõtlemisvõimeta, aga see-eest kuulekaid kodanikke. Juba lastele tuleks õpetada, et kõige suurem hüve elus on vabadus, kuid mitte piirideta vabadus, mis on hävitav, nagu Te isegi näha võite, vaid laps peab õppima ise enda käitumisele piire seadma. Ainult vaba, rikkumata isiksus suudab elada täisväärtuslikku elu.

    Ühiskond oleks õnnelik, kui valitsejad teeksid tihedat koostööd teadlastega; oma eriala tippudega, seda eriti enne tähtsate otsuste vastuvõtmist. Meie ajal kipub olema nii, et teadlane piuksub väikese hiirena nurgas, kuid keda tähele ei panda.
    Hea näide teadlaste tähtsusetusest oli, kui tuhapilved Euroopasse jõudsid. Poliitikud oleksid pidanud sellist olukorda ette nägema, aga…

    Riigi ülesandeks peaks olema oma kodanikele turvalise elukeskkonna rajamine ja nende heaolu tõstmine.

    Võibolla ma eksin, ma ei tea. Nii paistab lihtsalt õige olevat.

  236. Kriku ütles:

    …mis oli (või on) teaduslikus kommunismis teaduslikku?

    Mitte midagi.

    Guugli otsingust.

    Andres Raid: Kommunism hukka mõista!?
    Kas hukka mõista teaduslik kommunism kui teooria? Selleks oleks vaja teadlasi, kes teooria olemuse pulkadeks lahti võtavad ning lahangu tulemused kiretult, …

    Selline seisukoht aitaks siis palju teadlaste aega ja vaeva kokku hoida.

    …mis on inimesel (ühiskonnal) õnneks tarvis.

    Teadus vastab, et teatud aineid ajus :)

    Ainetest rääkides… Kuidas narkootikumide teema ka edeneb?

  237. Selline seisukoht aitaks siis palju teadlaste aega ja vaeva kokku hoida.

    Loomulikult. Raid ajab pada – teadus ei mõista midagi hukka ega kiida heaks, teadusliku meetodi abil on võimalik kontrollida verifitseeritavaid väiteid ja niimoodi maailma kirjeldada.

    Ainetest rääkides… Kuidas narkootikumide teema ka edeneb?

    Pole minu huviala.

  238. Ainetest rääkides: üks Ameerika Ühendriikide tohter üritab nendega sõna otseses mõttes eos “ravida” homoseksualismi.

    Prenataalne deksametasooniravi nimelt pidavat ära hoidma naistraktoristide tekkimise.

    In a paper published just this year in the Annals of the New York Academy of Sciences, New and her colleague, pediatric endocrinologist Saroj Nimkarn of Weill Cornell Medical College, go further, constructing low interest in babies and men—and even interest in what they consider to be men’s occupations and games—as “abnormal,” and potentially preventable with prenatal dex:

    “Gender-related behaviors, namely childhood play, peer association, career and leisure time preferences in adolescence and adulthood, maternalism, aggression, and sexual orientation become masculinized in 46,XX girls and women with 21OHD deficiency [CAH]. These abnormalities have been attributed to the effects of excessive prenatal androgen levels on the sexual differentiation of the brain and later on behavior.” Nimkarn and New continue: “We anticipate that prenatal dexamethasone therapy will reduce the well-documented behavioral masculinization…”

  239. Ee, kas keegi jagab midagi korrast, mille järgi Ühendriikides selliseid uuringuid teha tuleks…?

  240. Linkisin ennist siia Ivo Rulli artikli, mis algab viitega hiljutisele eestlaste usku mõõtnud uuringule ja jätkub sotsioloogiliste uuringute kõikuva kvaliteedi teemadel. Eurole üleminekut ei ole selles artiklis kordagi mainitud, aga see ei ole takistanud Siret Kotkal hoolikalt ridade vahelt lugemast ja tegemast järeldusi.

    Siret Kotka: Ära usu uuringut, kust tõde vaatab vastu!

    Pärast Emori uuringut, et 49,9% Eesti elanikest euro tuleku vastu ning ainult 39,5% toetab eurole üleminekut, räägitakse, et uuringuid ei saa uskuda.

    Nii teatas Delfis 29. juunil Marju Lauristin, et euro-vastast uuringut ei saa uskuda ning sellele järgnes 2. juulil Ivar Rulli artikkel, milles Rull rõhus, et uuringutega lollitatakse inimesi.

    Tegelikkuses ei ole probleem mitte uuringutes ja nende usaldusväärsuses, vaid hoopis selles, et rahvas on euro kasutuselevõtu vastu. Viimane ei lähe kokku aga Ansipi valitsuse poliitikaga ning seetõttu proovitakse lihtsalt tähelepanu kõrvale juhtida, leides erinevaid kõneisikuid ebasobiva uuringu muutmiseks justkui ebausaldusväärseks. /…/

  241. Vahest võiksid skeptikud rääkida meetoditest, millega küsimuste koostajad arvamusuuringute tulemusi mõjutavad.
    Muidu räägitaksegi igal pool sellel teemal ainult ümmargusi jutte.

  242. Aarele meeldib USA ja Saksamaa regionaalne tugevus

    Nii Ameerikas kui ka Saksamaal ei ole oluline, mis on riigi pealinn, sest areng on jaotunud ühtlaselt üle maa. Sama peab proovima ka Eestis, leiab Rahvaliidu uus juht Juhan Aare.

    Algus on igatahes võimas. Isegi Eesti poliitikute hulgas kohtab nii lolli juttu harva.

  243. Nii Ameerikas kui ka Saksamaal ei ole oluline, mis on riigi pealinn, sest areng on jaotunud ühtlaselt üle maa. Sama peab proovima ka Eestis, leiab Rahvaliidu uus juht Juhan Aare.

    Vähemalt Tallinna linnavalitsus näikse küll selle nimel pingutavat, et suunata areng Tallinnast välja, üle maa. Tallinna senine eelisareng peamiselt teebki Eesti arengu ebaühtlaseks. Nii et proovimine juba käib.

  244. Tema ettekujutus Ameerikast või ka Saksamaast on pehmelt öeldes naiivne.

  245. K_V ütles:

    Vahest võiksid skeptikud rääkida meetoditest, millega küsimuste koostajad arvamusuuringute tulemusi mõjutavad.

    Hakatuseks:

  246. PhysOrgi uudis Maria New uuringute kohta.

    A new consensus from seven major medical organizations (including the American Academy of Pediatrics) will be published in August indicating that this use of prenatal dexamethasone is experimental and not to be treated as standard of care. This comes in the wake of Dreger and Feder leading an investigation showing that the chief proponent of this off-label use, pediatric endocrinologist Maria New, treated hundreds of women with this experimental drug without proper research ethics oversight.

  247. Järjekordne näide riigi poolt inimese eraellu sekkumise lubatavusest tänapäevase lääneliku õiguskorraga maal (uudise kirjaviis muutmata).

    Ameeriklanna elas üle 10 aasta koos oma mehe surnukehaga

    91-aastase Jean Stevensi kodus oli peale mehe ka eelmisel aastal surnud kaksikõe laip. Pärast tema lähedaste surma, kaevas vanadaam nende palsameeritud surnukehad üles ning tõi oma koju. Ta säilitas laipu nii hästi kui võimalik, kuni politsei need eelmisel kuul lõpuks ära viis, vahendab Telegraph.

    «Kui sa matad nad maha, siis see on hüvastijätt. Aga sellisel moel sain ma neid puudutada ja vaadata ja nendega rääkida,» kommenteeris vanaproua.

    Stevens hoidis oma õde tema parimas riietuses magamistoa diivanil ning pihustas tema peale kallist parfüümi. Surnud abikaasale pani Stevens selga piduliku ülikonna ja lipsu ning hoidis teda garaaži sohval.

  248. Miks saavad naised meestest vähem palka?

    Kriku saab alltoodust niimoodi aru, et feministide väide, mille kohaselt Eestis saavad naised sama töö eest oluliselt vähem palka kui mehed, on tõendamata. “Võib arvata” ei ole Kriku jaoks argument. Kas keegi oskab seda teemat rohkem valgustada?

    Eestis saavad naised kolmandiku võrra väiksemat palka kui mehed. See on kõige suurem palgaerinevus Euroopa Liidus. Miks, ja mida selle vastu ette võtta, rääkis Urve Eslasele TÜ sotsiaalpoliitika dotsent Dagmar Kutsar.

    Miks meil naised meestest nii palju vähem palka saavad? Tervelt kolmandiku võrra, see on ju väga suur erinevus.

    Siin on mitu põhjust. Üks põhjus on see, et naised tegutsevad madalamalt tasustatud elualadel ega püri karjääri tegema. Teine on naiste suur tööhõive. Kui naiste tööhõive on väike, katavad mehed ise ka madalamalt tasustatud kohad. Kui on palju naisi tööl, on naised tõenäolisemalt madalamatel palgaastmetel.

    Ja kolmas põhjus on kinnistunud stereotüübid, mis palgaerinevuste taga on. Näib loomulik, et mehele makstakse sama töö eest rohkem.

    Aga osa põhjustest, näiteks erinevate faktorite koosmõju, ei ole veel selge ja seda tuleks uurida. Eestis läbi viidav palgalõheuuring peaks andma paremaid seletusi.

    Ühesõnaga, kui mees ja naine töötavad samal ametitasemel samade tööülesannetega, näiteks keskastme juhina, saab naine sellest hoolimata vähem palka?

    Võib arvata, et see niimoodi ongi. Naised ei julge küsida ja mehele makstavat kõrgemat palka peetaksegi loomulikuks. Eestis on meestekesksete väärtustega ühiskond, mehelik on teha karjääri ja paista ühiskonnas silma ja teha poliitikat – olla n-ö väljapaistvatel kohtadel – ja naine on see, kes on mõnes mõttes vähem väärtuslik kui mees.

  249. Kriku ütles:

    Kriku saab alltoodust niimoodi aru, et feministide väide, mille kohaselt Eestis saavad naised sama töö eest oluliselt vähem palka kui mehed, on tõendamata.

    dig tõmbab torukübarast Feynmani:

    * Missugused feministid nii väidavad?
    * Missugused feministid nii ei väida?
    * Missugustel tingimustel need feministid, kes nii väidavad, nii väidavad?
    * Missuguseid aluseid nad esitavad?
    * Missuguseid kaalutlusi nad mainivad?
    * Mida statistika ütleb?

  250. OK, võtan “feministid” tagasi. Teema kerkis üles seoses Rootsi tädide rahapõletamise aktsiooniga ja nii see sõna ka minu postitusse sattus.

    Aga seda, mida ikkagi statistika ütleb, ma küsisingi :) Oskab keegi kuhugi viidata?

  251. @dig:
    @Kriku:

    Kes on feministid? Feminism tekkis vastureakstisoonina kristluses leiduvatele naisi alandavatele teesidele, mis on juhtinud meie tsivilisatsiooni huku äärele.

    Ka Eestis on mürgina levinud (rohkem alateadvuslikult) kristlikud vaated, kus naine on alandatud köögikombaini ja sünnitusmasina ristsugutiseks. See, et naistele makstakse sama töö eest vähem palka, on üldteada fakt, millele erinevates artiklites pidevalt tähelepanu juhitakse.

    Kriku poolt viidatud artiklis on kirjas: Eestis läbi viidav palgalõheuuring peaks andma paremaid seletusi. Kunagi saab see uuring loodetavasti ka valmis!

    Dig! Tuletan Teile kristlikku mürki meelde. 1 korintlastele 11:3 “ …et mees on naise pea. 7 Mehel ei ole tarvis oma pead katta, sest tema (mees) on Jumala kuju ja aupaiste, naine aga on mehe aupaiste.
    Efeslastele 5:22 Naised, olge allaheitlikud oma meestele, otsegu Issandale. 23 sest mees on naise pea, nõnda nagu ka Kristus on koguduse pea, tema on ihu õnnistegija.

    Naised ei väida eriti midagi, enamus naistest on leppinud selle vähemväärtusliku olendi seisundiga. Noored naised ehk hakkavad sellisele kohtlemisele vastu. Lootus sureb viimasena!

  252. Forte vahendab Science Dailyt (mis pajatab uudisest, mis on sisuliseks jätkuks märtsikuisele teatele, et usklike ja uskmatute ajude ehitus on erinev).

    Usulise äärmusluse põhjus: ebakindlus ja ärevus

    Kõigis uurimustes põhjustasid ärevusttekitavad tingimused katsealuste innukamat klammerdumist oma ideaalidesse ja äärmuslikkust usulistes veendumustes. Ühes uuringus põhjustas isikliku dilemma vaagimine vajaduse püstitada idealistlikumaid isiklikke eesmärke. Teises tõi keeruliste matemaatiliste lahenduste kallal töötamine esile radikaalsete usuliste äärmuste hüppelise kasvu. Veel ühes uurimuses tingis isikliku suhtega kaasneva ebakindluse teadvustamine samasuguse usuliselt innuka reaktsiooni.

    Uurijad leidsid, et usuliselt fanaatilised reaktsioonid olid kõige tugevamad vapra iseloomuga (st kõrge enesehinnanguga, tegevusele keskendunud, innukate ja järjekindlate) isikute juures, kes olid juba ärevusele vastuvõtlikud ja oma elueesmärkide saavutamise suhtes kõige lootusetumalt meelestatud. /…/

    “Koos käsitletuna annavad selle uurimisprogrammi tulemused mõista, et vaprad, ent samas kergestihaavatavad inimesed kalduvad idealismi ja religioossesse äärmusse selleks, et pääseda ärevusest,” ütleb McGregor.

  253. @Kriku:

    Vabandust.
    Uus katse:-)
    Kõikvõimalikke statistilisi andmeid töötasu/palga kohta leiab siit: s.t. Eesti Statistika kodulehel olevast vastavast statistika andmebaasist.

    Nt täistööajaga töötajate brutokuutöötasu mediaan 2007. aastal oli meestel 12 190 krooni ja naistel 8 712 krooni (vastavalt andmebaasi tabelist PA701 saadud andmetele; kahjuks värskeimad andmed selles tabelis ongi andmed 2007. a kohta).

  254. Nagu Pharyngula vahendab, on pärast pikki ja põhjalikke otsinguid leitud katoliku preester, kes lapsi ei vägistanud. Connecticutis asuva Waterbury Püha Südame Kiriku preester Kevin Gray olevat oma aega sisustanud hoopis kirikult 1,3 miljoni dollari sissevehkimisega. Süüdistuse väitel kasutanud too isand raha peamiselt meesprostituutidele maksmiseks; kakssada tuhat dollarit läinud ka kõrtsiarveteks.

    No word on how much he spent on tickets to Madonna concerts, rare vintage copies of Playbill, body glitter, and vodka sodas on Fire Island. But while it’s a terrible thing he’s been bilking money from his congregation (and also lied and told his congregation that he had cancer), at least there’s one priest behind bars who isn’t in trouble for touching his parishioners.

  255. Oakrock ütles:

    @K_V:
    “After all, everybody only hears what he understands.”
    Johann Wolfgang von Goethe 1749-1832

    Mm, Goethe kirjutas suisa inglise keeles :)

  256. Nt täistööajaga töötajate brutokuutöötasu mediaan 2007. aastal oli meestel 12 190 krooni ja naistel 8 712 krooni

    Seda nüüd küll, aga koer on maetud mujale. Jutt oli SAMA TÖÖ eest saadavast tasust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga