James Randi Tallinnas — pildid

Tallinna esinemine võeti kahe tiimi poolt videosse, aga kuniks need veebikõlbulikuks saavad, pakun mõned meeleolupildid.

Kes veel pilte tegid, palun jagage.

Dear Latvian friends, you are welcome to share your impressions in comments section.

4 Replies to “James Randi Tallinnas — pildid”

  1. Pisut liialdades võib ütelda, et nüüd võin rahus surra… Suurem osa esinemisest oli küll juba Youtube’i ja JREF koduka kaudu tuttav. Aga näiteks homöopaatiasignaalide edasikandmine telefoni ja interneti teel oli uudis… Kahju, et asjaolud ei võimaldanud tulla kohvi nautima ja arutlema. Seevastu oli meil hiljem oma arutelu, mis mulle palju nalja tegi – mul õnnestus (täitsa juhuslikult) endaga kaasa võtta üks sensitiivinduse- ja parateaduse-usku inimene. Ta oli terve loengu ajal väga tõsine ja jäi tõsiseks ka hiljem. Ta oli heameelega nõus tunnistama näidatud usuga tervendaja petiseks (kuna talle ei meeldi Piibel ja Issand Jumal), aga Kashpirovskit ta kohe mitte ei lubanud sharlataniks nimetada, ja asus kaitsele. :)

    See on huvitav, kuidas inimesed ei näe läbi omaenese lihtsameelsust – ta ütles, et ameeriklased on lihtsameelsed, kui selliste usuga tervendajate õnge lähevad. Ja et eestlased on haritumad ja targemad. Samas – ise läks Kashpirovski ja meie kohalike nõidade-sensitiivide õnge. Aga see pole ju seesama! See on päris! Ja nõelravi on mõjus, kuna mõndade rahvaste traditsioonilises meditsiinis on see aastatuhandeid olnud! Minu viited kassipissi joomisele ja aadrilaskmisele teda vist ei veennud, ma ei hakanud nimekirja iidsetest põnevatest ravimeetoditest jätkama (kodurahu huvides). Tiigripeenise ja musta ninaraviku sarve pulber potentsi tõstmiseks (hiina meditsiinis eksisteerib nähtavasti seos – mida haruldasem liik, seda kõvemat potentsiravimit tema kehaosadest saab). Verejooksude ravimine viinas leotatud punase riide ribade sissesöömisega (viin juuakse peale, seegi lohutus…). Jne.

    Sama inimene on väga skeptiline, kui läheb uut autot ostma (võtab autospetsist sõbra kaasa). Või kui lahendab probleeme joobnud alluvatega. Mis tõestab psühholoogide väiteid, et meie mõtlemine ja mälu on valiv – me kaldume mäletama seda, mida tahame, ja märkama seda, mida ise (ka alateadlikult) vajalikuks peame. Ja me valime välja need tõendid, mis sobivad meie kinnisideede ja eelarvamustega (hoolimata seejuures tõendite usaldusväärsusest) ning eirame teisi. Minu skeptiline suhtumine Jumala olemasolusse on vastuvõetav, kahtlemine Kashpirovskis ja auranägemises aga mitte.

    Tore üritus oli. Eriti hea, et leidis aset Teaduste Akadeemia hoones. Sest meie Teadus- ja Haridusministeerium on ennast piisavalt teaduskaugena näidanud, et seda teaduse-sõna tema nimes mitte usaldada. See tekitab inimeste peades ilmselt suurt segadust – et mis see teadus siis lõppeks on, kui igatsorti feng shuid saavad riikliku koolitusloa ja puha. Minister rääkis ühes naistelehes pikalt, kuidas tema ja tema naise iseloomuomadused sodiaagimärkidega seotud on. Mnjah… samas on tema jutt matemaatika tähtsusest väga ja väga õige… Eks me kõik ole lihtsalt inimesed, ma isegi alles üleeile pidasin ühte saabunud e-kirja “märgiks” selle kohta, mis suunas samme seada. :) grow up!

  2. Veel 25 James Randi pilti Tallinnast, Arbaverest ja Tartust – loengud, trikid, sotsialiseerumine, ajakirjandus ning sekka muidu pooset.

    link

    Ülimalt tore üritus oli!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga